195 Α' 2011

ΝΟΜΟΣ 4009/2011

Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ - ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥΣ
06 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 195
6 Σεπτεμβρίου 2011

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4009
Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ΟΡΓΑΝΑ ΤΩΝ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥΣ
Άρθρο 8Όργανα του ιδρύματοςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα όργανα του ιδρύματος είναι: α) το Συμβούλιο, β) ο πρύτανης και γ) η Σύγκλητος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

α) Το Συμβούλιο αποτελείται από δεκαπέντε μέλη. Σε ιδρύματα στα οποία ο αριθμός των καθηγητών πρώ- της βαθμίδας είναι μικρότερος των πενήντα, τα μέλη του Συμβουλίου είναι έντεκα. Η θητεία των μελών του Συμ- βουλίου συνεχίζεται ως τη λήξη της, ανεξαρτήτως αν έ- χει μεταβληθεί ο αριθμός των καθηγητών πρώτης βαθμί- δας του ιδρύματος. β) Τα εννέα ή επτά μέλη του δεκαπενταμελούς ή του ενδεκαμελούς Συμβουλίου, αντίστοιχα, είναι εσωτερικά μέλη του ιδρύματος και, ειδικότερα, οκτώ ή έξι μέλη, α- ντίστοιχα, είναι καθηγητές πρώτης βαθμίδας ή αναπλη- ρωτές καθηγητές και ένα μέλος είναι εκπρόσωπος των φοιτητών του ιδρύματος. Τα υπόλοιπα έξι ή τέσσερα μέ- λη, αντίστοιχα, είναι εξωτερικά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Την ευθύνη της οργάνωσης της διαδικασίας ανάδει- ξης των εσωτερικών και των εξωτερικών μελών του Συμ- βουλίου σε κάθε ίδρυμα έχει τριμελής επιτροπή, αποτε- λούμενη από καθηγητές του ιδρύματος, οι οποίοι ορίζο- νται από το Συμβούλιο. Τρεις μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των αποχωρούντων μελών του Συμβουλίου, ο πρόεδρός του είτε προκηρύσσει εκλογές εφόσον πρό- κειται για εσωτερικά μέλη είτε δημοσιεύει ανοικτή πρό- σκληση εφόσον πρόκειται για εξωτερικά. Τα αποχωρού- ντα μέλη συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους και μετά τη λήξη της θητείας τους, έως την αντικατάστασή τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

α) Υποψήφια εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου μπο- ρούν να είναι όλοι οι πλήρους απασχόλησης οι καθηγη- τές πρώτης βαθμίδας και αναπληρωτές καθηγητές του ι- δρύματος. Δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι καθηγη- τές οι οποίοι αποχωρούν από την υπηρεσία πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας. β) Τα εσωτερικά μέλη εκλέγονται από το σύνολο των καθηγητών του οικείου ιδρύματος με ενιαίο ψηφοδέλτιο και με σημείωση από τους εκλογείς δίπλα από το όνομα των υποψηφίων της σειράς προτίμησης με διαδοχικούς ακέραιους αριθμούς (σύστημα ταξινομικής ψήφου). Στην εκλογή συμμετέχουν και οι λέκτορες των Πανεπιστη- μίων / καθηγητές εφαρμογών των Τ.Ε.Ι., οι οποίοι υπηρε- τούν στο ίδρυμα σύμφωνα με τα άρθρα 77 και 78, αντί- στοιχα. Τα εσωτερικά μέλη ανά σχολή δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα δύο, εκτός αν το πηλίκο του αριθμού των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου, πλην του φοιτη- τή, δια του αριθμού των σχολών του ιδρύματος είναι με- γαλύτερο του δύο. Με απόφαση του Υπουργού Παιδεί- ας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται άπαξ σε προθεσμία ενός μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα θέματα που αφορούν την εφαρμογή του συστήματος της ταξινομικής ψήφου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

α) Προσόντα για την εκλογή εξωτερικού μέλους εί- ναι η ευρεία αναγνώριση του υποψηφίου στην επιστήμη, στα γράμματα ή τις τέχνες, η διάκρισή του στην κοινωνι- κή, οικονομική, πολιτική ή πολιτιστική ζωή σε εθνικό ή σε διεθνές επίπεδο και η γνώση και εμπειρία από θέση ευ- θύνης. Κωλύονται να εκλεγούν ως εξωτερικά μέλη πρό- σωπα τα οποία είχαν οποιαδήποτε οικονομική συναλλα- γή με σκοπό το κέρδος με το ίδρυμα την τελευταία πε- νταετία, καθώς και οι εν ενεργεία καθηγητές Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή οι συνταξιούχοι καθηγητές του ίδιου Α.Ε.Ι.. β) Ο πρόεδρος και τα λοιπά εξωτερικά μέλη του Συμ- βουλίου εκλέγονται χωριστά το καθένα από τα εσωτερι- κά μέλη, με φανερή ψηφοφορία και πλειοψηφία των τεσ- σάρων πέμπτων του συνόλου των εσωτερικών μελών. Αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η εκλογή ε- παναλαμβάνεται μέσα σε μία εβδομάδα, οπότε και απαι- τείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνόλου των εσω- τερικών μελών. Με πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων του συνόλου των μελών μπορεί να παυθεί εξωτερικό μέ- λος για λόγους πλημμελούς άσκησης των υποχρεώσεων και καθηκόντων του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Ο εκπρόσωπος των φοιτητών του ιδρύματος εκλέ- γεται από τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοι- τητές και υποψήφιους διδάκτορες σύμφωνα με τη διαδι- κασία που προβλέπεται στην περίπτωση β΄ της παρα- γράφου 2 του άρθρου 49. Υποψήφιοι μπορούν να είναι οι προπτυχιακοί φοιτητές που έχουν διανύσει το πρώτο έ- τος σπουδών και βρίσκονται εντός του ενδεικτικού προ- γράμματος σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές κατά το πρώτο έτος φοίτησής τους και οι υποψήφιοι διδάκτορες που διανύουν τα τρία πρώτα έτη από την εγγραφή τους ως υποψήφιοι διδάκτορες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Τα μέλη του Συμβουλίου εκλέγουν με πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνόλου των μελών του τον ανα- πληρωτή πρόεδρο του Συμβουλίου μεταξύ των καθηγη- τών του ιδρύματος που έχουν εκλεγεί στο Συμβούλιο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

