195 Α' 2011

ΝΟΜΟΣ 4009/2011

Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ - ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥΣ
Άρθρο 8 - Όργανα του ιδρύματος
06 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 195
6 Σεπτεμβρίου 2011

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4009
Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 8Όργανα του ιδρύματοςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα όργανα του ιδρύματος είναι: α) το Συμβούλιο, β) ο πρύτανης και γ) η Σύγκλητος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

α) Το Συμβούλιο αποτελείται από δεκαπέντε μέλη. Σε ιδρύματα στα οποία ο αριθμός των καθηγητών πρώ- της βαθμίδας είναι μικρότερος των πενήντα, τα μέλη του Συμβουλίου είναι έντεκα. Η θητεία των μελών του Συμ- βουλίου συνεχίζεται ως τη λήξη της, ανεξαρτήτως αν έ- χει μεταβληθεί ο αριθμός των καθηγητών πρώτης βαθμί- δας του ιδρύματος. β) Τα εννέα ή επτά μέλη του δεκαπενταμελούς ή του ενδεκαμελούς Συμβουλίου, αντίστοιχα, είναι εσωτερικά μέλη του ιδρύματος και, ειδικότερα, οκτώ ή έξι μέλη, α- ντίστοιχα, είναι καθηγητές πρώτης βαθμίδας ή αναπλη- ρωτές καθηγητές και ένα μέλος είναι εκπρόσωπος των φοιτητών του ιδρύματος. Τα υπόλοιπα έξι ή τέσσερα μέ- λη, αντίστοιχα, είναι εξωτερικά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Την ευθύνη της οργάνωσης της διαδικασίας ανάδει- ξης των εσωτερικών και των εξωτερικών μελών του Συμ- βουλίου σε κάθε ίδρυμα έχει τριμελής επιτροπή, αποτε- λούμενη από καθηγητές του ιδρύματος, οι οποίοι ορίζο- νται από το Συμβούλιο. Τρεις μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των αποχωρούντων μελών του Συμβουλίου, ο πρόεδρός του είτε προκηρύσσει εκλογές εφόσον πρό- κειται για εσωτερικά μέλη είτε δημοσιεύει ανοικτή πρό- σκληση εφόσον πρόκειται για εξωτερικά. Τα αποχωρού- ντα μέλη συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους και μετά τη λήξη της θητείας τους, έως την αντικατάστασή τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

α) Υποψήφια εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου μπο- ρούν να είναι όλοι οι πλήρους απασχόλησης οι καθηγη- τές πρώτης βαθμίδας και αναπληρωτές καθηγητές του ι- δρύματος. Δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι καθηγη- τές οι οποίοι αποχωρούν από την υπηρεσία πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας. β) Τα εσωτερικά μέλη εκλέγονται από το σύνολο των καθηγητών του οικείου ιδρύματος με ενιαίο ψηφοδέλτιο και με σημείωση από τους εκλογείς δίπλα από το όνομα των υποψηφίων της σειράς προτίμησης με διαδοχικούς ακέραιους αριθμούς (σύστημα ταξινομικής ψήφου). Στην εκλογή συμμετέχουν και οι λέκτορες των Πανεπιστη- μίων / καθηγητές εφαρμογών των Τ.Ε.Ι., οι οποίοι υπηρε- τούν στο ίδρυμα σύμφωνα με τα άρθρα 77 και 78, αντί- στοιχα. Τα εσωτερικά μέλη ανά σχολή δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα δύο, εκτός αν το πηλίκο του αριθμού των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου, πλην του φοιτη- τή, δια του αριθμού των σχολών του ιδρύματος είναι με- γαλύτερο του δύο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδεί- ας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται άπαξ σε προθεσμία ενός μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα θέματα που αφορούν την εφαρμογή του συστήματος της ταξινομικής ψήφου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

