174 Α' 2008

ΝΟΜΟΣ 3693/2008

Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2006/43/ΕΚ περί υποχρεωτικών ελέγχων των ετήσιων και των ενοποιημένων λογαριασμών, για την τροποποίηση των Οδηγιών 78/660/ΕΟΚ και 83/349/ΕΟΚ του Συμβουλίου και για την κατάργηση της Οδηγίας 84/253/ΕΟΚ του Συμβουλίου και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIII - ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΡΑΤΩΝ − ΜΕΛΩΝ
Άρθρο 33 - Επαγγελματικό απόρρητο και συνεργασία των κρατών – μελών
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4
25 Αυγούστου 2008

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 174
25 Αυγούστου 2008

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3693
Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2006/43/ΕΚ περί υποχρεωτικών ελέγχων των ετή σιων και των ενοποιημένων λογαριασμών, για την τροποποίηση των Οδηγιών 78/660/ΕΟΚ και 83/349/ΕΟΚ του Συμβουλίου και για την κατάργηση της Οδηγίας 84/253/ΕΟΚ του Συμβουλίου και άλλες δια τάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η ΕΛΤΕ, μετά από έγκριση των αρμόδιων ελληνικών αρχών για την προστασία προσωπικών δεδομένων, διαβιβάζει χωρίς σκόπιμη καθυστέρηση τις αιτούμενες πληροφορίες, στα πλαίσια της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων αρχών των κρατών – μελών που καθιερώνεται με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου. Η ΕΛΤΕ, στην οποία υποβάλλεται αίτηση παροχής πληροφοριών, λαμβάνει χωρίς σκόπιμη καθυστέρηση όλα τα αναγκαία μέτρα για τη συλλογή τους. Οι διαβιβαζόμενες στις αρμόδιες αρχές των άλλων κρατών – μελών πληροφορίες καλύπτονται από το θεσπισμένο επαγγελματικό απόρρητο που ισχύει στο κράτος – μέλος που λαμβάνει τις πληροφορίες. Αν η ΕΛΤΕ αδυνατεί να παράσχει τις αιτούμενες πληροφορίες χωρίς καθυστέρηση, ενημερώνει σχετικά την αιτούσα αρμόδια αρχή του άλλου κράτους – μέλους, αναφέροντας τους λόγους για την καθυστέρηση παροχής πληροφοριών. Η ΕΛΤΕ μπορεί να απαντήσει αρνητικά σε αίτημα λήψης πληροφοριών αν: Α) η χορήγηση των πληροφοριών ενδέχεται να προσβάλει την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη ή Β) έχει ήδη κινηθεί πειθαρχική διαδικασία για τις ίδιες πράξεις ή παραλείψεις και κατά των ίδιων νόμιμων ελεγκτών ή ελεγκτικών γραφείων ή Γ) οι ίδιοι νόμιμοι ελεγκτές ή ελεγκτικά γραφεία έχουν ήδη κριθεί τελεσίδικα για τις ίδιες πράξεις ή παραλείψεις στο πλαίσιο της πειθαρχικής διαδικασίας του άρθρου 28 του παρόντος νόμου. Με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή των διατάξεων της ποινικής δικονομίας, οι λαμβανόμενες από την ΕΛΤΕ πληροφορίες στα πλαίσια της συνεργασίας που προβλέπεται από την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της που καθορίζονται από τον παρόντα νόμο και για την εκτέλεση των διαδικασιών που, αποκλειστικά, σχετίζονται με την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών.

Αθήνα, 22 Αυγούστου 2008
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