α) Με την επιφύλαξη της επόμενης περίπτωσης, η θητεία των μελών του Συμβουλίου είναι τετραετής. Δεν επιτρέπεται η εκλογή τους για τρίτη συνεχόμενη θητεία στο Συμβούλιο του ίδιου ιδρύματος. β) Η θητεία του εκπροσώπου των φοιτητών είναι ετή- σια, χωρίς δυνατότητα επανεκλογής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου του ιδρύματος μετέχει, χωρίς δικαίωμα ψήφου, ένας εκπρόσωπος κάθε κατηγορίας προσωπικού που προβλέπεται στα άρθρα 28 και 29, όταν συζητούνται θέματα που αφορούν την οι- κεία κατηγορία προσωπικού. Οι εκπρόσωποι αυτοί ανα- δεικνύονται από ενιαίο ψηφοδέλτιο για κάθε κατηγορία προσωπικού κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στον Οργανι- σμό του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Το Συμβούλιο του ιδρύματος έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες και όσες άλλες προβλέπονται από τις δια- τάξεις του παρόντος νόμου, του Οργανισμού και του Ε- σωτερικού Κανονισμού: α) τη χάραξη στρατηγικής για την ανάπτυξη του ιδρύ- ματος σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και τη διαμόρφωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του στο πλαίσιο της αποστολής και της πορείας του, β) τη γενική εποπτεία και τον έλεγχο της λειτουργίας του ιδρύματος σύμφωνα με τον Οργανισμό και τον Εσω- τερικό Κανονισμό, γ) την έγκριση της πρότασης για την έκδοση και ανα- θεώρηση του Οργανισμού σύμφωνα με το άρθρο 5, δ) την έγκριση και αναθεώρηση του Εσωτερικού Κανο- νισμού σύμφωνα με το άρθρο 6, ε) την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη σύνδεση του ι- δρύματος με την κοινωνία και την οικονομία, τη συμβολή του στην ανάπτυξη της χώρας, καθώς και τη συνεργασία με εκπαιδευτικά ή μορφωτικά ιδρύματα και επιστημονι- κούς και κοινωνικούς φορείς της ημεδαπής ή της αλλο- δαπής, στ) τον καθορισμό των κατευθύνσεων για την ανάπτυ- ξη του ιδρύματος, επί τη βάσει των οποίων ο πρύτανης καταρτίζει το σχέδιο συμφωνιών προγραμματικού σχε- διασμού, την έγκριση των σχεδίων αυτών και την παρα- κολούθηση και τον έλεγχο της υλοποίησης των συμφω- νιών σε ετήσια βάση, ζ) την έγκριση του ετήσιου τακτικού οικονομικού προ- ϋπολογισμού και των τροποποιήσεών του, του τελικού οικονομικού απολογισμού του ιδρύματος, καθώς και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που αφορά το ί- δρυμα, η) την έγκριση του ετήσιου προγραμματισμού και απο- λογισμού για την αξιοποίηση της περιουσίας του ιδρύμα- τος, θ) την έγκριση του ετήσιου απολογισμού των δραστη- ριοτήτων και της εν γένει λειτουργίας του ιδρύματος, ι) την εκλογή των κοσμητόρων των σχολών και την παύση από τα καθήκοντά τους, ια) την εποπτεία του νομικού προσώπου ιδιωτικού δι- καίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που προβλέπεται στο άρθρο 58, την επι- λογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου και του δι- ευθύνοντος συμβούλου του και την παύση τους από τα καθήκοντά τους, ιβ) τη συγκρότηση επιτροπών για τη μελέτη ή διεκπε- ραίωση θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του και ιγ) τον ορισμό ή μη διδάκτρων και του ύψους τους για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του ιδρύματος, ύστερα από γνώμη της κοσμητείας της σχολής μεταπτυ- χιακών σπουδών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Το Συμβούλιο συντάσσει κάθε δύο έτη έκθεση για τα πεπραγμένα του, την οποία δημοσιοποιεί με κάθε πρόσφορο μέσο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Τα μέλη του Συμβουλίου και ο πρόεδρος λαμβά- νουν κατ’ αποκοπή αποζημίωση, για τη συμμετοχή τους σε αυτό, η οποία καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υ- πουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Ο πρόεδρος συγκαλεί το Συμβούλιο, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη στην οποία περιλαμβάνονται υπο- χρεωτικά και θέματα που τίθενται από δύο τουλάχιστον μέλη του Συμβουλίου, προεδρεύει των εργασιών του, μεριμνά για την εφαρμογή των αποφάσεών του και εκδί- δει διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκλογή του πρύτανη. Ο αναπληρωτής πρόεδρος α- ναπληρώνει τον πρόεδρο όταν ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται. Η διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη του Συμβουλίου παρέχεται από μονάδα των διοικητικών υπη- ρεσιών του ιδρύματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Οργανισμό του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Ο Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρη- σκευμάτων εκδίδει διαπιστωτική πράξη για το διορισμό του προέδρου, του αναπληρωτή προέδρου και των με- λών του Συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 15

Ως πρύτανης εκλέγεται καθηγητής πρώτης βαθμί- δας Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, με ελληνική ιθαγένεια και άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας, α- ναγνωρισμένο κύρος και σημαντική διοικητική εμπειρία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 16