α) Προσόντα για την εκλογή εξωτερικού μέλους εί- ναι η ευρεία αναγνώριση του υποψηφίου στην επιστήμη, στα γράμματα ή τις τέχνες, η διάκρισή του στην κοινωνι- κή, οικονομική, πολιτική ή πολιτιστική ζωή σε εθνικό ή σε διεθνές επίπεδο και η γνώση και εμπειρία από θέση ευ- θύνης. Κωλύονται να εκλεγούν ως εξωτερικά μέλη πρό- σωπα τα οποία είχαν οποιαδήποτε οικονομική συναλλα- γή με σκοπό το κέρδος με το ίδρυμα την τελευταία πε- νταετία, καθώς και οι εν ενεργεία καθηγητές Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή οι συνταξιούχοι καθηγητές του ίδιου Α.Ε.Ι.. β) Ο πρόεδρος και τα λοιπά εξωτερικά μέλη του Συμ- βουλίου εκλέγονται χωριστά το καθένα από τα εσωτερι- κά μέλη, με φανερή ψηφοφορία και πλειοψηφία των τεσ- σάρων πέμπτων του συνόλου των εσωτερικών μελών. Αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η εκλογή ε- παναλαμβάνεται μέσα σε μία εβδομάδα, οπότε και απαι- τείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνόλου των εσω- τερικών μελών. Με πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων του συνόλου των μελών μπορεί να παυθεί εξωτερικό μέ- λος για λόγους πλημμελούς άσκησης των υποχρεώσεων και καθηκόντων του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Ο εκπρόσωπος των φοιτητών του ιδρύματος εκλέ- γεται από τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοι- τητές και υποψήφιους διδάκτορες σύμφωνα με τη διαδι- κασία που προβλέπεται στην περίπτωση β΄ της παρα- γράφου 2 του άρθρου 49. Υποψήφιοι μπορούν να είναι οι προπτυχιακοί φοιτητές που έχουν διανύσει το πρώτο έ- τος σπουδών και βρίσκονται εντός του ενδεικτικού προ- γράμματος σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές κατά το πρώτο έτος φοίτησής τους και οι υποψήφιοι διδάκτορες που διανύουν τα τρία πρώτα έτη από την εγγραφή τους ως υποψήφιοι διδάκτορες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Τα μέλη του Συμβουλίου εκλέγουν με πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνόλου των μελών του τον ανα- πληρωτή πρόεδρο του Συμβουλίου μεταξύ των καθηγη- τών του ιδρύματος που έχουν εκλεγεί στο Συμβούλιο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

