225 Α' 2008

ΝΟΜΟΣ 3712/2008

Οργάνωση του συστήματος επίσημης μετάφρασης, σύσταση Μεταφραστικής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, ορκωτοί μεταφραστές και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ - ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 41 - Τροποποίηση του ν. 3566/2007 (ΦΕΚ 117/Α΄) Κύρωση ως Κώδικα του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών»
05 Νοεμβρίου 2008

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 225
5 Νοεμβρίου 2008

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 3712
Οργάνωση του συστήματος επίσημης μετάφρασης, σύσταση Μεταφραστικής Υπηρεσίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, ορκωτοί μεταφραστές και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 41Τροποποίηση του ν. 3566/2007 (ΦΕΚ 117/Α΄) Κύρωση ως Κώδικα του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών»ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το πρώτο εδάφιο της περιπτώσεως β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 6 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών», που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3566/ 2007 (ΦΕΚ 117 Α΄), αντικαθίσταται ως εξής: «β. Υπάλληλοι άλλων Υπουργείων ή κρατικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και όσων υπάγονται στο ν. 2812/ 2000 (ΦΕΚ 67 Α΄), καθώς και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, των οποίων οι σύζυγοι υπηρετούν ως μόνιμοι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών σε αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας ή ως μόνιμοι υπάλληλοι άλλων υπουργείων, οι οποίοι έχουν αποσπασθεί σε αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας, επιτρέπεται να αποσπώνται σε υπηρεσία του Δημοσίου ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου που βρίσκεται στο εξωτερικό, στην ίδια πόλη με την αρχή όπου υπηρετεί ο/η σύζυγος, είτε στην ίδια την αρχή είτε σε άλλη αρχή, και για όσο διάστημα διαρκεί η τοποθέτηση του/της συζύγου.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στο άρθρο 8 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» προστίθενται παράγραφοι 3 και 4 ως εξής: «3. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση: α) η μετάταξη υπαλλήλων των Κλάδων Διοικητικών Γραμματέων και Επιμελητών, οι οποίοι απέκτησαν μετά το χρόνο υποβολής της αίτησης διορισμού τους Πτυχίο Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής, ή είχαν μεν τον απαιτούμενο τίτλο σπουδών κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης διορισμού τους, έχει όμως παρέλθει οκταετία από το διορισμό, και διαθέτουν τα υπόλοιπα ειδικά προσόντα διορισμού που ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 120 του παρόντος, σε κενές οργανικές θέσεις του Κλάδου Πτυχιούχων Διοικητικών, ο αριθμός των οποίων ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών. Ο αριθμός αυτός των προς πλήρωση θέσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τέταρτο (1/4) των κενών θέσεων του Κλάδου, β) η μετάταξη υπαλλήλων του Κλάδου Επιμελητών σε κενές οργανικές θέσεις του Κλάδου Διοικητικών Γραμματέων, ο αριθμός των οποίων ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τέταρτο (1/4) των κενών θέσεων του Κλάδου, εφόσον διαθέτουν τα ειδικά προσόντα διορισμού που ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 128 του παρόντος. Οι υπάλληλοι των περιπτώσεων α΄ και β΄ μετατάσσονται μετά από αίτηση τους και επιτυχή συμμετοχή σε γραπτή δοκιμασία που διενεργείται από ειδική Επιτροπή, που συγκροτείται από υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών, υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Προσωπικού. Στην Επιτροπή συμμετέχει ως μέλος ένας υπάλληλος, εκπρόσωπος του Κλάδου υποδοχής που υποδεικνύεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της αντίστοιχης συνδικαλιστικής οργάνωσης. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, οι μετατασσόμενοι στον Κλάδο Πτυχιούχων Διοικητικών κατατάσσονται, εφόσον μεν είναι κάτοχοι πτυχίου Πανεπιστημίου στο βαθμό Ε΄, εφόσον δε είναι κάτοχοι πτυχίου ΤΕΙ στο βαθμό ΣΤ΄. Οι μετατασσόμενοι στον Κλάδο Διοικητικών Γραμματέων κατατάσσονται στον εισαγωγικό βαθμό. Οι εν λόγω υπάλληλοι τοποθετούνται στην επετηρίδα μετά τους ομοιοβάθμους τους του οικείου Κλάδου, εξελίσσονται δε εφεξής βαθμολογικά κατά τις διατάξεις που διέπουν τον Κλάδο αυτόν. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών καθορίζεται η διαδικασία μετάταξης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. 4. Μετάταξη υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου, σε Ν.Π.Δ.Δ., στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα επιτρέπεται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μόνο μετά από σύμφωνη γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Στην παράγραφο 3 του άρθρου 17 του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών προστίθεται περίπτωση στ, ως εξής: «στ. τη συνεχή παρακολούθηση και ανάπτυξη της κεντρικής ιστοσελίδας του Υπουργείου Εξωτερικών, το συντονισμό και την εποπτεία του περιεχομένου των ιστοσελίδων του Υπουργείου Εξωτερικών, τη διατύπωση εισηγήσεων ως προς τη στρατηγική δημόσιας διπλωματίας στα ψηφιακά περιβάλλοντα, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των διεθνών ψηφιακών εξελίξεων, καθώς και την επιλογή των κειμένων της κεντρικής ιστοσελίδας με τη στήριξη των αρμόδιων Διευθύνσεων. Προς επίτευξη των σκοπών της, η Υπηρεσία συνεργάζεται με όλες τις Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας και τις αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας, με αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων Υπουργείων, καθώς και οσάκις κρίνεται σκόπιμο με αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων κρατών, και κατά κύριο λόγο κρατών−μελών της Ε.Ε.» β) Η παράγραφος 5 του ως άνω άρθρου αντικαθίσταται ως εξής: «5. Στην Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας συνιστώνται τρεις (3) θέσεις μεταφραστών αγγλικής γλώσσας, δύο (2) θέσεις μεταφραστών γαλλικής και δύο (2) θέσεις μεταφραστών τουρκικής γλώσσας στις οποίες προσλαμβάνονται, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, με τριετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεώνεται για μία επιπλέον τριετία, οι επιτυχόντες σε διαγωνισμό, ο οποίος διενεργείται με μέριμνα της ΣΤ1 Διεύθυνσης Προσωπικού. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών καθορίζονται η διαδικασία και οι λοιπές λεπτομέρειες διεξαγωγής του διαγωνισμού. Η σχετική προκήρυξη δημοσιεύεται ολόκληρη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ) και περίληψη της σε δύο τουλάχιστον εφημερίδες των Αθηνών. Η προκήρυξη αποστέλλεται πριν από τη δημοσίευση της στο ΑΣΕΠ, το οποίο οφείλει να την ελέγξει από άποψη νομιμότητας εντός είκοσι (20) ημερών. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των είκοσι ημερών, τεκμαίρεται η σύμφωνη γνώμη του ΑΣΕΠ. Οι σχετικοί πίνακες των επιτυχόντων αποστέλλονται στο ΑΣΕΠ προς έλεγχο νομιμότητας. Στην Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας συνιστάται και μία θέση ειδικού συνεργάτη του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας, η οποία πληρούται με απόσπαση υπαλλήλου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας − Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, του Κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, με βαθμό Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄, με κοινή απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και του μέλους του Υπουργικού Συμβουλίου που ασκεί την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 20 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίστανται ως εξής: «1. Στο Υπουργείο Εξωτερικών λειτουργεί Τεχνική Υπηρεσία υπαγόμενη στον Γενικό Διευθυντή που είναι αρμόδιος για τις διοικητικές, οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες. Στην αρμοδιότητα αυτής ανήκουν: α. Η ευθύνη μελέτης και σύνταξης ετήσιων προγραμμάτων για την κάλυψη των αναγκών της Κεντρικής και Εξωτερικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, σε κτηριακές εγκαταστάσεις, υλικά, μηχανήματα και επίπλωση, β. Η σύνταξη τεχνικών μελετών κατασκευών ή επι σκευών και τεχνικών προδιαγραφών προμήθειας υλικού και μηχανημάτων, γ. Η ευθύνη επίβλεψης της εκτέλεσης των εγκριθέντων ως άνω ετήσιων προγραμμάτων, δ. Η μέριμνα για την ανακαίνιση, επισκευή και συντήρηση των κτηρίων και εγκαταστάσεων, τόσο της Κεντρικής όσο και της Εξωτερικής Υπηρεσίας. 2. Στην Τεχνική Υπηρεσία υφίστανται οι ακόλουθες θέσεις: α) Προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου ΠΕ − Δύο (2) ηλεκτρολόγοι ή μηχανολόγοι ή πολιτικοί μηχανικοί −Τρεις (3) αρχιτέκτονες μηχανικοί. β) Προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου ΠΕ − ΄Ενας (1) αρχιτέκτων μηχανικός − ΄Ενας (1) ηλεκτρολόγος ή μηχανολόγος μηχανικός − ΄Ενας (1) πολιτικός μηχανικός − ΄Ενας (1) τοπογράφος μηχανικός. γ) Προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου Τ.Ε.Ι. − ΄Ενας (1) τεχνολόγος μηχανικός δομικών έργων − ΄Ενας (1) ηλεκτρολόγος − ΄Ενας (1) ηλεκτρονικός − ΄Ενας (1) συντηρητής έργων τέχνης. δ) Προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου Εργοδηγοί Μέσων Τεχνικών Σχολών − ΄Ενας (1) εργοδηγός δομικών έργων − ΄Ενας (1) μηχανολόγος − ΄Ενας (1) σχεδιαστής − ΄Ενας (1) διακοσμητής. ε) Προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου Τεχνίτες με σχετική εμπειρία −Τρεις (3) ηλεκτρολόγοι −Δύο (2) υδραυλικοί ηλεκτροσυγκολλητές − ΄Ενας (1) ξυλουργός − ΄Ενας (1) ελαιοχρωματιστής −Δύο (2) ψυκτικοί μηχανικοί. στ) Κατηγορία μονίμου Προσωπικού Τεχνικής Υπηρεσίας − Δύο (2) υδραυλικοί. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών προσλαμβάνεται το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις περί προσλήψεως προσωπικού του Δημοσίου. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και του, κατά περίπτωση, αρμόδιου ή εποπτεύοντος Υπουργού επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, η απόσπαση υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στις ανωτέρω θέσεις. Με την απόφαση της απόσπασης καθορίζεται ο φορέας που επιβαρύνεται με τη δαπάνη μισθοδοσίας των αποσπωμένων. Ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας ορίζεται με διετή θητεία από τον Υπουργό Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου, είτε από τους μηχανικούς ΠΕ που υπηρετούν σε αυτή με σύμβαση αορίστου χρόνου είτε μετά από απόσπαση από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μονίμους ή συμβασιούχους, της ίδιας ειδικότητας.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 21 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: «Στα ανωτέρω Γραφεία μπορεί να τοποθετούνται υπάλληλοι του Διπλωματικού Κλάδου, του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων, του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ), καθώς και υπάλληλοι των Κλάδων Πτυχιούχων Διοικητικών και Διοικητικών Γραμματέων.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

