80 Α' 2009

ΝΟΜΟΣ 3763/2009

Ενσωµάτωση Οδηγιών 2006/98/ ΕΚ, 2008/8/ΕΚκαι 2007/ 74/EK, διατάξεων των Οδηγιών 2006/112/ΕΚ και 2006/ 69/ΕΚ, διατάξεις φορολογίας εισοδήµατος, κεφαλαίου, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών και λοιπές διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ∆΄ - ΘΕΜΑΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ Κ.Β.Σ.
Άρθρο 12 - Σύσταση Ειδικής Επιτελικής Οµάδας Εργασίας στο Υπουργείο Οικονοµίας και Οικονοµικών για τη µελέτη και δηµιουργία σχεδίου εφαρµογής ηλεκτρονικών διασταυρώσεων
27 Μαΐου 2009

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 80
27 Μαΐου 2009

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3763
Ενσωµάτωση Οδηγιών 2006/98/ ΕΚ, 2008/8/ΕΚκαι 2007/ 74/EK, διατάξεων των Οδηγιών 2006/112/ΕΚ και 2006/ 69/ΕΚ, διατάξεις φορολογίας εισοδήµατος, κεφαλαίου, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών και λοιπές διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 12Σύσταση Ειδικής Επιτελικής Οµάδας Εργασίας στο Υπουργείο Οικονοµίας και Οικονοµικών για τη µελέτη και δηµιουργία σχεδίου εφαρµογής ηλεκτρονικών διασταυρώσεωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονοµίας και Οικονοµικών Ειδική Επιτελική Οµάδα Εργασίας (εφεξής Ειδική Επιτελική Οµάδα), για τη µελέτη και δηµιουργία Σχεδίου Εφαρµογής ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, µε σκοπό την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με απόφαση του Υπουργού Οικονοµίας και Οικονοµικών, που δηµοσιεύεται στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως, η Ειδική Επιτελική Οµάδα συγκροτείται από: α. Τον Γενικό Γραµµατέα της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων, ως Συντονιστή. β. Τον Προϊστάµενο της Γενικής ∆ιεύθυνσης Φορολογίας, ως µέλος, µε αναπληρωτή Προϊστάµενο ∆ιεύθυνσης της ίδιας Γενικής ∆ιεύθυνσης, ανάλογα µε το αντικείµενο της συνεδρίασης. γ. Τον Προϊστάµενο της Γενικής ∆ιεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων, ως µέλος, µε αναπληρωτή Προϊστάµενο ∆ιεύθυνσης της ίδιας Γενικής ∆ιεύθυνσης, ανάλογα µε το αντικείµενο της συνεδρίασης. δ. Τον Προϊστάµενο της Γενικής ∆ιεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, ως µέλος, µε αναπληρωτή Προϊστάµενο ∆ιεύθυνσης της ίδιας Γενικής ∆ιεύθυνσης, ανάλογα µε το αντικείµενο της συνεδρίασης. ε. Τον Προϊστάµενο της Γενικής ∆ιεύθυνσης Οικονοµικής Επιθεώρησης, ως µέλος, µε αναπληρωτή τον Προϊστάµενο της ∆ιεύθυνσης Εποπτείας Εσωτερικού Ελέγχου ή τον Προϊστάµενο της ∆ιεύθυνσης ∆ηµόσιων ∆ιαχειρίσεων, Ν.Π. και ∆Ε.ΚΟ. στ. Τον Προϊστάµενο της Γενικής ∆ιεύθυνσης Κ.Ε.Π.Υ.Ο., ως µέλος, µε αναπληρωτή τον Προϊστάµενο της ∆ιεύθυνσης Εφαρµογών Η/Υ (∆30). ζ. Τον Προϊστάµενο της ∆ιεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήµατος, ως µέλος, µε αναπληρωτή τον νόµιµο αναπληρωτή του στη ∆ιεύθυνση. η. Τον Προϊστάµενο της ∆ιεύθυνσης Ελέγχου, ως µέλος, µε αναπληρωτή τον νόµιµο αναπληρωτή του στη ∆ιεύθυνση. θ. Τον Προϊστάµενο της ∆ιεύθυνσης Μητρώου, ως µέλος, µε αναπληρωτή τον νόµιµο αναπληρωτή του στη ∆ιεύθυνση. ι. Τον Προϊστάµενο της ∆ιεύθυνσης Εφαρµογών Η/Υ (∆30), ως µέλος, µε αναπληρωτή τον νόµιµο αναπληρωτή του στη ∆ιεύθυνση. ια. Τον Προϊστάµενο της ∆ιεύθυνσης Εκµετάλλευσης Συστηµάτων Η/Υ (∆31), ως µέλος, µε αναπληρωτή τον νόµιµο αναπληρωτή του στη ∆ιεύθυνση. ιβ. Τον Προϊστάµενο της ∆ιεύθυνσης Εισαγωγής και Ελέγχου Στοιχείων Η/Υ (∆32), ως µέλος, µε αναπληρωτή τον νόµιµο αναπληρωτή του στη ∆ιεύθυνση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο Συντονιστής της Ειδικής Επιτελικής Οµάδας, στα