26 Α' 2018

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 13/2018

Οργανισμός Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ - ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ Β΄ - ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ - ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ - Κλάδος Ναυτιλίας
20 Φεβρουαρίου 2018

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 26
20 Φεβρουαρίου 2018

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 13
Οργανισμός Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιω- τικής Πολιτικής.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης -Περιβαλλο- ντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις» (Α΄ 174), όπως τρο- ποποιήθηκε με το άρθρο 27 του ν. 4210/2013 (Α΄ 254), το άρθρο 55 του ν. 4238/2014 (Α΄ 38), το άρθρο 46 του ν. 4250/2014 (Α΄ 74), το άρθρο 7 του ν. 4275/2014 (Α΄ 149) και το άρθρο πέμπτο του ν. 4464/2017 (Α΄ 46).
2. Την υπ’ αριθμ. Υ29/8.10.2015 απόφαση του Πρωθυ- πουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Χουλιαράκη» (Β΄ 2168).
3. Την από 17.5.2017 απόφαση του Κυβερνητικού Συμ- βουλίου Μεταρρύθμισης.
4. Την υπ’ αριθμ. πρωτ. 2800.1/6682/2018/25-01-2018 εισήγηση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπη- ρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πο- λιτικής, όπως συμπληρώθηκε με τα υπ’ αριθμ. πρωτ. 2800.1/12501/2018/15-2-2018 και 2800.0/12518/2018/ 15-2-2018 έγγραφα ΥΝΑΝΠ/ΓΔΟΥ. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος προκαλείται επιπλέον ετήσια δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προ- ϋπολογισμού στο ποσό των 1.016.600,00 €, η οποία θα προβλεφθεί στις σχετικές πιστώσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τους ΚΑΕ που εντάσσονται στην κατηγορία 0200 του ειδικού φορέα 41-120 «ΓΓΛΛΠΝΕ και λοιπές υπηρεσίες ΥΝΑΝΠ» και 41- 140 «ΑΛ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.» του Προϋπολογισμού ΥΝΑΝΠ, και θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των δεσμευτικών ορίων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρα- τηγικής όπως αυτό ισχύει κάθε φορά. Όσον αφορά στην προκαλούμενη δαπάνη από τα επιδόματα θέσεων ευθύ- νης ύψους 19.320 €, θα βαρύνει τον ΚΑΕ 0200 του ειδικού φορέα 41-120 «ΓΓΛΛΠΝΕ και λοιπές υπηρεσίες ΥΝΑΝΠ».
5. Την υπ’ αριθμ. 27/2018 γνωμοδότηση του Συμβου- λίου της Επικρατείας, με πρόταση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και των Υπουργών Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτι-
κής, αποφασίζουμε:
Καθορίζουμε την οργάνωση του Υπουργείου Ναυτιλί-
ας και Νησιωτικής Πολιτικής, ως ακολούθως:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄Κλάδος Ναυτιλίας
Άρθρο 20Διεύθυνση Ποντοπόρου ΝαυτιλίαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας υποστηρίζει την ποιοτική και ποσοτική ανάπτυξη της ελληνικής εμπο- ρικής ναυτιλίας, και κυρίως την προσέλκυση πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο, μεριμνά για την παροχή προστασίας των ελληνικών πλοίων στην αλλοδαπή, το συντονισμό των ενεργειών για την εισήγηση και την υποστήριξη της ναυτιλιακής πολιτικής σε ενωσιακό και διεθνές επίπεδο, πλην θεμάτων Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερι- κών Υποθέσεων Ε.Ε., και παρακολουθεί την εφαρμογή ειδικών μέτρων αναφορικά με τη σύσταση ίδρυση και εγκατάσταση ημεδαπών και αλλοδαπών ναυτιλιακών εταιρειών, μέσω των ακόλουθων Τμημάτων της: α) Τμήμα Ναυτιλιακής Πολιτικής, β) Τμήμα Ναυτιλιακών Εταιρειών, γ) Τμήμα Διεθνών Οργανισμών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, δ) Τμήμα Μητρώων Πλοίων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Ναυτιλιακής Πολιτι- κής είναι οι ακόλουθες: α) Η συλλογή, παρακολούθηση και μελέτη στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν σε επίλυ- ση ναυτιλιακών διαφορών και οικονομικών μεγεθών που αφορούν στις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις και τη ναυτασφαλιστική αγορά, προς εισήγηση και λήψη μέτρων, σε συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες, για την ποιοτική και ποσοτική ανάπτυξη της ελληνικής ναυ- τιλίας κυρίως δια της προσέλκυσης πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο. β) Η παρακολούθηση των εξελίξεων στο θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο δραστηριοποιούνται τα ελληνικά και ξένα πλοία καθώς και των πρακτικών που εφαρμόζονται στο ναυτιλιακό τομέα σε διεθνές επίπεδο σε συνάφεια με τη διεθνή νομοθεσία. γ) Ο χειρισμός θεμάτων διμερών ναυτιλιακών σχέσεων με τρίτες χώρες. δ) Η αντιμετώπιση, των προβλημάτων που αντιμετω- πίζουν τα ελληνικά πλοία και τα πληρώματα αυτών από μέτρα και ενέργειες άλλων χωρών που δεν είναι σύμφω- να με το διεθνές δίκαιο και πρακτική. ε) Η άσκηση εποπτείας του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος όσο αφορά στην εκπλήρωση του σκοπού του ως συμβουλευτικού φορέα του Υπουργείου επί θεμάτων ναυτιλιακής πολιτικής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Ναυτιλιακών Εται- ρειών είναι οι ακόλουθες: α) Η μελέτη και εισήγηση μέτρων, με σκοπό την εν γένει ανάπτυξη και αξιοποίηση του πλέγματος ναυτιλι- ακών υπηρεσιών. β) Η μελέτη και εισήγηση μέτρων και κινήτρων προς εγκατάσταση στην Ελλάδα ναυτιλιακών επιχειρήσεων, η ρύθμιση θεμάτων εγκατάστασης στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 27/1975, όπως ισχύει, αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων καθώς και η υπαγωγή στο κα- θεστώς αυτό των ημεδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων. γ) Η εποπτεία της λειτουργίας και η επιτελική υπο- στήριξη του έργου της Υπηρεσίας Μητρώου Ναυτικών Εταιρειών (π.δ. 809/1979, Α΄ 235). δ) Η παρακολούθηση θεμάτων κρατικών ενισχύσεων στο ναυτιλιακό τομέα σε εθνικό, ενωσιακό και διεθνές επίπεδο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Διεθνών Οργανι- σμών και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι ακόλουθες: α) Η διαμόρφωση, προώθηση, συντονισμός, υποστή- ριξη θέσεων ναυτιλιακής πολιτικής και εκπροσώπηση σε Διεθνείς Οργανισμούς και στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.. β) Η παρακολούθηση προς προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου της ναυτιλίας σύμφωνα με τις συνθήκες και το οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε διεθνές επίπεδο. γ) Η παρακολούθηση των εξελίξεων που σχετίζονται με τη διαμόρφωση και την εφαρμογή της ναυτιλιακής νομοθεσίας κρατών-μελών Ε.