α) Ο τίτλος του άρθρου 23 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: «Κέντρο Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης Πολιτών και Αποδήμων Ελλήνων». β) Οι παράγραφοι 1 και 3 του ίδιου άρθρου αντικαθίστανται ως εξής: «1. Στο Υπουργείο Εξωτερικών Λειτουργεί Κέντρο Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης Πολιτών και Αποδήμων (ΚΕΠΠΑ), το οποίο είναι αρμόδιο για: (α) Την εξυπηρέτηση των ομογενών και των αποδήμων που διαμένουν προσωρινά στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας, για αιτήματα που αφορούν σε παροχή υπηρεσιών και πληροφοριών από ελληνικές αρχές, ελληνικές προξενικές αρχές ή αρχές της αλλοδαπής, μέσω των κατά τόπου αρμόδιων ελληνικών προξενικών αρχών, η εξυπηρέτηση των ομογενών, αποδήμων και Ελλήνων πολιτών που διαμένουν προσωρινά στην αλλοδαπή, για τα αιτήματα τους που απευθύνονται προς ελληνικές αρχές, καθώς και η εξυπηρέτηση κάθε πολίτη ημεδαπού ή αλλοδαπού που προσέρχεται σε αυτό. Η υπηρεσία αυτή λειτουργεί και ως κέντρο συλλογής και διεκπεραίωσης αιτημάτων που υποβάλλονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) από τις αναφερόμενες στο προηγούμενο εδάφιο κατηγορίες πολιτών και απευθύνονται στις ελληνικές προξενικές αρχές, και (β) Την επικύρωση: αα. Του γνησίου της υπογραφής των αρμόδιων οργάνων του Ελληνικού Κράτους επί εγγράφων ελληνικών δημοσίων υπηρεσιών του εσωτερικού και του εξωτερικού, σε περιπτώσεις μη εφαρμογής της Σύμβασης της Χάγης. Προς τούτο τηρείται ειδικό αρχείο με δείγματα υπογραφών. ββ. Αντιγράφων από πρωτότυπα εγγράφων που έχουν εκδοθεί από ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες του εσωτερικού και του εξωτερικού. γγ. Της υπογραφής Ελλήνων και ξένων υπηκόων επί παντός κειμένου στην ελληνική γλώσσα πλην πληρεξουσίων, εφόσον αυτοί υπογράφουν ενώπιον του αρμόδιου υπαλλήλου. δδ. Του γνησίου της υπογραφής των διαπιστευμένων υπαλλήλων όλων των ξένων διπλωματικών και προξενικών Αρχών στην Ελλάδα επί των εγγράφων που εκδίδονται ή επικυρώνονται από αυτές. Προς τούτο τηρείται ενημερωμένο ειδικό αρχείο.» «3. Το ΚΕΠΠΑ στελεχώνεται από υπαλλήλους προερχόμενους από τους Κλάδους του Υπουργείου Εξωτερικών και με συμβασιούχους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Για το σκοπό αυτόν, συνιστώνται είκοσι τέσσερις (24) οργανικές θέσεις υπαλλήλων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών καθορίζονται οι ειδικότητες και τα προσόντα των υπαλλήλων που προσλαμβάνονται. Οι ως άνω συμβασιούχοι υπάλληλοι πρέπει να γνωρίζουν, εκτός από την ελληνική, απαραιτήτως και την αγγλική γλώσσα. Η γνώση επιπλέον ξένων γλωσσών συνεκτιμάται. Επίσης απαιτείται η γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών γίνεται η πρόσληψη στις ανωτέρω θέσεις βάσει των γενικών περί προσλήψεως υπαλλήλων του Δημοσίου διατάξεων. Οι μονάδες του χρόνου εμπειρίας του υποψηφίου που έχει πράγματι διανυθεί στο ΚΕΠΠΑ του Υπουργείου Εξωτερικών, του οποίου θέσεις προκηρύσσονται, προσαυξάνονται κατά πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) εφόσον ο υποψήφιος έχει προϋπηρεσία δεκαοκτώ (18) τουλάχιστον μηνών σε αυτό. Για την ενημέρωση και την εκπαίδευση τους σε θέματα της αρμοδιότητας τους, οι εν λόγω υπάλληλοι λαμβάνουν μέρος, μέσα στο πρώτο τρίμηνο από την υπογραφή της σύμβασης, σε κύκλο εκπαιδευτικών σεμιναρίων διάρκειας πέντε εβδομάδων που οργανώνει για το σκοπό αυτόν η Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών καθορίζονται τα σχετικά με τη συγκρότηση επιτροπής, η οποία λειτουργεί ειδικά στο πλαίσιο της Διπλωματικής Ακαδημίας, για να βεβαιώνει περί της επιτυχούς συμμετοχής των εν λόγω υπαλλήλων στα ως άνω σεμινάρια και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η μη λήψη πιστοποιητικού επιτυχούς περαιώσεως των ως άνω σεμιναρίων επιφέρει καταγγελία της σύμβασης του υπαλλήλου. Οι ως άνω υπάλληλοι υπηρετούν αποκλειστικά στο ΚΕΠΠΑ χωρίς τη δυνατότητα μετάθεσης ή απόσπασης τους σε περιφερειακές υπηρεσίες της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών ή σε αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας. Οι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου παρέχοντες υπηρεσίες στο ΚΕΠΠΑ με σύμβαση μίσθωσης έργου διατηρούν το συμβατικό καθεστώς τους μέχρι τη στελέχωση της υπηρεσίας κατά τον ανωτέρω προβλεπόμενο τρόπο.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 27 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίστανται ως εξής: « 1. Στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών συνιστάται Ιατρείο, στο οποίο ανατίθεται η κατάλληλη προετοιμασία των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών για τις υπηρεσιακές τους μετακινήσεις ή ειδικές αποστολές και η εν γένει προστασία και προαγωγή της υγείας των υπαλλήλων, καθώς και συμβουλευτική αρμοδιότητα σε υγειονομικά θέματα που αφορούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που καλούνται να αντιμετωπίσουν υπηρεσίες του Υπουργείου. 2. Για τη λειτουργία του Ιατρείου του Υπουργείου Εξωτερικών υφίσταται μία (1) θέση ελεγκτή ιατρού επί θητεία, βάσει του άρθρου 60 του ν.1943/1991 (ΦΕΚ 50 Α΄) και μία (1) θέση νοσηλευτή Π Ε ή TE με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που προσλαμβάνονται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, βάσει των γενικών περί προσλήψεως υπαλλήλων του Δημοσίου διατάξεων. Επίσης, υφίσταται μία (1) οργανική θέση ιατρού−παθολόγου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου με ειδίκευση στη δημόσια υγεία. Η πρόσληψη γίνεται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, κατά παρέκκλιση των γενικών περί προσλήψεως υπαλλήλων του Δημοσίου διατάξεων, μετά από προκήρυξη που δημοσιεύεται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών σε δύο ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών, πανελλαδικής κυκλοφορίας, τουλάχιστον είκοσι (20) ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της σχετικής διαδικασίας επιλογής. Για την πρόσληψη στην ως άνω θέση συνεκτιμάται ως ουσιαστικό προσόν η προϋπηρεσία ή άλλου είδους εμπειρία ή ειδίκευση σε θέματα ταξιδιωτικής ιατρικής. Στην εν λόγω προκήρυξη ορίζονται και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας αυτής. Με όμοια απόφαση συγκροτείται επιτροπή επιλογής, η οποία αξιολογεί την εμπειρία στο ως άνω αντικείμενο της θέσης και τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων, οι οποίοι πρέπει να διαθέτουν και τα γενικά προσόντα διορισμού του άρθρου 66 του παρόντος, και ορίζεται ο τρόπος λειτουργίας της επιτροπής, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την επιλογή των υποψηφίων.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

