230 Α' 2016

ΝΟΜΟΣ 4442/2016

Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄ - ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ
07 Δεκεμβρίου 2016

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 230
7 Δεκεμβρίου 2016

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4442
Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ
Άρθρο 39Πεδίο εφαρμογής

Στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος Κεφαλαίου εμπίπτουν οι δραστηριότητες με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 55.10,55.20,55.30 και 55.90, που περιλαμβάνονται στην 8η Ομάδα του Παραρτήματος.

Άρθρο 40Γνωστοποίηση λειτουργίας τουριστικών κατα- λυμάτωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Με την επιφύλαξη της παραγράφου 2, οι δραστη- ριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος Κεφαλαίου υπάγονται σε καθεστώς γνωστο- ποίησης του άρθρου 6. Η γνωστοποίηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) του άρθρου 14.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Μέχρι την ενεργοποίηση του ΟΠΣ-ΑΔΕ ως προς το τμήμα που αφορά τη γνωστοποίηση των τουριστικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος Κεφαλαίου ή το αργότερο μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2017, οι δραστηριότητες υπάγονται σε κα- θεστώς έγκρισης του άρθρου 7. Η αρμόδια υπηρεσία τουρισμού χορηγεί Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.), σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 44.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Από την ενεργοποίηση του ΟΠΣ-ΑΔΕ ως προς το τμήμα που αφορά τη γνωστοποίηση των τουριστικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος Κεφαλαίου ή το αργότερο από την 1η Οκτωβρίου 2017, η χορήγηση του Ε.Σ.Λ. καταργείται και τα απαιτούμενα από την κείμενη νομοθεσία δικαιολογη- τικά για τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων δεν υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία τουρισμού, αλλά τηρούνται εντός των τουριστικών καταλυμάτων. Όπου στη κείμενη νομοθεσία γίνεται λόγος για Ε.Σ.Λ., εφεξής νοείται η γνωστοποίηση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Τουρισμού καθορίζονται το περιεχόμενο και η διαδικασία της γνωστοποίησης, τα τυχόν έγγρα- φα που τηρούνται στην έδρα της δραστηριότητας, ο τρόπος γνωστοποίησης των στοιχείων σε περίπτωση επικείμενης μεταβολής τους, οι αρχές στις οποίες κοινο- ποιείται η γνωστοποίηση προκειμένου να ασκήσουν τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες, η κλιμάκωση των επιβαλ- λόμενων κυρώσεων εντός των ορίων της παραγράφου 1 του άρθρου 15, η διαδικασία επιβολής τους και κάθε άλλο σχετικό με τη γνωστοποίηση θέμα, σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6.

Άρθρο 41Γνωστοποίηση λειτουργίας και χρήσης κολυμβητικών δεξαμενώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σε καθεστώς γνωστοποίησης του άρθρου 6 υπάγο- νται οι κολυμβητικές δεξαμενές που λειτουργούν εντός των τουριστικών καταλυμάτων. Η γνωστοποίηση υπο- βάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Ολοκλη- ρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δρα- στηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ - ΑΔΕ) του άρθρου 14.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Μέχρι την ενεργοποίηση του ΟΠΣ-ΑΔΕ για το τμή- μα που αφορά τη γνωστοποίηση των κολυμβητικών δεξαμενών, η γνωστοποίηση υποβάλλεται στην αρμό- δια υπηρεσία τουρισμού, είτε σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που λειτουργεί ως Ενιαίο Κέντρο Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ). Οι υπηρεσίες αυτές υπο- χρεούνται να την κοινοποιούν αμελλητί στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Όπου στην κείμενη νομοθεσία γίνεται λόγος για «άδεια λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών», εφεξής νοείται η γνωστοποίηση. 5. Τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία για τη λειτουργία των κολυμβητικών δεξα- μενών δεν κατατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία, αλλά τηρούνται στις εγκαταστάσεις όπου αυτές λειτουργούν. 6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Τουρισμού καθορίζονται το περιεχόμενο και η διαδικασία της γνωστοποίησης, ο τρόπος γνωστο- ποίησης των στοιχείων σε περίπτωση επικείμενης μετα- βολής τους, οι αρχές στις οποίες κοινοποιείται η γνωστο- ποίηση προκειμένου να ασκήσουν τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες, η κλιμάκωση των επιβαλλόμενων κυρώ- σεων εντός των ορίων της παραγράφου 1 του άρθρου 15, η διαδικασία επιβολής τους και κάθε άλλο σχετικό με τη γνωστοποίηση θέμα, σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6.

