195 Α' 2011

ΝΟΜΟΣ 4009/2011

Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ - ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ Α.Ε.Ι.
06 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 195
6 Σεπτεμβρίου 2011

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4009
Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ Α.Ε.Ι.ΜΕΡΟΣ Α΄ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΩΝ Α.Ε.Ι.
Άρθρο 16ΚαθηγητέςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το διδακτικό και ερευνητικό έργο στα Α.Ε.Ι. ασκείται από τους καθηγητές οι οποίοι διακρίνονται σε καθηγητές πρώτης βαθμίδας (καθηγητές), αναπληρωτές καθηγητές και επίκουρους καθηγητές. Ως διδακτικό έργο νοείται αυτό που ορίζεται στο άρθρο 31, ενώ το ερευνητικό έρ- γο περιλαμβάνει ιδίως τη βασική ή εφαρμοσμένη έρευ- να, την καθοδήγηση διπλωματικών εργασιών, μεταπτυ- χιακών διπλωμάτων και διδακτορικών διατριβών και συμ- μετοχή σε συνέδρια και ερευνητικά σεμινάρια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι καθηγητές και οι αναπληρωτές καθηγητές εκλέ- γονται ως μόνιμοι. Οι επίκουροι καθηγητές εκλέγονται για τετραετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης για άλ- λη μία θητεία ύστερα από κρίση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι θέσεις των καθηγητών είναι ενιαίες, ανήκουν στο ίδρυμα και κατανέμονται και ανακατανέμονται στις σχο- λές προπτυχιακών σπουδών, σύμφωνα με τις εκπαιδευτι- κές ανάγκες των σχολών αυτών, με απόφαση της Συ- γκλήτου, ύστερα από εισήγηση του πρύτανη. Οι καθηγη- τές μπορούν να διδάσκουν σε περισσότερα από ένα προ- πτυχιακά προγράμματα σπουδών, καθώς και σε μεταπτυ- χιακά και διδακτορικά προγράμματα και προγράμματα δια βίου μάθησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

α) Η διδασκαλία μαθημάτων στα Α.Ε.Ι., καθώς και η άσκηση των λοιπών διδακτικών και ερευνητικών δραστη- ριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του κλινικού έργου στην περίπτωση προγραμμάτων σπουδών ιατρικής, μπο- ρεί να ανατίθενται, με ατομικές συμβάσεις εργασίας ι- διωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας ενός έως τριών ακαδημαϊκών ετών, πλήρους η μερικής απασχόλη- σης, σε εντεταλμένους διδασκαλίας, οι οποίοι είναι επι- στήμονες, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, καθώς και σε προσωπικότητες με αναγνωρισμένο επαγγελματικό έργο. Δεν απαιτείται η κατοχή διδακτορικού διπλώματος για γνωστικά αντικείμενα εξαιρετικής και αδιαμφισβήτη- της ιδιαιτερότητας, για τα οποία δεν είναι δυνατή ή συ- νήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, καθώς και για την πρόσληψη εντεταλμένων διδασκαλίας στα Τ.Ε.Ι., ό- πως ειδικότερα ορίζεται στον Οργανισμό του οικείου ι- δρύματος. β) Οι ανωτέρω συμβάσεις μπορεί να ανανεώνονται αλ- λά η συνολική θητεία των εντεταλμένων διδασκαλίας στο ίδιο ίδρυμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε ακα- δημαϊκά έτη. Θέματα σχετικά με τα ειδικότερα προσόντα των υποψηφίων, τα όργανα, τη διαδικασία προκήρυξης, επιλογής και πρόσληψης και τον τρόπο απασχόλησής τους και κάθε σχετική λεπτομέρεια, καθορίζονται με τον Οργανισμό του ιδρύματος. Στους εντεταλμένους διδα- σκαλίας καταβάλλεται μηνιαία αποζημίωση, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οι- κονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευ- μάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνή- σεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

α) Είναι δυνατή η μετάκληση καθηγητών σε κενές θέσεις καθηγητή πρώτης βαθμίδας. Η μετάκληση πραγ- ματοποιείται με απόφαση της κοσμητείας, ύστερα από πρόταση του ¼ τουλάχιστον των καθηγητών της σχολής και εισήγηση του κοσμήτορα. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετάκληση είναι να υπάρχει είτε εγκεκριμένη δια- θέσιμη πίστωση στη σχολή υποδοχής είτε σχετική από- φαση της κοσμητείας της σχολής προέλευσης, με την ο- ποία συνηγορεί στη μεταφορά της πίστωσης της θέσης του καθηγητή που μετακαλείται στη σχολή υποδοχής. β) Δεν επιτρέπεται η μετάκληση καθηγητή από Α.Ε.Ι. της περιφέρειας σε Α.Ε.Ι. των Νομών Αττικής και Θεσσα- λονίκης αν ο μετακαλούμενος δεν έχει συμπληρώσει τρία έτη υπηρεσίας ως καθηγητής α΄ βαθμίδας στο Α.Ε.Ι. της περιφέρειας κατά το χρόνο της μετάκλησης. γ) Αν η μετάκληση ανακληθεί ή ακυρωθεί για οποιον- δήποτε λόγο, ο μετακληθείς επανέρχεται αυτοδίκαια στο Α.Ε.Ι. από το οποίο προέρχεται και καταλαμβάνει, ε- φόσον παραμένει κενή, τη θέση την οποία κατείχε προ της μετάκλησης. Αν η θέση που κατείχε έχει ήδη πληρω- θεί ή για οποιονδήποτε λόγο καταργηθεί, καταλαμβάνει αυτοδικαίως ομοιόβαθμη προσωποπαγή θέση που συνι- στάται για το σκοπό αυτόν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Με απόφαση της κοσμητείας της σχολής, η οποία λαμβάνεται ύστερα από εισήγηση καθηγητή της σχολής, μπορούν να καλούνται, ως επισκέπτες καθηγητές, κατα- ξιωμένοι Έλληνες ή αλλοδαποί επιστήμονες, που έχουν θέση ή προσόντα καθηγητή ή ερευνητή σε ερευνητικό κέντρο, για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών. Με τον Οργανισμό του ιδρύματος καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία πρόσκλησης, καθώς και οι όροι απασχό- λησης και κάθε σχετικό θέμα. Το ύψος και οι προϋποθέ- σεις αμοιβής των επισκεπτών καθηγητών καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παι- δείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημο- σιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Με απόφαση της κοσμητείας της σχολής, η οποία λαμβάνεται ύστερα από εισήγηση καθηγητή της σχολής, μπορούν να καλούνται ως επισκέπτες μεταδιδακτορικοί ερευνητές, Έλληνες ή αλλοδαποί νέοι επιστήμονες, κά- τοχοι διδακτορικού διπλώματος, για την προώθηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων της σχολής. Με τον Οργα- νισμό του ιδρύματος καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η μορφή της συνεργασίας, καθώς και κάθε σχετικό θέμα. Οι επισκέπτες μεταδιδακτορικοί ερευνητές δεν επιτρέ- πεται να αμείβονται από πόρους προερχόμενους από την κρατική επιχορήγηση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Με τον Οργανισμό του ιδρύματος μπορεί να προ- βλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής συ- νταξιούχων καθηγητών του αποκλειστικά σε προγράμ- ματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών. Οι συ- νταξιούχοι καθηγητές που απασχολούνται στα προγράμ- ματα του προηγούμενου εδαφίου αμείβονται μόνο από ί- διους πόρους του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Οι καθηγητές που χρησιμοποιούν τον καθηγητικό τους τίτλο υποχρεούνται σε ακριβή και πλήρη χρησιμο- ποίησή του. Η ανακριβής ή μη πλήρης χρήση του αποτε- λεί πειθαρχικό παράπτωμα.

