249 Α' 2011

ΝΟΜΟΣ 4030/2011

Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ - ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ
25 Νοεμβρίου 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 249
25 Νοεμβρίου 2011

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4030
Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ
Άρθρο 1

Ορισμοί της έγκρισης δόμησης και της άδειας δόμησης Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου οι ακόλουθοι όροι έχουν τo εξής περιεχόμενο: α) έγκριση δόμησης: η πιστοποίηση του δικαιώματος δόμησης σύμφωνα με τους όρους δόμησης, που επιτρέ- πει την έκδοση της άδειας δόμησης, β) άδεια δόμησης: η άδεια που επιτρέπει την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών που περιγράφονται σε αυτήν και στις μελέτες που τη συνοδεύουν, σύμφωνα με τις ι- σχύουσες διατάξεις.

Άρθρο 2Αρμόδια όργανα χορήγησης

Αρμόδια όργανα για τη χορήγηση της έγκρισης δόμη- σης και της άδειας δόμησης είναι οι Υπηρεσίες Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) των Δήμων, εκτός εάν από ειδικές διατάξεις ο- ρίζεται διαφορετικά.

Άρθρο 3Δικαιολογητικά στοιχεία και μελέτεςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Έγκριση Δόμησης Για τη χορήγηση έγκρισης δόμησης, υποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά και μελέτες: α) Αίτηση του κυρίου ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα με τις δηλώσεις αναθέσεων – αναλήψεων και φύλλο ε- λέγχου. β) Τοπογραφικό διάγραμμα και διάγραμμα δόμησης, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 9. γ) Αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων για τις υπηρεσίες μηχανικού. Επίσης υποβάλλονται τίτλος ιδιοκτησίας και πρόσφα- το πιστοποιητικό ιδιοκτησίας ή κτηματογραφικό απόσπα- σμα για κάθε ακίνητο, αποδεικτικά στοιχεία νομιμότητας των υφιστάμενων κτισμάτων σε περίπτωση προσθήκης και εγκρίσεις άλλων υπηρεσιών και διοικητικών οργά- νων, όπου απαιτούνται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Άδεια Δόμησης Για την έκδοση άδειας δόμησης υποβάλλονται η έγκρι- ση δόμησης και τα ακόλουθα δικαιολογητικά και μελέ- τες, όπου απαιτούνται σύμφωνα με την κείμενη νομοθε- σία: α) Αίτηση του κυρίου ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα με τις δηλώσεις αναθέσεων – αναλήψεων σε ενιαίο τεύ- χος και φύλλο ελέγχου. β) Αρχιτεκτονική μελέτη, στην οποία εμπεριέχεται η μελέτη παθητικής πυροπροστασίας και η μελέτη προ- σβασιμότητας για άτομα με αναπηρία όπου απαιτείται. γ) Στατική μελέτη. δ) Μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. ε) Μελέτη ενεργειακής απόδοσης κτιρίου. στ) Μελέτη χρονικού προγραμματισμού εκτέλεσης έρ- γου. ζ) Μελέτη υδραυλικών εγκαταστάσεων και αποχετεύ- σεων. η) Μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας, θεωρημένη από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία. θ) Μελέτη καυσίμου αερίου, εγκεκριμένη από την αρ- μόδια εταιρεία παροχής αερίου. ι) Υπεύθυνη δήλωση κάθε μελετητή μηχανικού, στην οποία αναφέρεται ότι: Οι μελέτες συντάχθηκαν σύμφωνα με τις γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις και κανονισμούς, είναι πλήρεις και τα στοιχεία τους συμφωνούν με τις προδια- γραφές και τους κανονισμούς που ισχύουν. Οι διαστάσεις των σχεδίων και τα στοιχεία των μελε- τών ταυτίζονται με τις διαστάσεις και τα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης και του τοπογραφικού διαγράμ- ματος βάσει των οποίων εκδόθηκε η έγκριση δόμησης. Οι τεχνικές εκθέσεις που συνοδεύουν τα τεύχη υπολο- γισμών είναι πλήρεις και σύμφωνες με τις προδιαγραφές που ισχύουν. ια) Σχέδιο και φάκελος ασφάλειας και υγείας του έρ- γου, με ορισμό του υπευθύνου συντονιστή κατά τα ορι- ζόμενα στο π.δ. 305/1996 (Α΄ 212). ιβ) Συμβολαιογραφική δήλωση των προβλεπόμενων χώρων στάθμευσης, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 1221/ 1981 (Α΄ 292), και πιστοποιητικό μεταγραφής της στο υ- ποθηκοφυλακείο ή καταχώρισής της στο κτηματολογικό γραφείο. Σε περίπτωση εξαγοράς, αντί της συμβολαιο- γραφικής δήλωσης υποβάλλεται αποδεικτικό καταβολής της απαιτούμενης εισφοράς. ιγ) Αιτιολογική έκθεση της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν. 1577/1985 (Α΄ 210). ιδ) Αποδεικτικά κατάθεσης κρατήσεων και καταβολής εισφορών των μελετητών. ιε) Ταυτότητα κτιρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 3 και 4 του ν. 3843/2010 (Α΄ 62). Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζεται ο χρόνος έναρξης της υποχρέω- σης υποβολής του παραπάνω δικαιολογητικού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η αίτηση, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στοιχεία υποβάλλονται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορ- φή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Με- ταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτε- ρικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλ- λαγής και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών κα- θορίζονται: α) η λειτουργία διαδραστικής διαδικτυακής πύλης ενη- μέρωσης και πληροφόρησης σχετικά με την Πολεοδομι- κή Νομοθεσία, β) ο τρόπος διαδικτυακής συνεργασίας μεταξύ των δη- μοσίων υπηρεσιών και άλλων φορέων που χορηγούν ε- γκρίσεις και η αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητι- κών από τις δημόσιες αρχές, γ) οι τεχνικές προδιαγραφές των στοιχείων και δικαιο- λογητικών που υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή σύμφωνα με την παράγραφο 3.

