195 Α' 2011

ΝΟΜΟΣ 4009/2011

Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι΄ - ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Άρθρο 69 - Επιστημονική και διοικητική υπηρεσία
06 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 195
6 Σεπτεμβρίου 2011

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4009
Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 69Επιστημονική και διοικητική υπηρεσίαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για τη λειτουργία της η Αρχή υποστηρίζεται από δι- οικητική και επιστημονική υπηρεσία, στις οποίες προΐσταται ο γενικός διευθυντής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο γενικός διευθυντής της Αρχής διορίζεται με από- φαση του προέδρου της Αρχής, ύστερα από δημόσια προκήρυξη της θέσης και αξιολόγηση των υποψηφίων α- πό τριμελή επιτροπή που ορίζει το Συμβούλιο μεταξύ των μελών του, μετά από εισήγηση του προέδρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Υποψήφιος για τη θέση του γενικού διευθυντή μπο- ρεί να είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης. Πρόσθετα και ειδικότερα προσόντα, καθώς και η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής ορίζονται στον Οργανισμό της Αρχής. Αν στη θέση του γενικού διευθυ- ντή διοριστεί καθηγητής Α.Ε.Ι., υπάγεται στην κατηγορία της μερικής απασχόλησης στο οικείο ίδρυμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο γενικός διευθυντής έχει την ευθύνη της διοίκησης και λειτουργίας της Αρχής και ασκεί, ιδίως, τις ακόλου- θες αρμοδιότητες: α) συντονίζει και κατευθύνει την επιστημονική και τη διοικητική υπηρεσία και τις μονάδες τους, β) εισηγείται στον πρόεδρο τη σύγκληση του Συμβου- λίου και την ημερήσια διάταξη και συμμετέχει στις συνε- δριάσεις χωρίς δικαίωμα ψήφου, γ) είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση των αποφάσε- ων, κατευθύνσεων και οποιωνδήποτε άλλων πράξεων της Αρχής, δ) είναι διοικητικός και πειθαρχικός προϊστάμενος του ειδικού επιστημονικού και του διοικητικού προσωπικού, ε) μπορεί να μεταβιβάζει το δικαίωμα υπογραφής και να εξουσιοδοτεί μέλη του προσωπικού της Αρχής να υ- πογράφουν έγγραφα ή άλλες πράξεις «με εντολή γενι- κού διευθυντή», στ) είναι διατάκτης των δαπανών της Αρχής και ζ) εκπροσωπεί την Αρχή δικαστικώς και εξωδίκως σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας του προέδρου. Πρόσθετες και ειδικότερες αρμοδιότητες μπορεί να ο- ρίζονται στον Οργανισμό της Αρχής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η διοικητική υπηρεσία της Αρχής διαρθρώνεται στις ακόλουθες υπηρεσιακές μονάδες: α) Διεύθυνση Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποι- ότητας, β) Διεύθυνση Συμφωνιών Προγραμματικού Σχεδια- σμού και Χρηματοδότησης, γ) Διεύθυνση Πληροφοριακών Συστημάτων και Τεκμη- ρίωσης και δ) Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης. Οι αρμοδιότητες των διευθύνσεων, η περαιτέρω διάρ- θρωσή τους σε τμήματα και οι κατηγορίες και οι κλάδοι ή οι ειδικότητες των προϊσταμένων τους καθορίζονται στον Οργανισμό της Αρχής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Την επιστημονική υπηρεσία της Αρχής αποτελεί το Κέντρο Μελετών και Ερευνών, το οποίο λειτουργεί σε ε- πίπεδο διεύθυνσης. Το Κέντρο Μελετών και Ερευνών συγκεντρώνει στοι- χεία, τηρεί βάσεις δεδομένων, διεξάγει έρευνες, εκπονεί μελέτες, δημοσιεύει εκθέσεις και οργανώνει επιστημονι- κές ημερίδες και διεθνή συνέδρια για θέματα σχετικά με την αποστολή της Αρχής. Οι δραστηριότητες του Κέντρου ορίζονται με απόφα- ση του Συμβουλίου της Αρχής, ύστερα από εισήγηση του διευθυντή του Κέντρου, η οποία διατυπώνεται σε συνερ- γασία με τον γενικό διευθυντή της Αρχής. Το Κέντρο Μελετών και Ερευνών συντάσσει και υπο- βάλλει προς έγκριση στο Συμβούλιο της Αρχής την ετή- σια έκθεση για την ανώτατη εκπαίδευση που υποβάλλε- ται στον Πρόεδρο της Βουλής και τον Υπουργό Παιδεί- ας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με την παράγραφο 11 του άρθρου 67.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Το Κέντρο διευθύνεται από Διευθυντή Ερευνών και Μελετών, ο οποίος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώμα- τος με ειδίκευση σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης. Για την επιστημονική υποστήριξη των δραστηριοτήτων του Κέντρου, το Συμβούλιο της Αρχής, με απόφασή του που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να συστήσει Επιστημονικό Συμβούλιο το οποίο συγκρο- τείται από καθηγητές Α.