195 Α' 2011

ΝΟΜΟΣ 4009/2011

Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι΄ - ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Άρθρο 67 - Συμβούλιο της Αρχής
06 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 195
6 Σεπτεμβρίου 2011

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4009
Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 67Συμβούλιο της ΑρχήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το ανώτατο διοικητικό όργανο της Αρχής είναι το Συμβούλιο. Το Συμβούλιο της Αρχής συγκροτείται από δεκαπέντε μέλη, τα οποία ορίζονται με απόφαση του Υ- πουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμά- των, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσε- ως. Τα μέλη του Συμβουλίου απολαμβάνουν κατά την ά- σκηση των καθηκόντων τους προσωπικής και λειτουργι- κής ανεξαρτησίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το Συμβούλιο της Αρχής αποτελείται από τα ακό- λουθα μέλη: α) Τον πρόεδρο, ο οποίος είναι επιστήμονας με υψη- λού επιπέδου, διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έρ- γο και αποδεδειγμένη διεθνή ακαδημαϊκή εμπειρία, κατά προτίμηση και με εμπειρία σε θέματα διοίκησης και δια- σφάλισης της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, και ορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη της αρμόδιας κα- τά τον κανονισμό της Βουλής επιτροπής. β) Έξι εν ενεργεία καθηγητές πρώτης βαθμίδας των Πανεπιστημίων με αντίστοιχη εξειδίκευση στους επιστη- μονικούς κλάδους: αα) των ανθρωπιστικών επιστημών ή καλών τεχνών, ββ) των νομικών, πολιτικών ή κοινωνικών επιστημών, γγ) των επιστημών υγείας ή βιολογίας, δδ) των οικονομικών επιστημών ή διοίκησης επιχειρή- σεων, εε) των μηχανικών ή γεωτεχνικών επιστημών και στστ) των θετικών επιστημών ή της πληροφορικής. γ) Τέσσερις εν ενεργεία καθηγητές πρώτης βαθμίδας των Τ.Ε.Ι. με αντίστοιχη εξειδίκευση στους κλάδους: αα) της διοίκησης ή οικονομίας, ββ) των επαγγελμάτων υγείας ή πρόνοιας, γγ) των τεχνολογικών επιστημών μηχανικών και δδ) των τεχνολογικών ή γεωτεχνικών επιστημών ή τροφίμων. δ) Έναν εκπρόσωπο των προπτυχιακών φοιτητών που έχει συμμετάσχει σε συλλογικό όργανο διασφάλισης της ποιότητας του ιδρύματός του, ο οποίος προτείνεται από την Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας (Ε.Φ.Ε.Ε.). ε) Έναν εκπρόσωπο των προπτυχιακών σπουδαστών που έχει συμμετάσχει σε συλλογικό όργανο διασφάλι- σης της ποιότητας του ιδρύματός του, ο οποίος προτεί- νεται από την Εθνική Σπουδαστική Ένωση Ελλάδας (Ε.Σ.Ε.Ε.). στ) Έναν εν ενεργεία ερευνητή πρώτης βαθμίδας μη α- καδημαϊκών ερευνητικών ιδρυμάτων που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. ζ) Έναν κοινό εκπρόσωπο του Τεχνικού, του Γεωτεχνι- κού και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που προτείνεται από κοινού από τα επιμελητήρια αυτά. Τα μέλη του Συμβουλίου των περιπτώσεων β΄, γ΄ και στ΄ είναι επιστήμονες με υψηλού επιπέδου, διεθνώς α- ναγνωρισμένο επιστημονικό έργο. Ένα από τα μέλη των περιπτώσεων β΄ και γ΄ μπορεί να είναι καθηγητής Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Οι θέσεις των μελών του Συμβουλίου της Αρχής των περιπτώσεων β΄, γ΄ και στ΄ της προηγούμενης πα- ραγράφου προκηρύσσονται δημόσια, με απόφαση του προέδρου της. β) Η αξιολόγηση των υποψηφίων ανατίθεται από τον πρόεδρο, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου της Αρχής, σε τριμελείς επιτροπές που συγκροτούνται για κάθε υποπερίπτωση των περιπτώσεων β΄ και γ΄ και για την περίπτωση στ΄ της παραγράφου 2. Οι επιτροπές αποτελούνται από καθηγητές πρώτης βαθμίδας Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, αντίστοιχης εξειδίκευ- σης, και συντάσσουν αξιολογικό πίνακα κατάταξης των υποψηφίων που διαθέτουν τα τυπικά και ουσιαστικά προ- σόντα, με βάση το επιστημονικό, ερευνητικό και εκπαι- δευτικό τους έργο. Για την κατάταξη συνεκτιμώνται η ε- μπειρία σε θέματα διασφάλισης και πιστοποίησης της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, η οποία προκύπτει από τη συμμετοχή σε συλλογικά όργανα διασφάλισης της ποιότητας Α.Ε.Ι. και το σχετικό επιστημονικό και ε- ρευνητικό έργο, και η διοικητική εμπειρία, ιδίως σε Α.Ε.Ι.. γ) Ο πρόεδρος της Αρχής κοινοποιεί τους αξιολογι- κούς πίνακες κατάταξης των υποψηφίων: αα) στους πρυ- τάνεις όλων των Πανεπιστημίων για τους υποψηφίους της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2, ββ) στους προέ- δρους όλων των Τ.Ε.