40 Α' 2010

ΝΟΜΟΣ 3833/2010

Προστασία της εθνικής οικονομίας − Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ∆΄ - ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ Φ.Π.Α. ΚΑΙ ΕΙ∆ΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ − ΕΙ∆ΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΕ ΕΙ∆Η ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ
Άρθρο 16 - Επιβολή εφάπαξ φόρου επί των αποθεµάτων πετρελαίου θέρµανσης
15 Μαρτίου 2010

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 40
15 Μαρτίου 2010

NOMOΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 3833
Προστασία της εθνικής οικονομίας − Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 16Επιβολή εφάπαξ φόρου επί των αποθεµάτων πετρελαίου θέρµανσηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στα αποθέµατα πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) − θέρµανσης που έχει στην κυριότητά του την 3.3.2010 κάθε επιτηδευµατίας, που έχει λάβει αριθµό µητρώου ∆ιακινητών Πετρελαίου Θέρµανσης (∆Ι.ΠΕ.ΘΕ.), τα οποία έχουν τεθεί σε ανάλωση και έχει πραγµατοποιηθεί η φυσική τους έξοδος από τις φορολογικές αποθήκες, αλλά δεν έχουν διατεθεί στην κατανάλωση, επιβάλλεται εφάπαξ φόρος ισόποσος µε τη διαφορά των φορολογικών επιβαρύνσεων που εφαρµόζονται από 4.3.2010, ήτοι του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του φόρου προστιθέµενης αξίας (Φ.Π.Α.), και των ήδη καταβληθέντων κατά την έξοδό τους από τη φορολογική αποθήκη ειδικού φόρου κατανάλωσης και Φ.Π.Α..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο εφάπαξ φόρος επιβάλλεται στα αποθέµατα της προηγούµενης παραγράφου που έχει στην κυριότητά του ο επιτηδευµατίας ∆Ι.ΠΕ.ΘΕ., την 3.3.2010 σε εγκαταστάσεις του ή σε εγκαταστάσεις τρίτων, ανεξάρτητα από το χρόνο λήξης της διαχειριστικής του περιόδου ή την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί ή την απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Σε περίπτωση που ο επιτηδευµατίας ∆Ι.ΠΕ.ΘΕ. πραγµατοποιεί πωλήσεις σε δικαιούχους χρήσης πετρελαίου θέρµανσης και δικαιούται επιστροφής, τότε ο οφειλόµενος εφάπαξ φόρος συµψηφίζεται µε τα προς επιστροφή ποσά των φορολογικών επιβαρύνσεων, λόγω της εξοµοίωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) − θέρµανσης µε το πετρέλαιο κίνησης, σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 3634/2008 (ΦΕΚ 9 Α).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Σε περίπτωση που ο επιτηδευµατίας ∆Ι.ΠΕ.ΘΕ. δεν πραγµατοποιεί πωλήσεις σε δικαιούχους χρήσης πετρελαίου θέρµανσης και δεν δικαιούται επιστροφής σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 3634/ 2008 τότε ο οφειλόµενος εφάπαξ φόρος καταβάλλεται εφάπαξ µε την υποβολή από τον υπόχρεο δήλωσης εις διπλούν στην αρµόδια για τη φορολογία εισοδήµατός του ∆ηµόσια Οικονοµική Υπηρεσία (∆.Ο.Υ.), το αργότερο µέχρι και τις 15.4.2010. Το ένα αντίτυπο της δήλωσης µε ηµεροµηνία παραλαβής και θεωρηµένο από τον προϊστάµενο της ∆.Ο.Υ. επιστρέφεται στον υπόχρεο. ∆ήλωση που υποβάλλεται χωρίς την ταυτόχρονη καταβολή του οφειλόµενου εφάπαξ φόρου θεωρείται απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα έννοµο αποτέλεσµα. Σε περίπτωση µη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης ή εκπρόθεσµης δήλωσης εφαρµόζονται οι κυρώσεις οι οποίες προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 2523/1997 (ΦΕΚ 179 Α), καθώς και οι κυρώσεις των περί λαθρεµπορίας διατάξεων του ν. 2960/2001 εφόσον συντρέχει περίπτωση. Για τη διαδικασία βεβαίωσης εφαρµόζονται ανάλογα οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις του ν. 2238/1994 (ΦΕΚ 151 Α).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Με απόφαση του Υπουργού Οικονοµικών καθορίζεται ο τρόπος συµψηφισµού του εφάπαξ φόρου επί των αποθεµάτων µε τα προς επιστροφή ποσά, σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 3634/2008, ο τύπος και το περιεχόµενο της δήλωσης του εφάπαξ φόρου και κάθε αναγκαία λεπτοµέρεια για την εφαρµογή του παρόντος άρθρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Κάθε άλλη διάταξη, η οποία αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου, δεν εφαρµόζεται στις περιπτώσεις οι οποίες ρυθµίζονται µε τις διατάξεις του άρθρου αυτού.

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2010
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Ι. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Κ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους Αθήνα, 12 Μαρτίου 2010
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