α) Με την επιφύλαξη της επόμενης περίπτωσης, η θητεία των μελών του Συμβουλίου είναι τετραετής. Δεν επιτρέπεται η εκλογή τους για τρίτη συνεχόμενη θητεία στο Συμβούλιο του ίδιου ιδρύματος. β) Η θητεία του εκπροσώπου των φοιτητών είναι ετή- σια, χωρίς δυνατότητα επανεκλογής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου του ιδρύματος μετέχει, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ένας εκπρόσωπος κάθε κατηγορίας προσωπικού που προβλέπεται στα άρθρα 28 και 29, όταν συζητούνται θέματα που αφορούν την οι- κεία κατηγορία προσωπικού. Οι εκπρόσωποι αυτοί ανα- δεικνύονται από ενιαίο ψηφοδέλτιο για κάθε κατηγορία προσωπικού κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον Οργανι- σμό του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Το Συμβούλιο του ιδρύματος έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες και όσες άλλες προβλέπονται από τις δια- τάξεις του παρόντος νόμου, του Οργανισμού και του Ε- σωτερικού Κανονισμού: α) τη χάραξη στρατηγικής για την ανάπτυξη του ιδρύ- ματος σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και τη διαμόρφωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του στο πλαίσιο της αποστολής και της πορείας του, β) τη γενική εποπτεία και τον έλεγχο της λειτουργίας του ιδρύματος σύμφωνα με τον Οργανισμό και τον Εσω- τερικό Κανονισμό, γ) την έγκριση της πρότασης για την έκδοση και ανα- θεώρηση του Οργανισμού σύμφωνα με το άρθρο 5, δ) την έγκριση και αναθεώρηση του Εσωτερικού Κανο- νισμού σύμφωνα με το άρθρο 6, ε) την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη σύνδεση του ι- δρύματος με την κοινωνία και την οικονομία, τη συμβολή του στην ανάπτυξη της χώρας, καθώς και τη συνεργασία με εκπαιδευτικά ή μορφωτικά ιδρύματα και επιστημονι- κούς και κοινωνικούς φορείς της ημεδαπής ή της αλλο- δαπής, στ) τον καθορισμό των κατευθύνσεων για την ανάπτυ- ξη του ιδρύματος, επί τη βάσει των οποίων ο πρύτανης καταρτίζει το σχέδιο συμφωνιών προγραμματικού σχε- διασμού, την έγκριση των σχεδίων αυτών και την παρα- κολούθηση και τον έλεγχο της υλοποίησης των συμφω- νιών σε ετήσια βάση, ζ) την έγκριση του ετήσιου τακτικού οικονομικού προ- ϋπολογισμού και των τροποποιήσεών του, του τελικού οικονομικού απολογισμού του ιδρύματος, καθώς και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που αφορά το ί- δρυμα, η) την έγκριση του ετήσιου προγραμματισμού και απο- λογισμού για την αξιοποίηση της περιουσίας του ιδρύμα- τος, θ) την έγκριση του ετήσιου απολογισμού των δραστη- ριοτήτων και της εν γένει λειτουργίας του ιδρύματος, ι) την εκλογή των κοσμητόρων των σχολών και την παύση από τα καθήκοντά τους, ια) την εποπτεία του νομικού προσώπου ιδιωτικού δι- καίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που προβλέπεται στο άρθρο 58, την επι- λογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου και του δι- ευθύνοντος συμβούλου του και την παύση τους από τα καθήκοντά τους, ιβ) τη συγκρότηση επιτροπών για τη μελέτη ή διεκπε- ραίωση θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του και ιγ) τον ορισμό ή μη διδάκτρων και του ύψους τους για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του ιδρύματος, ύστερα από γνώμη της κοσμητείας της σχολής μεταπτυ- χιακών σπουδών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Το Συμβούλιο συντάσσει κάθε δύο έτη έκθεση για τα πεπραγμένα του, την οποία δημοσιοποιεί με κάθε πρόσφορο μέσο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Τα μέλη του Συμβουλίου και ο πρόεδρος λαμβά- νουν κατ’ αποκοπή αποζημίωση, για τη συμμετοχή τους σε αυτό, η οποία καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υ- πουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Ο πρόεδρος συγκαλεί το Συμβούλιο, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη στην οποία περιλαμβάνονται υπο- χρεωτικά και θέματα που τίθενται από δύο τουλάχιστον μέλη του Συμβουλίου, προεδρεύει των εργασιών του, μεριμνά για την εφαρμογή των αποφάσεών του και εκδί- δει διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκλογή του πρύτανη. Ο αναπληρωτής πρόεδρος α- ναπληρώνει τον πρόεδρο όταν ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται. Η διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη του Συμβουλίου παρέχεται από μονάδα των διοικητικών υπη- ρεσιών του ιδρύματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Οργανισμό του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Ο Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρη- σκευμάτων εκδίδει διαπιστωτική πράξη για το διορισμό του προέδρου, του αναπληρωτή προέδρου και των με- λών του Συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 15

Ως πρύτανης εκλέγεται καθηγητής πρώτης βαθμί- δας Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, με ελληνική ιθαγένεια και άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας, α- ναγνωρισμένο κύρος και σημαντική διοικητική εμπειρία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 16

