143 Α' 2007

ΝΟΜΟΣ 3584/2007

Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.

Άρθρο 219 - Προσωπικό των Ο.Τ.Α. που καταργούνται ή ενώνονται
28 Ιουνίου 2007

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 143
28 Ιουνίου 2007

NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3584
Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 219Προσωπικό των Ο.Τ.Α. που καταργούνται ή ενώνονταιΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στις περιπτώσεις κατάργησης Δήμου και ένωσης του με άλλο Δήμο, το προσωπικό του καταργούμενου Δήμου καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό του Δήμου με τον οποίο ενώνεται, με την ίδια σχέση εργασίας που έχει, και καταλαμβάνει αντίστοιχες, κατά κατηγορία, κλάδο ή ειδικότητα, θέσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου στον οποίο ενώνεται ο καταργούμενος Δήμος δεν υφίστανται κενές θέσεις αντίστοιχες προς τις κατά κατηγορία, κλάδο ή ειδικότητα θέσεις του καταργούμενου Δήμου, αυτές δημιουργούνται με τροποποίησή του εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών. Οι δημιουργούμενες θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου είναι προσωποπαγείς και καταργούνται μόλις κενωθούν, με οποιονδήποτε τρόπο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις ένωσης Κοινότητας με Δήμο ή κατάργησης Κοινότητας και ένωσης με άλλη Κοινότητα ή ένωσης Κοινοτήτων σε μία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Υπάλληλοι Κοινότητας, σε περίπτωση αναγνώρισης της Κοινότητας ως Δήμου, καθίστανται αυτοδικαίως δημοτικοί υπάλληλοι με την ίδια σχέση εργασίας, κατηγορία, κλάδο ή ειδικότητα που είχαν ως κοινοτικοί υπάλληλοι, από την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οι διατάξεις των παρ. 1 και 2 του παρόντος εφαρμόζονται, αναλόγως, και για το προσωπικό των δημοτικών καν κοινοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που καταργούνται, και αναλαμβάνει ο οικείος Δήμος ή Κοινότητα απευθείας ή όχι την εκπλήρωση του σκοπού τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι διατάξεις των παρ. 1 και 2 εφαρμόζονται, αναλόγως, και για το προσωπικό των συνδέσμων των Ο.Τ.Α. που συνενώνονται κατά τις διατάξεις του άρθρου 251 του ν. 3463/2006.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Σε περίπτωση συγχώνευσης νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου Δήμου ή Κοινότητας κατά τις διατάξεις του Δ.Κ.Κ., σε ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, με απόφαση του οικείου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου καθορίζονται οι αναγκαίες θέσεις του προσωπικού, που υπηρετεί στα παραπάνω δημοτικά ή κοινοτικά νομικά πρόσωπα, οι οποίες και μεταφέρονται, αυτοδικαίως, στο νέο δημοτικό ή κοινοτικό πρόσωπο. Τυχόν πλεονάζουσες θέσεις μεταφέρονται με τον ίδιο τρόπο στον οικείο Δήμο ή Κοινότητα. Στις θέσεις αυτές με την ίδια απόφαση του οικείου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου εντάσσεται, αυτοδικαίως, το προσωπικό με την ίδια σχέση με την οποία υπηρετούσε στα συγχωνευόμενα νομικά πρόσωπα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Σε περίπτωση συγχώνευσης δημοτικών ή κοινοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου με δημοτικά ή κοινοτικά ιδρύματα κατά τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, οι θέσεις του προσωπικού των απορροφώμενων δημοτικών ή κοινοτικών νομικών προσώπων μεταφέρονται, αυτοδικαίως, στα δημοτικά ή κοινοτικά ιδρύματα και εντάσσονται στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας τους. Η ένταξη γίνεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος σε αντίστοιχη κενή οργανική θέση και ειδικότητα και, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν, σε προσωποπαγή θέση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Το προσωπικό των Συνδέσμων που καταργούνται κατά τις διατάξεις του Δ.Κ.Κ. μεταφέρεται αυτοδικαίως και κατανέμεται με την ίδια σχέση εργασίας που είχε, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας στους Ο.Τ.Α. που αποτελούσαν τον Σύνδεσμο, ανάλογα με τον πληθυσμό τους ή τις οικονομικές τους δυνατότητες, με βάση τους προϋπολογισμούς των τριών τελευταίων ετών. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των παρ. 1 και 2. Η ανωτέρω ρύθμιση ισχύει και για το προσωπικό των υφιστάμενων Αναπτυξιακών Συνδέσμων, όταν λήξει ο χρόνος λειτουργίας τους, που προβλέπεται από τη συστατική τους πράξη.

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2007
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 27 Ιουνίου 2007
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