Άρθρο 42Απλούστευση της διαδικασίας έναρξης λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στο Ν. 4276/2014 (Α Ί 55) επέρχονται οι εξής τρο- ποποιήσεις: α. Καταργούνται: αα) το στοιχείο ζ ' της παραγράφου 1 του άρθρου 3, ββ) το στοιχείο ζ' της παραγράφου 1 του άρθρου 4 β. Τροποποιούνται: αα) Το στοιχείο δ ' της παραγράφου 1 του άρθρου 3 αντικαθίσταται ως εξής: «δ. Στην περίπτωση που το κατάστημα αδειοδοτείται περιβαλλοντικά και σύμφωνα με τους όρους για τη δια- χείριση και τη διάθεση υγρών αποβλήτων που προβλέ- πονται στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή στις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, συνδέεται με το αποχετευτικό δίκτυο του οικείου Ο.Τ.Α., προσκομί- ζεται αποδεικτικό σύνδεσης με το δίκτυο αυτό». ββ) Το στοιχείο δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής: «Στην περίπτωση που το κατάλυμα αδειοδοτείται περι- βαλλοντικά και σύμφωνα με τους όρους για τη διαχείρι- ση και τη διάθεση υγρών αποβλήτων που προβλέπονται στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή στις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, συνδέεται με το αποχετευτικό δίκτυο του οικείου Ο.Τ.Α., προσκομίζεται αποδεικτικό σύνδεσης με το δίκτυο αυτό». γ. Στο στοιχείο στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 3 προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής: «Εφόσον η έκδοση της απόφασης έγκρισης περιβαλ- λοντικών όρων ή η δήλωση υπαγωγής σε πρότυπες πε- ριβαλλοντικές δεσμεύσεις απαιτούνται για την έκδοση της άδειας δόμησης, δεν απαιτείται η υποβολή των ως άνω παραστατικών». δ. Στο στοιχείο στ ' της παραγράφου 1 του άρθρου 4 προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής: «Εφόσον η έκδοση της απόφασης έγκρισης περιβαλ- λοντικών όρων ή η δήλωση υπαγωγής σε πρότυπες περι- βαλλοντικές δεσμεύσεις απαιτούνται για την έκδοση της άδειας οικοδομής ή της άδειας δόμησης, δεν απαιτείται η υποβολή των ως άνω παραστατικών».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στην υπ' αριθμ. 27715/9.12.2013 απόφαση του Υπουργού Τουρισμού (Β΄ 3118) επέρχονται οι εξής τρο- ποποιήσεις: α. Καταργούνται: αα) το στοιχείο β' της παραγράφου 1 του άρθρου 5, ββ) τα στοιχεία στ' και ζ' της παραγράφου 2 του άρ- θρου 5. β. Τροποποιούνται: αα) το στοιχείο ε ' της παραγράφου 2 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής: «ε. Στην περίπτωση που το κατάλυμα αδειοδοτείται περιβαλλοντικά και σύμφωνα με τους όρους για τη δια- χείριση και τη διάθεση υγρών αποβλήτων, που προβλέ- πονται στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή στις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, συνδέεται με το αποχετευτικό δίκτυο του οικείου Ο.Τ.Α., προσκομί- ζεται αποδεικτικό σύνδεσης με το δίκτυο αυτό». ββ) Στο στοιχείο θ ' της παραγράφου 2 του άρθρου 5 προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής: «θ. Εφόσον η έκδοση της απόφασης έγκρισης περι- βαλλοντικών όρων ή η δήλωση υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις απαιτούνται για την έκδοση της άδειας δόμησης, δεν απαιτείται η υποβολή των ως άνω παραστατικών».

Άρθρο 43Πιστοποιητικό πυρασφάλειαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στο Ν. 4276/2014 επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α. το στοιχείο γ' της παραγράφου 1 του άρθρου 3 αντι- καθίσταται ως εξής: «γ. Πιστοποιητικό πυρασφάλειας για το σύνολο της εγκατάστασης, το οποίο εκδίδεται από την οικεία Πυ- ροσβεστική Υπηρεσία, για τα τουριστικά καταλύματα του παρόντος άρθρου δυναμικότητας πενήντα μίας (51) κλινών και άνω και για τις οργανωμένες τουριστικές κα- τασκηνώσεις (camping) ανεξαρτήτως δυναμικότητας», β. το στοιχείο γ' της παραγράφου 1 του άρθρου 4 αντι- καθίσταται ως εξής: «γ. Πιστοποιητικό πυρασφάλειας για το σύνολο της εγκατάστασης, το οποίο εκδίδεται από την οικεία Πυ- ροσβεστική Υπηρεσία, για τα τουριστικά καταλύματα του παρόντος άρθρου δυναμικότητας πενήντα μίας (51) κλινών και άνω».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το στοιχείο δ ' της παραγράφου 2 του άρθρου 46 του Ν. 4179/2013 (Α΄ 175) αντικαθίσταται ως εξής: «δ. Πιστοποιητικό πυρασφάλειας για το σύνολο της εγκατάστασης, το οποίο εκδίδεται από την οικεία Πυ- ροσβεστική Υπηρεσία, για τα καταλύματα του παρό- ντος άρθρου δυναμικότητας πενήντα μίας (51) κλινών και άνω».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στην υπ' αριθμ. 27715/9.12.2013 (Β΄ 3118) απόφαση του Υπουργού Τουρισμού επέρχονται οι εξής τροποποι- ήσεις: α. το στοιχείο δ ' της παραγράφου 1 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής: «δ. Πιστοποιητικό πυρασφάλειας για το σύνολο της εγκατάστασης, το οποίο εκδίδεται από την οικεία Πυ- ροσβεστική Υπηρεσία, για τις τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις δυναμικότητας πενήντα μίας (51) κλινών και άνω», β. το στοιχείο δ ' της παραγράφου 2 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής: «δ. Πιστοποιητικό πυρασφάλειας για το σύνολο της εγκατάστασης, το οποίο εκδίδεται από την οικεία Πυ- ροσβεστική Υπηρεσία, για τις τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες δυναμικότητας πενήντα μίας (51) κλινών και άνω».

Άρθρο 44Χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.)ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η παρ. 3 του άρθρου 3 του Ν. 4276/2014 αντικαθί- σταται ως εξής: «3. Η αρμόδια υπηρεσία τουρισμού χορηγεί Ε.Σ.Λ. εντός είκοσι οκτώ (28) ημερών από την προσήκουσα υποβολή των δικαιολογητικών της παραγράφου 1. Αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία, τεκμαίρεται η χορήγηση του Ε.Σ.Λ., σύμφωνα με την παρ. 4 του άρ- θρου 14 του Ν. 3844/2010 (Α΄ 63) και ο αιτών μπορεί να ζητήσει σχετική βεβαίωση από την αρμόδια για τη χορήγηση του Ε.Σ.Λ. αρχή. Το Ε.Σ.Λ. χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία τουρισμού».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η παρ. 3 του άρθρου 4 του Ν. 4276/2014 αντικαθί- σταται ως εξής: «3. Η αρμόδια υπηρεσία τουρισμού χορηγεί Ε.Σ.Λ. εντός είκοσι οκτώ (28) ημερών από την προσήκουσα υποβολή των δικαιολογητικών της παραγράφου 1. Αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία, τεκμαίρε- ται η χορήγηση του Ε.Σ.Λ., σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 14 του Ν. 3844/2010 (Α΄ 63) και ο αιτών μπορεί να ζητήσει σχετική βεβαίωση από την αρμόδια για τη χορήγηση του Ε.Σ.Λ. αρχή. Το Ε.Σ.Λ. χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία τουρισμού».

Άρθρο 45Κατάταξη τουριστικών καταλυμάτων

Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 5 του Ν. 4276/2014 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια διαμερί- σματα δύνανται, προαιρετικά, να καταταχθούν σε κα- τηγορίες κλειδιών».

