149 Α' 2004

Νόμος 3259/2004

Περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α - ΚΕΦΛΑΙΟ Α ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
04 Αυγούστου 2004

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 149

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3259
Περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΚΕΦΛΑΙΟ Α ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Άρθρο 1Εισαγωγή

Με τις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου καθορίζεται προαιρετικός, ειδικός τρόπος επίλυσης των φορολογι­ κών διαφορών που προκύπτουν από τις ανέλεγκτες φο­ ρολογικές υποθέσεις, με σκοπό την περαίωσή τους.

Άρθρο 2Βασικές έννοιες Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος κεφα­ λαίου οι παρακάτω όροι νοούνται ως εξής:ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Μοναδικός Συντελεστής Καθαρών Κερδών (Μ.Σ.Κ.Κ.): Θεωρείται ο συντελεστής καθαρού κέρδους που προ­ βλέπεται από τους οικείους πίνακες ή ο μέσος όρος των συντελεστών της κατηγορίας του Πίνακα στην οποία εντάσσεται ο επιτηδευματίας εφόσον δεν προβλέπεται γι' αυτόν μοναδικός συντελεστής. Προκειμένου για επιχει­ ρήσεις που εφαρμόζουν περισσότερους του ενός Μ.Σ.Κ.Κ., ως μοναδικός συντελεστής θα λαμβάνεται ο μέ­ σος σταθμικός συντελεστής που προκύπτει από τη διαί­ ρεση των συνολικών καθαρών κερδών που προκύπτουν με την εφαρμογή των Μ.Σ.Κ.Κ. κατά κατηγορία εσόδου δια των συνολικά δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων της κάθε χρήσης, ανεξάρτητα αν πρόκειται για αμιγώς εμπο­ ρικές επιχειρήσεις ή μικτές.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα: Θεωρούνται αυτά που προκύπτουν από το έντυπο Ε3 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μετά την αφαίρε­ ση: α) Εσόδων από συμμετοχές σε άλλες επιχειρήσεις. β) Εσόδων από μισθώματα ακινήτων. Για τις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον του Διοικητι­ κού Εφετείου, ως δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα θεω­ ρούνται αυτά που έχουν προσδιοριστεί με την πρωτόδικη απόφαση. 4 Αυγούστου 2004

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη: α) Η διαφορά μεταξύ των δηλούμενων ακαθάριστων εσόδων και αυτών που έχουν προσδιοριστεί με Εκθεση Ελέγχου Φόρου Εισοδήματος ή με το Ειδικό Σημείωμα Ελέγχου της Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών 1144/1998, εφόσον έχουν κοινοποιηθεί στην επιχείρηση μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης του παρόντος και δεν έχει υπογραφεί Διοικητική Επίλυση Διαφοράς. β) Όταν δεν έχει κοινοποιηθεί στην επιχείρηση έκθεση ελέγχου Φόρου Εισοδήματος ή Σημείωμα της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1144/1998, το συγκεκριμένο ποσό που προκύπτει από Εκθεση Ελέγχου Κ.Β.Σ. ή Απόφαση Επιβολής Προ­ στίμου Κ.Β.Σ. ή Δελτίο Πληροφοριών της αρμόδιας ή άλ­ λης Δ.Ο.Υ. ή του Σ.Δ.Ο.Ε. ή άλλης αρχής και αφορά: αα) την απόκρυψη ποσού εσόδων ή αγορών (εμπορεύ­ σιμων ή πάγιων περιουσιακών στοιχείων), από παράλειψη έκδοσης ή λήψης φορολογικού στοιχείου, ββ) την απόκρυψη ποσού εσόδων ή αγορών από έκδο­ ση ή λήψη ανακριβούς ως προς την αξία φορολογικού στοιχείου, γγ) την έκδοση πλαστού ή εικονικού φορολογικού στοι­ χείου ή τη λήψη εικονικού φορολογικού στοιχείου για πώ­ ληση, αγορά ή δαπάνη. Όταν για κάποια από τις πιο πάνω περιπτώσεις απόκρυ­ ψης έχει διενεργηθεί ήδη Προσωρινός Έλεγχος Φ.Π.Α. και έχει εκδοθεί Φύλλο Ελέγχου για το οποίο έχει υπο­ γραφεί Διοικητική Επίλυση Διαφοράς, τότε για τις ανά­ γκες του παρόντος κεφαλαίου η περίπτωση αυτή θεωρεί­ ται μόνο ως παράβαση Κ.Β.Σ. σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση 5.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Δηλούμενα καθαρά κέρδη: Είναι αυτά που προκύπτουν από το έντυπο Ε1 ή Ε5 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που τηρούν Βιβλία Α και Β Κατηγορίας του Κώδικα Βι­ βλίων και Στοιχείων, Π.Δ. 186/1992, για δε τους τηρού­ ντες Βιβλία Γ Κατηγορίας είναι τα καθαρά κέρδη του ισο­ λογισμού, όπως διαμορφώθηκαν μετά τη φορολογική τους αναμόρφωση στη δήλωση φόρου εισοδήματος. Για τις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον του Διοικητι­ κού Εφετείου, θεωρούνται αυτά που έχουν προσδιοριστεί με την πρωτόδικη απόφαση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Παραβάσεις Κ.Β.Σ. που επαυξάνουν το συντελεστή φόρου: α) Μη τήρηση ή μη διαφύλαξη οποιουδήποτε θεωρημέ­ νου βιβλίου Κ.Β.Σ. είτε βασικού είτε πρόσθετου. β) Μη επίδειξη των θεωρημένων Βιβλίων στον Τακτικό ή Προληπτικό Έλεγχο. γ) Ανακριβής τήρηση Βιβλίων ως προς τα έσοδα ή μη καταχώρηση εσόδων. δ) Ανακριβής τήρηση Βιβλίων ως προς τις Αγορές ή μη καταχώρηση αγορών. ε) Ανακριβής τήρηση Πρόσθετων Βιβλίων ή μη καταχώ­ ρηση δεδομένων που επηρεάζουν τα έσοδα ή τις αγορές. στ) Τήρηση Βιβλίων κατώτερης της προβλεπόμενης από τον Κ.Β.Σ. Κατηγορίας. ζ) Ανακρίβεια Απογραφής ως προς την ποσότητα ή την αξία. η) Μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση στοιχείου του Κ.Β.Σ. ή υπουργικών αποφάσεων. θ) Έκδοση αθεώρητου στοιχείου Κ.Β.Σ. μη καταχωρη­ μένου στα Βιβλία. ι) Μη διαφύλαξη εκδοθέντος ή ληφθέντος φορολογικού στοιχείου. ια) Έκδοση πλαστού ή εικονικού φορολογικού στοιχεί­ ου ή νόθευση φορολογικού στοιχείου. ιβ) Λήψη εικονικού φορολογικού στοιχείου. ιγ) Καταχώρηση στα Βιβλία ανύπαρκτων αγορών ή εξό­ δων. ιδ) Έκδοση ή σήμανση στοιχείου από μη νόμιμο φορο­ λογικό μηχανισμό μη καταχωρημένου στα Βιβλία. ιε) Μη αναγραφή του είδους των αγαθών. ιστ) Μη σύνταξη Απογραφής ή Ισολογισμού.

