180 Α' 2014

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 113/2014

Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ - Υπηρεσίες Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
29 Αυγούστου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 180
29 Αυγούστου 2014

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΜΕ ΑΡΙΘ. 113
Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις: α. του άρθρου 54 «Περιεχόμενο, έγκριση και τροποποίηση Οργανισμών» του ν. 4178/2013 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης − Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις» (Α΄ 174), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 27 του ν. 4210/2013 «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» (Α΄ 254), με το άρθρο 55 του ν. 4238/2014 «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), αλλαγή σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπές διατάξεις» (Α΄ 38), με το άρθρο 46 του ν. 4250/2014 «Διοικητικές Απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα – Τροποποίηση Διατάξεων του π.δ. 318/1992 (Α΄ 161) και λοιπές ρυθμίσεις» (Α΄ 74) και με το άρθρο 7 του ν. 4275/2014 «Τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3526/2007) − Επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων και άλλες διατάξεις» (Α΄ 149), β. του άρθρου 35, παρ. 4, του ν. 4024/2011 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο−βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις, εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012−2015» (Α΄ 226) και του άρθρου 10 του ν. 4210/2013 «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις» (Α΄ 254), γ. του άρθρου 21 του ν. 4048/2012 «Ρυθμιστική Διακυβέρνηση: Αρχές, Διαδικασίες και Μέσα Καλής Νομοθέτησης» (Α΄ 34), δ. του άρθρου 12 του ν. 3492/2006 «Οργάνωση συστήματος ελέγχου για τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης του Κρατικού Προϋπολογισμού και των εκτός του Κρατικού Προϋπολογισμού φορέων και άλλες διατάξεις» (Α΄ 210), ε. της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των νόμων 4046/2012, 4093/2012 και 4127/2013» (Α΄ 107), στ. του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, όπως κωδικοποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98), ζ. του ν. 4052/2012,«Νόμος αρμοδιότητας Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για εφαρμογή του νόμου «Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας» και άλλες διατάξεις» (Α΄ 41), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, η. του ν.3996/2011 «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις» (Α΄ 170) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
2. Το π.δ.86/2012 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 141) και το π.δ. 119/2013 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α΄ 153).
3. Την υπ’ αριθ. Υ301/25−6−2013 απόφαση του Πρωθυπουργού «Καθορισμός της σειράς τάξης των Υπουργείων» (Β΄ 1594).
4. Την υπ’ αριθ. Υ48/9−7−2012 απόφαση του Πρωθυπουργού περί καθορισμού αρμοδιοτήτων του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα (Β΄ 2105).
5. Τις από 14.02.2013 και 26−11−2013 αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, σχετικά με τις μεταρρυθμιστικές δράσεις του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
6. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται πρόσθετη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
7. Την υπ’ αριθ. 144/2014 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόταση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας , απο−
φασίζουμε:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄Υπηρεσίες Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Άρθρο 12Γενική Διεύθυνση Εργασίας και Ένταξης στην ΑπασχόλησηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στρατηγικός σκοπός της Γενικής Διεύθυνσης Εργασίας και Ένταξης στην Απασχόληση είναι ο σχεδιασμός, η προώθηση, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση πολιτικών στους τομείς: α) της εργασίας και απασχόλησης, ιδίως για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη διασφάλιση εγγυημένης διαβίωσης, β) της κοινωνικής ένταξης, προστασίας και κοινωνικής συνοχής, ιδίως με την προώθηση δράσεων και μέτρων για ανέργους, ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και άτομα που απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό καθώς και δράσεων και μέτρων για την προώθηση της ένταξης και την καταπολέμηση των διακρίσεων έναντι ατόμων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στην αγορά εργασίας, γ) της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, δ) των όρων εργασίας και αμοιβής καθώς και ε) της ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Γενική Διεύθυνση Εργασίας και Ένταξης στην Απασχόληση συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Διεύθυνση Όρων Εργασίας. β) Διεύθυνση Αμοιβής Εργασίας. γ) Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. δ) Διεύθυνση Απασχόλησης. ε) Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Κοινωνικής Συνοχής. στ) Αυτοτελές Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Άρθρο 13Διεύθυνση Όρων ΕργασίαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Όρων Εργασίας είναι ο σχεδιασμός δράσεων και η λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την προσαρμογή τους στο μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Όρων Εργασίας συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Ατομικής Σύμβασης Εργασίας και Συλλογικής Οργάνωσης. β) Τμήμα Χρονικών Ορίων Εργασίας. γ) Τμήμα Ισότητας των Φύλων στην Εργασία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Ατομικής Σύμβασης Εργασίας και Συλλογικής Οργάνωσης: αα) Η μελέτη και εισήγηση των αναγκαίων μέτρων, η ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου και η παρακολούθηση της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου, σχετικά με: ααα) την ατομική σύμβαση εργασίας, ααβ) τα μέτρα προστασίας των νεαρών προσώπων κατά την ανάληψη και εκτέλεση της εργασίας και ααγ) τη συλλογική οργάνωση και δράση, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων των απεργιών. αβ) Η παρακολούθηση της εφαρμογής των διαδικασιών που απαιτούνται για την κατάρτιση και έγκριση των Κανονισμών Εργασίας και η συνεργασία με συναρμόδιους φορείς για την επεξεργασία και κύρωση των Κανονισμών Προσωπικού των Επιχειρήσεων του Δημοσίου Τομέα. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Χρονικών Ορίων Εργασίας: βα) Η μελέτη και εισήγηση αναγκαίων μέτρων, η ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου και η παρακολούθηση της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου, σχετικά με τα χρονικά όρια εργασίας των εργαζομένων, τη λειτουργία των επιχειρήσεων και εκμεταλλεύσεων, το καθεστώς εργασίας των απασχολουμένων στις οδικές μεταφορές και το καθεστώς χορήγησης της ετήσιας κανονικής άδειας των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα. ββ) Η διαμόρφωση των πλαισίων υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων και ο καθορισμός της διαδικασίας έγκρισης της υπερωριακής απασχόλησης εργαζομένων επιχειρήσεων, εκμεταλλεύσεων και εργασιών εν γένει. γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Ισότητας των Φύλων στην Εργασία: γα) Η μελέτη και εισήγηση αναγκαίων μέτρων, η ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου και η παρακολούθηση της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου, σχετικά με την αρχή των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης, την προστασία της μητρότητας και την εναρμόνιση επαγγελματικού, ιδιωτικού και οικογενειακού βίου. γβ) Η συλλογή στοιχείων και στατιστικών δεδομένων για θέματα παραβάσεων και χορήγησης αδειών μητρότητας, φροντίδας παιδιού και γονικών αδειών εν γένει.