Άρθρο 46Κολυμβητικές δεξαμενές

Καταργούνται: α) Η παρ. 7 του άρθρου 3 και η παρ. 7 του άρθρου 4 του Ν. 4276/2014. β) Οι παράγραφοι 3 και 3.1 του άρθρου 5 της υπ' αριθμ. 27715/9.12.2013 απόφασης του Υπουργού Τουρισμού.

Άρθρο 47ΚυρώσειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αν ο υπόχρεος παραλείψει την υποβολή γνωστο- ποίησης ή γνωστοποιήσει αναληθή στοιχεία ή παρα- λείψει την υποβολή γνωστοποίησης των στοιχείων της οικονομικής δραστηριότητας σε περίπτωση επικείμενης μεταβολής, επιβάλλονται σε βάρος του οι κυρώσεις του άρθρου 15. Αρμόδια αρχή για την επιβολή των κυρώσε- ων είναι η οικεία υπηρεσία τουρισμού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Κατά των πράξεων επιβολής κυρώσεων χωρεί η προσφυγή της παρ. 16 του άρθρου 7 του Ν. 4276/2014.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Σε περίπτωση παραβίασης επιμέρους όρων και προ- ϋποθέσεων κατά τη λειτουργία δραστηριοτήτων που υπόκεινται σε γνωστοποίηση εφαρμόζονται οι κυρώσεις της κείμενης νομοθεσίας από τα αρμόδια όργανα που ορίζονται σε αυτή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Όπου στην κείμενη νομοθεσία προβλέπεται η κύρω- ση της προσωρινής ή οριστικής αφαίρεσης Ε.Σ.Λ., νοείται εφεξής η προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργίας της τουριστικής δραστηριότητας με τη σφράγιση της εγκατάστασης, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 7 του Ν. 4276/2014.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Όπου στην κείμενη νομοθεσία προβλέπεται η κύ- ρωση της αφαίρεσης άδειας λειτουργίας κολυμβητικής δεξαμενής, νοείται εφεξής η διακοπή λειτουργίας και χρήσης της κολυμβητικής δεξαμενής με τη σφράγιση της εγκατάστασης.