Άρθρο 17Προσόντα εκλογής καθηγητών όλων των βαθμίδωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ελάχιστες προϋποθέσεις για την εκλογή σε θέση καθηγητή όλων των βαθμίδων είναι η κατοχή διδακτορι- κού διπλώματος και η συνάφεια με το γνωστικό αντικεί- μενο της προς πλήρωση θέσης είτε του αντικειμένου της διδακτορικής διατριβής είτε του ερευνητικού ή επιστη- μονικού εν γένει έργου του υποψηφίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η προϋπόθεση κατοχής διδακτορικού διπλώματος για κατάληψη θέσης καθηγητή δεν ισχύει προκειμένου περί γνωστικών αντικειμένων εξαιρετικής και αδιαμφι- σβήτητης ιδιαιτερότητας, για τα οποία δεν είναι δυνατή ή συνήθης η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, όπως ει- δικότερα ορίζεται στον Οργανισμό του ιδρύματος. Στις περιπτώσεις αυτές ο Οργανισμός του Ιδρύματος προ- βλέπει τους ειδικότερους τρόπους αναγνώρισης των υ- ποψηφίων, όπως ιδίως βραβεύσεις σε εθνικούς και διε- θνείς διαγωνισμούς, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και διεθνή αναγνώριση καλλιτεχνικού έργου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι πρόσθετες προϋποθέσεις και τα προσόντα για την κατάληψη θέσης καθηγητή, συμπεριλαμβανομένης και της διδακτικής ικανότητας, καθορίζονται, ανάλογα με τη βαθμίδα, το γνωστικό αντικείμενο της θέσης και τις διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες της σχολής, από τον Οργανισμό κάθε ιδρύματος.

Άρθρο 18Εκλογή - ΕξέλιξηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η εκλογή και η εξέλιξη των καθηγητών γίνεται με βάση τα προσόντα των υποψηφίων, όπως αυτά καθορίζο- νται στο άρθρο 17 και στον Οργανισμό του Α.Ε.Ι., ανάλο- γα με τη βαθμίδα στην οποία γίνεται η εκλογή ή η εξέλι- ξη και το γνωστικό αντικείμενο της θέσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η εκλογή καθηγητή γίνεται με ανοικτή διαδικασία, ύστερα από προκήρυξη της θέσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Για την εξέλιξή τους, οι επίκουροι και οι αναπληρω- τές καθηγητές έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την προ- κήρυξη θέσης στην επόμενη βαθμίδα ύστερα από παρα- μονή στη βαθμίδα που κατέχουν, οι μεν αναπληρωτές για τέσσερα έτη, οι δε επίκουροι καθηγητές για έξι έτη. Στην περίπτωση αυτή, η προκήρυξη της θέσης είναι υπο- χρεωτική. Το γνωστικό αντικείμενο της θέσης καθορίζε- ται στην προκήρυξη με βάση τις ανάγκες της σχολής και το γνωστικό αντικείμενο του υποψηφίου που ζητά την ε- ξέλιξη, σε συνδυασμό με το συνολικό επιστημονικό και ερευνητικό έργο του, όπως αυτό προβάλλεται στην αίτη- σή του. Αν οι επίκουροι και οι αναπληρωτές καθηγητές δεν εξελιχθούν στην επόμενη βαθμίδα, έχουν το δικαίω- μα να ζητήσουν εκ νέου την προκήρυξη της θέσης μετά από παρέλευση τριών τουλάχιστον ετών από τη λήψη της απόφασης για τη μη εξέλιξή τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου της προς πλήρωση θέσης με το γνωστικό αντικείμενο της διδακτο- ρικής διατριβής ή του επιστημονικού ή ερευνητικού έρ- γου του υποψηφίου κρίνεται από την επιτροπή επιλογής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο υποψήφιος για εκλογή σε θέση καθηγητή οποιασ- δήποτε βαθμίδας πρέπει απαραιτήτως να έχει ολοκλη- ρώσει τουλάχιστον έναν από τους τρεις κύκλους σπου- δών εκτός του ιδρύματος στο οποίο επιθυμεί να εκλεγεί, εκτός αν έχει αποδεδειγμένα εργαστεί για τουλάχιστον τρία έτη σε άλλο Α.Ε.Ι. ή ερευνητικό κέντρο της ημεδα- πής ή της αλλοδαπής. Δεν επιτρέπεται η εκλογή σε θέση καθηγητή ή η απασχόληση με την ιδιότητα του εντεταλ- μένου διδασκαλίας στο ίδρυμα όπου ο υποψήφιος έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα πριν την πάροδο τριών του- λάχιστον ετών από τη λήψη του διδακτορικού διπλώμα- τος.