α) Ο πρύτανης εκλέγεται από τους καθηγητές του ιδρύματος, ύστερα από διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία εκδίδεται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου. β) Την ευθύνη της οργάνωσης της διαδικασίας ανάδει- ξης του πρύτανη έχει τριμελής επιτροπή, η οποία συ- γκροτείται με απόφαση του Συμβουλίου και αποτελείται από καθηγητές πρώτης βαθμίδας του οικείου ιδρύματος. Η συμμετοχή στην εν λόγω επιτροπή αποτελεί καθήκον στο πλαίσιο του διοικητικού έργου του καθηγητή πρώτης βαθμίδας. Η επιτροπή προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες για την προσέλκυση υποψηφιοτήτων, συγκεντρώνει τις υπο- ψηφιότητες, προσκαλεί τους υποψηφίους σε ακρόαση α- νοικτή στην κοινότητα του ιδρύματος και εκθέτει στο Συμβούλιο τα ακαδημαϊκά και διοικητικά προσόντα των υποψηφίων κατ’ αλφαβητική σειρά. γ) Το Συμβούλιο, με απόφασή του, που λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνόλου των μελών του, επιλέγει εφόσον είναι ενδεκαμελές δύο και εφόσον είναι δεκαπενταμελές τρεις υποψηφίους μεταξύ αυτών που συγκεντρώνουν τα τυπικά προσόντα που προβλέπο- νται στην παράγραφο 15 και ύστερα από εκτίμηση των ουσιαστικών τους προσόντων. Μέσα σε προθεσμία δύο ημερών από την επιλογή, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, καλούνται όλοι οι καθηγητές του ιδρύματος να εκλέξουν, μεταξύ των υποψηφίων που επιλέχθηκαν, τον πρύτανη του ιδρύματος. Στην εκλογή συμμετέχουν και οι λέκτορες των Πανεπιστημίων / καθηγητές εφαρμογών των Τ.Ε.Ι., οι οποίοι υπηρετούν στο ίδρυμα σύμφωνα με τα άρθρα 77 και 78, αντίστοιχα. Αν κανείς από τους υπο- ψηφίους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων, η εκλογή επαναλαμβάνεται την ε- πόμενη ημέρα μεταξύ των δύο πλειοψηφούντων υποψη- φίων. δ) Ο πρύτανης διορίζεται με απόφαση του Συμβουλίου, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για πενταετή θητεία. Αν ο πρύτανης παραιτηθεί ή για ο- ποιονδήποτε λόγο εκλείψει, εκλέγεται νέος πρύτανης για πλήρη θητεία. ε) Ο πρύτανης δεν μπορεί να εκλεγεί για δεύτερη συ- νεχή θητεία στο ίδιο ίδρυμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 17

Ο πρύτανης ορίζει, για την υποβοήθηση του έργου του, καθηγητές πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτές καθη- γητές του ιδρύματος ως αναπληρωτές πρύτανη, στους οποίους μεταβιβάζει συγκεκριμένες αρμοδιότητές του, με απόφασή του που εγκρίνεται από το Συμβούλιο. Με την απόφαση ορισμού των αναπληρωτών πρύτανη καθο- ρίζεται η σειρά με την οποία αναπληρώνουν τον πρύτανη αν απουσιάζει, κωλύεται ή ελλείπει για οποιονδήποτε λόγο. Ο αριθμός των αναπληρωτών πρύτανη καθορίζεται στον Οργανισμό του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 18

