281 Α' 2001

Νόμος 2969/2001

Αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα προϊόντα.

Άρθρο 7 - Υποχρεώσεις και δικαιώματα επιτηδευματιών Α. Οινοπνευματοποιοί Α' Κατηγορίας
18 Δεκεμβρίου 2001

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 281

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2969
Αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα προϊόντα.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 7Υποχρεώσεις και δικαιώματα επιτηδευματιών Α. Οινοπνευματοποιοί Α' ΚατηγορίαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι οινοπνευματοποιοί Α' Κατηγορίας και οι νεφτοποι­ οί πριν από την έναρξη της εργασίας τους οφείλουν: α) Να συστήσουν φορολογική αποθήκη και να λάβουν άδεια εγκεκριμένου αποθηκευτή. β) Να τηρούν βιβλίο, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, θεωρημένο από την αρμόδια Χημική Υπηρεσία, στο οποίο θα αναγράφονται κάθε μέρα οι εισαγόμενες και οι κατερ­ γαζόμενες στο εργοστάσιο πρώτες ύλες, τα παραγόμενα προϊόντα, ο αλκοολικός τίτλος αυτών, τα διατεθέντα και τα καταμετρηθέντα προϊόντα στο τέλος κάθε μήνα. Με α­ πόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται ο τύπος του βιβλίου, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την ε­ φαρμογή της διάταξης αυτής. γ) Να ενημερώνουν εγγράφως εκ των προτέρων τις αρ­ μόδιες, Τελωνειακή και Χημική, Υπηρεσίες κάθε φορά που πρόκειται να παραλάβουν πρώτες ύλες, προκειμένου να καταμετρηθούν και δειγματισθούν. δ) Να έχουν τοποθετημένους στα αποστακτικά τους μη­ χανήματα μετρητές και δειγματολήπτες και να διαθέτουν δοχεία ή δεξαμενές συλλογής της σούμας ή προκειμένου περί νεφτοποιών της ακάθαρτης αιθυλικής αλκοόλης, ο­ γκομετρημένα. Η δαπάνη για την τοποθέτηση των μετρη­ τών και των δειγματοληπτών βαρύνει τους εργοστασιάρ­ χες. ε) Να δηλώσουν εγγράφως αμέσως μετά το τέλος της απόσταξης στις αρμόδιες, Χημική και Τελωνειακή, Υπη­ ρεσίες τις ακριβείς ποσότητες των πρώτων υλών που κα­ τεργάστηκαν και το είδος των προϊόντων που παρήχθη­ σαν και να ζητήσουν την καταμέτρηση και δειγματοληψία αυτών, καθώς και την έκδοση Δελτίου Χημικής Ανάλυσης. στ) Να διαθέτουν τη σούμα που παράγουν αποκλειστι­ κά για επαναπόσταξη, για εξαγωγή σε τρίτες χώρες ή για αποστολή σε Κράτος ­ Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 επιτρέπεται η συστέγαση των οινοπνευματοποιείων Α' Κατηγορίας με οινοπνευματοποιεία Β' Κατηγορίας ή αποσταγματοποι­ εία, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δραστηριότητα θα δια­ τηρεί την αυτονομία της, ώστε να διασφαλίζεται η γνη­ σιότητα και καθαρότητα των προϊόντων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Απαγορεύεται στους οινοπνευματοποιούς Α' Κατη­ γορίας να λειτουργούν ως μικροί αποσταγματοποιοί (διή­ μεροι).