Άρθρο 14Διεύθυνση Αμοιβής ΕργασίαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Αμοιβής Εργασίας είναι ο σχεδιασμός δράσεων για τις συλλογικές ρυθμίσεις, με κύριο στόχο την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς εργασίας και τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Αμοιβής Εργασίας συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Συλλογικών Ρυθμίσεων. β) Τμήμα Συμφιλίωσης. γ) Τμήμα Φορτοεκφορτωτών − Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Συλλογικών Ρυθμίσεων: αα) Η εισήγηση προτάσεων και η εφαρμογή του εγχώριου, ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου όσον αφορά σε θέματα συλλογικού εργατικού δικαίου αβ) Η παρακολούθηση και διαχείριση του συστήματος καθορισμού νόμιμου κατωτάτου μισθού υπαλλήλων και ημερομισθίου εργατοτεχνιτών. αγ) Η μελέτη για την προώθηση µέτρων που αφορούν τον καθορισµό του ύψους των αποδοχών ορισµένων κατηγοριών εργαζοµένων στο Δηµόσιο, κ.λπ. µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προκειμένου να προβεί σε συνεργασία με αρμόδια τμήματα άλλων Υπουργείων προς έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων. αδ) Η έκδοση κανονιστικών ρυθμίσεων για τον καθορισµό και τη βελτίωση των όρων αµοιβής και εργασίας εκείνων των κατηγοριών των εργαζοµένων για τους οποίους δεν είναι δυνατή η ρύθμιση των ανωτέρω όρων, µε τη διαδικασία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) ή Διαιτητικών Αποφάσεων (Δ.Α.) λόγω ελλείψεως αντίστοιχης εργοδοτικής οργάνωσης. αε) Η διαχείριση του αποτελέσματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή η παραλαβή των Κλαδικών, Εθνικών και Τοπικών Ομοιοεπαγγελματικών Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και Διαιτητικών Αποφάσεων (Δ.Α.), σύνταξη των Πράξεων Κατάθεσης, τήρηση και επικαιροποίηση των Ειδικών βιβλίων, καταγραφή των Προσχωρήσεων, Επεκτάσεων και Καταγγελιών των συλλογικών ρυθμίσεων, που πραγματοποιούνται από συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και η παρακολούθηση, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων που αφορούν στις επιπτώσεις των συλλογικών ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας με σκοπό τη λήψη αποφάσεων για τον ανασχεδιασμό δημόσιων πολιτικών. αστ) Η επεξεργασία στοιχείων, που παρέχονται στην Υπηρεσία από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Ε.Τ.Α.Π.−Μ.Μ.Ε.) σε σχέση με τον αριθμό των δικαιούχων και των διαθεσίμων κονδυλίων του Ταμείου, προκειμένου να εκδοθεί υπουργική απόφαση που αφορά στην παροχή επιδοµάτων εορτών (Πάσχα−Χριστουγέννων−Ν. ΄ Ετους) στους απασχολούµενους µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Συμφιλίωσης: βα) Η παρέμβαση για τη συμφιλιωτική επίλυση κάθε θέματος που προκαλεί διένεξη ή διαφωνία µεταξύ εργοδοτών και εργαζοµένων, µε τη συνδροµή συµφιλιωτή. ββ) Η διαχείριση και παρακολούθηση του συστήματος επίλυσης των εργατικών διαφορών σε συνεργασία με το Σ.Ε.Π.Ε., ώστε να εξασφαλίζεται ο συντονισμός των αναλαμβανόμενων πρωτοβουλιών και η ενότητα των τεχνικών συμφιλίωσης. γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Φορτοεκφορτωτών Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών: γα) Η σε έντυπη μορφή ή ηλεκτρονική λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών (Μητρώο Α΄ και Β΄), καθώς και η διαρκής ανά τακτικά διαστήματα ανανέωση του μέσω βάσης δεδομένων στην οποία καταχωρούνται τα στοιχεία των εγγεγραμμένων σε αυτό.

Άρθρο 15Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας στην ΕργασίαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία είναι ο σχεδιασμός, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση δράσεων στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (Α.Υ.Ε.).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Συνθηκών Εργασίας. β) Τμήμα Προαγωγής της Υγείας, Βλαπτικών Παραγόντων Ασφάλειας και Εργονομίας. γ) Τμήμα Εθνικού Εστιακού Πόλου Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης. δ) Τμήμα Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης. ε) Τμήμα Επιμόρφωσης και Παρακολούθησης Πολιτικών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. στ) Τμήμα Ατόμων με Αναπηρία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Συνθηκών Εργασίας: αα) Η προώθηση νομοθεσίας για θέματα πρόληψης εργατικών ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών και κινδύνων για ειδικές ομάδες εργαζομένων. αβ) Η συμμετοχή στα αρμόδια ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα και επιτροπές σχετικά με τις διαδικασίες έκδοσης και παρακολούθησης του κοινοτικού και του διεθνούς δικαίου. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Προαγωγής της Υγείας, Βλαπτικών Παραγόντων Ασφάλειας και Εργονομίας: βα) Η προώθηση δράσεων και προγραμμάτων στον τομέα της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων για θέματα βλαπτικών παραγόντων, εργονομίας και ασφάλειας. ββ) Η οργάνωση και λειτουργία του Εθνικού Δικτύου Προαγωγής της Υγείας. βγ) Η οργάνωση προγραμμάτων εκπαίδευσης Ιατρών Εργασίας στο πλαίσιο απόκτησης της σχετικής ειδικότητας. βδ) Ο έλεγχος συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων λειτουργίας των Επιχειρήσεων Αφαίρεσης− Κατεδάφισης Αμιάντου (Ε.Α.Κ.). γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Εθνικού Εστιακού Πόλου Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης: γα) Ο συντονισμός και η διαχείριση εφαρμογής του έργου του Εθνικού Εστιακού Πόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (EU OSHA) και η στήριξη του έργου του σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. γβ) Η ανάπτυξη και υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία σε συνεργασία με τα άλλα τμήματα της Διεύθυνσης, καθώς και η αξιολόγηση της Στρατηγικής αυτής. γγ) Η διαχείριση της διαθέσιμης πληροφορίας, εμπειρίας και γνώσης για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (Α.Υ.Ε.), μέσω της λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Πληροφόρησης Α.Υ.Ε., την αξιοποίηση του διαδικτύου και η επιμέλεια έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων. δ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης: δα) Ο έλεγχος, η αξιολόγηση και η γνωμοδότηση επί των φακέλων των μελετών ασφαλείας−κοινοποιήσεων των επιχειρήσεων SEVESO. δβ) Οι επιθεωρήσεις βιομηχανικών εγκαταστάσεων με κίνδυνο ατυχήματος μεγάλης έκτασης (SEVESO). δγ) Η εκπόνηση και επικαιροποίηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης με συναρμόδιους φορείς. ε) Αρμοδιότητες του Τμήματος Επιμόρφωσης και Παρακολούθησης Πολιτικών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία: εα) Ο καθορισμός των προϋποθέσεων για τη διενέργεια προγραμμάτων επιμόρφωσης εργοδοτών−εργαζομένων, Τεχνικών Ασφαλείας, Ιατρών Εργασίας. εβ) Ο έλεγχος συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων για την έγκριση λειτουργίας παροχής υπηρεσιών προστασίας και πρόληψης από Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞ.Υ.Π.Π.), Εσωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης (ΕΣ.Υ.Π.Π.), καθώς και ο έλεγχος τήρησης των προϋποθέσεων αυτών. στ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Ατόμων με Αναπηρία: στα) Η σύνταξη προδιαγραφών προσβασιμότητας των χώρων εργασίας λαμβάνοντας υπόψη την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και την εξέλιξη της τεχνολογίας. στβ) Ο έλεγχος χώρων, η καταγραφή προβλημάτων προσβασιμότητας και οι προτάσεις επίλυσης.

Άρθρο 16Διεύθυνση ΑπασχόλησηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Απασχόλησης είναι η λήψη μέτρων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω της ανάληψης νομοθετικών πρωτοβουλιών, της κατάρτισης προγραμμάτων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, της ενίσχυσης της προσαρμοστικότητας του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρήσεων, της διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας καθώς και η παρακολούθηση και αξιολόγηση αυτών των μέτρων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Απασχόλησης συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Πολιτικών Απασχόλησης. β) Τμήμα Πολιτικών Επαγγελματικής Κατάρτισης, Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Ιδιωτικών Υπηρεσιών Απασχόλησης. γ) Τμήμα Στήριξης Ελλήνων Εργαζομένων στην αλλοδαπή και Απασχόλησης Αλλοδαπών στην Ελλάδα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Πολιτικών Απασχόλησης: αα) Η συμβολή στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής για την απασχόληση, την καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη των ανέργων. αβ) Η παρακολούθηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση, η κατάρτιση του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων (Κεφάλαιο Απασχόληση) και η συμμετοχή στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών. αγ) Η κατάρτιση Εθνικών Σχεδίων Δράσεων για την Απασχόληση, ο συντονισμός φορέων που σχεδιάζουν και υλοποιούν δράσεις και μέτρα για την προώθηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας και η παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων αυτών και των σχετικών δεικτών, με σκοπό την άντληση στοιχείων για την ανατροφοδότηση των πολιτικών απασχόλησης. αδ) Η εφαρμογή και παρακολούθηση της νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων. αε) Η υποστήριξη λειτουργίας της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης. αστ) Η ανάπτυξη και εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος διάγνωσης για τον καθορισμό των αναγκών της αγοράς εργασίας σε συνεργασία με το Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Πολιτικών Εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ) και Κοινωνικής Προστασίας και τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Πολιτικών Επαγγελματικής Κατάρτισης, Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Ιδιωτικών Υπηρεσιών Απασχόλησης: βα) Η συμμετοχή στον σχεδιασμό, συντονισμό και αξιολόγηση συστημάτων και παρεμβάσεων αρχικής και συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και επανακατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού. ββ) Η εισήγηση για τη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τις εκπαιδευτικές μονάδες του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των σπουδαστών ή των καταρτιζόμενων και των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, για την εφαρμογή του προγράμματος επαγγελματικού προσανατολισμού του Ο.Α.Ε.Δ. και για άδειες ασκήσεως επαγγέλματος διάφορων επαγγελμάτων. βγ) Η παροχή σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα της δυνατότητας άσκησης της δραστηριότητας της μεσολάβησης για προώθηση στην απασχόληση μέσω των Ιδιωτικών Γραφείων Εύρεσης Εργασίας (Ι.Γ.Ε.Ε.) και η ανάκλησή της. βδ) Η παροχή σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα της δυνατότητας άσκησης της δραστηριότητας της προσωρινής απασχόλησης μέσω των Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης (Ε.Π.Α.) και η ανάκλησή της. βε) Η παρακολούθηση της εύρυθμης λειτουργίας των Ιδιωτικών Υπηρεσιών Απασχόλησης (Ι.Γ.Ε.Ε. και Ε.Π.Α.) και η επίλυση αναφυόμενων προβλημάτων. βστ) Η τήρηση Μητρώου και η στατιστική ανάλυση, επεξεργασία και αξιολόγηση της δραστηριότητας των Ι.Γ.Ε.Ε και των Ε.Π.Α. γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Στήριξης Ελλήνων Εργαζομένων στην αλλοδαπή και Απασχόλησης Αλλοδαπών στην Ελλάδα: γα) Η συμβολή στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής για την απασχόληση των πολιτών τρίτων χωρών και την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. γβ) Η παρακολούθηση της εφαρμογής των ρυθμίσεων σχετικά με την απασχόληση των πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα και την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. γγ) Η προετοιμασία, ο συντονισμός και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων με τρίτες χώρες με σκοπό την σύναψη διακρατικών συμφωνιών τόσο για την εργασία μεταναστών στην χώρα μας όσο και για την προώθηση της απασχόλησης Ελλήνων πολιτών σε χώρες εκτός της Ε.Ε. γδ) Η συμμετοχή σε δράσεις διαβούλευσης με Διεθνείς Οργανισμούς σχετικά με ζητήματα που αφορούν πολιτικές για την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών και τον τρόπο εφαρμογής τους.