α) Η παράγραφος 1 του άρθρου 32 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: «1. Το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΑΥΣ) αποτελείται από πέντε (5) μέλη με δικαίωμα ψήφου, τα οποία ορίζονται με τους αναπληρωτές τους, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, με διετή θητεία ως εξής: α. ένας (1) Πρέσβυς επί τιμή, ως Πρόεδρος, β. ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους στο Υπουργείο Εξωτερικών, γ. ο Γενικός Διευθυντής Προσωπικού, Διοικητικής Οργάνωσης και Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Εξωτερικών, δ. ένας (1) υπάλληλος του Διπλωματικού Κλάδου με βαθμό Πρέσβυ ή Πληρεξούσιου Υπουργού Α ’, ε. ένας (1) υπάλληλος − του Διπλωματικού Κλάδου με βαθμό Πρέσβυ ή Πληρεξούσιου Υπουργού Α΄, όταν το ζήτημα του οποίου επιλαμβάνεται το ΑΥΣ αφορά υπαλλήλους του εν λόγω Κλάδου − του επιστημονικού προσωπικού της ΕΝΥ με βαθμό Νομικού Συμβούλου Α΄, όταν το ζήτημα του οποίου επιλαμβάνεται το ΑΥΣ αφορά υπαλλήλους του εν λόγω Κλάδου − του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων με βαθμό Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή − Συμβούλου Α΄, όταν το ζήτημα του οποίου επιλαμβάνεται το ΑΥΣ, αφορά υπαλλήλους του εν λόγω Κλάδου − του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων με βαθμό Γενικού Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α΄, όταν το ζήτημα του οποίου επιλαμβάνεται το ΑΥΣ αφορά υπαλλήλους του εν λόγω Κλάδου.» β) Η παράγραφος 4 του ίδιου άρθρου αντικαθίσταται ως εξής: « 4. Εάν ο κρινόμενος υπάλληλος είναι ανώτερος κατά βαθμό ή αρχαιότερος στην επετηρίδα παριστάμενου τακτικού ή αναπληρωματικού μέλους του ΑΥΣ του ίδιου Κλάδου, τότε αυτό συνεδριάζει νομίμως με τα λοιπά, πλην των κατωτέρων ή νεωτέρων του κρινόμενου, παριστάμενα μέλη του, εφόσον ο αριθμός αυτών δεν είναι κατώτερος των τριών (3). Το κώλυμα συμμετοχής δεν ισχύει για τον Γενικό Διευθυντή Προσωπικού, Διοικητικής Οργάνωσης και Οικονομικής Διαχείρισης του Υπουργείου Εξωτερικών.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Το άρθρο 44 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: «΄Αρθρο 44 Καθήκοντα κατά περίπτωση (ad hoc) διπλωματικών αντιπροσωπειών Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών ορίζονται, σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, οι διπλωματικές αυτές αντιπροσωπείες για την εκπροσώπηση της Ελλάδας σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο και λειτουργούν σύμφωνα με όσα προβλέπονται για τις πρεσβευτικές αρχές ή για τις μόνιμες αντιπροσωπείες.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

α) Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 48 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: «Η σχετική αναγγελία γίνεται με ρηματική διακοίνωση της αρχής προς το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας διαπιστεύσεως ή τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού.» β) Η παράγραφος 3 του αυτού άρθρου αντικαθίσταται ως εξής: «3. Αν δεν υπηρετεί υπάλληλος του Διπλωματικού Κλάδου ή του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, ούτε αποστέλλεται, για το σκοπό αυτόν, άλλος υπάλληλος του Διπλωματικού Κλάδου, τη διεκπεραίωση της υπηρεσίας της Πρεσβείας, της Μόνιμης Αντιπροσωπείας, της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας ή του Γραφείου Συνδέσμου αναλαμβάνει, προσωρινά, ο ανώτερος κατά βαθμό, μεταξύ δε ομοιοβάθμων, ο αρχαιότερος υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών, του Κλάδου Πτυχιούχων Διοικητικών και, εάν ελλείπει, του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής, και σε περίπτωση έλλειψης αυτού, του Κλάδου Διοικητικών Γραμματέων, που υπηρετεί σε αυτή, ο οποίος αναγγέλλεται, με ρηματική διακοίνωση, ως ο διεκπεραιώνων τις υποθέσεις της αρχής (Chargé des Affaires).»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Η περίπτωση δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 52 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: «δ. ασκούν καθήκοντα οικονομικής και εμπορικής φύσεως, όπως αυτά αναφέρονται ειδικότερα στην παράγραφο 2 του άρθρου 42, στις χώρες όπου δεν λειτουργεί Γραφείο ΟΕΥ και συντονίζουν τη λειτουργία των κατά τόπο αρμόδιων Γραφείων ΟΕΥ της περιφέρειας αρμοδιότητας τους,».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 61 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: « 1. Στην έδρα Πρεσβείας, Γραφείου Συνδέσμου, Γενικού Προξενείου ή Προξενείου, ή σε άλλη πόλη της χώρας αρμοδιότητας διπλωματικής αρχής δύναται να συνιστώνται, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εξωτερικών και με γνώμη των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ). Με όμοια απόφαση καθορίζεται η σύνθεση των εν λόγω Γραφείων και η περιφέρεια της αρμοδιότητας αυτών.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

α) Στην παράγραφο 1 του άρθρου 62 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» προστίθεται εδάφιο, ως εξής: «Στα ως άνω ιδρύματα περιλαμβάνεται, ενδεικτικώς, το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ).» β) Στην παράγραφο 2 του αυτού άρθρου προστίθεται εδάφιο, ως εξής: «Ειδικότερα, για το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών υφίσταται πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