Άρθρο 4Υποβολή δικαιολογητικών και στοιχείων - Ηλεκτρονικές ΥπηρεσίεςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Με κοινή απόφαση των αρμόδιων Υπουργών και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλ- λαγής, καθορίζεται η διαδικασία έντυπης υποβολής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με κοινή απόφαση των αρμόδιων Υπουργών και του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλ- λαγής., έπειτα από γνώμη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), καθορίζεται: α) η κατάργηση της υποχρέωσης έντυπης υποβολής και η αποκλειστικά ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 3, β) η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των δικαιολο- γητικών και στοιχείων των παραγράφων 1 και 2 του άρ- θρου 3 και οι τεχνικές προδιαγραφές των ηλεκτρονικών αρχείων, γ) το πληροφοριακό σύστημα και οι ηλεκτρονικές υπη- ρεσίες που θα προσφέρονται προς τους ενδιαφερόμε- νους και τους πολίτες, δ) το πληροφοριακό σύστημα και οι ηλεκτρονικές υπη- ρεσίες που θα προσφέρονται προς τις δημόσιες αρχές για την έκδοση των αναγκαίων διοικητικών πράξεων για την έκδοση της έγκρισης δόμησης και της άδειας δόμη- σης, ε) οι διαδικασίες και τεχνικές προδιαγραφές της ψη- φιοποίησης του αρχείου των Υ.ΔΟΜ., στ) οι όροι πρόσβασης και διάθεσης στα πληροφορια- κά συστήματα, ηλεκτρονικές υπηρεσίες και πληροφορίες που αναφέρονται στο παρόν άρθρο, ζ) κάθε άλλο θέμα που σχετίζεται με την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων και των μηχανικών με σκοπό την εξασφάλιση της διαφάνειας και της λογο- δοσίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με τη δημοσίευση της απόφασης της παραγράφου 2 ισχύουν τα ακόλουθα: α) κάθε είδους επικοινωνία, συναλλαγή ή υποβολή στοιχείων μεταξύ δημοσίων αρχών και πολιτών για την έκδοση, ενημέρωση, αναθεώρηση, ανάκληση και ακύρω- ση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης εκτελείται α- ποκλειστικά ηλεκτρονικά, β) η διεκπεραίωση των διαδικασιών έκδοσης, ενημέ- ρωσης, αναθεώρησης, ανάκλησης και ακύρωσης έγκρι- σης δόμησης και άδειας δόμησης των άρθρων 5, 6 και 7 εκτελείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και με τεχνικά μέ- σα που προσφέρουν ιχνηλασιμότητα και διαφάνεια σε κάθε πολίτη. Κάθε εγκριτικό στάδιο και ενδιάμεσο βήμα, απόφαση ή στάδιο δημοσιεύονται αμελλητί στο διαδί- κτυο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Τα αναγκαία κοινά χαρτογραφικά υπόβαθρα και κά- θε άλλο είδος γεωχωρικών δεδομένων που απαιτούνται για την εξασφάλιση της ομοιογένειας και ποιότητας των στοιχείων και δικαιολογητικών των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 3, καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και παρέχονται μέσω του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3882/2010 (Α΄ 166).