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Απαγορεύεται στους νεφτοποιούς να είναι ταυτό­ χρονα οινοπνευματοποιοί Β' κατηγορίας, αποσταγματο­ ποιοί ή ποτοποιοί. Β. Οινοπνευματοποιοί Β' Κατηγορίας 1. Η εξακρίβωση της δυναμικότητας των οινοπνευματο­ ποιείων Β' Κατηγορίας γίνεται, εντός τριών μηνών από την έναρξη της λειτουργίας τους, από κλιμάκιο που αποτελεί­ ται από δύο χημικούς της αρμόδιας Χημικής Υπηρεσίας του Γενικού Χημείου του Κράτους και από έναν τελωνεια­ κό υπάλληλο του αρμόδιου Τελωνείου. Για τη δυναμικότη­ τα που προσδιορίζεται συντάσσεται πρωτόκολλο το οποίο προσυπογράφεται και από τον οινοπνευματοποιό ή τον α­ ντιπρόσωπό του. Ο οινοπνευματοποιός έχει δικαίωμα να υποβάλλει ένσταση, στο αρμόδιο Τελωνείο, μέσα σε είκο­ σι πέντε (25) ημέρες από την υπογραφή του πρωτοκόλ­ λου. Στην περίπτωση αυτή συ­γκροτείται επιτροπή από την οικεία Τελωνειακή Περιφέρεια αποτελούμενη από 2 α­ νώτερους Χημικούς υπαλλήλους και 1 ανώτερο Τελωνεια­ κό υπάλληλο, που προτείνονται από τις αρμόδιες Διευ­ θύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους και της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδι­ κών Φόρων Κατανάλωσης αντίστοιχα. 2. Απαγορεύεται για οποιονδήποτε λόγο η διακοπή λειτουργίας οινοπνευματοποιείου Β' Κατηγορίας χωρίς προηγούμενη γραπτή γνωστοποίηση στις αρμόδιες, Τε­ λωνειακή και Χημική, Υπηρεσίες. Η γνωστοποίηση γίνε­ ται ένα μήνα τουλάχιστον πριν τη διακοπή. Αν η λει­ τουργία διακοπεί αιφνιδίως λόγω βλάβης των μηχανη­ μάτων ή ανωτέρας βίας, ο εργοστασιάρχης οφείλει να ενημερώσει εντός δύο (2) εργάσιμων ημερών τις αρμό­ διες, Χημική και Τελωνειακή, Υπηρεσίες, οι οποίες, ε­ ντός των επόμενων δύο (2) εργάσιμων επίσης ημερών προβαίνουν και στη διαπίστωση της επικαλούμενης αι­ τίας διακοπής. 3. Οι οινοπνευματοποιοί Β' Κατηγορίας υποχρεούνται να διαθέτουν κατάλληλο γραφείο και χημικό εργαστήριο μέσα στο οινοπνευματοποιείο για την εγκατάσταση επό­ πτη Χημικού και Τελωνειακού υπαλλήλου. 4. Για τον έλεγχο των παραγόμενων προϊόντων οι οινο­ πνευματοποιοί Β' Κατηγορίας υποχρεούνται πριν από την έναρξη της λειτουργίας των μηχανημάτων τους να τοπο­ θετήσουν σε αυτά κατάλληλους μετρητές και δειγματο­ λήπτες. Ύστερα από έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους μπορούν να αντικαθι­ στούν τους μετρητές με άλλα μέσα μέτρησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Τα δοχεία συλλογής και αποθήκευσης, καθώς και οι σωληνώσεις μεταφοράς, πρέπει να είναι από υλικά κα­ τάλληλα για την αποθήκευση αλκοολούχων υγρών. Τα δοχεία συλλογής και αποθήκευσης πρέπει να είναι κανο­ νικού γεωμετρικού σχήματος, εγκατεστημένα έτσι ώστε να είναι ευχερής ο έλεγχος και η σφράγισή τους. Πριν α­ πό την έναρξη λειτουργίας θα πρέπει να γίνει ογκομέτρη­ ση των δοχείων συλλογής και αποθήκευσης της αιθυλι­ κής αλκοόλης, από επιτροπή που ορίζεται με απόφαση του αρμόδιου Τελωνείου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι οινοπνευματοποιοί Β' Κατηγορίας οφείλουν να τη­ ρούν βιβλίο, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, θεωρημένο από την αρμόδια Χημική Υπηρεσία, στο οποίο θα καταχω­ ρούν λεπτομερώς καθημερινά κάθε πράξη που αφορά το εργοστάσιό τους, δηλαδή τις εισαγόμενες και κατεργα­ ζόμενες πρώτες ύλες, τα παραχθέντα προϊόντα, τον αλ­ κοολικό τίτλο αυτών, τα διατεθέντα και τα καταμετρηθέ­ ντα προϊόντα στο τέλος κάθε μήνα. Για τους μηχανικούς μετρητές, τηρείται ξεχωριστό βιβλίο στο οποίο αναγρά­ φονται καθημερινά οι ενδείξεις τους. Με απόφαση του Υ­ πουργού Οικονομικών καθορίζεται ο τύπος των χρησιμο­ ποιούμενων βιβλίων, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής. Με την ίδια από­ φαση μπορεί να