α) Ο πρύτανης εκλέγεται από τους καθηγητές του ιδρύματος, ύστερα από διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία εκδίδεται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου. β) Την ευθύνη της οργάνωσης της διαδικασίας ανάδει- ξης του πρύτανη έχει τριμελής επιτροπή, η οποία συ- γκροτείται με απόφαση του Συμβουλίου και αποτελείται από καθηγητές πρώτης βαθμίδας του οικείου ιδρύματος. Η συμμετοχή στην εν λόγω επιτροπή αποτελεί καθήκον στο πλαίσιο του διοικητικού έργου του καθηγητή πρώτης βαθμίδας. Η επιτροπή προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες για την προσέλκυση υποψηφιοτήτων, συγκεντρώνει τις υπο- ψηφιότητες, προσκαλεί τους υποψηφίους σε ακρόαση α- νοικτή στην κοινότητα του ιδρύματος και εκθέτει στο Συμβούλιο τα ακαδημαϊκά και διοικητικά προσόντα των υποψηφίων κατ’ αλφαβητική σειρά. γ) Το Συμβούλιο, με απόφασή του, που λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνόλου των μελών του, επιλέγει εφόσον είναι ενδεκαμελές δύο και εφόσον είναι δεκαπενταμελές τρεις υποψηφίους μεταξύ αυτών που συγκεντρώνουν τα τυπικά προσόντα που προβλέπο- νται στην παράγραφο 15 και ύστερα από εκτίμηση των ουσιαστικών τους προσόντων. Μέσα σε προθεσμία δύο ημερών από την επιλογή, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, καλούνται όλοι οι καθηγητές του ιδρύματος να εκλέξουν, μεταξύ των υποψηφίων που επιλέχθηκαν, τον πρύτανη του ιδρύματος. Στην εκλογή συμμετέχουν και οι λέκτορες των Πανεπιστημίων / καθηγητές εφαρμογών των Τ.Ε.Ι., οι οποίοι υπηρετούν στο ίδρυμα σύμφωνα με τα άρθρα 77 και 78, αντίστοιχα. Αν κανείς από τους υπο- ψηφίους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων, η εκλογή επαναλαμβάνεται την ε- πόμενη ημέρα μεταξύ των δύο πλειοψηφούντων υποψη- φίων. δ) Ο πρύτανης διορίζεται με απόφαση του Συμβουλίου, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για πενταετή θητεία. Αν ο πρύτανης παραιτηθεί ή για ο- ποιονδήποτε λόγο εκλείψει, εκλέγεται νέος πρύτανης για πλήρη θητεία. ε) Ο πρύτανης δεν μπορεί να εκλεγεί για δεύτερη συ- νεχή θητεία στο ίδιο ίδρυμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 17

Ο πρύτανης ορίζει, για την υποβοήθηση του έργου του, καθηγητές πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτές καθη- γητές του ιδρύματος ως αναπληρωτές πρύτανη, στους οποίους μεταβιβάζει συγκεκριμένες αρμοδιότητές του, με απόφασή του που εγκρίνεται από το Συμβούλιο. Με την απόφαση ορισμού των αναπληρωτών πρύτανη καθο- ρίζεται η σειρά με την οποία αναπληρώνουν τον πρύτανη αν απουσιάζει, κωλύεται ή ελλείπει για οποιονδήποτε λόγο. Ο αριθμός των αναπληρωτών πρύτανη καθορίζεται στον Οργανισμό του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 18

Ο πρύτανης έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες και όσες άλλες προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού: α) Προΐσταται του ιδρύματος και το διευθύνει, έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του, επιβλέπει την τήρηση των νόμων, του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού και μεριμνά για τη συνερ- γασία των οργάνων του ιδρύματος, των διδασκόντων και των φοιτητών. β) Εκπροσωπεί το ίδρυμα δικαστικώς και εξωδίκως. γ) Συγκαλεί τη Σύγκλητο, καταρτίζει την ημερήσια διά- ταξη, ορίζει ως εισηγητή των θεμάτων μέλος της Συ- γκλήτου, προεδρεύει των εργασιών της και εισηγείται τα θέματα για τα οποία δεν έχει ορίσει ως εισηγητή άλλο μέλος της Συγκλήτου. Μεριμνά για την εφαρμογή των α- ποφάσεών της. δ) Μετέχει χωρίς ψήφο στις συνεδριάσεις του Συμβου- λίου του ιδρύματος. Μπορεί, επίσης, να μετέχει χωρίς ψήφο στις συνεδριάσεις όλων των λοιπών συλλογικών οργάνων του ιδρύματος. ε) Καταρτίζει σχέδιο Οργανισμού και Εσωτερικού Κα- νονισμού, τους οποίους εισηγείται προς έγκριση στο Συμβούλιο του ιδρύματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο. στ) Καταρτίζει και αναμορφώνει τον ετήσιο τακτικό οι- κονομικό προϋπολογισμό και τελικό οικονομικό απολογι- σμό του ιδρύματος, καθώς και τους αντίστοιχους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, τους οποίους υ- ποβάλλει προς έγκριση στο Συμβούλιο. ζ) Καταρτίζει και αναμορφώνει τον ετήσιο απολογισμό των δραστηριοτήτων και της εν γένει λειτουργίας του ι- δρύματος, τον οποίο υποβάλλει προς έγκριση στο Συμ- βούλιο. η) Προκηρύσσει τις θέσεις καθηγητών. θ) Εκδίδει τις πράξεις διορισμού του προσωπικού του ι- δρύματος και χορηγεί τις άδειες απουσίας του προσωπι- κού. ι) Μπορεί να μεταβιβάζει το δικαίωμα υπογραφής εγ- γράφων στους προϊσταμένους των υπηρεσιών του ιδρύ- ματος. ια) Μπορεί να ζητά από οποιοδήποτε όργανο, πλην του Συμβουλίου του ιδρύματος, στοιχεία και έγγραφα για κά- θε υπόθεση του ιδρύματος. ιβ) Συγκαλεί οποιοδήποτε συλλογικό όργανο, πλην του Συμβουλίου του ιδρύματος, όταν αυτό παραλείπει παρανόμως να λάβει αποφάσεις, και προεδρεύει των ερ- γασιών του χωρίς δικαίωμα ψήφου. ιγ) Λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπι- ση επειγόντων ζητημάτων, όταν τα αρμόδια όργανα διοί- κησης του ιδρύματος, πλην του Συμβουλίου, αδυνατούν να λειτουργήσουν και να λάβουν αποφάσεις. ιδ) Είναι υπεύθυνος για τη λήψη μέτρων για την προ- στασία και ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του ιδρύματος. ιε) Τοποθετεί τους γενικούς διευθυντές του ιδρύμα- τος. ιστ) Κατανέμει τις πιστώσεις στις εκπαιδευτικές, ερευ- νητικές και λοιπές δραστηριότητες του ιδρύματος στο πλαίσιο της αντίστοιχης συμφωνίας προγραμματικού σχεδιασμού. ιζ) Οργανώνει και καταργεί τα προγράμματα σπουδών με απόφασή του, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Συγκλήτου και εγκρίνεται από το Συμβούλιο. ιη) Ασκεί όσες αρμοδιότητες δεν ανατίθενται από το νόμο ειδικώς σε άλλα όργανα του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 19