Άρθρο 5Έλεγχος δικαιολογητικών στοιχείωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α. Η έγκριση δόμησης χορηγείται μέσα σε πέντε η- μέρες, από την υποβολή των απαιτούμενων μελετών και δικαιολογητικών ύστερα από έλεγχο: αα) του τίτλου ιδιοκτησίας για τη διαπίστωση του χρό- νου κατάτμησης σε κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα και των αποδεικτικών στοιχείων νομιμότητας τυχών υφιστά- μενων κτισμάτων στο ακίνητο, ββ) του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμ- ματος δόμησης σε ότι αφορά την τήρηση των γενικών και ειδικών πολεοδομικών διατάξεων και προδιαγραφών και των στοιχείων και των υπολογισμών που αναγράφο- νται σε αυτά, γγ) των αποδεικτικών καταβολής εισφορών και κρατή- σεων για τις υπηρεσίες μηχανικού. β. Ο έλεγχος των απαιτούμενων στοιχείων για την έ- γκριση δόμησης γίνεται από εξουσιοδοτημένους από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας υπαλλήλους διπλωμα- τούχους μηχανικούς Α.Ε.Ι. και μόνο σε περίπτωση έλλει- ψης των παραπάνω, από πτυχιούχους μηχανικούς τε- χνολογικής εκπαίδευσης ή από τεχνικούς κατωτέρων βαθμίδων μηχανικούς κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ. γ. Παρατηρήσεις για ελλείψεις ή λάθη που διαπιστώ- νονται κατά τον έλεγχο διατυπώνονται με αιτιολογία στο φύλλο ελέγχου και καλούνται ο ιδιοκτήτης και ο με- λετητής μηχανικός προκειμένου να γίνουν οι απαραίτη- τες συμπληρώσεις – διορθώσεις, μέσα σε δύο μήνες από την υποβολή της αίτησης. Αν η αίτηση για έγκριση δόμησης δεν συνοδεύεται α- πό τα δικαιολογητικά στοιχεία της παραγράφου 1 του άρθρου 3, δεν γίνεται δεκτή και επιστρέφεται ακόμη και αν έχει πρωτοκολληθεί.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για την έκδοσή της άδειας δόμησης η Υ.ΔΟΜ. διαπι- στώνει την πληρότητα του υποβαλλόμενου φακέλου και ελέγχει τα αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατή- σεων της περίπτωσης ιδ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η άδεια δόμησης εκδίδεται μέσα σε δύο ημέρες από την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών και μελετών. 3. Ο φάκελος για την έκδοση άδειας δόμησης υποβάλ- λεται μέσα σε δώδεκα μήνες από την ημερομηνία χορή- γησης της έγκρισης δόμησης, σύμφωνα με τις γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις και κανονισμούς που ισχύουν κατά τη χορήγησή της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αν διακοπούν οι οικοδομικές εργασίες μετά την έκ- δοση σχετικού πορίσματος από Ελεγκτή Δόμησης, ελέγ- χονται από την Υ.ΔΟΜ. όλες οι μελέτες και τα στοιχεία που υποβλήθηκαν για την έκδοση της άδειας δόμησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η έγκριση και η άδεια δόμησης έργου αποτελούν ε- νιαίο έντυπο. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλο- ντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζεται πρότυπο για τη μορφή και το περιεχόμενο του ενιαίου ε- ντύπου της έγκρισης δόμησης και της άδειας δόμησης. Οι εγκρίσεις και οι άδειες δόμησης αναρτώνται στο δια- δίκτυο σύμφωνα με όσα ορίζονται στις διατάξεις των άρ- θρων 2 και 3 του ν. 3861/2010 (Α΄ 112). Οι άδειες κατε- δάφισης των κτιρίων δεν θεωρούνται από το Αστυνομικό Τμήμα και δεν εκτελούνται πριν να συμπληρωθούν είκο- σι ημέρες από την ανάρτηση του σώματός τους στο δια- δίκτυο που συνοδεύεται από φωτογραφίες του προς κα- τεδάφιση κτιρίου και συνοπτική περιγραφή αυτού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Το τοπογραφικό διάγραμμα και το διάγραμμα δόμη- σης που υποβλήθηκαν για την έγκριση δόμησης, η έγκρι- ση δόμησης και η άδεια δόμησης αποστέλλονται ηλε- κτρονικά από την Υ.ΔΟΜ. στη Διεύθυνση Οικοδομικού και Κτιριοδομικού Κανονισμού (Δ.Ο.Κ.Κ.), στον Ο.Κ.Χ.Ε. και στην Κτηματολόγιο Α.Ε.. Ο τρόπος ηλεκτρονικής α- ποστολής και συνεργασίας μεταξύ των Υ.ΔΟΜ., του ΟΚ- ΧΕ και της Κτηματολόγιο Α.Ε., καθώς και οι τεχνικές προδιαγραφές των αρχείων αυτών καθορίζονται στην κοινή υπουργική απόφαση της παραγράφου 4 του άρ- θρου 3.

