167 Α' 2010

ΝΟΜΟΣ 3883/2010

Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων − Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και συναφείς διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ - ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟ – ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
24 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 167
24 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3883
Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων − Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και συναφείς διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΙΑ
ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟ – ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Άρθρο 54Μετονομασία – ΥπαγωγήΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το Κοινό Στρατολογικό Σώμα των ΕΔ μετεξελίσσεται και μετονομάζεται σε Κοινό Σώμα Στρατολογικό − Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων (ΣΣΝΣ).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι Αξιωματικοί του Σώματος ΣΣΝΣ, εκτός από τις υφιστάμενες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου Στρατολογικές Υπηρεσίες και λοιπές θέσεις στις οποίες υπηρετούν, τοποθετούνται, μετατίθενται και αποσπώνται επιπλέον, εφόσον είναι πτυχιούχοι Νομικού Τμήματος ΑΕΙ, ως Νομικοί Σύμβουλοι σε Υπηρεσίες και Φορείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στα ΓΕ, σε ανεξάρτητα Γραφεία Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων, υπαγόμενοι απευθείας στους οικείους Αρχηγούς ΓΕ εφόσον υπηρετούν σε αυτά ή στον Διοικητή Σχηματισμών επιπέδου τουλάχιστον Σώματος Στρατού για το ΣΞ, στον Διοικητή του Επιτελείου του Αρχηγείου Στόλου, της Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού και της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης για το ΠΝ και του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης και της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης για την ΠΑ, καθώς και σε αποστολές και θέσεις εξωτερικού, στα πλαίσια των διεθνών υποχρεώσεων ή αναγκών της χώρας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η μέχρι σήμερα διοικητική υπαγωγή των Μονάδων και Υπηρεσιών του Στρατολογικού Σώματος παραμένει ως έχει και μετά τη μετονομασία του σε Σώμα Στρατολογικό – Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων.

Άρθρο 55Στελέχωση – Προέλευση ΑξιωματικώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι οργανικές θέσεις των Αξιωματικών του Σώματος ΣΣΝΣ στελεχώνονται ως εξής: α. Από το σύνολο των υπηρετούντων Αξιωματικών του Κοινού Στρατολογικού Σώματος. β. Από μετατάξεις Αξιωματικών όλων των Κλάδων των ΕΔ και των ΚΣ, ανεξαρτήτως Όπλου, Σώματος και ειδικότητας, οι οποίοι, κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου υπηρετούν στις ΕΔ, σύμφωνα με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις των επομένων παραγράφων 2 και 3. γ. Από απόφοιτους του οικείου Τμήματος της ΣΣΑΣ, το οποίο μετονομάζεται σε Τμήμα Στρατολογικό − Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων. δ. Από μετατάξεις υπηρετούντων Δικαστικών Λειτουργών των ΕΔ μέχρι και το βαθμό του Στρατιωτικού Δικαστή Β΄, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Δικαιούνται να υποβάλουν αναφορά μετάταξης στο Σώμα ΣΣΝΣ συνοδευόμενη από τα απαραίτητα για την απόδειξη της συνδρομής των απαιτούμενων προϋποθέσεων δικαιολογητικά, όσοι από τους αναφερομένους στην παραπάνω υποπαράγραφο 1β του παρόντος άρθρου είναι: α. Αξιωματικοί εξ εφέδρων κατ’ απονομή, μονιμοποιηθέντες και μη, που έχουν ανακληθεί στην ενέργεια σύμφωνα με τον α.ν. 833/1937 (ΦΕΚ 351/Α΄) ως πτυχιούχοι Νομικών Τμημάτων ΑΕΙ, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Από τους παραπάνω, οι έφεδροι Αξιωματικοί εντάσσονται, μετά τη μετάταξή τους, στο Σώμα των μονίμων Αξιωματικών με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και εφαρμόζονται οι διατάξεις των υποπαραγράφων 4β και 4γ του άρθρου 39 του παρόντος νόμου. β. Μόνιμοι Αξιωματικοί μέχρι και το βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων, που είναι πτυχιούχοι Νομικού Τμήματος ΑΕΙ, οι οποίοι έχουν βαθμολογηθεί στις αξιολογήσεις τους στα ουσιαστικά προσόντα κατά τα τελευταία πέντε (5) έτη με άριστα, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν Γνωμάτευσης του ΣΑΓΕ, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διευθυντή της Διεύθυνσης ΣΣΝΣ του ΓΕΕΘΑ. Εφόσον ο αριθμός των υποψηφίων Αξιωματικών της παρούσας υποπαραγράφου υπερβαίνει τις θέσεις που καθορίζονται με το προηγούμενο άρθρο, συνυπολογιζομένων των θέσεων που καλύπτονται κατ’ αρχάς με τους Αξιωματικούς της υποπαραγράφου 2α του παρόντος άρθρου, το ΣΑΓΕ επιλέγει με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού αυτού τους υποψηφίους προς μετάταξη αναλόγως των τυπικών τους προσόντων και συγκεκριμένα κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης όσους είναι στο ακαδημαϊκό αντικείμενο της νομικής επιστήμης κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και αναλόγως του βαθμού του τίτλου βασικών σπουδών νομικής και της βαθμολογίας τους στα ουσιαστικά τους προσόντα ως Αξιωματικών κατά την τελευταία πενταετία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι Αξιωματικοί εξ εφέδρων κατ’ απονομή της ανωτέρω υποπαραγράφου 2α, οι οποίοι θα ενταχθούν στο Κοινό Σώμα ΣΣΝΣ, καλύπτουν θέσεις αποκλειστικά Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων του Κλάδου των ΕΔ από τον οποίο προέρχονται, των Γενικών Διευθύνσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή εξωτερικού. Όταν προαχθούν σε βαθμούς ανωτάτων Αξιωματικών, υπηρετούν στις υφιστάμενες οργανικές θέσεις του Σώματος ΣΣΝΣ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζεται η διαδικασία μετάταξης των Δικαστικών Λειτουργών των ΕΔ, τα κριτήρια επιλογής τους, η σειρά αρχαιότητάς τους στο Σώμα ΣΣΝΣ, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Άρθρο 56Αρμοδιότητες