Άρθρο 19Επιτροπές επιλογής και εξέλιξης καθηγητώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η επιλογή και η εξέλιξη των καθηγητών όλων των βαθμίδων γίνεται από ειδικές επταμελείς επιτροπές, οι οποίες απαρτίζονται από καθηγητές ή ερευνητές πρώ- της βαθμίδας ή, σε περίπτωση κρίσης για τις βαθμίδες του επίκουρου ή αναπληρωτή καθηγητή, και από ανα- πληρωτές καθηγητές ή ερευνητές αντίστοιχης βαθμίδας με επιστημονικό έργο στο ίδιο ή, αν δεν υπάρχει, συνα- φές γνωστικό αντικείμενο με εκείνο της υπό πλήρωση θέσης ή του υπό εξέλιξη καθηγητή αντίστοιχα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τουλάχιστον τρία από τα μέλη της επιτροπής επιλο- γής ή εξέλιξης καθηγητών προέρχονται από το μητρώο εξωτερικών μελών που προβλέπεται στην επόμενη πα- ράγραφο, από τα οποία τουλάχιστον ένα μέλος προέρ- χεται από ομοταγές Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής. Τα υπόλοιπα μέλη μπορεί να προέρχονται είτε από το μητρώο εσωτε- ρικών μελών που προβλέπεται στην ίδια παράγραφο είτε από το μητρώο εξωτερικών μελών. Η σύνθεση των επιτροπών καθορίζεται στον Οργανι- σμό του ιδρύματος και μπορεί να διαφοροποιείται μόνο μεταξύ των σχολών του. Τα εξωτερικά και τα εσωτερικά μέλη της επιτροπής α- ναπληρώνονται από ίσο αριθμό εξωτερικών και εσωτερι- κών μελών, αντίστοιχα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Τα μέλη της επιτροπής επιλέγονται από μητρώα εσωτερικών και εξωτερικών μελών του ιδρύματος, τα ο- ποία καταρτίζονται και επικαιροποιούνται κάθε δύο έτη ανά γνωστικό αντικείμενο από την κοσμητεία, ύστερα α- πό εισήγηση των συνελεύσεων των τμημάτων της σχο- λής. Στα μητρώα εσωτερικών μελών εγγράφονται καθη- γητές ή αναπληρωτές καθηγητές της οικείας σχολής και του ιδρύματος. Στα μητρώα εξωτερικών μελών εγγράφο- νται καθηγητές άλλων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής και ομοτα- γών Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής, καθώς και αντίστοιχης βαθμί- δας ερευνητές ερευνητικών ιδρυμάτων της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Τα μητρώα εγκρίνονται από τη Σύ- γκλητο και δημοσιεύονται σε διακριτή θέση στον ιστότο- πο του ιδρύματος. Ο ελάχιστος αριθμός των καθηγητών και ερευνητών των μητρώων, τα γνωστικά αντικείμενα των μητρώων αυτών και τα κριτήρια κατάρτισής τους ο- ρίζονται στους Οργανισμούς των ιδρυμάτων. β) Τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της επιτροπής, ορίζονται και δημοσιοποιούνται μαζί με τα βιογραφικά τους σημειώματα με αιτιολογημένη απόφαση του κοσμή- τορα, ύστερα από γνώμη της Κοσμητείας με βάση το επι- στημονικό έργο που προβλέπεται στην παράγραφο 1 και ιδίως με βάση το πρόσφατο επιστημονικό και ερευνητικό έργο των υποψηφίων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Για την υποβοήθηση της αξιολόγησης των υποψη- φίων, η επιτροπή επιλογής ή εξέλιξης υποχρεούται να ζητήσει γραπτή αξιολόγηση για κάθε υποψήφιο από δύο καθηγητές ή ερευνητές της αλλοδαπής που ανήκουν στο μητρώο των εξωτερικών μελών ή, σε εξαιρετικές περι- πτώσεις και στο μέτρο που δεν είναι εφικτό, από καθη- γητές ή ερευνητές που ανήκουν στο μητρώο των εσωτε- ρικών μελών και από δύο καθηγητές ή ερευνητές που υ- ποδεικνύονται από τον υποψήφιο και που δεν ανήκουν υ- ποχρεωτικά στα μητρώα του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η επιτροπή επιλογής ή εξέλιξης συνεδριάζει για την επιλογή ή εξέλιξη του καθηγητή ύστερα από πρόσκληση του κοσμήτορα και επιλέγει τον πρόεδρο μεταξύ των ε- σωτερικών της μελών. Η επιτροπή έχει απαρτία αν είναι παρόντα περισσότερα από τα μισά μέλη, εκ των οποίων ένα τουλάχιστον μέλος της που δεν ανήκει στο ίδρυμα, και αποφασίζει με πλειοψηφία του συνόλου των μελών της. Τα μέλη μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία και μέσω τηλεδιάσκεψης. Με κοινή απόφαση των Υπουρ- γών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Δια- κυβέρνησης και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρη- σκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυ- βερνήσεως, καθορίζονται οι τόποι της συνεδρίασης, ο τρόπος διαπίστωσης της απαρτίας και διασφάλισης της διαδικτυακής μυστικότητας της συνεδρίασης, ο τρόπος τήρησης των πρακτικών και κάθε θέμα σχετικό με την τη- λεδιάσκεψη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Τα μέλη της επιτροπής επιλογής ή εξέλιξης διαβου- λεύονται, αξιολογούν όλους τους υποψηφίους, ψηφί- ζουν και επιλέγουν τον καταλληλότερο από τους υποψη- φίους που διαθέτουν τα ουσιαστικά ακαδημαϊκά προσό- ντα για την κατάληψη της θέσης. Υποδεικνύουν, επίσης, με χωριστή ψηφοφορία τον δεύτερο καταλληλότερο υ- ποψήφιο, εφόσον υπάρχει. Για την επιλογή συντάσσεται ειδικά αιτιολογημένο πρακτικό, στο οποίο αξιολογείται και η διδακτική ικανότητα των υποψηφίων. Ο τρόπος α- ξιολόγησης της διδακτικής ικανότητας των υποψηφίων καθορίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό κάθε ιδρύματος. Αν ο πρώτος επιλεγείς δεν αποδεχθεί το διορισμό του ή ανακληθεί η πράξη διορισμού του ή συντρέχει αντικειμε- νικό κώλυμα διορισμού του, διορίζεται ο δεύτερος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Ο κοσμήτορας διαβιβάζει άμεσα το πρακτικό της ε- πιλογής ή εξέλιξης στον πρύτανη για τον έλεγχο νομι- μότητας και το διορισμό του επιλεγέντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Η διαδικασία εκλογής ή εξέλιξης ολοκληρώνεται μέ- σα σε προθεσμία που ορίζεται στον Οργανισμό του ιδρύ- ματος. Ο κοσμήτορας υπέχει πειθαρχική ευθύνη για πα- ράβαση της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Η οργάνωση, παρακολούθηση και δημοσιοποίηση των διαδικασιών εκλογής και εξέλιξης των καθηγητών των ιδρυμάτων, καθώς και η υποβολή υποψηφιοτήτων, γίνονται υποχρεωτικά μέσω ηλεκτρονικού συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης, μέσω του οποίου κάθε ί- δρυμα καταρτίζει και τηρεί τα μητρώα εσωτερικών και ε- ξωτερικών μελών. Τα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και λειτουργία του συστήματος αυτού ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδεί- ας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύ- εται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Με τον Οργανισμό κάθε ιδρύματος, μπορεί να κα- θορίζονται τα σχετικά με τη δυνατότητα διεξαγωγής της διαδικασίας επιλογής ή εξέλιξης σε ξένη γλώσσα, καθώς και τη μετάφραση του έργου των υποψηφίων στη γλώσ- σα αυτή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Στα εξωτερικά μέλη των επιτροπών επιλογής ή ε- ξέλιξης καταβάλλεται ημερήσια αμοιβή για το έργο τους. Οι δαπάνες μετακίνησης και διαμονής των μελών αυτών για την εκτέλεση των καθηκόντων τους (αντίτιμο εισιτηρίων συγκοινωνιακών μέσων ή δαπάνη χρήσης ι- διόκτητου ή μισθωμένου μεταφορικού μέσου και έξοδα διανυκτέρευσης) καλύπτονται από το οικείο Α.Ε.Ι.. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδεί- ας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύ- εται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται η ημερήσια αμοιβή των εξωτερικών μελών των επιτροπών επιλογής ή εξέλιξης, το ποσό των δαπανών μετακίνησης και διανυκτέρευσης, η διαδικασία κάλυψής τους, τα ανα- γκαία δικαιολογητικά και κάθε σχετικό θέμα.

