16 Α' 2013

ΝΟΜΟΣ 4109/2013

Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα − Σύσταση Γενικής Γραμματείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
Άρθρο 6 - Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου «Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας – Ε.Σ.Υ.Π.»
23 Ιανουαρίου 2013

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 16
23 Ιανουαρίου 2013

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4109
Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα − Σύσταση Γενικής Γραμματείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 6Σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου «Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας – Ε.Σ.Υ.Π.»ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ιδρύεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας» και το διακριτικό τίτλο Ε.Σ.Υ.Π., με έδρα την Αθήνα, το οποίο ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και εποπτεύεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στο ιδρυόμενο νομικό πρόσωπο εντάσσονται ως αυτοτελείς λειτουργικές μονάδες με διαχειριστική, οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια το «Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας», η «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε.» και η «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε.».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου: α) Το «Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας» (Ε.Ι.Μ.), νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο συνεστήθη με το άρθρο 1 του ν. 2231/1994 (Α΄139) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετασχηματίζεται και εντάσσεται ως αποκεντρωμένη αυτοτελής λειτουργική μονάδα με διαχειριστική, οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στο ιδρυόμενο με το παρόν νομικό πρόσωπο. Οι σκοποί και οι αρμοδιότητες του Ε.Ι.Μ. επιδιώκονται και ασκούνται εφεξής από την παραπάνω μονάδα στο πλαίσιο λειτουργίας του «Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας». β) Η Ανώνυμη Εταιρεία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε. – Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε.», η οποία συνεστήθη με το άρθρο 11 του ν. 3066/2002 (Α΄252) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετασχηματίζεται και εντάσσεται ως αυτοτελής λειτουργική μονάδα με διαχειριστική, οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια στο ιδρυόμενο με το παρόν νομικό πρόσωπο. Οι σκοποί και οι αρμοδιότητες της Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε., όπως ορίζονται στο άρθρο 12 του ν. 3066/2002, επιδιώκονται και ασκούνται εφεξής από την παραπάνω μονάδα στο πλαίσιο λειτουργίας του «Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας». γ) Η Ανώνυμη Εταιρεία «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε. – ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε.», η οποία συνεστήθη με το άρθρο 1 του ν. 372/1976 (Α΄166) ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μετετράπη σε Α.Ε. με το π.δ. 155/1997 (Α΄131) και εποπτεύεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετασχηματίζεται και εντάσσεται ως αυτοτελής λειτουργική μονάδα με διαχειριστική, οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια στο ιδρυόμενο με το παρόν νομικό πρόσωπο. Οι σκοποί και οι αρμοδιότητες της ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε., που ορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 372/1976, επιδιώκονται και ασκούνται εφεξής από την παραπάνω μονάδα στο πλαίσιο λειτουργίας του «Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας». Η διάταξη του άρθρου 19 του ν. 4038/2012 (Α΄ 14) «Απόσχιση του κλάδου πιστοποίησης και εργαστηρίων της ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. και εισφορά της στην ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ» εξακολουθεί να ισχύει. Το δικαίωμα της ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. επί των εκδοθησομένων, λόγω της απόσχισης και εισφοράς του ως άνω κλάδου, μετοχών της ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ μεταφέρεται ατελώς και χωρίς άλλη διατύπωση στο Ελληνικό Δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Οικονομικών, με ταυτόχρονη ισόποση της λογιστικής αξίας των μεταφερομένων μετοχών απόσβεση των οφειλών της ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. προς το Ελληνικό Δημόσιο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το «Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας» καθίσταται καθολικός διάδοχος όλων των περιουσιακών και πνευματικών δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων, μεταξύ των οποίων και η υποχρέωση καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ και του φόρου ακίνητης περιουσίας, των εντασσόμενων σε αυτό, και μετασχηματιζόμενων σε αυτοτελείς λειτουργικές του μονάδες, νομικών προσώπων, τα οποία θα εκπροσωπούνται εφεξής από το ιδρυόμενο νομικό πρόσωπο και οι εκκρεμείς δίκες αυτών συνεχίζονται από το ιδρυόμενο νομικό πρόσωπο, χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους και χωρίς να απαιτείται καμία άλλη διατύπωση για τη συνέχισή τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετεί στα εντασσόμενα νομικά πρόσωπα καθίσταται αυτοδίκαια προσωπικό του «Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας» στο οποίο μεταφέρεται και παρέχει τις υπηρεσίες του, με την ίδια σχέση εργασίας. Οι θέσεις των ως άνω μεταφερομένων προβλέπονται στον κανονισμό λειτουργίας του ιδρυόμενου νομικού προσώπου, ο οποίος καταρτίζεται σύμφωνα με τα κατωτέρω αναφερόμενα. Στις θέσεις αυτές κατατάσσεται το ανωτέρω προσωπικό με διαπιστωτική πράξη του οργάνου διοίκησης, λαμβανομένου υπόψη του αυτοτελούς λειτουργικού χαρακτήρα της κάθε μονάδας. Οι δικηγόροι με σχέση έμμισθης εντολής μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες και στις τρεις αυτοτελείς λειτουργικές μονάδες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Τα όργανα διοίκησης του «Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας» είναι: α) το Διοικητικό Συμβούλιο, β) ο Διευθύνων Σύμβουλος και γ) οι Προϊστάμενοι της κάθε αυτοτελούς λειτουργικής μονάδας

