149 Α' 2004

Νόμος 3259/2004

Περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β - ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΧΡΕΩΝ
04 Αυγούστου 2004

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 149

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 3259
Περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΒΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΧΡΕΩΝ
Άρθρο 12Τρόπος ρύθμισηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Χρέη προς το Δημόσιο, βεβαιωμένα στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Τελωνεία του Κρά­ τους, καθώς και χρέη υπέρ τρίτων που εισπράττονται μέ­ σω των Δ.Ο.Υ., τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα, σύμ­ φωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.), μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2004, ρυθμίζο­ νται με τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τα επιβαρύνουν μέχρι 2 Ιουνίου 2004 και καταβάλλονται ως ακολούθως: α. σε μία δόση με απαλλαγή ποσοστού ογδόντα τοις εκα­ τό (80%) των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, β. μέχρι έξι (6) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή ποσοστού εβδομήντα επτά τοις εκατό (77 %) των προσαυξήσεων εκ­ πρόθεσμης καταβολής, γ. μέχρι δέκα (10) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή ποσο­ στού εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των προσαυξή­ σεων εκπρόθεσμης καταβολής, δ. μέχρι είκοσι (20) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή ποσο­ στού εβδομήντα τοις εκατό (70%) των προσαυξήσεων εκ­ πρόθεσμης καταβολής, ε. μέχρι είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις με απαλ­ λαγή ποσοστού εξήντα οκτώ τοις εκατό (68%) των προ­ σαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, στ. μέχρι τριάντα (30) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή πο­ σοστού εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) των προσαυξήσε­ ων εκπρόθεσμης καταβολής, ζ. μέχρι σαράντα (40) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή πο­ σοστού εξήντα τοις εκατό (60%) των προσαυξήσεων εκ­ πρόθεσμης καταβολής, η. μέχρι σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις με απαλλα­ γή ποσοστού πενήντα έξι τοις εκατό (56%) των προσαυ­ ξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, θ. μέχρι πενήντα τέσσερις (54) μηνιαίες δόσεις με απαλ­ λαγή ποσοστού πενήντα τρία τοις εκατό (53%) των προ­ σαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, ι. μέχρι εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή ποσο­ στού πενήντα τοις εκατό (50%) των προσαυξήσεων εκ­ πρόθεσμης καταβολής. Όσοι οφειλέτες επιλέξουν την εξόφληση των ανωτέρω ληξιπρόθεσμων οφειλών τους με δόσεις και θελήσουν, κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε δόσης της ρύθμισης, να εξοφλήσουν το υπόλοιπο της οφειλής τους εφάπαξ, τους παρέχεται ποσοστό έκπτωσης επί των προσαυξήσεων εκ­ πρόθεσμης καταβολής, που αναλογούν στο ποσό αυτό, ίσο με το οριζόμενο ανωτέρω, ανάλογα με τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται. Το ποσό που καταβάλλεται εφάπαξ για την εξόφληση της οφειλής θεωρείται ως η τελευταία μηνιαία δόση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί μέχρι 31 Αυγούστου 2004 στην αρ­ μόδια Δ.Ο.Υ. ή Τελωνείο, όπου είναι βεβαιωμένα τα χρέη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η καταβολή της πρώτης δόσης, καθώς και η εφάπαξ εξόφληση γίνεται την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Η δεύτερη δόση θα καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και οι επόμε­ νες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη. Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μι­ κρότερο των εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Άρθρο 13Υπαγόμενες οφειλέςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στη ρύθμιση υπάγονται όλες οι ληξιπρόθεσμες, μέχρι 29.2.2004, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε., οφει­ λές, του ίδιου οφειλέτη, που είναι βεβαιωμένες στην υπη­ ρεσία όπου υποβάλλεται η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθ­ μιση, χωρίς δικαίωμά του να ζητήσει την εξαίρεση μέρους αυτών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στην ίδια ρύθμιση υπάγονται, μόνο εάν ζητηθεί από τον οφειλέτη: α) οι οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης με απόφαση αρμόδιου δικαστηρίου, β) οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμη­ ματικής καταβολής κατά τις διατάξεις των άρθρων 14 έως 21 του Ν. 2648/1998 (ΦΕΚ 238 Α ), καθώς και οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε άλλη ρύθμιση, που τηρείται κατά την υποβολή του αιτήματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε πτωχευτικό ή εξωπτωχευτικό συμβιβασμό που δεν έχει ανατραπεί, τα χρέη υπέρ των κρατών ­ μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα χρέη υπέρ ξένων κρατών.

