133 Α' 2015

ΝΟΜΟΣ 4339/2015

Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης − Ίδρυση συνδεδεμένης με την Ε.P.T. Α.Ε. ανώνυμης εταιρίας για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής − Ρύθμιση θεμάτων Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ. Τ.) − Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας − Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης − Τροποποίηση διατάξεων του Ν. 4070/2012 (Α΄ 82) και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄
Άρθρο 56 - Μεταβατικές διατάξεις
29 Οκτωβρίου 2015

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 133
29 Οκτωβρίου 2015

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4339
Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης − Ίδρυση συνδεδεμένης με την Ε.P.T. Α.Ε. ανώνυμης εταιρίας για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής − Ρύθμιση θεμάτων Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ. Τ.) − Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας − Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης − Τροποποίηση διατάξεων του Ν. 4070/2012 (Α΄ 82) και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 56Μεταβατικές διατάξειςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η κατάταξη των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι οποίοι υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στη Γενική Γραμμα- τεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, στους βαθμούς της παραγράφου 1 του άρθρου 34 γίνεται ως εξής: α) Στις κενές θέσεις Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄ κατα- τάσσονται κατά φθίνουσα σειρά, ανάλογα με τα μόρια που συγκεντρώνουν βάσει των κριτηρίων του Παραρτή- ματος Ι, οι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον δώ- δεκα έτη προϋπηρεσίας στον κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας. Εάν στο στάδιο αυτό καλυ- φθούν οι εξήντα πέντε προβλεπόμενες από τον παρόντα νόμο θέσεις Συμβούλων Επικοινωνίας, όσοι περισσεύ- ουν με το χαμηλότερο αριθμό μορίων κατατάσσονται στο βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α΄ σύμφωνα με τη διαδικασία της περίπτωσης γ΄. β) Εάν στο στάδιο α΄ δεν καλυφθούν οι προβλεπόμε- νες από τον παρόντα νόμο θέσεις Συμβούλων Επικοινω- νίας, στις υπόλοιπες κενές θέσεις Συμβούλου Επικοινω- νίας Β΄ κατατάσσονται κατά φθίνουσα σειρά, ανάλογα με τα μόρια που συγκεντρώνουν βάσει των κριτηρίων του Παραρτήματος Ι, οι υπάλληλοι, οι οποίοι περίσσεψαν στο στάδιο α΄, και οι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν τουλά- χιστον εννέα και όχι περισσότερα από δώδεκα έτη προϋ- πηρεσίας στον κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επι- κοινωνίας. Εάν στο στάδιο αυτό καλυφθούν οι εξήντα πέντε προβλεπόμενες θέσεις Συμβούλων Επικοινωνίας, όσοι περισσεύουν με το χαμηλότερο αριθμό μορίων κα- τατάσσονται στο βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α΄ σύμφωνα με τη διαδικασία της περίπτωσης γ΄. γ) Στο βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Α΄ κατα- τάσσονται κατά φθίνουσα σειρά, ανάλογα με τα μόρια που συγκεντρώνουν βάσει των κριτηρίων του Παραρτή- ματος Ι, οι υπάλληλοι, οι οποίοι δεν κατετάγησαν σε θέ- ση Συμβούλου Επικοινωνίας κατά τα στάδια α΄και β΄ και οι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν τουλάχιστον τρία και όχι περισσότερα από εννέα έτη προϋπηρεσίας στον κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας. δ) Στο βαθμό του Γραμματέα Επικοινωνίας Β΄ κατα- τάσσονται κατά φθίνουσα σειρά, ανάλογα με τα μόρια που συγκεντρώνουν βάσει των κριτηρίων του Παραρτή- ματος Ι, οι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν μέχρι τρία έτη προϋπηρεσίας στον κλάδο Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι κατατάξεις της προηγούμενης παραγράφου γίνο- νται με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινω- νιακή πολιτική Υπουργού μετά από σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Γενικής Γραμματείας Ενη- μέρωσης και Επικοινωνίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Μετά την ολοκλήρωση των κατατάξεων κατά τη δια- δικασία της παραγράφου 1 κρίνονται προς προαγωγή α- πό το βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄ στο βαθμό του Γενικού Συμβούλου Επικοινωνίας Β΄, κατ’ εξαίρεση του χρονικού περιορισμού της παραγράφου 1, περίπτω- ση δ΄ του άρθρου 36 και σε αριθμό θέσεων μέχρι δεκα- πέντε, που θα προσδιορισθεί με απόφαση του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτική Υπουργού, όσοι κατετάγησαν στο βαθμό του Συμβούλου Επικοινωνίας Α΄, εφαρμοζόμενης κατά τα λοιπά της διαδικασίας των παραγράφων 4, 6 και 7 του άρθρου 36.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η διαδικασία των κατατάξεων και της κατά την πα- ράγραφο 3 προαγωγής ολοκληρώνεται το αργότερο έξι μήνες μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Ε- φημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι οποίοι κατέχουν θέσεις προϊσταμένου οποιασδήποτε οργανικής μονάδας κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και δεν θα καταταγούν με τη διαδικασία της παραγρά- φου 1 σε βαθμό, που θα τους επιτρέπει να κατέχουν θέ- ση ευθύνης κατά τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 37, συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους με δικαίω- μα λήψης των αποδοχών της θέσης τους μέχρι την αντι- κατάστασή τους, η οποία πρέπει να γίνει το αργότερο ε- ντός έξι μηνών από την ολοκλήρωση των κατατάξεων. Η αντικατάσταση δεν συνεπάγεται μετάθεση ή μετακίνηση του υπαλλήλου, εκτός εάν το ζητήσει ο ίδιος ή η Υπηρε- σία κρίνει ότι συντρέχουν υπηρεσιακοί λόγοι προς τού- το.