Άρθρο 17Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Κοινωνικής ΣυνοχήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Κοινωνικής Συνοχής είναι: α) ο σχεδιασμός, ο συντονισμός, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση των πολιτικών για την κοινωνική ένταξη και προστασία, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική οικονομία, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και γενικότερα όλων των πολιτικών που συνιστούν την εθνική στρατηγική για τη μείωση της φτώχειας και την καταπολέμηση του κοινωνικού και εργασιακού αποκλεισμού, καθώς και των αναγκαίων ενεργειών για την αποτελεσματική εφαρμογή τους, β) η λειτουργία του μηχανισμού για την παρακολούθηση και την εφαρμογή των πολιτικών κοινωνικής ένταξης, προστασίας και κοινωνικής συνοχής, ως επιτελικός φορέας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Κοινωνικής Συνοχής συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Κοινωνικής Ένταξης, Κοινωνικής Συνοχής και Ισότητας Ευκαιριών. β) Τμήμα για την Κοινωνική Προστασία και Αποκατάσταση Ατόμων Ειδικών Κατηγοριών. γ) Τμήμα Σχεδιασμού, Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Πολιτικών για την Κοινωνική Οικονομία. δ) Τμήμα Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α)Αρμοδιότητες του Τμήματος Κοινωνικής Ένταξης, Κοινωνικής Συνοχής και Ισότητας Ευκαιριών: αα) Η παρακολούθηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Απασχόλησης, των Γενικών Κατευθύνσεων Οικονομικής Πολιτικής και της Διαδικασίας της Κοινωνικής Προστασίας σε σχέση με την κοινωνική ένταξη των ευάλωτων ομάδων. αβ) Η επιμέλεια για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη. αγ) Η παρακολούθηση των δεικτών και η αξιοποίησή τους στην αξιολόγηση των μέτρων που τίθενται στα Εθνικά Σχέδια Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη. αδ) Η συμμετοχή στην κατάρτιση του Εθνικού Μεταρρυθμιστικού Προγράμματος σε ό,τι αφορά το στόχο για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. αε) Ο συντονισμός των συναρμόδιων φορέων για την κατάρτιση της Εθνικής Κοινωνικής Έκθεσης. αστ) Η εισήγηση στην Εθνική Επιτροπή Κοινωνικής Προστασίας της Εθνικής Στρατηγικής για την πρόληψη και καταπολέμηση των συνθηκών αποκλεισμού με στόχο την προώθηση της εργασιακής και κοινωνικής ένταξης. αζ) Η υποστήριξη της λειτουργίας της Εθνικής Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας. αη) Η επιτελική λειτουργία του μηχανισμού παρακολούθησης και εφαρμογής των μέτρων πολιτικής κοινωνικής ένταξης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η άντληση στοιχείων για την ανατροφοδότηση των πολιτικών κοινωνικής προστασίας και ένταξης. αθ) Η διατύπωση προτάσεων για μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού. αι) Η μέριμνα για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, ως μέσο ένταξης στην απασχόληση (άρθρο 18 του ν. 4147/2013, Α΄ 98). αια) Η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο μέτρων και πολιτικών που προέρχονται από κοινοτικούς και διεθνείς οργανισμούς και αφορούν στην καταπολέμηση των διακρίσεων. αιβ) Η παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών απασχόλησης κατά των διακρίσεων σε εθνικό, κοινοτικό και διεθνές επίπεδο. αιγ) Η πληροφόρηση του ευρύτερου κοινού για κοινοτικά και εθνικά προγράμματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση των διακρίσεων. αιδ) Η παρακολούθηση του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα που σχετίζονται με τις κοινωνικές πλευρές των θεμελιωδών δικαιωμάτων. αιε) Ο σχεδιασμός, συντονισμός και παρακολούθηση των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων που υλοποιούνται στο κοινοτικό πρόγραμμα Progress, ή σε οποιοδήποτε κοινοτικό πρόγραμμα, στο πεδίο της καταπολέμησης των διακρίσεων. αιστ) Η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς που έχουν σχέση με τα αντικείμενα της αρμοδιότητάς του. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος για την Κοινωνική Προστασία και Αποκατάσταση Ατόμων Ειδικών Κατηγοριών: βα) Η μέριμνα για την υποχρεωτική τοποθέτηση ατόμων ειδικών κατηγοριών σε θέσεις εργασίας, η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην απασχόλησή τους, καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών που αποσκοπούν στην αποκατάστασή τους. ββ) Η διατύπωση προτάσεων για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νομικού πλαισίου που διέπει τα άτομα ειδικών κατηγοριών. βγ) Η διοικητική στήριξη της Κεντρικής Επιτροπής Εποπτείας και Συντονισμού Εφαρμογής του ν. 2643/1998, (Α΄ 220). βδ) Η έκδοση Αποφάσεων με τις οποίες θεσπίζονται μέτρα πολιτικής και δράσεις για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, καθώς και η έκδοση Αποφάσεων κατόπιν σχετικών εισηγήσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Ε.Δ. με τις οποίες καταρτίζονται προγράμματα Νέων Θέσεων Εργασίας και Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και προγράμματα εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας ατόμων με αναπηρίες. βε) Η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς που έχουν σχέση με τα αντικείμενα της αρμοδιότητάς του. γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Σχεδιασμού, Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Πολιτικών για την Κοινωνική Οικονομία: γα) Ο σχεδιασμός πολιτικών για τη διαμόρφωση ενός οικοσυστήματος για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και η εισήγησή τους προς τα συναρμόδια υπουργεία. γβ) Η συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία για την επίλυση θεμάτων που άπτονται της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Ο συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων για την προώθηση δημόσιων συμβάσεων κοινωνικής αναφοράς. γγ) Η παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής των πολιτικών ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας. γδ) Η εκπόνηση και συνεχής προσαρμογή του θεσμικού – κανονιστικού πλαισίου σε θέματα κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας. γε) Η εκπόνηση απαραίτητων εργαλείων για την ομαλή λειτουργία των κοινωνικών επιχειρήσεων. γστ) Ο σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων προβολής της κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Η δικτύωση με ευρωπαϊκούς φορείς για την προώθηση και στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. γζ) Ο σχεδιασμός και προώθηση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων προς τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τα στελέχη όλων των φορέων που εμπλέκονται στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Η εισαγωγή του θεσμού της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. γη) Η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς που έχουν σχέση με τα αντικείμενα της αρμοδιότητάς του. δ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας: δα) Η τήρηση και λειτουργία του Γενικού Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας και των επιμέρους Μητρώων αυτού. δβ) Ο αυτεπάγγελτος έλεγχος των φορέων αναφορικά με την τήρηση των διατάξεων του ν. 4019/2011, (Α΄ 216), η σύνταξη έκθεσης πορισμάτων ελέγχου και η έκδοση σχετικών διοικητικών πράξεων. δγ) Η παροχή πληροφοριών προς τους πολίτες αναφορικά με τις προϋποθέσεις σύστασης και λειτουργίας κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Άρθρο 18Αυτοτελές Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας

Αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας: α) Η έκδοση Κανονιστικών Αποφάσεων που αφορούν στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του Σ.ΕΠ.Ε. β) Η δημιουργία βάσης δεδομένων εργατικής νομοθεσίας, η κωδικοποίηση αυτής και των εγκυκλίων, οδηγιών και απαντήσεων των επιτελικών υπηρεσιών του Υπουργείου επί θεμάτων ερμηνείας της εργατικής νομοθεσίας και η προώθησή τους στην Κεντρική Υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Άρθρο 19Γενική Διεύθυνση Οικονομικών ΥπηρεσιώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στρατηγικός σκοπός της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών είναι η ενιαία οικονομική διαχείριση και ο έλεγχος των οικονομικών υποθέσεων και λειτουργιών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων, όπως επίσης και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.), της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε.) και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής (Ε.Α.Α.), σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και ευθύνης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών. β) Διεύθυνση Οικονομικής Εποπτείας και Επιθεώρησης Νομικών Προσώπων. γ) Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης και Υπηρεσιών.

Άρθρο 20Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών ΑναφορώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών είναι η αποτελεσματική διαχείριση και συντονισμός των ενεργειών που αφορούν: α) Στην κατάρτιση, αναθεώρηση και υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (Μ.Π.Δ.Σ.). β) Στην κατάρτιση και εκτέλεση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου. γ) Στην κατάρτιση και παρακολούθηση της εκτέλεσης του Κοινωνικού Προϋπολογισμού. δ) Στην εποπτεία των εσόδων και περιουσίας των εποπτευόμενων φορέων. ε) Στη συγκέντρωση και επεξεργασία δημοσιονομικών στοιχείων, στην παραγωγή των σχετικών αναλύσεων και αναφορών και στην υποβολή τους σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (Μ.Π.Δ.Σ.) και Προϋπολογισμού. β) Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας. γ) Τμήμα Δημοσιονομικών Αναλύσεων και Αναφορών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (Μ.Π.Δ.Σ.) και Προϋπολογισμού: αα) Ο σχεδιασμός, κατάρτιση, τροποποίηση και εκτέλεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (Μ.Π.Δ.Σ.) του Υπουργείου. αβ) Ο σχεδιασμός, κατάρτιση, τροποποίηση και αναμόρφωση του Τακτικού Προϋπολογισμού των υπηρεσιών του Υπουργείου, η παρακολούθηση της ορθής εκτέλεσης του Τακτικού Προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η εναρμόνισή τους με το Μ.Π.Δ.Σ. αγ) Ο σχεδιασμός, κατάρτιση και τροποποίηση του Κοινωνικού Προϋπολογισμού ευθύνης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και η παρακολούθηση της ορθής εκτέλεσής του σύμφωνα με τους τεθέντες δημοσιονομικούς στόχους. αδ) Η κατάρτιση των μεσοπρόθεσμων και ετήσιων προγραμμάτων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου και η αναθεώρησή του. αε) Η σύνταξη των Μνημονίων Συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) όπως προβλέπεται από το ν. 4270/2014, (Α΄ 143). β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Εσόδων και Περιουσίας: βα) Η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής μέτρων που αφορούν στη βεβαίωση και είσπραξη πόρων του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του, η πραγματοποίηση των δαπανών τους και ο τρόπος πληρωμής τους. ββ) Η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση, επιμέλεια εφαρμογής μέτρων και έκδοση κανονιστικών πράξεων που αφορούν στην κτήση, διάθεση, αξιοποίηση, εκμετάλλευση ή εκποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του. βγ) Η είσπραξη των εσόδων του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (Α.Κ.Α.ΓΕ.), η λογιστική παρακολούθηση των λογαριασμών του και η υποστήριξη της διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας του. βδ) Η παρακολούθηση των εσόδων των Οργανισμών και Νομικών Προσώπων και η συλλογή και επεξεργασία σχετικών στατιστικών στοιχείων. βε) Η συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας σε θέματα εμπράγματων συναλλαγών που αφορούν στο σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας της Πρόνοιας. βστ) Η διαχείριση της περιουσίας του Υπουργείου και η αντίστοιχη εποπτεία της περιουσίας των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου. γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Δημοσιονομικών Αναλύσεων και Αναφορών: γα) Η συγκέντρωση των δημοσιονομικών στοιχείων από τα Μητρώα δεσμεύσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, των ειδικών φορέων και των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου, η κατάρτιση και υποβολή των προβλεπόμενων αναφορών. γβ) Η κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων και αναφορών για τις υπηρεσίες του Υπουργείου και τους εποπτευόμενους φορείς και η διαβίβασή τους στη Βουλή, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (Ελληνικής Στατιστικής Αρχής) και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως απαιτείται. γγ) Η εκπόνηση μελετών, αναλύσεων και η υποβολή προτάσεων για τη διασφάλιση της τήρησης του προϋπολογισμού και του Μ.Π.Δ.Σ., η αξιολόγηση του εκτελούμενου προϋπολογισμού και η εν γένει χρησιμοποίηση όλων των πόρων με αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο. γδ) Ο έλεγχος της εγκυρότητας και αξιοπιστίας των υποβαλλόμενων οικονομικών στοιχείων, η παραγωγή των σχετικών δημοσιονομικών αναλύσεων και άλλων αναφορών.