Ο πρύτανης έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες και όσες άλλες προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού: α) Προΐσταται του ιδρύματος και το διευθύνει, έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του, επιβλέπει την τήρηση των νόμων, του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού και μεριμνά για τη συνερ- γασία των οργάνων του ιδρύματος, των διδασκόντων και των φοιτητών. β) Εκπροσωπεί το ίδρυμα δικαστικώς και εξωδίκως. γ) Συγκαλεί τη Σύγκλητο, καταρτίζει την ημερήσια διά- ταξη, ορίζει ως εισηγητή των θεμάτων μέλος της Συ- γκλήτου, προεδρεύει των εργασιών της και εισηγείται τα θέματα για τα οποία δεν έχει ορίσει ως εισηγητή άλλο μέλος της Συγκλήτου. Μεριμνά για την εφαρμογή των α- ποφάσεών της. δ) Μετέχει χωρίς ψήφο στις συνεδριάσεις του Συμβου- λίου του ιδρύματος. Μπορεί, επίσης, να μετέχει χωρίς ψήφο στις συνεδριάσεις όλων των λοιπών συλλογικών οργάνων του ιδρύματος. ε) Καταρτίζει σχέδιο Οργανισμού και Εσωτερικού Κα- νονισμού, τους οποίους εισηγείται προς έγκριση στο Συμβούλιο του ιδρύματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο. στ) Καταρτίζει και αναμορφώνει τον ετήσιο τακτικό οι- κονομικό προϋπολογισμό και τελικό οικονομικό απολογι- σμό του ιδρύματος, καθώς και τους αντίστοιχους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, τους οποίους υ- ποβάλλει προς έγκριση στο Συμβούλιο. ζ) Καταρτίζει και αναμορφώνει τον ετήσιο απολογισμό των δραστηριοτήτων και της εν γένει λειτουργίας του ι- δρύματος, τον οποίο υποβάλλει προς έγκριση στο Συμ- βούλιο. η) Προκηρύσσει τις θέσεις καθηγητών. θ) Εκδίδει τις πράξεις διορισμού του προσωπικού του ι- δρύματος και χορηγεί τις άδειες απουσίας του προσωπι- κού. ι) Μπορεί να μεταβιβάζει το δικαίωμα υπογραφής εγ- γράφων στους προϊσταμένους των υπηρεσιών του ιδρύ- ματος. ια) Μπορεί να ζητά από οποιοδήποτε όργανο, πλην του Συμβουλίου του ιδρύματος, στοιχεία και έγγραφα για κά- θε υπόθεση του ιδρύματος. ιβ) Συγκαλεί οποιοδήποτε συλλογικό όργανο, πλην του Συμβουλίου του ιδρύματος, όταν αυτό παραλείπει παρανόμως να λάβει αποφάσεις, και προεδρεύει των ερ- γασιών του χωρίς δικαίωμα ψήφου. ιγ) Λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπι- ση επειγόντων ζητημάτων, όταν τα αρμόδια όργανα διοί- κησης του ιδρύματος, πλην του Συμβουλίου, αδυνατούν να λειτουργήσουν και να λάβουν αποφάσεις. ιδ) Είναι υπεύθυνος για τη λήψη μέτρων για την προ- στασία και ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του ιδρύματος. ιε) Τοποθετεί τους γενικούς διευθυντές του ιδρύμα- τος. ιστ) Κατανέμει τις πιστώσεις στις εκπαιδευτικές, ερευ- νητικές και λοιπές δραστηριότητες του ιδρύματος στο πλαίσιο της αντίστοιχης συμφωνίας προγραμματικού σχεδιασμού. ιζ) Οργανώνει και καταργεί τα προγράμματα σπουδών με απόφασή του, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Συγκλήτου και εγκρίνεται από το Συμβούλιο. ιη) Ασκεί όσες αρμοδιότητες δεν ανατίθενται από το νόμο ειδικώς σε άλλα όργανα του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 19

Ο συνολικός αριθμός των μελών της Συγκλήτου που έχουν δικαίωμα ψήφου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα είκοσι ένα ή τα τριάντα ένα ο αριθμός των σχολών του ι- δρύματος υπερβαίνει τις οκτώ και αποτελείται από: α) τον πρύτανη, β) τους κοσμήτορες, γ) εκπροσώπους των καθηγητών με διετή θητεία μη α- νανεούμενη, ο αριθμός των οποίων είναι ίσος προς τον αριθμό των σχολών του ιδρύματος και οι οποίοι εκλέγο- νται από τη γενική συνέλευση της σχολής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον οικείο Οργανισμό, δ) έναν εκπρόσωπο των προπτυχιακών φοιτητών, έναν των μεταπτυχιακών φοιτητών και έναν εκπρόσωπο των υποψήφιων διδακτόρων, όπου υπάρχουν, οι οποίοι εκλέ- γονται για ετήσια θητεία χωρίς δυνατότητα επανεκλο- γής, ε) έναν εκπρόσωπο κάθε κατηγορίας προσωπικού που προβλέπεται στα άρθρα 28 και 29, με διετή θητεία, χωρίς δυνατότητα επανεκλογής, που εκλέγεται από ενιαίο ψη- φοδέλτιο με καθολική ψηφοφορία των μελών της οικείας κατηγορίας προσωπικού και συμμετέχει, με δικαίωμα ψή- φου, όταν συζητούνται θέματα που αφορούν ζητήματα της αντίστοιχης κατηγορίας προσωπικού. Η ακριβής σύνθεση και ο αριθμός των μελών της Συ- γκλήτου με δικαίωμα ψήφου, καθώς και οι προϋποθέσεις και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή των ανωτέρω, προβλέπονται στον Οργανισμό και τον Εσωτερικό Κανο- νισμό του ιδρύματος, αντίστοιχα. Στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου παρίστανται, χωρίς δικαίωμα ψήφου, οι αναπληρωτές του πρύτανη και ο γραμματέας του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 20

