225 Α' 2008

ΝΟΜΟΣ 3712/2008

Οργάνωση του συστήματος επίσημης μετάφρασης, σύσταση Μεταφραστικής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, ορκωτοί μεταφραστές και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ - ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 44 - Σύσταση Γραφείου Οικογενειακής Υποστήριξης
ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1
05 Νοεμβρίου 2008

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 225
5 Νοεμβρίου 2008

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 3712
Οργάνωση του συστήματος επίσημης μετάφρασης, σύσταση Μεταφραστικής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, ορκωτοί μεταφραστές και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στο Υπουργείο Εξωτερικών συνιστάται Γραφείο Οικογενειακής Υποστήριξης (Family Office). Του Γραφείου αυτού προΐσταται υπάλληλος του διπλωματικού κλάδου με βαθμό Συμβούλου Πρεσβείας Α΄ ή Β΄ και απασχολούνται δύο τουλάχιστον υπάλληλοι του Υπουργείου. Στην αρμοδιότητα του Γραφείου ανήκουν ιδίως: α) Η συλλογή πληροφοριών που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης (όπως γενικές πληροφορίες για την ίδια τη χώρα, πληροφορίες για το εκπαιδευτικό σύστημα, το σύστημα υγείας και τους ιατρούς, για την ανεύρεση κατοικίας, για τη δυνατότητα εργασίας συζύγου, για την κοινωνική ζωή) κάθε χώρας του εξωτερικού, στην οποία λειτουργεί ελληνική πρεσβεία ή προξενείο. β) Η διαρκής συνεργασία με έναν διοικητικό υπάλληλο (liaison officer) από κάθε ελληνική πρεσβεία ή προξενείο, καθώς και με τη διπλωματική και προξενική αρχή της αντίστοιχης χώρας στην Ελλάδα, με σκοπό τη συλλογή και απαιτούμενη επικαιροποίηση των πληροφοριών της προηγούμενης περίπτωσης. γ) Η συνεργασία με τράπεζες πληροφοριών και ξένες πρεσβείες για την ενημέρωση των συζύγων των Ελλήνων διπλωματικών και διοικητικών υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών ως προς τις δυνατότητες και την προσφορά εργασίας στο εξωτερικό. δ) Η παροχή πάσης φύσης συμβουλών προς τα μέλη της οικογένειας των Ελλήνων διπλωματικών και διοικητικών υπαλλήλων από εξειδικευμένους εθελοντές. ε) Η παροχή υποστήριξης προς τα τέκνα και τους αλλοδαπούς και τις αλλοδαπές συζύγους των Ελλήνων διπλωματικών και διοικητικών υπαλλήλων, για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και τη βελτίωση του προφορικού και γραπτού τους λόγου. στ) Η πρόβλεψη και η ενημέρωση ως προς τις ενδεικνυόμενες ενέργειες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών σε περίπτωση εκτάκτων καταστάσεων μείζονος κλίμακας στη χώρα υπηρεσίας. ζ) Η παρακολούθηση των εργασιών της Ειδικής Ομάδας Εργασίας Διοικητικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (COADM) στις Βρυξέλλες, όταν συζητούνται θέματα που αφορούν στην οικογένεια.

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2008
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. AΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
Θ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ−ΠΕΤΡΑΛΙΑ
ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2008
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