155 Α' 2014

ΝΟΜΟΣ 4276/2014

Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις.

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ - ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
30 Ιουλίου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 155
30 Ιουλίου 2014

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4276
Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 48Υπηρεσία ΓΕΜΗΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4179/2013 (Α΄ 175) αντικαθίσταται ως εξής: «1. Συνιστάται στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) υπηρεσία ΓΕΜΗ, η λειτουργία της οποίας διέπεται από τις διατάξεις του ν. 3419/2005 (Α΄ 297), όπως ισχύει, και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθεισών πράξεων. Η καθ’ ύλην αρμοδιότητα της υπηρεσίας ΓΕΜΗ του Ξ.Ε.Ε. καθορίζεται με βάση τον κύριο κωδικό αριθμό δραστηριότητας του φυσικού ή του νομικού προσώπου και αφορά σε υπόχρεους που έχουν σκοπό την εκμετάλλευση κύριων τουριστικών καταλυμάτων. Κατά παρέκκλιση όσων ορίζονται στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 2β του άρθρου 2 του ν. 3419/2005, όπως ισχύει, η κατά τόπο αρμοδιότητα της υπηρεσίας ΓΕΜΗ του Ξ.Ε.Ε. είναι πανελλαδική. Κατ’ εξαίρεση, υπόχρεοι του παρόντος άρθρου των οποίων η κύρια επαγγελματική κατοικία ή εγκατάσταση βρίσκεται εκτός νομού Αττικής, μπορούν κατ’ επιλογή τους, να υπαχθούν σε υπηρεσία ΓΕΜΗ του τόπου κατοικίας ή εγκατάστασής τους. Σε κάθε περίπτωση, όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ο όρος «οικείο» ή «αρμόδιο» Επιμελητήριο, ως τέτοιο νοείται το Ξ.Ε.Ε. για όλους τους υπόχρεους που έχουν σκοπό την εκμετάλλευση κύριων τουριστικών καταλυμάτων.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Συνιστάται στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) Υπηρεσία Μιας Στάσης, η οποία λειτουργεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3853/2010 (Α΄ 90) και της κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσας κοινής υπουργικής απόφασης Κ1−802/23.3.2011 (Β΄ 470), όπως ισχύουν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Τουρισμού καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας της υπηρεσίας ΓΕΜΗ και της Υπηρεσίας Μιας Στάσης του Ξ.Ε.Ε., η σύνδεσή τους με την Κεντρική Υπηρεσία ΓΕΜΗ και με τις Διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Στις υπηρεσίες του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος συνιστάται τμήμα «Κατάταξης καταλυμάτων» αντιστοίχως, τροποποιώντας το άρθρο 1 του π.δ. 89/1988 (Α΄ 42 ) στο οποίο προστίθεται η φράση «ζ. Τμήμα κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων». Στην αρμοδιότητα του τμήματος αυτού υπάγεται η τήρηση των διαδικασιών που προβλέπονται για την κατάταξη σε κατηγορίες των κυρίων και μη κυρίων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, όπως αυτές θα ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, καθώς και η έκδοση πιστοποιητικών κατάταξης. Η στελέχωση και ο κανονισμός λειτουργίας του τμήματος ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξ.Ε.Ε..

