281 Α' 2001

Νόμος 2969/2001

Αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα προϊόντα.

Άρθρο 13 - Κατάσχεση ­ Δήμευση ­ Απόδοση
18 Δεκεμβρίου 2001

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 281

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2969
Αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα προϊόντα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 13Κατάσχεση ­ Δήμευση ­ ΑπόδοσηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στις περιπτώσεις των παραβάσεων, οι οποίες προ­ βλέπονται και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 12, τα ανακαλυφθέντα όργανα και αντικείμενα με τα οποία συ­ ντελέσθηκε η παράβαση, δηλαδή τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται παράνομα, η παρανόμως παραληφθεί­ σα, μεταφερόμενη, κατεχόμενη ή διατιθέμενη στην κατα­ νάλωση αιθυλική αλκοόλη κάθε είδους ή αλκοολούχα πο­ τά και αποστάγματα, τα υλικά και κάθε αντικείμενο που έ­ χει σχέση με τη διάπραξη της παράβασης, καθώς και τα κάθε είδους μεταφορικά μέσα, κατάσχονται από τα αρ­ μόδια σύμφωνα με το άρθρο 10 όργανα και δημεύονται μετά από απόφαση του ποινικού δικαστηρίου προς όφε­ λος του Δημοσίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Εάν από τη χημική ανάλυση που διενεργείται στα ερ­ γαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους αποδειχθεί ό­ τι η αιθυλική αλκοόλη κάθε είδους, τα αποστάγματα, τα αλκοολούχα ποτά και γενικότερα τα αλκοολούχα υγρά που έχουν κατασχεθεί είναι ακατάλληλα για κατανάλωση από άνθρωπο, αυτά καταστρέφονται με απόχυση, ύστε­ ρα από απόφαση του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου, η ο­ ποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Διεύ­ θυνσης της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους. Η καταστροφή γίνεται υπό τον έλεγχο της αρ­ μόδιας Χημικής και Τελωνειακής Αρχής. Αν το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο κρίνει ότι τα κατασχεθέντα είναι ακα­ τάλληλα για κατανάλωση από άνθρωπο αλλά κατάλληλα για άλλες βιομηχανικές χρήσεις, οι οποίες πρέπει να προσδιορίζονται επακριβώς στη σχετική απόφασή του, αυτά διατίθενται αποκλειστικά σε εργοστάσια που δικαι­ ούνται να τα χρησιμοποιούν και βιομηχανοποιούνται υπό τον έλεγχο της αρμόδιας Χημικής Υπηρεσίας. Το προϊόν της διάθεσης αποτελεί δημόσιο έσοδο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η κατάσχεση επιβάλλεται με την παρουσία ενός ενη­ λίκου μάρτυρα, ελλείψει δε τοιούτου, η κατάσχεση γίνε­ ται εγκύρως και χωρίς την παρουσία μάρτυρα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αν το αντικείμενο ή το προϊόν το οποίο πρόκειται να κατασχεθεί βρίσκεται σε οικία, αποθήκη ή άλλο κλειστό χώρο, ο διενεργών την έρευνα υπάλληλος προσκαλεί τους ευρισκομένους εντός των χώρων αυτών να ανοί­ ξουν, εάν δε αυτοί δεν συμμορφωθούν, τότε παραβιάζει την πόρτα και εισέρχεται με την παρουσία εκπροσώπου της Δικαστικής Αρχής και επιβάλλει την κατάσχεση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Για την κατάσχεση συντάσσεται έκθεση, η οποία πε­ ριλαμβάνει τους λόγους για τους οποίους επιβλήθηκε η κατάσχεση, την περιγραφή του κατασχεθέντος πράγμα­ τος και υπογράφεται από τον συντάξαντα αυτήν υπάλλη­ λο, τους παρευρεθέντες ενδιαφερομένους και το μάρτυ­ ρα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα της παράβασης, ως και τα μεταφορικά μέσα με τα οποία διαπράχθηκε αυτή προ­ σάγονται αμέσως από το δημόσιο υπάλληλο που ενήργη­ σε την κατάσχεση στην Τελωνειακή Αρχή στην περιφέ­ ρεια της οποίας διαπράχθηκε η παράβαση, με αντίγραφο της έκθεσης κατάσχεσης. Η εν λόγω Υπηρεσία φροντίζει για την περαιτέρω φύλαξη ή εκποίησή τους κατ' εφαρμο­ γή των διατάξεων του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα. Αν η μεταφορά των κατασχεθέντων είναι αδύνατη ή δυσχε­ ρής, σφραγίζονται από την αρμόδια Αρχή ή ορίζεται φύ­ λακας ή μεσεγγυούχος. Ως μεσεγγυούχος είναι δυνατόν να ορισθεί και ο καθ' ου η κατάσχεση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Η έκθεση κατάσχεσης μαζί με όλο το αποδεικτικό υ­ λικό που προέκυψε από την προκαταρκτική έρευνα και α­ νάκριση αποστέλλονται στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, συνοδευόμενη από αναφορά περί της αξιόποινης πρά­ ξης, που συντάσσεται από την αρμόδια Τελωνειακή ή Χη­ μική Αρχή. Σε περίπτωση που η αναφορά περί της αξιό­ ποινης πράξης συντάσσεται λόγω αρμοδιότητας από τη Χημική Αρχή, αντίγραφο αυτής διαβιβάζεται στην Τελω­ νειακή Αρχή που έχουν παραδοθεί τα κατασχεθέντα. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών μπορεί, μετά από αίτηση του κυρίου των κατασχεθέντων, η οποία υποβάλλεται ε­ ντός 48 ωρών από της λήψεως από τον Εισαγγελέα της έκθεσης κατάσχεσης, να άρει την κατάσχεση, εάν αυτή ε­ νεργήθηκε άκυρα ή παράνομα. Σε κάθε περίπτωση, ύστε­ ρα από αίτηση του κυρίου των κατασχεθέντων, το Συμ­ βούλιο Πλημμελειοδικών δύναται να διατάξει την απόδο­ ση σε αυτόν με εγγύηση χρηματική, η οποία κατατίθεται νόμιμα και είναι ίση με την στο εσωτερικό αξία αυτών. Η εγγύηση επέχει θέση τιμήματος πώλησης των κατασχε­ θέντων και υπόκειται σε δήμευση, σύμφωνα με την παρά­ γραφο 1 του άρθρου αυτού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Κατασχεθέντα αντικείμενα για τα οποία απεφάνθη το αρμόδιο Δικαστήριο ότι πρέπει να αποδοθούν στον ιδιο­ κτήτη τους, τα οποία όμως ο ιδιοκτήτης δεν φρόντισε να παραλάβει μέσα σε έξι (6) μήνες από την ημέρα που του κοινοποιήθηκε με απόδειξη η σχετική απόφαση, περιέρ­ χονται στην κυριότητα του Δημοσίου και παραγράφεται κάθε δικαίωμα του ιδιοκτήτη σε αυτά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Τα κατασχεθέντα αντικείμενα, σε περίπτωση δημεύ­ σεώς τους, εκποιούνται με δημοπρασία από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή, σύμφωνα με τις διατάξεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2001
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2001
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