133 Α' 2015

ΝΟΜΟΣ 4339/2015

Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης − Ίδρυση συνδεδεμένης με την Ε.P.T. Α.Ε. ανώνυμης εταιρίας για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής − Ρύθμιση θεμάτων Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ. Τ.) − Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας − Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης − Τροποποίηση διατάξεων του Ν. 4070/2012 (Α΄ 82) και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ - ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Άρθρο 37 - Προϊστάμενοι οργανικών μονάδων
29 Οκτωβρίου 2015

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 133
29 Οκτωβρίου 2015

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4339
Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης − Ίδρυση συνδεδεμένης με την Ε.P.T. Α.Ε. ανώνυμης εταιρίας για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής − Ρύθμιση θεμάτων Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ. Τ.) − Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας − Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης − Τροποποίηση διατάξεων του Ν. 4070/2012 (Α΄ 82) και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 37Προϊστάμενοι οργανικών μονάδωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στις οργανικές μονάδες της Γενικής Γραμματείας Ε- νημέρωσης και Επικοινωνίας, οι οποίες αφορούν στην ε- πικοινωνιακή διπλωματία, όπως ορίζονται στον παρόντα νόμο και στον Οργανισμό της, προΐστανται αποκλειστικά υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επι- κοινωνίας. Στα Τμήματα τεχνικής υποστήριξης και πλη- ροφορικής προΐστανται υπάλληλοι ΠΕ Πληροφορικής ή ΤΕ Μηχανικών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ως προϊστάμενοι Διευθύνσεων από τον κλάδο Συμ- βούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας επιλέγονται υπάλ- ληλοι με βαθμό τουλάχιστον Γενικού Συμβούλου Επικοι- νωνίας Β΄ με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου και ως προϊστάμενοι Τμημάτων επιλέγονται υπάλληλοι με βαθμό τουλάχιστον Συμβούλου Επικοινωνίας Β΄.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Α΄τάξης προΐστανται υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας με βαθμό τουλάχιστον Συμ- βούλου Επικοινωνίας Α΄, στα Γραφεία Τύπου και Επικοι- νωνίας Β΄ και Γ΄ τάξης προΐστανται υπάλληλοι με βαθμό τουλάχιστον Συμβούλου Επικοινωνίας Β΄. Στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Γ΄ τάξης ελλείψει Συμβούλων Ε- πικοινωνίας μπορεί να προΐστανται υπάλληλοι με βαθμό Γραμματέα Επικοινωνίας Α΄, οι οποίοι έχουν τουλάχι- στον έξι έτη προϋπηρεσίας. Οι υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, για να επιλε- γούν ως προϊστάμενοι σε Γραφείο Τύπου και Επικοινω- νίας, πρέπει να έχουν συμπληρώσει προϋπηρεσία τουλά- χιστον τριών ετών στο εξωτερικό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Δημοσιογράφοι της Γενικής Γραμματείας Ενημέρω- σης και Επικοινωνίας, μόνιμοι ή με σύμβαση ιδιωτικού δι- καίου αορίστου χρόνου, μπορεί, κατ’ εξαίρεση των ορι- ζομένων στην προηγούμενη παράγραφο, να προΐστανται σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας, εφόσον διαθέτουν πτυχίο ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, γνωρίζουν άριστα κατά προτίμηση τη γλώσσα της χώρας διαπίστευ- σής τους και πολύ καλά μία ακόμη ξένη γλώσσα, πολύ καλά τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και εφόσον έ- χουν συνολική δημοσιογραφική προϋπηρεσία είκοσι έτη, είναι μέλη αναγνωρισμένης δημοσιογραφικής ένωσης και έχουν τετραετή υπηρεσία στο εξωτερικό όταν πρό- κειται να τοποθετηθούν ως Προϊστάμενοι σε Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Α΄ Τάξης ή διετή όταν πρόκειται να τοποθετηθούν ως Προϊστάμενοι σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Β΄ ή Γ΄ Τάξης. Οι δημοσιογράφοι της παρούσας παραγράφου εξομοιούνται βαθμολογικά κατά τη διάρκεια της θητείας τους ως προϊσταμένων Γραφεί- ου Τύπου και Επικοινωνίας Α΄ Τάξης με το βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄και ως προϊσταμένων Γρα- φείου Τύπου και Επικοινωνίας Β΄ και Γ΄ Τάξης με το βαθ- μό του Συμβούλου Επικοινωνίας Β΄.