Άρθρο 21Διεύθυνση Οικονομικής Εποπτείας και Επιθεώρησης Νομικών ΠροσώπωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Οικονομικής Εποπτείας και Επιθεώρησης Νομικών Προσώπων είναι: α) Η καθοδήγηση των εποπτευόμενων φορέων για την προετοιμασία του Μ.Π.Δ.Σ. β) Η έγκριση, τροποποίηση και εκτέλεση των προϋπολογισμών των εποπτευόμενων φορέων. γ) H έγκριση των απολογισμών των εποπτευόμενων φορέων. δ) Η οικονομική οργάνωση, εποπτεία και επιθεώρηση όλων των εποπτευόμενων φορέων από το Υπουργείο. ε) Η παρακολούθηση της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των εποπτευόμενων φορέων και η μέριμνα για την ευθυγράμμισή τους με τους στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής. στ) Η εκπόνηση αναλογιστικών μελετών και επεξεργασία αντίστοιχων στατιστικών στοιχείων, καθώς και ο διαχειριστικός και κατασταλτικός έλεγχος των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Οικονομικής Εποπτείας και Επιθεώρησης Νομικών Προσώπων συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Οικονομικής Οργάνωσης και Προϋπολογισμού Φορέων Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας. β) Τμήμα Οικονομικής Οργάνωσης και Προϋπολογισμού Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. γ) Τμήμα Διαχειριστικού και Κατασταλτικού Ελέγχου Εποπτευόμενων Φορέων. δ) Τμήμα Αναλογιστικών Μελετών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Οικονομικής Οργάνωσης και Προϋπολογισμού Φορέων Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας: αα) Ο έλεγχος, η έγκριση και τροποποίηση των προϋπολογισμών των εποπτευόμενων φορέων και η παρακολούθηση της ορθής εκτέλεσής τους σε εναρμόνιση με το Μ.Π.Δ.Σ. και τους στόχους που έχουν τεθεί. αβ) Η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής γενικών κανόνων που αφορούν τους διαχειριστικούς κανονισμούς και η λογιστική λειτουργία των εποπτευόμενων φορέων. αγ) Ο έλεγχος της εγκυρότητας και αξιοπιστίας των υποβαλλόμενων από τους εποπτευόμενους φορείς οικονομικών στοιχείων και αναφορών και η συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιονομικών Αναλύσεων και Αναφορών για την κατάρτιση των σχετικών αναφορών. αδ) Η υποβολή προτάσεων για τη διασφάλιση της ορθής εκτέλεσης του προϋπολογισμού των εποπτευόμενων φορέων και του Μ.Π.Δ.Σ. που αποτελούν μέρος της δημοσιονομικής στρατηγικής και την εν γένει χρησιμοποίηση των πόρων με αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Οικονομικής Οργάνωσης και Προϋπολογισμού Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης: βα) Ο έλεγχος, η έγκριση και τροποποίηση των προϋπολογισμών των εποπτευόμενων φορέων, όπως επίσης και του Μ.Τ.Π.Υ., της Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε. και της Ε.Α.Α. και η παρακολούθηση της ορθής εκτέλεσής τους σε εναρμόνιση με το Μ.Π.Δ.Σ. και τους στόχους που έχουν τεθεί. ββ) Η μελέτη, επεξεργασία, θέσπιση και επιμέλεια εφαρμογής γενικών κανόνων που αφορούν τους διαχειριστικούς κανονισμούς και τη λογιστική λειτουργία των εποπτευόμενων φορέων, όπως επίσης και του Μ.Τ.Π.Υ., της Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε. και της Ε.Α.Α. βγ) Ο έλεγχος της εγκυρότητας και αξιοπιστίας των υποβαλλόμενων από τους εποπτευόμενους φορείς Γενικής Κυβέρνησης, οικονομικών στοιχείων και αναφορών και η συνεργασία με το Τμήμα Δημοσιονομικών Αναλύσεων και Αναφορών για την κατάρτιση των σχετικών αναφορών. βδ) Η υποβολή προτάσεων για τη διασφάλιση της ορθής εκτέλεσης του προϋπολογισμού των εποπτευόμενων φορέων, όπως επίσης και του Μ.Τ.Π.Υ., της Η.ΔΙ.Κ.Α Α.Ε. και της Ε.Α.Α. και της ορθής εκτέλεσης του Μ.Π.Δ.Σ. που αποτελούν μέρος της δημοσιονομικής στρατηγικής και την εν γένει χρησιμοποίηση των πόρων με αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο. γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Διαχειριστικού και Κατασταλτικού Ελέγχου Εποπτευόμενων Φορέων: γα) Η διενέργεια τακτικών και εκτάκτων ελέγχων των διαχειριστικών χρήσεων των εποπτευόμενων από το Υπουργείο φορέων, όπως επίσης και του Μ.Τ.Π.Υ., της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και της Ε.Α.Α., καθώς και η παρακολούθηση της δράσης των οργάνων ελέγχου τους. γβ) Η έγκριση των ισολογισμών και απολογισμών των εποπτευόμενων από το Υπουργείο φορέων, όπως επίσης και του Μ.Τ.Π.Υ.,της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και της Ε.Α.Α. και των οικονομικών καταστάσεων που προβλέπονται από το π.δ. 80/1997, (Α΄ 68), καθώς και ο έλεγχος των εκθέσεων των ορκωτών ελεγκτών που προβλέπονται από το άρθρο 84 του ν. 2084/1992, (Α΄ 165). γγ) Η διαπίστωση της κανονικής και εύρυθμης λειτουργίας των εποπτευόμενων από το Υπουργείο φορέων, όπως επίσης και του Μ.Τ.Π.Υ., της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και της Ε.Α.Α., η καθοδήγηση των οργάνων τους σε οικονομικά, διοικητικά και διαχειριστικά θέματα, η παρακολούθηση της καλής εκτέλεσης του προϋπολογισμού, της λογιστικής ενημερότητας και ο έλεγχος της διαχείρισης των κεφαλαίων και της περιουσίας τους. γδ) Ο έλεγχος της διαχείρισης των υπόλογων διαχειριστών χρημάτων, υλικού και ενσήμων, καθώς και της κανονικής και έγκαιρης απόδοσης του λογαριασμού μετρητών. γε) Η διενέργεια διαχειριστικών ερευνών και ανακρίσεων σε υποβαλλόμενες καταγγελίες που αναφέρονται σε θέματα διαχειριστικών ανωμαλιών ή καταχρήσεων στους εποπτευόμενους από το Υπουργείο φορείς, όπως επίσης και στο Μ.Τ.Π.Υ., στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και στην Ε.Α.Α., καθώς και σε περιπτώσεις διαπιστουμένων κατά τον υπηρεσιακό έλεγχο αδικημάτων σε θέματα αρμοδιότητάς τους κατόπιν εντολής Υπουργού ή εξουσιοδοτημένου οργάνου και σε έκτακτες περιπτώσεις, μη επιδεχόμενες αναβολή, μετά από άμεση σχετική ενημέρωση και προφορική εντολή. γστ) Η διενέργεια ελέγχου στα βιβλία των επιχειρήσεων για την επαλήθευση της κανονικής βεβαίωσης των εισφορών εργοδοτών και ασφαλισμένων και ο σχεδιασμός, προγραμματισμός και συγκρότηση των μικτών κλιμακίων ελέγχου επιχειρήσεων του άρθρου 33 του ν. 3863/2010, (Α΄ 115). γζ) Η καθοδήγηση των εποπτευόμενων από το Υπουργείο φορέων, όπως επίσης και του Μ.Τ.Π.Υ., της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και της Ε.Α.Α. επί θεμάτων αρμοδιότητας αυτών κατά το διενεργούμενο υπηρεσιακό έλεγχο, η συνεχή ενημέρωση της ηγεσίας του Υπουργείου για τα απασχολούντα αυτούς θέματα, η κοινοποίηση των υποβαλλόμενων, στο Τμήμα Διαχειριστικού και Κατασταλτικού Ελέγχου Εποπτευόμενων Φορέων, εκθέσεων, επιθεωρησιακών ελέγχων ή αποσπασμάτων αυτών από τις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσιακές μονάδες και η διατύπωση παρατηρήσεων επ’ αυτών. γη) Η τήρηση αρχείου εκθέσεων − πορισμάτων, ως και κάθε άλλου στοιχείου για την παρακολούθηση του ελεγκτικού και ανακριτικού έργου, καθώς και η θεώρηση των βιβλίων, καταστάσεων και στοιχείων που προβλέπονται από το π.δ. 80/1997. γθ) Η έκδοση εντολών ελέγχου στις οποίες δύναται να συμμετάσχουν και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) που έχουν ειδικές γνώσεις ή ειδικά προσόντα (ν.δ. 30−4−1946, Α΄141, ν.δ. 3396/1955, Α΄276, π.δ. 611/1977, Α΄198 και ν. 1256/1982, Α΄ 65). δ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Αναλογιστικών Μελετών: δα) Η κατάρτιση αναλογιστικών μελετών και η σύνταξη οικονομικών εκθέσεων σε θέματα της οικονομικής ζωής των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης και φορέων παροχής επιδομάτων για τη διαπίστωση της οικονομικής τους κατάστασης και η διατύπωση προτάσεων για την εξασφάλιση ομαλής οικονομικής λειτουργίας τους μακροχρόνια. δβ) Η συγκέντρωση τυποποιημένων πληροφοριών και στοιχείων που απαιτούνται για την κατάρτιση των οικονομικών εκθέσεων και των αναλογιστικών μελετών, καθώς και η συγκέντρωση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων για Διεθνείς Οργανισμούς. δγ) Η μεθοδική ταξινόμηση, ανάλυση, επεξεργασία και μελέτη των παραπάνω στοιχείων και πληροφοριών για την εξαγωγή συμπερασμάτων για την κατάσταση που υπάρχει και την πορεία που διαγράφεται στην κοινωνική ασφάλιση, καθώς και η συνεχής παρακολούθηση της σύνταξης Ελληνικών αναλογιστικών πινάκων επιβίωσης από τους αρμόδιους Φορείς, όπως τα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) και την Ελληνική Στατιστική Αρχή (Ελληνικής Στατιστικής Αρχής), καθώς και η μετέπειτα προσαρμογή αυτών. δδ) Η ανάλυση και εκτίμηση των οικονομικών συνεπειών των σχεδιαζόμενων μέτρων πολιτικής που προϋποθέτουν την ανάλυση επιπτώσεων μελλοντικών αβέβαιων γεγονότων, καθώς και η υποστήριξη άλλων τμημάτων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών για την αναγνώριση και ανάλυση μελλοντικών ενδεχόμενων που επηρεάζουν το κοινωνικό, δημογραφικό και οικονομικό περιβάλλον.