Άρθρο 20ΔιορισμόςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α) Ο διορισμός των καθηγητών γίνεται με πράξη του πρύτανη, η οποία εκδίδεται μέσα σε δύο μήνες από τη διαβίβαση του σχετικού φακέλου και ύστερα από έλεγχο της νομιμότητας της επιλογής ή της εξέλιξης. Όσοι διο- ρίζονται ή εξελίσσονται οφείλουν μέσα σε τρεις μήνες από την κοινοποίηση της σχετικής πράξης του πρύτανη να αναλάβουν τα καθήκοντά τους. Παράταση της προθε- σμίας ανάληψης καθηκόντων για έξι ακόμα μήνες είναι δυνατή με απόφαση του πρύτανη και μόνο όταν ο συγκε- κριμένος καθηγητής κατοικεί μόνιμα στην αλλοδαπή κα- τά την ημερομηνία διορισμού του. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής θεωρείται ότι οι παραπάνω δεν έχουν αποδεχθεί το διορισμό τους, οπότε και ανακαλείται η σχετική πράξη. β) Με τον ανωτέρω έλεγχο ελέγχονται και πλημμέλει- ες της αιτιολογίας ως προς την αξιολόγηση των προσό- ντων των υποψηφίων. Μετά τον έλεγχο αυτόν και εφό- σον ο φάκελος της επιλογής δεν αναπεμφθεί στη σχολή για επανάληψη της διαδικασίας, η πράξη διορισμού δη- μοσιεύεται με επιμέλεια του πρύτανη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η διαδικασία και οι προθεσμίες άσκη- σης των ανωτέρω αρμοδιοτήτων καθορίζονται από τον Οργανισμό του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρη- σκευμάτων ελέγχει τη νομιμότητα οποιασδήποτε εκλο- γής ή εξέλιξης είτε αυτεπαγγέλτως είτε ύστερα από σχετική αναφορά που υποβάλλεται είτε από συνυποψή- φιο του εκλεγέντος είτε από οποιοδήποτε μέλος της α- καδημαϊκής κοινότητας του ιδρύματος. Ο έλεγχος νομι- μότητας από τον Υπουργό ολοκληρώνεται μέσα σε απο- κλειστική προθεσμία έξι μηνών από την παραλαβή του φακέλου.

Άρθρο 21Αξιολόγηση καθηγητώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι καθηγητές πρώτης βαθμίδας και οι αναπληρωτές καθηγητές, εφόσον δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για ε- ξέλιξη, των Α.Ε.Ι. αξιολογούνται κάθε πέντε έτη ως προς το ερευνητικό, εκπαιδευτικό, διδακτικό και επιστημονικό έργο τους, καθώς και ως προς την εν γένει προσφορά τους στο ίδρυμα, από επιτροπές αξιολόγησης με βάση α- ντικειμενικά κριτήρια, όπως, ιδίως, το συγγραφικό έργο, η συμμετοχή σε συνέδρια και ερευνητικά προγράμματα και η ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου, τα οποία καθο- ρίζονται ειδικότερα στον Οργανισμό. Για τη συμπλήρωση της πενταετίας δεν λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που δια- νύθηκε σε θέση πρύτανη, αναπληρωτή πρύτανη ή κοσμή- τορα, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, καθώς και ο χρόνος αναστολής καθηκόντων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η αξιολόγηση των ως άνω καθηγητών των Πανεπι- στημίων και των Τ.Ε.Ι. πραγματοποιείται από επιτροπές που αποτελούνται από τρεις ερευνητές ή καθηγητές πρώτης βαθμίδας άλλων Πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι., αντί- στοιχα, της ημεδαπής και της αλλοδαπής, με διεθνώς α- ναγνωρισμένο επιστημονικό έργο συναφές με το έργο των αξιολογουμένων, που επιλέγονται από τα μητρώα του άρθρου 19, σύμφωνα με την περίπτωση β΄ της παρα- γράφου 3 του ίδιου άρθρου. Η αξιολόγηση στηρίζεται ιδίως σε έκθεση δραστηριο- τήτων για την παρελθούσα πενταετία και έκθεση προ- γραμματισμού για την επόμενη πενταετία, βάσει της ο- ποίας γίνεται η επόμενη αξιολόγηση του καθηγητή. Οι εκθέσεις που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο συ- ντάσσονται από τον υπό αξιολόγηση καθηγητή. Για την αξιολόγηση συντάσσεται έκθεση, στην οποία λαμβάνεται υπόψη και η αξιολόγηση του διδακτικού έρ- γου από τους φοιτητές, όπως προβλέπεται στην παρά- γραφο 1 του άρθρου 72, και η οποία κοινοποιείται στον αξιολογούμενο και στον οικείο κοσμήτορα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αν η αξιολόγηση είναι θετική, ο αξιολογούμενος μπορεί να επιβραβεύεται σύμφωνα με τις διαδικασίες του άρθρου 22.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Καθηγητές των οποίων η αξιολόγηση είναι εξαιρετι- κά αρνητική, μπορεί, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση της οικείας κοσμητείας, που εκδίδεται ύστερα από εισή- γηση του κοσμήτορα, να αποκλείονται εφεξής: α) από τη συμμετοχή σε επιτροπές επιλογής ή εξέλιξης καθηγη- τών, β) από τη διδασκαλία σε μεταπτυχιακά προγράμμα- τα και γ) από την επίβλεψη και την εξέταση διδακτορι- κών διατριβών. Στις περιπτώσεις αυτές η διαδικασία α- ξιολόγησης επαναλαμβάνεται το αργότερο σε τρία έτη, εκτός αν ο καθηγητής ζητήσει να αξιολογηθεί νωρίτερα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Αν κατά την αξιολόγηση προκύψουν στοιχεία για παραμέληση των υπηρεσιακών καθηκόντων ή τη διάπρα- ξη άλλου πειθαρχικού παραπτώματος, ο κοσμήτορας υ- ποχρεούται να ενημερώσει τον πρύτανη, ο οποίος προ- βαίνει στις πειθαρχικές ενέργειες που προβλέπονται α- πό τις σχετικές διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Με τον Οργανισμό κάθε ιδρύματος καθορίζονται τα αντικειμενικά κριτήρια και η διαδικασία αξιολόγησης, η σύνθεση των επιτροπών αξιολόγησης και ο τρόπος ορι- σμού των αξιολογητών, οι ειδικότερες διαβαθμίσεις της αξιολόγησης, θετικής και αρνητικής, ο τρόπος επιβρά- βευσης όσων αρίστευσαν, οι ειδικότεροι όροι και η διαδι- κασία επιβολής των μέτρων που προβλέπονται στην πα- ράγραφο 4 και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Άρθρο 22Επιβραβεύσεις και διευκολύνσειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο Οργανισμός του ιδρύματος μπορεί να προβλέπει την καταβολή πρόσθετων παροχών, από ίδιους πόρους του ιδρύματος, σε καθηγητές που διακρίνονται για τις ε- ρευνητικές ή εκπαιδευτικές τους επιδόσεις και να θέτει τα σχετικά κριτήρια. Οι παροχές αυτές μπορεί να περι- λαμβάνουν ιδίως χορήγηση υποτροφιών για διδακτορι- κούς φοιτητές που εκπονούν τη διδακτορική τους διατρι- βή υπό την εποπτεία του καθηγητή, έξοδα συμμετοχής σε συνέδρια και προμήθειες εργαστηρίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ανάλογες πρόσθετες παροχές μπορεί να προβλέπο- νται στον Οργανισμό του ιδρύματος για νεοδιοριζόμε- νους καθηγητές ή για την προσέλκυση καθηγητών από Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η διαδικασία για τη χορήγηση των ανωτέρω παρο- χών και κάθε σχετικό θέμα ρυθμίζονται στον Εσωτερικό Κανονισμό του ιδρύματος.