Ο συνολικός αριθμός των μελών της Συγκλήτου που έχουν δικαίωμα ψήφου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα είκοσι ένα ή τα τριάντα ένα ο αριθμός των σχολών του ι- δρύματος υπερβαίνει τις οκτώ και αποτελείται από: α) τον πρύτανη, β) τους κοσμήτορες, γ) εκπροσώπους των καθηγητών με διετή θητεία μη α- νανεούμενη, ο αριθμός των οποίων είναι ίσος προς τον αριθμό των σχολών του ιδρύματος και οι οποίοι εκλέγο- νται από τη γενική συνέλευση της σχολής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον οικείο Οργανισμό, δ) έναν εκπρόσωπο των προπτυχιακών φοιτητών, έναν των μεταπτυχιακών φοιτητών και έναν εκπρόσωπο των υποψήφιων διδακτόρων, όπου υπάρχουν, οι οποίοι εκλέ- γονται για ετήσια θητεία χωρίς δυνατότητα επανεκλο- γής, ε) έναν εκπρόσωπο κάθε κατηγορίας προσωπικού που προβλέπεται στα άρθρα 28 και 29, με διετή θητεία, χωρίς δυνατότητα επανεκλογής, που εκλέγεται από ενιαίο ψη- φοδέλτιο με καθολική ψηφοφορία των μελών της οικείας κατηγορίας προσωπικού και συμμετέχει, με δικαίωμα ψή- φου, όταν συζητούνται θέματα που αφορούν ζητήματα της αντίστοιχης κατηγορίας προσωπικού. Η ακριβής σύνθεση και ο αριθμός των μελών της Συ- γκλήτου με δικαίωμα ψήφου, καθώς και οι προϋποθέσεις και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή των ανωτέρω, προβλέπονται στον Οργανισμό και τον Εσωτερικό Κανο- νισμό του ιδρύματος, αντίστοιχα. Στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου παρίστανται, χωρίς δικαίωμα ψήφου, οι αναπληρωτές του πρύτανη και ο γραμματέας του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 20

Στη Σύγκλητο ανήκουν οι ακόλουθες αρμοδιότη- τες, καθώς και όσες άλλες προβλέπονται από τις διατά- ξεις του νόμου αυτού, του Οργανισμού και του Εσωτερι- κού Κανονισμού: α) Η χάραξη της εκπαιδευτικής και ερευνητικής πολιτι- κής του ιδρύματος. β) Η χάραξη πολιτικής για τη διασφάλιση της ποιότη- τας στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία. γ) Η έγκριση για την εκτέλεση των χρηματοδοτούμε- νων ερευνητικών, εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών και α- ναπτυξιακών έργων, αν η διαχείριση των σχετικών κον- δυλίων έχει ανατεθεί στο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δι- καίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που προβλέπεται στο άρθρο 58. Κατά την άσκηση της αρμοδιότητας αυτής, στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου δε μετέχουν οι εκπρόσωποι των προπτυ- χιακών φοιτητών. δ) Η έγκριση για την εκτέλεση έργων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης. ε) Η έγκριση των ειδικών μητρώων εσωτερικών και ε- ξωτερικών μελών των επιτροπών επιλογής ή εξέλιξης καθηγητών, που προβλέπονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 19. στ) Η έγκριση των κανονισμών σπουδών πρώτου, δεύ- τερου και τρίτου κύκλου. ζ) Η έγκριση των κανονισμών σπουδών προγραμμάτων σύντομου κύκλου και δια βίου μάθησης. η) Η έγκριση του περιεχομένου όλων των προγραμμά- των σπουδών του ιδρύματος. θ) Η λήψη απόφασης για την οργάνωση προγραμμά- των σπουδών σε συνεργασία με άλλα Α.Ε.Ι. και ερευνη- τικά κέντρα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. ι) Η λήψη απόφασης για την έναρξη και τη λήξη των εκπαιδευτικών εξαμήνων. ια) Η διατύπωση γνώμης προς τον πρύτανη του ιδρύ- ματος για τον Οργανισμό, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 5. ιβ) Η διατύπωση σύμφωνης γνώμης προς το Συμβού- λιο του ιδρύματος για τον Εσωτερικό Κανονισμό, σύμ- φωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 6. ιγ) Η διατύπωση γνώμης προς το Συμβούλιο του ιδρύ- ματος για ίδρυση ή κατάργηση, συγχώνευση, κατάτμη- ση, μετονομασία ή αλλαγή έδρας σχολών. ιδ) Η διατύπωση γνώμης προς τον πρύτανη για την ορ- γάνωση ή την κατάργηση προγραμμάτων σπουδών. ιε) Η διατύπωση γνώμης προς τον πρύτανη για τον προγραμματικό σχεδιασμό. ιστ) Η διατύπωση γνώμης προς τον πρύτανη για την κατανομή του συνόλου των πιστώσεων στις εκπαιδευτι- κές, ερευνητικές και λοιπές δραστηριότητες του ιδρύμα- τος κατά την αντίστοιχη συμφωνία προγραμματικού σχε- διασμού.