παρέχεται σε οινοπνευματοποιούς Β' Κα­ τηγορίας, οι οποίοι τηρούν τα προβλεπόμενα από τις δια­ τάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων βιβλία αποθήκης και παραγωγής ­ κοστολογίου, η δυνατότητα να υποκαθι­ στούν το βιβλίο του οινοπνευματοποιείου με τα βιβλία του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, με την προϋπόθεση ότι σε αυτά θα περιληφθούν όλα τα στοιχεία που προβλέπονται στην παράγραφο αυτή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Οι οινοπνευματοποιοί Β' Κατηγορίας οφείλουν να χρησιμοποιούν αποκλειστικά για απόσταξη με τους ανα­ καθαρτήρες τους τη σούμα που προμηθεύονται από οι­ νοπνευματοποιούς Α' Κατηγορίας ή άλλους οινοπνευμα­ τοποιούς Β' Κατηγορίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Οι οινοπνευματοποιοί Β' Κατηγορίας επιτρέπεται να είναι ταυτόχρονα και αποσταγματοποιοί, χρησιμοποιώ­ ντας όμως για το αποσταγματοποιείο τους ιδιαίτερες α­ ποθήκες, καθώς και ποτοποιοί, με την προϋπόθεση ότι θα διαθέτουν για το ποτοποιείο άλλον ανεξάρτητο χώρο, που θα πληροί τις ισχύουσες προδιαγραφές.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Οι οινοπνευματοποιοί Β' Κατηγορίας υποχρεούνται, στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα ή μέσα σε διάστημα δέ­ κα ημερών από τη διακοπή της εργασίας τους, να υπο­ βάλλουν δήλωση στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία, με βά­ ση τα στοιχεία των τηρούμενων από αυτούς βιβλίων, για τις εργασίες που πραγματοποίησαν τον προηγούμενο μή­ να. Η δήλωση υποβάλλεται σε ειδικό έντυπο που καθορί­ ζεται από την αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Χημείου του Κράτους και περιλαμβάνει: α) Τις πρώτες ύλες, κατά κατηγορία, που υπήρχαν στην αποθήκη τους στην αρχή του προηγούμενου μήνα, τις πρώτες ύλες που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια του μη­ νός, τις κατεργασθείσες μέσα στο μήνα και τα υπόλοιπα που υπήρχαν στην αποθήκη στο τέλος του μήνα. β) Τα αποστακτικά μηχανήματα που λειτούργησαν κατά τη διάρκεια του μηνός, τις ημέρες λειτουργίας κάθε μη­ χανήματος και την ποσότητα των προϊόντων που παρή­ χθησαν, εκφρασμένα σε λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοό­ λης, καθώς και τις αντίστοιχες ενδείξεις των μετρητών. γ) Την ποσότητα της ακάθαρτης αιθυλικής αλκοόλης που παρήχθη τον περασμένο μήνα και η οποία χρειάζεται ανακαθαρισμό, καθώς και την ποσότητα της ακάθαρτης αιθυλικής αλκοόλης η οποία υποβλήθηκε σε ανακαθαρι­ σμό ή διατέθηκε για άλλες χρήσεις. δ) Την ποσότητα της καθαρής αιθυλικής αλκοόλης που παρήχθη, καθώς και την ποσότητα αυτής που διατέθηκε με οποιονδήποτε τρόπο. ε) Κάθε άλλη λεπτομέρεια που θα καθοριστεί με από­ φαση του Υπουργού Οικονομικών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Η αρμόδια Χημική Υπηρεσία, προς την οποία υπο­ βάλλεται η δήλωση, προβαίνει στη θεώρησή της, ύστερα από έλεγχο των τηρούμενων βιβλίων και των ενδείξεων των μετρητών, καθώς και σε κάθε άλλη έρευνα την οποία κρίνει απαραίτητη. Αν από τον έλεγχο της δήλωσης πα­ ρουσιαστεί διαφορά ως προς τις πρώτες ύλες ή τα παρα­ γόμενα προϊόντα ή ουσιώδης ανακρίβεια σε αυτά που πε­ ριλαμβάνονται στη δήλωση, η Χημική Υπηρεσία συντάσ­ σει σχετικό πρωτόκολλο παράβασης και