Άρθρο 23Ένταξη καθηγητών σε κατηγορίεςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι καθηγητές εκλέγονται ως πλήρους απασχόλη- σης. Μετά τη συμπλήρωση τριετούς πραγματικής άσκη- σης καθηκόντων στη βαθμίδα του πρώτου διορισμού τους, μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία της μερι- κής απασχόλησης, οπότε και λαμβάνουν το 35% των τα- κτικών αποδοχών τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι καθηγητές πλήρους απασχόλησης υποχρεούνται να διαμένουν και να εγκαθίστανται στο νομό όπου ε- δρεύει η σχολή του Α.Ε.Ι. στο οποίο υπηρετούν και μπο- ρούν: α) Να αμείβονται από χρηματοδοτούμενα έργα που διαχειρίζεται το Ν.Π.Ι.Δ. οποιουδήποτε Α.Ε.Ι., το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 58, ή οποιοδήποτε ερευνητικό ινστιτούτο ή κέντρο που εποπτεύεται από οποιοδήποτε Υπουργείο. β) Να αμείβονται από δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτη- σίας. γ) Να ασκούν με ή χωρίς αμοιβή, καθώς και με αποζη- μίωση κατ’ αποκοπήν, κάθε είδους έργο ή δραστηριότη- τα, πλην εκείνων που προσδίδουν την εμπορική ιδιότητα, καθώς και να ασκούν τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου του Ν.Π.Ι.Δ. του ιδρύματός τους, που προ- βλέπεται στο άρθρο 58. Σε κάθε περίπτωση μπορούν να μετέχουν με οποιαδήποτε ιδιότητα σε εταιρείες τεχνο- λογικής βάσης - έντασης γνώσης που προβλέπονται από το άρθρο 23 του ν. 2741/1999 (Α΄ 199). δ) Να αμείβονται από εκτέλεση κλινικού έργου και ε- φημερίων σε πανεπιστημιακές κλινικές. ε) Να συμμετέχουν με αμοιβή στις διαδικασίες επιλο- γής προσωπικού του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), καθώς και της Κεντρικής Επιτρο- πής Εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκ- παίδευση. στ) Να συμμετέχουν ως έμμισθα μέλη σε δύο κατ’ α- νώτατο όριο επιτροπές και επιστημονικά ή διοικητικά συμβούλια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στις οποί- ες προβλέπεται υποχρεωτικώς η συμμετοχή καθηγητών, καθώς και σε Διοικούσες Επιτροπές Α.Ε.Ι. και ως μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, ως μέλη ή επιστημονικοί συνερ- γάτες του Επιστημονικού Συμβουλίου, της Επιστημονι- κής Υπηρεσίας και Επιτροπών της Βουλής, καθώς και ως μέλη των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών με εξαίρεση τη θέση του προέδρου τους, πλην του προέδρου της ΑΔΙΠ, ή να κατέχουν τις προβλεπόμενες από τις κείμε- νες διατάξεις θέσεις Ειδικού Συμβούλου ή Ειδικού Συ- νεργάτη του Υπουργού, των Υφυπουργών ή των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Παιδείας, Δια Βίου Μάθη- σης και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή του Ειδικού Συμβούλου του Υπουργού Εξωτερικών. ζ) Να διδάσκουν σε οποιοδήποτε άλλο Α.Ε.Ι., σε δημό- σιες σχολές, σε δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κα- τάρτισης (I.E.Κ.) και Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτι- σης (Κ.Ε.Κ.) ή να παρέχουν διοικητικό έργο στο I.E.Π.. η) Να αμείβονται για τη συμμετοχή τους στα όργανα διοίκησης του ιδρύματος ή της ΑΔΙΠ ή κάθε άλλου φο- ρέα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βί- ου Μάθησης και Θρησκευμάτων. θ) Να ασκούν ελευθέριο επάγγελμα ύστερα από ενημέ- ρωση του Κοσμήτορα της σχολής στην οποία ανήκουν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι αμοιβές των καθηγητών πλήρους απασχόλησης υπό τα στοιχεία α΄, β΄, δ΄ και θ΄ της προηγούμενης πα- ραγράφου εισπράττονται υποχρεωτικώς μέσω του Ν.Π.Ι.Δ. του ιδρύματός τους, το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 58.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Καθηγητές μερικής απασχόλησης είναι υποχρεωτι- κά όσοι κατέχουν θέση πλήρους απασχόλησης στο δη- μόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οι καθηγητές που επιθυμούν να υπηρετήσουν κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος ως μερικής απασχόλησης υποβάλλουν στη σχολή στην οποία υπηρετούν αίτηση, στην οποία δηλώνουν την παράλληλη απασχόληση που επιθυμούν να ασκήσουν. Η αίτηση εγκρίνεται από την κο- σμητεία, αφού διαπιστωθεί τεκμηριωμένα ότι δεν παρα- κωλύεται η εύρυθμη λειτουργία και ότι καλύπτονται οι α- νάγκες της σχολής. Την έγκριση ακολουθεί η έκδοση πράξης ένταξης στην κατηγορία της μερικής απασχόλη- σης από τον κοσμήτορα, η οποία κοινοποιείται στον πρύ- τανη και το Συμβούλιο του ιδρύματος, καθώς και στο Υ- πουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμά- των. Με τον Οργανισμό μπορεί να καθορίζονται οι ειδι- κές περιπτώσεις κατά τις οποίες η αίτηση μπορεί να υπο- βάλλεται και κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Για την κατοχή δεύτερης έμμισθης θέσης στο δημό- σιο ή ιδιωτικό τομέα από καθηγητές μερικής απασχόλη- σης, απαιτείται σχετική άδεια της κοσμητείας, η οποία ε- γκρίνεται με απόφαση του πρύτανη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Στον Οργανισμό κάθε ιδρύματος ορίζονται οι διδα- κτικές, ερευνητικές και διοικητικές υποχρεώσεις των κα- θηγητών πλήρους και μερικής απασχόλησης.