α) Η παράγραφος 1 του άρθρου 65 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: « 1. Οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών κατατάσσονται στους εξής Κλάδους: α. Διπλωματικός Κλάδος β. Κλάδος Πτυχιούχων Διοικητικών γ. Κλάδος Επικοινωνιών και Πληροφορικής δ. Κλάδος Επιμελητών ε. Κλάδος Εμπειρογνωμόνων στ. Κλάδος Διοικητικών Γραμματέων ζ. Κλάδος Επιστημονικού Προσωπικού της ΕΝΥ η. Κλάδος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων θ. Κλάδος Μεταφραστών.» β) Η ως άνω διάταξη ισχύει αναδρομικά από τις 5.6.2007, έναρξη ισχύος του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών», εκτός από τον Κλάδο Μεταφραστών, ο οποίος ρυθμίζεται από τις διατάξεις των Κεφαλαίων Α΄ έως Γ΄ του παρόντος νόμου. γ) Όπου στον «Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών» αναφέρεται ο Κλάδος ΠΕ και TE Διοικητικού νοείται ο ως άνω Κλάδος Πτυχιούχων Διοικητικών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 15

Στην παράγραφο 2 του άρθρου 68 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται η περίπτωση ιε΄ και προστίθεται περίπτωση κζ΄ ως εξής: «ιε) Στους υπαλλήλους του Διπλωματικού Κλάδου, του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων, του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων και στους υπαλλήλους με βαθμό Α΄ και Β΄ του Κλάδου Πτυχιούχων Διοικητικών και του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής, καθώς και στους υπαλλήλους με βαθμό Α΄ του Κλάδου Διοικητικών Γραμματέων του Υπουργείου Εξωτερικών». «κζ) Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών μπορεί να χορηγούνται για εξαιρετικούς λόγους διπλωματικά διαβατήρια και σε Ελληνες υπηκόους που δεν υπάγονται σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 16

Η παράγραφος 2 του άρθρου 72 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: « 2. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, μπορεί να χορηγείται εκπαιδευτική άδεια έως ενός έτους για εντατική εκμάθηση ξένων γλωσσών στην Ελλάδα ή το εξωτερικό σε υπαλλήλους του διπλωματικού Κλάδου έως και το βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Α και σε υπαλλήλους του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων έως και το βαθμό του Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α. Σε υπαλλήλους του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων μπορούν να δίδονται, εφόσον το επιτρέπουν οι ανάγκες της υπηρεσίας, εκπαιδευτικές άδειες συνολικής διάρκειας ενός μηνός κατ’ έτος, προκειμένου να συμμετέχουν σε σεμινάρια, συνέδρια ή επιστημονικές εκδηλώσεις στον τομέα εξειδίκευσης τους, που διοργανώνονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 17

α) Στο άρθρο 73 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» προστίθεται παράγραφος 7, ως εξής: «7. Αντίγραφο του κατά τις ως άνω διατάξεις συνταχθέντος φύλλου αξιολόγησης του υπαλλήλου τίθεται και στον ατομικό φάκελο του αξιολογούντος προϊσταμένου του.» β) Οι παράγραφοι 7, 8, 9, 10 και 11 του ίδιου άρθρου αναριθμούνται σε 8, 9,10, 11 και 12 αντίστοιχα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 18

α) Οι παράγραφοι 5 και 6 του άρθρου 74 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίστανται ως εξής: «5. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών επιτρέπεται η απόσπαση έως τέσσερα έτη υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέχρι τρία έτη σε διεθνείς οργανισμούς ή διασκέψεις ή διπλωματικές διαπραγματεύσεις, η οποία δύναται να παραταθεί έως δύο επιπλέον έτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα έτος σε διεθνείς οργανισμούς ή διασκέψεις ή διπλωματικές διαπραγματεύσεις. Με όμοια απόφαση επιτρέπεται η απόσπαση, χωρίς τους ανωτέρω χρονικούς περιορισμούς, έως πέντε υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών στα Γραφεία των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλέον όσων υπηρετούν στο Γραφείο του Έλληνα Επιτρόπου. Με όμοια απόφαση επιτρέπεται η απόσπαση έως τρία έτη υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δύναται να παραταθεί έως τρία επιπλέον έτη. Οι ανωτέρω αποσπώμενοι υπάλληλοι λαμβάνουν τις αποδοχές και το επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή των ομοιοβάθμων τους, οι οποίοι υπηρετούν στις ελληνικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές της χώρας στην οποία λειτουργούν οι προαναφερόμενοι οργανισμοί ή λαμβάνουν χώρα διασκέψεις ή διπλωματικές διαπραγματεύσεις, εκτός εάν αμείβονται από αυτούς. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται το επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής εάν δεν υφίσταται διπλωματική ή προξενική αρχή στις παραπάνω χώρες. Οι ανωτέρω υπάλληλοι λαμβάνουν, επιπλέον, τις δαπάνες μετακίνησης τους που καθορίζονται στο άρθρο 157 του παρόντος, εφόσον αποσπώνται για χρονικό διάστημα ίσο με το ελάχιστο προβλεπόμενο όριο παραμονής για υπαλλήλους του οικείου Κλάδου που μετατίθενται ή τοποθετούνται σε αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών και δεν λαμβάνουν αντίστοιχες παροχές από τον φορέα, στον οποίο αποσπώνται. Οι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου υπηρετούντες με απόσπαση πέραν της πενταετίας ή εξαετίας, κατά περίπτωση, υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών παραμένουν στη θέση τους, μέχρι ορισμού αντικαταστάτη τους ή το αργότερο για ένα ακόμη έτος. 6. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών μπορεί να αποσπώνται υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών σε προσωπικό της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας εκ μέρους της Ελλάδας κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων. Ομοίως, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών επιτρέπεται κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων, σε περίπτωση ανάληψης της προεδρίας Διεθνούς Οργανισμού εκ μέρους της Ελλάδας, η απόσπαση υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών στην αντίστοιχη Μόνιμη Αντιπροσωπεία. Στις παραπάνω περιπτώσεις επιτρέπεται και η απόσπαση προς την Κεντρική Υπηρεσία υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τις ειδικότερες ρυθμίσεις της παραγράφου 1. Οι κατά τα ως άνω αποσπώμενοι για τις ανάγκες της προεδρίας από τις αρχές της Εξωτερικής Υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία συνεχίζουν να λαμβάνουν κανονικώς τις αποδοχές τους της Εξωτερικής Υπηρεσίας. Οι αποσπασθέντες, κατά τα ανωτέρω, στην Κεντρική Υπηρεσία επιστρέφουν μετά τη λήξη της απόσπασης τους στις θέσεις τους και δεν μπορούν να μετατεθούν πριν παρέλθει εξάμηνο. Ο χρόνος της ως άνω απόσπασης υπαλλήλου, που υπηρετεί σε αρχή ειδικών συνθηκών, δεν συνυπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας στην αρχή αυτή.» β) Η παράγραφος 8 του ίδιου άρθρου αντικαθίσταται ως εξής: «8. Επιτρέπεται η απόσπαση στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μονίμων ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων άλλων Υπουργείων, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού και φορέων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται με το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 και ισχύει κάθε φορά, καθώς και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και Ν.Π.Ι.Δ. τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο είτε στο σύνολο τους είτε κατά πλειοψηφία. Η απόσπαση πραγματοποιείται εφόσον υπάρχει αιτιολογημένη υπηρεσιακή ανάγκη με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού για χρονικό διάστημα έως τρία έτη, δυνάμενη να παραταθεί για δύο επιπλέον έτη. Απόσπαση δεν επιτρέπεται κατά το διάστημα της δοκιμαστικής υπηρεσίας του υπαλλήλου. Η δαπάνη, που προκύπτει από την απόσπαση, καθώς και το επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, στο οποίο υπάγεται η υπηρεσία ή του φορέα στον οποίο ανήκει ο αποσπώμενος υπάλληλος. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εξωτερικών καθορίζεται το επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής, που χορηγείται στους κατά τα ανωτέρω αποσπώμενους. Κατά το μέρος, που ρυθμίζουν τις ανωτέρω αποσπάσεις, οι διατάξεις του ν. 1104/1980 (ΦΕΚ 298 Α΄) δεν εφαρμόζονται, ενώ του ν. 1640/1986 (ΦΕΚ 122 Α) καταργούνται. Για τις αποσπάσεις υπαλλήλων προς το Γενικό Προξενείο Λονδίνου, σύμφωνα με το άρθρο 40 του ν. 2162/ 1993 (ΦΕΚ 120 Α΄), καθώς και για τις αποσπάσεις υπαλλήλων στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 1764/1988 (ΦΕΚ 56 Α΄), εξακολουθούν να ισχύουν όσα ορίζονται στους νόμους αυτούς. Σε κάθε περίπτωση, οι αποσπάσεις αυτές δύνανται να πραγματοποιούνται, εφόσον υπάρχει αιτιολογημένη υπηρεσιακή ανάγκη, και πάντως, μόνο εφόσον έχει εξασφαλισθεί η κάλυψη της προκαλούμενης δαπάνης για την καταβολή μισθού και επιδόματος υπηρεσίας αλλοδαπής από το Υπουργείο ή τον φορέα, από τον οποίο αυτός προέρχεται. » γ) Η παράγραφος 9 του ίδιου άρθρου αντικαθίσταται ως εξής: «9. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, επιτρέπεται η, κατ’ εξαίρεση, απόσπαση υπαλλήλων του Διπλωματικού Κλάδου του Υπουργείου Εξωτερικών ως διπλωματικών συμβούλων σε άλλα Υπουργεία, σε ανεξάρτητες Γενικές Γραμματείες, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του δημόσιου τομέα. Επιτρέπεται, επίσης, η διάθεση μέχρι τριών υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών στο «Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών» (ΕΚΕΜ, ν. 1791/1988, ΦΕΚ 141 Α΄).»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 19