Άρθρο 3Υπαγόμενες υποθέσεις

Στη ρύθμιση που καθορίζεται με τα άρθρα 1 έως και 11 υπάγονται οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδή­ ματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων επιτηδευμα­ τιών οι οποίες αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι και τις 31.12.2002. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση ως εκκρεμείς υποθέσεις νοούνται εκείνες που, μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης του παρόντος: α) Δεν έχει αρχίσει ο έλεγχος ή έχει αρχίσει και δεν έχει περατωθεί. β) Έχει εκδοθεί Φύλλο Ελέγχου ή Πράξη Αποτελεσμά­ των, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί. γ) Εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια Α και Β Βαθ­ μού δικαιοδοσίας και δεν έχουν συζητηθεί στο ακροατή­ ριο του δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου.

Άρθρο 4Εξαιρούμενες υποθέσεις

Από τις υποθέσεις του προηγούμενου άρθρου εξαιρού­ νται και δεν υπάγονται στη ρύθμιση: α) Οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2003 εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος ή εκκαθαριστική δήλωση Φ.Π.Α. για κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις. β) Οι υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων με εισοδήματα από γεωργικές επιχειρήσεις για τις οποίες εί­ τε δεν έχουν τηρηθεί βιβλία είτε έχουν τηρηθεί βιβλία του Κ.Β.Σ., αλλά κατηγορίας κατώτερης της τρίτης και μόνον όσον αφορά τα συγκεκριμένα εισοδήματα. γ) Οι υποθέσεις για τις οποίες έχει υποβληθεί συμπλη­ ρωματική δήλωση σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 6 του Ν. 2753/1999, με εξαίρεση τις ανέλε­ γκτες προηγούμενες ή επόμενες χρήσεις αυτών. δ) Από κάθε υπόθεση, η ανέλεγκτη χρήση στην οποία τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα είναι μεγαλύτερα του πο­ σού των τριών (3) δισ. δρχ. ή οκτώ εκατομμυρίων οκτακο­ σίων τεσσάρων χιλιάδων (8.804.000) ευρώ και όλες οι επόμενες αυτής χρήσεις. ε) Οι ανέλεγκτες υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν κα­ τασχεμένα ανεπίσημα βιβλία ή στοιχεία, εκτός αν αυτά έχουν τύχει επεξεργασίας και έχουν εκδοθεί πράξεις επι­ βολής προστίμου Κ.Β.Σ., οι οποίες είτε έχουν κοινοποιη­ θεί είτε θα κοινοποιηθούν μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την κατάθεση του παρόντος. στ) Οι υποθέσεις φορολογίας πλοίων, ακίνητης περιου­ σίας, μεγάλης ακίνητης περιουσίας, μεταβίβασης ακινήτων και κληρονομιών ­ δωρεών ­ προικών ­ γονικών παροχών. ζ) Οι υποθέσεις που αφορούν επιχειρήσεις που είναι ει­ σηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Άρθρο 5Προϋποθέσεις και αποτελέσματα περαίωσης Η κατά τις παρούσες διατάξεις περαίωση των ανέλε­ γκτων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων γίνεται με τους πιο κάτω όρους και προϋποθέσεις:ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Περαιώνεται υποχρεωτικά η πρώτη κατά σειρά ανέ­ λεγκτη και οι συνεχόμενες με αυτή ανέλεγκτες υποθέσεις που υπάγονται στη ρύθμιση του νόμου αυτού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Περαιώνονται υποχρεωτικά όλες οι υπαγόμενες στη ρύθμιση ανέλεγκτες υποθέσεις, μη επιτρεπομένης της περαίωσης ορισμένων από αυτές.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Μαζί με την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων φό­ ρου εισοδήματος και λοιπών φορολογιών, ο επιτηδευμα­ τίας πρέπει να αποδεχθεί και την περαίωση των εκκρεμών Πράξεων Προστίμων Κ.Β.Σ. που αφορούν τις υποθέσεις αυτές σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο ενδιαφερόμενος αποδέχεται τη βεβαίωση και κα­ ταβολή της συνολικής οφειλής φόρου που προκύπτει από το ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ του άρθρου 9, χωρίς να συμψηφίζεται ή να εκπίπτεται ο φόρος που βεβαιώθηκε με βάση τις οικείες δηλώσεις που υποβλήθηκαν ή τα πο­ σά κύριου και πρόσθετου φόρου που βεβαιώθηκαν με βά­ ση Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου. Απεναντίας συμψηφίζεται το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της δια­ φοράς κύριου και πρόσθετου φόρου που τυχόν έχει βε­ βαιωθεί σε περίπτωση άσκησης προσφυγής ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Με την υπογραφή της προβλεπόμενης από την πα­ ράγραφο 4 του άρθρου 9 πράξης, καταβάλλεται υποχρε­ ωτικά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) της συνολικής οφειλής φόρου εισοδήματος, Φ.Π.Α. και προστίμων Κ.Β.Σ. που περαιώνονται με τις παρούσες διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στο Δημόσιο κατ' εφαρμογή του Νόμου αυτού δεν αναζητούνται ούτε συμψηφίζονται πλην της περίπτωσης εφαρμογής της πα­ ραγράφου 2 του άρθρου 68 του Ν. 2238/1994.