Άρθρο 48Μεταβατικές διατάξειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το παρόν Κεφάλαιο εφαρμόζεται για τις δραστη- ριότητες που λειτουργούν μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα Ειδικά Σήματα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) και οι άδειες λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών που έχουν εκδο- θεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος παραμένουν σε ισχύ. Εάν μεταβληθεί στοιχείο της δραστηριότητας με βάση το οποίο χορηγήθηκε το Ε.Σ.Λ. ή η άδεια, η διαδι- κασία που ακολουθείται για τη συνέχιση της λειτουργίας του καταλύματος ή της κολυμβητικής δεξαμενής διέπε- ται από διατάξεις του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Εκκρεμείς αιτήσεις για την έκδοση Ε.Σ.Λ. ή άδειας κολυμβητικής δεξαμενής εξετάζονται με βάση τις δια- τάξεις του παρόντος. ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 49Λοιπές ρυθμίσεις πυροπροστασίας και πυρασφάλειαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στο πεδίο εφαρμογής της 3/2015 Πυροσβεστικής Διάταξης (Β΄ 529) εμπίπτουν από τη δημοσίευση του παρόντος τα κέντρα διασκέδασης άνω των διακοσίων (200) ατόμων και οι κινηματογράφοι.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που περιγρά- φονται στους Α.ν. 445/37 (Α΄ 32), 446/37 (Α΄ 23) και το Β.δ. 15/1956 (Α΄ 123) για τα κέντρα διασκέδασης άνω των διακοσίων (200) ατόμων και τους κινηματογράφους καταργούνται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η περίπτωση θ' της παρ. 1 του άρθρου 2 του Ν. 3511/ 2006 (Α΄ 258), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 64 του Ν. 4249/2014 (Α΄ 73), αντικαθίσταται ως εξής: «θ. Την επιβολή προστίμων ή άλλων διοικητικών κυ- ρώσεων σε όσους επιβαρύνουν την Υπηρεσία με την ειδοποίηση και επέμβαση των υπηρεσιών του Π.Σ. σε περιστατικά που οφείλονται σε δόλο ή βαριά αμέλεια ή μη τήρηση των σχετικών διατάξεων ασφαλείας, ιδίως για ζητήματα πυροπροστασίας και συντήρησης ανελ- κυστήρων, καθώς και σε όσους για οποιονδήποτε λόγο παρακωλύουν ή δυσχεραίνουν αναίτια το πυροσβεστι- κό έργο, δεν τηρούν τα απαιτούμενα από την κείμενη νομοθεσία μέτρα και μέσα (ενεργητικής) πυροπροστα- σίας ή τις προδιαγραφές αυτών, δεν έχουν προβεί στις προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες, δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα από την ισχύουσα κατά περίπτωση νο- μοθεσία πυροπροστασίας έγγραφα και δικαιολογητικά, όπως ενδεικτικά, μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας, σχέδια κατόψεων, πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυρο- προστασίας, βιβλίο ελέγχου και συντήρησης μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας. Η διαδικασία βεβαίωσης των ανωτέρω πράξεων και το είδος της διοικητικής ποινής που επιβάλλεται καθο- ρίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ενώ το ύψος του προστίμου που αναλογεί, καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών και εισπράττεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το άρθρο 14 του Ν. 3511/2006 (Α΄ 258), όπως τρο- ποποιήθηκε με το άρθρο 100 του Ν. 4249/2014 (Α΄ 73), αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 14 Πυροσβεστικές διατάξεις - Πυροπροστασία 1. Με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώ- ματος εκδίδονται πυροσβεστικές διατάξεις με τις οποίες θεσπίζονται: α) Προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα και μέσα πα- θητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας για την πρό- ληψη και καταστολή των πυρκαγιών στις επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις κάθε δραστηριότητας. β) Κατασταλτικά μέτρα στα δάση, στις δασικές και αγροτικές εκτάσεις. γ) Διοικητικές διαδικασίες και δικαιολογητικά έγκρισης μελετών ενεργητικής πυροπροστασίας και χορήγησης πιστοποιητικού (ενεργητικής) πυροπροστασίας, η απαί- τηση εφοδιασμού με πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυρο- προστασίας και η χρονική διάρκεια ισχύος του ανάλογα με τη φύση της δραστηριότητας, καθώς και κάθε άλλη ειδικότερη διαδικασία που απαιτείται για τη χορήγηση των ανωτέρω εγγράφων. 2. Οι πυροσβεστικές διατάξεις εγκρίνονται από τον Υπουργό Εσωτερικών και δημοσιεύονται στην Εφημε- ρίδα της Κυβερνήσεως. 3. Οι παραβάτες των πυροσβεστικών διατάξεων διώ- κονται και τιμωρούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 433 Π.Κ. 4. Η Πυροσβεστική Αρχή δύναται να επιβάλει στους παραβάτες ανεξάρτητα από την άσκηση ποινικής δίωξης της παραγράφου 3, διοικητικό πρόστιμο από εκατό (100) έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό επικινδυνότητας από τη συντελούμενη παράβα- ση, τη διάρκεια αυτής, το βαθμό άμεσης συμμόρφωσης και τη συνεργασία του παραβάτη, τις επιπτώσεις στο ευρύ κοινό και το μέγεθος της επιχείρησης. Το πρόστι- μο του προηγούμενου εδαφίου δύναται να επαυξάνεται σε περίπτωση υποτροπής εντός διαστήματος ενός (1) έτους. Η Πυροσβεστική Αρχή εφόσον διαπιστώσει ότι υφίσταται άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια δύναται να επιβάλει απευθείας διοικητικά μέτρα, όπως προσωρινή ή οριστική παύση ή αναστολή λειτουργίας της επιχείρη- σης ή εγκατάστασης μέσω της σφράγισης αυτής με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών. Η Πυροσβεστική Αρχή δύναται επίσης, πριν την εφαρμογή της παραγράφου 3 και των κυρώσεων των προηγούμενων εδαφίων της παρούσας παραγράφου, εφόσον κρίνει ότι οι συντελού- μενες παραβάσεις είναι ήσσονος σημασίας να προβαίνει σε συστάσεις και χορήγηση αποκλειστικής προθεσμίας για άρση της παράβασης. Τα ποσά των διοικητικών προ- στίμων εισπράττονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. 5. Το ύψος και τα ειδικότερα θέματα σχετικά με τον τρόπο, τον τύπο και τη διαδικασία επιβολής των προστί- μων για καθεμία από τις παραβάσεις των πυροσβεστι- κών διατάξεων εντός των ορίων της παραγράφου 4, η επαύξηση τους σε περίπτωση υποτροπής, τα ειδικότερα διοικητικά ή άλλα μέτρα που επιβάλλονται από τα αρ- μόδια ελεγκτικά όργανα, η βεβαίωση και η διαδικασία είσπραξης των προστίμων, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παραγράφου 4, καθορίζεται με απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος ή με πυροσβεστική διάταξη, η οποία εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών. 6. Ο έλεγχος για την εφαρμογή των πυροσβεστικών διατάξεων, των κανονισμών πυροπροστασίας και γενικά της νομοθεσίας πυρασφάλειας, καθώς και η επιβολή των κυρώσεων και διοικητικών μέτρων ανήκει στα πυρο- σβεστικά όργανα, τα οποία υποχρεούνται να διευκολύ- νουν οι ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευόμενοι τις επιχειρήσεις ή εγκαταστάσεις ή οι εργοδότες κατά την έννοια της παρ. 1β του Ν. 3850/2010 (Α΄ 84) όπως κάθε φορά ισχύει, σε όλες τις επιχειρήσεις ή εγκαταστάσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που αφορούν. Σε περίπτωση άρνησης ή παρεμπόδισης του ασκού- μενου ελέγχου από τον ιδιοκτήτη - εκμεταλλευτή της επιχείρησης - εγκατάστασης ή άρνησης με οποιονδήπο- τε τρόπο από τον ιδιοκτήτη - εκμεταλλευτή της επιχεί- ρησης χορήγησης στα αρμόδια πυροσβεστικά όργανα κάθε στοιχείου - εγγράφου απαραίτητου για τη διεξα- γωγή του ελέγχου, τα πυροσβεστικά όργανα δύνανται να ζητήσουν τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας και παρουσία της πραγματοποιείται ο έλεγχος, ενώ στον ιδιοκτήτη - εκμεταλλευτή δύνανται να επιβάλλονται οι κυρώσεις των ανωτέρω παραγράφων 3 και 4. Για τον έλεγχο των επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων που αφο- ρούν δημόσια θεάματα, η είσοδος των πυροσβεστικών οργάνων είναι ελεύθερη. 7. Κανονιστικές πράξεις που θεσπίζουν απαιτήσεις ή δικαιολογητικά που σχετίζονται με την επιβολή και τήρη- ση των μέτρων και μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας, το πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας και τη διάρκεια ισχύος του και κάθε άλλης ή ειδικότερης διαδι- κασίας του παρόντος άρθρου, και δεν προβλέπονται ή απαιτούνται από πυροσβεστικές διατάξεις, συνυπογρά- φονται από τον Υπουργό Εσωτερικών μετά από σύμφω- νη γνώμη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος. 8. Την ευθύνη για την τοποθέτηση, τη συντήρηση και την καλή λειτουργία όλων των προληπτικών και κα- τασταλτικών μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις έχει ο ιδιοκτήτης ή ο εκμεταλλευτής τους».