Το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 77 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: «Ο αριθμός των ειδικών αποστολών ορίζεται σε πενήντα, συνολικώς, ανά έτος, για υπαλλήλους όλων των κλάδων του Υπουργείου.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 20

α) Στο άρθρο 83 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» προστίθεται παράγραφος 2, ως εξής: ΦΕΚ 3861 « 2. Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας μπορεί να επιβάλλει σε όλους τους υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών τις ποινές της έγγραφης επίπληξης και του προστίμου μέχρι το ένα τρίτο (1/3) των μηνιαίων τους αποδοχών της ημεδαπής.» β) Οι παράγραφοι 2, 3 και 4 του ίδιου άρθρου αναριθμούνται σε 3, 4 και 5 αντίστοιχα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 21

α) Η προϋπόθεση της τριετούς υπηρεσίας για την προαγωγή στον επόμενο βαθμό των Γραμματέων Πρεσβείας Β΄ και των Συμβούλων Πρεσβείας Β΄ που ισχύει με βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 93 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» εφαρμόζεται στους υπαλλήλους που εισέρχονται στο Διπλωματικό Κλάδο μετά την 5.6.2007, έναρξη ισχύος του εν λόγω Οργανισμού. β) Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 93 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: «α. από το βαθμό του Ακολούθου Πρεσβείας στο βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Γ΄ διετής υπηρεσία στο βαθμό αυτόν, στον οποίο συνυπολογίζεται και ο χρόνος φοίτησης στη Διπλωματική Ακαδημία.» γ) Η διάταξη του ως άνω στοιχείου β) ισχύει από την έναρξη ισχύος του παρόντος. δ) Τα εδάφια τρίτο και τέταρτο της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 93 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίστανται ως εξής: «Οι υπάλληλοι του Διπλωματικού Κλάδου για να προαχθούν στο βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Β΄, πρέπει να έχουν υπηρετήσει, τουλάχιστον μία φορά, σε αρχή ειδικών συνθηκών, όπως οι αρχές αυτές ορίζονται βάσει της παραγράφου 4 του άρθρου 95, ή σε χώρες ειδικών συνθηκών, όπως οι χώρες αυτές ορίζονταν με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, καθώς και τέσσερα τουλάχιστον έτη σε διπλωματική αρχή, τρία έτη σε Προξενική Αρχή ή Προξενικό Γραφείο, δύο έτη σε Διεύθυνση, η οποία ασχολείται με θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή δύο έτη στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δύο έτη σε Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Η υποχρέωση τριετούς υπηρεσίας σε Προξενική Αρχή ή Προξενικό Γραφείο και διετούς υπηρεσίας σε Διεύθυνση, η οποία ασχολείται με θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων ισχύει για τους υπαλλήλους που εισέρχονται στο Διπλωματικό Κλάδο μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Για τους υπηρετούντες υπαλλήλους εξακολουθεί η ισχύουσα υποχρέωση διετούς υπηρεσίας σε Προξενική Αρχή ή Προξενικό Γραφείο.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 22

Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 95 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: «5.α. Οι διπλωματικοί υπάλληλοι μετατίθενται, υποχρεωτικώς, στην Κεντρική Υπηρεσία, όταν έχουν υπηρετήσει συνεχόμενα σε δύο θέσεις της Εξωτερικής Υπηρεσίας ή έχουν συμπληρώσει οκταετή συνεχή υπηρεσία στην αλλοδαπή. Οι υπάλληλοι του Διπλωματικού Κλάδου παραμένουν στην Κεντρική Υπηρεσία για δύο τουλάχιστον έτη, εκτός αν διαφορετικά επιβάλλεται από αιτιολογημένη υπηρεσιακή ανάγκη και κατόπιν ομόφωνης γνώμης του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου ή εφόσον ο διπλωματικός υπάλληλος τοποθετείται, κατόπιν αιτήσεως του, σε Αρχή δυσμενών συνθηκών, για την οποία δεν υπάρχουν αιτήσεις άλλων υπαλλήλων του Διπλωματικού Κλάδου. Υπάλληλος του Διπλωματικού Κλάδου, ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει συνεχή οκταετή υπηρεσία στο εξωτερικό πριν από την τοποθέτηση του στην Κεντρική Υπηρεσία, μπορεί να μετατεθεί στο εξωτερικό πριν από τη συμπλήρωση διετούς υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία μετά από ομόφωνη γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου. Οι ανωτέρω περιορισμοί δεν ισχύουν για τους έχοντες πρεσβευτικό βαθμό και τους υπαλλήλους των λοιπών κλάδων με αντίστοιχο βαθμό.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 23

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 96 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» προστίθενται εδάφια ως εξής: «Ομοίως στη διάθεση του Υπουργού Εξωτερικών δύνανται να τίθενται επί τιμή υπάλληλοι του Διπλωματικού Κλάδου με πρεσβευτικό βαθμό, για την κάλυψη αναγκών σε περίοδο προεδρίας Διεθνών Οργανισμών και Διασκέψεων ή σε περιπτώσεις άλλων εκτάκτων αναγκών. Η διάταξη της παραγράφου 7 του άρθρου 160 του παρόντος εφαρμόζεται αναλόγως.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 24

Η παράγραφος 1 του άρθρου 100 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: «1. Με διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, μπορεί να διορίζονται έως δεκαπέντε Πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων, οι οποίοι υποχρεούνται να αποστέλλουν ετήσιο απολογισμό δράσεως στον Υπουργό Εξωτερικών κατά το πρώτο δίμηνο εκάστου επομένου έτους. Οι Πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων διορίζονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με ανάθεση συγκεκριμένου έργου.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 25

α) Οι περιπτώσεις α΄ έως δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 101 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίστανται ως εξής: «α. Ειδικός Νομικός Σύμβουλος και Νομικός Σύμβουλος Α΄ που αντιστοιχούν μισθολογικά και βαθμολογικά στο βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Α΄ του Διπλωματικού Κλάδου. β. Νομικός Σύμβουλος Β΄, που αντιστοιχεί μισθολογικά και βαθμολογικά στο βαθμό του Πληρεξουσίου Υπουργού Β΄ του Διπλωματικού Κλάδου. γ. Αναπληρωτής Νομικός Σύμβουλος, που αντιστοιχεί μισθολογικά και βαθμολογικά στο βαθμό του Συμβούλου Πρεσβείας Α του Διπλωματικού Κλάδου. δ. Εισηγητής, που αντιστοιχεί μισθολογικά και βαθμολογικά στο βαθμό του Γραμματέα Πρεσβείας Α΄ του Διπλωματικού Κλάδου.» β) Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 4 του ως άνω άρθρου αντικαθίσταται ως εξής: «Όριο ηλικίας, για την εισαγωγή στην Ειδική Νομική Υπηρεσία, ορίζεται το τεσσαρακοστό τρίτο (43ο) έτος.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 26

Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 104 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: «2. Οι υποψήφιοι για την κάλυψη των θέσεων Εμπειρογνωμόνων πρέπει να διαθέτουν, εκτός από τα προσόντα του άρθρου 66, και: α) πτυχίο Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής, καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο Πανεπιστημίου της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής, με τουλάχιστον πενταετή επαγγελματική εμπειρία στον τομέα ειδίκευσης τους, ή κατοχή διδακτορικού διπλώματος με τριετή επαγγελματική εμπειρία στον τομέα ειδίκευσης και β) άριστη γνώση της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας και επαρκή γνώση άλλης γλώσσας που τυχόν απαιτείται από την ειδίκευση.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 27

α) Η παράγραφος 3 του άρθρου 107 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: «3. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων, που υπηρετούν σε αρχή της Εξωτερικής Υπηρεσίας, παραμένουν στην ίδια αρχή για τρία τουλάχιστον έτη και όχι περισσότερα από πέντε. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, ύστερα από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η μη τήρηση του κατώτατου και ανώτατου αυτού ορίου, κατά περίπτωση και για εξαιρετικούς λόγους. Οι υπάλληλοι του εν λόγω Κλάδου, όταν υπηρετούν στο εξωτερικό, έχουν τη διπλωματική ιδιότητα και όλα τα προνόμια και ευεργετήματα που παρέχονται στα μέλη του διπλωματικού προσωπικού, όπως αυτά καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο και τους ελληνικούς νόμους, και ανακοινώνονται στη διπλωματική επετηρίδα της χώρας, όπου υπηρετούν, με το διπλωματικό βαθμό προς τον οποίο εξομοιούνται, προστιθέμενης της φράσης «Εμπειρογνώμων..», με τον προσδιορισμό της ειδικότητάς τους.» β) Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 5 του ιδίου άρθρου αντικαθίσταται ως εξής: «5.α. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων μετατίθενται, υποχρεωτικώς, στην Κεντρική Υπηρεσία, όταν έχουν υπηρετήσει συνεχόμενα σε δύο θέσεις της Εξωτερικής Υπηρεσίας ή, πάντως, έχουν συμπληρώσει οκταετή συνεχή υπηρεσία στην αλλοδαπή. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων παραμένουν στην Κεντρική Υπηρεσία για δύο τουλάχιστον έτη εκτός αν διαφορετικά επιβάλλεται από αιτιολογημένη υπηρεσιακή ανάγκη και κατόπιν ομόφωνης γνώμης του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου ή εφόσον ο υπάλληλος τοποθετείται, κατόπιν αιτήσεως του, σε Αρχή δυσμενών συνθηκών, για την οποία δεν υπάρχουν αιτήσεις άλλων υπαλλήλων του Κλάδου του. Υπάλληλος του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων, ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει συνεχή οκταετή υπηρεσία στο εξωτερικό πριν από την τοποθέτηση του στην Κεντρική Υπηρεσία, μπορεί να μετατεθεί στο εξωτερικό πριν από τη συμπλήρωση διετούς υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία μετά από ομόφωνη γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου. Οι ανωτέρω περιορισμοί δεν ισχύουν για τους έχοντες βαθμό Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή−Συμβούλου Α΄ και Β΄.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 28

Η περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 112 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: «β. Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α΄ και Β΄ : σε Πρεσβεία ή Μόνιμη Αντιπροσωπεία ή Γραφείο Συνδέσμου ή σε Γενικό Προξενείο, όπου υφίσταται οργανική θέση του Κλάδου αυτού.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 29

α) Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 115 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: «Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, ύστερα από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η μη τήρηση του κατώτατου ορίου, κατά περίπτωση και για εξαιρετικούς λόγους, του δε ανώτατου μετά από σχετική αίτηση του υπαλλήλου.» β) Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 5 του ως άνω άρθρου αντικαθίσταται ως εξής: «5.α. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων μετατίθενται υποχρεωτικώς στην Κεντρική Υπηρεσία, όταν έχουν υπηρετήσει συνεχώς σε δύο θέσεις της Εξωτερικής Υπηρεσίας ή, πάντως, έχουν συμπληρώσει δεκαετή συνεχή υπηρεσία στην αλλοδαπή. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων παραμένουν στην Κεντρική Υπηρεσία για δύο τουλάχιστον έτη, εκτός αν διαφορετικά επιβάλλεται από αιτιολογημένη υπηρεσιακή ανάγκη και κατόπιν ομόφωνης γνώμης του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου ή εφόσον ο υπάλληλος τοποθετείται, κατόπιν αιτήσεως του, σε Αρχή δυσμενών συνθηκών, για την οποία δεν υπάρχουν αιτήσεις άλλων υπαλλήλων του κλάδου του. Υπάλληλος του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει συνεχή δεκαετή υπηρεσία στο εξωτερικό πριν από την τοποθέτηση του στην Κεντρική Υπηρεσία, μπορεί να μετατεθεί στο εξωτερικό πριν από τη συμπλήρωση διετούς υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία μετά από ομόφωνη γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου. Οι ανωτέρω περιορισμοί δεν ισχύουν για τους έχοντες βαθμό Γενικού Συμβούλου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α΄ και Β΄.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 30

Η παράγραφος 3 του άρθρου 118 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: «3. Οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων του Κλάδου Πτυχιούχων Διοικητικών είναι οκτακόσιες ενενήντα επτά (897) και κατανέμονται, κατά βαθμό, ως εξής: α. Βαθμός Α΄ θέσεις 80 β. Βαθμός Β΄ θέσεις 120 γ. Βαθμός Γ΄ και δ. Βαθμός Δ΄ και ε. Βαθμός Ε΄ και στ. Βαθμός ΣΤ΄ θέσεις 697. Οι θέσεις των βαθμών ΣΤ, Ε, Δ΄ και Γ΄ είναι ενιαίες.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 31