Άρθρο 6Περαίωση υποθέσεων φορολογίας εισοδήματοςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η περαίωση καθεμιάς ανέλεγκτης υπόθεσης φορο­ λογίας εισοδήματος πραγματοποιείται με τη βεβαίωση φόρου επιπλέον εκείνου που τυχόν βεβαιώθηκε με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκε. Ο επιπλέον αυτός φόρος υπολογίζεται σύμφωνα με τις δια­ τάξεις των επόμενων παραγράφων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Προκειμένου για επιτηδευματία που δεν τήρησε βι­ βλία ή τήρησε βιβλία πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. το ποσό του βεβαιωτέου φόρου υπολογίζεται ως εξής: Τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή λογιστικών διαφορών δύο τοις εκατό (2%). Το ποσό αυτό των λογιστικών διαφορών προσαυξάνεται με τη θετική διαφορά που προκύπτει μεταξύ των προσ­ διοριζόμενων εξωλογιστικά καθαρών κερδών με τη χρή­ ση του μοναδικού συντελεστή καθαρού κέρδους και των δηλούμενων καθαρών κερδών. Αν τα δηλούμενα καθαρά κέρδη είναι μεγαλύτερα των εξωλογιστικών καθαρών κερδών, η διαφορά αυτών μειώνει το ποσό των λογιστι­ κών διαφορών. Στο τελικό ποσό που προκύπτει από τους ως άνω υπολογισμούς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%). Εάν από τον παραπάνω υπολογισμό δεν προκύπτει φό­ ρος ή προκύπτει: α) Ποσό μικρότερο από διακόσια (200) ευρώ για επιτη­ δευματία που δεν τήρησε βιβλία ή τήρησε βιβλία πρώτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ., το ποσό του βεβαιωτέου φόρου ορίζεται στα διακόσια (200) ευρώ. β) Ποσό μικρότερο των τριακοσίων (300) ευρώ για ελεύ­ θερο επαγγελματία, όπως η έννοια αυτού καθορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 48 του Ν. 2238/1994, το πο­ σό του βεβαιωτέου φόρου ορίζεται στα τριακόσια (300) ευρώ. γ) Ποσό μικρότερο από πεντακόσια (500) ευρώ για κά­ θε άλλο επιδημευματία που τήρησε βιβλία δεύτερης κα­ τηγορίας του Κ.Β.Σ., το ποσό του βεβαιωτέου φόρου ορί­ ζεται στα πεντακόσια (500) ευρώ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Προκειμένου για επιτηδευματία που τήρησε βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. το ποσό του βεβαιωτέου φόρου υπολογίζεται ως εξής: Τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή λογιστικών διαφορών δύο τοις εκατό (2%). Το ποσό αυτό των λογιστικών διαφορών προσαυξάνεται με τη θετική διαφορά που προκύπτει μεταξύ των προσ­ διοριζόμενων εξωλογιστικά καθαρών κερδών με τη χρή­ ση του μοναδικού συντελεστή καθαρού κέρδους μειωμέ­ νου κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) και των δη­ λούμενων καθαρών κερδών. Αν τα δηλούμενα καθαρά κέρδη είναι μεγαλύτερα των εξωλογιστικών καθαρών κερδών, η διαφορά αυτών μειώνει το ποσό των λογιστι­ κών διαφορών. Στο τελικό ποσό που προκύπτει από τους ως άνω υπολογισμούς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δεκαπέντε τοις εκατό (15%), για όλες τις περιπτώσεις, εκτός Α.Ε. και Ε.Π.Ε. στις οποίες επιβάλλεται φόρος με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%). Το ποσό του φόρου που προκύπτει από τον παραπάνω υπολογισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από δύο τοις χιλίοις (2%) του ποσού των ακαθάριστων εσόδων συνο­ λικά (δηλωθέντων και τυχόν αποκρυβέντων).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Για τον υπολογισμό του ποσού του βεβαιωτέου φό­ ρου, στην περίπτωση που υπάρχει Απόφαση Επιβολής Προστίμου Κ.Β.Σ. ή Έκθεση Ελέγχου Κ.Β.Σ. από την οποία προκύπτει απόκρυψη ακαθάριστων εσόδων συγκε­ κριμένου ύψους ή Δελτίο Πληροφοριών για έκδοση πλα­ στών ή εικονικών στοιχείων ή λήψη εικονικών στοιχείων με συγκεκριμένα ποσά απόκρυψης, τα ποσά αυτά προσαυ­ ξάνουν τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα του οικονομι­ κού έτους που αφορούν και ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου γίνεται: α) Είκοσι οκτώ τοις εκατό (28%) όταν πρόκειται για Α.Ε. και Ε.Π.