Ε. και τρίτων χωρών. δ) Ο συντονισμός και η παρακολούθηση της προσαρ- μογής της εσωτερικής νομοθεσίας στο παράγωγο δίκαιο της Ε.Ε. ε) Η εισήγηση για την πλήρωση θέσεων σε Διεθνείς Οργανισμούς και Όργανα της Ε.Ε. αποσπασμένων στε- λεχών του Υπουργείου επί θεμάτων της αρμοδιότητας της Διεύθυνσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Μητρώων Πλοίων είναι οι ακόλουθες: α) Η παρακολούθηση και αναμόρφωση της νομοθεσί- ας που αφορά στη διενέργεια εγγράφων μεταβολών και στην ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων για τα νηο- λόγια, υποθηκολόγια και άλλα συναφή βιβλία των εμπο- ρικών πλοίων, πλοιαρίων και πλωτών ναυπηγημάτων, στην αναγνώριση, χορήγηση προσωρινών ναυτιλιακών εγγράφων, νηολόγηση, ονομασία, μετονομασία, υποθή- κευση, μεταβίβαση σε αλλοδαπούς, αλλαγή σημαίας και διαγραφή πλοίων. β) Η χορήγηση διεθνών διακριτικών σημάτων στα νηολογούμενα πλοία και η παρακολούθηση των μετα- βολών τους. γ) Η τήρηση ευρετηρίων των πλοίων, πλοιαρίων και πλωτών ναυπηγημάτων που εγγράφονται στα ελληνικά νηολόγια. δ) Η προβολή του Ελληνικού Νηολογίου προς τον σκο- πό της περαιτέρω ανάπτυξης αυτού. Στο Τμήμα Μητρώων Πλοίων λειτουργεί Γραφείο Εξυ- πηρέτησης Νηολόγησης Πλοίων (άρθρο 13 ν.δ. 2687/ 1953), το οποίο αποτελεί το σημείο επαφής του Υπουρ- γείου με τους ενδιαφερομένους για την υποδοχή αιτημά- των και παροχής πληροφόρησης σχετικά με τη νηολόγη- ση πλοίων σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν.δ. 2687/1953.

Άρθρο 21Διεύθυνση Ασφάλειας ΝαυσιπλοΐαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας μεριμνά για τον καθορισμό όρων ασφαλούς ναυσιπλοΐας, προς προ- στασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θά- λασσα, τη θέσπιση εθνικού κανονιστικού πλαισίου επί θεμάτων ασφαλούς ναυσιπλοΐας, συμπεριλαμβανομέ- νων εκείνων που αφορούν τεχνικά θέματα κατασκευής και εξοπλισμού πλοίων καθώς και την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις που κυρώνει η Χώρα και την ενωσιακή νομοθεσία, την οργάνωση της διενέργειας και την άσκηση ελέγχων της ποιότητας (Quality Control) των επιθεωρήσεων των υπό ελληνική σημαία πλοίων καθώς και πλοίων με ξένη ση- μαία που καταπλέουν σε ελληνικούς λιμένες σύμφωνα με το Μνημόνιο Κατανόησης των Παρισίων (Paris MoU), την αναγνώριση και εξουσιοδότηση των Αναγνωρισμέ- νων Οργανισμών, το διοικητικό έλεγχο των ναυτικών ατυχημάτων, τη διαμόρφωση και υποστήριξη θέσεων και το συντονισμό ενεργειών επί θεμάτων ασφάλειας ναυσιπλοΐας σε διεθνές επίπεδο. Επίσης, προγραμμα- τίζει, σχεδιάζει, αναπτύσσει, θεσπίζει και εφαρμόζει το νομοθετικό πλαίσιο, οργανώνει επιχειρησιακά τα συ- στήματα παρακολούθησης θαλάσσιας κυκλοφορίας και παράκτιας επιτήρησης θαλασσίου πεδίου που διαθέτει ή χρησιμοποιεί το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και σχετίζονται με τον εντοπισμό των πλοίων, μέσω των ακόλουθων Τμημά- των της: α) Τμήμα Ασφαλούς Ναυσιπλοίας και Ναυτικών Ατυχημάτων β) Τμήμα Νομοθεσίας και Διεθνούς Συνερ- γασίας γ) Τμήμα θαλάσσιας Επιτήρησης και Διαχείρισης Κυκλοφορίας Πλοίων δ) Τμήμα Οργάνωσης και Εποπτεί- ας Επιθεωρήσεων Πλοίων (Paris MOU).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Ασφαλούς Ναυσι- πλοίας και Ναυτικών Ατυχημάτων είναι οι ακόλουθες: α) Η καταγραφή, οργάνωση, ταξινόμηση, επεξεργασία και στατιστική ανάλυση στοιχείων και η έκδοση οδηγιών για την ασφάλεια (safety) της ναυσιπλοΐας. β) Η συλλογή στοιχείων και πληροφοριών για θαλάσσι- ους και ναυτιλιακούς κινδύνους, η μέριμνα για την λήψη και την παρακολούθηση μέτρων αποτροπής και άρσης αυτών και η συνεργασία με την Υδρογραφική Υπηρεσίας και την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού. γ) Η παρακολούθηση της συμμόρφωσης των πλοίων με τους Διεθνείς Κανονισμούς Αποφυγής Συγκρούσεων (ΔΚΑΣ). δ) Η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων σε θέ- ματα ναυτικών ατυχημάτων και ο συντονισμός των ενεργειών προς διερεύνηση ναυτικών ατυχημάτων των υπό ελληνική σημαία πλοίων και πλοίων στα οποία ερ- γάζονται Έλληνες ναυτικοί ή επιβαίνουν Έλληνες πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της συγκρότησης και λειτουργίας των Ανακριτικών Συμβουλίων Ναυτικών Ατυχημάτων (Α.Σ.Ν.Α.) και των λοιπών οργάνων διερεύνησης ναυτι- κών ατυχημάτων. ε) Η συνεργασία με την Ελληνική Υπηρεσία Διερεύνη- σης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛ.Υ.Δ.Ν.Α.), για την υλοποί- ηση του έργου της, καθώς και με αντίστοιχες Υπηρεσίες ή Αρχές και Φορείς τεχνικής και διοικητικής διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων άλλων κρατών καθώς και Ανα- γνωρισμένους Οργανισμούς και Νηογνώμονες για ναυ- τικά ατυχήματα πλοίων υπό ελληνική σημαία. στ) Η λήψη προληπτικών και διορθωτικών μέτρων με βάση τα αποτελέσματα διερεύνησης ναυτικών ατυχη- μάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Νομοθεσίας και Δι- εθνούς Συνεργασίας είναι οι ακόλουθες: α) Η παρακολούθηση της διαμόρφωσης της νομο- θεσίας σε επίπεδο Ε.Ε. και Διεθνών Οργανισμών στον τομέα της ασφάλειας ναυσιπλοΐας και η μέριμνα για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας καθώς και η διαμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας σε όλο το εύρος του παραπάνω τομέα που συμπεριλαμβάνει θέματα κα- τασκευής και εξοπλισμού πλοίων. β) Η εκδίκαση των προσφυγών κατά αποφάσεων επι- βολής προστίμου, σύμφωνα με το άρθρο 45 του ν.