Άρθρο 49Λοιπές ρυθμίσειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το τελευταίο εδάφιο του Υποδείγματος 2 του Παραρτήματος Ι της με αριθμό 17393/7.12.2012 κοινής απόφασης των Υπουργών Τουρισμού, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών (Β΄ 3292) αντικαθίσταται ως εξής: «Η παρούσα βεβαίωση επιδεικνύεται από τον κάτοχό της στα αρμόδια όργανα για τη διευκόλυνση του ελέγχου.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το τελευταίο εδάφιο του Υποδείγματος ΙΙΙ του Παραρτήματός Ι της με αρίθμ. 12952/11.6.2013 κοινής υπουργικής απόφασης (Β΄ 1488) αντικαθίσταται ως εξής: «Η παρούσα βεβαίωση επιδεικνύεται από τον κάτοχό της στα αρμόδια όργανα για τη διευκόλυνση του ελέγχου.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το τελευταίο εδάφιο του «ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΝΟΜΙΜΩΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ» του Παραρτήματος Ι της με αρίθμ. 16016/18.11.2012 κοινής απόφασης των Υπουργών Τουρισμού, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών (Β΄ 3055) αντικαθίσταται ως εξής: «Η παρούσα βεβαίωση επιδεικνύεται από τον κάτοχό της στα αρμόδια όργανα για τη διευκόλυνση του ελέγχου.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Για τον υπολογισμό του απαιτούμενου χώρου στάθμευσης της περίπτωσης ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 3 της με αριθμό 16597/29.12.2010 κ.υ.α., όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, δεν υπολογίζεται ο αριθμός των αυτοκινήτων που μισθώνονται με μακροχρόνιες συμβάσεις. Οι επιχειρήσεις εκμίσθωσης επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης υποχρεούνται να καταθέτουν κάθε έτος, στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού (Π.Υ.Τ.), κατάσταση με τα στοιχεία των οχημάτων για τα οποία έχει υποβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η παράγραφος 7 της με αριθμό 543606/5.12.1980 απόφασης του Υπουργού Τουρισμού (Β΄ 1298), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καταργείται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η προθεσμία του άρθρου 28 του ν. 4179/2013 για την υποβολή εγγυητικής επιστολής από ΤΕΟΜ, οι οποίες έχουν θέσει σε κυκλοφορία ΔΧΤΛ είτε πριν την έναρξη ισχύος της υπ’ αριθμ. 14340/3.11.2011 απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού (Β΄ 2537) είτε σε εφαρμογή του άρθρου 6 του ν. 711/1977, όπως ισχύει, παρατείνεται από τη λήξη της μέχρι 31.12.2014.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Η παρ. 1α του άρθρου 7 του ν. 711/1977 (Α΄ 284) αντικαθίσταται ως εξής: «1.α. Σε κυκλοφορία τίθενται καινούρια και μεταχειρισμένα τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης, κατά τις διατάξεις του άρθρου 4 του παρόντος νόμου. Τα μεταχειρισμένα τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης που τίθενται σε κυκλοφορία πρέπει να είναι προέλευσης εσωτερικού ή χώρας μέλους της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. και να εμπίπτουν στην κατηγορία εκπομπών ρύπων EURO V ή 5 ή μεταγενέστερη με την επιφύλαξη του άρθρου 8 του παρόντος.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Το άρθρο 8 του ν. 711/1977 (Α΄ 284) αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 8 Αντικατάσταση ειδικών τουριστικών λεωφορείων δημοσίας χρήσεως 1. Δικαίωμα αντικατάστασης του ειδικού τουριστικού λεωφορείου δημόσιας χρήσης έχουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων στο όνομα των οποίων έχει εκδοθεί η άδεια του λεωφορείου, στις περιπτώσεις: α. Λήξης της ισχύος της άδειας κυκλοφορίας λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας του λεωφορείου. Στην περίπτωση αυτή ο ενδιαφερόμενος οφείλει να ολοκληρώσει τη διαδικασία εντός έτους από την ημερομηνία λήξης της ισχύος της έγκρισης κατά το άρθρο 5 του παρόντος νόμου. β. Αντικατάστασης του υφιστάμενου οχήματος, εφόσον προηγηθεί ο αποχαρακτηρισμός του ως τουριστικού λεωφορείου και έχει παρέλθει πενταετία από την ημερομηνία χορήγησης της έγκρισης για τη θέση σε κυκλοφορία λεωφορείου του άρθρου 4 του παρόντος νόμου. γ. Αντικατάστασης του υφιστάμενου οχήματος, εφόσον προηγηθεί ο αποχαρακτηρισμός του ως τουριστικού λεωφορείου χωρίς να έχει παρέλθει πενταετία από την ημερομηνία χορήγησης της έγκρισης για τη θέση σε κυκλοφορία λεωφορείου του άρθρου 4 του παρόντος νόμου. 2. Στις περιπτώσεις της παραγράφου 1α και β΄ του παρόντος άρθρου, το υφιστάμενο ειδικό τουριστικό λεωφορείο μπορεί να αντικατασταθεί από: i. καινούργιο ii. μεταχειρισμένο προέλευσης εσωτερικού ή μεταχειρισμένο προέλευσης χώρας μέλους της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό την προϋπόθεση ότι ο χρόνος κυκλοφορίας τους δεν έχει υπερβεί το κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 7 του νόμου αυτού, επιτρεπόμενο όριο και εφόσον κριθεί κατάλληλο ως προς την ασφαλή κυκλοφορία του από τις αρμόδιες περιφερειακές Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών και κατάλληλο ως προς την εμφάνιση, τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τις παρεχόμενες ανέσεις από τον Ε.Ο.Τ.. Η ημερομηνία της πρώτης κυκλοφορίας του μεταχειρισμένου λεωφορείου προέλευσης εξωτερικού, πιστοποιείται από την προηγούμενη άδεια κυκλοφορίας αυτού. 3. Στην περίπτωση της παραγράφου 1γ του παρόντος άρθρου, το υφιστάμενο ειδικό τουριστικό λεωφορείο μπορεί να αντικατασταθεί από: i. καινούργιο ii. μεταχειρισμένο προέλευσης εσωτερικού ή εξωτερικού χώρας μέλους της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. και να εμπίπτει στην κατηγορία εκπομπών ρύπων EURO V ή 5 ή μεταγενέστερη. 4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Τουρισμού καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Επιτρέπεται στις επιχειρήσεις εκμίσθωσης Ι.Χ. αυτοκινήτων να εκμισθώνουν και κλασικά επιβατηγά οχήματα (αντίκες), με ή χωρίς οδηγό, τα οποία διαθέτουν πιστοποιητικά αυθεντικότητας από διεθνή αναγνωρισμένο οργανισμό και χρονολογούνται τουλάχιστον τριάντα (30) έτη από το έτος κατασκευής τους. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα οχήματα αυτά, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Έως ότου εκδοθεί η απόφαση που προβλέπεται στην υποπερίπτωση στστ΄ της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1, τα υφιστάμενα κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων κατατάσσονται αυτοδίκαια στις κατηγορίες αστέρων ως εξής: α) Τα ΑΑ΄ και Α΄ τάξης στην κατηγορία 4 αστέρων. β) Τα Β΄ τάξης στην κατηγορία 3 αστέρων και τα λοιπά στην κατηγορία 2 αστέρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των οποίων τα δωμάτιά τους δεν διαθέτουν ιδιαίτερο λουτρό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Σε ξενοδοχειακά καταλύματα τριών (3) αστέρων και άνω επιτρέπεται η εγκατάσταση παιχνιδιών νερού. Το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του ξενοδοχειακού καταλύματος επέχει θέση Ειδικού Σήματας Λειτουργίας και των εγκαταστάσεων παιχνιδιών νερού, εφόσον κατά την προσκόμιση των δικαιολογητικών αδειοδότπσης του ξενοδοχείου αποτυπώνεται στα αρχιτεκτονικά σχέδια η συγκεκριμένη εγκατάσταση, και εφόσον προσκομίζονται επιπρόσθετα υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος για ορισμό υπευθύνου ασφαλείας της ως άνω εγκατάστασης και βεβαιώσεις συμμόρφωσης του κατασκευαστή προς ελληνικούς κανονισμούς, ευρωπαϊκές ή άλλες έγκυρες διεθνείς προδιαγραφές (ISO, DIN κ.λπ.) κανονισμούς και οδηγίες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος της παραγράφου 1 του άρθρου 5 τα ξενοδοχεία κλασικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων (μικτού τύπου) κατασκευάζονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του π.δ. 43/2002 και σε εντός σχεδίου και εντός ορίων οικισμών περιοχές. Στην περίπτωση αυτή δεν εφαρμόζεται ο περιορισμός του 30% ως μεγίστου αριθμού διαμερισμάτων τριών ή περισσοτέρων κυρίων χώρων που προβλέπεται από τις προδιαγραφές του π.δ. 43/2002.