Ε. και είκοσι τρία τοις εκατό (23%) σε όλες τις άλ­ λες περιπτώσεις, όταν τα αποκρυβέντα ακαθάριστα έσο­ δα είναι μέχρι πέντε τοις εκατό (5%) των δηλούμενων ακα­ θάριστων εσόδων. β) Τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) όταν πρόκειται για Α.Ε. και Ε.Π.Ε και τριάντα τοις εκατό (30%) σε όλες τις άλ­ λες περιπτώσεις, όταν τα αποκρυβέντα ακαθάριστα έσο­ δα είναι πάνω από το πέντε τοις εκατό (5%) και μέχρι το δέκα τοις εκατό (10%) των δηλούμενων ακαθάριστων εσόδων. γ) Σαράντα πέντε τοις εκατό (45%) όταν πρόκειται για Α.Ε. και Ε.Π.Ε. και σαράντα τοις εκατό (40%) σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, όταν τα αποκρυβέντα ακαθάριστα έσοδα είναι πάνω από το δέκα τοις εκατό (10%) και μέχρι το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) των δηλούμενων ακαθάρι­ στων εσόδων. δ) Πενήντα δύο τοις εκατό (52%) όταν πρόκειται για Α.Ε. και Ε.Π.Ε. και σαράντα εφτά τοις εκατό (47%) σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, όταν τα αποκρυβέντα ακαθάριστα έσοδα είναι πάνω από το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) και μέχρι το είκοσι τοις εκατό (20%) των δηλούμενων ακαθά­ ριστων εσόδων. ε) Εξήντα τοις εκατό (60%) όταν πρόκειται για Α.Ε. και Ε.Π.Ε. και πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) σε όλες τις άλ­ λες περιπτώσεις, όταν τα αποκρυβέντα ακαθάριστα έσο­ δα είναι πάνω από το είκοσι τοις εκατό (20%) των δηλού­ μενων ακαθάριστων εσόδων. στ) Είκοσι οκτώ τοις εκατό (28%) όταν πρόκειται για Α.Ε. και Ε.Π.Ε. και είκοσι τρία τοις εκατό (23%) σε όλες τις άλ­ λες περιπτώσεις που υπάρχει κάποια από τις παραβάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 5 του άρθρου 2 πλην όμως δεν προσδιορίζεται το ύψος της αποκρυβείσας φο­ ρολογητέας ύλης. Για την εφαρμογή των προηγούμενων περιπτώσεων λαμβάνονται υπόψη οι παραβάσεις του Κ.Β.Σ. οι οποίες: α) έχουν οριστικοποιηθεί, β) εκκρεμούν για διοικητική επί­ λυση της διαφοράς στη Δ.Ο.Υ. ή στα Διοικητικά Δικαστή­ ρια Α και Β βαθμού δικαιοδοσίας και δεν έχουν συζητη­ θεί στο ακροατήριο του δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου, γ) προκύπτουν από Έκθεση Ελέγχου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή άλλης Δ.Ο.Υ. ή του Σ.Δ.Ο.Ε. και δεν έχει εκδοθεί ή έχει εκ­ δοθεί και δεν έχει κοινοποιηθεί η σχετική απόφαση επιβο­ λής προστίμου, δ) προκύπτουν αναμφισβήτητα από δελ­ τίο πληροφοριών ή άλλο έγγραφο στοιχείο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. ή άλλης Δ.Ο.Υ. ή του Σ.Δ.Ο.Ε. ή άλλης αρχής ή από την αντιπαραβολή των δεδομένων έγγραφων στοιχείων της Γ.Γ.Π.Σ. με τα αντίστοιχα δεδομένα της οικείας δήλω­ σης φορολογίας εισοδήματος ή των εντύπων που τη συ­ νοδεύουν, αλλά δεν έχει ακόμη συνταχθεί η σχετική έκθε­ ση ελέγχου. Για τις περιπτώσεις του εδαφίου αυτού (δ ) πριν από την περαίωση της υπόθεσης θα συντάσσεται σχετική Πράξη Προστίμου, ώστε να περαιώνεται αυτή ταυτόχρονα με την υπόθεση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Το ποσό του οφειλόμενου φόρου στην περίπτωση που δεν υπάρχει παράβαση Κ.Β.Σ. ή Αποκρυβείσα Φορο­ λογητέα Ύλη δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από ποσο­ στό ένα τοις εκατό (1%) των ακαθάριστων εσόδων, τη­ ρουμένων σε κάθε περίπτωση των κατώτατων ορίων των δύο τελευταίων εδαφίων της παραγράφου 2 του παρό­ ντος άρθρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η ζημιά που τυχόν περιλαμβάνεται σε κάθε περαιού­ μενη ανέλεγκτη υπόθεση φορολογίας εισοδήματος συμ­ ψηφίζεται με το ποσό των λογιστικών διαφορών που υπο­ λογίζεται κατά τα οριζόμενα στις προηγούμενες παρα­ γράφους του παρόντος και το τυχόν ακάλυπτο ποσό αυτής δεν μεταφέρεται για συμψηφισμό με τα θετικά ει­ σοδήματα των επόμενων ετών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται το ελάχιστο ποσό βεβαιωτέου φόρου σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρα­ γράφους 2 και 3 του άρθρου αυτού.