δ. 187/ 1973 (Α΄ 261), για θέματα αρμοδιότητας ΔΑΝ η τήρηση αρχείου για κυρώσεις που επεβλήθησαν, ο συντονισμός κάθε άλλης διαδικαστικής πράξης για την επιβολή κυρώ- σεων σε υπευθύνους παραβάσεων στον τομέα ασφάλει- ας ναυσιπλοΐας και ναυτικής ασφάλειας (maritime safety) και η, σύμφωνα με τη νομοθεσία, διατύπωση απόψεων επί ενδικοφανών προσφυγών που εξετάζονται από το, κατά περίπτωση, αρμόδιο όργανο επί θεμάτων αρμοδι- ότητος της Διεύθυνσης. γ) Η μέριμνα για την αναγνώριση και την παροχή εξου- σιοδότησης/ αναγνώρισης σε Οργανισμούς και Νηογνώ- μονες για τον έλεγχο των πλοίων, πλην των θεμάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Ελέγχου Διαχείρισης της Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκα- ταστάσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση ζ’ της παραγράφου 4 του άρθρου 28. δ) Η μέριμνα και ο συντονισμός για την εκπροσώπη- ση και συμμετοχή στις συνόδους των οργάνων του Δι- εθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασ- σα (EMSA) επί θεμάτων αρμοδιότητός της. ε) Ο συντονισμός των Διευθύνσεων και Υπηρεσιών του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. επί διεθνών και διμερών θεμάτων ασφάλειας ναυσιπλοΐας, ναυτικής ασφάλειας (maritime safety), έρευνας και διάσωσης και ο καθορι- σμός εθνικών θέσεων, προτεραιοτήτων και στόχων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Θαλάσσιας Επιτή- ρησης και Διαχείρισης Κυκλοφορίας Πλοίων είναι οι ακόλουθες: α) Η συνεργασία ως Εθνική Αρμόδια Αρχή (Ε.A.A.) με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασ- σα (EMSA) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λειτουργία του Συστήματος της ’Ενωσης SafeSeaNet. β) Η επιχειρησιακή εποπτεία των γραφείων SafeSeaNet των κατά τόπους λιμενικών αρχών. γ) Η επιχειρησιακή 24ωρη λειτουργία και οργάνωση της Εθνικής Αρμόδιας Αρχής για το SafeSeaNet καθώς και η διαχείριση της βάσης δεδομένων πλοίων που φέ- ρουν συσκευές LRIT. δ) Η συνεργασία ως Εθνική Αρμόδια Αρχή με το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη λειτουργία του Κέντρου Δεδομένων του Συστή- ματος Αναγνώρισης και Εντοπισμού Πλοίων Μεγάλης Εμβέλειας (LRIT). ε) Η διαχείριση της βάσης δεδομένων πλοίων που φέ- ρουν συσκευές LRIT. στ) Η παρακολούθηση της ορθής λειτουργίας των συσκευών LRIT των υπό ελληνική σημαία πλοίων και η συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία επιθεώρησης πλοίων για έλεγχο συμμόρφωσης. ζ) Η επιτελική εποπτεία και επιχειρησιακή εκμετάλ- λευση της παράκτιας υποδομής AIS και μέριμνα για τη διασύνδεση του εθνικού συστήματος AIS με αντίστοιχα συστήματα. η) Ο σχεδιασμός, ο προσδιορισμός μελλοντικών λει- τουργικών αναγκών, η υποβολή προτάσεων και η πα- ρακολούθηση έργων αναβάθμισης, επέκτασης και εκ- συγχρονισμού υφιστάμενων συστημάτων ναυτιλιακών πληροφοριών πλοίων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες για τεχνικά θέματα διευθύνσεις υπηρεσίες του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. θ) Η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αρμόδιες αρχές της ελληνικής διοίκησης, ως Εθνική Αρ- μόδια Αρχή για την ανάπτυξη της Εθνικής Ενιαίας Ναυ- τιλιακής Θυρίδας. ι) Η αξιολόγηση και διάχυση των διαθέσιμων πληρο- φοριών που συλλέγονται από τα συστήματα ναυτιλιακών πληροφοριών πλοίων προς τα Κ.ΕΠΙΧ., Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. ή τις λοιπές Υπηρεσίες Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., προς υποβοήθηση του έργου τους. ια) Η επιχειρησιακή λειτουργία και οργάνωση του Εθνι- κού VTMIS και των τοπικών Κέντρων VTS, o συντονισμός του έργου τους καθώς και η θέσπιση τυποποιημένων διαδικασιών και παρακολούθηση εφαρμογής αυτών από τα τοπικά Κέντρα VTS, σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα πρότυπα και κανόνες. ιβ) Η παρακολούθηση των εφαρμοζόμενων μεθόδων, καινοτόμων τεχνολογιών και εξελίξεων διεθνώς στον τομέα παρακολούθησης θαλάσσιας κυκλοφορίας και η αξιοποίηση αυτών. ιγ) Ο προγραμματισμός, η ιεράρχηση, ο σχεδιασμός, ο προσδιορισμός των λειτουργικών αναγκών και η υποβο- λή προτάσεων που αφορούν στην προμήθεια και εγκα- τάσταση νέων συστημάτων θαλάσσιας επιτήρησης ανά την επικράτεια, καθώς και στον εκσυγχρονισμό ή την επέκταση των υπαρχόντων, σε συνεργασία με τις αρμό- διες Υπηρεσίες. ιδ) Η λειτουργική εκμετάλλευση και επιχειρησιακή ορ- γάνωση του παράκτιου Εθνικού Συστήματος επιτήρησης Θαλασσίου Χώρου. ιε) Η παρακολούθηση και διαχείριση έργων που αφο- ρούν στην υλοποίηση νέων συστημάτων θαλάσσιας επιτήρησης και συστημάτων VTS/VTMIS ανά την επι- κράτεια, καθώς και στον εκσυγχρονισμό ή την επέκταση των υπαρχόντων, σε συνεργασία με λοιπές Υπηρεσίες. ιστ) Η συνδρομή σε θέματα διαλειτουργικότητας, συνεργασίας και διασύνδεσης συστημάτων και μέσων παράκτιας επιτήρησης και διαχείρισης θαλάσσιας κυ- κλοφορίας, κρατικών φορέων και υπηρεσιών, με σκοπό το σχηματισμό ενιαίας εικόνας του θαλάσσιου πεδίου. ιζ) Η συμμετοχή σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργα- νισμούς ή φορείς, για θέματα που αφορούν σε συστή- ματα επιτήρησης θαλασσίου χώρου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας Προστασίας Θαλασσίων Συ- νόρων και την Υπηρεσία Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης. ιη) Η αξιολόγηση και διάχυση των διαθέσιμων πληρο- φοριών που συλλέγονται από τα συστήματα επιτήρησης θαλασσίου πεδίου, παρακολούθησης θαλάσσιας κυκλο- φορίας και ναυτιλιακών πληροφοριών πλοίων. ιθ) Η παρακολούθηση και συντονισμός εθνικών και ευ- ρωπαϊκών προγραμμάτων επιτήρησης θαλασσίου πεδίου, η υποβολή προτάσεων προμήθειας κατάλληλου εξοπλι- σμού και μέσων επιτήρησης των θαλασσίου πεδίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Οργάνωσης και Εποπτείας Επιθεωρήσεων Πλοίων (Paris MOU) είναι οι ακόλουθες: α) η παρακολούθηση των εργασιών των οργάνων του Μνημονίου Κατανόησης των Παρισίων (Paris MOU), β) ο συντονισμός και η παροχή κατευθυντηρίων οδηγι- ών για την εφαρμογή του Paris MOU για ξένα πλοία που καταπλέουν σε ελληνικούς λιμένες ή πλοία υπό ελληνική σημαία που βρίσκονται στην αλλοδαπή, γ) η ενημέρωση εθνικών και ενωσιακών βάσεων δε- δομένων για τα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων και η διαχείριση της προσβασιμότητας σε αυτές, δ) η μέριμνα για τον καθορισμό και τη διατήρηση των προσόντων των επιθεωρητών Paris MoU, την εκπαίδευ- ση και τη διαρκή επιμόρφωση τους. ε) Η διαμόρφωση, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, διαδικασιών και η από κοινού παροχή κα- τευθυντηρίων οδηγιών προς τις Λιμενικές Αρχές, για τη διενέργεια ελέγχων σε πλοία υπό ξένη σημαία (εκτός πλαισίου του Μνημονίου Κατανόησης των Παρισίων - Paris MoU) που καταπλέουν σε ελληνικούς λιμένες προς διαπίστωση της εφαρμογής της διεθνούς και ενωσιακής νομοθεσίας.