Άρθρο 14Αποτελέσματα ρύθμισηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στον οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση: α) Χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των χρεών του προς το Δημόσιο μηνιαίας διάρκειας, εφόσον συ­ ντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις του άρθρου 26 του Ν. 1882/1990 (ΦΕΚ 43 Α ). β) Δεν λαμβάνονται σε βάρος του τα προβλεπόμενα μέ­ τρα κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 1882/1990 (ΦΕΚ 43 Α ), του άρθρου 22 του Ν. 2523/1997 (ΦΕΚ 179 Α ), όπως αυτά ισχύουν σήμερα, και των άρθρων 231 έως 243 του Ν. 2717/1999 (ΦΕΚ 97 Α ), αναστέλλονται δε τα τυ­ χόν ληφθέντα ως άνω μέτρα. γ) Αναστέλλεται η εκτέλεση της απόφασης για προσω­ ποκράτηση ή αν αυτή έχει αρχίσει διακόπτεται, καθώς και η ποινική δίωξη που προβλέπεται από το άρθρο 25 του Ν. 1882/1990 και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε ή εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της διακόπτεται. δ) Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας αναγκα­ στικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων με την προϋπό­ θεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτού του άρθρου. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρί­ των ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδι­ δόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν συμ­ ψηφίζονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί. Αν ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η υπαγωγή και η συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθ­ μιση αυτή δεν εμποδίζει το Δημόσιο: α) Να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα από τις ισχύου­ σες διατάξεις μέτρα για την είσπραξη των χρεών που κα­ θίστανται ληξιπρόθεσμα από την 1η Μαρτίου 2004 και με­ τά, καθώς και των χρεών που δεν έχουν υπαχθεί για οποι­ ονδήποτε λόγο στη ρύθμιση αυτή. β) Να επιβάλλει κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία ή να λαμβάνει ασφαλιστικά μέτρα, για τη διασφάλιση της εξόφλησης των οφειλών. γ) Να αρνείται τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότη­ τας για μεταβιβάσεις ακινήτων, εφόσον δεν διασφαλίζο­ νται τα συμφέροντα του Δημοσίου ή να ορίζει ποσοστό παρακράτησης μέρους ή του συνόλου του εισπραττόμε­ νου τιμήματος. δ) Να δίδει εντολή παρακράτησης μέρους και μέχρι πο­ σοστού πενήντα τοις εκατό (50%) της χρηματικής απαί­ τησης του οφειλέτη κατά τρίτων προσώπων, για την εί­ σπραξη της οποίας πρέπει να κατατεθεί αποδεικτικό ενη­ μερότητας. ε) Να συμψηφίζει τις απαιτήσεις του οφειλέτη κατά του Δημοσίου, κατά το μέρος που καλύπτεται ολόκληρη η οφειλή. στ) Να απαιτεί την καταβολή του συνόλου συγκεκριμέ­ νης οφειλής, εφόσον η καταβολή αυτή είναι υποχρεωτική από τις ισχύουσες διατάξεις για τη διενέργεια ορισμένων πράξεων ή συναλλαγών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η παραγραφή των χρεών, για τα οποία υποβάλλεται σχετική αίτηση υπαγωγής τους στη ρύθμιση, αναστέλλε­ ται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης αυτής και για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αφορά η ρύθμιση, ανεξάρτητα καταβολής οποιουδήποτε ποσού και δεν συ­ μπληρώνεται πριν παρέλθει ένα (1) έτος από τη λήξη της τελευταίας δόσης αυτής.

Άρθρο 15Ειδικά θέματαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Πρόσωπα που ευθύνονται, μαζί με τον οφειλέτη, για την καταβολή μέρους οφειλής δεν δικαιούνται να ρυθμί­ σουν μόνο το μέρος αυτό της οφειλής με τις παρούσες διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι οφειλές που θα υπαχθούν στη ρύθμιση με καταβο­ λή μηνιαίων δόσεων και οι οφειλέτες που θα είναι συνε­ πείς σε αυτή δεν επιβαρύνονται περαιτέρω με προσαυξή­ σεις εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι την εξόφλησή τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης έχει ως συνέ­ πεια την επιβάρυνση του συνόλου της, με τις κατά τον Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο οφειλέτης εκπίπτει του δικαιώματος της ρύθμισης εάν δεν καταβάλει δύο συνεχείς μηνιαίες δόσεις αυτής ή δεν είναι ενήμερος σύμφωνα με τις διατάξεις της περί­ πτωσης β της παραγράφου 3 του άρθρου 26 του Ν.1882/1990 για χρέη που καθίστανται ληξιπρόθεσμα με­ τά την 1η Μαρτίου 2004 για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών (3) μηνών. Στην περίπτωση αυτή το υπόλοιπο της οφειλής που είχε ρυθμιστεί επιβαρύνεται με όλες τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής με βάση τα στοι­ χεία της βεβαίωσης και επιδιώκεται η είσπραξή του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.