Οι Αξιωματικοί του Σώματος ΣΣΝΣ, πέραν των καθοριζόμενων από τις κείμενες διατάξεις αρμοδιοτήτων του Κοινού Στρατολογικού Σώματος, όταν υπηρετούν σε θέσεις Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων είναι αρμόδιοι για την παροχή νομικών συμβουλών, γνωμοδοτήσεων, μελετών και εν γένει νομικής υποστήριξης στις ΕΔ. Ειδικότερα: α. Είναι αρμόδιοι για το νομικό έλεγχο των προτεινομένων από τους αρμόδιους φορείς των Υπηρεσιών τους σχεδίων νόμων προεδρικών διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, κανονισμών, διαταγών, οδηγιών και εγκυκλίων. β. Συμμετέχουν εφόσον απαιτηθεί στη νομική επεξεργασία και διαπραγμάτευση συμβάσεων και συμφωνιών των ΕΔ. γ. Συμμετέχουν με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε επιχειρησιακές μονάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που χρειάζονται νομική υποστήριξη, σύμφωνα με υφιστάμενες διατάξεις νόμων. δ. Γνωμοδοτούν επί αναφυόμενων νομικών ζητημάτων που αφορούν την υπηρεσία τους κατόπιν σχετικών γραπτών ερωτημάτων που υποβάλλονται αρμοδίως, χωρίς να υποκαθίστανται οι συνταγματικά προβλεπόμενες αρμοδιότητες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. ε. Εισηγούνται την έκδοση εγκυκλίων και οδηγιών προς το προσωπικό της Υπηρεσίας στην οποία υπηρετούν σχετικά με το αντικείμενό τους. στ. Παρακολουθούν την εξέλιξη του ελληνικού, του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου και τη νομολογία τους, σχετικά με τα θέματα της αρμοδιότητάς τους και την εν γένει λειτουργία των ΕΔ. ζ. Συμμετέχουν με διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ή του Αρχηγού του Κλάδου των ΕΔ στον οποίο υπηρετούν σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά ή στρατιωτικά συνέδρια και σεμινάρια που διοργανώνονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και των σχετικών θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων διεθνών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει η χώρα, με αντικείμενο που άπτεται των καθηκόντων της θέσης τους, όπως αυτό περιγράφεται στις παραπάνω υποπαραγράφους. Επίσης, με ίδια διαταγή, κατόπιν όμως αιτιολογημένης πρότασης και αναλόγως των υπηρεσιακών δυνατοτήτων, συμμετέχουν σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια ευρύτερου αντικειμένου, που σχετίζονται με την εν γένει νομική υποστήριξη των ΕΔ.