Άρθρο 22Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΝαυτικώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών μεριμνά για την ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων εκπαίδευ- σης, μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης ναυτικών, για την εύρυθμη λειτουργία των αντίστοιχων δημόσιων και ιδιωτικών σχολών και για το σχεδιασμό και την εφαρ- μογή μέτρων που αποσκοπούν στην προσέλκυση και την εισαγωγή νέων στο ναυτικό επάγγελμα, μέσω των ακόλουθων Τμημάτων της: α) Τμήμα Κανονισμών και Εκπαιδευτικών Προγραμ- μάτων β) Τμήμα Οργάνωσης και Λειτουργίας Σχολών Εμπο- ρικού Ναυτικού γ) Τμήμα Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης Ναυτικών δ) Τμήμα Αποδεικτικών Ναυτικής Ικανότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Κανονισμών και Εκ- παιδευτικών Προγραμμάτων είναι οι ακόλουθες: α) Η λήψη μέτρων για την οργάνωση, βελτίωση και εκσυγχρονισμό της βασικής εκπαίδευσης, της μετεκπαί- δευσης και επιμόρφωσης των ναυτικών. β) Η μελέτη ίδρυσης, κατάργησης, συγχώνευσης και χωροταξικής κατανομής των Σχολών Εμπορικού Ναυ- τικού. γ) Ο καθορισμός των προϋποθέσεων εισαγωγής στις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού και η επεξεργασία στοι- χείων για την είσοδο, εξέλιξη και έξοδο από το ναυτικό επάγγελμα των στελεχών Εμπορικού Ναυτικού και των υποκειμένων σε εκπαίδευση και εξετάσεις κατωτέρων πληρωμάτων και ο προγραμματισμός και η λήψη μέτρων για την κάλυψη των αναγκών της εμπορικής ναυτιλίας σε προσοντούχους ναυτικούς. δ) Η κατάρτιση κανονισμών λειτουργίας και προγραμ- μάτων εκπαίδευσης των Σχολών Εμπορικού Ναυτικού και η παροχή σχετικών οδηγιών. ε) Η επιλογή ή έκδοση, αναμόρφωση και εκσυγχρο- νισμός των εκπαιδευτικών κειμένων, βιβλίων και βοη- θημάτων για τα διδασκόμενα στις Σχολές Εμπορικού Ναυτικού και στα Κέντρα μαθήματα. στ) Η διατύπωση προτάσεων σύστασης των αναγκαί- ων θέσεων του διοικητικού, εκπαιδευτικού και βοηθη- τικού προσωπικού των Σχολών Ε.Ν. ζ) Η εισήγηση επιμόρφωσης του εκπαιδευτικού προ- σωπικού των Σχολών Ε.Ν., σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση. η) Ο καθορισμός ωρολογίων και αναλυτικών προγραμ- μάτων των εργαστηριακών ασκήσεων των σπουδαστών, της μορφής, της διάρκειας και των όρων πρακτικής άσκησής τους. θ) Ο χειρισμός θεμάτων ισοτιμιών τίτλων σπουδών και εκπαιδεύσεων Ναυτικών Σχολών εξωτερικού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Οργάνωσης και Λει- τουργίας είναι οι ακόλουθες: α) Η μελέτη και υλοποίηση μέτρων που αποσκοπούν στην προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα και στην προβολή του ναυτικού επαγγέλματος. β) Η μέριμνα για την εισαγωγή, κατανομή και μετεγ- γραφή σπουδαστών και μαθητών στις μονάδες της Δη- μόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης. γ) Η εποπτεία και ο έλεγχος λειτουργίας των Σχολών Εμπορικού Ναυτικού, τήρησης των Κανονισμών Εκπαί- δευσης και Εσωτερικής Υπηρεσίας, εφαρμογής των ωρο- λογίων και αναλυτικών προγραμμάτων. δ) Ο προγραμματισμός και η διαδικασία εκτέλεσης των εκπαιδευτικών ταξιδιών. ε) Η θεώρηση και ο έλεγχος των υπηρεσιακών βιβλί- ων, εντύπων, τίτλων σπουδών και πιστοποιητικών που εκδίδονται από ιδιωτικές σχολικές μονάδες Εμπορικού Ναυτικού. στ) Η παρακολούθηση και ο έλεγχος των ιδιωτικών σχολών Εμπορικού Ναυτικού, ιδίως σε θέματα που αφο- ρούν στο εκπαιδευτικό προσωπικό, τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την πι- στοποίηση. ζ) Η φύλαξη του αρχείου των ιδιωτικών σχολών που διέκοψαν τη λειτουργία τους και η έκδοση πιστοποιητι- κών και βεβαιώσεων. η) Ο χειρισμός θεμάτων που αφορούν στις επιδοτήσεις σπουδαστών. θ) Ο προγραμματισμός των αναγκαίων ειδών εκπαι- δευτικού και τεχνολογικού εξοπλισμού των Σχολών Εμπορικού Ναυτικού, η εκπόνηση τεχνικοοικονομικών προδιαγραφών, η παρακολούθηση της πραγματοποίη- σης των προμηθειών και η μέριμνα για τη διάθεση των ειδών και την απογραφή τους. ι) Η σύνταξη και παρακολούθηση της εκτέλεσης προ- γραμμάτων ναυτικής εκπαίδευσης, τα οποία χρηματο- δοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ. ια) Η διενέργεια τακτικών και έκτακτων εκπαιδευτικών επιθεωρήσεων Σχολών Εμπορικού Ναυτικού και η μέρι- μνα για τη τήρηση συστήματος ποιότητας. ιβ) Η λειτουργία Γραφείου Σταδιοδρομίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 23 του ν.4150/2013 (Α΄ 102). ιγ) Η τήρηση δυναμολογίου σπουδαστών των σχολών Ε.Ν. ιδ) Η συγκρότηση του Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαί- δευσης (Σ.Ν.Ε.) και η ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης Ναυτικών είναι οι ακόλουθες: α) Η συγκέντρωση στοιχείων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η μελέτη και εισήγηση μέτρων που αφορούν στις προϋποθέσεις, στα προσόντα και στη διαδικασία απόκτησης των αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας, κα- θώς και στην καθιέρωση νέων αποδεικτικών. β) Ο καθορισμός των εξεταστικών περιόδων για τη χορήγηση των αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας. γ) Η συγκρότηση των εξεταστικών επιτροπών, η δι- εξαγωγή των εξετάσεων και η έκδοση και επικύρωση των αποτελεσμάτων. δ) Η παρακολούθηση εργασιών διεθνών οργανισμών και η συνεργασία με φορείς εσωτερικού και εξωτερικού σε θέματα χορήγησης αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας. ε) Ο καθορισμός των παρεχομένων δικαιωμάτων εργα- σίας στους κατόχους αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας. στ) Η αναγνώριση αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας και λοιπών τίτλων σπουδών που δεν έχουν εκδοθεί από την Ελλάδα, όσο αφορά ναυτικούς που εργάζονται σε υπό ελληνική σημαία πλοία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Αποδεικτικών Ναυ- τικής Ικανότητας είναι οι ακόλουθες: α) Η έκδοση αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας καθώς και η έκδοση πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και αντιγρά- φων. β) Η τήρηση ατομικών φακέλων, Μητρώων, ονομαστι- κών ευρετηρίων και συναφών στοιχείων των κατόχων αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας και η μέριμνα συνε- χούς ενημέρωσης αυτών. γ) Η μέριμνα για τη διενέργεια εξετάσεων για την από- κτηση των αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας. δ) Η έκδοση πιστοποιητικών, σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Εκπαίδευση, Πιστοποίηση και Τήρηση Φυλακών των Ναυτικών. ε) Η είσπραξη και απόδοση στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και σε άλλους φορείς των χρηματικών ποσών από τη διάθεση διατιμημένων εντύπων και ενσήμων, η τήρηση και παρακολούθηση όλων των λογιστικών βιβλί- ων και παραστατικών και η διαχείριση λοιπών εσόδων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών υπάγονται οι Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού που είναι: α) Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού β) Τα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυ- τικού γ) Η Δημόσια Σχολή Μετεκπαίδευσης Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού δ) Οι Δημόσιες Σχολές Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων.

Άρθρο 23Διεύθυνση Ναυτικής ΕργασίαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας μεριμνά για τον καθορισμό των ναυτικών ειδικοτήτων, των επιπέδων στελέχωσης πλοίων, της ιεραρχίας και καθηκόντων του προσωπικού των πλοίων, τον πειθαρχικό έλεγχο των ναυτικών, την έκδοση πιστοποιητικών θαλάσσιας υπη- ρεσίας, καθώς και την τήρηση Μητρώων Ναυτικών, μέσω των ακόλουθων Τμημάτων της: α) Τμήμα Στελέχωσης Πλοίων, β) Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, γ) Τμήμα Πειθαρχικού Ελέγχου Ναυτικών, δ) Τμήμα Αναγνώρισης Θαλάσσιας Υπηρεσίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Στελέχωσης Πλοίων είναι οι ακόλουθες: α) Η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στη στελέχωση ελληνικών πλοίων. β) Η έρευνα, μελέτη και προώθηση μέτρων για τη ρύθμιση θεμάτων που ανάγονται στην ισορροπία προ- σφοράς/ ζήτησης ναυτικής εργασίας και στην απογραφή ναυτικών. γ) Η παρακολούθηση της δραστηριότητας των Λιμενι- κών Αρχών και των Εδρών Ναυτιλιακών Ακολούθων στον τομέα της στελέχωσης των ελληνικών πλοίων, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία. δ) Η ρύθμιση θεμάτων ύψους και όρων τακτικής επι- δότησης ανέργων ναυτικών. ε) Η εποπτεία της λειτουργίας και του έργου των Γρα- φείων Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (Γ.Ε.Ν.Ε.). στ) Ο καθορισμός, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών, των ειδικοτήτων των Ελλήνων ναυτικών. ζ) Ο καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διαδικασι- ών για την απόκτηση της ιδιότητας του ναυτικού. η) Η τήρηση Μητρώων απογραφής ναυτικών, εργα- τών θαλάσσης και η κατάρτιση και τήρηση Μητρώου Ενεργών Ναυτικών. θ) Η παραλαβή και ο έλεγχος των δικαιολογητικών των υποψηφίων προς απογραφή ναυτικών και εργατών θα- λάσσης και η έκδοση ναυτικών φυλλαδίων. Η παραλαβή δικαιολογητικών από ενδιαφερόμενους αλλά και από τις απογράφουσες Λιμενικές Αρχές για έκδοση αντιγράφων ναυτικών φυλλαδίων και φυλλαδίων εργατών θαλάσσης, ο έλεγχος και η έκδοσή τους. ι) Η συγκέντρωση και ο έλεγχος των δικαιολογητικών των απογραφομένων από τις Λιμενικές Αρχές ναυτι- κών, ο συντονισμός και η εξασφάλιση της ομοιόμορ- φης άσκησης του έργου τους. Η κατάρτιση και τήρηση ατομικών φακέλων ναυτικών. ια) Η διαγραφή από τα Μητρώα απογραφής ναυτικών ή επαναπογραφή, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. ιβ) Η τήρηση, επεξεργασία και παρακολούθηση στα- τιστικών στοιχείων για το ναυτεργατικό δυναμικό της χώρας, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς. ιγ) Η μελέτη στοιχείων σύνθεσης αλλοδαπών πλοίων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Εργασιακών Σχέσε- ων είναι οι ακόλουθες: α) Η έρευνα των όρων και των συνθηκών εργασίας των ναυτικών στα υπό ελληνική σημαία πλοία, συμπεριλαμ- βανομένων των Ελλήνων ναυτικών στα πλοία υπό ξένη σημαία, η προώθηση μέτρων για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στη ναυτική εργασία, σε συνεργασία με συναρμόδιες Διευθύνσεις και η παρακολούθηση της διαμόρφωσης του δικαίου σύμβασης ναυτολόγησης. β) Ο καθορισμός της ιεραρχίας και των καθηκόντων του προσωπικού των πλοίων στην εκτέλεση της εργασίας. γ) Η κύρωση συλλογικών συμβάσεων ναυτικής εργα- σίας καθώς και ειδικών συμφωνιών και η μέριμνα για τη λήψη μέτρων που αφορούν στην έκδοση αποφάσεων για θέματα που δεν ρυθμίζονται από αυτές και η παρα- κολούθηση της διαμόρφωσης του δικαίου Συλλογικών Συμβάσεων στη ναυτική εργασία. δ) Η μέριμνα για την επίλυση/διευθέτηση ατομικών και συλλογικών ναυτεργατικών διαφορών, η παρακολού- θηση της σχετικής νομοθεσίας και η κωδικοποίηση της. στ) Η παρακολούθηση της δραστηριότητας των Διε- θνών Οργανισμών και των Οργάνων της Ε.