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο προϊστάμενος Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας δεν μπορεί να έχει βαθμό χαμηλότερο του βαθμού των υφισταμένων του Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινω- νίας. Μεταξύ ομοιόβαθμων υπαλλήλων του κλάδου Συμ- βούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι οποίοι υπηρε- τούν στο ίδιο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας, το προ- βάδισμα έχει ο Προϊστάμενος και έπονται κατά φθίνου- σα σειρά οι υπάλληλοι, οι οποίοι συγκεντρώνουν τα πε- ρισσότερα μόρια σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του παρόντος νόμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Δεν επιτρέπεται να τοποθετηθεί ως προϊστάμενος Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας υπάλληλος, ο οποίος συμπληρώνει τον απαιτούμενο από το νόμο χρόνο υπη- ρεσίας για αυτοδίκαιη απόλυση λόγω συνταξιοδότησης σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δυο ετών από την α- νάληψη των καθηκόντων του Προϊσταμένου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Οι προερχόμενοι από τον κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας προϊστάμενοι Διευθύνσεων, Τμημάτων και Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας ορίζο- νται με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινω- νιακή πολιτική Υπουργού μετά από γνώμη του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Σε κάθε αλλαγή προϊσταμένου Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας συντάσσεται πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής της υπηρεσίας, καθώς και καταγραφής και α- πογραφής του υλικού της και των στοιχείων οικονομικής διαχείρισης. Το πρωτόκολλο υπογράφεται από τον απερ- χόμενο και τον αναλαμβάνοντα τη διεύθυνση του Γρα- φείου προϊστάμενο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Το πρωτότυπο του πρωτοκόλλου κατατίθεται στο αρχείο του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας και απο- στέλλεται από ένα αντίγραφο στη Διεύθυνση Οικονομι- κών Υπηρεσιών, στη Διεύθυνση Διοίκησης και στην αρ- μόδια για την υποστήριξη των Γραφείων Τύπου και Επι- κοινωνίας Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρω- σης και Επικοινωνίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Σε περίπτωση θανάτου του προϊσταμένου Γραφεί- ου Τύπου και Επικοινωνίας συντάσσεται από τριμελή επι- τροπή υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία ορίζεται από τη Διεύθυνση Οι- κονομικών Υπηρεσιών, έκθεση απογραφής, στην οποία πρέπει να μνημονεύεται ρητά η γενόμενη πρόσκληση προς τους ευρισκόμενους στην έδρα του Γραφείου Τύ- που και Επικοινωνίας νομίμους κληρονόμους του απο- βιώσαντος να παραστούν κατά την απογραφή. Το πρω- τότυπο της έκθεσης κατατίθεται στο αρχείο του Γραφεί- ου. Από ένα αντίγραφο λαμβάνει κάθε ένα μέλος της ε- πιτροπής απογραφής και αποστέλλεται από ένα αντίγρα- φο στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, στη Διεύ- θυνση Διοίκησης και στην αρμόδια για την υποστήριξη των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας Διεύθυνση της Γε- νικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Σε περίπτωση παύσης, θέσης σε αργία, άρνησης ή αδυναμίας για οποιονδήποτε άλλο λόγο του προϊσταμέ- νου του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας να παραδώ- σει, συντάσσεται έκθεση απογραφής από τριμελή επι- τροπή υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η οποία ορίζεται από τη Διεύθυνση Οι- κονομικών Υπηρεσιών, αφού προηγουμένως κληθεί από την Επιτροπή ο εν λόγω προϊστάμενος να παραστεί αυ- τοπροσώπως ή με εκπρόσωπο. Το πρωτότυπο της έκθε- σης κατατίθεται στο αρχείο του Γραφείου. Από ένα αντί- γραφο λαμβάνει κάθε ένα μέλος της επιτροπής απογρα- φής και αποστέλλεται από ένα αντίγραφο στη Διεύθυν- ση Οικονομικών Υπηρεσιών, στη Διεύθυνση Διοίκησης και στην αρμόδια για την υποστήριξη των Γραφείων Τύ- που και Επικοινωνίας Διεύθυνση της Γενικής Γραμματεί- ας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Ο τύπος και το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου της παραγράφου 6 και των εκθέσεων απογραφής των παρα- γράφων 8 και 9 καθορίζονται από την αρμόδια για την υ- ποστήριξη των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας Διεύ- θυνση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοι- νωνίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Σε κάθε αλλαγή προϊσταμένου Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας ο απερχόμενος προϊστάμενος ενημερώνει τον αναλαμβάνοντα τη διεύθυνση του Γραφείου προϊ- στάμενο για τις υφιστάμενες εκκρεμότητες και παραδί- δει σε αυτόν το αρχείο και επικαιροποιημένο κατάλογο επαφών δημοσίων σχέσεων. Επίσης οφείλει εντός μη- νός από την αποχώρησή του από το Γραφείο να υποβά- λει στην αρμόδια για την υποστήριξη των Γραφείων Τύ- που και Επικοινωνίας Διεύθυνση της Γενικής Γραμματεί- ας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας έκθεση απολογισμού δράσεων και πεπραγμένων της θητείας του, αντίγραφο της οποίας τίθεται στο αρχείο του Γραφείου και κοινο- ποιείται στο Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοι- νωνίας. Ο τύπος, η μορφή και το περιεχόμενο της έκθε- σης απολογισμού καθορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Η παράλειψη των ενεργειών της προηγούμενης παραγράφου συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα της πα- ράβασης καθήκοντος.

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2015
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2015
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