πλαίσια των αρµοδιοτήτων του και ανάλογα µε το αντικείµενο της συνεδρίασης, δύναται να καλεί πρόσθετα και τα στελέχη εκείνα, που κρίνονται απαραίτητα, για τη διευκόλυνση του έργου της Οµάδας αυτής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η Ειδική Επιτελική Οµάδα συνεργάζεται µε όλες τις αρµόδιες Υπηρεσίες, ανάλογα µε το είδος της διασταύρωσης, οι οποίες υποχρεούνται να προσφέρουν τη συνδροµή τους, ώστε τα αποτελέσµατα των διασταυρώσεων που τελικά αποστέλλονται σε φορολογουµένους, να εξυπηρετούν µε τον πλέον αποτελεσµατικό τρόπο την ανάδειξη µη δηλούµενων εισοδηµάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Το έργο της Ειδικής Επιτελικής Οµάδας, συνίσταται στη δηµιουργία Σχεδίου Εφαρµογής ηλεκτρονικών διασταυρώσεων µε σκοπό την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής. Σε αυτό περιλαµβάνεται ο συντονισµός, η µελέτη, ο σχεδιασµός και η παρακολούθηση της υλοποίησης διασταυρώσεων στοιχείων φορολογουµένων, που µπορούν να πραγµατοποιηθούν στη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) και ειδικότερα: α. Η αναζήτηση νέων τρόπων αποτελεσµατικών διασταυρώσεων µε χρήση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και ο προσδιορισµός διαθέσιµων αλλά και νέων πηγών προς διασταύρωση στοιχείων. β. Ο προσδιορισµός και η ιεράρχηση των διασταυρώσεων που µπορούν να υλοποιηθούν και o προσδιορισµός της κατάλληλης χρονικής στιγµής για την υλοποίηση µιας διασταύρωσης. γ. Η πρόταση εύρους εφαρµογής µιας διασταύρωσης και ο καθορισµός ορίων και έκτασης πληθυσµού φορολογουµένων. δ. Η αξιολόγηση της αξιοπιστίας και πληρότητας των συλλεγόµενων προς διασταύρωση φορολογικών στοιχείων, οι προτάσεις βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων αυτών και η συνεχής επικαιροποίηση αυτών, µε βάση το είδος της παραβατικότητας και τις µεθόδους φοροδιαφυγής. ε. Η απόφαση για τον προγραµµατισµό της αποστολής των αποτελεσµάτων, που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις, µε επιστολές απευθείας στους φορολογουµένους, µε ταυτόχρονη κοινοποίηση στις αρµόδιες οικονοµικές Υπηρεσίες. στ. Η αξιολόγηση της απόδοσης και της αποτελεσµατικότητας κάθε διασταύρωσης. ζ. Η υποβολή εκθέσεων µε τα στοιχεία αξιολόγησης των αποτελεσµάτων κάθε υλοποιούµενης διασταύρωσης στον Υπουργό Οικονοµίας και Οικονοµικών. η. Η εισήγηση προς τον Υπουργό Οικονοµίας και Οικονοµικών προς έγκριση του τρόπου και της διαδικασίας αξιοποίησης των διασταυρώσεων, ακόµα και µε τη διερεύνηση ενδεικτικού δείγµατος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Τα Σχέδια Εφαρµογής Ηλεκτρονικών ∆ιασταυρώσεων, που καταρτίζει η Ειδική Επιτελική Οµάδα, αφού εγκριθούν από τον Υπουργό Οικονοµίας και Οικονοµικών, τίθενται υπόψη της ∆ιεύθυνσης Ελέγχων του Υπουργείου Οικονοµίας και Οικονοµικών και διαβιβάζονται στη Γ.Γ.Π.Σ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Με απόφαση του Υπουργού Οικονοµίας και Οικονοµικών, δύναται να τροποποιείται η συγκρότηση της Ειδικής Επιτελικής Οµάδας και να ρυθµίζεται κάθε αναγκαία λεπτοµέρεια σχετικά µε την οργάνωση, τη γραµµατειακή υποστήριξη και εν γένει τη λειτουργία της Οµάδας αυτής.

Αθήνα, 22 Μαΐου 2009
Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΤΗΣ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ∆ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Ι. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ∆ΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ Α. ΣΑΜΑΡΑΣ Α. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους Αθήνα, 26 Μαΐου 2009
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