Άρθρο 50Τροποποιήσεις του Ν. 4302/2014 (Α΄225)ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στο άρθρο 1 του Ν. 4302/2014 (Α΄225) προστίθεται- περίπτωση ιγ' ως εξής: «ιγ) Γνωστοποίηση είναι η υποχρεωτική διαδικασία με την οποία ο ενδιαφερόμενος ενημερώνει εκ των προ- τέρων την αρμόδια αρχή για την έναρξη λειτουργίας οικονομικής δραστηριότητας του παρόντα νόμου, την οποία προτίθεται να ασκήσει σε ορισμένο χώρο ή εγκα- τάσταση χωρίς να απαιτείται εκ των προτέρων έλεγχος».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η περίπτωση στ' του άρθρου 1 του Ν. 4302/2014 (Α΄225) τροποποιείται ως εξής: «στ) Φορέας Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο έχει το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης του Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής και στο όνομα του οποίου εκδίδεται η άδεια εγκατάστασης ή υποβάλλεται η προβλεπόμενη στο άρ- θρο 8 γνωστοποίηση».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η παρ. 1 του άρθρου 8 του Ν. 4302/2014 τροποποι- είται ως εξής: «1. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση εφοδιασμού με άδεια εγκατάστασης και άδεια λειτουργίας όλα τα Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη μηχανολογικού εξοπλισμού, που δεν κατατάσσονται στην κατηγορία Α΄ του Ν. 4014/2011 (Α΄ 209) και των κατ' εξουσιοδότηση αυτού κανονιστι- κών πράξεων. Για την έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Αποθήκευσης και Διανομής που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας παραγράφου υποβάλλεται στην αρμόδια αρχή η γνωστοποίηση της περίπτωσης ιγ' του άρθρου 1 του παρόντος, η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη νόμιμη άσκηση της δραστηριότητας. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας γνωστοποίησης ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της δραστηριότητας. Τα απαιτούμενα από την κείμενη νομοθεσία δικαιολογητικά τηρούνται στις εγκαταστά- σεις της επιχείρησης. Οι έλεγχοι από την αρμόδια αρχή διενεργούνται μετά την υποβολή της γνωστοποίησης ή από τον χρόνο που υπήρχε υποχρέωση για την υπο- βολή της. Οι ρυθμίσεις της παρούσας παραγράφου δεν θίγουν τις υποχρεώσεις του φορέα του Κέντρου Αποθή- κευσης και Διανομής που απορρέουν από τις διατάξεις του Ν. 4014/2011».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η παρ. 2 του άρθρου 8 του Ν. 4302/2014 τροποποι- είται ως εξής: «2. Για την εγκατάσταση ή την επέκταση ή τον εκσυγ- χρονισμό Κέντρων Αποθήκευσης και Διανομής, που, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή μη μηχανολογικού εξο- πλισμού, κατατάσσονται στην υποκατηγορία Α1 και Α2 του Ν. 4014/2011 και των κατ' εξουσιοδότηση αυτού κανονιστικών πράξεων, η αδειοδοτούσα αρχή εκδίδει άδεια εγκατάστασης με την προσκόμιση των απαραίτη- των δικαιολογητικών και εγκρίσεων. Κατά τα λοιπά, για τη λειτουργία των Κέντρων Αποθήκευσης και Διανομής που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας πα- ραγράφου, ισχύουν τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η παρ. 3 του άρθρου 8 του Ν. 4302/2014 τροποποι- είται ως εξής: «3. Για την επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής που δεν κατατάσσεται στην κατηγορία Α΄ του Ν. 4014/2011 και των κατ' εξουσιο- δότηση αυτού κανονιστικών πράξεων, η αδειοδοτούσα αρχή εκδίδει άδεια εγκατάστασης με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών και εγκρίσεων, εφό- σον από την επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό μεταπίπτει η κατάταξη του Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής στην κατηγορία Α».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η παρ. 4 του άρθρου 8 του Ν. 4302/2014 τροποποι- είται ως εξής: «4. Αν πρόκειται να μεταβληθούν για οποιονδήποτε λόγο τα στοιχεία της δραστηριότητας τα οποία έχουν γνωστοποιηθεί, ο φορέας της οικονομικής δραστηριό- τητας υποχρεούται σε προηγούμενη γνωστοποίηση της επιδιωκόμενης μεταβολής. Αν πρόκειται να μεταβληθεί ο τόπος άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας, ο φορέας της οικονομικής δραστηριότητας υποχρεούται να υποβάλει νέα γνωστοποίηση, πριν από τη μεταβολή».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Η παρ. 7 του άρθρου 8 του Ν. 4302/2014 καταρ- γείται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Η παρ. 8 του άρθρου 8 του Ν. 4302/2014 τροποποι- είται ως εξής: «8. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών και Περι- βάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο της άδειας εγκατάστασης, ο τύπος και το περιεχόμενο των τροποποιήσεων και ανανεώσεων της και τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση για τη χορήγηση της. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται το περιεχόμενο και η διαδικασία της γνωστοποίησης, τα τυχόν έγγραφα που τηρούνται στην έδρα της δραστη- ριότητας, ο τρόπος γνωστοποίησης των στοιχείων σε περίπτωση επικείμενης μεταβολής τους, οι αρχές στις οποίες κοινοποιείται η γνωστοποίηση προκειμένου να ασκήσουν τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες, οι κυρώσεις σε περίπτωση παράλειψης γνωστοποίησης πριν από την έναρξη λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας ή παράλειψης γνωστοποίησης των στοιχείων που πρόκει- ται να μεταβληθούν ή μεταβλήθηκαν ή παροχής αναλη- θών στοιχείων κατά τη γνωστοποίηση, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα που είναι αναγκαίο για την εφαρμογή της υποχρέωσης γνωστοποίησης από τον φορέα άσκησης οικονομικής δραστηριότητας».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Στο άρθρο 8 του Ν. 4302/2014 προστίθεται παρά- γραφος 10 ως εξής: «10. Σε περίπτωση που εκτός από την κύρια δραστη- ριότητα εξασκείται και δευτερεύουσα - συμπληρωματι- κή δραστηριότητα κατά την έννοια του άρθρου 1 του παρόντος, η οποία δεν κατατάσσεται στην κατηγορία Α΄ του Ν. 4014/2011 και των κατ' εξουσιοδότηση αυτού κανονιστικών πράξεων, ο φορέας του Κέντρου Αποθή- κευσης και Διανομής υποχρεούται μόνο σε γνωστοποί- ηση της μεταβολής που επέρχεται με την προσθήκη της δευτερεύουσας δραστηριότητας».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Η παρ. 1 του άρθρου 12 του Ν. 4302/2014 τροπο- ποιείται ως εξής: «1. Ως προς την τηρητέα διαδικασία και τις προϋποθέ- σεις για την έκδοση άδειας εγκατάστασης, καθώς και για τη διενέργεια ελέγχων και επιθεωρήσεων εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 19, 20, 22, 24 έως και 28 του Ν. 3982/2011».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Η παρ. 2 του άρθρου 13 του Ν. 4302/2014 τροπο- ποιείται ως εξής: «2. Σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις που αποτελούν Κέ- ντρα Αποθήκευσης και Διανομής κατά την έννοια του παρόντος νόμου και δεν είναι εφοδιασμένες με άδεια εγκατάστασης ή λειτουργίας, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 9 του Π.δ. 79/2004 (Α΄62) που αφορούν τους Σταθμούς Φορτηγών Αυτοκινήτων ή Εμπορευματικούς Σταθμούς Αυτοκινήτων Τύπου Β΄ ή τις διατάξεις του Ν. 3982/2011 (Α΄ 143), χορηγείται άδεια εγκατάστασης, όπου απαιτείται και υποβάλλεται στην αρμόδια αρχή η γνωστοποίηση της περίπτωσης ιγ ' του άρθρου 1 του παρόντος. Η χορήγηση της άδειας εγκατάστασης πραγ- ματοποιείται χωρίς την επιβολή προστίμου, εφόσον ο φορέας της εγκατάστασης υποβάλλει εντός δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος της απόφασης της παρα- γράφου 8 του άρθρου 8 όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά στην αδειοδοτούσα αρχή. Μετά τη χορήγηση της άδειας εγκατάστασης υποχρεούται πάραυτα στην υποβολή της γνωστοποίησης».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Η παρ. 3 του άρθρου 14 του Ν. 4302/2014 τροπο- ποιείται ως εξής: «3. Οι όροι δόμησης των Επιχειρηματικών/ Εμπορευ- ματικών Πάρκων Εφοδιαστικής Εθνικής Εμβέλειας είναι οι ακόλουθοι: α) Ποσοστό κάλυψης έως 70%. β) Συντελεστής δόμησης μέχρι 1,6 για τα ακίνητα στα οποία ασκούνται δραστηριότητες Εφοδιαστικής και μεταποιητικές δραστηριότητες και 1,2 για τις λοιπές χρήσεις. γ) Μέγιστο ύψος οικοδομής όχι ανώτερο των είκοσι πέντε (25) μέτρων. δ) Ελάχιστο ποσοστό κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων 25% υπολογιζόμενο επί της συνολικής επιφά- νειας του Επιχειρηματικού/Εμπορευματικού Πάρκου Εφοδιαστικής Εθνικής Εμβέλειας. Στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται χώροι εντός του Επιχειρηματικού/ Εμπορευματικού Πάρκου με ήδη διαμορφωμένη τέτοια χρήση. Οι χώροι υψηλού πρασίνου περιμετρικά του Επι- χειρηματικού/Εμπορευματικού Πάρκου Εφοδιαστικής Εθνικής Εμβέλειας ορίζονται σε 5% κατ' ελάχιστον επί της συνολικής επιφάνειας του Πάρκου και συνυπολο- γίζονται στη συνολική έκταση των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων. ε) Στις δραστηριότητες που δύνανται να αναπτύσσο- νται εντός του Επιχειρηματικού/Εμπορευματικού Πάρ- κου Εφοδιαστικής Εθνικής Εμβέλειας περιλαμβάνονται η λειτουργία εκθεσιακών κέντρων με δυνατότητα χον- δρικής πώλησης εμπορευμάτων και οι μεταποιητικές δραστηριότητες χαμηλής ή μέσης όχλησης».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Η παρ. 4 του άρθρου 14 του Ν. 4302/2014 τροπο- ποιείται ως εξής: «4. Για την εγκατάσταση και τη διαχείριση Επιχειρημα- τικών/Εμπορευματικών Πάρκων Εφοδιαστικής Εθνικής Εμβέλειας εφαρμόζονται κατά τα λοιπά οι διατάξεις του Τρίτου Μέρους του Ν. 3982/2011, όπως εκάστοτε ισχύουν».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Στο τέλος του άρθρου 17 του Ν. 4302/2014 προ- στίθεται παράγραφος 5 ως εξής: «5. Το Επιχειρηματικό/Εμπορευματικό Πάρκο Εθνικής Εμβέλειας, καθώς και τα Επιχειρηματικά Πάρκα της υποπε- ρίπτωσης δδ' της παρ. 1 του άρθρου 41 του Ν. 3982/2011, αναπτύσσονται και σε περιοχές χονδρεμπορίου. Ο συ- ντελεστής δόμησης μέχρι 1,6 που προσδιορίζεται για τις βιομηχανικές χρήσεις των Επιχειρηματικών Πάρκων του Ν. 3982/2011 εφαρμόζεται και για τις εγκαταστάσεις εντός των ως άνω Πάρκων στις οποίες ασκούνται δραστη- ριότητες Εφοδιασπκής, ενώ για τις υπόλοιπες χρήσεις ο συντελεστής προσδιορίζεται μέχρι 1,2».