Άρθρο 7Περαίωση υποθέσεων λοιπών φορολογικών αντικειμένωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η περαίωση καθεμιάς ανέλεγκτης υπόθεσης φορο­ λογίας εισοδήματος συνεπάγεται αυτοδίκαια και την πε­ ραίωση ως ειλικρινών των ανέλεγκτων υποθέσεων των λοιπών φορολογικών αντικειμένων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για την περαίωση κάθε ανέλεγκτης υπόθεσης Φ.Π.Α. εξετάζεται: α) Εάν σε κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις υφίσταται περίπτωση επαύξησης των δηλούμενων ακαθάριστων εσόδων κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρ­ θρου 6, επί των επιπλέον ακαθάριστων εσόδων υπολογί­ ζεται Φ.Π.Α. με την εφαρμογή ως συντελεστή του μέσου σταθμικού που προκύπτει από τη σχέση συνολικών φο­ ρολογητέων εκροών προς συνολικό φόρο της εκκαθαρι­ στικής δήλωσης στη συγκεκριμένη χρήση, προσαυξημέ­ νου κατά είκοσι τοις εκατό (20%). β) Εάν το πιστωτικό υπόλοιπο Φ.Π.Α. έχει επαναπροσ­ διοριστεί είτε στην τελευταία κλεισμένη χρήση μετά από οριστικό έλεγχο είτε σε κάποια από τις ανέλεγκτες μετά από προσωρινό έλεγχο χωρίς να έχει γίνει αντίστοιχη ανα­ προσαρμογή στις περιοδικές ή την εκκαθαριστική δήλω­ ση, η διαφορά πιστωτικού υπολοίπου προσαυξάνει την οφειλή του Φ.Π.Α. της χρήσης αυτής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Εάν δεν έχει αποδοθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας με έκτακτη δήλωση από επιτηδευματίες φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι απαλλασσόμενα ή εκτός πεδίου εφαρμογής Φ.Π.Α., ο οποίος προκύπτει από Δελτίο Πλη­ ροφοριών ή άλλο έγγραφο ημεδαπής ή αλλοδαπής αρ­ χής, τότε αυτός προσαυξάνει την οφειλή Φ.Π.Α. της χρή­ σης αυτής.