Ι. για τους υποψηφίους της περί- πτωσης γ΄ της παραγράφου 2 και γγ) στη σύνοδο των δι- ευθυντών των ερευνητικών κέντρων που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας για τους υποψηφίους της περίπτωσης στ΄ της ίδιας παρα- γράφου. Αν για συγκεκριμένη υποψηφιότητα εκφράσουν αντιρρήσεις τα τρία τέταρτα των πρυτάνεων ή των προέ- δρων των Τ.Ε.Ι. ή των μελών της συνόδου των διευθυ- ντών των ερευνητικών κέντρων, αντίστοιχα, ο υποψή- φιος διαγράφεται από τον οικείο πίνακα κατάταξης. δ) Το Συμβούλιο της Αρχής συγκροτείται από τον Υ- πουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από πρόταση του προέδρου της Αρχής για τα μέ- λη των περιπτώσεων β΄, γ΄ και στ΄ της παραγράφου 2, που διατυπώνεται σύμφωνα με την κατά τα ανωτέρω α- ξιολογική κατάταξη. Για τη συγκρότηση του Συμβουλίου εφαρμόζεται η παράγραφος 2 του άρθρου 13.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το Συμβούλιο της Αρχής, ύστερα από τη συγκρότη- σή του σε σώμα, εκλέγει μεταξύ των μελών του δύο α- ντιπροέδρους, τον πρώτο με αρμοδιότητα σε θέματα πι- στοποίησης ποιότητας και τον δεύτερο με αρμοδιότητα σε θέματα χρηματοδότησης. Ο αντιπρόεδρος για την πι- στοποίηση ποιότητας συνεπικουρεί τον πρόεδρο της Αρ- χής στα θέματα που αφορούν τη διασφάλιση και πιστο- ποίηση της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης. Ο α- ντιπρόεδρος για τη χρηματοδότηση συνεπικουρεί τον πρόεδρο στα θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση των Α.Ε.Ι..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η θητεία του προέδρου είναι τετραετής, ενώ η θη- τεία των μελών του Συμβουλίου είναι εξαετής. Δεν επι- τρέπεται ο διορισμός των μελών για περισσότερες από δύο θητείες, διαδοχικές ή μη. Οι εκπρόσωποι των φοιτη- τών και σπουδαστών πρέπει να διανύουν τα δύο τελευ- ταία έτη του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών τους και διορίζονται για μία μόνο ετήσια θητεία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Σε περίπτωση έλλειψης, παραίτησης ή έκπτωσης μέ- λους του Συμβουλίου της Αρχής διορίζεται νέο μέλος για νέα θητεία. Η θητεία του προέδρου και των λοιπών μελών του Συμβουλίου παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι τον ορισμό νέων, με τη διαδικασία των προηγούμενων παραγράφων και πάντως όχι για χρονικό διάστημα μεγα- λύτερο των τριών μηνών από τη λήξη της θητείας τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Τα μέλη του Συμβουλίου που είναι καθηγητές Α.Ε.Ι. δεν μπορούν να κατέχουν θέσεις διοίκησης στα ιδρύμα- τά τους. Ο Οργανισμός της Αρχής καθορίζει τις λεπτομε- ρείς προϋποθέσεις και τους περιορισμούς για την αμερό- ληπτη άσκηση των καθηκόντων των μελών του Συμβου- λίου της Αρχής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Ο πρόεδρος και τα λοιπά μέλη του Συμβουλίου της Αρχής λαμβάνουν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Το ύψος της αποζη- μίωσης ανά συνεδρίαση καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μά- θησης και Θρησκευμάτων, η οποία δημοσιεύεται στην Ε- φημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Οι δαπάνες και η αποζημίωση μετακίνησης των με- λών του Συμβουλίου της Αρχής για την άσκηση των κα- θηκόντων τους καλύπτονται από την Αρχή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Δεν μπορεί να οριστεί μέλος του Συμβουλίου όποι- ος έχει κώλυμα διορισμού δημοσίου υπαλλήλου, σύμφω- να με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υ- παλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.. Από την ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου εκπίπτει εκείνος στο πρόσωπο του οποίου συντρέχουν οι προϋποθέσεις έκπτωσης δημοσίου υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατά- ξεις του άρθρου 149 του ίδιου Κώδικα. Η πειθαρχική ευ- θύνη των μελών του Συμβουλίου υπό την ιδιότητά τους αυτή ρυθμίζεται από τον Οργανισμό της Αρχής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Οι αποφάσεις της Αρχής κοινοποιούνται στον Υ- πουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Έως τα τέλη Μαΐου κάθε έτους συντάσσεται για το προηγούμενο έτος από την Αρχή έκθεση ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία υποβάλλεται στον Πρό- εδρο της Βουλής και τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2011
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
MIXAHΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
YΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.