Άρθρο 9Όργανα της σχολήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Όργανα της σχολής είναι: α) ο κοσμήτορας, β) η κοσμητεία και γ) η γενική συνέλευση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

α) Υποψήφιοι για τη θέση του κοσμήτορα μπορούν να είναι αναγνωρισμένου κύρους καθηγητές πρώτης βαθμίδας της σχολής με διοικητική εμπειρία, οι οποίοι υ- ποβάλλουν υποψηφιότητα ύστερα από πρόσκληση εκδή- λωσης ενδιαφέροντος, που εκδίδεται από τον πρύτανη. Ο κοσμήτορας εκλέγεται από το Συμβούλιο του ιδρύμα- τος και διορίζεται από τον πρύτανη. β) Ύστερα από τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης, ο πρύτανης ορίζει τριμελή επιτροπή, η οποία αποτελείται από καθηγητές πρώτης βαθμίδας του ιδρύματος, εκ των οποίων οι δύο ανήκουν στην οικεία σχολή. Η επιτροπή αυτή προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες για την προ- σέλκυση υποψηφιοτήτων, συγκεντρώνει τις υποψηφιό- τητες, προσκαλεί τους υποψηφίους σε ακρόαση ανοικτή στην κοινότητα της σχολής και εκθέτει στο Συμβούλιο τα ακαδημαϊκά και διοικητικά προσόντα των υποψηφίων κατ’ αλφαβητική σειρά. γ) Ο κοσμήτορας εκλέγεται με φανερή ψηφοφορία, με πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων του συνόλου των μελών του Συμβουλίου για θητεία τεσσάρων ετών. Αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η εκλογή ε- παναλαμβάνεται μέσα σε μία εβδομάδα. Αν στη δεύτερη εκλογή δεν επιτευχθεί πλειοψηφία των δύο τρίτων επα- ναλαμβάνεται η ψηφοφορία μεταξύ των δύο πλειοψη- φούντων υποψηφίων. Αν και πάλι δεν επιτευχθεί πλειο- ψηφία των δύο τρίτων τότε η διαδικασία κηρύσσεται ά- γονη και η όλη διαδικασία εκλογής κοσμήτορα επανα- λαμβάνεται με την έκδοση νέας πρόσκλησης. δ) Ο κοσμήτορας δεν μπορεί να εκλεγεί για τρίτη συ- νεχή θητεία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η γενική συνέλευση της σχολής μπορεί να αποκλεί- σει αιτιολογημένα υποψηφιότητα για την εκλογή συγκε- κριμένου κοσμήτορα, με πλειοψηφία των τριών τετάρ- των του συνόλου των μελών της, πριν την υποβολή της έκθεσης της τριμελούς επιτροπής προς το Συμβούλιο. Στη σχετική ψηφοφορία δεν μετέχουν οι υποψήφιοι κο- σμήτορες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο κοσμήτορας μπορεί να παυθεί με αιτιολογημένη απόφαση του Συμβουλίου του ιδρύματος, η οποία λαμβά- νεται με πλειοψηφία των τριών τετάρτων του συνόλου των μελών του, για ανεπάρκεια στην εκτέλεση των κα- θηκόντων του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο κοσμήτορας της σχολής έχει τις ακόλουθες αρμο- διότητες και όσες άλλες προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού: α) συγκαλεί την κοσμητεία, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, ορίζει ως εισηγητή των θεμάτων μέλος της κο- σμητείας, προεδρεύει των εργασιών της και εισηγείται τα θέματα για τα οποία δεν έχει οριστεί ως εισηγητής άλλο μέλος της κοσμητείας, β) επιβλέπει την εφαρμογή των προγραμμάτων σπου- δών και την τήρηση των νόμων, του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού, γ) μεριμνά για την εφαρμογή των αποφάσεων της κο- σμητείας, δ) προΐσταται των υπηρεσιών της κοσμητείας, ε) συγκροτεί, μετά από γνώμη της κοσμητείας, τις επι- τροπές επιλογής ή εξέλιξης, καθώς και αξιολόγησης των καθηγητών, που προβλέπονται στα άρθρα 19 και 21 αντί- στοιχα, και στ) συγκροτεί επιτροπές για τη μελέτη ή διεκπεραίωση συγκεκριμένων θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότη- τές του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Ο κοσμήτορας συντάσσει ετήσια έκθεση απολογι- σμού του έργου του την οποία υποβάλλει προς έγκριση στη γενική συνέλευση της σχολής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Ο κοσμήτορας αναπληρώνεται από το διευθυντή τμήματος, του οποίου προηγείται χρονικά η εκλογή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Η κοσμητεία αποτελείται από: α) τον κοσμήτορα της σχολής, β) τους διευθυντές των τμημάτων και γ) έναν εκπρόσωπο των φοιτητών της σχολής, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Αν η σχολή οργανώνει ένα μόνο πρόγραμμα σπου- δών, η κοσμητεία αποτελείται από τον κοσμήτορα, ο ο- ποίος εκτελεί και χρέη διευθυντή τμήματος από τρεις ε- κλεγμένους από τη γενική συνέλευση της σχολής καθη- γητές και από έναν εκπρόσωπο των φοιτητών. Στην περί- πτωση αυτή, η γενική συνέλευση της σχολής ασκεί και τις αρμοδιότητες της συνέλευσης τμήματος. Τα θέματα που αφορούν την εφαρμογή της παραγράφου αυτής κα- θορίζονται με απόφαση του πρύτανη, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Η κοσμητεία έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες και όσες άλλες προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού: α) Τη γενική εποπτεία της λειτουργίας της σχολής και των προγραμμάτων σπουδών. β) Τη χάραξη της γενικής εκπαιδευτικής και ερευνητι- κής πολιτικής της σχολής, τον προγραμματισμό και τη στρατηγική της πορείας και της ανάπτυξής της και τον τακτικό απολογισμό των σχετικών δραστηριοτήτων της, στο πλαίσιο της πολιτικής του ιδρύματος και των αποφά- σεων του Συμβουλίου του. γ) Τον προγραμματισμό και την εισήγηση προς τον πρύτανη για την προκήρυξη θέσεων καθηγητών, ύστερα από εισήγηση των συνελεύσεων των τμημάτων. δ) Την κατάρτιση και τη δημοσίευση των μητρώων που προβλέπονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 19. ε) Τη διατύπωση γνώμης προς τον Κοσμήτορα για τη σύνθεση των επταμελών επιτροπών εκλογής ή εξέλιξης των καθηγητών της σχολής. στ) Την πρόσκληση επισκεπτών καθηγητών, την προ- κήρυξη θέσεων εντεταλμένων διδασκαλίας και τη συ- γκρότηση των οικείων επιτροπών επιλογής. ζ) Τη διατύπωση σύμφωνης γνώμης προς τον πρύτανη και τη Σύγκλητο για την έγκριση του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών, περιλαμβανομένων των γενι- κών και ειδικών, όπου υπάρχουν, ύστερα από πρόταση που διατυπώνεται από ειδική επιτροπή. Η ειδική επιτρο- πή συγκροτείται από τον κοσμήτορα και αποτελείται τουλάχιστον από πέντε καθηγητές της σχολής και, εφό- σον δεν πρόκειται για νέο πρόγραμμα σπουδών, τον δι- ευθυντή του τμήματος. Η ίδια επιτροπή καταρτίζει το πε- ριεχόμενο του προγράμματος σπουδών, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της συνέλευσης του οικείου τμήματος εφόσον δεν πρόκειται για νέο πρόγραμμα σπουδών. η) Την κατάταξη των φοιτητών στα ειδικά προγράμμα- τα σπουδών, ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση του γενικού προγράμματος σπουδών, εφόσον προβλέπεται. Για την κατάταξη λαμβάνονται υπόψη η βαθμολογία των εισαγωγικών εξετάσεων, και οι προτιμήσεις τους, σύμ- φωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις του Οργανισμού. θ) Την έγκριση αλλαγής προγράμματος σπουδών από φοιτητές της σχολής με μεταφορά πιστωτικών μονάδων, ύστερα από αίτηση των φοιτητών. Για την αλλαγή αυτή λαμβάνονται υπόψη η βαθμολογία των εισαγωγικών εξε- τάσεων, οι προτιμήσεις των φοιτητών και η διατήρηση του συνολικού αριθμού φοιτητών ανά πρόγραμμα σπου- δών. ι) Την απονομή τίτλων σπουδών των προγραμμάτων σπουδών που οργανώνει η σχολή. ια) Την απονομή τίτλων Επίτιμου Διδάκτορα, Ομότιμου και Επίτιμου Καθηγητή. ιβ) Τη λήψη απόφασης για την οργάνωση προγραμμά- των σπουδών σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα. ιγ) Τη διατύπωση γνώμης για τον προγραμματικό σχε- διασμό του ιδρύματος, κατά το σκέλος που αφορά τη σχολή, σύμφωνα με την περίπτωση β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 62. ιδ) Τη ρύθμιση του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών της κοσμητείας. ιε) Την τήρηση μητρώων επιστημονικών δημοσιεύσεων των καθηγητών της σχολής. ιστ) Τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης και συμ- μετοχής στα προγράμματα σπουδών όλων των φοιτη- τών, χωρίς διακρίσεις και ανεξάρτητα από το φύλλο, την αναπηρία ή άλλα χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Η γενική συνέλευση της σχολής απαρτίζεται από καθηγητές της σχολής. Με τον Οργανισμό κάθε ιδρύμα- τος ορίζεται ο αριθμός των μελών της συνέλευσης, η δυ- νατότητα εκ περιτροπής συμμετοχής των καθηγητών της σχολής στη γενική συνέλευση, καθώς και ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας της. Η γενική συνέλευση έχει τις αρμοδιότητες που ορίζονται στον παρόντα νόμο, καθώς και όσες γνωμοδοτικές αρμοδιότητες ορίζονται για κάθε σχολή με τον Οργανισμό του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου ορίζονται στον Οργανι- σμό και κάθε σχετικό θέμα ορίζεται στον Εσωτερικό Κα- νονισμό του ιδρύματος.