Άρθρο 6Ισχύς, αναθεώρηση και ενημέρωσηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η έγκριση δόμησης ισχύει για ένα έτος για κτίρια ε- πιφάνειας έως 2.000 τ.μ. και για δύο έτη για κτίρια επι- φάνειας μεγαλύτερης των 2.000 τ.μ.. Η άδεια δόμησης ισχύει για τέσσερα έτη από την έκ- δοσή της. Για ανέγερση κτιρίου ή κτιρίων με συνολική ε- πιφάνεια μεγαλύτερη των 5.000 τετραγωνικών μέτρων ι- σχύει για έξι χρόνια. Για κατεδαφίσεις, εκσκαφές, επιχώσεις, διαμορφώ- σεις, κοπή δέντρων εκδίδεται ταυτόχρονα έγκριση και ά- δεια δόμησης και ισχύει για ένα έτος από την έκδοσή της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η έγκριση δόμησης αναθεωρείται ύστερα από αίτη- ση του δικαιούχου μέσα στο χρόνο ισχύος της, αν τρο- ποποιηθούν δικαιολογητικά στοιχεία ή διαγράμματα που έχει εγκρίνει η Υ.ΔΟΜ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αν τροποποιηθούν διαγράμματα ή αρχιτεκτονική με- λέτη, ή μεταβληθούν ριζικά οι λοιπές μελέτες, ή αν απαι- τούνται εγκρίσεις από άλλους φορείς, η έγκριση δόμη- σης και η άδεια δόμησης αναθεωρούνται μέσα στο χρό- νο ισχύος της άδειας δόμησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η άδεια δόμησης αναθεωρείται, μετά τη λήξη της, για την παράταση της ισχύος της, ύστερα από αίτηση του δικαιούχου και κατόπιν αυτοψίας: α. Για τέσσερα έτη από την ημερομηνία λήξης της και σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά το χρόνο έκδοσης της πράξης αναθεώρησης, αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας δεν έχει περατωθεί ο φέρων οργανι- σμός του κτιρίου. β. Για τέσσερα έτη από την ημερομηνία λήξης της και σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο έκ- δοσής της, αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας, έχει περατωθεί ο φέρων οργανισμός του κτιρίου. γ. Για αόριστο χρόνο και σύμφωνα με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσής της, αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας ή της πράξης αναθεώρησής της, έχουν περατωθεί ο φέρων οργανισμός, οι όψεις του κτιρίου και η στέγη του κτιρίου, όπου αυτή είναι υποχρεωτική. δ. Για ένα έτος για κατεδαφίσεις, εκσκαφές, επιχώ- σεις, διαμορφώσεις, κοπή δέντρων. Η άδεια παύει να ι- σχύει με το πέρας και του δεύτερου έτους. ε. Αν κατασκευές, οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές με τουριστικές εγκαταστάσεις, σε παραδοσιακά τμήματα πόλεων, σε παραδοσιακούς οικισμούς, σε περιοχές ιδιαί- τερου φυσικού κάλλους, σε αρχαιολογικούς χώρους, ι- στορικούς τόπους, και παραμένουν ημιτελείς μετά τη λή- ξη ισχύος της άδειας δόμησης, επηρεάζοντας σημαντικά το άμεσο ή το ευρύτερο περιβάλλον, ο Δήμος καλεί τον ιδιοκτήτη να προβεί σε ολοκλήρωση της κατασκευής το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες. Αν παρέλθει άπρακτη η παραπάνω προθεσμία, ο Δήμος τάσσει νέα προθεσμία όχι μεγαλύτερη του ενός μηνός, μετά την πάροδο της ο- ποίας, προβαίνει στην εκτέλεση εργασιών και κατασκευ- ών, κατά την κρίση της τεχνικής υπηρεσίας και της υπη- ρεσίας δόμησης του Δήμου, στον περιβάλλοντα χώρο ή στο όριο του οικοπέδου της ημιτελούς κατασκευής, με σκοπό τη μη αισθητική υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του. Οι κατασκευές αυτές επιτρέπεται να είναι α- πό όποιο υλικό συνάδει κατά περίπτωση, όπως ξύλινα πάνελ, επιφάνειες από διάτρητη λαμαρίνα, σύνθετες κα- τασκευές με ορθοστάτες και πλήρωση των κενών με ξύ- λο, καραβόπανο ή όποιο άλλο υλικό κρίνει η τεχνική και η υπηρεσία δόμησης του Δήμου ότι: α. αποκόπτει την αι- σθητικά επαχθή ημιτελή κατασκευή από τη δημόσια θέα, β. αναβαθμίζει αισθητικά τον περιβάλλοντα χώρο, γ. εί- ναι γενικότερα καλαίσθητη και δ. έχει τέτοια κατασκευα- στική δομή ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των πολι- τών. Η δαπάνη για την εκτέλεση των παραπάνω εργα- σιών καταλογίζεται στον ιδιοκτήτη και εισπράττεται σύμ- φωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ. Επιπλέον, επιβάλλεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου, η διαδικασία επιβολής και κάθε άλλη σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρού- σας διάταξης καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού. Αν ο Δήμος παραλείπει να προβεί στις παραπάνω ενέργειες, τις α- σκεί η Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων του άρθρου 28 του ν. 4014/2011 (Α΄ 209) εί- τε αυτεπαγγέλτως είτε μετά από καταγγελία. Αν δεν ολοκληρωθούν οι όψεις σε διάστημα έξι ετών από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας δόμησης, μπο- ρεί να επιβάλλεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ε- νέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ετήσιο πρόστιμο δια- τήρησης, το ύψος του οποίου, η διαδικασία επιβολής και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της παρούσας διάταξης καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Περι- βάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το πρό- στιμο διαγράφεται αν οι όψεις αποπερατωθούν μέσα σε έξι μήνες από την επιβολή του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η άδεια δόμησης αναθεωρείται κατά το χρόνο ι- σχύος της αν αλλάξει ο επιβλέπων μηχανικός, με αίτηση που συνοδεύεται από: α) λεπτομερή τεχνική έκθεση του νέου επιβλέποντος μηχανικού, στην οποία περιέχεται η περιγραφή του στα- δίου των εργασιών και φωτογραφίες της κατασκευής και του περιβάλλοντος χώρου, β) δήλωση του μηχανικού, που αντικαθίσταται για τη σύννομη περάτωση των εργασιών που έχει επιβλέψει, που συνοδεύεται από τεχνική έκθεση, φωτογραφίες της κατασκευής και του περιβάλλοντος χώρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Αν υποβληθεί δήλωση παραίτησης του επιβλέπο- ντος μηχανικού, η οποία συνοδεύεται από τεχνική έκθε- ση με τις εκτελεσθείσες εργασίες, διακόπτονται αμέσως οι οικοδομικές εργασίες και η συνέχισή τους επιτρέπεται μόνο μετά την αναθεώρηση της αδείας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Ο επιβλέπων θεωρείται ότι απέχει από την επίβλεψη των εργασιών δόμησης που ανέλαβε και απαλλάσσεται των ευθυνών του, μόνο εάν δηλώσει εγγράφως την απο- χή από την επίβλεψη στην αρμόδια Υ.ΔΟΜ.. Αν ο επιβλέπων μηχανικός απέχει χωρίς την παραπά- νω δήλωση, η Υ.ΔΟΜ. μετά από αίτηση του κυρίου ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα, μπορεί να προχωρήσει στην α- ντικατάστασή του, ύστερα από έλεγχο που διενεργείται από Ελεγκτή Δόμησης για την πιστοποίηση του σταδίου των εργασιών και καταβολής της αμοιβής. Στο διάστημα μέχρι τη χορήγηση της αναθεώρησης δεν εκτελούνται οικοδομικές εργασίες. Όταν συντρέχει λόγος διακοπής των οικοδομικών εργασιών η αρμόδια υπηρεσία δόμησης εκδίδει σήμα διακοπής εργασιών, το οποίο γνωστοποιεί- ται αμέσως στην αρμόδια αστυνομική αρχή, η οποία το κοινοποιεί.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Οι κρατήσεις και οι εισφορές που καταβλήθηκαν κα- τά την έκδοση των αδειών συμψηφίζονται κατά την έκ- δοση της αναθεώρησής τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Ενημέρωση του φακέλου της άδειας δόμησης, κατά τον χρόνο ισχύος της άδειας δόμησης, πραγματοποιεί- ται στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) Αλλαγή ονόματος ιδιοκτήτη. β) Τροποποιήσεις των μελετών, που δεν αλλάζουν το διάγραμμα δόμησης και υπό την προϋπόθεση ότι δεν εί- ναι απαραίτητες εγκρίσεις από άλλους φορείς. γ) Μεταβολές των διαστάσεων του κτιρίου ή του οικο- πέδου, εφόσον με τις αποκλίσεις αυτές δεν παραβιάζο- νται οι διατάξεις που καθορίζουν την επιτρεπόμενη κά- λυψη, το συντελεστή δόμησης και το συντελεστή κατ’ ό- γκο εκμετάλλευσης (σ.ο.) ή τις υποχρεωτικές αποστά- σεις του κτιρίου από τα όρια του οικοπέδου. Οι αποκλί- σεις αυτές δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερες του 2% με μέγιστο τα 10 εκατοστά όσον αφορά το κτίσμα ή με- γαλύτερες του 2% με μέγιστο τα 20 εκατοστά όσον α- φορά τα μήκη των πλευρών του οικοπέδου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ενημερώνεται το Ηλεκτρονικό Μητρώο του Έργου (Η.Μ.Ε.), και η Ταυ- τότητα Κτιρίου. Για την ενημέρωση του Ηλεκτρονικού Μητρώου του Έργου (Η.Μ.Ε.) υποβάλλονται μόνο όσα στοιχεία μεταβάλλονται. Μετά την έκδοση της αναθεώ- ρησης, η αρχική άδεια δόμησης και οποιεσδήποτε προ- γενέστερες αναθεωρήσεις δεν έχουν ισχύ ως προς τα μεταβαλλόμενα στοιχεία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Αν οι οικοδομικές εργασίες διακοπούν χωρίς υπαι- τιότητα του δικαιούχου της άδειας είτε κατά το χρόνο αρχικής ισχύος της άδειας είτε κατά το χρόνο ισχύος της μετά από αναθεώρηση, η ισχύς της άδειας δόμησης παρατείνεται αναλόγως, με απόφαση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων του Κεφα- λαίου Γ΄.