Άρθρο 50Μεταβατικές διατάξειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Έως τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 5 ισχύουν οι διατάξεις του π.δ. 43/2002 (Α΄ 43).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Έως τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης που αναφέρεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 5 ισχύουν οι διατάξεις του π.δ. 337/2000 (Α΄ 281).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Όπου στις διατάξεις του παρόντος αναφέρεται η «αρμόδια υπηρεσία τουρισμού» νοείται η αρμόδια υπηρεσία τουρισμού της Υποπαραγράφου ΙΔ2 της παρ. ΙΔ του άρθρου 1 του ν. 4254/2014 (Α΄ 85), όπως κάθε φορά ισχύει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι αρμοδιότητες που προβλέπονται στις εσωτερικές παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 35 ασκούνται από τον Ε.Ο.Τ. μέχρι την έναρξη ισχύος των διατάξειων της υποπαραγράφου ΙΔ2 της παρ. ΙΔ του άρθρου 1 του ν. 4254/2014, οπότε και αυτοδίκαια μεταφέρονται στο Υπουργείο Τουρισμού.

Άρθρο 51Καταργούμενες διατάξειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργούνται: α. Το άρθρο 7 του ν. 4179/2013 εκτός από την περίπτωση ε΄ της παραγράφου 2 του προαναφερθέντος άρθρου και η περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4179/2013. β. Το τρίτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 33 του ν. 2160/1993 και η παρ. 3 του άρθρου 35 του ν. 3498/2006 (Α΄ 230). γ. Η περίπτωση 3 της παρ. 6 του άρθρου 8 του ν. 4002/2011, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4179/2013.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος που αναφέρεται στο άρθρο 5 καταργείται το π.δ. 43/ 2002 (Α΄ 43).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης που αναφέρεται στο άρθρο 5 καταργείται το π.δ. 337/2000 (Α΄ 281).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Από την 1.1.2015 τα άρθρα 2, 3, 4 του ν. 2160/1993 και τα άρθρα 150 − πλην της περίπτωσης η΄ της παραγράφου 1 και της παραγράφου 3 − και 151 και η παρ. 2 του άρθρου 165 του ν. 4070/2012.

