66 Α' 2011

ΝΟΜΟΣ 3943/2011

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ - ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ KAI ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 47 - Λοιπές διατάξεις
31 Μαρτίου 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 66
31 Μαρτίου 2011

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3943
Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 47Λοιπές διατάξειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α) Στις περιπτώσεις α΄, β΄ και γ΄ του άρθρου 6 του ν. 3862/2010 (ΦΕΚ 113 Α΄), αντί των στοιχείων «ζ΄», «η΄» και «στ΄» τίθενται τα στοιχεία «στ΄» «ζ΄» και «ε΄» αντίστοιχα. β) Στις περιπτώσεις α΄, β΄ και γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν. 3862/2010, αντί των στοιχείων «ζ΄», «η΄» και «στ΄» τίθενται τα στοιχεία «στ΄» «ζ΄» και «ε΄» αντίστοιχα. γ) Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 16 του ν. 3862/2010, αντί των στοιχείων «ε΄», «στ΄» και «η΄» τίθενται τα στοιχεία «δ΄» «ε΄» και «ζ΄» αντίστοιχα. δ) Στην παράγραφο 3 του άρθρου 81 του ν. 3862/2010 αντί των λέξεων «παραγράφου 2» τίθενται οι λέξεις «παραγράφου 1».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στο άρθρο 21 του ν. 3878/2010 (ΦΕΚ 161 Α΄) προστίθενται παράγραφοι 5, 6 και 7 ως εξής: «5. Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ολυμπιακά Ακίνητα Ανώνυμη Εταιρεία» συγχωνεύεται με απορρόφηση από την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Ανώνυμη Εταιρεία» η οποία μετονομάζεται εφεξής σε «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Ανώνυμη Εταιρεία». Το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού, της κατά 100% θυγατρικής, απορροφώμενης εταιρείας, όπως αυτά περιγράφονται στον Ισολογισμό Μετασχηματισμού με ημερομηνία 31.12.2010, εισφέρονται στην απορροφώσα εταιρεία, η δε λογιστική αξία τους διαπιστώνεται με σχετική έκθεση ορκωτών ελεγκτών λογιστών, η οποία διενεργείται με εντολή της απορροφώσας εταιρείας. Οι υφιστάμενες ζημίες της απορροφώμενης εταιρείας κατά την ημερομηνία Ισολογισμού Μετασχηματισμού μειώνουν ισόποσα το μετοχικό κεφάλαιο αυτής. Από 1.1.2011 όλες οι πράξεις της απορροφώμενης εταιρείας θεωρείται ότι διενεργούνται για λογαριασμό της απορροφώσας και τα ποσά αυτών μεταφέρονται με συγκεντρωτική εγγραφή στα βιβλία της. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, η απορροφώσα εταιρεία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Ανώνυμη Εταιρεία» (Ε.Τ.Α. Α.Ε.) υποκαθίσταται σε όλα τα δικαιώματα, υποχρεώσεις και έννομες σχέσεις της απορροφώμενης εταιρείας, η οποία παύει να υφίσταται. Η μεταβίβαση της απορροφώμενης εταιρείας εξομοιώνεται με καθολική διαδοχή και οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται αυτοδικαίως από την απορροφώσα εταιρεία. Για τη συγχώνευση των άνω εταιρειών εφαρμόζεται, ως προς τις φορολογικές απαλλαγές και διευκολύνσεις, το άρθρο 4 παρ. 4 του ν. 3139/2003 (ΦΕΚ 100 Α΄). Οι προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις διατυπώσεις δημοσιότητας λογίζεται ότι πληρούνται με τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 6. Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της ανώνυμης εταιρείας «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Ανώνυμη Εταιρεία» καταρτίζονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς που αποφασίζονται από το Διοικητικό της Συμβούλιο. 7. Απαιτήσεις της εταιρείας «ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ – ΑΘΗΝΑ 2004 Α.Ε.» κατά του Ελληνικού Δημοσίου κατά το χρόνο λήξης της εκκαθάρισης του άρθρου 89 του ν. 3606/2007 (ΦΕΚ 195 Α΄), που έχουν διαγραφεί από τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας «ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.», σε βάρος των αποτελεσμάτων αυτής, αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης πραγματοποίησης της διαγραφής.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στο άρθρο 21 του ν. 3878/2010 προστίθεται παράγραφος 8 ως εξής: «8. Με απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρείας Ε.Τ.Α. Α.Ε. που εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Τουρισμού, καταρτίζεται Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας της Εταιρείας, στον οποίο ορίζονται οι οργανικές θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου, καθώς και εποχικού προσωπικού, όπως προκύπτουν εν όψει της απορρόφησης της εταιρείας «ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.». Με απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας το προσωπικό της εταιρείας Ε.Τ.Α. Α.Ε. εντάσσεται και καταλαμβάνει τις οργανικές θέσεις που προβλέπονται στο προηγούμενο εδάφιο. Με όμοια απόφαση εντάσσεται και καταλαμβάνει τις θέσεις αυτές και το προσωπικό της «ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Στις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 3861/2010 (ΦΕΚ 112 Α΄) μετά τις λέξεις «Δικαστικοί Λειτουργοί της Διοικητικής» προστίθεται από την ημερομηνία ισχύος του ν. 3861/2010 η φράση «ή της Πολιτικής».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

α) Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 6 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (Κ.Δ.Δ.) προστίθεται τρίτο εδάφιο, ως εξής: «Αν στο πλαίσιο του ίδιου προσωρινού ή οριστικού φορολογικού ελέγχου έχουν καταλογιστεί για το ίδιο οικονομικό έτος ή διαχειριστική περίοδο με την ίδια ή περισσότερες πράξεις, διάφορα ποσά, κατά του ίδιου υποχρέου, ανεξαρτήτως αν αυτά αφορούν διαφορετικά φορολογικά αντικείμενα, το εφετείο, εφόσον είναι αρμόδιο για κάποια από αυτές, καθίσταται αρμόδιο και για τις υπόλοιπες, ανεξαρτήτως ποσού.» β) Η διάταξη της προηγούμενης περίπτωσης της παραγράφου αυτής καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος υποθέσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Το κατώτατο όριο προμήθειας των εμπόρων χονδρικής και λιανικής πώλησης των καπνοβιομηχανικών προϊόντων ορίζεται σε 8,3% και 31,3% αντίστοιχα επί της τιμής λιανικής τους προ φόρων. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει μέχρι 31.12.2011.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

α) Στο τέλος του δεύτερου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 3429/2005 (ΦΕΚ 314 Α΄) οι λέξεις «με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών του άρθρου 10 του παρόντος νόμου.» αντικαθίστανται με τις λέξεις «όπως ορίζεται στο καταστατικό της.». β) Το τρίτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 3429/2005 διαγράφεται και στο τέλος της παραγράφου προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Το διοικητικό συμβούλιο υποχρεούται να κοινοποιεί στην Ειδική Γραμματεία Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών τη σύνθεση των μελών του, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά από κάθε αλλαγή των εκπροσώπων των προηγούμενων παραγράφων.» γ) Στο τέλος του άρθρου 19 του ν 3429/2005 προστίθενται εδάφια ως εξής: «Ομοίως εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου Α΄τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών» (Ο.ΚΑ. ΝΑ.), «Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων» (ΚΕ. ΘΕ.Α.) και «Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων» (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.). Για τα νομικά πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μπορεί να ορίζεται η υποχρέωση υποβολής προς τη Ε.Γ.Δ.Ε.Κ.Ο. στοιχείων προϋπολογισμού, απολογιστικών στοιχείων και στοιχείων απασχόλησης, να καθορίζεται διαδικασία εσωτερικού ελέγχου και να ρυθμίζεται ο τρόπος, ο χρόνος και το ειδικότερο περιεχόμενο των στοιχείων αυτών, καθώς και κάθε αναγκαίο θέμα.»

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2011
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ι. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Χ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ Χ. ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ
ΑΝΑΠΛ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Γ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 31 Μαρτίου 2011
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧAΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