155 Α' 2014

ΝΟΜΟΣ 4276/2014

Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
30 Ιουλίου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 155
30 Ιουλίου 2014

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4276
Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Άρθρο 22Θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουρισμόΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Αγίου Νικολάου Κρήτης (Α.Σ.Τ.Ε.Α.Ν.) μετονομάζεται σε Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης (Α.Σ.Τ.Ε.Κ.), με έδρα τον ‘Αγιο Νικόλαο Κρήτης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η έδρα των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης αρμοδιότητας Υπουργείου Τουρισμού δύναται να μεταβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) και στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) αρμοδιότητας Υπουργείου Τουρισμού τοποθετούνται, ύστερα από απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της παρ. 6 του άρθρου 4 του ν. 4109/2013, ως προϊστάμενοι με τριετή θητεία, εκπαιδευτικοί κατηγορίας ΠΕ και εν ελλείψει διοικητικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Τουρισμού κατηγορίας ΠΕ, κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου με εξειδίκευση σε θέματα τουρισμού ή εκπαίδευσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία επιλογής των προϊσταμένων της προηγούμενης παραγράφου και καθορίζονται τα ειδικότερα προσόντα των υποψηφίων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Στο τρίτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 44 του ν. 4186/2013 (Α΄ 193) μετά τις λέξεις «στα Σ.Ε.Κ.» προστίθενται οι λέξεις «και στα Ι.Ε.Κ.».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Τα Τμήματα μετεκπαίδευσης μισθωτών τουριστικών επαγγελμάτων της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 1077/1980 (Α΄ 225) δύναται να χρηματοδοτούνται και από πόρους του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Τουρισμού εντός των εγκεκριμένων κάθε φορά πιστώσεων. Η παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 1077/1980 καταργείται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Το ωρομίσθιο εκπαιδευτικό προσωπικό που προσλαμβάνεται για ορισμένο χρονικό διάστημα στα ΙΕΚ, στις Σχολές Ξεναγών του ν. 710/1977 και στα Τμήματα Μετεκπαίδευσης του ν.  1077/1978, αρμοδιότητας Υπουργείου Τουρισμού, αμείβεται με το ύψος της ωριαίας αντιμισθίας που προβλέπεται στην με αριθμό 2/106902/0022/10.12.2013 (Β΄ 3276) κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών όπως αυτή κάθε φορά ισχύει. Η προβλεπόμενη, στην παράγραφο 2 της άνω απόφασης, διαβάθμιση των αμοιβών γίνεται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού ύστερα από τεκμηριωμένη εισήγηση της Διεύθυνσης Τουριστικής Εκπαίδευσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Δαπάνες πάγιου χαρακτήρα (μισθώματα, κοινόχρηστα, λογαριασμοί Ο.Κ.Ω.), καθώς και δαπάνες που είχαν εγκριθεί από το Δ.Σ. του καταργηθέντος Ο.Τ.Ε.Κ. [άρθρο 4 του ν. 4109/2013 (Α΄ 16)] που πραγματοποιήθηκαν κατά τα οικονομικά έτη 2012 και 2013, και έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Τουρισμού δύνανται να πληρωθούν σε βάρος των αντίστοιχων πιστώσεων του προϋπολογισμού του Υπουργείου αυτού τρέχοντος οικονομικού έτους κατά παρέκκλιση των περί αναλήψεως υποχρεώσεων διατάξεων, εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις νομιμότητας και κανονικότητας των δαπανών αυτών.

Άρθρο 23Ρυθμίσεις ακινήτων του καταργηθέντος Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και ΚατάρτισηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ακίνητα του καταργηθέντος Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Τ.Ε.Κ.) που δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου β΄ της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 4109/2013 περιήλθαν στο Υπουργείο Τουρισμού, τα οποία διαθέτουν άδεια δόμησης ξενοδοχείου, δύνανται, με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, να εκμισθώνονται μακροχρονίως μέχρι ενενήντα εννέα (99) έτη, υπό τον όρο ότι στις συμβάσεις εκμίσθωσης θα περιλαμβάνονται όροι που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία εντός αυτών, των μονάδων εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα λειτουργούν στις εγκαταστάσεις αυτές κατά το χρόνο σύναψης της σύμβασης εκμίσθωσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα έσοδα του δημοσίου από τις εκμισθώσεις της προηγούμενης παραγράφου, μεταφέρονται και εγγράφονται στον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού και διατίθενται αποκλειστικά σε δράσεις εκπαίδευσης, αρχικής και συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης σε ειδικότητες του τουριστικού τομέα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι ανωτέρω συμβάσεις απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος ή δικαίωμα δημοσίου ή τρίτων, με εξαίρεση το φόρο προστιθέμενης αξίας για τον οποίο εφαρμόζονται οι διατάξεις του κώδικα περί ΦΠΑ (ν. 2859/2000 ως ισχύει). Τα δικαιώματα και οι αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών και υποθηκοφυλάκων για τη μεσολάβηση και κάθε άλλη προς πραγμάτωση αυτών πράξη περιορίζονται στο 10 % αυτών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια για τον τρόπο και την διαδικασία των μακροχρόνιων μισθώσεων της προηγούμενης παραγράφου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η προθεσμία της παρ. 7 του άρθρου 13 του ν. 4109/2013 παρατείνεται μέχρι 31.12.2014.

Άρθρο 24Επέκταση αδειών επαγγελματιών ξεναγών σε σπάνιες γλώσσες

Επαγγελματίες ξεναγοί, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ξεναγών του άρθρου 9 του ν. 710/1977 (Α΄283) όπως αυτό ισχύει που προσκομίζουν αναγνωρισμένο τίτλο άριστης γνώσης και άλλης ξένης γλώσσας από αυτές που περιλαμβάνονται στο παράρτημα γλωσσομάθειας προκηρύξεων του ΑΣΕΠ, λαμβάνουν, με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού επέκταση της άδειας ξενάγησης στη γλώσσα αυτή. Η επέκταση της άδειας ξενάγησης χορηγείται και σε γλώσσες που δεν περιλαμβάνονται στο παράρτημα προκηρύξεων του ΑΣΕΠ υπό την προϋπόθεση ότι οι επαγγελματίες ξεναγοί θα προσκομίσουν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού προς απόδειξη της άριστης γνώσης της γλώσσας, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ή άλλο καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο της οικείας χώρας ή πιστοποιητικά γλωσσομάθειας που προέρχονται από δημόσια πανεπιστήμια ή πιστοποιητικά γλωσσομάθειας που εκδίδονται από επίσημους δημόσιους μορφωτικούς φορείς των οικείων κρατών.

Λευκάδα, 30 Ιουλίου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟI ΥΠΟΥΡΓΟI
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ−ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 30 Ιουλίου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