Άρθρο 22Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης και ΥπηρεσιώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης και Υπηρεσιών είναι η αποτελεσματική διαχείριση και συντονισμός όλων των δραστηριοτήτων/ υπηρεσιών που σχετίζονται με: α) την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, περιλαμβανομένης της επεξεργασίας και της έγκρισης των δεσμεύσεων, β) την τήρηση του Μητρώου δεσμεύσεων, την επεξεργασία όλων των απαιτήσεων, λογαριασμών και τιμολογίων για πληρωμή καθώς και της μισθοδοσίας και την υποβολή όλων των απαιτήσεων, λογαριασμών και τιμολογίων για δημοσιονομικό έλεγχο μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά, γ) την τήρηση των σχετικών Μητρώων και λογιστικών αρχείων και τον έλεγχο δεσμεύσεων και δαπανών, δ) την παρακολούθηση της εφαρμογής του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) και την εκκαθάριση των δαπανών αυτού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης και Υπηρεσιών συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Εκτέλεσης Προϋπολογισμού και Ελέγχου Δαπανών. β) Τμήμα Εφαρμογής Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.). γ) Τμήμα Μισθοδοσίας. δ) Τμήμα Εκκαθάρισης των Δαπανών του Π.Δ.Ε.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Εκτέλεσης Προϋπολογισμού και Ελέγχου Δαπανών: αα) Η εκτέλεση του προϋπολογισμού του Υπουργείου. αβ) Η παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και της διαχείρισης των δαπανών, η συγκέντρωση των δεδομένων πληρωμών και η τήρηση πλήρων αρχείων και δικαιολογητικών. αγ) Ο έλεγχος των δαπανών παροχής υπηρεσιών, προμηθειών, εργασιών κ.λπ. αδ) Η τήρηση Μητρώου Δεσμεύσεων για κάθε διαχειριστική πράξη και των ανώτατων ορίων των πιστώσεων του προϋπολογισμού και τα λοιπά λογιστικά βιβλία και η υποβολή των σχετικών αναφορών στην αρμόδια Διεύθυνση. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Εφαρμογής Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.): βα) Η επεξεργασία και υποβολή προτάσεων στο Τμήμα Μ.Π.Δ.Σ. και Προϋπολογισμού για την κατάρτιση των μακροπρόθεσμων και ετήσιων προγραμμάτων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.). ββ) Η παρακολούθηση της εκτέλεσης του ετήσιου Π.Δ.Ε. και η υποβολή προτάσεων αναθεώρησής του, καθώς και η τήρηση στοιχείων Μητρώου δεσμεύσεων και η υποβολή των σχετικών αναφορών στην αρμόδια Διεύθυνση. βγ) Η έκδοση αιτημάτων χρηματοδότησης και προτάσεων κατανομής πιστώσεων ανά Κωδικό Αριθμό Εξόδου (Κ.Α.Ε.). βδ) Η υποβολή προτάσεων αναμόρφωσης, τροποποίησης ή ανακατανομής του προϋπολογισμού των έργων του Π.Δ.Ε. βε) Η έκδοση αιτημάτων χρηματοδότησης−κατανομών συγχρηματοδοτούμενων έργων. γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Μισθοδοσίας: γα) Η εκκαθάριση αποδοχών και γενικά αποζημιώσεων προσωπικού του Υπουργείου. γβ) Η διευθέτηση και καταβολή μισθών, αποδοχών και αποζημιώσεων στο προσωπικό του Υπουργείου σε συνδυασμό με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. γγ) Η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, σχετικά με αξιώσεις κατά του Δημοσίου, όπως για οικογενειακά επιδόματα, αποζημιώσεις κ.λπ. δ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Εκκαθάρισης των Δαπανών του Π.Δ.Ε.: δα) Η εισήγηση, έγκριση, έκδοση και υπογραφή τεχνικών δελτίων προτεινόμενων πράξεων που αφορούν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που χρηματοδοτεί το Υπουργείο μέσω του προϋπολογισμού του. δβ) Η παρακολούθηση του έργου των υπολόγων και η έκδοση σχετικών οδηγιών σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαδικασία των πληρωμών και την επίλυσή τους. δγ) Ο έλεγχος των δικαιολογητικών και η εκκαθάριση των πληρωμών των έργων του Π.Δ.Ε. από τους υπολόγους−διαχειριστές. δδ) Η αποστολή των δικαιολογητικών πληρωμής στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.) για την έκδοση ισόποσων συμψηφιστικών Χρηματικών Ενταλμάτων Πληρωμής (Χ.Ε.Π.) προς τακτοποίηση των υπολόγωνδιαχειριστών των έργων.

Άρθρο 23Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης και Ηλεκτρονικής ΔιακυβέρνησηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στρατηγικός σκοπός της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι η διαχείριση και επαγγελματική ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιακών μονάδων του, προς όφελος των διοικούμενων. Ιδίως εξειδικεύεται στους εξής τομείς: α) Διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. β) Ενδυνάμωση της διοικητικής ικανότητας και επαγγελματικής ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού. γ) Ανάπτυξη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης βασισμένης σε τεχνολογικά πρότυπα. δ) Ανάπτυξη και παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους διοικουμένους. ε) Οργάνωση και αξιολόγηση των δομών του Υπουργείου. στ) Εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων και προμηθειών για την ενίσχυση των υπηρεσιών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Διεύθυνση Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Υπηρεσιών. β) Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. γ) Διεύθυνση Προμηθειών, Μέριμνας και Τεχνικών Έργων. δ) Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων. ε) Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης έκτακτης Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.).