Άρθρο 57ΕκπαίδευσηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι Αξιωματικοί του Σώματος ΣΣΝΣ εκπαιδεύονται σε ειδικά σχολεία. Ο τόπος, το είδος, η διάρκεια της εκπαίδευσης, ο βαθμός των εκπαιδευομένων, οι εκπαιδευτές, οι Αξιωματικοί τους οποίους αφορά η παρούσα παράγραφος, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ύστερα από πρόταση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι Αξιωματικοί του Σώματος ΣΣΝΣ μπορούν επίσης να φοιτούν σε ΑΕΙ και σε Σχολές του εσωτερικού ή του εξωτερικού για τη λήψη μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Τα εν λόγω τμήματα των ΑΕΙ και οι Σχολές, ο τόπος, το είδος, η διάρκεια της εκπαίδευσης, οι δικαιούμενοι και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του συναρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού, ύστερα από πρόταση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το ΓΕΕΘΑ μεριμνά για την εγγραφή των σχετικών απαιτούμενων πιστώσεων για την εφαρμογή των ανωτέρω παραγράφων στον προϋπολογισμό του.

Άρθρο 58Καταστάσεις, Ιεραρχία, Θέσεις, Εξέλιξη και ΣτολήΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις για τις καταστάσεις των Αξιωματικών των ΕΔ, για την ιεραρχία και εξέλιξη, για τη στολή και τα διακριτικά βαθμού, τις διαμνημονεύσεις, τα παράσημα και τα μετάλλια Αξιωματικών του Κοινού Στρατολογικού Σώματος, ισχύουν και για τους μετατασσόμενους στο Σώμα ΣΣΝΣ Αξιωματικούς, με την επιφύλαξη των επομένων παραγράφων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι Αξιωματικοί που θα μεταταγούν στο Σώμα ΣΣΝΣ διατηρούν το βαθμό τους και ο χρόνος που διήνυσαν σε αυτόν πριν από τη μετάταξη λογίζεται ως αντίστοιχος χρόνος υπηρεσίας στο βαθμό Αξιωματικού του Σώματος ΣΣΝΣ. Ο υπολογισμός του συνολικού χρόνου υπηρεσίας τους ως Αξιωματικών εξακολουθεί να ισχύει και μετά τη μετάταξή τους στο Σώμα ΣΣΝΣ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ειδικά για την αρχαιότητα μεταξύ των μετατασσομένων Αξιωματικών στο Σώμα ΣΣΝΣ, λαμβάνεται υπόψη η σειρά αρχαιότητας που είχαν μεταξύ τους οι μετατασσόμενοι προ της μετάταξης. Οι Αξιωματικοί που μετατάσσονται στο Σώμα ΣΣΝΣ καθίστανται νεότεροι όσων ομοιοβάθμων τους Αξιωματικών του Κοινού Στρατολογικού Σώματος απέκτησαν το βαθμό που φέρουν κατά το ίδιο έτος. Για τους Αξιωματικούς της υποπαραγράφου 2α του άρθρου 55 του παρόντος νόμου που μετατάσσονται στο Σώμα ΣΣΝΣ και μονιμοποιούνται εφαρμόζονται αντιστοίχως οι διατάξεις της υποπαραγράφου 4γ του άρθρου 39 του παρόντος νόμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζονται οι θέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 54 του παρόντος νόμου, οι βαθμοί και τα προσόντα των Αξιωματικών που τοποθετούνται ως Στρατιωτικοί Νομικοί Σύμβουλοι σε αυτές, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή ειδικότερων θεμάτων του παρόντος κεφαλαίου.

Άρθρο 59Ειδικότερες διατάξειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ο όρος «Στρατολογικό Σώμα», αντικαθίσταται από τον όρο «Σώμα Στρατολογικό − Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για την αρχική μόνο στελέχωση του Σώματος ΣΣΝΣ και για την εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 55 του παρόντος νόμου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευσή του. Η Διεύθυνση ΣΣΝΣ του ΓΕΕΘΑ, στην οποία περιέρχονται τα ως άνω δικαιολογητικά, είναι αρμόδια για τις διαδικαστικές ενέργειες που θα απαιτηθούν για τη μετάταξή τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Όσοι μεταταγούν στο Σώμα ΣΣΝΣ εξακολουθούν να φέρουν τα παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις που τους έχουν απονεμηθεί πριν από τη μετάταξη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Τα Συμβούλια Κρίσεων και επανακρίσεων για τους Αξιωματικούς των ΚΣ είναι αρμόδια για εκκρεμείς υποθέσεις των Αξιωματικών που μετατάσσονται στο Σώμα ΣΣΝΣ, καθώς και για υποθέσεις που αναπέμπονται ύστερα από ακυρωτικές αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων.

Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2010
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΑΝΑΠΛ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2010
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