73 Α' 2014

ΝΟΜΟΣ 4249/2014

Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις.

ΜΕΡΟΣ Β΄ - ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ - ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Άρθρο 18 - Κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων
24 Μαρτίου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 73
24 Μαρτίου 2014

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4249
Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 18Κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας ΣυνόρωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο Κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων χειρίζεται τα θέματα της αστυνομίας αλλοδαπών και προστασίας συνόρων και ιδίως τα θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, αντιμετώπισης της παράνομης εισόδου, εξόδου και παραμονής αλλοδαπών στη χώρα, ασφαλούς και υπό συνθήκες σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, κράτησης και επιστροφής τους και προγραμματίζει, κατευθύνει και ελέγχει το έργο των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στα θέματα αυτά. Ο Κλάδος αυτός διαρθρώνεται στις εξής Επιτελικές Διευθύνσεις: α. Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων, β. Διεύθυνση Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, γ. Διεύθυνση Αλλοδαπών, δ. Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Υποστήριξης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων χειρίζεται, σε επιτελικό επίπεδο, τα θέματα: α. αποτροπής της παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος και παράνομης εξόδου από αυτό αλλοδαπών, β. απομάκρυνσης των αλλοδαπών που αποπειρώνται παράνομη είσοδο στη χώρα, γ. εντοπισμού και σύλληψης των προσώπων που διακινούν παράνομα μετανάστες ή διευκολύνουν την παράνομη είσοδο και εργασία των αλλοδαπών και παραπομπής τους στη δικαιοσύνη, δ. επεξεργασίας συμφωνιών επανεισδοχής σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, ε. συντονισμού και καθοδήγησης των περιφερειακών Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης σε θέματα πρόληψης και καταστολής της παράνομης μετανάστευσης, στ. υποστήριξης του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α.), ζ. συνεργασίας με άλλους αρμόδιους Φορείς, Υπηρεσίες και Αρχές σε θέματα προστασίας των εξωτερικών συνόρων της χώρας, η. παρακολούθησης και αξιοποίησης του παράγωγου δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα αρμοδιότητάς της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η Διεύθυνση Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης χειρίζεται, σε επιτελικό επίπεδο, τα θέματα: α. ελέγχου της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την είσοδο, παραμονή και εργασία των αλλοδαπών στη χώρα, β. κατεύθυνσης, συντονισμού και παροχής οδηγιών προς τις περιφερειακές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας αναφορικά με την αναζήτηση, εντοπισμό και σύλληψη των αλλοδαπών που διαμένουν ή εργάζονται στη χώρα, καθώς και τον εντοπισμό και τη σύλληψη των προσώπων που διακινούν παράνομα μετανάστες ή διευκολύνουν την παράνομη είσοδο και εργασία των αλλοδαπών και την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη, γ. παρακολούθησης και αξιοποίησης του παράγωγου δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα αρμοδιότητάς της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η Διεύθυνση Αλλοδαπών είναι αρμόδια για το χειρισμό, σε επιτελικό επίπεδο, θεμάτων: α. εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας περί αλλοδαπών και ιδίως θεμάτων διαβατηριακού ελέγχου και συνεργασίας με τις λοιπές αρμόδιες για θέματα αλλοδαπών κρατικές αρχές ή άλλους φορείς, β. καταχώρισης αλλοδαπών στους καταλόγους ανεπιθύμητων, γ. εφαρμογής διοικητικών μέτρων κατά ημεδαπών και αλλοδαπών, δ. διεκπεραίωσης της αλληλογραφίας αναφορικά με την καταχώριση ή άρση των προστίμων που επιβάλλονται και την εξέταση αιτημάτων που υποβάλλονται μέσω του εθνικού γραφείου SIRENE, ε. αναζήτησης και καταχώρισης σε νομίμως υφιστάμενες βάσεις δεδομένων των κλαπέντων ή απολεσθέντων διαβατηρίων και λοιπών ταξιδιωτικών εγγράφων, στ. καθοδήγησης των περιφερειακών Υπηρεσιών στην εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων που αφορούν ζητήματα των ομογενών, ζ. συνεργασίας με άλλες αρμόδιες ή συναρμόδιες κρατικές αρχές και άλλους Φορείς για την αντιμετώπιση προβλημάτων των ομογενών ή τη ρύθμιση θεμάτων απονομής ιθαγένειας σε αυτούς, η. παρακολούθησης και αξιοποίησης του παράγωγου δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα αρμοδιότητάς της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Υποστήριξης είναι αρμόδια για: α. τη μελέτη, ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων που αφορούν στο μεταναστευτικό ζήτημα στη χώρα μας, β. την εκπόνηση γενικών ή ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων και δράσεων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ελληνική Επικράτεια, καθώς και για την έκδοση οδηγιών και κατευθύνσεων στις περιφερειακές Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση του φαινομένου, γ. το συντονισμό των περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας σε θέματα διαχείρισης των αλλοδαπών που συλλαμβάνονται από αυτές να εισέρχονται, να διαμένουν ή να εργάζονται παράνομα στη χώρα, δ. την κατανομή των μη νόμιμων μεταναστών που τελούν υπό καθεστώς νόμιμου περιορισμού της ελευθερίας τους στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης, καθώς και τη μέριμνα για τη φύλαξη, τη διατροφή και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους αυτούς, μέσω των αρμοδίων προς τούτο Υπηρεσιών, ε. τον προσδιορισμό των συνολικών αναγκών του Κλάδου σε έμψυχο δυναμικό, σε οικονομικούς πόρους, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και μέσα και την κατανομή – ανακατανομή τους στις επιμέρους Υπηρεσίες, στ. τον προσδιορισμό των αναγκών των Υπηρεσιών του Κλάδου σε θέματα εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης και τη μέριμνα για την κατάρτιση και υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων του Επιτελείου, ζ. τη μελέτη και αξιολόγηση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας σε θέματα αρμοδιότητας του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, η. τη γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη του οικείου Κλάδου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Στον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων υπάγονται, απευθείας, οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης, τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης, τα Τμήματα Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, τα Τμήματα Αλλοδαπών, τα Τμήματα Διαβατηριακού Ελέγχου και οι Υπηρεσίες Φύλαξης των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών. Επίσης, στον Κλάδο αυτόν υπάγονται και οι Υπηρεσίες των άλλων Κλάδων που ασκούν αρμοδιότητες σε θέματα διαβατηριακού ελέγχου, αλλοδαπών και δίωξης παράνομης μετανάστευσης, ως προς τα ειδικά αυτά αντικείμενα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Οι Υπηρεσίες του πρώτου εδαφίου της προηγούμενης παραγράφου, με εξαίρεση τις Διευθύνσεις Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης, εξυπηρετούνται διαχειριστικά από τις Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις στην περιοχή των οποίων λειτουργούν.

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
ΔΙΟΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ−ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ−ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 24 Μαρτίου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