Ε., η εκπροσώ- πηση σε αυτούς για θέματα ναυτικής εργασίας. Η μελέτη, εισήγηση και λήψη των απαραίτητων μέτρων. ε) Η κύρωση Διεθνών Συμβάσεων και η σύναψη Συμ- φωνιών που αφορούν σε θέματα ναυτικής εργασίας και η εισήγηση για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τις απαιτήσεις της ενωσιακής και διεθνούς νομοθεσίας επί θεμάτων αρμοδιότητος της Διεύθυνσης. στ) Η παρακολούθηση των δραστηριοτήτων ναυτερ- γατικών οργανώσεων σε θέματα ναυτικής εργασίας, και η μέριμνα για τη λήψη καταλλήλων μέτρων. ζ) Ο συντονισμός επί θεμάτων ναυτικής εργασίας που εξετάζονται στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (I.L.O.) και η σύνταξη εκθέσεων για την εφαρμογή Διεθνών Συμ- βάσεων Εργασίας. η) Η μέριμνα για τη ρύθμιση θεμάτων ύψους και όρων έκτακτης επιδότησης ανέργων ναυτικών. θ) Η προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στην παροχή προστασίας ναυτικών από τον Οίκο Ναύ- του που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου. ι) Η μέριμνα για την προώθηση θεμάτων που αφορούν δικαιώματα περίθαλψης ναυτικών. ια) Η μέριμνα για τη διερεύνηση περιστατικών ασθε- νειών και τραυματισμών Ελλήνων ναυτικών καθώς και αλλοδαπών ναυτικών που υπηρετούν σε υπό ελληνική σημαία πλοία και η κατάλληλη ενημέρωση του οικείου ηλεκτρονικού αρχείου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Πειθαρχικού Ελέγχου Ναυτικών είναι οι ακόλουθες: α) Η συγκρότηση των Πειθαρχικών Συμβουλίων Εμπο- ρικού Ναυτικού. β) Η συγκέντρωση του προανακριτικού υλικού που αφορά σε ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώ- ματα που διαπράττονται από ναυτικούς πάνω σε πλοία, η μέριμνα για τη συμπλήρωση του υλικού αυτού και τη διαβίβαση του στα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια και στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές. γ) Η παρακολούθηση των αμετάκλητων καταδικαστι- κών αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων και η πα- ραπομπή των παραπάνω περιπτώσεων στα πειθαρχικά συμβούλια. δ) Η τήρηση και συνεχής ενημέρωση του πειθαρχικού Μητρώου των ναυτικών, η εκτέλεση των αποφάσεων των πειθαρχικών συμβουλίων και ο χειρισμός θεμάτων μετατροπής πειθαρχικών ποινών. ε) Η διαβίβαση των ασκούμενων εφέσεων στα πειθαρ- χικά συμβούλια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Αναγνώρισης Θα- λάσσιας Υπηρεσίας είναι οι ακόλουθες: α) Η επικύρωση μεταβολών στα ναυτολόγια και στα ναυτικά φυλλάδια, χωρίς τη σύμπραξη της αρμόδιας αρχής, η έκδοση απόφασης για διόρθωση αιτιολογιών απόλυσης και εσφαλμένων στοιχείων ναυτολόγησης στα ναυτολόγια πλοίων ή στα ναυτικά φυλλάδια, η καταχώ- ριση στα ναυτικά φυλλάδια της θαλάσσιας υπηρεσίας σε πλοία με ξένη σημαία και η ανασύνταξη απολεσθέντων ναυτολογίων. β) Η διόρθωση, συμπλήρωση και κωδικοποίηση των στοιχείων των μηχανογραφικών μερίδων των ναυτικών από τα πρωτογενή στοιχεία. γ) Η αναγνώριση θαλάσσιας υπηρεσίας ναυτικών σε πλοία με ελληνική ή ξένη σημαία, που έχει αποκτηθεί πριν ή μετά την απογραφή τους. δ) Η αρχειοθέτηση και φύλαξη των ναυτολογίων των πλοίων, των καταστάσεων πληρωμάτων πλοίων με ξένη σημαία. ε) Η έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων θαλάσ- σιας υπηρεσίας για διάφορες χρήσεις. στ) Ο έλεγχος των αποστελλομένων από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο φακέλων των προς συνταξιοδότη- ση ναυτικών και η βεβαίωση της συνολικής θαλάσσιας υπηρεσίας αυτών με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας.

Άρθρο 24Διεύθυνση Θαλασσίων ΣυγκοινωνιώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών μεριμνά για τη διαχείριση του ακτοπλοϊκού δικτύου, τον καθορισμό ναυλολογίου επιβατών και οχημάτων, τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των θαλασσίων ενδομεταφορών και την εναρμόνιση του με το ενωσιακό δίκαιο, μέσω των ακόλουθων Τμημάτων της: α) Τμήμα Διαχείρισης Ακτοπλοϊκού Δικτύου β) Τμήμα Συμβάσεων Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας και Ναυλολογίου γ) Τμήμα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Θαλασσίων Συ- γκοινωνιών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Διαχείρισης Ακτο- πλοϊκού Δικτύου είναι οι ακόλουθες: α) Η παρακολούθηση και διεκπεραίωση της διαδικα- σίας αποδοχής των δηλώσεων της ετήσιας τακτικής ή εκπρόθεσμης δρομολόγησης των πλοίων που υποβάλ- λονται από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες. β) Η εισαγωγή των θεμάτων στο Συμβούλιο Ακτοπλο- ϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) και η παρακολούθηση της λειτουργίας του. γ) Ο χειρισμός θεμάτων σχετικών με την κανονική εκτέ- λεση των δρομολογίων και η αντιμετώπιση έκτακτων συγκοινωνιακών αναγκών. δ) Ο έλεγχος της εφαρμογής της νομοθεσίας που ισχύ- ει στις θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων εσωτερικού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Συμβάσεων Ανά- θεσης Δημόσιας Υπηρεσίας και Ναυλολογίου είναι οι ακόλουθες: α) Η διεκπεραίωση της διαδικασίας προκήρυξης δια- γωνισμών για την εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμ- μών με σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας. β) Η διεκπεραίωση της διαδικασίας μίσθωσης των συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, που πε- ριλαμβάνονται στο ετήσιο εγκεκριμένο πρόγραμμα, η παρακολούθηση υλοποίησης των συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας και η εισήγηση επιβολής κυρώσεων για αθετήσεις συμβατικών υποχρεώσεων. γ) Ο καθορισμός νέου ή η αναμόρφωση του υφιστά- μενου ναυλολογίου επιβατών, οχημάτων και εμπορευ- μάτων και η έκδοση των σχετικών αποφάσεων. δ) Η έκδοση αποφάσεων απαλλαγών ή εκπτώσεων ναύλου για ορισμένες κατηγορίες ατόμων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Σχεδιασμού και Ανά- πτυξης Θαλασσίων Συγκοινωνιών είναι οι ακόλουθες: α) Η μελέτη και εισήγηση των αναγκαίων μέτρων για την οργάνωση και ανάπτυξη του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας. β) Η επεξεργασία και εισήγηση για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και η εναρμόνιση του με το ενωσιακό δίκαιο. γ) Η κατάρτιση εκθέσεων για την υλοποίηση των απο- φάσεων δρομολογήσεων πλοίων, καθορισμού δρομολο- γίων και εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων. δ) Η τήρηση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων που αφορούν τις θαλάσσιες συγκοινωνίες. ε) Η ανάθεση και παρακολούθηση της εκπόνησης με- λετών για θέματα γενικότερης ανάπτυξης των εσωτερι- κών θαλάσσιων μεταφορών. στ) Η γνωμοδότηση επί θεμάτων θαλάσσιας περιήγη- σης σε σχέση με θέματα θαλασσίων ενδομεταφορών.