Άρθρο 24Ασυμβίβαστα – Αναστολή καθηκόντωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στους καθηγητές απαγορεύεται: α) να απασχολούνται ως σύμβουλοι ή με διοικητικά ή διδακτικά ή ερευνητικά καθήκοντα ή να συμμετέχουν με οποιαδήποτε σχέση και χρονική διάρκεια, σε φορέα πα- ροχής εκπαιδευτικών ή ερευνητικών υπηρεσιών που δεν υπάγεται στο δημόσιο τομέα, β) να ιδρύουν ή να συμμετέχουν, με οποιαδήποτε σχέ- ση ή ιδιότητα, σε επιχειρήσεις ή εταιρείες ή κοινοπρα- ξίες ή κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα, στα οποία ανατί- θεται η εκπόνηση μελετών ή προγραμμάτων ή η εκτέλε- ση συγκεκριμένου έργου ή η προμήθεια υλικού ή η παρο- χή υπηρεσιών από το οικείο ή άλλο Α.Ε.Ι. και γ) να κατέχουν άλλη, πλην του διδακτικού προσωπι- κού Α.Ε.Ι. ή της θέσης δικαστικού λειτουργού ή εκκλη- σιαστικού υπαλλήλου, μόνιμη οργανική θέση στο δημό- σιο τομέα, όπως ορίζςται στην παρ. 1 του άρθρου 1Β του ν. 2362/1995 (Α΄247), με την επιφύλαξη όσων προβλέ- πονται στην παράγραφο 6 του άρθρου 23.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η ιδιότητα του πρύτανη, αναπληρωτή πρύτανη και κοσμήτορα είναι ασυμβίβαστη με κάθε επαγγελματική α- πασχόληση εκτός του ιδρύματος, καθώς και με την κατο- χή έμμισθης θέσης στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η παραβίαση του ασυμβιβάστου συνεπάγεται την υ- ποχρεωτική παραπομπή μέσω του πρύτανη ή του Υπουρ- γού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στο πειθαρχικό συμβούλιο και επισύρει την ποινή της οριστι- κής παύσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων τους ως κα- θηγητές τελούν: α) υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί που δεν είναι βουλευτές, β) περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και δήμαρχοι, γ) γενικοί γραμματείς υπουργείων και όσοι κατέχουν θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς, δ) γενικοί γραμματείς αποκεντρωμένων διοικήσεων και ε) πρόεδροι, αντιπρόεδροι, διοικητές, υποδιοικητές, καθώς και οι αναπληρωτές τους σε Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. που υπάγονται στο δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τα ερευ- νητικό κέντρα και τα ινστιτούτα τους που υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμά- των, καθώς και τα μη κερδοσκοπικά και κοινωφελή ιδρύ- ματα. Ο χρόνος κατά τον οποίο καθηγητής μπορεί να διατε- λεί σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων του, καθορί- ζεται με τον Οργανισμό κάθε ιδρύματος, δεν μπορεί, ό- μως, σε κάθε περίπτωση να υπερβαίνει τα οκτώ συνολι- κά έτη. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, ο χρόνος αναστολής που διανύθηκε έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη. Οι ειδικοί γραμματείς Υπουργείων εντάσσονται στο καθεστώς με- ρικής απασχόλησης, εκτός αν επιθυμούν την αναστολή της ιδιότητας του καθηγητή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Όπου προβλέπεται αναστολή άσκησης καθηκόντων των καθηγητών, απαιτείται διαπιστωτική απόφαση του Υ- πουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμά- των για την ενεργοποίηση της αναστολής. Κατά τη διάρκεια του χρόνου αναστολής των καθηκό- ντων τους, οι καθηγητές δεν λαμβάνουν αποδοχές από το ίδρυμα, ενώ υποχρεούνται σε καταβολή των ασφαλι- στικών εισφορών τους, καθώς και σε κάθε άλλη προβλε- πόμενη επιβάρυνση από την ιδιότητά τους ως καθηγη- τών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Το καθεστώς βουλευτών και ευρωβουλευτών, που είναι καθηγητές των Α.Ε.Ι., καθορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 56 του Συντάγματος. Οι ανωτέρω δεν αμείβονται από τη θέση τους στο Α.Ε.Ι..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών του ι- δρύματος κατά τη διάρκεια των αδειών που προβλέπο- νται στο άρθρο 27, καθώς και κατά τη διάρκεια της ανα- στολής καθηκόντων, είναι δυνατή η χρήση των μη κατα- βαλλομένων αποδοχών για πρόσκληση επισκεπτών κα- θηγητών ή ερευνητών από Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής.