ενημερώνει το αρμόδιο Τελωνείο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που εκδί­ δεται ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους, καθορίζεται ο τρόπος βεβαίωσης της κατεργασίας των πρώτων υλών για παρα­ γωγή αιθυλικής αλκοόλης γενικά, ο τρόπος πίστωσής τους, καθώς και οι όροι που πρέπει να πληρούν οι χώροι, οι εγκαταστάσεις και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των οινοπνευματοποιείων Β' Κατηγορίας. Γ. Αποσταγματοποιοί 1. Όσα ορίζονται στις παραγράφους Β1, Β2, Β4, Β5, Β6, Β9, Β10 και Β11 εφαρμόζονται και στους αποσταγματο­ ποιούς. 2. Οι αποσταγματοποιοί επιτρέπεται να είναι ταυτόχρο­ να και οινοπνευματοποιοί Β' Κατηγορίας, χρησιμοποιώ­ ντας όμως για το οινοπνευματοποιείο τους ιδιαίτερες α­ ποθήκες, καθώς και ποτοποιοί, με την προϋπόθεση ότι θα διαθέτουν για το ποτοποιείο άλλον ανεξάρτητο χώρο που θα πληροί τις ισχύουσες προδιαγραφές. 3. Τα αποσταγματοποιεία μπορούν να συστεγάζονται με οινοποιεία, με τον περιορισμό ότι θα κατεργάζονται α­ ποκλειστικά φυσικούς οίνους και υποστάθμη τέτοιων οί­ νων, στέμφυλα σταφυλών και σταφυλές. Στην περίπτωση αυτή τα αποσταγματοποιεία απαγορεύεται να συστεγά­ ζονται με ποτοποιεία ή οινοπνευματοποιεία Α' ή Β' κατη­ γορίας. Δ. Ποτοποιοί 1. Οι ποτοποιοί μπορούν να έχουν εγκατεστημένο στο ποτοποιείο τους απλό χάλκινο άμβικα ποτοποιίας, χωρη­ τικότητας τουλάχιστον 150 λίτρων, τον οποίο θα χρησι­ μοποιούν αποκλειστικά για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών, απαγορευομένης της απόσταξης οίνων και υπο­ προϊόντων οινοποίησης, καθώς και αλκοολούχων υγρών που προέρχονται από αλκοολική ζύμωση σακχαρούχων ή αμυλούχων πρώτων υλών. Ειδικότερα, οι χάλκινοι άμβι­ κες απόσταξης για παραγωγή αρωματισμένης αιθυλικής αλκοόλης με σπόρους ανίσου ή και άλλων φυτών, όπως αυτά προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις περί ούζου, πρέπει να έχουν χωρητικότητα από 150 έως 1.000 λίτρα. Ο άμβικας της ποτοποιίας διατηρείται πάντοτε σφραγι­ σμένος από την αρμόδια Χημική Υπηρεσία του Γενικού Χημείου του Κράτους. Σε περίπτωση αδυναμίας της Χημι­ κής Υπηρεσίας, η σφράγιση διενεργείται από το αρμόδιο Τελωνείο. Ο άμβικας αποσφραγίζεται μετά από αίτηση του ποτοποιού, κάθε φορά που πρόκειται να καθαριστεί από τα υπολείμματα της απόσταξης ή να γεμίσει με τις πρώτες ύλες για την παραγωγή των ποτών, οπότε και ε­ πανασφραγίζεται. 2. Οι ποτοποιοί υποχρεούνται να τηρούν βιβλίο, σε έ­ ντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, θεωρημένο από την αρμόδια Χημική Υπηρεσία, στο οποίο θα καταχωρούν κατά μήνα και κατά χρονολογική σειρά τις ποσότητες της αιθυλικής αλκοόλης, αποσταγμάτων ή προϊόντων απόσταξης, κα­ θώς και κάθε άλλου αλκοολούχου υγρού που παρέλαβαν, τις ποσότητες που κατεργάστηκαν, τα προϊόντα που πα­ ρήγαγαν, τα προϊόντα που διέθεσαν στην κατανάλωση, καθώς και τα υπόλοιπα, όλων των ανωτέρω, που είχαν την 1η του μηνός από τον προηγούμενο μήνα και αυτά που έ­ χουν στο τέλος του μήνα. Στο τέλος κάθε έτους οι ποτο­ ποιοί υποχρεούνται να υποβάλουν στην εποπτεύουσα Χη­ μική Υπηρεσία συγκεντρωτική δήλωση με όλα τα πιο πά­ νω στοιχεία. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται ο τύπος των χρησιμοποιούμενων βιβλίων, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής. Με την ίδια απόφαση μπορεί να παρέχε­ ται σε ποτοποιούς, οι οποίοι τηρούν τα προβλεπόμενα α­ πό τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων βιβλία αποθήκης και παραγωγής ­ κοστολογίου, η δυνατότητα να υποκαθιστούν το βιβλίο του ποτοποιείου με τα βιβλία του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, με την προϋπόθεση ό­ τι σε αυτά θα περιληφθούν όλα τα στοιχεία που προβλέ­ πονται στην παράγραφο αυτή. 3. Επιτρέπεται στους ποτοποιούς να εμφιαλώνουν οί­ νους, όξος, μη αλκοολούχα ποτά και χυμούς, αρκεί να πληρούν τους όρους και να διαθέτουν τις εγκαταστάσεις που προβλέπουν οι ειδικές για τις δραστηριότητες αυτές διατάξεις. 4. Επιτρέπεται η εμφιάλωση και διακίνηση ουδέτερης αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης αλκοολικού τίτλου 95% vol. από τους ποτοποιούς, καθώς και πλήρως μετουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης, υπό τον όρο ότι η εμφιάλωση της τελευταίας θα γίνεται σε διαφορετικές ε­ γκαταστάσεις από αυτές του ποτοποιείου. 5. Η χρήση αποστάγματος οίνου προς παρασκευή πο­ τών πρέπει να γίνεται με την παρουσία Χημικού της αρμό­ διας Χημικής Υπηρεσίας και να συντάσσεται Πρωτόκολλο Ανάμειξης. 6. Απαγορεύεται η συνύπαρξη και λειτουργία ποτοποι­ είου σε ενιαίο χώρο με άλλη επιχείρηση εκτός από απο­ σταγματοποιείο και οινοπνευματοποιείο Β' Κατηγορίας. 7. Απαγορεύεται στους ποτοποιούς να χρησιμοποιούν για την παραγωγή ποτών οποιαδήποτε άλλη αλκοόλη ε­ κτός από την ουδέτερη αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης, η οποία πρέπει να πληροί τις ισχύουσες προδιαγραφές. 8. Απαγορεύεται στους ποτοποιούς να διατηρούν πρα­ τήρια στα οποία πωλείται προϊόν απόσταξης μικρών απο­ σταγματοποιών (διημέρων) ή να το εμπορεύονται έστω και αν συμπράττουν ή συνεργάζονται με άλλους. 9. Απαγορεύεται η διάθεση εκτός της ελληνικής επι­ κράτειας αλκοόλης αρωματισμένης με απόσταξη που προορίζεται για την παρασκευή ούζου. 10. Απαγορεύεται η εμφιάλωση αλκοολούχων ποτών α­ πό άλλους επιτηδευματίες πλην των ποτοποιών. 11. Ο κατ' όγκο αλκοολικός τίτλος των αλκοολούχων ποτών που διατίθενται στην κατανάλωση δεν επιτρέπεται να είναι ανώτερος του 60% vol. Ε. Μικροί Αποσταγματοποιοί (διήμεροι) 1. Οι αμπελοκαλλιεργητές ή οι παραγωγοί των άλλων ε­ πιτρεπόμενων υλών που ορίζονται στην παράγραφο 2 ε­ πιτρέπεται να αποστάζουν τις πρώτες ύλες της παραγω­ γής τους, με απλούς χάλκινους άμβικες χωρητικότητας μέχρι 130 λίτρων ή με πήλινους άμβικες χωρητικότητας μέχρι 40 λίτρων, μέσα σε ένα δίμηνο χρονικό διάστημα που καθορίζεται στη χρονική περίοδο από 1ης Αυγού­ στου κάθε έτους έως 31 Ιουλίου του επομένου, για κάθε δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα ή κοινότητα από τον Προϊ­ στάμενο της οικείας Τελωνειακής Περιφέρειας. Σε εξαι­ ρετικές περιπτώσεις που λόγω δυσμενών συνθηκών, α­ σθενειών ή σοβαρών καταστροφών ή ζημιών από ακραίες καιρικές συνθήκες όπως χαλάζι, παγετός, πλημμύρες, καύσωνας, δεν υπάρχει επαρκής παραγωγή εντός του κα­ θορισθέντος διμήνου, επιτρέπεται με απόφαση της οικεί­ ας Τελωνειακής Περιφέρειας η παράταση του διμήνου για έναν ακόμη μήνα. 2. Οι πρώτες ύλες που επιτρέπονται να αποστάζουν οι εν λόγω παραγωγοί είναι στέμφυλα, μούρα, κούμαρα, κράνα, ζίζιφα και υπολείμματα μέλιτος. Στέμφυλα, κατά την έννοια του νόμου αυτού, είναι τα προερχόμενα από κανονική και επιμελημένη έκθλιψη των σταφυλιών, η από­ δοση των οποίων σε άνυδρη αιθυλική αλκοόλη δεν υπερ­ βαίνει τα 7,5 λίτρα ανά 100 χιλιόγραμμα καθαρών στεμ­ φύλων κατ' ανώτατο όριο. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που εκδίδε­ ται ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους, μπορεί να επιτρέπεται η α­ πόσταξη και άλλων καρπών ή φρούτων, όπως μήλων, σύ­ κων ­ αποσύκων, αχλαδιών, δαμάσκηνων, κερασιών, κο­ ρόμηλων. 3. Για την απόσταξη απαιτείται άδεια από το Τελωνείο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου είναι εγκατεστημέ­ νος ο άμβικας όπου θα διενεργηθεί η απόσταξη. Η χρονι­ κή διάρκεια αυτής δεν μπορεί να υπερβεί για κάθε παρα­ γωγό τα οκτώ 24ωρα, συνεχή ή χωρισμένα, κατ' ανώτατο όριο και συναρτάται με την ποσότητα των πρώτων υλών που προορίζονται για απόσταξη. Δικαίωμα άδειας από­ σταξης αποκτούν αποκλειστικά οι παραγωγοί των επιτρε­ πόμενων πρώτων υλών και σε άμβικα που είναι εγκατε­ στημένος μέσα στα όρια του δήμου που έχουν παραχθεί οι πρώτες ύλες ή σε όμορο δήμο. Κατ' εξαίρεση επιτρέ­ πεται με άδεια του Τελωνείου, στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου έχουν παραχθεί οι πρώτες ύλες, να μεταφερ­ θούν αυτές προς απόσταξη σε άμβικα που είναι εγκατε­ στημένος και σε άλλον πλην των ανωτέρω δήμο, αποκλει­ στικά στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος απόσταξης πα­ ραγωγός είναι κάτοχος του άμβικα αυτού. Για την έκδοση άδειας απόσταξης απαιτείται η υποβο­ λή στο αρμόδιο Τελωνείο σχετικής δήλωσης που θα περι­ λαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία: α) Το όνομα και επώνυμο του παραγωγού. β) Το όνομα και επώνυμο του κατόχου του άμβικα, τον Αριθμό Γενικού Μητρώου του άμβικα, τη χωρητικότητά του σε λίτρα, καθώς και τον αριθμό και χρονολογία της ά­ δειας κατοχής του. γ) Το δήμο, δημοτικό διαμέρισμα ή κοινότητα και τη θέ­ ση όπου πρόκειται να λειτουργήσει ο άμβικας. δ) Το είδος και την ποσότητα των προς απόσταξη πρώ­ των υλών και την ποσότητα έτοιμου προϊόντος που ανα­ μένεται να παραχθεί. ε) Το χρονικό διάστημα της λειτουργίας του άμβικα σε 24ωρα και την ημέρα που ζητείται η αποσφράγισή του. Επίσης απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης της αρμό­ διας υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας για την ιδιότη­ τα του παραγωγού, τη θέση και την έκταση του κτήματος, καθώς και την ποσότητα των πρώτων υλών που παρήχθη­ σαν. Αν είναι αδύνατη η προσκόμιση της βεβαίωσης αυ­ τής, τα στοιχεία αυτά είναι δυνατόν να βεβαιώνονται από τον οικείο δήμο ή κοινότητα. Σε κάθε άμβικα χωρητικότη­ τας μέχρι 130 λίτρων μπορεί να αποστάζει εκτός από τον κάτοχό του και οποιοσδήποτε άλλος δικαιούχος απόστα­ ξης παραγωγός. 4. Απαγορεύεται η εργασία συγχρόνως με περισσότε­ ρους από έναν άμβικες τόσο από τον δικαιούχο απόστα­ ξης παραγωγό, όσο και από τον κάτοχο του άμβικα σε πε­ ρίπτωση που αυτός κατέχει περισσότερους από έναν. 5. Απαγορεύεται η λειτουργία περισσότερων από έναν αμβίκων χωρητικότητας μέχρι 130 λίτρων στον ίδιο χώρο χωρίς ειδική άδεια του αρμόδιου Τελωνείου. Επίσης απα­ γορεύεται η λειτουργία των εν λόγω αμβίκων σε χώρους όπου έχουν εναποτεθεί οίνοι. 