Άρθρο 25Διεύθυνση Προστασίας Θαλάσσιου ΠεριβάλλοντοςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η Διεύθυνση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλο- ντος εποπτεύει, παρακολουθεί και συντονίζει τις Λιμενι- κές Αρχές για την πρόληψη και καταπολέμηση ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών, μεριμνά για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των διατιθέμενων μέσων και υλικών καταπολέμησης ρύπανσης στις Λιμενικές Αρχές και στους Περιφερειακούς Σταθμούς Καταπολέμησης Ρύπανσης, τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. στα θέματα αρμοδιότητάς της και παρακολουθεί και συμμετέχει στις εργασίες των διεθνών οργανισμών και της Ε.Ε. σε θέματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλ- λοντος, μέσω των ακόλουθων Τμημάτων: α) Τμήμα Πρόληψης - Αντιμετώπισης Περιστατικών Ρύπανσης β) Τμήμα Τεχνικών Μέσων γ) Τμήμα Διεθνούς Συνεργασίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Πρόληψης - Αντι- μετώπισης Περιστατικών Ρύπανσης είναι οι ακόλουθες: α) Η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη και την καταπολέμηση των περιστατι- κών ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών και η μέ- ριμνα για τον καθορισμό των λιμένων καταφυγής στην επικράτεια, σε συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου. β) Ο συντονισμός του έργου των Λιμενικών Αρχών στον τομέα της πρόληψης της ρύπανσης, της σχεδίασης και εφαρμογής τοπικών σχεδίων καταπολέμησης της ρύπανσης και η ανάληψη του επιχειρησιακού ελέγχου σε σοβαρά περιστατικά. γ) Η αξιολόγηση της δραστηριότητας των Λιμενικών Αρχών στον τομέα των επιθεωρήσεων των υπόχρεων πλοίων και εγκαταστάσεων σε θέματα προστασίας θα- λάσσιου περιβάλλοντος. δ) Η μέριμνα για τη βελτίωση της οργάνωσης των Πε- ριφερειακών Σταθμών Καταπολέμησης Ρύπανσης και η συνεργασία με αρμόδιες Υπηρεσίες, Αρχές και Φορείς της ημεδαπής και αλλοδαπής για την πρόληψη και αντι- μετώπιση της ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών. ε) Η μέριμνα για την έκδοση των αποφάσεων επιβολής διοικητικών κυρώσεων από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατά των υπαιτίων ρύπανσης της θάλασσας. στ) Η αναζήτηση των υπαιτίων πλοίων για ρύπανση της θάλασσας και των ακτών στους χώρους ευθύνης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και η διερεύνηση των καταγγελιών ξένων χωρών για παραβάσεις ελληνικών πλοίων, για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Επιχειρήσεων. ζ) Η οργάνωση του εθελοντισμού στον τομέα της προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, η τήρηση και επικαιροποίηση του καταλόγου εθελοντών και μέσων. η) Η διατύπωση απόψεων, κατά λόγο αρμοδιότητος, όσο αφορά κατασκευές στη θάλασσα, προς λήψη μέ- τρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Τεχνικών Μέσων είναι οι ακόλουθες: α) Ο έλεγχος εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας ως προς τα υλικά και μέσα απορρύπανσης πλοίων και εγκαταστάσεων για την αντιμετώπιση ρύπανσης της θά- λασσας από πετρελαιοειδή ή άλλες ρυπαντικές ουσίες. β) Η συγκέντρωση, αξιολόγηση και τήρηση στοιχείων και τεχνικών προδιαγραφών και η μέριμνα για την προ- μήθεια των κατάλληλων υλικών, εξοπλισμού και μέσων απορρύπανσης, καθώς και η κατανομή τους σε Πε- ριφερειακούς Σταθμούς Καταπολέμησης Ρύπανσης (Π.Σ.Κ.P.), σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες. γ) Η παρακολούθηση και ο έλεγχος της συνολικής διαχείρισης των υλικών και μέσων απορρύπανσης της Κεντρικής Αποθήκης Υλικών Απορρύπανσης και των Λιμενικών Αρχών. δ) Η παρακολούθηση των εξελίξεων της διεθνούς τεχνολογίας και η συνεργασία με οργανισμούς, φορείς και ιδρύματα ημεδαπής και αλλοδαπής στον τομέα ανάπτυξης τεχνολογιών για υλικά, εξοπλισμό και μέσα απορρύπανσης. ε) Η καταγραφή των αναγκών για την κατάρτιση και υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης προς έγκριση από το Πράσινο Ταμείο για την αξιοποίηση των πόρων του ειδικού λογαριασμού «Γαλάζιο Ταμείο». στ) Η κατάρτιση και υποβολή των προτάσεων χρη- ματοδότησης και αναπτυξιακών προγραμμάτων προς έγκριση και η μέριμνα για κάθε άλλη ενέργεια που απαι- τείται για την υλοποίηση των προτάσεων και προγραμ- μάτων αυτών. ζ) Η τήρηση των αναγκαίων στοιχείων που αφορούν την έκδοση αποφάσεων επιβολής προστίμων που απο- τελούν πόρους του «Γαλάζιου Ταμείου». η) Η εκπροσώπηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νη- σιωτικής Πολιτικής στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου, όταν συζητείται η διάθεση και αξιοποίηση των πόρων του «Γαλάζιου Τα- μείου» και σε φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. θ) Η ανάληψη δράσεων για την ενημέρωση του πολίτη και την κατάρτιση προγραμμάτων προβολής των δράσε- ων του Υπουργείου σε θέματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, την προβολή και προώθηση του εθελο- ντισμού ως προς τα θέματα αυτά και η εκπόνηση, έκδοση και διανομή σχετικού εκπαιδευτικού υλικού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος Διεθνούς Συνεργα- σίας είναι οι ακόλουθες: α) Η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων σε θέ- ματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η επι- κύρωση των διεθνών Συμβάσεων και η ενσωμάτωση τους στο εθνικό δίκαιο, σε συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες και ιδίως αυτές του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων. β) Η συμμόρφωση προς τις αποφάσεις που λαμβάνο- νται από τα αρμόδια διεθνή και ενωσιακά όργανα και η λήψη των κατάλληλων νομοθετικών και διοικητικών μέτρων. γ) Η συνεργασία με τη Διεύθυνση Μελετών και Κα- τασκευών Πλοίων και τη Διεύθυνση Κανονισμών και Ελέγχου Οργανισμών του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων για την έκδοση κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων-δι- αταγών που αφορούν στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από πλοία. δ) Η συνεργασία με Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων και Οργανισμούς για την από κοινού λήψη μέτρων προστα- σίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. ε) Ο συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών για τη διαμόρφωση των εθνικών θέσεων, στα θέματα αρ- μοδιότητας της Διεύθυνσης, η εκπροσώπηση και συμ- μετοχή σε όργανα της Ε.Ε., του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), των Διεθνών Κεφαλαίων Αποζημίω- σης Ζημιών Ρύπανσης από Πετρέλαιο (IOPC FUNDS), του Περιφερειακού Κέντρου Καταπολέμησης Ρύπανσης της Μεσογείου θάλασσας (REMPEC), καθώς και του Ευρωπαϊ- κού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA).

Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2018
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Υπουργοί
Αναπληρωτής Υπουργός
Οικονομικών Διοικητικής Ανασυγκρότησης
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ
Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Καποδιστρίου 34, τ.κ. 10432, Αθήνα ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: 210 5279000 - fax: 210 5279054 ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ
Πωλήσεων: (Ισόγειο, τηλ. 210 5279178 - 180) Συνδρομητών: (Ημιόροφος, τηλ. 210 5279136)
Πληροφοριών: (Ισόγειο, Γρ. 3 και τηλεφ. κέντρο 210 5279000) Παραλαβής Δημ. Ύλης: (Ισόγειο, τηλ. 210 5279167, 210 5279139) Ωράριο για το κοινό: Δευτέρα ως Παρασκευή: 8:00 - 13:30 Ιστοσελίδα: www.et.gr
Πληροφορίες σχετικά με την λειτουργία
της ιστοσελίδας: helpdesk.et@et.gr
Αποστολή ψηφιακά υπογεγραμμένων
εγγράφων προς δημοσίευση στο ΦΕΚ:
webmaster.et@et.gr
Πληροφορίες για γενικό πρωτόκολλο
και αλληλογραφία: grammateia@et.gr
Το Εθνικό Τυπογραφείο αποτελεί δημόσια υπηρεσία υπαγόμενη στο Υπουργείο Διοικητι κής Ανασυγκρότησης και έχει την ευθύνη τόσο για τη σύνταξη, διαχείριση, εκτύπωση και κυκλο- φορία των Φύλλων της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), όσο και για την κάλυψη των εκτυπωτικών αναγκών του δημοσίου (ν. 3469/2006, ΦΕΚ Α΄ 131).
1. ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΦΕΚ) • Τα ΦΕΚ σε ηλεκτρονική μορφή διατίθενται δωρεάν στο www.et.gr, την επίσημη ιστο- σελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου. Όσα ΦΕΚ δεν έχουν ψηφιοποιηθεί και καταχωριστεί στην ανωτέρω ιστοσελίδα αποστέλλονται επίσης δωρεάν με την υποβολή αίτησης, για την οποία αρκεί η συμπλήρωση των αναγκαίων στοιχείων σε ειδική φόρμα. • Τα ΦΕΚ σε έντυπη μορφή διατίθενται σε μεμονωμένα φύλλα είτε απευθείας από το Τμή- μα Πωλήσεων, είτε ταχυδρομικά με την αποστολή αιτήματος παραγγελίας μέσω των ΚΕΠ, είτε με ετήσια συνδρομή μέσω του Τμήματος Συνδρομητών. Tο κόστος ενός ασπρόμαυρου ΦΕΚ από 1 έως 16 σελίδες είναι 1,00 €, αλλά για κάθε επιπλέον οκτασέλιδο (ή μέρος αυτού) προ- σαυξάνεται κατά 0,20 €. Το κόστος ενός έγχρωμου ΦΕΚ από 1 έως 16 σελίδες είναι 1,50 €, αλλά για κάθε επιπλέον οκτασέλιδο (ή μέρος αυτού) προσαυξάνεται κατά 0,30 €. To τεύχος Α.Σ.Ε.Π. διατίθεται δωρεάν. • Τρόποι αποστολής κειμένων προς δημοσίευση: Α. Τα κείμενα προς δημοσίευση στο ΦΕΚ, από τις υπηρεσίες και τους φορείς του δημο σίου, αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση webmaster.et@et.gr με χρήση προηγμέ νης ψηφιακής υπογραφής και χρονοσήμανσης. Β. Κατ’ εξαίρεση, όσοι πολίτες δεν διαθέτουν προηγμένη ψηφιακή υπογραφή μπορούν είτε να αποστέλλουν ταχυδρομικά, είτε να καταθέτουν με εκπρόσωπό τους κείμενα προς δημοσίευση εκτυπωμένα σε χαρτί στο Τμήμα Παραλαβής Δημοσιευτέας Ύλης. • Πληροφορίες, σχετικά με την αποστολή/κατάθεση εγγράφων προς δημοσίευση, με την πώληση των τευχών και με τους ισχύοντες τιμοκαταλόγους για όλες τις υπη- ρεσίες μας, περιλαμβάνονται στην ιστοσελίδα μας. Η ενδεδειγμένη διαδρομή είναι: www.et.gr/ Φ.Ε.Κ./ Δημοσίευση Κειμένων ή Τεύχη ή Διάθεση ΦΕΚ ή Πώληση ή Συν- δρομητές. Επίσης μέσω της ιστοσελίδας μας δίδονται πληροφορίες σχετικά με την πορεία δημοσίευσης των εγγράφων, με βάση τον Κωδικό Αριθμό Δημοσιεύματος (ΚΑΔ). Πρόκειται για τον αριθμό που εκδίδει το Εθνικό Τυπογραφείο για όλα τα κείμενα που πληρούν τις προϋποθέσεις δημοσίευσης.
2. ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Το Εθνικό Τυπογραφείο ανταποκρινόμενο σε αιτήματα υπηρεσιών και φορέων του δημο- σίου αναλαμβάνει να σχεδιάσει και να εκτυπώσει κάρτες, βιβλία, αφίσες, μπλοκ, μηχανογρα- φικά έντυπα, φακέλους για κάθε χρήση, κ.ά. Επίσης σχεδιάζει και κατασκευάζει σφραγίδες.
EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