Άρθρο 52Ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών Φορολογία περιουσίαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 (Α΄ 312) προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής: «Νομικά πρόσωπα που έχουν δηλώσει τα στοιχεία των ακινήτων τους, της 1ης Ιανουαρίου 2011, με την υποβολή ηλεκτρονικού αρχείου υπολογιστικών φύλλων εφαρμογών γραφείου, υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις μεταβολές της περιουσιακής τους κατάστασης της 1ης Ιανουαρίου των ετών 2011, 2012, 2013 και 2014, εφόσον η υποβολή γίνει εντός προθεσμίας σαράντα πέντε (45) ημερών από την ανάρτηση από τη Φορολογική Διοίκηση της προσωρινής περιουσιακής τους εικόνας, βάσει των ανωτέρω υποβληθέντων ηλεκτρονικών αρχείων, και πάντως, το αργότερο μέχρι και τη 16η Νοεμβρίου 2014.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

α. Στο τέλος του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης α΄ της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 προστίθενται λέξεις ως εξής: «, πλην της κληρονομικής διαδοχής, για την οποία ο φορολογούμενος υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων εντός τριάντα (30) ημερών από την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς.» β. Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης α΄ της παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 αντικαθίσταται ως εξής: «Ειδικά, η δήλωση για κάθε σύσταση, απόκτηση και κάθε άλλη μεταβολή, για την οποία υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι και την 31η Αυγούστου 2014, υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2014.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στο τέλος της παρ. 9 του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 προστίθενται εδάφια ως εξής: «Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζονται στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων που υποβάλλονται μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2014, για τη διόρθωση της περιουσιακής κατάστασης των ετών 2011, 2012 και 2013, εκτός εάν προκύπτει ποσό φόρου ακίνητης περιουσίας προς επιστροφή. Στην περίπτωση κατά την οποία από τις δηλώσεις του προηγούμενου εδαφίου προκύπτει, κατά το οικείο έτος, ποσό φόρου ακίνητης περιουσίας προς επιστροφή, το ποσό αυτό συμψηφίζεται με το πρόστιμο και τυχόν διαφορά μέχρι του ποσού των εκατό (100) ευρώ δεν αναζητείται από τη Φορολογική Διοίκηση.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

α. Μετά το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 3842/2010 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ως Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ), για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας, λαμβάνεται ο ΣΑΟ που περιλαμβάνεται στις αποφάσεις προσδιορισμού αντικειμενικής αξίας ακινήτων (μικρότερος ή μεγαλύτερος), ανεξάρτητα αν ο συντελεστής δόμησης που ισχύει στην περιοχή είναι διαφορετικός.» β. Στην παρ. 1 του άρθρου 32 του ν. 3842/2010 (Α΄ 58) μετά τις λέξεις «αντίστοιχες τιμές της οικείας Περιφερειακής Ενότητας» προστίθενται οι λέξεις «και, αν δεν έχουν καθοριστεί ούτε στην Περιφερειακή Ενότητα, λαμβάνονται οι κατώτερες αντίστοιχες τιμές της οικείας Περιφέρειας.».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Στο τέλος της περίπτωσης 3.5.6 της παρ. 3 του άρθρου 32 του ν.3842/2010 προστίθενται υποπεριπτώσεις εε΄ και εστ΄ ως εξής: «εε) Για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές, στις οποίες υπάρχουν δύο ή περισσότερες τιμές Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου και δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός της θέσης τους, λόγω έλλειψης της γεωγραφικής απεικόνισης της περιοχής σε χάρτη, ως τιμή Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου λαμβάνεται η μικρότερη τιμή. εστ) Για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων από το έτος 2011, στις οποίες δεν υπάρχει τιμή Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου, ως Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου λαμβάνεται η τιμή 0,60.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

α. Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 32 του ν. 3842/2010 οι λέξεις «σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 3 του α.ν. 1521/1950» αντικαθίστανται με τις λέξεις «σύμφωνα με τις χαμηλότερες τιμές ζώνης της οικείας Δημοτικής Ενότητας είτε του οικείου Δήμου είτε της οικείας Περιφερειακής Ενότητας είτε της οικείας Περιφέρειας, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου,». β. Η περίπτωση 4.1 της παρ. 4 του άρθρου 32 του ν. 3842/2010 αντικαθίσταται ως εξής: «4.1 Η φορολογητέα αξία του οικοπέδου προκύπτει από το γινόμενο της συνολικής τιμής εκκίνησης του οικοπέδου, του συντελεστή οικοπέδου, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του 1, της επιφάνειας του οικοπέδου και του ποσοστού συνιδιοκτησίας αναλόγως του είδους εμπραγμάτου δικαιώματος.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Στο τέλος της υποπερίπτωσης στ΄ της περίπτωσης 7.2 της παρ. 7 του άρθρου 32 του ν. 3842/2010 οι λέξεις «και άλλης κατηγορίας κτισμάτων πλην αποθηκών» αντικαθίστανται με τις λέξεις «και οποιασδήποτε άλλης κατηγορίας κτισμάτων».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Στο τέλος της περίπτωσης ε΄ της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 4174/2013 (Α΄ 170), διαγράφονται οι λέξεις «για την εφαρμογή του παρόντος».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Μετά το άρθρο 54Α του ν.4174/2013 προστίθεται άρθρο 54Β ως εξής: «Άρθρο 54Β Χρόνος επιβολής τόκων και προστίμων στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. Στις περιπτώσεις στις οποίες ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει δήλωση στοιχείων ακινήτων ή υποβάλλει εκπρόθεσμη ή ανακριβή τέτοια δήλωση, με συνέπεια τη μη διενέργεια εκκαθάρισης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή την εκκαθάριση ή τον προσδιορισμό αυτού σε μεταγενέστερο χρόνο, ως αφετηρία για την επιβολή των τόκων και προστίμων ορίζεται η επομένη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων του οικείου έτους.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