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Σ.Υ.Π., η θητεία των μελών του οποίου είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης μια φορά και για ισόποσο χρονικό διάστημα, είναι πενταμελές και αποτελείται από: α) Τον Πρόεδρο, ο οποίος είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και επιστημονικής κατάρτισης ή επαγγελματικής εμπειρίας στα θεματικά πεδία του φορέα. β) Τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και επιστημονικής κατάρτισης ή επαγγελματικής εμπειρίας στα θεματικά πεδία του φορέα. Η θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. γ) Έναν εκπρόσωπο του τομέα Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. δ) Έναν εκπρόσωπο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) με εμπειρία στα θέματα του φορέα, ο οποίος υποδεικνύεται μετά από πρόταση του φορέα. ε) Έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Πιστοποίησης και Ελέγχου (Hellas Cert) ή της Ελληνικής Ένωσης Εργαστηρίων (Hellas Lab), ο οποίος υποδεικνύεται μετά από πρόταση των φορέων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Ο ορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου γίνεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Αν οι φορείς που εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν προτείνουν εκπρόσωπό τους μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από τη σχετική πρόσκληση, το Διοικητικό Συμβούλιο συμπληρώνεται από πρόσωπα που επιλέγονται από τον Υπουργό. Οι αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου καθορίζονται με απόφαση του Yπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ορίζει με απόφασή του, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, η θητεία του οποίου λήγει αυτοδίκαια με τη συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Μέχρι τη συγκρότηση του εν λόγω Διοικητικού Συμβουλίου οι σκοποί και οι αρμοδιότητες των εντασσόμενων νομικών προσώπων ασκούνται από τα υφιστάμενα Διοικητικά Συμβούλια, η θητεία των οποίων λήγει με τη συγκρότηση του ως άνω προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η οποία εκδίδεται, κατόπιν εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Σ.Υ.Π., εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, καταρτίζεται Κανονισμός Λειτουργίας, με τον οποίο ρυθμίζονται ιδίως τα εξής: α) οι κανόνες λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου, β) η οργάνωση και διοικητική διάρθρωση των υπηρεσιών του Ε.Σ.Υ.Π., ανάλογα με τις ανάγκες και τις αρμοδιότητές του, με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η μεταξύ των ως άνω αυτοτελών λειτουργικών μονάδων ανεξαρτησία, γ) η κατανομή των αρμοδιοτήτων στις υπηρεσίες του, δ) οι ειδικότερες διαδικασίες του τρόπου λειτουργίας του, ε) ο αριθμός των θέσεων προσωπικού και η κατανομή του στις μονάδες του Ε.Σ.Υ.Π., στ) τα προσόντα και οι όροι πρόσληψης, εργασίας και εξέλιξης του κάθε φύσης προσωπικού, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ζ) το πειθαρχικό δίκαιο του προσωπικού. Με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Ε.Σ.Υ.Π. ρυθμίζονται και τα θέματα που αναφέρονται στη μεταφορά και ένταξη του προσωπικού των εντασσόμενων νομικών προσώπων στο νέο Οργανισμό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η οποία εκδίδεται, κατόπιν εισήγησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Σ.Υ.