Άρθρο 8Περαίωση παραβάσεων του Κ.Β.Σ.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Απαραίτητη προϋπόθεση για την περαίωση κάθε υπό­ θεσης είναι η ταυτόχρονη περαίωση και των πράξεων επι­ βολής προστίμου Κ.Β.Σ. που αφορούν την υπόθεση αυτή και εκκρεμούν στη Δ.Ο.Υ. ή ενώπιον των Διοικητικών Δικα­ στηρίων Α ή Β Βαθμού δικαιοδοσίας και δεν έχουν συζη­ τηθεί στο ακροατήριο του δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι εκκρεμείς αυτές πράξεις προστίμου περαιώνονται με περιορισμό στο ένα τέταρτο (1/4) οποιουδήποτε επι­ βληθέντος προστίμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με την κατά το παρόν άρθρο περαίωση συντάσσεται επί της Απόφασης Επιβολής Προστίμου Κ.Β.Σ. σχετική πράξη Διοικητικής Επίλυσης της Διαφοράς υπογραφόμε­ νη από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. και τον επιτηδευμα­ τία. Η υπογραφή της πράξης αυτής επιφέρει κατάργηση της τυχόν εκκρεμούς φορολογικής δίκης, για την επέλευ­ ση δε του αποτελέσματος αυτού αρκεί η προσαγωγή στο Διοικητικό Δικαστήριο προ ή κατά τη δικάσιμο απλού αντι­ γράφου της παραπάνω απόφασης από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ή επικυρωμένου αντιγράφου από τον επιτη­ δευματία.