α. Στο τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης α΄ της παρ. 2 της ενότητας Α΄ του άρθρου 4 του ν. 4223/2013 προστίθενται οι λέξεις: «και, αν δεν έχουν καθοριστεί τιμές ζώνης στην Περιφερειακή Ενότητα, εντάσσονται στην κατώτερη τιμή ζώνης της οικείας Περιφέρειας.» β. Στο τελευταίο εδάφιο της υποπερίπτωσης ββ΄ της περίπτωσης γ΄ της παρ. 1 της ενότητας Β΄ του άρθρου 4 του ν. 4223/2013 προστίθενται οι λέξεις: «και, αν δεν έχουν καθοριστεί ούτε στην Περιφερειακή Ενότητα, λαμβάνονται οι κατώτερες αντίστοιχες τιμές της οικείας Περιφέρειας.» γ. Μετά την υποπερίπτωση γγ΄ της περίπτωσης γ΄ της παρ. 1 της ενότητας Β΄ του άρθρου 4 του ν. 4223/2013 προστίθεται υποπερίπτωση δδ΄ ως εξής: «δδ) Οι διατάξεις των υποπεριπτώσεων εα΄, εβ΄, εγ΄, εδ΄, εε΄ και εστ΄ της περίπτωσης 3.5.6 της παρ. 3 του άρθρου 32 του ν. 3842/2010 εφαρμόζονται ανάλογα.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 4223/2013 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Η αξία των δικαιωμάτων αυτών υπολογίζεται κατά τα ποσοστά που προκύπτουν από την ανάλογη εφαρμογή των παραγράφων 3 έως και 7 του άρθρου 2.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 6 του ν. 4223/2013 προστίθενται λέξεις ως εξής: «, πλην της κληρονομικής διαδοχής, για την οποία ο φορολογούμενος υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων εντός τριάντα (30) ημερών από την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Στο άρθρο 6 του ν. 4223/2013, η υφιστάμενη παράγραφος 3 αναριθμείται σε περίπτωση α΄ της παραγράφου 3 και προστίθεται στην ίδια παράγραφο περίπτωση β΄, που έχει ως εξής: «β. Ειδικά για το 2014, ο φορολογούμενος μπορεί να τροποποιήσει τα στοιχεία των ακινήτων του, που περιλαμβάνονται στη δήλωση του άρθρου 23 του ν. 3427/2005, εμπρόθεσμα μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2014. Εφόσον, από την εκκαθάριση της δήλωσης προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των τριακοσίων (300) ευρώ, η σύνθεση της νέας δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο της Φορολογικής Διοίκησης. Εάν, μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης κατά τα οριζόμενα στα προηγούμενα εδάφια, υποβληθούν νέες τροποποιητικές δηλώσεις, μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2014, η σύνθεση της νέας δήλωσης ΕΝ.Φ.Ι.Α. και η εκκαθάριση αυτής πραγματοποιείται μετά από έλεγχο της Φορολογικής Διοίκησης, εφόσον από τη δήλωση προκύπτει μείωση φόρου. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται η μηχανογραφική σύνθεση των δηλώσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α., η διαδικασία και ο τρόπος αποκατάστασης λαθών και ελλείψεων σε στοιχεία ακινήτων των σχετικών δηλώσεων και σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, τα έντυπα με τα οποία πραγματοποιούνται διορθώσεις, τα οποία επέχουν θέση τροποποιητικής δήλωσης, τα υποδείγματα χορήγησης απαλλαγών και ο τρόπος υποβολής τους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία διαδικασία και λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος. Με όμοια απόφαση, και κατόπιν ανάλυσης κινδύνου, μπορεί να αναπροσαρμόζεται το οριζόμενο στο εδάφιο 2 της παρούσας περίπτωσης ποσό μείωσης φόρου, για το οποίο διενεργείται έλεγχος της Φορολογικής Διοίκησης. Ακίνητα που έχουν ουσιώδεις ελλείψεις στην περιγραφή, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΕΝ.Φ.Ι.Α., θεωρούνται ως μη δηλωθέντα.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Στο άρθρο 13 του ν. 4223/2013 προστίθεται παράγραφος 7 ως εξής: «7. Τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά ΕΝ.Φ.Ι.Α., τα αποδεικτικά ενημερότητας και κάθε άλλη πράξη προσδιορισμού φόρου που αφορά την 6η Ιουνίου 2014, είναι ισχυρά.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 15

