297 Α' 2005

ΝΟΜΟΣ 3419/2005

Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και Εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ - ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ
Άρθρο 16 - Δημοσιότητα του Γενικού Εμπορικού Μητρώου
06 Δεκεμβρίου 2005

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 297
6 Δεκεμβρίου 2005

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3419
Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και Εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 16Δημοσιότητα του Γενικού Εμπορικού ΜητρώουΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί, με αίτησή του η οποία υποβάλλεται σε έγγραφη ή ηλεκτρονική μορφή προς την Κ.Ε.Ε. ή στις αρμόδιες υπηρεσίες καταχώρησης στο Γ.Ε.ΜΗ., κατά περίπτωση, να ζητήσει τη χορήγηση εκτυπωμένων αντιγράφων ή αποσπασμάτων των καταχωρήσεων στη Μερίδα, καθώς και αντιγράφων των εγγράφων, που τηρούνται στο Φάκελό του, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιευτέων ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και λογιστικών εγγράφων του υπόχρεου. Η ίδια δυνατότητα παρέχεται και για τη χορήγηση πιστοποιητικών, σχετικά με τα στοιχεία που έχουν καταχωρισθεί στη Μερίδα ή περιέχονται στο Φάκελο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα πλήρη αντίγραφα ή τα αποσπάσματα χορηγούνται, κατ’ επιλογή του αιτούντος, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, αν αφορούν καταχωρήσεις που έλαβαν χώρα μετά την 1.1.2007. Κατ΄ εξαίρεση, οι αρμόδιες υπηρεσίες καταχώρησης στο Γ.Ε.ΜΗ. χορηγούν, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, αντίγραφα ή αποσπάσματα ήδη καταχωρισμένων πράξεων και στοιχείων, που αφορούν ανώνυμες εταιρείες, εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, κατά μετοχές ετερόρρυθμες εταιρείες και υπόχρεους που αναφέρονται στις περιπτώσεις ζ΄ και η΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1, εφόσον αυτά καταχωρήσθηκαν στα προβλεπόμενα, για τον υπόχρεο, Μητρώα και Βιβλία, μετά την 1.1.1997. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζονται η διαδικασία, οι όροι και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Με όμοια απόφαση καθορίζονται ο τρόπος έκδοσης, θεώρησης και υπογραφής των αντιγράφων ή αποσπασμάτων, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή και κάθε σχετική λεπτομέρεια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Για τη χορήγηση των αντιγράφων και των αποσπασμάτων που προβλέπονται στην παράγραφο 1, ο αιτών καταβάλλει προηγουμένως στην αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. ή στην Κ.Ε.Ε. ενιαίο ειδικό τέλος, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το διοικητικό κόστος. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης καθορίζεται το ύψος του τέλους αυτού, που αποτελεί έσοδο της κατά περίπτωση αρμόδιας υπηρεσίας καταχώρησης στο Γ.Ε.ΜΗ. ή της Κ.Ε.Ε., αντίστοιχα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Γ.Ε.ΜΗ. και η Κ.Ε.Ε. διαβιβάζουν, με κάθε πρόσφορο μέσο, στους ενδιαφερόμενους που υποβάλλουν σχετική αίτηση και αποδεικνύουν ειδικό έννομο συμφέρον, τις πληροφορίες που είναι καταχωρισμένες στη Μερίδα του συγκεκριμένου υπόχρεου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, μπορεί να ρυθμίζεται το δικαίωμα κάθε ενδιαφερομένου να αποκτά, κατόπιν αίτησής του και καταβολής αντίστοιχου τέλους προς την Κ.Ε.Ε., δικαίωμα εξ αποστάσεως πρόσβασης στα ηλεκτρονικά αρχεία του Γ.Ε.ΜΗ. και αυτοδύναμης ανάκλησης των αποθηκευμένων, σε αυτά, δεδομένων. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται το ύψος του ανωτέρω τέλους, το οποίο αποτελεί πόρο της Κ.Ε.Ε., οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες ασκείται το δικαίωμα αυτό, κατά τρόπο συμβατό με τις διατάξεις του ν. 2472/1997, η διαδικασία ελέγχου της συνδρομής των προϋποθέσεων αυτών και κάθε σχετική λεπτομέρεια.

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2005
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ Π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κρά
τους.