Άρθρο 10Όργανα του τμήματοςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Όργανα του τμήματος είναι: α) ο διευθυντής και β) η συνέλευση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο διευθυντής εκλέγεται μεταξύ των καθηγητών πρώτης βαθμίδας και των αναπληρωτών καθηγητών για δύο έτη από τη συνέλευση του τμήματος, με απλή πλει- οψηφία των παρόντων και εφόσον υπάρχει απαρτία. Ει- δικότερα θέματα για την εφαρμογή των ανωτέρω προ- βλέπονται στον Εσωτερικό Κανονισμό του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο διευθυντής του τμήματος έχει τις ακόλουθες αρ- μοδιότητες: α) συγκαλεί τη συνέλευση, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, ορίζει ως εισηγητή των θεμάτων μέλος της συ- νέλευσης, προεδρεύει των εργασιών της και εισηγείται τα θέματα για τα οποία δεν έχει οριστεί ως εισηγητής άλλο μέλος της συνέλευσης, β) μεριμνά για την εφαρμογή του προγράμματος σπου- δών, των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και του Εσωτε- ρικού Κανονισμού, γ) συγκροτεί επιτροπές για τη μελέτη ή διεκπεραίωση συγκεκριμένων θεμάτων της αρμοδιότητας του τμήμα- τος, δ) διαβιβάζει στην κοσμητεία τις απόψεις της συνέλευ- σης και ε) συντάσσει ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων του τμή- ματος και τη διαβιβάζει στην κοσμητεία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο διευθυντής του τμήματος, σε περίπτωση απου- σίας ή κωλύματός του, αναπληρώνεται από καθηγητή, πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτή καθηγητή, που ορίζεται με απόφασή του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η συνέλευση του τμήματος αποτελείται από καθη- γητές που διδάσκουν στο οικείο πρόγραμμα σπουδών. Ο αριθμός των μελών, ο τρόπος συγκρότησης της συ- νέλευσης και η δυνατότητα εκ περιτροπής συμμετοχής καθηγητών σε αυτήν καθορίζονται στον Οργανισμό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η συνέλευση έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες και όσες άλλες προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού: α) την εκλογή του διευθυντή του τμήματος, β) την εφαρμογή του προγράμματος σπουδών και τη συνεχή βελτίωση της μάθησης σε αυτό, γ) τον ορισμό των διδασκόντων των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών, δ) την επιλογή και έγκριση των συγγραμμάτων για κά- θε μάθημα του προγράμματος σπουδών, ε) τη διατύπωση γνώμης προς την κοσμητεία για τρό- πους βελτίωσης του προγράμματος σπουδών, στ) τη συγκρότηση ομάδων για την εσωτερική αξιολό- γηση του προγράμματος σπουδών, ζ) την εισήγηση προς την κοσμητεία για την προκήρυ- ξη θέσεων καθηγητών και η) την εισήγηση προς την κοσμητεία της σχολής για την ίδρυση προγραμμάτων σπουδών δεύτερου και τρίτου κύκλου.