Άρθρο 7Έλεγχος των εργασιών δόμησηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για την έναρξη των οικοδομικών εργασιών επιβάλ- λεται με ευθύνη του κυρίου ή του έχοντος νόμιμο δικαί- ωμα: α. θεώρηση του σχεδίου και του φακέλου ασφάλειας και υγείας του έργου από την αρμόδια Επιθεώρησης Ερ- γασίας, β. θεώρηση της άδειας δόμησης από το οικείο Αστυνο- μικό Τμήμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με την έκδοση της άδειας δόμησης τοποθετείται σε πλαίσιο, πινακίδα του έργου από κατάλληλο σταθερό υ- λικό, στην οποία αναγράφεται με ευκρίνεια ο αριθμός και η χρονολογία έκδοσης της άδειας, η εκδούσα Αρχή, τα στοιχεία των μελετητών και των επιβλεπόντων μηχανι- κών, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας τους. Η πινακίδα ε- λάχιστων διαστάσεων 0.50Χ0.70 μ. τοποθετείται σε εμ- φανές σημείο του ακινήτου, σε ύψος άνω του 1.20 μ. α- πό το έδαφος. Στο εργοτάξιο επιβάλλεται η διατήρηση αντιγράφων της άδειας δόμησης και των μελετών, σύμφωνα με τις ο- ποίες εκτελούνται οι εργασίες. Η μη τήρηση των παραπάνω αποτελεί λόγο άμεσης διακοπής οικοδομικών εργασιών από την αρμόδια υπη- ρεσία του Δήμου, η οποία ενημερώνει άμεσα και την αρ- μόδια αστυνομική αρχή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός για κάθε έργο που ε- κτελείται με άδεια δόμησης. Οι έλεγχοι διενεργούνται α- πό διαφορετικό κάθε φορά Ελεγκτή Δόμησης με αυτο- ψία και έλεγχο της εφαρμογής των μελετών βάσει των οποίων εκδόθηκε η άδεια δόμησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι έλεγχοι διενεργούνται στα εξής στάδια: α) Αμέσως μετά την ολοκλήρωση ξυλοτύπων, οπλι- σμού θεμελίωσης και τοιχίων υπογείου. Ο έλεγχος αφορά στην τήρηση του ξυλοτύπου, του βάθους θεμελίωσης, της θέσης, των πλαγίων αποστάσε- ων και των διαστάσεων του κτιρίου. β) Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του φέροντος οργα- νισμού και της τοιχοποιίας. Ο έλεγχος αφορά στις εξωτερικές διαστάσεις, το ύ- ψος, τη θέση του κτιρίου, το είδος της τοιχοποιίας, της θερμομόνωσης του κτιρίου, την τήρηση του εύρους του αντισεισμικού αρμού, τις διαστάσεις των εξωστών και την υποδομή εγκαταστάσεων. γ) Μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου. Ο έλεγχος αφορά στις εξωτερικές διαστάσεις, τις ό- ψεις, το συνολικό ύψος, τις διαστάσεις των ημιυπαι- θρίων χώρων, τις τελικές στάθμες, την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και τις προβλεπόμενες εγκατα- στάσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο αριθμός των ελέγχων καθορίζεται ανάλογα με το είδος των εργασιών που προβλέπονται από την άδεια δόμησης. Σε κάθε περίπτωση γίνεται τουλάχιστον ένας έλεγχος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργει- ας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζεται ο αριθμός των ε- λέγχων ανά κατηγορία και είδος έργου, η διενέργεια των ελέγχων ανά ειδικότητα μηχανικού και έργο, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Ο γενικός επιβλέπων βάσει της άδειας δόμησης υ- ποχρεούται να ενημερώνει δέκα ημέρες πριν την ολο- κλήρωση κάθε σταδίου την Υ.ΔΟΜ.. Οι έλεγχοι διενερ- γούνται το αργότερο μέσα σε πέντε ημέρες από την ορι- σθείσα ημερομηνία ολοκλήρωσης κάθε σταδίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Η Υ.ΔΟΜ. ενημερώνει ηλεκτρονικά την Ειδική Υπη- ρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας του άρθρου 16, η οποία ορίζει αυθημερόν με ηλεκτρονική κλήρωση τον ελεγκτή δόμησης και τον ενημερώνει σχετικά, κα- θώς και τον κύριο του έργου και τον γενικό επιβλέποντα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Οι υποχρεωτικοί έλεγχοι διενεργούνται από τον ορι- σθέντα ελεγκτή δόμησης με την παρουσία των επιβλε- πόντων μηχανικών και αφού προηγουμένως έχουν συ- μπληρωθεί από αυτούς τα προβλεπόμενα στοιχεία για τη δημιουργία της Ταυτότητας Κτιρίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