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η προϋπηρεσία υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας σε θέση προϊσταμένου Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία σε θέση προϊσταμένου Διεύθυνσης για τα Γραφεία Α΄ τάξης και Τμήματος για τα Γραφεία Β΄ και Γ΄ τάξης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Υπάλληλοι του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας, οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρό- ντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπηρε- τούν στο εξωτερικό και έχουν συνολική προϋπηρεσία μεγαλύτερη από είκοσι έτη σε Γραφεία Τύπου και Επικοι- νωνίας ή σε ελληνική διπλωματική αρχή, μετατίθενται υ- ποχρεωτικά στην Ελλάδα εντός έξι μηνών από την ισχύ του νόμου χωρίς να απαιτείται γνωμοδότηση του Υπηρε- σιακού Συμβουλίου και χωρίς δυνατότητα νέας μετάθε- σης στο εξωτερικό. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται ό- σοι γνωρίζουν αποδεδειγμένα την αραβική και κινεζική γλώσσα και υπηρετούν σε Γραφείο Τύπου και Επικοινω- νίας χώρας, στην οποία ομιλείται η αντίστοιχη γλώσσα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Δημοσιογράφοι, υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ1 Διοικη- τικός – Οικονομικός και ειδικοί επιστήμονες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, οι οποίοι κα- τά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως υπηρετούν στο εξωτερικό και έχουν συνολική προϋπηρεσία μεγαλύτερη από δεκατέσσερα έ- τη σε Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας ή σε ελληνική δι- πλωματική αρχή, μετατίθενται υποχρεωτικά στην Ελλά- δα εντός έξι μηνών από την ισχύ του νόμου χωρίς να α- παιτείται γνωμοδότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και χωρίς δυνατότητα νέας μετάθεσης στο εξωτερικό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Μέχρι την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης του άρθρου 36 παράγραφος 11 εφαρμόζονται οι κείμε- νες διατάξεις για την αξιολόγηση των υπαλλήλων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας. Στις υφιστάμενες εκθέσεις αξιολόγησης ειδικών κριτηρίων των υπαλλήλων και εφεξής γίνεται αναγωγή των βαθ- μών της εκατονταβάθμιας κλίμακας σε βαθμούς δεκα- βάθμιας κλίμακας με τη διαίρεση του εκατονταβάθμιου βαθμού με τον παρονομαστή δέκα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Η διάταξη της ενότητας 2.6 του Παραρτήματος V- 2-ΕΛΛ του ν. 4046/2012 (Α΄ 28) περί αναστολής διενέρ- γειας προαγωγών δεν εφαρμόζεται στις, κατά τα άρθρα 34 παρ. 1 και 36, βαθμολογικές προαγωγές των υπαλλή- λων του κλάδου Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινω- νίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Δημοσιογράφοι, οι οποίοι απασχολούνται στη Γενι- κή Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, καθώς και οι δημοσιογράφοι και οι καλλιτεχνικές ιδιότητες της ΕΡΤ Α.Ε. και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακε- δονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Α.Ε. με οποιαδήποτε σχέση εργασίας κατά την έναρξη της ισχύος του παρό- ντος νόμου και παράλληλα απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου σε έντυπα, ηλεκτρονικά ή διαδικτυακά μέσα μαζικής ενημέ- ρωσης, υποχρεούνται εντός τριών μηνών από τη δημοσί- ευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνή- σεως να επιλέξουν το φορέα απασχόλησής τους ή να υ- ποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση της προβλεπόμενης από την παρ. 3 του άρθρου 55 του παρόντος, άδεια. Με- τά την πάροδο των τριών μηνών και εντός μίας εβδομά- δος όλοι οι δημοσιογράφοι οι οποίοι απασχολούνται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, καθώς και οι δημοσιογράφοι και οι καλλιτεχνικές ειδικότηττες της ΕΡΤ ΑΕ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Α.Ε. με την εξαίρε- ση όσων κατέθεσαν αίτηση βάσει της παρ. 3 του άρθρου 55, υποχρεούνται να υποβάλουν στη Διεύθυνση Διοικη- τικών Υπηρεσιών υπεύθυνη δήλωση ότι δεν απασχολού- νται σε έντυπο ή ηλεκτρονικό ή διαδικτυακό μέσο μαζι- κής ενημέρωσης άλλως καταγγέλλεται αμέσως η σύμ- βασή τους χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών μετάτα- ξης τουλάχιστον του ενός τρίτου του προβλεπόμενου α- πό τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 49 προσωπικού μπορεί να αποσπασθούν στο Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. μόνιμοι ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι του Δη- μοσίου, της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά την έννοια των διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του ν. 3429/2005 (Α΄ 314), όπως έχουν τροποποιηθεί με τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 1 του ν. 3899/2010 (Α΄212), προς κάλυψη των αναγκών λειτουργίας αυτού. Η απόσπαση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονο- μικών, του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνιακή πολιτι- κή Υπουργού και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουρ- γού κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων και δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από εννέα μήνες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Το επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή των Γενικών Συμβούλων Επικοινωνίας Α΄ και Β΄αντιστοιχεί σε αυτό του Συμβούλου Πρεσβείας για τα πρώτα τρία έτη από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2015
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2015
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