Στην παράγραφο 6 του άρθρου 82 του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια, ο οποίος κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν. 2961/2001 (Α΄ 266), η φράση «του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων» αντικαθίσταται από τη φράση «του Υπουργού Οικονομικών».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 16

α. Η ισχύς των διατάξεων των παραγράφων 2 έως και 15 του παρόντος αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2014. β. Η ισχύς της διάταξης της παραγράφου 1 του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 53

Αποφάσεις με τις οποίες παρατάθηκαν κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων τοποθετήσεις ή αποσπάσεις υπαλλήλων στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Βρυξελλών, Λουξεμβούργου και Στρασβούργου για την κάλυψη αναγκών της Ελληνικής Προεδρίας, κατά τις διατάξεις του ν. 4148/2013 (Α΄ 99), όπως ισχύει, θεωρούνται ως νομίμως εκδοθείσες ανεξαρτήτως του χρόνου έκδοσής τους και ισχύουν σε κάθε περίπτωση από τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου από τις ισχύουσες διατάξεις χρόνου τοποθέτησης ή απόσπασης και μέχρι 31.7.2014.

Άρθρο 54ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στο τέλος του δευτέρου εδαφίου της περιπτώσεως α΄ της παρ. 9 του άρθρου 12 του ν. 3986/2011, όπως η παράγραφος αυτή προστέθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 39 του ν. 4179/2013, τίθεται κόμμα και προστίθεται η ακόλουθη φράση «προκειμένου περί μαρινών, ή των δικαιολογητικών που ορίζονται στην παρ. 4 του άρθρου 34 του ν. 2160/1993, όπως ισχύει, προκειμένου περί τουριστικών αγκυροβολίων, καταφυγίων τουριστικών σκαφών και τουριστικών λιμενικών εγκαταστάσεων.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

α. Στην παρ. 1 του άρθρου 14Α του ν. 3986/2011 επέρχονται οι κάτωθι τροποποιήσεις: αα) Οι λέξεις «ξενοδοχειακών μονάδων» αντικαθίστανται από τις λέξεις «περιοχών τουρισμού−αναψυχής». ββ) Οι λέξεις «προ των εγκαταστάσεών τους» αντικαθίσττανται από τις λέξεις «έμπροσθεν του ακινήτου». γγ) Η φράση «ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του αριθμού των δωματίων της ξενοδοχειακής μονάδας ή ποσοστό 50% του αριθμού των παραθεριστικών κατοικιών και έχει συνταχθεί σχετική ακτομηχανική μελέτη» αντικαθίσταται από τη φράση «προκειμένου περί περιοχών με γενικό προορισμό τον τουρισμό−αναψυχή ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) του αριθμού των κλινών του τουριστικού καταλύματος και, προκειμένου περί παραθεριστικών−τουριστικών χωριών, ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) του αριθμού των παραθεριστικών κατοικιών και έχει συνταχθεί σχετική ακτομηχανική μελέτη.» β. Στην παρ. 2 του άρθρου 14Α του ν. 3986/2011 η φράση «εφόσον η ξενοδοχειακή μονάδα αντικαθιστανται με τη φράση «εφόσον το τουριστικό κατάλυμα».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 15Α του ν. 3986/2011, όπως αυτό προστέθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 39 του ν. 4179/2013, προστίθενται εδάφια ως εξής: «Η ίδια Υπηρεσία λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσεως για την αδειοδότηση σε όλα τα στάδιά της και για τις απαραίτητες εγκρίσεις και αναθεωρήσεις αδειών, για οποιοδήποτε από τα προβλεπόμενα στο άρθρο 2 του ν. 2160/1993 τουριστικά καταλύματα, ανεξαρτήτως της δυναμικότητος και της κατηγορίας αυτών, καθώς και για τις εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, οι οποίες θα προορίζονται, να λειτουργήσουν εντός των ανωτέρω τουριστικών καταλυμάτων. Σε κάθε περίπτωση, για όλες τις μορφές αδειοδοτήσεων του παρόντος άρθρου, η έκδοση της απόφασης δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξάμηνο από την υποβολή της σχετικής αίτησης.»

