80 Α' 2009

ΝΟΜΟΣ 3763/2009

Ενσωµάτωση Οδηγιών 2006/98/ ΕΚ, 2008/8/ΕΚκαι 2007/ 74/EK, διατάξεων των Οδηγιών 2006/112/ΕΚ και 2006/ 69/ΕΚ, διατάξεις φορολογίας εισοδήµατος, κεφαλαίου, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών και λοιπές διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ∆ΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΚΩ∆ΙΚΑ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ
Άρθρο 8
27 Μαΐου 2009

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 80
27 Μαΐου 2009

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3763
Ενσωµάτωση Οδηγιών 2006/98/ ΕΚ, 2008/8/ΕΚκαι 2007/ 74/EK, διατάξεων των Οδηγιών 2006/112/ΕΚ και 2006/ 69/ΕΚ, διατάξεις φορολογίας εισοδήµατος, κεφαλαίου, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών και λοιπές διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 8ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 27 του Κώδικα Φόρου Προστιθέµενης Αξίας (ν. 2859/2000, ΦΕΚ 248 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής: «Εξαιρείται η ναύλωση ή η µίσθωση σκαφών ή αεροσκαφών ιδιωτικής χρήσης που προορίζονται για αναψυχή ή αθλητισµό. Η ναύλωση επαγγελµατικών πλοίων αναψυχής του ν. 2743/1999 απαλλάσσεται, εφόσον αυτά προσεγγίζουν κατά την πραγµατοποίηση των πλόων τους και σε λιµένες εκτός Ελλάδας».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το τέταρτο εδάφιο της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 27 του ίδιου Κώδικα, αντικαθίσταται ως εξής: «Οι διατάξεις αυτής της περίπτωσης που αφορούν στα πλοία του ν. 2743/1999 εφαρµόζονται και για τα λοιπά επαγγελµατικά πλοία».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στην περίπτωση γ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 36 του Κώδικα ΦΠΑ προστίθεται νέα υποπερίπτωση iv, ως εξής: «iv) Υπεύθυνη δήλωση µε την οποία γνωστοποιεί τις τυχόν αιτίες για τις οποίες πρόκειται να συνταχθεί έγγραφο µε το οποίο διορθώνεται, συµπληρώνεται, τροποποιείται ή επαναλαµβάνεται άλλο έγγραφο το οποίο αφορά πράξεις της παραγράφου 1 και της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 6».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η περίπτωση β΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 37 του Κώδικα ΦΠΑ αναριθµείται σε γ ΄ και προστίθεται νέα περίπτωση β, ως εξής: «β) να µην συντάσσουν έγγραφα διορθωτικά, συµπληρωµατικά, τροποποιητικά ή επαναληπτικά των εγγράφων που αναφέρονται στην προηγούµενη περίπτωση α, εφόσον δεν παραδίδεται σε αυτούς θεωρηµένο αντίγραφο της πράξης προσδιορισµού του φόρου που εκδίδεται σύµφωνα µε την περίπτωση β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 49».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η παράγραφος 4 του άρθρου 37 του Κώδικα ΦΠΑ αντικαθίσταται ως εξής: «4. Ο υποθηκοφύλακας ή ο προϊστάµενος του κτηµατολογικού γραφείου είναι υποχρεωµένος να αρνηθεί τη µεταγραφή σύµβασης ή δικαστικής απόφασης ή οποιασδήποτε άλλης πράξης που αφορά πράξεις επί ακινήτων που προβλέπουν οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 περίπτωση α΄ του άρθρου 6, πλην της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αν δεν προσκοµίζεται σε αυτόν αντίγραφο της ειδικής δήλωσης της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 36 ή θεωρηµένο αντίγραφο της πράξης προσδιορισµού του φόρου, η οποία εκδίδεται σύµφωνα µε την περίπτωση β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 49 προκειµένου για έγγραφα διορθωτικά, συµπληρωµατικά, τροποποιητικά ή επαναληπτικά των παραπάνω εγγράφων».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ προστίθενται νέα εδάφια ως εξής: «Μετά την παρέλευση της προθεσµίας που ορίζεται στην παράγραφο 1 και σε κάθε περίπτωση πριν από την καταχώρηση της πράξης προσδιορισµού του φόρου στο οικείο βιβλίο, η οποία εκδίδεται σύµφωνα µε τις διατάξεις των άρθρων 49 ή 50, επιτρέπεται επίσης η υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων. Αρχική ή τροποποιητική δήλωση, η οποία υποβάλλεται µετά την καταχώρηση της πράξης προσδιορισµού του φόρου στα οικεία βιβλία, για τη συγκεκριµένη φορολογική ή διαχειριστική περίοδο που ελέγχθηκε, είναι απαράδεκτη και δεν παράγει έννοµο αποτέλεσµα».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Η παράγραφος 2 του άρθρου 49 του Κώδικα ΦΠΑ αναριθµείται σε περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού και προστίθεται νέα περίπτωση β΄ ως εξής: «β) Μερική πράξη είναι και η πράξη που εκδίδεται επί ειδικής δήλωσης για τη µεταβίβαση ακινήτων κατά τα οριζόµενα στην παράγραφο 2 του άρθρου 48. Η έκδοση της πράξης αυτής δεν αποκλείει την έκδοση συµπληρωµατικής πράξης επί της ειδικής δήλωσης όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της υποπερίπτωσης iv της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 36».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 50 του Κώδικα ΦΠΑ καταργείται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 52 του Κώδικα ΦΠΑ προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής: «Αν υποβληθεί αίτηµα για διοικητική επίλυση της διαφοράς µε ιδιαίτερη αίτηση, η προθεσµία για την άσκηση της προσφυγής αναστέλλεται µε την υποβολή της αίτησης, µη υπολογιζόµενης της ηµέρας υποβολής αυτής και συνεχίζεται από την επόµενη εργάσιµη για τις δηµόσιες υπηρεσίες ηµέρα, της ηµέρας υπογραφής της πράξης µαταίωσης ή µερικής επίλυσης της διαφοράς».

Αθήνα, 22 Μαΐου 2009
Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΤΗΣ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ∆ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ∆ΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ Α. ΣΑΜΑΡΑΣ Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους Αθήνα, 26 Μαΐου 2009
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