Άρθρο 25Αποδοχές καθηγητώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι αποδοχές των καθηγητών είναι ανάλογες του λειτουργήματος που επιτελούν, της βαθμίδας που κατέ- χουν και του είδους απασχόλησής τους στο ίδρυμα και καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3205/2003 (Α΄ 297), όπως εκάστοτε ισχύει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι αποδοχές του πρύτανη, των αναπληρωτών πρύ- τανη και κοσμητόρων καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μά- θησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφη- μερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 26Παράλληλη απασχόληση καθηγητών σε ξένα και ελληνικά Α.Ε.Ι.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Καθηγητές που υπηρετούν σε ομοταγή Α.Ε.Ι. του ε- ξωτερικού όπως αυτά αναγνωρίζονται από το Διεπιστη- μονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.),και είναι καταξιωμένοι στο αντικείμενό τους, μπορούν να είναι υποψήφιοι και να εκλεγούν με αυτοτελή κρίση σε θέση καθηγητή ελλη- νικού Α.Ε.Ι., σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, για θητεία πέντε ετών, με δυνατότητα ανανέωσης. Αν αυτοί εκλεγούν, μπορούν να διορισθούν σε θέση καθηγητή χω- ρίς προηγουμένως να πρέπει να παραιτηθούν από τη θέ- ση που κατέχουν στο εξωτερικό. Οι όροι, οι προϋποθέ- σεις και η διαδικασία εφαρμογής των προηγούμενων ε- δαφίων καθορίζονται στον Οργανισμό του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι καθηγητές της προηγούμενης παραγράφου κατά το χρόνο απασχόλησής τους στο ελληνικό ίδρυμα έχουν όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των καθηγητών, πλην της συμμετοχής στα όργανα διοίκησης του ιδρύμα- τος, και υποχρεούνται να απασχολούνται σε αυτό με πλήρη απασχόληση για διάστημα τουλάχιστον τριών έ- ως έξι μηνών ετησίως σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικό- τερα στον Οργανισμό κάθε ιδρύματος, με την αντίστοιχη αμοιβή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Τη δυνατότητα διορισμού σε θέση καθηγητή Α.Ε.Ι της αλλοδαπής έχουν αντίστοιχα και καθηγητές των ελ- ληνικών ιδρυμάτων, χωρίς να παραιτηθούν από τη θέση τους στο ελληνικό Α.Ε.Ι.. Ο χρόνος απασχόλησής τους στο ίδρυμα της αλλοδαπής δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες κατ’ έτος. Κατά το διάστημα της απασχό- λησής τους στο ίδρυμα της αλλοδαπής δεν λαμβάνουν αμοιβή από το ίδρυμα της ημεδαπής.

Άρθρο 27Επιστημονικές και λοιπές άδειεςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι καθηγητές του ιδρύματος έχουν δικαίωμα επιστη- μονικής άδειας με πλήρεις αποδοχές ενός έτους για κά- θε έξι έτη υπηρεσίας ή έξι μηνών για κάθε τρία έτη υπη- ρεσίας. Η επιστημονική άδεια χορηγείται με πράξη του πρύτανη, ύστερα από εισήγηση του κοσμήτορα και από- φαση της κοσμητείας, στην οποία αναφέρεται ο τρόπος κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών των προγραμμά- των σπουδών στα οποία συμμετέχει ο διδάσκων και αι- τών την επιστημονική άδεια. Η αίτηση για εκπαιδευτική άδεια συνοδεύεται από το προτεινόμενο πρόγραμμα επιστημονικής δραστηριότη- τας. Ο καθηγητής μετά τη λήξη της άδειάς του υποβάλ- λει στον πρύτανη ή τον αρμόδιο αναπληρωτή πρύτανη έκθεση σχετική με την υλοποίηση του προγράμματος που είχε προτείνει.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το δικαίωμα για λήψη της επιστημονικής άδειας μπορεί να ασκηθεί μόνο μέσα σε τρία έτη από τη συ- μπλήρωση τριετούς υπηρεσίας στο ίδρυμα. Δεν παρα- γράφεται το δικαίωμα επιστημονικής άδειας αλλά αθροί- ζεται με εκείνο της επόμενης εξαετίας ή τριετίας, αν η ά- δεια δεν χορηγηθεί μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπο του αιτούντος. Η επιστημονική άδεια δεν χορηγείται σε κα- θηγητές που απέχουν λιγότερα από τρία έτη από τη συ- νταξιοδότησή τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι καθηγητές που κατά τη διάρκεια της επιστημονι- κής τους άδειας στην αλλοδαπή συνεργάζονται χωρίς α- μοιβή με ανώτατα εκπαιδευτικά ή άλλα ιδρύματα του ε- ξωτερικού, λαμβάνουν τις πλήρεις αποδοχές τους προ- σαυξανόμενες κατά 80%.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Κάθε καθηγητής υπηρετεί στο ίδρυμα για τρία έτη μετά τη λήξη της επιστημονικής του άδειας, άλλως του καταλογίζονται οι αποδοχές που έλαβε κατά τη διάρκεια της άδειας αυτής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Επιτρέπεται, ύστερα από εισήγηση του κοσμήτορα και απόφαση της κοσμητείας, η χορήγηση άδειας χωρίς αποδοχές σε καθηγητές του ιδρύματος, εφόσον δεν πα- ρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία της σχολής. Κατά το διάστημα της άδειας άνευ αποδοχών το σύνολο των συ- νταξιοδοτικών, ασφαλιστικών και λοιπών εισφορών για τον καθηγητή καταβάλλονται από τον ίδιο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Ο συνολικός χρόνος χορήγησης αδειών άνευ απο- δοχών σε κάθε καθηγητή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία έτη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Στους καθηγητές μπορεί να χορηγείται, ύστερα από εισήγηση του κοσμήτορα και απόφαση της κοσμητείας, άδεια για την κατοχύρωση διπλώματος ευρεσιτεχνίας με πλήρεις αποδοχές, με τη διαδικασία του δεύτερου εδα- φίου της παραγράφου 1.