6. Απαγορεύεται στους εν λόγω παραγωγούς να λει­ τουργούν παράλληλα ως οινοπνευματοποιοί Α' και Β' Κα­ τηγορίας, νεφτοποιοί, αποσταγματοποιοί και ποτοποιοί ή να εργάζονται στους ίδιους χώρους με τους επιτηδευμα­ τίες αυτούς. 7. Οι άμβικες κάτω των 130 λίτρων είναι διαρκώς σφρα­ γισμένοι και αποσφραγίζονται από την αρμόδια αρχή μό­ νο για το χρονικό διάστημα για το οποίο έχει εκδοθεί η ά­ δεια απόσταξης. 8. Η διάθεση στην κατανάλωση του παραγόμενου έτοι­ μου προϊόντος πραγματοποιείται από τους ίδιους τους παραγωγούς ή από τους αγοραστές με τα φορολογικά στοιχεία που προβλέπονται από τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, χύμα, σε γυάλινα δοχεία χωρίς οποιασδήποτε μορφής τυποποίηση. Αν ο ίδιος ο παραγωγός διακινεί το προϊόν, αυτό συνοδεύεται από αντίγραφο της άδειας α­ πόσταξης και του αποδεικτικού είσπραξης του ειδικού φόρου κατανάλωσης. 9. Απαγορεύεται η διάθεση του προϊόντος των μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων) σε ποτοποιούς, αποσταγ­ ματοποιούς και οινοπνευματοποιούς Α' Κατηγορίας. 10. Επιτρέπεται κατόπιν ειδικής άδειας από το αρμόδιο Τελωνείο, η κατασκευή ειδικής θυρίδας (πορτέλλο) στο λέβητα για το άδειασμα των υπολειμμάτων της απόστα­ ξης, χωρίς οποιαδήποτε άλλη επέμβαση στα λοιπά μέρη του άμβικα, με τρόπο ώστε να διαφυλάσσεται ο παραδο­ σιακός χαρακτήρας του. Αντί της μετασκευής αυτής επι­ τρέπεται, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, η χρη­ σιμοποίηση ειδικής ανυψωτικής συσκευής (παλάγκο) για την ανύψωση και ανατροπή του λέβητα για το άδειασμα των υπολειμμάτων της απόσταξης. 11. Οι άμβικες κάτω των 130 λίτρων που κατέχονται από τους μοναχούς στην περιοχή του Αγίου Όρους της χερ­ σονήσου του Άθω, από τη Μεγάλη Βίγκλα και εφεξής, για την παραγωγή αποστάγματος, παραμένουν διαρκώς α­ σφράγιστοι και επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ελεύθε­ ρα σε οποιαδήποτε εποχή του έτους. Οι μοναχοί του Αγί­ ου Όρους απαλλάσσονται από τις διατυπώσεις της σφράγισης και αποσφράγισης αμβίκων, των δηλώσεων και της λήψεως αδειών απόσταξης και του περιορισμού του χρονικού διαστήματος της απόσταξης. Η Ιερά Κοινότητα υποχρεούται να υποβάλλει στο αρμό­ διο Τελωνείο στην αρχή κάθε έτους κατάσταση που να εμ­ φανίζει: α) τον αριθμό των κατά το προηγούμενο έτος εργασθέ­ ντων αμβίκων και β) την ποσότητα του παραχθέντος προϊόντος. Κατά τα λοιπά, όσον αφορά τους άμβικες απόσταξης του Αγίου Όρους, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 4, καθώς και οι διατάξεις γενικά της παρούσας παραγρά­ φου Ε', ως προς τους όρους παραγωγής και διάθεσης στην κατανάλωση του προϊόντος απόσταξης. Στην περιο­ χή του Αγίου Όρους απαγορεύεται η σύσταση και λει­ τουργία οινοπνευματοποιείου Α' και Β' Κατηγορίας, απο­ σταγματοποιείου και ποτοποιείου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζο­ νται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παραγράφου Ε' του άρθρου αυτού.

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2001
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2001
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