143 Α' 2007

ΝΟΜΟΣ 3584/2007

Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.

Άρθρο 231 - Ρυθμίσεις για τους υπηρετούντες
28 Ιουνίου 2007

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 143
28 Ιουνίου 2007

NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3584
Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 231Ρυθμίσεις για τους υπηρετούντεςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι θέσεις των υπαλλήλων κάθε κλάδου διαβαθμίζονται αυτοδικαίως ενιαία σε όλους τους βαθμούς της οικείας κατηγορίας, σύμφωνα με τις παρ. 1 έως 4 του άρθρου 83 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι υπάλληλοι που υπηρετούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, κατατάσσονται, αυτοδικαίως, στους ενιαίους βαθμούς της κατηγορίας όπου υπηρετούν, με βάση το συνολικό χρόνο πραγματικής υπηρεσίας που έχουν διανύσει. Τυχόν πλεονάζων χρόνος θεωρείται ότι διανύθηκε στο βαθμό κατάταξης. Για την κατάταξη και τον καθορισμό του χρόνου που θεωρείται ότι έχει διανυθεί στο βαθμό στον οποίο κατατάσσεται ο υπάλληλος, δεν υπολογίζονται: α. τα χρονικά διαστήματα που προβλέπονται από το άρθρο 91 του παρόντος (διαθεσιμότητας, αργίας, αδικαιολόγητης αποχής από τα καθήκοντα, προσωρινής παύσεως και αναστολής άσκησης καθηκόντων), β. το χρονικό διάστημα κατά το οποίο στερήθηκε ο υπάλληλος το δικαίωμα για προαγωγή, γ. ένα έτος για κάθε φορά που ο υπάλληλος κρίθηκε ως μη προακτέος, και δ. χρονικό διάστημα ίσο προς το ήμισυ του απαιτούμενου προς προαγωγή χρόνου, σε περίπτωση επιβολής της πειθαρχικής ποινής του υποβιβασμού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Για την κατάταξη, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, στο συνολικό χρόνο πραγματικής υπηρεσίας δεν υπολογίζεται το ήμισυ του πέραν της δεκαετίας χρόνου, που διανύθηκε με τυπικό προσόν κατώτερης κατηγορίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Υπάλληλοι οι οποίοι υπηρετούν σε κατηγορία ανώτερη των τυπικών προσόντων που κατέχουν, κατατάσσονται στους βαθμούς της κατηγορίας όπου υπηρετούν, και ως χρόνος εξέλιξης τους λογίζεται ο χρόνος που απαιτείται στην κατηγορία της οποίας έχουν το τυπικό προσόν. Για τους υπαλλήλους της ΔΕ κατηγορίας με κατώτερο τυπικό προσόν, ως χρόνος εξέλιξης τους λογίζεται αυτός της ΔΕ κατηγορίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Για τις κατατάξεις που προβλέπονται από τις διατάξεις των προηγούμενων παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου αυτού, εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου, που δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι κατά την έναρξη ισχύος του άρθρου 88 του παρόντος προϊστάμενοι οργανικών μονάδων, εφόσον έχουν επιλεγεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α) εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντα τους, μέχρι τη λήξη της θητείας για την οποία έχουν επιλεγεί. Εφόσον η νέα επιλογή, βάσει των διατάξεων του ανωτέρω νόμου, δεν γίνει εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του άρθρου 88 του παρόντος, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα αυτού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος υποθέσεις επαναφοράς υπαλλήλων στην υπηρεσία, ύστερα από έκπτωση, ολοκληρώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 154 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Τα μέλη των υφιστάμενων, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρεσιακών συμβουλίων εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντα τους, έως τη λήξη της θητείας τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Εκκρεμείς διαδικασίες μετατάξεων ολοκληρώνονται με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν, εφόσον μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος έχουν αποφανθεί τα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΤΕ, καθώς και οι υπάλληλοι των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ που είναι κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, οι οποίοι υπηρετούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, κατατάσσονται αυτοδικαίως στους βαθμούς της κατηγορίας με βάση την κλίμακα βαθμών και τον αντίστοιχο εισαγωγικό βαθμό, όπως ορίζεται στο άρθρο 83 και το χρόνο εξέλιξης, όπως ορίζεται στο άρθρο 85, με επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 91 του παρόντος. Τυχόν πλεονάζων χρόνος λογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας στο βαθμό κατάταξης. Για την κατάταξη εκδίδεται διαπιστωτική πράξη, που δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Η προσαύξηση αποδοχών των υπαλλήλων στους οποίους χορηγήθηκαν εκπαιδευτικές άδειες, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του προϊσχύσαντος Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 2683/1999, ΦΕΚ 19 Α΄), εξακολουθεί να διέπεται από τις ίδιες διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Η χρονική διάρκεια των αποσπάσεων που πραγματοποιήθηκαν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 68 του προίσχύσαντος Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 2683/1999) επιτρέπεται να παρατείνεται κατά ένα (1) επιπλέον έτος, ύστερα από αίτηση του υπαλλήλου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Τα πιστοποιητικά επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) ή άλλων σχολών επιμόρφωσης του Δημοσίου, που έχουν αποκτηθεί έως την έναρξη ισχύος του παρόντος ή θα αποκτηθούν έως την εφαρμογή συστήματος πιστοποιημένης επιμόρφωσης γίνονται δεκτά για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 88.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Ειδικές διατάξεις που προβλέπουν μειωμένο ωράριο εργασίας για ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. διατηρούνται σε ισχύ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 15

Οι πίνακες προακτέων στους ενιαίους βαθμούς που είναι σε ισχύ κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του παρόντος δεν θίγονται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 16

Εως την έκδοση της απόφασης που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 63, η παράταση ή χορήγηση της προβλεπόμενης στην ίδια παράγραφο άδειας γίνεται με ειδική αιτιολογημένη απόφαση της οικείας ειδικής υγειονομικής επιτροπής του άρθρου 167 του Υπαλληλικού Κώδικα.

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2007
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 27 Ιουνίου 2007
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