α) Η περίπτωση γ΄ του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 120 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: «γ. Πολύ καλή γνώση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή στα αντικείμενα επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα, υπηρεσίες διαδικτύου και επαρκή γνώση διαχείρισης βάσεων δεδομένων.» β) Στο ίδιο άρθρο προστίθεται παράγραφος 2, ως εξής: «2. Σε περίπτωση περισσοτέρων επιτυχόντων από τις προκηρυχθείσες θέσεις καταρτίζεται σχετικός πίνακας επιλαχόντων, ο οποίος ισχύει για ένα έτος από την κύρωση των πινάκων από το ΑΣΕΠ. Η ισχύς του πίνακα μπορεί να παραταθεί για ένα επιπλέον έτος με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών. Η αποζημίωση των μελών της επιτροπής εξετάσεων, των εξεταστών, των μελών των λοιπών Επιτροπών, καθώς και των προσώπων που θα μετέχουν στο διαγωνισμό καθορίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί αποζημίωσης μελών επιτροπών διαγωνισμών πρόσληψης προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.» γ) Οι παράγραφοι 2 και 3 του ίδιου άρθρου αναριθμούνται σε 3 και 4 αντίστοιχα. 32. Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 123 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: «4.α. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Πτυχιούχων Διοικητικών μετατίθενται, υποχρεωτικώς στην Κεντρική Υπηρεσία, όταν έχουν υπηρετήσει συνεχώς σε δύο θέσεις της Εξωτερικής Υπηρεσίας ή, πάντως, έχουν συμπληρώσει δωδεκαετή συνεχή υπηρεσία στην αλλοδαπή. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Πτυχιούχων Διοικητικών παραμένουν στην Κεντρική Υπηρεσία για δύο τουλάχιστον έτη, εκτός αν διαφορετικά επιβάλλεται από αιτιολογημένη υπηρεσιακή ανάγκη και κατόπιν ομόφωνης γνώμης του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου ή εφόσον ο υπάλληλος τοποθετείται, κατόπιν αιτήσεως του, σε Αρχή δυσμενών συνθηκών, για την οποία δεν υπάρχουν αιτήσεις άλλων υπαλλήλων του κλάδου του. Υπάλληλος του Κλάδου Πτυχιούχων Διοικητικών, ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει συνεχή δωδεκαετή υπηρεσία στο εξωτερικό πριν από την τοποθέτηση του στην Κεντρική Υπηρεσία, μπορεί να μετατεθεί στο εξωτερικό πριν από τη συμπλήρωση διετούς υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία μετά από ομόφωνη γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου.» 33. Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 131 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: «4.α. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Διοικητικών Γραμματέων μετατίθενται υποχρεωτικώς στην Κεντρική Υπηρεσία, όταν έχουν υπηρετήσει συνεχώς σε δύο θέσεις της Εξωτερικής Υπηρεσίας ή, πάντως, έχουν συμπληρώσει δωδεκαετή συνεχή υπηρεσία στην αλλοδαπή. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Διοικητικών Γραμματέων παραμένουν στην Κεντρική Υπηρεσία για δύο τουλάχιστον έτη, εκτός αν διαφορετικά επιβάλλεται από αιτιολογημένη υπηρεσιακή ανάγκη και κατόπιν ομόφωνης γνώμης του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου ή εφόσον ο υπάλληλος τοποθετείται, κατόπιν αιτήσεως του, σε Αρχή δυσμενών συνθηκών, για την οποία δεν υπάρχουν αιτήσεις άλλων υπαλλήλων του κλάδου του. Υπάλληλος του Κλάδου Διοικητικών Γραμματέων, ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει συνεχή δωδεκαετή υπηρεσία στο εξωτερικό πριν από την τοποθέτηση του στην Κεντρική Υπηρεσία, μπορεί να μετατεθεί στο εξωτερικό πριν από τη συμπλήρωση διετούς υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία μετά από ομόφωνη γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου.» 34. α) Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 136 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: «α. Πτυχίο Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ κατεύθυνσης ηλεκτρονικών ή ηλεκτρονικών υπολογιστικών συστημάτων ή πληροφορικής της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής.» β) Το δεύτερο εδάφιο της ως άνω παραγράφου αντικαθίσταται ως εξής: «Η πρόσληψη διενεργείται από το Υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν ειδικού διαγωνισμού, ο οποίος διενεργείται τουλάχιστον μια φορά κατ’ έτος, εφόσον υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις. Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών, καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού. Σε περίπτωση περισσοτέρων επιτυχόντων από τις προκηρυχθείσες θέσεις καταρτίζεται σχετικός πίνακας επιλαχόντων, ο οποίος ισχύει για ένα έτος από την κύρωση των πινάκων από το ΑΣΕΠ. Η ισχύς του πίνακα μπορεί να παραταθεί για ένα επιπλέον έτος με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών.» 35. Η παράγραφος 1 του άρθρου 137 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: «1. Για την προαγωγή των υπαλλήλων του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής απαιτείται: α. από το βαθμό ΣΤ΄ στο βαθμό Ε΄, πενταετής πραγματική υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό, β. από το βαθμό Ε΄ στο βαθμό Δ΄, τετραετής πραγματική υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό, γ. από το βαθμό Δ΄ στο βαθμό Γ΄, πενταετής πραγματική υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό, δ. από το βαθμό Γ΄ στο βαθμό Β΄, τετραετής πραγματική υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό, ε. από το βαθμό Β΄ στο βαθμό Α΄, πενταετής πραγματική υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό.» 36. Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 139 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: «4. α. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής μετατίθενται υποχρεωτικώς στην Κεντρική Υπηρεσία, όταν έχουν υπηρετήσει συνεχώς σε δύο θέσεις της Εξωτερικής Υπηρεσίας ή, πάντως, έχουν συμπληρώσει δωδεκαετή συνεχή υπηρεσία στην αλλοδαπή. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής παραμένουν στην Κεντρική Υπηρεσία για δύο τουλάχιστον έτη, εκτός αν διαφορετικά επιβάλλεται από αιτιολογημένη υπηρεσιακή ανάγκη και κατόπιν ομόφωνης γνώμης του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου ή εφόσον ο υπάλληλος τοποθετείται, κατόπιν αιτήσεως του, σε Αρχή δυσμενών συνθηκών, για την οποία δεν υπάρχουν αιτήσεις άλλων υπαλλήλων του κλάδου του. Υπάλληλος του Κλάδου Επικοινωνιών και Πληροφορικής, ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει συνεχή δωδεκαετή υπηρεσία στο εξωτερικό πριν από την τοποθέτηση του στην Κεντρική Υπηρεσία, μπορεί να μετατεθεί στο εξωτερικό πριν από τη συμπλήρωση διετούς υπηρεσίας στην Κεντρική Υπηρεσία μετά από ομόφωνη γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου.» 37. α) Η περίπτωση β΄ του ογδόου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 149 του ως άνω «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: «β. να είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού διπλώματος ή να έχουν επαγγελματική εμπειρία, συναφή με το αντικείμενο που περιγράφεται στη σύμβαση πρόσληψης.» β) Στην ως άνω παράγραφο 2 προστίθενται εδάφια, ως εξής: «Ως προς το επιτόπιο προσωπικό το οποίο καλύπτει ανάγκες διοικητικής υποστήριξης των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, οι προσλαμβανόμενοι, πρέπει, εκτός των ανωτέρω α΄ και γ΄ προϋποθέσεων, να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον Σχολής Μέσης Εκπαίδευσης και να γνωρίζουν χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Για την πρόσληψη του επιτόπιου προσωπικού που υποστηρίζει τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων απαιτείται και εισήγηση του προϊσταμένου αυτών προς τον προϊστάμενο της αρχής.» γ) Στο ίδιο άρθρο προστίθεται παράγραφος 5, ως εξής: «5. Οι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος συμβασιούχοι αορίστου χρόνου της Εξωτερικής Υπηρεσίας διατηρούν το κατά νόμο συμβατικό και μισθολογικό καθεστώς τους μέχρι την καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποχώρηση από την εξωτερική υπηρεσία, οπότε οι θέσεις αυτές μετατρέπονται σε ορισμένου χρόνου της αρχής όπου υπηρετούν.» 