Άρθρο 11Όργανα της σχολής μεταπτυχιακών σπουδώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Όργανα της σχολής μεταπτυχιακών σπουδών είναι: α) ο κοσμήτορας, β) η κοσμητεία, γ) ο διευθυντής μεταπτυχιακού και ο διευθυντής διδα- κτορικού προγράμματος σπουδών και δ) η ομάδα διδασκόντων μεταπτυχιακού και η ομάδα διδασκόντων διδακτορικού προγράμματος σπουδών, οι οποίες αποτελούνται από καθηγητές των σχολών προ- πτυχιακών σπουδών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο κοσμήτορας της σχολής μεταπτυχιακών σπου- δών: α) είναι καθηγητής πρώτης βαθμίδας του ιδρύματος και β) εκλέγεται και παύεται με ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων περί εκλογής και παύσης των κοσμητόρων, για τετραετή θητεία, ύστερα από προκήρυξη της θέσης από τον πρύτανη. Στην περίπτωση αυτή η αρμοδιότητα που προβλέπεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 9 α- σκείται από την κοσμητεία της σχολής μεταπτυχιακών σπουδών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο κοσμήτορας της σχολής μεταπτυχιακών σπουδών έχει τις αρμοδιότητες του κοσμήτορα σχολής προπτυ- χιακών σπουδών, πλην της αρμοδιότητας που προβλέπε- ται στην περίπτωση ε΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 9, και όσες άλλες προβλέπονται από τις διατάξεις του νό- μου αυτού, του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονι- σμού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο κοσμήτορας της σχολής μεταπτυχιακών σπουδών αναπληρώνεται από τον διευθυντή προγράμματος μετα- πτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών, του οποίου προη- γείται χρονικά η εκλογή και είναι μέλος της κοσμητείας της σχολής μεταπτυχιακών σπουδών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η κοσμητεία της σχολής μεταπτυχιακών σπουδών αποτελείται από: α) τον κοσμήτορα της σχολής μεταπτυχιακών σπου- δών, β) τους διευθυντές των προγραμμάτων μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών και γ) δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές, εκπροσώπους των μεταπτυχιακών φοιτητών, εκ των οποίων ο ένας είναι υ- ποψήφιος διδάκτορας εφόσον στο ίδρυμα υφίστανται σπουδές τρίτου κύκλου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Ο συνολικός αριθμός των μελών της κοσμητείας της σχολής μεταπτυχιακών σπουδών δεν μπορεί να υπερβαί- νει τους δεκατρείς. Όταν τα προγράμματα μεταπτυχια- κών και διδακτορικών σπουδών υπερβαίνουν τα δέκα, οι διευθυντές προγραμμάτων που μετέχουν στην κοσμη- τεία ορίζονται εκ περιτροπής από όλες τις σχολές προ- πτυχιακών σπουδών με διαδικασία που ορίζεται στον Ορ- γανισμό του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Η κοσμητεία της σχολής μεταπτυχιακών σπουδών έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες και όσες άλλες προ- βλέπονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, του Οργα- νισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού: α) εισήγηση προς τον πρύτανη για τη διαμόρφωση της πολιτικής του ιδρύματος για την ανάπτυξη των μεταπτυ- χιακών σπουδών και τη σύνταξη του τακτικού απολογι- σμού των σχετικών δραστηριοτήτων της, στο πλαίσιο της πολιτικής του ιδρύματος και των αποφάσεων του Συμβουλίου του, β) γενική εποπτεία της λειτουργίας των προγραμμά- των μεταπτυχιακών και, όπου υπάρχουν, διδακτορικών σπουδών, γ) διατύπωση σύμφωνης γνώμης για την έγκριση από τον πρύτανη των προγραμμάτων μεταπτυχιακών και, ό- που υπάρχουν, διδακτορικών σπουδών, που προβλέπο- νται στα άρθρα 38 και 39, αντίστοιχα, ύστερα από εισή- γηση που διατυπώνεται από τις κοσμητείες των σχολών προπτυχιακών σπουδών ή από ειδικές επιτροπές που ο- ρίζονται για το σκοπό αυτόν, δ) ανάθεση της υλοποίησης των προγραμμάτων σπου- δών σε ομάδες διδασκόντων, ε) συνεργασία με τις κοσμητείες των σχολών προπτυ- χιακών σπουδών του ιδρύματος για την υποστήριξη της υλοποίησης των προγραμμάτων μεταπτυχιακών και δι- δακτορικών σπουδών, στ) απονομή τίτλων μεταπτυχιακών και, όπου υπάρ- χουν, διδακτορικών σπουδών, ζ) διατύπωση γνώμης προς τη Σύγκλητο για τον τετρα- ετή ακαδημαϊκό – αναπτυξιακό προγραμματισμό του ι- δρύματος σχετικά με τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, η) οργάνωση των υπηρεσιών της κοσμητείας της σχο- λής μεταπτυχιακών σπουδών, θ) συγκρότηση ομάδων για την εσωτερική αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών, που οργανώνει η σχολή, ι) ορισμός επιβλέποντος ή επιβλεπόντων καθηγητών και εξεταστικών επιτροπών των υποψήφιων διδακτόρων, εφόσον υπάρχουν σπουδές τρίτου κύκλου και ια) διατύπωση γνώμης προς το Συμβούλιο του ιδρύμα- τος για τον ορισμό ή μη διδάκτρων, για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, καθώς και για το ύψος και την κατανομή τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Ο διευθυντής μεταπτυχιακού ή διδακτορικού προ- γράμματος εκλέγεται από την ομάδα διδασκόντων του προγράμματος με απλή πλειοψηφία του συνόλου των δι- δασκόντων για τετραετή θητεία. Τα θέματα που αφο- ρούν την εφαρμογή των ανωτέρω προβλέπονται στον Ε- σωτερικό Κανονισμό του ιδρύματος. Ο διευθυντής μεταπτυχιακού ή διδακτορικού προγράμ- ματος σπουδών έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες και ό- σες άλλες προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού: α) συγκαλεί την ομάδα διδασκόντων του προγράμμα- τος σπουδών και προεδρεύει των εργασιών της, β) εισηγείται στην ομάδα διδασκόντων για τα θέματα των αρμοδιοτήτων της, γ) μεριμνά για την εφαρμογή του προγράμματος σπου- δών, των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και του Εσωτε- ρικού Κανονισμού, δ) συγκροτεί επιτροπές για τη μελέτη ή διεκπεραίωση συγκεκριμένων θεμάτων, ε) διαβιβάζει στην κοσμητεία της σχολής μεταπτυχια- κών σπουδών τις απόψεις της ομάδας διδασκόντων και στ) συντάσσει ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων του προγράμματος και τη διαβιβάζει στην κοσμητεία της σχολής μεταπτυχιακών σπουδών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Ο διευθυντής μεταπτυχιακού ή διδακτορικού προ- γράμματος σπουδών, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύμα- τός του, αναπληρώνεται από καθηγητή, κατά προτίμηση πρώτης βαθμίδας, που ορίζεται με απόφασή του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Η ομάδα διδασκόντων μεταπτυχιακού ή διδακτορι- κού προγράμματος σπουδών αποτελείται από τους δι- δάσκοντες στο πρόγραμμα και έχει τις ακόλουθες αρμο- διότητες και όσες άλλες προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού: α) την εφαρμογή του προγράμματος σπουδών και τη συνεχή βελτίωση της μάθησης σε αυτό και β) τη διατύπωση γνώμης προς την κοσμητεία της μετα- πτυχιακής σχολής για τρόπους βελτίωσης του προγράμ- ματος σπουδών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Κάθε θέμα σχετικό με την ίδρυση, λειτουργία και οργάνωση μίας ή περισσότερων, εφόσον κρίνεται ανα- γκαίο, σχολών μεταπτυχιακών σπουδών, καθώς και για τα ακαδημαϊκά και λοιπά κριτήρια και τις διαδικασίες για την έγκριση προγραμμάτων μεταπτυχιακών και διδακτο- ρικών σπουδών, ορίζονται στον Οργανισμό του ιδρύμα- τος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Ιδιαίτερο κεφάλαιο του Εσωτερικού Κανονισμού του ιδρύματος αποτελεί ο κανονισμός μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, στον οποίο προβλέπονται, ι- δίως, η δομή και οι κανόνες λειτουργίας των μεταπτυχια- κών και, όπου υπάρχουν, διδακτορικών προγραμμάτων σπουδών, τα κριτήρια γλωσσομάθειας, καθώς και οι δια- δικασίες αναστολής φοίτησης, οι απαραίτητες πιστωτι- κές μονάδες, οι μέθοδοι αξιολόγησης των φοιτητών, οι εξεταστικές περίοδοι, τα αναλυτικά προγράμματα μετα- πτυχιακών και διδακτορικών σπουδών και οι προϋποθέ- σεις για τη λήψη του σχετικού τίτλου σπουδών.