Ε.Ι. με εξειδίκευση ή εμπειρία σε θέματα ανώτατης εκπαίδευσης. Με την ίδια απόφαση κα- θορίζονται τα θέματα συγκρότησης και λειτουργίας του, η θητεία των μελών του και κάθε σχετικό θέμα. Οι δαπά- νες μετακίνησης των μελών του Επιστημονικού Συμβου- λίου καλύπτονται από την ΑΔΙΠ. Οι αρμοδιότητες του Κέντρου και τα θέματα λειτουρ- γίας του εξειδικεύονται στον Οργανισμό της Αρχής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Για τη διοικητική και επιστημονική υποστήριξη της Αρχής συνιστώνται 25 θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και 20 θέσεις μόνιμου διοικητικού προσωπι- κού. Οι κατηγορίες και οι κλάδοι ή οι ειδικότητες του προσωπικού, τα ειδικά προσόντα διορισμού ή πρόσλη- ψής του, η συγκρότηση υπηρεσιακού και πειθαρχικού συμβουλίου που επιλαμβάνεται των θεμάτων υπηρεσια- κής κατάστασης και πειθαρχικού ελέγχου του προσωπι- κού και κάθε σχετικό θέμα ρυθμίζονται στον Οργανισμό της Αρχής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Οι θέσεις του διοικητικού και του ειδικού επιστημο- νικού προσωπικού μπορεί να πληρώνονται με μετατάξεις ή οι σχετικές υπηρεσιακές ανάγκες να καλύπτονται με α- ποσπάσεις μόνιμου προσωπικού ή με σχέση εργασίας ι- διωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμ- φωνα με τις ισχύουσες για κάθε περίπτωση διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Το ειδικό επιστημονικό προσωπικό προσλαμβάνε- ται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Για τα προσόντα του προσωπικού αυτού εφαρ- μόζονται οι διατάξεις του άρθρου 2 του π.δ. 50/2001 (Α΄ 39). Η κατοχή διδακτορικού διπλώματος ή η εξειδίκευση σε θέματα οργάνωσης της ανώτατης εκπαίδευσης ή εκ- παιδευτικής πολιτικής συνεκτιμώνται κατά την επιλογή τους. Οι διαδικασίες πλήρωσης των θέσεων αυτών καθο- ρίζονται από τον Οργανισμό της Αρχής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 2190/1994.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Οι αποδοχές του προσωπικού της Αρχής καθορίζο- νται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3205/2003, όπως ε- κάστοτε ισχύει. Στο προσωπικό καταβάλλεται επίσης ει- δική πρόσθετη αμοιβή, το ύψος και οι προϋποθέσεις κα- ταβολής της οποίας καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Με απόφαση του Συμβουλίου, το ειδικό επιστημο- νικό προσωπικό της Αρχής μπορεί να λαμβάνει εκπαι- δευτική ή επιμορφωτική άδεια με τους όρους και τις προ- ϋποθέσεις που καθορίζει ο Οργανισμός της Αρχής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Για την επιστημονική υποστήριξη των δραστηριο- τήτων της η Αρχή, με απόφαση του Συμβουλίου της, μπορεί να προσκαλεί και να συνεργάζεται με καθηγητές των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, οι οποίοι δια- θέτουν εξειδικεύσεις και εμπειρία σχετικές με τη δρα- στηριότητα και την αποστολή της Αρχής. Για την απα- σχόληση καθηγητή Α.Ε.Ι. της ημεδαπής στο πλαίσιο της ανωτέρω συνεργασίας γίνεται ανάθεση καθηκόντων από το Συμβούλιο της Αρχής, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της οικείας κοσμητείας. Η κοσμητεία μπορεί στην περί- πτωση αυτή να απαλλάσσει πλήρως ή μερικά τον καθη- γητή από τα καθήκοντά του στη σχολή. Για τον ίδιο σκοπό, η Αρχή μπορεί να προσκαλεί επι- στήμονες από αντίστοιχες αρχές και υπηρεσίες αξιολό- γησης, πιστοποίησης της ποιότητας και χρηματοδότη- σης της ανώτατης εκπαίδευσης άλλων ευρωπαϊκών χω- ρών. Μπορεί επίσης να χορηγεί στα μέλη του ειδικού επι- στημονικού προσωπικού ειδική άδεια για την απασχόλη- σή τους σε αντίστοιχες αρχές και υπηρεσίες άλλων χω- ρών, για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρεις μή- νες, με σκοπό τη συνεχή ενημέρωση και κατάρτιση στο αντικείμενό τους. Η Αρχή μπορεί να καταβάλει στις περιπτώσεις της πα- ραγράφου αυτής ειδική πρόσθετη αμοιβή, ημερήσια απο- ζημίωση και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Το ύ- ψος και οι προϋποθέσεις τους καθορίζονται με κοινή α- πόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Στην Αρχή λειτουργεί το Δικαστικό Γραφείο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έχει συσταθεί με το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 12 του ν. 3374/2005.

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2011
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
MIXAHΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
YΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.