Άρθρο 51Τροποποιήσεις του Ν. 3325/2005 (Α΄ 68)

Στο τέλος του άρθρου 20 του Ν. 3325/2005 προστίθε- ται παράγραφος 7 ως εξής: «7. Σε περίπτωση διαχωρισμού υφιστάμενων βιομη- χανικών - βιοτεχνικών μονάδων, επαγγελματικών ερ- γαστηρίων, μηχανολογικών εγκαταστάσεων παροχής υπηρεσιών και αποθηκών που λειτουργούν νόμιμα εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής, δηλαδή δημιουργί- ας δύο δραστηριοτήτων που ανήκουν σε διαφορετικά φυσικά ή νομικά πρόσωπα και λειτουργούν σε πλήρως διακεκριμένους χώρους, η λειτουργία τους εξακολουθεί και διέπεται από τις διατάξεις για τη λειτουργία μεταποι- ητικών και συναφών δραστηριοτήτων».

Άρθρο 52Τροποποιήσεις του Ν. 3982/2011 (Α΄ 143)ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η περίπτωση ιβ' της παρ. 3 του άρθρου 18 του Ν. 3982/2011 (Α΄ 143), όπως τροποποιήθηκε δυνάμει της παρ. 2 του άρθρου 44 του Ν. 4155/2013 (Α΄ 120), αντικαθίσταται ως εξής: «ιβ) Οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις παροχής υπηρε- σιών πλην αυτών που περιγράφονται στην κοινή υπουρ- γική απόφαση της παραγράφου 2».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η περίπτωση ιγ' της παρ. 3 του άρθρου 18 του Ν. 3982/2011, που προστέθηκε δυνάμει της παραγρά- φου 3 του άρθρου 44 του Ν. 4155/2013, καταργείται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Δραστηριότητες με εγκατεστημένη κινητήρια ισχύ μέχρι 10 kW που ήδη λειτουργούν, αλλά λόγω των διατάξεων του άρθρου 44 παράγραφοι 2 και 3 του Ν. 4155/2013 τέθηκαν εκτός του πεδίου εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 17 έως 40 του Ν. 3982/2011, υπο- χρεούνται εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος να συμμορφωθούν στις σχετικές διατυπώσεις λειτουργίας τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις αδειοδότησης μεταποιητικών και συναφών δραστηρι- οτήτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η παρ. 6 του άρθρου 52 του Ν. 3982/2011 αντικα- θίσταται ως εξής: «6. Η εισφορά σε χρήμα υπολογίζεται στο εμβαδόν της ιδιοκτησίας, όπως αυτή διαμορφώνεται με την πρά- ξη εφαρμογής και ανέρχεται στο δεκαπέντε τοις εκατό (15%) της αξίας που έχει αυτή κατά το χρόνο της έγκρι- σης της πράξης εφαρμογής. Η εισφορά αυτή βεβαιώ- νεται από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καταβάλλεται μετά την έγκριση της πράξης εφαρμογής στην οικεία Δημόσια Οικονομική Υπηρε- σία (Δ.Ο.Υ.) σε έξι (6) ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις και αποδίδεται αυτούσια, χωρίς να υποβάλλεται σε φόρο ή οποιεσδήποτε κρατήσεις, στην ΕΑΝΕΠ για την υλοποίη- ση των κοινόχρηστων χώρων και των έργων υποδομής. Η αξία της έκτασης προσδιορίζεται από την οικεία Δ.Ο.Υ., όπου δεν εφαρμόζεται αντικειμενικό σύστημα αξιών. Αν τα ποσά που συγκεντρώνονται από τις εισφορές μαζί με τις λοιπές πηγές χρηματοδότησης δεν επαρκούν για την υλοποίηση των έργων υποδομής, μπορεί να ορίζεται πρόσθετη εισφορά σε χρήμα. Αν τα ποσά που συγκε- ντρώνονται από τις εισφορές υπερκαλύπτουν τα απαι- τούμενα για την υλοποίηση των έργων υποδομής, το πλεόνασμα περιέρχεται στην ΕΑΝΕΠ για τους σκοπούς της και κατατίθεται στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται, σύμφωνα με το άρθρο 59 παράγραφος 2 περίπτωση ιβ '. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανά- πτυξης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται οι ειδικότερες λεπτομέρειες για τον προσ- διορισμό, τη διαδικασία είσπραξης και απόδοσης της εισφοράς σε χρήμα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Μετά την παρ. 11 του άρθρου 52 του Ν. 3982/2011 (Α΄ 143) προστίθεται παράγραφος 12 ως εξής: «12. Κατά τα λοιπά, για ό,τι δε ρυθμίζεται ρητά στο πα- ρόν άρθρο, που ισχύει κατά παρέκκλιση, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 1337/1983 (Α΄33) και άλλων γενικών πολεοδομικών διατάξεων».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η περίπτωση β' της παρ. 2 του άρθρου 56 του ν. 3982/2011 αντικαθίσταται ως εξής: «β) Το ελάχιστο ποσοστό κοινόχρηστων και κοινωφε- λών χώρων ορίζεται σε 20% υπολογιζόμενο επί της συ- νολικής επιφάνειας του ΕΠΕ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το ελάχιστο ποσοστό των χώρων αυτών περιορίζεται σε 15%, εφόσον το επιβάλλουν αντικειμενικοί πολεοδο- μικοί λόγοι που τεκμηριώνονται από την πολεοδομική μελέτη και ύστερα από σχετική προς τούτο βεβαίωση του αρμόδιου Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στις ως άνω περιπτώσεις, όπου η οριογραμμή του ΕΠΕ τοποθετείται επί εθνικής, επαρχιακής ή δημοτικής οδού, δεν υπάρχει υποχρέωση φύτευσης περιμετρικού πρασί- νου προς το μέρος της οδού».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 58 του Ν. 3982/2011 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Με τη σχετική σύμβαση η ΕΔΕΠ αναλαμβάνει με ανα- δοχή χρέους κάθε μη ληξιπρόθεσμη οφειλή της ΕΑΝΕΠ από τυχόν δανειακούς πόρους που έχουν αντληθεί για την κατασκευή των έργων υποδομής, εκτός αν άλλως συμφωνηθεί μεταξύ των δύο φορέων, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και τα οριζόμενα στον Κανονισμό Λειτουργίας του άρθρου 59».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Το πρώτο εδάφιο του σημείου γ' της παρ. 1 του άρ- θρου 63 του Ν. 3982/2011 (Α΄ 143) αντικαθίσταται ως εξής: «Οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί βάσει του άρθρου 5 παρ. 1 του Ν. 2545/1997 (Α΄ 254), για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί η διαπιστωτική απόφαση ανάκλησης του άρθρου 5 παράγραφος 4 εδάφιο 7 του αυτού νόμου εξακολουθούν να ισχύουν για διάρκεια έξι (6) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Η παρ. 1 του άρθρου 75 του Ν. 3982/2011 (Α΄143) τροποποιείται ως εξής: «1. Η προθεσμία απομάκρυνσης λόγω αλλαγής χρή- σης γης των νομίμως υφιστάμενων μεταποιητικών δρα- στηριοτήτων, η οποία έληξε ή πρόκειται να λήξει μέχρι 8.8.2019, παρατείνεται μέχρι την ημερομηνία αυτή. Προ- κειμένου να ισχύσει το προηγούμενο εδάφιο, οι επιχει- ρήσεις οφείλουν να λειτουργούν μέχρι τότε με εγκεκρι- μένους περιβαλλοντικούς όρους. Μετά την ημερομηνία αυτή με ευθύνη της Αδειοδοτούσας Αρχής διακόπτεται η λειτουργία των δραστηριοτήτων και σφραγίζονται όσα μηχανήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στους χώρους της εγκατάστασης. Διαδικασίες διακοπής λειτουργίας λόγω αλλαγής χρήσης γης οι οποίες για το λόγο αυτό βρίσκονται σε εκκρεμότητα αναστέλλονται, σύμφωνα με τα παραπάνω εδάφια, μέχρι 8.8.2019. Ως «νόμιμα υφιστάμενες» νοούνται οι δραστηριότητες οι οποίες διαθέτουν άδεια λειτουργίας σε ισχύ, καθώς και εκείνες των οποίων η άδεια λειτουργίας δεν είναι πλέον σε ισχύ, αλλά πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για ανανέωση της αδείας εκτός από την προϋπόθεση περί χρήσης γης. Τα προηγούμενα εδάφια δεν εφαρμόζονται σε επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε περιοχή, η οποία καθόρι- ζεται, σύμφωνα με τα άρθρα 11 και 12 του Ν. 3481/2006 (Α΄ 162)».