ΜΕΡΟΣ Β΄ΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Άρθρο 28Γραμματέας - Διοικητικό προσωπικόΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Προϊστάμενος του διοικητικού προσωπικού είναι ο γραμματέας του ιδρύματος, ο οποίος είναι πρόσωπο ε- γνωσμένου κύρους, πτυχιούχος Α.Ε.Ι., με πολύ καλή γνώση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας και αυξημένη διοικητική εμπειρία. Επιπλέον ακαδημαϊκά προσόντα και άριστη γνώση ξένων γλωσσών συνεκτιμώνται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο γραμματέας επιλέγεται από το Συμβούλιο του ι- δρύματος, ύστερα από εισήγηση του πρύτανη, για τε- τραετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί για μία ακό- μα τετραετία. Η προκήρυξη της θέσης του γραμματέα γί- νεται από τον πρύτανη δύο μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του υπηρετούντος γραμματέα και ο διορισμός του με πράξη του πρύτανη, που δημοσιεύεται στην Εφη- μερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Θέματα σχετικά με τα ειδικότερα προσόντα, τον τρόπο και τη διαδικασία επιλογής του γραμματέα του ι- δρύματος, καθώς και τις αρμοδιότητές του, καθορίζονται με τον Οργανισμό του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι αποδοχές του γραμματέα του ιδρύματος καθορί- ζονται στο ύψος των πάσης φύσεως αποδοχών που προ- βλέπονται κάθε φορά για γενικό διευθυντή Υπουργείου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Τα μέλη του διοικητικού προσωπικού ασκούν τη διοι- κητική και γραμματειακή υποστήριξη όλων των υπηρε- σιών του ιδρύματος, όπως αυτές καθορίζονται στον Ορ- γανισμό του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Το διοικητικό προσωπικό επιλέγεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2190/1994 (Α΄ 28) και υπάγεται στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υ- παλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ., που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3528/2007 (A΄ 26).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Ο διορισμός του διοικητικού προσωπικού γίνεται με πράξη του πρύτανη, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερί- δα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 29Ειδικές κατηγορίες διδακτικού και εργαστηριακού προσωπικού του ιδρύματοςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α) Τα μέλη της κατηγορίας του Ειδικού Εκπαιδευτι- κού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) επιτελούν ειδικό εκπαιδευτικό - διδακτικό έργο στα Α.Ε.Ι. και μπορεί να ανατίθεται σε αυτά αυτοδύναμο διδακτικό έργο. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το εκπαιδευτικό προσωπικό που διδάσκει ξένες γλώσσες ή την ελληνική γλώσσα ως ξένη, φυσική αγω- γή, σχέδιο, καθώς επίσης καλές και εφαρμοσμένες τέ- χνες. β) Οι θέσεις του προσωπικού αυτού ανήκουν στο ίδρυ- μα και κατανέμονται από τον πρύτανη στις σχολές, ύ- στερα από εισήγησή του ή των κοσμητόρων. γ) Τυπικά προσόντα για το διορισμό σε θέσεις αυτής της κατηγορίας προσωπικού Τ.Ε.Ι. είναι πτυχίο Πανεπι- στημίου ή Τ.Ε.Ι. σχετικό με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης και συναφές διδακτορικό δίπλωμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

α) Τα μέλη της κατηγορίας του Εργαστηριακού Δι- δακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) επιτελούν εργαστηριακό – εφαρμοσμένο διδακτικό έργο στα Α.Ε.Ι., το οποίο συνί- σταται κατά κύριο λόγο στη διεξαγωγή εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων, καθώς επίσης και στη διεξαγωγή πρακτικών ασκήσεων στα πεδία εφαρμογής των οικείων επιστημών. Στους κατόχους διδακτορικού διπλώματος μπορεί να ανατίθεται διδακτικό έργο, διδασκαλία μαθη- μάτων εμβάθυνσης σε μικρές ομάδες φοιτητών και επί- βλεψη πτυχιακών ή άλλων εργασιών, υπό την εποπτεία των καθηγητών της σχολής. β) Οι θέσεις του προσωπικού αυτού ανήκουν στο ίδρυ- μα και κατανέμονται από τον πρύτανη στις σχολές ύστε- ρα από εισήγησή του ή των κοσμητόρων. γ) Τυπικά προσόντα για το διορισμό σε θέσεις αυτής της κατηγορίας προσωπικού Α.Ε.Ι. είναι πτυχίο Πανεπι- στημίου ή Τ.Ε.Ι., σχετικό με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης και συναφής μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α) Τα μέλη της κατηγορίας του Ειδικού Τεχνικού Ερ- γαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) παρέχουν έργο υ- ποδομής στην εν γένει λειτουργία των Α.Ε.Ι., προσφέρο- ντας εξειδικευμένες τεχνικές εργαστηριακές υπηρεσίες για την αρτιότερη εκτέλεση του εκπαιδευτικού, ερευνη- τικού και εφαρμοσμένου έργου τους. β) Οι θέσεις του προσωπικού αυτού ανήκουν στο ίδρυ- μα και κατανέμονται από τον πρύτανη στις σχολές, ύ- στερα από εισήγησή του ή των κοσμητόρων. γ) Τυπικά προσόντα για το διορισμό σε θέσεις Ε.Τ.Ε.Π., ανάλογα με τη θέση που προκηρύσσεται, είναι πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (κλάδου ΠΕ ή ΤΕ), σχετικό με την προς προκήρυξη θέση. Τα ειδικότερα προσόντα καθορίζονται με την προκήρυξη της θέσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο διορισμός σε θέσεις των κατηγοριών των προη- γούμενων παραγράφων γίνεται με προκήρυξη των θέσε- ων και επιλογή των υποψηφίων από τριμελή επιτροπή που συγκροτείται από τον κοσμήτορα και αποτελείται α- πό δύο καθηγητές και ένα μέλος της αντίστοιχης κατη- γορίας προσωπικού, κατά περίπτωση, της ειδικότητας που απαιτείται για την προκηρυχθείσα θέση. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προκήρυξη των θέσεων αυτών, καθώς και η διαδικασία επιλογής και περιοδικής αξιολό- γησης του ανωτέρω προσωπικού ρυθμίζονται από τον Οργανισμό του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο διορισμός σε θέσεις προσωπικού των ανωτέρω κατηγοριών γίνεται με πράξη του πρύτανη, που δημοσι- εύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κατά τα ειδι- κότερα οριζόμενα στον Οργανισμό του ιδρύματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρο- νικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βί- ου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθορίζονται η βαθμο- λογική και μισθολογική κατάσταση και εξέλιξη των με- λών των ανωτέρω κατηγοριών προσωπικού και ρυθμίζο- νται τα σχετικά με τη μονιμοποίηση και τη χορήγηση εκ- παιδευτικών και λοιπών αδειών.

Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2011
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
MIXAHΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
YΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.