Άρθρο 12Όργανα της σχολής δια βίου μάθησης

Η σχολή δια βίου μάθησης οργανώνεται, διοικείται και λειτουργεί κατ’ αναλογία προς τη σχολή μεταπτυχιακών σπουδών, όπως ορίζεται στον Οργανισμό και τον κανονι- σμό σπουδών δια βίου μάθησης, ο οποίος αποτελεί τμή- μα του Εσωτερικού Κανονισμού του ιδρύματος.

Άρθρο 13Λοιπά όργανα και ειδικά θέματα συγκρότησηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για το συντονισμό της διδασκαλίας και της έρευνας μέρους του γνωστικού αντικειμένου προγράμματος ή προγραμμάτων σπουδών που αντιστοιχεί σε συγκεκριμέ- νο πεδίο της επιστήμης, ο Οργανισμός του ιδρύματος μπορεί να προβλέπει τη σύσταση των αναγκαίων για το σκοπό αυτόν οργάνων, τις αρμοδιότητες και τη διαδικα- σία ορισμού τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Όπου στις διατάξεις του παρόντος νόμου προβλέ- πεται ότι ορισμένα μέλη συλλογικών οργάνων εκλέγο- νται ή υποδεικνύονται από μέλη του προσωπικού των Α.Ε.Ι. πλην των καθηγητών, από φοιτητές ή από τρίτους και τα μέλη αυτά δεν έχουν ακόμη εκλεγεί ή υποδειχθεί, η συγκρότηση των οργάνων αυτών είναι νόμιμη αν έχει εγκαίρως ζητηθεί εγγράφως η εκλογή ή η υπόδειξή τους και τα υπόλοιπα μέλη επαρκούν ώστε να υπάρχει απαρ- τία.

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2011
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
MIXAHΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
YΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.