α. Αν: αα) Οι υποβαλλόμενες μελέτες δεν εκπονήθηκαν σύμ- φωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις ή σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμ- ματος και του διαγράμματος δόμησης, επιβάλλεται σε βάρος του μελετητή μηχανικού η κύρωση της απαγόρευ- σης εκπόνησης και υπογραφής μελετών για την έκδοση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης και η κύρωση της απαγόρευσης επίβλεψης οικοδομικών εργασιών από 3 έ- ως 12 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. ββ) Οι οικοδομικές εργασίες δεν εκτελέστηκαν σύμ- φωνα με τις μελέτες που υποβλήθηκαν ή σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος δόμησης επιβάλλεται σε βάρος του επιβλέποντος μηχανικού η κύρωση της απαγόρευ- σης εκπόνησης και υπογραφής μελετών για την έκδοση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης και η κύρωση της απαγόρευσης επίβλεψης οικοδομικών εργασιών από 3 έ- ως 12 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. β. Κύρωση σε βάρος του επιβλέποντος μηχανικού δεν επιβάλλεται αν ο ίδιος είχε προηγουμένως ενημερώσει εγγράφως την αρμόδια υπηρεσία δόμησης και την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας του άρ- θρου 16 για τις σχετικές παραβάσεις των οικοδομικών εργασιών. γ. Οι παραπάνω κυρώσεις επιβάλλονται από τον Υ- πουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλα- γής, ύστερα από εισήγηση του εποπτικού συμβουλίου του άρθρου 17 και προηγούμενη ακρόαση του ενδιαφε- ρόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 2690/1999 (Α΄ 45), καταγράφονται στο μητρώο του άρθρου 8 και κοινο- ποιούνται στις Υ.ΔΟΜ., οι οποίες τηρούν μητρώο των μη- χανικών, στους οποίους επιβάλλονται οι ποινές της πα- ρούσας παραγράφου και μεριμνούν για την εκτέλεσή τους. δ. Σε περίπτωση υποτροπής, καθώς και όταν οι παρα- πάνω παραβάσεις αφορούν οικοδομικές εργασίες σε πα- ραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορι- κούς τόπους και μνημεία, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σε προστατευόμενη περιοχή του άρθρου 19 του ν. 1650/1986 (Α΄ 160), όπως ισχύει μετά την αντικα- τάστασή του με το άρθρο 5 του ν. 3937/2011 (Α΄ 60), τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται. ε. Σε περίπτωση περαιτέρω υποτροπής οι παραπάνω κυρώσεις είναι οριστικές. στ. Οι αρμόδιοι ελεγκτές δόμησης και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δόμησης υποχρεούνται αμελλητί να ενη- μερώσουν εγγράφως το εποπτικό συμβούλιο του άρ- θρου 17 μόλις διαπιστώσουν την τέλεση παραβάσεων της παρούσας παραγράφου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Για μικρές παραβάσεις στη δόμηση επιβάλλεται σε βάρος του επιβλέποντος μηχανικού χρηματικό πρόστιμο ύψους από 1.000 έως 20.000 ευρώ, υπέρ του Δημοσίου, ανάλογα με το βαθμό του πταίσματος, τις ειδικότερες συνθήκες τέλεσης της πράξης και τις συνέπειες αυτής. Οι παραπάνω κυρώσεις επιβάλλονται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ύστε- ρα από εισήγηση του εποπτικού συμβουλίου του άρθρου 17 και προηγούμενη ακρόαση του ενδιαφερομένου. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργει- ας και Κλιματικής Αλλαγής καθορίζονται οι παραβάσεις που χαρακτηρίζονται μικρές κατά την έννοια του προη- γούμενου εδαφίου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματι- κής Αλλαγής αναπροσαρμόζεται κάθε δύο έτη το ύψος των προστίμων του πρώτου εδαφίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Οι επιβλέποντες μηχανικοί σφραγίζουν το πιστο- ποιητικό πληρότητας που προβλέπεται στο άρθρο 3 του ν. 3843/2010 (Α΄ 62) και διενεργείται η τελευταία αυτο- ψία. Μετά την τελευταία αυτοψία, εκδίδεται από την Υ.ΔΟΜ. το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής (Π.Ε.Κ.) και ενημερώνεται ηλεκτρονικά η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ο κύριος του έργου για να διατυπώσει τυ- χόν αντιρρήσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Μετά την έκδοση του Πιστοποιητικού Ελέγχου Κα- τασκευής, για τη σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφελείας υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη αίτηση στην Υ.ΔΟΜ., η οποία ελέγχει τα αποδεικτικά κατάθεσης αμοιβών και κρατήσεων των επιβλέψεων των μηχανικών και θεωρεί την άδεια δόμησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Η οικοδομή ή τμήμα της με αυτοτελή λειτουργία θεωρούνται περατωμένα αν υπολείπονται εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται άδεια δόμησης, σύμφωνα με τον ισχύοντα οικοδομικό κανονισμό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Θεώρηση της άδειας δόμησης μπορεί να γίνει και για περατωμένο τμήμα της οικοδομής, εφόσον αποτε- λείται από χώρους με αυτοτελή λειτουργία. Μετά τη θεώρησή της, η έγκριση και η άδεια δόμησης παύουν να ισχύουν για το τμήμα το οποίο αποπερατώθη- κε.