Άρθρο 24Διεύθυνση Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού και ΥπηρεσιώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Υπηρεσιών είναι η αποτελεσματική διαχείριση και συντονισμός όλων των δραστηριοτήτων/υπηρεσιών που σχετίζονται με: α) την ακριβή και πλήρη αποτύπωση του καθεστώτος υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων, β) τη μέριμνα για την εισαγωγική – ειδική και δια βίου εκπαίδευση των υπαλλήλων, γ) την παρακολούθηση της αξιολόγησης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, δ) την οργάνωση και την παρακολούθηση της λειτουργίας των επιμέρους υπηρεσιών και ε) τη συγκρότηση συλλογικών οργάνων και τον ορισμό των Διοικήσεων των εποπτευόμενων υπηρεσιών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Υπηρεσιών συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Σ.ΕΠ.Ε. β) Τμήμα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Εποπτευομένων Νομικών Προσώπων και Φορέων Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης. γ) Τμήμα Οργάνωσης Απλούστευσης Διαδικασιών Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Σ.ΕΠ.Ε. δ) Τμήμα Οργάνωσης Απλούστευσης Διαδικασιών Εποπτευομένων Νομικών Προσώπων και Κανονισμών Λειτουργίας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.). ε) Τμήμα Αξιολόγησης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Υπηρεσιών. στ) Τμήμα Γραμματείας και Ενημέρωσης του Πολίτη (ΙΡΙΔΑ).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Σ.ΕΠ.Ε.: αα) Ο χειρισμός των θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού του Υπουργείου και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και η διαχείριση του προσωπικού τους Μητρώου και του Μητρώου απογραφής. αβ) Η επεξεργασία στοιχείων για την αριθμητική σύνθεση και τις αριθμητικές μεταβολές του προσωπικού, ο προγραμματισμός των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό και η κατανομή σε κλάδους, βαθμούς και ειδικότητες των υπαλλήλων του Υπουργείου και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.). αγ) Η συγκρότηση και ο ορισμός μελών των Συμβουλίων, Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας του Υπουργείου και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) καθώς και ο ορισμός εκπροσώπων για τη συμμετοχή σε Συμβούλια, Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Διεθνείς Οργανισμούς. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Εποπτευομένων Νομικών Προσώπων και Φορέων Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης: βα) Η επιμέλεια των θεμάτων που αφορούν την υπηρεσιακή κατάσταση και εξέλιξη του πάσης φύσεως προσωπικού των εποπτευομένων από το Υπουργείο υπηρεσιών, νομικών προσώπων, φορέων πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης. ββ) Η επεξεργασία και τήρηση στοιχείων για την αριθμητική σύνθεση και τις αριθμητικές μεταβολές του προσωπικού των εποπτευομένων από το Υπουργείο υπηρεσιών, νομικών προσώπων, φορέων πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης και η πρόβλεψη της αριθμητικής εξέλιξής του. βγ) Ο προγραμματισμός των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό των εποπτευομένων από το Υπουργείο υπηρεσιών, νομικών προσώπων, φορέων πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης και η κατανομή του σε κλάδους, βαθμούς και ειδικότητες. βδ) Η συγκρότηση και λειτουργία των Συμβουλίων, Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας των εποπτευομένων από το Υπουργείο υπηρεσιών, νομικών προσώπων, φορέων πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης. βε) Η έκδοση αποφάσεων διορισμού διοικητών, υποδιοικητών, προέδρων και οργάνων διοίκησης καθώς και ορισμού μελών Διοικητικών Συμβουλίων των εποπτευομένων από το Υπουργείο υπηρεσιών, νομικών προσώπων, φορέων πρόνοιας, φορέων κοινωνικής ασφάλισης, της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. βστ) Η διαχείριση των αρχείων του προσωπικού των φορέων κοινωνικής φροντίδας που καταργήθηκαν με το ν. 3106/2003 (Α΄ 30). γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Οργάνωσης Απλούστευσης Διαδικασιών Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Σ.ΕΠ.Ε.: γα) Ο χειρισμός θεμάτων οργάνωσης του Υπουργείου και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) και η μελέτη και εισήγηση μέτρων ορθολογικής αναδιοργάνωσης και επιχειρησιακού ανασχεδιασμού της λειτουργίας τους, σε συνεργασία με τις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες. γβ) Η μέριμνα για την έκδοση αποφάσεων μεταβίβασης αρμοδιοτήτων του Υπουργού, Αναπληρωτή Υπουργού, Υφυπουργού προς Γενικούς Γραμματείς, Ειδικό Γραμματέα, προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων. γγ) Η μέριμνα για την κατάρτιση, αξιολόγηση και ανασχεδιασμό περιγραμμάτων καθηκόντων και προσόντων των θέσεων εργασίας του Υπουργείου και του Σ.ΕΠ.Ε. γδ) Η υποστήριξη της Υπηρεσίας ΙΡΙΔΑ (εργασιακός τομέας) σε θέματα οργάνωσης και η παρακολούθηση της καλής λειτουργίας της. γε) Η μελέτη, η εισήγηση και η παρακολούθηση της εφαρμογής μέτρων για την απλούστευση γραφειοκρατικών τύπων και διαδικασιών και την κατάργηση περιττών διατυπώσεων. γστ) Η μέριμνα για την ανάπτυξη και εφαρμογή συγχρόνων τεχνικών και μεθόδων εργασίας για την αύξηση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων του Υπουργείου και του Σ.ΕΠ.Ε.. γζ) Η μελέτη, εισήγηση και παρακολούθηση της εφαρμογής μέτρων για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των πολιτών με τις υπηρεσίες του Υπουργείου και το Σ.ΕΠ.Ε.. δ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Οργάνωσης Απλούστευσης Διαδικασιών Εποπτευομένων Νομικών Προσώπων και Κανονισμών Λειτουργίας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.): δα) Ο χειρισμός θεμάτων οργάνωσης των εποπτευομένων νομικών προσώπων και η μελέτη και εισήγηση μέτρων ορθολογικής αναδιοργάνωσης και επιχειρησιακού ανασχεδιασμού της λειτουργίας τους, σε συνεργασία με τις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες. δβ) Η μέριμνα για την κατάρτιση, αξιολόγηση και ανασχεδιασμό περιγραμμάτων καθηκόντων και προσόντων των θέσεων εργασίας των εποπτευομένων νομικών προσώπων. δγ) Η υποστήριξη της Υπηρεσίας ΙΡΙΔΑ (ασφαλιστικός τομέας) σε θέματα οργάνωσης και η παρακολούθηση της καλής λειτουργίας της. δδ) Η μελέτη, η εισήγηση και η παρακολούθηση της εφαρμογής μέτρων για την απλούστευση γραφειοκρατικών τύπων και διαδικασιών και την κατάργηση περιττών διατυπώσεων. δε) Η μέριμνα για την ανάπτυξη και εφαρμογή συγχρόνων τεχνικών και μεθόδων εργασίας για την αύξηση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων των εποπτευομένων νομικών προσώπων δστ) Η μελέτη, εισήγηση και παρακολούθηση της εφαρμογής μέτρων για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των πολιτών με τις υπηρεσίες των εποπτευομένων νομικών προσώπων. δζ) Η μέριμνα και η λήψη μέτρων για την απρόσκοπτη λειτουργία του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλειας και η γραμματειακή εξυπηρέτησή του. δη) Ο συντονισμός για την κωδικοποίηση από τις αρμόδιες κατά περίπτωση υπηρεσίες των εποπτευόμενων νομικών προσώπων της νομοθεσίας και των διοικητικών οδηγιών. δθ) Η μέριμνα της λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). ε) Αρμοδιότητες του Τμήματος Αξιολόγησης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Υπηρεσιών: εα) Η εφαρμογή συστημάτων στοχοθεσίας και μεθόδων μέτρησης της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του Υπουργείου, του Σ.ΕΠ.Ε. και των εποπτευομένων νομικών προσώπων, η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων και η διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας τους. εβ) Η εφαρμογή των αρχών της διοίκησης ολικής ποιότητας, ιδίως του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης και η μελέτη και η εισήγηση μέτρων προτυποποίησης των διοικητικών διαδικασιών βάσει σύγχρονων προτύπων ISO. εγ) Η ανίχνευση των εκπαιδευτικών αναγκών του προσωπικού του Υπουργείου και των εποπτευομένων νομικών προσώπων. εδ) Η μέριμνα για την εισαγωγική εκπαίδευση και την δια βίου επαγγελματική κατάρτιση των υπαλλήλων του Υπουργείου, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και των εποπτευόμενων από το Υπουργείο νομικών προσώπων, σε συνεργασία με τις κατά περίπτωση υπηρεσίες τους. εε) Ο σχεδιασμός και η μέριμνα για την υλοποίηση προγραμμάτων ειδικής εκπαίδευσης Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. εστ) Η κατάρτιση εκπαιδευτικού προγραμματισμού και απολογισμού. εζ) Η μέριμνα για τη λειτουργία της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. στ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Γραμματείας και Ενημέρωσης του Πολίτη (ΙΡΙΔΑ): στα) Η τήρηση γενικού και ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου εισερχόμενης και εξερχόμενης αλληλογραφίας του Υπουργείου. στβ) Η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής και η επικύρωση αντιγράφων εγγράφων. στγ) Η μέριμνα για τη λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου και λοιπών μέσων επικοινωνίας. στδ) Η παροχή πληροφοριών και η σωστή ενημέρωση προς τους πολίτες, αναφορικά με ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Άρθρο 25Διεύθυνση Ηλεκτρονικής ΔιακυβέρνησηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι η διαχείριση των Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Υποδομών και η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την εξασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Σχεδιασμού, Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πληροφοριακών Συστημάτων. β) Τμήμα Υποστήριξης Χρηστών Εφαρμογών, Εξοπλισμού και δικτύων. γ) Τμήμα Διαλειτουργικότητας, Απλούστευσης Συστημάτων και Διαδικτύου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Σχεδιασμού, Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πληροφοριακών Συστημάτων: αα) Η καταγραφή, ανάλυση, σχεδιασμός και αξιολόγηση των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων που δεν διαθέτουν μονάδα πληροφορικής. αβ) Η παρακολούθηση των εξελίξεων στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορικής και των προηγμένων επικοινωνιών. αγ) Η αποτελεσματική λειτουργία των εφαρμογών πληροφορικής, η μέριμνα για την αναβάθμισή τους καθώς και η ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίου ασφάλειας των εφαρμογών και των δεδομένων τους. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Υποστήριξης Χρηστών Εφαρμογών, Εξοπλισμού και Δικτύων: βα) Η εγκατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού πληροφορικής και επικοινωνιών και η μέριμνα για την εύρυθμη αποτελεσματική λειτουργία του, την αποκατάσταση βλαβών και την συντήρησή του. ββ) Ο προσδιορισμός των αναγκών των υπηρεσιών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων που δεν διαθέτουν μονάδα πληροφορικής. βγ) Η υποστήριξη στελεχών των διοικητικών υπηρεσιών σε θέματα χρήσης εφαρμογών. γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Διαλειτουργικότητας, Απλούστευσης Συστημάτων και Διαδικτύου: γα) Η διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των συστημάτων του Υπουργείου με αντίστοιχα συστήματα εθνικής εμβέλειας άλλων υπηρεσιών και η εφαρμογή του πλαισίου και των εξελίξεων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης γενικότερα. γβ) Η επεξεργασία μέτρων αξιοποίησης των τεχνολογιών πληροφορικής και προηγμένων επικοινωνιών. γγ) Η διαχείριση και ενημέρωση των ηλεκτρονικών σελίδων του Υπουργείου στο διαδίκτυο. Ο έλεγχος τήρησης διαδικασιών ασφάλειας. γδ) Η παρακολούθηση των βάσεων δεδομένων του Υπουργείου και η διαχείριση δεδομένων και πληροφοριών των εργασιακών, ασφαλιστικών και προνοιακών Μητρώων. γε) Η διαχείριση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Άρθρο 26Διεύθυνση Προμηθειών, Μέριμνας και Τεχνικών ΈργωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Προμηθειών, Μέριμνας και Τεχνικών Έργων είναι η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τη χρήση όλων των αναγκαίων πόρων και υπηρεσιών, ήτοι με: α) την κατάρτιση και εκτέλεση κάθε είδους προμήθειας του Υπουργείου, συγχρηματοδοτούμενης ή μη από κοινοτικούς πόρους, β) τη διοικητική μέριμνα αυτού, γ) τη διαχείριση του υλικού και την εγκατάστασή του και δ) την εποπτεία και τον έλεγχο τεχνικών έργων και μελετών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Προμηθειών, Μέριμνας και Τεχνικών Έργων συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Προμηθειών. β) Τμήμα Εποπτείας και Ελέγχου Τεχνικών Έργων και Μελετών. γ) Τμήμα Διοικητικής Μέριμνας και Διαχείρισης Υλικού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Προμηθειών: αα) Η μέριμνα για την προμήθεια κάθε μηχανήματος, υλικού, εφοδίων ή άλλου περιουσιακού στοιχείου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. αβ) Η παρακολούθηση των έργων που αναλαμβάνει το Υπουργείο και το Σ.ΕΠ.Ε. στο πλαίσιο της διαχειριστικής επάρκειας, καθώς και η μέριμνα για τις διαδικασίες προκήρυξης, αξιολόγησης και ανάθεσης μελετών, έργων και εργασιών. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Εποπτείας και Ελέγχου Τεχνικών Έργων και Μελετών: βα) Η εποπτεία και ο έλεγχος των εποπτευόμενων φορέων για την τήρηση των διαδικασιών για την πραγματοποίηση των τεχνικών έργων και τη γνωμοδότηση για την απόκτηση και χρησιμοποίηση πάγιων περιουσιακών στοιχείων τους. ββ) Ο καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών ίδρυσης και λειτουργίας δομών Κοινωνικής Προστασίας σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Πρόνοιας. βγ) Η μέριμνα για την έκδοση αποφάσεων που αφορούν σε άρσεις απαλλοτριώσεων, τροποποιήσεις ρυμοτομικών διαγραμμάτων, ο εντοπισμός διαγραμμάτων απαλλοτριώσεων, οι τοπογραφήσεις προσφυγικών συγκροτημάτων και οι διεκπεραιώσεις θεμάτων Κτηματολογίου. γ) Αρμοδιότητες του Τμήματος Διοικητικής Μέριμνας και Διαχείρισης Υλικού: γα) H εκπόνηση μελετών και ο καθορισμός προδιαγραφών για τον εξοπλισμό και την παροχή υπηρεσιών συντήρησής του. γβ) H επίβλεψη εργασιών που σχετίζονται με τη στέγαση, καθαριότητα, συντήρηση, ασφάλεια και φύλαξη των υπηρεσιών του Υπουργείου. γγ) H διαχείριση υλικών. γδ) H έκδοση διαταγών κίνησης και η μέριμνα συντήρησης οχημάτων του Υπουργείου.