Άρθρο 53

Το Β.δ. 361/1964 (Α΄ 104) «Περί απαλλαγής των κατό- χων μικρών βιοτεχνικών εργαστηρίων ή αποθηκών εκ της υποχρεώσεως εφοδιασμού δι' αδείας εγκαταστάσε- ως ή λειτουργίας» καταργείται.

Άρθρο 54Το εδάφιο β' της παρ. 4 του άρθρου 179 του

Ν. 4261/2014 (Α΄ 107) αντικαθίσταται ως εξής: «Προς το σκοπό αυτόν, οι ενδιαφερόμενοι κατά τα άνω, συλλογικοί φορείς μπορούν να καταθέσουν σχετικό αίτημα στην παραπάνω Υπηρεσία, η οποία υποχρεούται να προβεί στην έκδοση της σχετικής εισήγησης».

Άρθρο 55ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στο τέλος του άρθρου 4 του Ν. 1804/1988 (Α΄ 177) προστίθεται παράγραφος 7 ως εξής: «7. Τα τακτικά μέλη της Ε.Ε.Χ., τα οποία δεν ασκούν το επάγγελμα του χημικού ή άλλο επάγγελμα που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την επιστήμη της χημεί- ας, μπορούν μετά από αίτηση τους να απαλλάσσονται της υποχρέωσης καταβολής ετήσιας συνδρομής στην Ε.Ε.Χ. για ένα έτος με δυνατότητα ετήσιας ανανέωσης της απαλλαγής μετά από νέα αίτηση. Η αίτηση εξετάζεται και την απόφαση λαμβάνει η Επιτροπή Επαγγέλματος της Ε.EX. H ως άνω Επιτροπή αποτελείται από τρία (3) μέλη που ορίζει εκ των μελών της η Διοικούσα Επιτροπή με τριετή θητεία. Η Επιτροπή υποχρεούται να εξετάζει κάθε αίτηση που υποβάλλεται ενώπιον της εντός εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία υποβολής της».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 1804/1988 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Χημικός για τον οποίο δεν έχει εκδοθεί ταυτότητα ή έχει λήξει η ισχύς της, δεν ασκεί νομίμως το επάγγελμα του χημικού και δεν μπορεί νομίμως να απασχοληθεί με οποιαδήποτε έννομη σχέση».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στο τέλος της παρ. 3 του άρθρου 9 του Ν. 1804/1988 προστίθενται εδάφια ως εξής: «Η Διοικούσα Επιτροπή μπορεί να συνεδριάζει και με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων (τηλεδιάσκεψη). Για τη διενέργεια συνεδριάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης και κατ' εξαίρεση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών μέσω ηλεκτρονι- κού ταχυδρομείου σε έκτακτες και επείγουσες περιπτώ- σεις, αποφασίζει προηγουμένως η Διοικούσα Επιτροπή της Ε.Ε.Χ., σε συνεδρίαση στην οποία παρευρίσκονται και αποφασίζουν τα μέλη της με τη συνήθη απαρτία και πλειοψηφία».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 13 του Ν. 1804/ 1988 αντικαθίσταται ως εξής: «Κάθε περιφερειακό τμήμα διοικείται από Διοικούσα Επιτροπή, η οποία αποτελείται από πέντε (5) έως επτά (7) μέλη, τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τον γενικό γραμ- ματέα, τον ταμία και έναν έως τρεις συμβούλους».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Στο τέλος του άρθρου 13 του Ν. 1804/1988 προστί- θεται παράγραφος 5 ως εξής: «5. Η Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήμα- τος μπορεί να συνεδριάζει και με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων (τηλεδιάσκεψη). Για τη διενέργεια συνεδριάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης και κατ' εξαίρεση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις, αποφασίζει προ- ηγουμένως η Διοικούσα Επιτροπή του ΠΤ σε συνεδρίαση στην οποία παρευρίσκονται και αποφασίζουν τα μέλη της με τη συνήθη απαρτία και πλειοψηφία».

Άρθρο 56

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργείται κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη, η οποία έρχεται σε αντίθε- ση ή ρυθμίζει διαφορετικά τα θέματα που ρυθμίζονται με τις διατάξεις του παρόντος, συμπεριλαμβανομένων και αντίθετων ρυθμίσεων κανονιστικών πράξεων των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκτός αν άλλως ειδικότερα ορίζεται.

Άρθρο 57Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσί- ευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις. ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος Α’ 230/07.12.20169788 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣΤεύχος Α’ 230/07.12.2016 9788-1 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος Α’ 230/07.12.20169788-2 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣΤεύχος Α’ 230/07.12.2016 9788-3 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος Α’ 230/07.12.20169788-4 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣΤεύχος Α’ 230/07.12.2016 9788-5 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος Α’ 230/07.12.20169788-6 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣΤεύχος Α’ 230/07.12.2016 9788-7 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος Α’ 230/07.12.20169788-8 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣΤεύχος Α’ 230/07.12.2016 9788-9 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος Α’ 230/07.12.20169788-10 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣΤεύχος Α’ 230/07.12.2016 9788-11 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος Α’ 230/07.12.20169788-12 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣΤεύχος Α’ 230/07.12.2016 9788-13 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος Α’ 230/07.12.20169788-14 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣΤεύχος Α’ 230/07.12.2016 9788-15 Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2016
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Υπουργοί
Αναπληρωτής Υπουργός
Εσωτερικών Εσωτερικών Οικονομίας και Ανάπτυξης
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΣΚΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Αναπληρωτής Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Παιδείας, Έρευνας Οικονομίας και Ανάπτυξης Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Θρησκευμάτων ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Οικονομικών Υγείας
ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ Διοικητικής Ανασυγκρότησης Πολιτισμού και Αθλητισμού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ Ναυτιλίας Αγροτικής Ανάπτυξης
Υποδομών και Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής και Τροφίμων ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τουρισμού
ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.