Άρθρο 8

Μητρώο Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών και καθήκοντα 1. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλι- ματικής Αλλαγής, τηρείται μητρώο στο οποίο παρέχεται δημόσια πρόσβαση, με τα στοιχεία των μηχανικών. Αυτό περιλαμβάνει τα επαγγελματικά προσόντα μηχανικού, τον τίτλο σπουδών, την ειδικότητα, την άδεια άσκησης και τα ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα. Ο αριθμός του μητρώου είναι μοναδικός για κάθε μη- χανικό, ενώ η δήλωσή του και ο έλεγχος του στοιχείου από την Υ.ΔΟΜ. αποτελούν προϋπόθεση για την έκδοση της έγκρισης και της άδειας δόμησης. 2. Οι μελετητές μηχανικοί ευθύνονται για την εκπόνη- ση όλων των επί μέρους μελετών σύμφωνα με τις κείμε- νες διατάξεις. Για τις άδειες δόμησης που αφορούν κτί- ρια σε παραδοσιακό οικισμό, παραδοσιακό ή ιστορικό τμήμα πόλης, οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς και κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια ή νεότερα μνημεία οι αρχιτεκτονικές μελέτες εκπονούνται και υπογράφονται αποκλειστικά α- πό αρχιτέκτονες μηχανικούς και οι στατικές μελέτες από τους αρμόδιους πολιτικούς μηχανικούς. 3. Οι επιβλέποντες μηχανικοί ευθύνονται ανά τομέα ε- πίβλεψης: α) Για την επίβλεψη των οικοδομικών εργασιών σύμ- φωνα με τις μελέτες που συνοδεύουν την έγκριση δόμη- σης και την άδεια δόμησης. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 341 και 342 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας (π.δ. της 14.7.1999, Δ΄ 580). β) Για τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων στοιχείων της Ταυτότητας του Κτιρίου σύμφωνα με τις παραγρά- φους 2 και 3 του άρθρου 4 του ν. 3843/2010. γ) Για την ενημέρωση της Υ.ΔΟΜ. για τον ορισμό της ημερομηνίας ελέγχου.