Άρθρο 27Διεύθυνση Διεθνών ΣχέσεωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο επιχειρησιακός στόχος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων είναι η διασφάλιση της επικοινωνίας του Υπουργείου με διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) για θέματα απασχόλησης, προάσπισης κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας, η διάχυση των αρχών των πολιτικών και των κανονιστικών κειμένων των διεθνών οργανισμών και της Ε.Ε. σε εθνικό επίπεδο και η ενημέρωση των αρμόδιων φορέων επ’ αυτών καθώς και η επιστημονική τεκμηρίωση και προώθηση των θέσεων της χώρας στους ως άνω Οργανισμούς.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων συγκροτείται από τις ακόλουθες οργανικές μονάδες: α) Τμήμα Σχέσεων με Διεθνείς Οργανισμούς. β) Τμήμα Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Συνεργασίας με τις Υπηρεσίες της Ε.Ε και Διμερών Σχέσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Αρμοδιότητες του Τμήματος Σχέσεων με Διεθνείς Οργανισμούς: αα) Η προετοιμασία και συμμετοχή στις εργασίες των διαφόρων Συνόδων των Οργάνων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (και ο συντονισμός των χωρών μελών της Ε.Ε. στο πλαίσιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά την εκάστοτε ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη χώρα μας), των επιτροπών του Συμβουλίου της ευρώπης, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α), του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) (συμπεριλαμβανομένων των εξειδικευμένων οργανισμών αυτού), του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην ευρώπη (Ο.Α.Σ.Ε.), καθώς και στις εργασίες Συνδιασκέψεων, Συνεδρίων και Συναντήσεων των ανωτέρω Διεθνών Οργανισμών. αβ) Η υποβολή στη Βουλή αβα) διεθνών κανόνων εργασίας (Συμβάσεων, Συστάσεων, Πρωτοκόλλων), που ψηφίζονται από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη Εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, με τη σχετική εισήγηση περί της δυνατότητας κύρωσης, αποδοχής ή εφαρμογής τους, προς ενημέρωση του Σώματος και αββ) διεθνών συμβάσεων προς κύρωση. αγ) Η υποβολή στους ανωτέρω Διεθνείς Οργανισμούς Εθνικών Εκθέσεων, απαντήσεων σε καταγγελίες και σε παρατηρήσεις ενώπιόν τους, απαντήσεων σε ερωτηματολόγια, καθώς και η υποβολή της Ετήσιας Έκθεσης του Υπουργείου προς την Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κατόπιν συνεργασίας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, τα συναρμόδια Υπουργεία και λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς. αδ) Η διοργάνωση και παρακολούθηση επισκέψεων κλιμακίων των ανωτέρω Διεθνών Οργανισμών και οποιαδήποτε άλλη απευθείας επικοινωνία αποκλειστικής αρμοδιότητας για θέματα Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και συντρέχουσας για τους λοιπούς Διεθνείς Οργανισμούς. β) Αρμοδιότητες του Τμήματος Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Συνεργασίας με τις Υπηρεσίες της Ε.Ε. και Διμερών Σχέσεων: βα) Η συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, των συναρμόδιων Υπουργείων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε. για τον χειρισμό και την προώθηση ευρωπαϊκών θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου καθώς και η παρακολούθηση της ενσωμάτωσης του Κοινοτικού Δικαίου στην ελληνική νομοθεσία και της σωστής εφαρμογής αυτού. ββ) Η προετοιμασία της συμμετοχής του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στα Συμβούλια Υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε., στα θεματικά Συμβούλια Ευρωασιατικής και Ευρωμεσογειακής συνεργασίας, καθώς επίσης και η ενημέρωση των Ελλήνων ευρωβουλευτών και των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου. βγ) Η προώθηση των διαδικασιών για την κατάρτιση διμερών ή πολυμερών συμβάσεων ή συμφωνιών σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου. βδ) Η μέριμνα για τη μετάφραση ξενόγλωσσων εγγράφων, εντύπων και κειμένων στην ελληνική γλώσσα και αντίστροφα.

Άρθρο 28Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης έκτακτης Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.)

Αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Σχεδίασης έκτακτης Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.): Ο σχεδιασμός, η οργάνωση, η κινητοποίηση και η δράση κατά τον πόλεμο ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σε καιρό ειρήνης των υπηρεσιών του Υπουργείου, καθώς και η ρύθμιση κάθε σχετικού θέματος, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

Αθήνα, 29 Αυγούστου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