Άρθρο 9Διαδικασία περαίωσηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για την υλοποίηση της περαίωσης των εκκρεμών υπο­ θέσεων ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., με την επι­ φύλαξη των οριζομένων στην παράγραφο 6 του παρό­ ντος άρθρου, συντάσσει Απογραφικό Δελτίο στο οποίο περιέρχονται όλα τα κατά περίπτωση αναγκαία δεδομένα για την εφαρμογή του παρόντος νόμου. Στη συνέχεια με βάση τα δεδομένα αυτού του σημειώματος εκδίδεται εις διπλούν Μηχανογραφημένο Εκκαθαριστικό Σημείωμα, το οποίο περιέχει για καθεμία υπόθεση και τα ακόλουθα στοιχεία: α) την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και τον κωδικό της Δ.Ο.Υ. στην οποία υπεβλήθη η τελευταία ανέλεγκτη χρήση, β) τα οικονομικά έτη που εκκρεμούν, γ) τη νομική μορφή της επιχείρησης και την κατηγορία βιβλίων, δ) τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα, ε) την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ή άλλη παράβα­ ση Κ.Β.Σ. από τις αναφερόμενες στην περίπτωση 5 του άρθρου 2, στ) τα δηλούμενα καθαρά κέρδη, ζ) τον προβλεπόμενο μοναδικό Σ.Κ.Κ., η) το μέσο σταθμικό Συντελεστή Φ.Π.Α., θ) τη βάση υπολογισμού του φόρου, ι) το Συντελεστή του φόρου περαίωσης, ια) το ποσό του φόρου περαίωσης, ιβ) τη διαφορά του Φ.Π.Α. με βάση την αποκρυβείσα φο­ ρολογητέα ύλη, ιγ) τη διαφορά του Φ.Π.Α. από τυχόν επαναπροσδιορι­ σμό του Πιστωτικού Υπολοίπου ή τον μη αποδοθέντα Φ.Π.Α. (παράγραφος 3 άρθρου 7), ιδ) το σύνολο του φόρου περαίωσης κατά χρήση και το σύνολο της οφειλής, ιε) το ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) της συνολικής οφειλής που πρέπει να καταβληθεί με την υπογραφή της πράξης περαίωσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Εάν μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας ανέλε­ γκτης χρήσης παρεμβάλλονται περισσότερες από μία Δ.Ο.Υ., το ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ εκδίδεται από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδια για την τε­ λευταία ανέλεγκτη χρήση. Σε αυτήν αποστέλλεται από τις άλλες Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδιες για τις προηγούμενες χρήσεις σχετικό ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ μαζί με αντίγρα­ φο τυχόν εκκρεμούς Πράξης Επιβολής Προστίμου Κ.Β.Σ. που αφορά τη χρήση αυτή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το ένα αντίτυπο του Μηχανογραφημένου Εκκαθαρι­ στικού Σημειώματος αποστέλλεται ταχυδρομικώς στον επιτηδευματία και το άλλο παραμένει στην αρμόδια για την τελευταία ανέλεγκτη χρήση Δ.Ο.Υ. που αναγράφεται σε αυτό. Κατ' εξαίρεση στον προϊστάμενο της ίδιας Δ.Ο.Υ. παραμένουν και τα δύο αντίτυπα του Σημειώματος αυτού προκειμένου για επιτηδευματία φυσικό πρόσωπο ή επιτηδευματία μη φυσικό πρόσωπο που μέχρι και το έτος 2002 είχε διακόψει τις εργασίες του ή είχε λυθεί κατά πε­ ρίπτωση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο επιτηδευματίας, εφόσον επιθυμεί να περαιώσει τις ανέλεγκτες υποθέσεις του, προσέρχεται στον προϊστά­ μενο της Δ.Ο.Υ. που αναγράφεται στο Μηχανογραφημέ­ νο Εκκαθαριστικό Σημείωμα, συμπληρώνει τις οικείες εν­ δείξεις και επί του Σημειώματος αυτού συντάσσεται σχε­ τική πράξη, η οποία υπογράφεται από τον ίδιο και τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ.. Κατά την υπογραφή της πράξης καταβάλλεται υποχρεωτικώς το δέκα τοις εκατό (10%) του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος, Φ.Π.Α. και τυχόν προστίμου Κ.Β.Σ.. Η υπογραφή από τον επιτηδευματία αυτής της πράξης συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη και αμετάκλητη αποδοχή του περιεχομένου του Μηχανογρα­ φημένου Εκκαθαριστικού Σημειώματος, καθώς και όλων όσα ορίζονται με τον παρόντα νόμο σχετικά με την περαί­ ωση των παραπάνω υποθέσεών του. Η κατά τα παραπά­ νω προθεσμία προσέλευσης και υπογραφής δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του Μηχανογρα­ φημένου Εκκαθαριστικού Σημειώματος. Σε περίπτωση που δεν παραλήφθηκε αυτό ταχυδρομι­ κά η προθεσμία προσέλευσης και υπογραφής δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από χρονικό διάστημα δέκα (10) ημε­ ρών από την κοινοποίησή του επί αποδείξει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η αποδοχή από τον επιτηδευματία του Εκκαθαριστι­ κού Σημειώματος συνεπάγεται την αυτόματη περαίωση όλων των δηλώσεων εισοδήματος και λοιπών φόρων που αφορούν τις χρήσεις αυτές και επιφέρει όλα τα αποτελέ­ σματα της Διοικητικής Επίλυσης της Διαφοράς, τα δε κα­ ταβληθέντα στο Δημόσιο χρηματικά ποσά κατ' εφαρμογή της ρύθμισης αυτής δεν αναζητούνται. Κατ' εξαίρεση των αναφερομένων στο προηγούμενο εδάφιο, σε περίπτωση που μετά την υπογραφή από τον επιτηδευματία της πράξης αποδοχής του Εκκαθαριστικού Σημειώματος περιέλθουν σε γνώση του Προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. νέα στοιχεία σύμφωνα με τις διατά­ ξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 68 του Ν. 2238/1994, εκδίδεται σύμφωνα με αυτά συμπληρωματικό φύλλο ελέγχου και συμψηφίζεται ο καταβληθείς φόρος εισοδή­ ματος και Φ.Π.Α..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Ο επιτηδευματίας του οποίου υπόθεση εκκρεμεί ενώ­ πιον των Διοικητικών Δικαστηρίων και δεν έχει συζητηθεί στο ακροατήριο, του δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου, εάν επιθυμεί την περαίωσή της μαζί με όλες τις επόμενες ανέ­ λεγκτες χρήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρό­ ντος, θα πρέπει να υποβάλει το αργότερο μέσα σε διά­ στημα δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου αίτηση στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. που είναι αρ­ μόδια για την υπόθεση που εκκρεμεί στο Δικαστήριο, με την οποία θα ζητεί την έκδοση σχετικού ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙ­ ΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ, προσκομίζοντας ταυτόχρονα Βε­ βαίωση από το αρμόδιο Διοικητικό Δικαστήριο ότι η υπό­ θεσή του δεν έχει ακόμη συζητηθεί στο ακροατήριο. Εάν αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την έκδοση του ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙ­ ΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ είναι διαφορετική από εκείνη στην οποία υποβλήθηκε η αίτηση, η τελευταία διαβιβάζει την αίτηση μαζί με τη βεβαίωση του Δικαστηρίου και το σχετι­ κό Απογραφικό Δελτίο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την έκδο­ ση του ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ. Επίσης διαβι­ βάζεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ταυτόχρονα και αντίγραφο τυχόν εκκρεμών πράξεων επιβολής προστίμου Κ.Β.Σ..Για την υπογραφή της σχετικής πράξης αποδοχής ισχύει το αναφερόμενο στην παράγραφο 4 χρονικό διάστημα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Ο επιτηδευματίας φυσικό πρόσωπο του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου που επιθυμεί να περαιώσει τις ανέλεγκτες υποθέσεις του προ­ σέρχεται το αργότερο μέσα σε προθεσμία τριών (3) μη­ νών από την κατάθεση του παρόντος νόμου στον προϊ­ στάμενο της Δ.Ο.Υ όπου βρίσκεται το Μηχανογραφημένο Εκκαθαριστικό Σημείωμα που τον αφορά και ακολουθεί­ ται η διαδικασία της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού. Προκειμένου για επιτηδευματία μη φυσικό πρόσωπο του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, η περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεών του μπορεί να ζητηθεί από οποιοδήποτε μέλος ή εταίρο ή δι­ ευθύνοντα ή εντεταλμένο σύμβουλο ή μέλος του διοικη­ τικού συμβουλίου του κατά περίπτωση, με ανάλογη εφαρ­ μογή των διατάξεων του προηγούμενου εδαφίου. Σε αυ­ τήν την περίπτωση το μέλος ή ο εταίρος ή ο διευθύνων ή ο εντεταλμένος σύμβουλος ή το μέλος του διοικητικού συμβουλίου αναλαμβάνει και όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κατά τον παρόντα νόμο περαίωση των υποθέσεων, χωρίς αυτό να συνεπάγεται την εξάλειψη των συναφών υποχρεώσεων των άλλων συνυποχρέων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Το Μηχανογραφημένο Εκκαθαριστικό Σημείωμα αμέ­ σως μετά τη σύνταξη επ' αυτού της σχετικής πράξης και την υπογραφή της καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο, στο οποίο αναγράφονται ο αύξων αριθμός, το ονοματεπώνυ­ μο ή η επωνυμία του επιτηδευματία, ο Αριθμός Φορολογι­ κού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), το επάγγελμα, η διεύθυνσή του, τα περαιούμενα οικονομικά έτη και τα ποσά των φόρων ανά Κωδικό Αριθμό.