Άρθρο 55Ρυθμίζεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας και ΑιγαίουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Μετά την παρ. 11 του άρθρου όγδοου του v. 2932/2001 (Α΄ 145), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 220 του ν. 4072/2012 (Α΄ 86), προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Στην περίπτωση αδυναμίας για οποιονδήποτε λόγο, κάλυψης των αθετούμενων δρομολογίων της παρούσας παραγράφου, ο Υπουργός δύναται να αναθέτει απευθείας με την υπογραφή σύμβασης δημόσιας υπηρεσίας, χωρίς την τήρηση διαγωνιστικής διαδικασίας και κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη του παρόντος νόμου, τη διενέργεια εναλλακτικών δρομολογίων σε πλοιοκτήτη, που έχει δρομολογημένα πλοία και πληροί τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις, έναντι μισθώματος, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Σ.Α.Σ., το οποίο συγκαλείται προκειμένου να καθορίσει τη δρομολογιακή γραμμή και τα χαρακτηριστικά της, όπως ενδεικτικά λιμένες προσέγγισης, συχνότητα δρομολογίων εξυπηρέτησης, καταβλητέο μίσθωμα. Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται το αργότερο μέχρι την έναρξη της εκτέλεσης δρομολογίων με τακτική, εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη, δρομολόγηση, διαφορετικά μέχρι τη σύναψη σύμβασης αποκλειστικής εξυπηρέτησης της δρομολογιακής γραμμής και σε περίπτωση που δεν συναφθεί τέτοια σύμβαση μέχρι την προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού, οπότε έχει εφαρμογή η διάταξη της παραγράφου 9. Οι διατάξεις του δευτέρου και τρίτου εδαφίου της παραγράφου 9 έχουν εφαρμογή και στην περίπτωση αυτή. Η διάρκεια της κατά τα ανωτέρω σύμβασης δεν μπορεί να υπερβεί το χρονικό διάστημα των τριών (3) μηνών.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Διορθώσεις του ν. 4256/2014 (Α΄ 92) «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» α. Στην περίπτωση δδ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 η φράση «του άρθρου 13» αντικαθίσταται από τη φράση «του άρθρου δέκατου τρίτου». β. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 7 η φράση «με καταστάσεις επιβαινόντων.» αντικαθίσταται από τη φράση «με ενημερωμένες καταστάσεις επιβαινόντων.». γ. Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης α΄ της παρ. 2 του άρθρου 8 ο αριθμός του Φύλλου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως στην παρένθεση «(Α΄ 80)» αντικαθίσταται από το ορθό «(Α΄ 48)». δ. Στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 9 η φράση «από τον πλοιοκτήτη ή τον κυβερνήτη» αντικαθίσταται από τη φράση «από τον πλοίαρχο ή τον κυβερνήτη». ε. Στο τέλος της υποπερίπτωσης α΄ της περίπτωσης δ΄ της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 4256/2014 (Α΄ 92) προστίθεται η ακόλουθη φράση: «και τις υποχρεώσεις για την υποβολή πληροφοριών κατάπλου και απόπλου, που απορρέουν από την ενωσιακή νομοθεσία και περιγράφονται στο π.δ. 49/2005 (Α΄ 66), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, και στο π.δ. 16/2011 (Α΄ 36).» στ. Στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 14 η φράση «,των επιβατηγών πλοίων και των μικρών σκαφών του Πρώτου Μέρους» αντικαθίσταται από τη φράση «και των επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων του Πρώτου Μέρους». ζ. Στο δεύτερο εδάφιο του στοιχείου i) της υποπερίπτωσης ββ΄ της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 14 η λέξη «επιβάτη» αντικαθίσταται από τη λέξη «πρόσωπο». η. Στο τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 8 του άρθρου 15 η φράση «επικυρωμένο αντίγραφο» αντικαθίσταται από τη φράση «ευκρινή αντίγραφα». θ. Στο πρώτο εδάφιο της υποπερίπτωσης ββ΄ της περίπτωσης Α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 42 η φράση «Με την επιφύλαξη των διατάξεων των περιπτώσεων β΄ και δ΄ της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου» αντικαθίσταται από τη φράση «Με την επιφύλαξη των διατάξεων των υποπεριπτώσεων ββ΄ και δδ΄ της περίπτωσης Β΄ της παρούσας παραγράφου». ι. Στην υποπερίπτωση ββ΄ της περίπτωσης Β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 42 η φράση «της περίπτωσης α΄» αντικαθίσταται από τη φράση «της υποπερίπτωσης αα΄ ανωτέρω» και η φράση «της παραγράφου 2 του άρθρου 12» αντικαθίσταται από τη φράση «της παραγράφου 3 του άρθρου 12». ια. Η υποπερίπτωση ββ΄ της περίπτωσης Γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 42 αντικαθίσταται ως εξής: «Στα πλοία της υποπερίπτωσης αα΄ ανωτέρω έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της υποπερίπτωσης ββ΄ της περίπτωσης Α΄ και της υποπερίπτωσης δδ΄ της περίπτωσης Β΄ της παρούσας παραγράφου.» ιβ. Στην περίπτωση Δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 42 η λέξη «έγκριση» αντικαθίσταται από τη λέξη «βεβαίωση».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α. Στην παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4256/2014 (Α΄ 92) οι περιπτώσεις γ΄, δ΄ και ε΄ αναριθμούνται αντίστοιχα σε δ΄, ε΄ και στ΄ και προστίθεται νέα περίπτωση γ΄ ως εξής: «γ. Ανεξάρτητα από τυχόν ποινικές κυρώσεις, καθώς και τυχόν κυρώσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα τελωνειακή και φορολογική νομοθεσία, για κάθε άλλη παράβαση των διατάξεων των άρθρων 1 έως 16 του παρόντος νόμου, πλην των αναφερομένων στις περιπτώσεις α΄ και β΄ ανωτέρω, επιβάλλεται πρόστιμο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ.» β. Στο τέλος της περίπτωσης β΄ της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 4256/2014 (Α΄ 92) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Η ασφάλιση αποδεικνύεται από ένα ή περισσότερα πιστοποιητικά, τα οποία έχουν εκδοθεί από τον πάροχό της ή την αντίστοιχη βεβαίωση ασφάλισης και φυλάσσονται στο σκάφος.» γ. Στο τέλος της περίπτωσης α΄ της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4256/2014 (Α΄ 92) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Για τις άδειες αυτές εφαρμόζονται οι διατάξεις του δεύτερου και του τρίτου εδαφίου της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου.»