Άρθρο 16Τροποποίηση του Ν. 2960/2001

Στο άρθρο 178 του Ν. 2960/2001 (ΦΕΚ 265 Α ) προστί­ θεται παράγραφος 3, που έχει ως ακολούθως: «3. α) Σε όσες περιπτώσεις έχει ασκηθεί νόμιμα προ­ σφυγή κατά καταλογιστικής πράξης με την οποία επιβάλ­ λονται πολλαπλά τέλη και η δικαστική απόφαση επί της προσφυγής κατέστη τελεσίδικη πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, με αποτέλεσμα να έχουν επιδικα­ στεί κατ' εφαρμογή των διατάξεων του προηγούμενου Τε­ λωνειακού Κώδικα (Ν. 1165/1918) αλλά να μην έχουν ακό­ μα εισπραχθεί εν μέρει ή εν όλω πολλαπλά τέλη, το ύψος των οποίων υπερβαίνει το τριπλάσιο των προβλεπόμενων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων, το ποσό των πολλα­ πλών τελών πέραν του τριπλασίου διαγράφεται, ανεξαρ­ τήτως ταμειακής βεβαιώσεως αυτών από το αρμόδιο Τε­ λωνείο. Η είσπραξη των ανωτέρω πολλαπλών τελών θα περιοριστεί συνολικά, λαμβανομένων υπόψη και κατόπιν συμψηφισμού των ήδη εισπραχθέντων, στο τριπλάσιο των ανωτέρω επιβαρύνσεων. β) Τυχόν νόμιμες προσαυξήσεις, τέλη εκπρόθεσμης κα­ ταβολής και λοιπές επιβαρύνσεις επί των ανωτέρω πολ­ λαπλών τελών περιορίζονται και εισπράττονται υπολογι­ ζόμενα με βάση το ύψος των συνολικώς καταβαλλόμενων πολλαπλών τελών, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την εφαρμογή της ανωτέρω υπό α διάταξης. Οι προσαυξή­ σεις πέραν του ανωτέρω ύψους διαγράφονται. γ) Σε περίπτωση που το ήδη εισπραχθέν ποσό υπερβαί­ νει το τριπλάσιο των προβλεπόμενων δασμοφορολογι­ κών επιβαρύνσεων, το Ελληνικό Δημόσιο δεν υποχρεού­ ται σε επιστροφή του υπερβάλλοντος. δ) Η απαλλαγή χορηγείται μετά από αίτηση του οφειλέ­ τη στο Τελωνείο ή την αρμόδια Δ.Ο.Υ. στην οποία ανήκει η είσπραξη των πολλαπλών τελών, σύμφωνα με όσα ορί­ ζονται στη διάταξη του άρθρου 152 παρ. 7 εδάφ. 2 του πα­ ρόντος νόμου.»

Άρθρο 17Ειδικές περιπτώσειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι υφιστάμενες απαιτήσεις του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. Α.Ε. που εκχωρήθηκαν στο Δημόσιο, κατ' εφαρμογή των δια­ τάξεων του άρθρου 4 παρ. 4 του Ν. 2702/1999, καταβάλ­ λονται εφάπαξ χωρίς τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης κα­ ταβολής και τους οφειλόμενους τόκους της βασικής οφειλής μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2004.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οφειλές προς το Δημόσιο από δάνεια που χορηγήθη­ καν από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (πρώην ΕΚΤΕ) με βάση τις διατάξεις του Ν.Δ. 1138/1972 (ΦΕΚ 63 Α ) και του Ν. 1641/1986 (ΦΕΚ 122 Α ), εκχωρήθηκαν στο Δημόσιο κατ' εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 21 του Ν. 2198/1994 (ΦΕΚ 43 Α ), 32 του Ν. 2224/1994 (ΦΕΚ 112 Α ) και 30 παρ. 11 του Ν. 2789/2000 (ΦΕΚ 21 Α ), βεβαιώθηκαν στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες ως δημόσια έσοδα και δεν έχουν εξοφληθεί, μέχρι την έναρξη ισχύος του πα­ ρόντος νόμου, μπορεί να εξοφληθούν μέχρι 30 Σεπτεμ­ βρίου 2004 χωρίς τις αναλογούσες κατά τις διατάξεις του Ν.Δ. 356/1974 (Κ.Ε.Δ.Ε.) προσαυξήσεις εκπρόθεσμης κα­ ταβολής και με παροχή έκπτωσης κατά ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) επί του βεβαιωμένου ληξιπρόθεσμου και μη ποσού σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι υφιστάμενες στις Δ.Ο.Υ. οφειλές γουνοποιητικών επιχειρήσεων των Νομών Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβε­ νών και Κοζάνης από δάνεια που χορηγήθηκαν με την εγ­ γύηση του Δημοσίου και είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση της παραγράφου 4 του άρθρου 12 του Ν. 3052/2002 (ΦΕΚ 221 Α ), μπορεί το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή της διάταξης αυτής να εξοφληθεί μέχρι 30 Δεκεμβρίου 2004 με όλα τα ευεργετήματά της.

Ρίο, 3 Αυγούστου 2004
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ
ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Μ. Γ. ΛΙΑΠΗΣ Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΦΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Γ. ΟΡΦΑΝΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους Αθήνα, 4 Αυγούστου 2004
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