Άρθρο 9

Ειδικές διατάξεις 1. Για τα τμήματα της οικοδομής που περιλαμβάνουν επαγγελματικούς χώρους (καταστήματα, γραφεία κ.λπ.) ενσωματώνονται τα στοιχεία της βεβαίωσης χώρου κυ- ρίας χρήσεως στα έντυπα της ταυτότητας κτιρίου. 2. Οι κύριοι ή οι έχοντες νόμιμο δικαίωμα δηλώνουν ε- νυπογράφως στο τοπογραφικό διάγραμμα και ευθύνο- νται για την ακρίβεια των δηλουμένων ορίων των οικοπέ- δων τους και για την ύπαρξη και την αιτία του δικαιώμα- τος τους να ζητήσουν την έκδοση άδειας δόμησης. 3. Το τοπογραφικό διάγραμμα, επιπλέον των όσων ορί- ζονται με τις ισχύουσες διατάξεις των προδιαγραφών, περιλαμβάνει: α. εξάρτηση των κορυφών της ιδιοκτησίας από το ι- σχύον κρατικό τριγωνομετρικό δίκτυο, β. περίγραμμα του προς οικοδόμηση έργου μονοσήμα- ντα ορισμένο με ορθογώνιες συντεταγμένες στο κρατι- κό σύστημα συντεταγμένων, γ. πλήρη φωτογραφική αποτύπωση, δ. υψομετρική αποτύπωση. 4. Το διάγραμμα δόμησης υποβάλλεται σε κλίμακα 1:100 ή 1:200 ή 1: 500, για κτίρια με συνολική επιφάνεια μεγαλύτερη των 5.000 τ.μ. και περιλαμβάνει: α) Το οικόπεδο ή γήπεδο με τις διαστάσεις και το εμ- βαδόν του. β) Τους υπολογισμούς της επιτρεπόμενης και πραγμα- τοποιούμενης κάλυψης και δόμησης, το μέγιστο επιτρε- πόμενο ύψος, τις πλάγιες και οπίσθιες αποστάσεις και τον υπολογισμό των αναγκών σε χώρους στάθμευσης. γ) Τα περιγράμματα όλων των επιπέδων του κτιρίου, υ- πόγειων και υπέργειων, οι διαστάσεις τους, η θέση τους σε σχέση με τις οικοδομικές γραμμές και τα πλάγια όρια του οικοπέδου και όποιο άλλο βασικό στοιχείο είναι απα- ραίτητο για τον υπολογισμό της κάλυψης, της δόμησης, του ύψους κ.λπ. του κτιρίου. Σε περιπτώσεις προσθήκης, περιέχονται και τα παλαιά κτίσματα με όλα τα παραπάνω στοιχεία, οι αριθμοί των αδειών τους ή των τίτλων ή των αποφάσεων εξαίρεσης ή αναστολής κατεδάφισης αν είναι αυθαίρετα. δ) Τα περιγράμματα επιφανειών και ο υπολογισμός εμ- βαδών για χώρους ειδικών χρήσεων του κτιρίου που α- παιτούν βεβαιώσεις κύριας χρήσης. ε) Την τομή για την ένδειξη του μέγιστου ύψους του κτιρίου, του ιδεατού στερεού και τη διαμόρφωση του πε- ριβάλλοντος χώρου σε σχέση με το οριστικά διαμορφω- μένο έδαφος στην οποία περιέχονται το πραγματοποι- ούμενο ύψος του κτίσματος και το μέγιστο επιτρεπόμε- νο ύψος. στ) Ενδεικτικές όψεις. ζ) Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με τις α- παραίτητες ενδείξεις για τον υπολογισμό της φύτευσης και της στάθμης εδάφους σε κάθε διαμορφούμενο επίπε- δο. η) Ενδεικτική τρισδιάστατη απεικόνιση της κατασκευ- ής, με γραμμικό ή με ελεύθερο σχεδιασμό. Στην περίπτωση που απαιτείται γνωμοδότηση ή έγκρι- ση άλλων οργάνων ή φορέων, το διάγραμμα δόμησης πρέπει να περιλαμβάνει και τις προδιαγραφές που τίθε- νται από αυτούς. 5. Η Υ.ΔΟΜ. βεβαιώνει την οριστική στάθμη του κρα- σπέδου (βεβαίωση υψομέτρου) στο τοπογραφικό διά- γραμμα. 6. Ο τρόπος σύνταξης και παρουσίασης των μελετών γίνεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες προδιαγρα- φές. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ορίζονται οι προδιαγραφές που αφορούν στη σύνταξη και παρουσίαση της μελέτης προσβασιμότητας της παραγράφου 2 του άρθρου 3. 7. Στην έννοια των οικοδομικών εργασιών για ανέγερ- ση νέας οικοδομής ή προσθήκης σε υφιστάμενη οικοδο- μή, περιλαμβάνονται και όλες εκείνες οι εργασίες που καθιστούν το κτίριο άρτιο για λειτουργία, όπως οι εργα- σίες για την κατασκευή περιτοιχίσεων, ή περιφράξεων, βόθρων, υπογείων δεξαμενών νερού, εκσκαφών, επιχώ- σεων, κοπής δένδρων. 8. Απαιτείται άδεια για αυτοτελείς εργασίες περιτοιχί- σεων, επιχώσεων ή εκσκαφών ως και για την κοπή δέν- δρων, σύμφωνα με το άρθρο 40 του ν. 1337/1983 (Α΄ 33).

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2011
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,
ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ NIKOΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ
ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ
ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑi ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2011
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