281 Α' 2001

Νόμος 2969/2001

Αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα προϊόντα.

Άρθρο 14 - Διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων
18 Δεκεμβρίου 2001

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 281

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2969
Αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα προϊόντα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 14Διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η παράβαση βεβαιώνεται με πρωτόκολλο παράβα­ σης, το οποίο συντάσσεται από το όργανο που τη διαπι­ στώνει και καταχωρείται στο χειρόγραφα ή μηχανογρα­ φικά τηρούμενο οικείο βιβλίο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αρμόδιος για την επιβολή των προστίμων που προ­ βλέπονται από το νόμο αυτόν είναι ο Διευθυντής ή ο Προϊ­ στάμενος της Τελωνειακής ή Χημικής Υπηρεσίας, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας συντελέστηκε η παρά­ βαση. Όταν δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί ο τόπος τέλεσής της, αρμόδιος είναι ο Διευθυντής ή ο Προϊστά­ μενος της Τελωνειακής ή Χημικής Υπηρεσίας, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας διαπιστώθηκε η παράβαση. Σε κάθε άλλη περίπτωση ο Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος της Τελωνειακής ή Χημικής Υπηρεσίας, στη χωρική αρμο­ διότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης ή η διεύθυνση κατοικίας του παραβάτη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το πρόστιμο επιβάλλεται ύστερα από την έγγραφη α­ πολογία του παραβάτη ή μετά την άπρακτη πάροδο της προς απολογία αυτού ταχθείσας προθεσμίας. Η κλήση του παραβάτη προς απολογία κοινοποιείται δια παντός δημοσίου οργάνου, προκειμένου μεν για πρόσωπα των ο­ ποίων είναι γνωστή η διαμονή, για πρόσωπα που εργάζο­ νται σε πλοία, ως και για πλοιοκτήτες, σύμφωνα με τις δια­ τάξεις περί επιδόσεως των άρθρων 47, 48, 50 έως και 57 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, προκειμένου δε για πρόσωπα αγνώστου διανομής ή για πρόσωπα που εργά­ ζονται και διαμένουν στο εξωτερικό και είναι αγνώστου διαμονής, με τοιχοκόλληση της κλήσης στο κατάστημα της προσκαλούσας Αρχής με την παρουσία δύο (2) ενηλί­ κων μαρτύρων. Στην κλήση ορίζεται προθεσμία προς α­ πολογία, η οποία αρχίζει από της επομένης της κοινοποι­ ήσεως της κλήσεως και δεν μπορεί ούτε να είναι μικρότε­ ρη των δύο (2) ημερών ούτε να υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες. Για κάθε παράβαση επιβάλλεται ιδιαίτερο πρό­ στιμο με αιτιολογημένη πράξη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η πράξη επιβολής του προστίμου κοινοποιείται σε ε­ κείνους σε βάρος των οποίων εκδόθηκε, με οποιοδήποτε δημόσιο όργανο, σύμφωνα με τις διατάξεις περί επιδόσε­ ως των άρθρων 47, 48, 50 έως και 57 του Κώδικα Διοικητι­ κής Δικονομίας. Αν, σύμφωνα με βεβαίωση της Αστυνομι­ κής Αρχής, δεν είναι γνωστή η διαμονή αυτών είτε στο ε­ σωτερικό είτε στο εξωτερικό, η κοινοποίηση γίνεται με δημοσίευση περίληψης της πράξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οι διατάξεις των άρθρων 161, 162 και 163 περί αστι­ κής ευθύνης του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα εφαρμό­ ζονται και για τις παραβάσεις του νόμου αυτού. Η άγνοια των αστικώς συνυπευθύνων σχετικά με την πρόθεση των χαρακτηρισθέντων ως κυρίως υπαιτίων για την τέλεση της παράβασης, δεν απαλλάσσει αυτούς από την ευθύνη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι διοικητικές παραβάσεις του νόμου αυτού παρα­ γράφονται, εάν εντός τριετίας από την τέλεσή τους δεν κοινοποιηθεί στον ή στους υπαιτίους η καταλογιστική πράξη του Διευθυντή ή του Προϊσταμένου της αρμόδιας Αρχής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Οι ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, όταν συντρέ­ χουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, επιβάλλονται αθροιστικά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Κατά της πράξης επιβολής του προστίμου επιτρέπε­ ται η άσκηση προσφυγής ουσίας ενώπιον των τακτικών δι­ οικητικών δικαστηρίων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώ­ δικα Διοικητικής Δικονομίας. Σε άσκηση προσφυγής νο­ μιμοποιείται εκείνος σε βάρος του οποίου εκδόθηκε η πράξη. Η προθεσμία για την άσκηση της προσφυγής και η άσκηση αυτής δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της πρά­ ξεως επιβολής του προστίμου ως προς το ποσοστό τριά­ ντα τοις εκατό (30%) του επιβληθέντος ποσού. Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης το ποσοστό 30% που εισπράχθηκε, συμψηφίζεται ή επιστρέφεται ολικά ή μερι­ κά, κατά περίπτωση. Η εκδοθείσα καταλογιστική πράξη είναι ανεξάρτητη από την παράλληλη κατά νόμο άσκηση ποινικής δίωξης, καθώς και την ποινική απόφαση που θα εκδοθεί.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Καθένας καταλογιζόμενος με πρόστιμο ή κηρυσσό­ μενος αστικώς συνυπεύθυνος υποβάλλει μόνος τη δική του προσφυγή. Κατ' εξαίρεση, σε περίπτωση προσφυγής καταλογισθέντος επωφελείται από την τυχόν εκδιδόμενη επιεικέστερη απόφαση και ο δι' αυτόν κηρυχθείς αστικώς συνυπεύθυνος, έστω και αν και δεν άσκησε ο ίδιος προ­ σφυγή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Αν δεν ασκηθεί εμπρόθεσμα προσφυγή, τα οφειλό­ μενα πρόστιμα εισπράττονται αναγκαστικά, με νόμιμο τίτ­ λο την πράξη της αρμόδιας Αρχής, σύμφωνα με τις δια­ τάξεις για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Στις περιπτώσεις παραβάσεων, οι οποίες προβλέ­ πονται και τιμωρούνται ποινικώς σύμφωνα με το άρθρο 12, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Αρχής, που ορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού, υποβάλλει αμελ­ λητί τη σχετική δικογραφία στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, για την άσκηση της ποινικής διώξεως.

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2001
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2001
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