Π., εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, καταρτίζεται Κανονισμός Οικονομικής Διαχείρισης και Προμηθειών, με τον οποίο ρυθμίζονται ιδίως θέματα διαχείρισης, κατάρτισης και δημοσίευσης του προϋπολογισμού, ισολογισμού και απολογισμού, θέματα λογιστικού διαχωρισμού, θέματα που αφορούν τις περιπτώσεις και τη διαδικασία καταβολής τελών, είσπραξης εσόδων και απόδοσης δαπανών, καθώς και θέματα προμηθειών του Ε.Σ.Υ.Π..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Έργα, δράσεις και προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα ή χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους Διεθνείς Οργανισμούς ή εθνικούς πόρους τα οποία έχουν αναληφθεί και υλοποιούνται από τα εντασσόμενα νομικά πρόσωπα, υλοποιούνται από την έναρξη ισχύος του παρόντος από την αντίστοιχη αυτοτελή λειτουργική μονάδα του ιδρυόμενου νομικού προσώπου, ο οποίος είναι καθολικός τους διάδοχος ως προς όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις ανωτέρω, πράξεις, δράσεις και προγράμματα, καθώς και δικαιούχος των τραπεζικών λογαριασμών για τη χρηματοδότησή τους. Στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα αυτά περιλαμβάνονται και όσα προκύπτουν από αναληφθείσες συμβάσεις έργου μέχρι τη λήξη τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Όλα τα Πιστοποιητικά, τα οποία έχουν εκδοθεί κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων των εντασσόμενων νομικών προσώπων, συνεχίζουν να ισχύουν έως τη λήξη τους. Τις προϋποθέσεις τήρησής τους αναλαμβάνει το Ε.Σ.Υ.Π.. Τα λογότυπα και τα σήματα που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος χρησιμοποιούν ή έχουν κατοχυρώσει τα εντασσόμενα νομικά πρόσωπα χρησιμοποιούνται από τις αντίστοιχες αυτοτελείς λειτουργικές μονάδες του ιδρυόμενου Οργανισμού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Πόροι των αυτοτελών λειτουργικών μονάδων του ιδρυόμενου νομικού προσώπου είναι οι ακόλουθοι: i. Τακτικοί Πόροι: α) Οι πρόσοδοι από την περιουσία του Ε.Σ.Υ.Π.. β) Οι πάσης φύσεως πρόσοδοι από την παροχή υπηρεσιών προς τρίτους. γ) Τα έσοδα από τα δικαιώματα χορήγησης και διατήρησης των πιστοποιητικών που εκδίδουν. δ) Οι τακτικές ή έκτακτες εισφορές νομικών ή φυσικών προσώπων ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης. ε) Η επιχορήγηση του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στο βαθμό που το επιτρέπουν οι εκάστοτε δημοσιονομικές συνθήκες. ii. Έκτακτοι πόροι: α) Χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τους προσαρτώμενους σε αυτό ειδικούς προϋπολογισμούς. β) Ειδικές χρηματοδοτήσεις από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών. γ) Πρόσθετες χρηματοδοτήσεις, καταβαλλόμενες περιοδικώς ή εφάπαξ, για την εκπλήρωση υποχρεώσεων που αναθέτει το Ελληνικό Δημόσιο με ειδικές πράξεις του στο Ε.Σ.Υ.Π.. δ) Επιχορηγήσεις, δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες νομικών ή φυσικών προσώπων, ημεδαπών ή αλλοδαπών. ε) Κάθε άλλος νόμιμος πόρος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Με αποφάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μπορεί να ρυθμίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες και διαδικασίες για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2013
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ,
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2013
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