Άρθρο 56

Επί υφιστάμενων ξενοδοχειακών καταλυμάτων κατηγορίας πέντε (5) αστέρων ή επί ξενοδοχειακών καταλυμάτων που αναβαθμίζονται σε κατηγορία πέντε (5) ή άνω αστέρων, που έχουν κατασκευασθεί σε γήπεδα τουλάχιστον 30.000 τ.μ. και έως 50.000 τ.μ., δύναται να πωληθεί ή να εκμισθωθεί μέρος τους, διαμορφωμένο σε κατοικία έως 80 τ.μ., σε ποσοστό έως 15% της συνολικώς δομημένης επιφάνειας του καταλύματος για οικόπεδα από 30.000 τ.μ. έως 40.000 τ.μ. και έως 20% για οικόπεδα από 40.000 τ.μ. έως 50.000 τ.μ.. Η μακροχρόνια μίσθωση συνομολογείται για χρονικό διάστημα δέκα (10) τουλάχιστον ετών. Τα ανωτέρω ισχύουν εφόσον: α) τα ξενοδοχειακά καταλύματα υφίστανται νομίμως και διαθέτουν σε ισχύ ειδικό σήμα λειτουργίας ή διέθεταν την τελευταία πενταετία ειδικό σήμα λειτουργίας και έχουν παύσει τη λειτουργία τους και β) τα προς μεταβίβαση ή προς μακροχρόνια μίσθωση τμήματα δεν έχουν υπαχθεί στις επιδοτήσεις της αναπτυξιακής νομοθεσίας κατά τα τελευταία πέντε (5) έτη και σε αντίθετη περίπτωση, το ποσό της ενίσχυσης ή επιδότησης που έχει χορηγηθεί για τα τμήματα αυτά, επιστρέφεται.

Άρθρο 57

Αναστολές έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών που έχουν χορηγηθεί κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 4 του ν. 1337/1983 όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 27 του ν. 4203/2013, και του άρθρου 8 του ν.δ. της 17.7.1923 (όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 551/1977 και ίσχυαν κατά τη δημοσίευση του ν. 4269/2014, σε εκκρεμείς διαδικασίες έγκρισης ή τροποποίησης Γ.Π.Σ. και ΣΧΟΟΑΠ, για τις οποίες απαιτείται η ειδική έκθεση του άρθρου 33 παρ. 2 του ν. 4269/2014, παρατείνονται μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2014. Περαιτέρω παρατάσεις των ανωτέρω αναστολών χορηγούνται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν.δ. της 17.7.1923, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 551/1977 (άρθρο 159 παράγραφοι 2 και 3 του Κ.Β.Π.Ν.) και μέχρι τη συμπλήρωση της προβλεπόμενης από τις διατάξεις αυτές τριετίας, στην οποία συνυπολογίζεται και ο χρόνος των αναστολών που έχουν χορηγηθεί κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 4 του ν. 1337/1983, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 27 του ν. 4203/2013. Η παρούσα διάταξη έχει αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4269/2014.

Άρθρο 58Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Εξαιρετικά η ισχύς των άρθρων 1, 2, 3, 4, 6 και 7 αρχίζει την 1.1.2015 εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις. Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Λευκάδα, 30 Ιουλίου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟI ΥΠΟΥΡΓΟI
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ−ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 30 Ιουλίου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