38. α) Στην παράγραφο 4 του άρθρου 155 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» προστίθενται εδάφια, ως εξής: «Τα ανωτέρω ποσά που καταβάλλονται απαλλάσσονται από κάθε υπέρ του Δημοσίου και υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) ή τρίτων κράτηση ή οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση. Η απαλλαγή από την εισφορά υπέρ του ΜΤΠΥ ισχύει και για την εξόφληση των χρηματικών ενταλμάτων που αφορούν στις δαπάνες μετακίνησης του άρθρου 157 του παρόντος, καθώς και στην οριζόμενη στο άρθρο 160 του παρόντος ημερήσια αποζημίωση για τις μετακινήσεις για την εκτέλεση υπηρεσίας ή τις ειδικές αποστολές στο εξωτερικό.» β) Μετά το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 6 του ίδιου άρθρου προστίθεται εδάφιο, ως εξής: «Με όμοια απόφαση μπορεί να καθορίζεται μέχρι στο διπλάσιο το επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών που υπηρετούν σε αρχές που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες.» 39. α) Στο άρθρο 160 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» προστίθεται παράγραφος 2, ως εξής: «2. Οι Αναπληρωτές Γενικοί Γραμματείς και οι Ειδικοί Γραμματείς του Υπουργείου Εξωτερικών δικαιούνται στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 το αντίτιμο του αεροπορικού εισιτηρίου διακεκριμένης θέσεως.» β) Οι παράγραφοι 2, 3, 4, 5, 6 και 7 του ίδιου άρθρου αναριθμούνται σε 3, 4, 5, 6, 7 και 8 αντίστοιχα. 40. Οι περιπτώσεις ε΄ και ζ΄ του άρθρου 162 του ως άνω «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίστανται ως εξής: «ε. Δαπάνες ταρίχευσης και μεταφοράς της σορού των αποβιούντων στην αλλοδαπή κατά την υπηρεσία υπαλλήλων και μελών της οικογένειας τους, καθώς και δαπάνη εισιτηρίου συζύγου ή συνοδού πρώτου βαθμού συγγένειας.» «ζ. Κάθε άλλη δαπάνη, που εγκρίνεται, ειδικώς, από τον Υπουργό Εξωτερικών και έχει σχέση με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας ως κράτους έναντι των Ελλήνων πολιτών στην αλλοδαπή και των ομογενών, εκτός των δαπανών ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, για την καταβολή των οποίων είναι αρμόδια τα ασφαλιστικά ταμεία τους.» 41. Οι υπηρετούντες στο Υπουργείο Εξωτερικών, ως Αναπληρωτές Νομικοί Σύμβουλοι της παραγράφου 15 του άρθρου 87 του ν. 2594/1998 (ΦΕΚ 62 Α΄), για τους οποίους δεν είχε προσμετρηθεί για απόδοση βαθμού και μισθού, πλην του χρονοεπιδόματος, ο χρόνος υπηρεσίας τους στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εξωτερικών, από το 1993, οπότε και κατανεμήθηκε η θέση τους στο Υπουργείο Εξωτερικών, μέχρι της θέσεως σε ισχύ του ν. 2594/1998, και οι οποίοι προήχθησαν ήδη στο βαθμό του Νομικού Συμβούλου Β΄, με βάση τις παραγράφους 6 και 7 του άρθρου 101 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών», εντάσσονται αυτοδικαίως στο βαθμό του Νομικού Συμβούλου Α΄ και τοποθετούνται μετά τους ομοιοβάθμους τους. 42. Εμπειρογνώμονες, οι οποίοι υπηρέτησαν για δεκαοκτώ (18) τουλάχιστον μήνες από το διορισμό τους, καθώς και Εμπειρογνώμονες, των οποίων ο διορισμός ανεστάλη με διοικητική πράξη και των οποίων η επιλογή ακυρώθηκε με απόφαση διοικητικού δικαστηρίου, κατατάσσονται σε προσωποπαγείς θέσεις του Κλάδου των Εμπειρογνωμόνων που συνιστώνται με την απόφαση κατάταξης τους. Η διαδικασία προσλήψεως επαναλαμβάνεται για τους υπόλοιπους υποψηφίους από το σημείο, στο οποίο η διαδικασία κρίθηκε ελαττωματική. 43. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, ύστερα από γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών που ο αρχικός τους διορισμός είχε γίνει μέχρι και τις 31.12.1990, εντάχθηκαν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 128 του ν. 2594/1998 (ΦΕΚ 62 Α) και 15 του ν. 2949/2001 (ΦΕΚ 243 Α) στο μόνιμο προσωπικό, και παραμένουν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος στις αρχές που υπηρετούσαν κατά το χρόνο ένταξης τους, μπορεί, εφόσον τούτο επιβάλλεται από υπηρεσιακές ανάγκες, να συνεχίσουν να υπηρετούν στην ίδια θέση μέχρι την οριστική αποχώρησή τους από την υπηρεσία. 44. Στην παράγραφο 6 του άρθρου 3 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» προστίθεται εδάφιο, ως εξής: «Για τα λοιπά θέματα που αφορούν τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά και ρυθμίζουν θέματα σχετικά με τους γενικούς γραμματείς που προΐστανται γενικών γραμματειών υπουργείων και οι ειδικές διατάξεις που αφορούν το Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας.» 45. Στο άρθρο 13 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» προστίθεται παράγραφος 6, ως εξής: «6. Συνιστάται στο Επιστημονικό Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού θέση Επιστημονικού Διευθυντή. Στη θέση αυτή διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών είτε μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ είτε μόνιμος υπάλληλος του Υπουργού Εξωτερικών, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος και με ανάλογη ακαδημαϊκή και επιστημονική εμπειρία. Ο Επιστημονικός Διευθυντής συμβουλεύει και ασκεί την επιστημονική εποπτεία επί του συνόλου του επιστημονικού έργου που εκπονείται στο ΕΚΑΣ, συντονίζει τους οικείους συνεργάτες του ΕΚΑΣ, μεριμνά και επιβλέπει την ανάθεση και εκπόνηση των εργασιών, επιμελείται των συνεδριάσεων των επιτροπών, μεριμνά για την εκπόνηση των θεμάτων σχεδιασμού και ανάλυσης πολιτικής. Ο Επιστημονικός Διευθυντής μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ συνάπτει σύμβαση έργου ιδιωτικού δικαίου στο πλαίσιο της προβλεπόμενης συνεργασίας με το ΕΚΑΣ, με τριετή θητεία, δυνάμενη να ανανεώνεται και υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 2530/1997 (ΦΕΚ 218 Α΄).» 46. Η παράγραφος 3 του άρθρου 110 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: «3. Ο συνολικός αριθμός και η κατά βαθμό κατανομή των ανωτέρω θέσεων είναι δυνατόν να μεταβάλλεται με διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών, κατά τρόπο που να τηρείται, πάντοτε, ισόρροπη κατανομή των θέσεων, κατά την ιεραρχία.» 47. α) Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 113 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» αντικαθίσταται ως εξής: «α. από το βαθμό του Ακολούθου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο βαθμό του Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Γ΄, διετής υπηρεσία στον κατεχόμενο βαθμό, διάστημα στο οποίο συνυπολογίζεται και ο χρόνος φοίτησης στο Τμήμα Εξειδίκευσης Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης». β) Η προϋπόθεση της τριετούς υπηρεσίας για την προαγωγή στον επόμενο βαθμό των Γραμματέων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Β΄ και των Συμβούλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων 8’ που ισχύει με βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 113 του «Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών» εφαρμόζεται στους υπαλλήλους που διορίζονται σε θέσεις του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων μετά την 5.6.2007, έναρξη ισχύος του εν λόγω Οργανισμού. 48. Με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, που έχουν μεταταχθεί στον Κλάδο Εμπειρογνωμόνων σε θέσεις που καταλαμβάνονται από Πολιτιστικούς Συμβούλους, σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 7 του άρθρου 88 του ν. 2594/1998 (ΦΕΚ 62 Α΄), η οποία προστέθηκε με την παράγραφο 8 του άρθρου 17 του ν. 2949/2001 (ΦΕΚ 243 Α΄), εντάσσονται βαθμολογικά και τίθενται στην επετηρίδα, αναδρομικά από την ημερομηνία δημοσίευσης της αρχικής απόφασης για την ένταξη τους στον Κλάδο των Εμπειρογνωμόνων σε θέσεις που καταλαμβάνονται από Πολιτιστικούς Συμβούλους, σύμφωνα με το χρόνο προϋπηρεσίας τους στο Υπουργείο Εξωτερικών, ως εξής: α) Οι έχοντες προϋπηρεσία μικρότερη των δεκατεσσάρων (14) ετών εντάσσονται στο βαθμό του ΕμπειρογνώΦΕΚ 3865 μονα−Συμβούλου Β, ο δε πέραν της δεκαετίας χρόνος προϋπηρεσίας προσμετράται για προαγωγή στο βαθμό του Εμπειρογνώμονα−Συμβούλου Α΄. β) Οι έχοντες προϋπηρεσία τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14), αλλά μικρότερη των είκοσι (20) ετών εντάσσονται στο βαθμό του Εμπειρογνώμονα−Συμβούλου Α΄, ο δε πέραν της δεκατετραετίας χρόνος προϋπηρεσίας προσμετράται για προαγωγή στο βαθμό του Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή − Συμβούλου Β΄. γ) Οι έχοντες προϋπηρεσία τουλάχιστον είκοσι (20), αλλά μικρότερη των είκοσι τριών (23) ετών εντάσσονται στο βαθμό του Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή−Συμβούλου Β΄, ο δε πέραν της εικοσαετίας χρόνος προϋπηρεσίας προσμετράται για προαγωγή στο βαθμό του Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή − Συμβούλου Α΄. δ) Οι έχοντες προύπηρεσία είκοσι τριών (23) ετών και άνω εντάσσονται στο βαθμό του Εμπειρογνώμονα Πρεσβευτή − Συμβούλου Α΄. Με όμοια απόφαση η οργανική θέση που κατέχουν οι ανωτέρω εντασσόμενοι μεταφέρεται στις ενιαίες θέσεις του βαθμού στον οποίο εντάσσονται. Δεν επέρχονται συνέπειες ενδεχόμενων καταλογισμών λόγω αχρεώστητης καταβολής διαφοράς αποδοχών.

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2008
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. AΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
Θ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ−ΠΕΤΡΑΛΙΑ
ΥΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2008
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