281 Α' 2001

Νόμος 2969/2001

Αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα προϊόντα.

Άρθρο 6 - Άδειες ασκήσεως επαγγέλματος
18 Δεκεμβρίου 2001

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 281

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2969
Αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα προϊόντα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 6Άδειες ασκήσεως επαγγέλματοςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι οινοπνευματοποιοί Α' και Β' Κατηγορίας, οι απο­ σταγματοποιοί, οι ποτοποιοί και οι νεφτοποιοί οφείλουν, ένα μήνα πριν από την έναρξη της εργασίας τους, να υ­ ποβάλουν δήλωση περί ασκήσεως του επαγγέλματός τους στο αρμόδιο Τελωνείο, συνοδευόμενη από σχεδιά­ γραμμα του εργοστασίου και των μηχανημάτων. Αντίγρα­ φο της δηλώσεως, συνοδευόμενο με σχεδιάγραμμα εις διπλούν του εργοστασίου και των μηχανημάτων υποβάλ­ λεται στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία του Γενικού Χημεί­ ου του Κράτους. Υποβάλλεται ξεχωριστή δήλωση για κά­ θε ανεξάρτητο εργοστάσιο του ίδιου επιτηδευματία, κα­ θώς και για κάθε ανεξάρτητη εργασία σύμφωνα με τη διάκριση που γίνεται στο άρθρο 5. Το σχεδιάγραμμα των μηχανημάτων, στο οποίο πρέπει να αποτυπώνονται οι θέσεις σφράγισης, ελέγχεται και θε­ ωρείται από την αρμόδια Χημική Υπηρεσία του Γενικού Χημείου του Κράτους, η οποία εκδίδει στη συνέχεια βε­ βαίωση καταλληλότητας του μηχανήματος και προβαίνει στη σφράγισή του. Η δήλωση πρέπει να περιλαμβάνει: α) Το όνομα και το επώνυμο του επιτηδευματία, καθώς και του αντιπροσώπου του. β) Την πόλη και την ακριβή θέση στην οποία βρίσκεται το εργοστάσιο. γ) Τα μέρη από τα οποία αποτελείται το εργοστάσιο και τον προορισμό κάθε μέρους. δ) Τον αριθμό, το είδος και το σύστημα των μηχανημά­ των απόσταξης και την ημερήσια (24ωρη) παραγωγική ι­ κανότητά τους εκφρασμένη σε λίτρα άνυδρης και ένυ­ δρης αιθυλικής αλκοόλης. Εάν πρόκειται περί μηχανημά­ των μη συνεχούς λειτουργίας, το είδος του μηχανήματος και τη χωρητικότητά τους σε λίτρα. ε) Το είδος των πρώτων υλών που θα κατεργαστούν. στ) Το είδος των προϊόντων που παράγονται. ζ) Την άδεια λειτουργίας του εργοστασίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με βάση τη δήλωση που υποβλήθηκε και ύστερα από την επαλήθευσή της από χημικό της αρμόδιας Χημικής Υ­ πηρεσίας του Γενικού Χημείου του Κράτους και τη βεβαί­ ωση ότι πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που προ­ βλέπονται από τη νομοθεσία για τη λειτουργία του εργο­ στασίου, εκδίδεται από το αρμόδιο Τελωνείο άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αντίγραφο της οποίας κοινο­ ποιείται στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία του Γενικού Χη­ μείου του Κράτους. Η άδεια αυτή είναι τριετούς διάρκει­ ας και για την ανανέωσή της ακολουθείται η ίδια διαδικα­ σία, εκτός από την υποβολή των δικαιολογητικών στα οποία δεν έχουν επέλθει τροποποιήσεις. Με την ίδια δια­ δικασία τροποποιείται η άδεια, εφόσον πριν από την ημε­ ρομηνία λήξης της τροποποιηθούν οι εγκαταστάσεις, ο μηχανολογικός εξοπλισμός ή η παραγωγική δυναμικότη­ τα της επιχείρησης. Σε περίπτωση μεταβιβάσεως του ερ­ γοστασίου, ο νέος ιδιοκτήτης υποχρεούται, εντός δεκα­ πέντε (15) ημερών από τη μεταβίβαση, να υποβάλει νέα δήλωση στο αρμόδιο Τελωνείο για την έκδοση άδειας α­ σκήσεως επαγγέλματος στο όνομά του. Ο νέος ιδιοκτή­ της είναι υπεύθυνος για την τήρηση των προβλεπόμενων υποχρεώσεων για τη λειτουργία του εργοστασίου από την ημερομηνία που έγινε η μεταβίβαση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ειδικά για τους οινοπνευματοποιούς Β' Κατηγορίας η άδεια χορηγείται μόνον εφόσον η ημερήσια παραγωγική τους ικανότητα σε καθαρή αιθυλική αλκοόλη είναι πάνω από 15.000 λίτρα άνυδρα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η άδεια αυτή δεν υποκαθιστά άδειες άλλων αρχών που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών. Η εν λόγω άδεια ανακαλείται από τον Προϊστάμενο του Τελωνείου που την εξέδωσε, εφόσον εκλείψουν οι προϋ­ ποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες χορηγήθηκε.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η προβλεπόμενη από το άρθρο αυτό άδεια ασκήσε­ ως επαγγέλματος δεν απαιτείται για τους επιτηδευματίες που αναφέρονται στις περιπτώσεις β' και γ' της παραγρά­ φου 1 του άρθρου 5, οι οποίοι οφείλουν να εφοδιάζονται από το αρμόδιο Τελωνείο μόνο με άδεια λειτουργίας των αποστακτικών τους μηχανημάτων για το χρονικό διάστη­ μα που πρόκειται να εργαστούν. Με απόφαση του Υ­ πουργού Οικονομικών καθορίζονται οι όροι και οι διατυ­ πώσεις ελέγχου και εποπτείας των επιτηδευματιών των περιπτώσεων αυτών.

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2001
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2001
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