Στη Σύγκλητο ανήκουν οι ακόλουθες αρμοδιότη- τες, καθώς και όσες άλλες προβλέπονται από τις διατά- ξεις του νόμου αυτού, του Οργανισμού και του Εσωτερι- κού Κανονισμού: α) Η χάραξη της εκπαιδευτικής και ερευνητικής πολιτι- κής του ιδρύματος. β) Η χάραξη πολιτικής για τη διασφάλιση της ποιότη- τας στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία. γ) Η έγκριση για την εκτέλεση των χρηματοδοτούμε- νων ερευνητικών, εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών και α- ναπτυξιακών έργων, αν η διαχείριση των σχετικών κον- δυλίων έχει ανατεθεί στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δι- καίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που προβλέπεται στο άρθρο 58. Κατά την άσκηση της αρμοδιότητας αυτής, στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου δε μετέχουν οι εκπρόσωποι των προπτυ- χιακών φοιτητών. δ) Η έγκριση για την εκτέλεση έργων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης. ε) Η έγκριση των ειδικών μητρώων εσωτερικών και ε- ξωτερικών μελών των επιτροπών επιλογής ή εξέλιξης καθηγητών, που προβλέπονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 19. στ) Η έγκριση των κανονισμών σπουδών πρώτου, δεύ- τερου και τρίτου κύκλου. ζ) Η έγκριση των κανονισμών σπουδών προγραμμάτων σύντομου κύκλου και δια βίου μάθησης. η) Η έγκριση του περιεχομένου όλων των προγραμμά- των σπουδών του ιδρύματος. θ) Η λήψη απόφασης για την οργάνωση προγραμμά- των σπουδών σε συνεργασία με άλλα Α.Ε.Ι. και ερευνη- τικά κέντρα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. ι) Η λήψη απόφασης για την έναρξη και τη λήξη των εκπαιδευτικών εξαμήνων. ια) Η διατύπωση γνώμης προς τον πρύτανη του ιδρύ- ματος για τον Οργανισμό, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 5. ιβ) Η διατύπωση σύμφωνης γνώμης προς το Συμβού- λιο του ιδρύματος για τον Εσωτερικό Κανονισμό, σύμ- φωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 6. ιγ) Η διατύπωση γνώμης προς το Συμβούλιο του ιδρύ- ματος για ίδρυση ή κατάργηση, συγχώνευση, κατάτμη- ση, μετονομασία ή αλλαγή έδρας σχολών. ιδ) Η διατύπωση γνώμης προς τον πρύτανη για την ορ- γάνωση ή την κατάργηση προγραμμάτων σπουδών. ιε) Η διατύπωση γνώμης προς τον πρύτανη για τον προγραμματικό σχεδιασμό. ιστ) Η διατύπωση γνώμης προς τον πρύτανη για την κατανομή του συνόλου των πιστώσεων στις εκπαιδευτι- κές, ερευνητικές και λοιπές δραστηριότητες του ιδρύμα- τος κατά την αντίστοιχη συμφωνία προγραμματικού σχε- διασμού.

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2011
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
MIXAHΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
YΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.