Άρθρο 10Βεβαίωση των φόρωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο φόρος εισοδήματος, τα πρόστιμα του Κ.Β.Σ. και οι λοιποί φόροι, τέλη και γενικά οι λοιπές φορολογικές υπο­ χρεώσεις που προκύπτουν με βάση τις διατάξεις του πα­ ρόντος νόμου βεβαιώνονται στο όνομα του υπόχρεου. Κατ' εξαίρεση, στην περίπτωση που η περαίωση των ανέ­ λεγκτων υποθέσεων επιτηδευματία μη φυσικού προσώ­ που ζητήθηκε με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 9 από το μέλος ή τον εταίρο του ή τον διευ­ θύνοντα ή τον εντεταλμένο σύμβουλο ή το μέλος του δι­ οικητικού συμβουλίου του, ο φόρος εισοδήματος, ο φό­ ρος προστιθέμενης αξίας, οι πρόσθετοι φόροι και τα πρό­ στιμα βεβαιώνονται στο όνομα του προσώπου το οποίο υπέγραψε την προβλεπόμενη από το ίδιο άρθρο πράξη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η βεβαίωση ενεργείται από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. που έχει εκδώσει το ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ, τόσο για το σύνολο της οφειλής που προκύπτει απ' αυτό, όσο και για τα πρόστιμα του Κ.Β.Σ. από τυχόν εκκρεμείς πράξεις που περαιώθηκαν μαζί με αυτό, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Για τη βεβαίωση των οφειλόμενων ποσών ο προϊστά­ μενος της Δ.Ο.Υ. συντάσσει χρηματικό κατάλογο σύμφω­ να με τις κείμενες διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Παράλληλα, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. που ενήργη­ σε τη βεβαίωση αποστέλλει στις άλλες Δ.Ο.Υ. που τυχόν είναι αρμόδιες για κάποια από τις χρήσεις που περαιώθη­ καν σύμφωνα με τον παρόντα νόμο: α) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙ­ ΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ μετά της επ' αυτού πράξης αποδο­ χής από τον επιτηδευματία. β) Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της Πράξης Επιβολής Προστίμου Κ.Β.Σ. μετά της επ' αυτής Διοικητικής Επίλυ­ σης της Διαφοράς που περαιώθηκε με τον παρόντα νόμο και έχει εκδοθεί από άλλη Δ.Ο.Υ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις.

Άρθρο 11Τρόπος καταβολής των φόρωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα υπόλοιπα ποσά φόρου εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας που περιλαμβάνονται στο Ειδικό Εκ­ καθαριστικό Σημείωμα, όπως και των τυχόν προστίμων Κ.Β.Σ. που αφορούν τις περαιούμενες ανέλεγκτες υποθέ­ σεις του επιτηδευματία, καταβάλλονται ως ακολούθως: α) Όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής αυτών είναι μέχρι πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, σε δώδεκα (12), κατ' ανώτατο όριο, ίσες μηνιαίες δόσεις, και χωρίς το ποσό της κάθε δόσης να υπολείπεται των πεντακοσίων (500) ευρώ. β) Όταν το ποσό της αρχικής συνολικής οφειλής αυτών είναι πάνω από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ, σε δεκα­ οκτώ (18) ίσες μηνιαίες δόσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ερ­ γάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου υπογράφηκε η σχετική πράξη επί του Μηχανο­ γραφημένου Εκκαθαριστικού Σημειώματος και οι υπόλοι­ πες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των αντίστοιχων επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται σχετική ειδοποίηση του υπόχρεου. Σε περίπτωση που ολόκληρο το οφειλόμενο κατά την παράγραφο 1 ποσό καταβληθεί μέσα στην προθεσμία κα­ ταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση ποσο­ στού πέντε τοις εκατό (5%).

Ρίο, 3 Αυγούστου 2004
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ
ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Μ. Γ. ΛΙΑΠΗΣ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΦΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους Αθήνα, 4 Αυγούστου 2004
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