133 Α' 2015

ΝΟΜΟΣ 4339/2015

Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης − Ίδρυση συνδεδεμένης με την Ε.P.T. Α.Ε. ανώνυμης εταιρίας για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής − Ρύθμιση θεμάτων Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ. Τ.) − Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας − Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης − Τροποποίηση διατάξεων του Ν. 4070/2012 (Α΄ 82) και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ - ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Άρθρο 45 - Σκοπός - Αρμοδιότητες
29 Οκτωβρίου 2015

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 133
29 Οκτωβρίου 2015

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4339
Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης − Ίδρυση συνδεδεμένης με την Ε.P.T. Α.Ε. ανώνυμης εταιρίας για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής − Ρύθμιση θεμάτων Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ. Τ.) − Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας − Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης − Τροποποίηση διατάξεων του Ν. 4070/2012 (Α΄ 82) και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 45Σκοπός - ΑρμοδιότητεςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σκοπός του Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. είναι η υλοποίηση προγραμ- μάτων και δράσεων, που αφορούν στην υποστήριξη των δημοσίων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών και επιχειρήσεων στους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων και της ψη- φιακής τεχνολογίας, καθώς και στην εξειδικευμένη υπο- βοήθηση των σχετικών επικοινωνιακών πολιτικών του Δημοσίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η εταιρεία είναι ιδίως αρμόδια για: α) Την παρακολούθηση, μελέτη και έρευνα των εξελί- ξεων στο χώρο των οπτικοακουστικών μέσων και της ψηφιακής τεχνολογίας σε θεσμικό, κοινωνικό, πολιτικό και τεχνικό επίπεδο. β) Το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή ε- ρευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την υ- ποστήριξη των τομέων των οπτικοακουστικών μέσων και της ψηφιακής τεχνολογίας και των στελεχών τους. γ) Την οργάνωση, ψηφιοποίηση, διαχείριση και εκμε- τάλλευση εθνικού αρχείου οπτικοακουστικών μέσων και μέσων ψηφιακής προβολής, ψηφιακής επικοινωνίας και πληροφόρησης. δ) Την οργάνωση και λειτουργία βιβλιοθήκης και τρά- πεζας δεδομένων. ε) Την έκδοση εγχειριδίων, βιβλίων, μελετών και ενη- μερωτικών δελτίων, καθώς και τη διάδοση κοινωνικών μηνυμάτων, που αφορούν στα οπτικοακουστικά μέσα και στην ψηφιακή τεχνολογία. στ) Την οργάνωση συνεδρίων, συμποσίων, εκθέσεων, διαλέξεων και άλλων σχετικών εκδηλώσεων. ζ) Την παραγωγή και διαχείριση οπτικοακουστικού υλι- κού και μέσων ψηφιακής επικοινωνίας και πληροφόρη- σης. η) Την υποβοήθηση του Δημοσίου στην εφαρμογή των επικοινωνιακών πολιτικών στους τομείς των οπτικοακου- στικών μέσων και της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ δημοσίων και ιδιω- τικών φορέων για την προώθηση των πολιτικών αυτών. θ) Την υλοποίηση ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμ- μάτων στους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων και της ψηφιακής τεχνολογίας. ι) Τον εθνικό συντονισμό των δράσεων των φορέων, που συλλέγουν, κατέχουν και εκμεταλλεύονται οπτικοα- κουστικό υλικό στην Ελλάδα και τη δημιουργία ενιαίου καταλόγου του συνόλου του οπτικοακουστικού υλικού, το οποίο κατέχει το Δημόσιο και οι φορείς του ευρύτε- ρου δημόσιου τομέα κατά την έννοια των διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του ν. 3429/2005 (Α΄ 314). ια) Την υποστήριξη, ενίσχυση και ανάδειξη της δημι- ουργίας και των δημιουργών στα οπτικοακουστικά μέσα και την επικοινωνία στη χώρα, μέσα από μια σειρά προ- γραμμάτων και πρωτοβουλιών στην Ελλάδα και το εξω- τερικό. Ειδικότερα, η βελτίωση της παραγωγικής διαδι- κασίας στα οπτικοακουστικά μέσα και την επικοινωνία στην Ελλάδα, η εξασφάλιση των κατάλληλων υποδομών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανά- ληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών από τον ιδιωτικό το- μέα. ιβ) Την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα στον κλάδο των οπτικοακουστικών μέσων και της επικοινωνίας. Η προβολή και προώθηση της Ελλάδας στο εξωτερικό ως τόπου κατάλληλου για την πραγματο- ποίηση οπτικοακουστικών παραγωγών και η προσέλκυση στην Ελλάδα διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών, εκμεταλλευόμενο τα εκάστοτε επενδυτικά, φορολογικά και άλλα κίνητρα που ισχύουν. Ο εθνικός συντονισμός των συναρμόδιων φορέων, οργανισμών, υπουργείων, κα- θώς και της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, για τη δημιουργία και λειτουργία των κατάλληλων υπο- δομών, έτσι ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν στην Ελ- λάδα οι διεθνείς οπτικοακουστικές παραγωγές.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. για την επίτευξη του σκοπού του και την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων του μπορεί να αναλαμ- βάνει προγράμματα, που χρηματοδοτούνται από την Ευ- ρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς ή εθνικούς οργανι- σμούς ή φορείς ή νομικά πρόσωπα ή ίδιους πόρους, ή να συμμετέχει σε αυτά. Μπορεί επίσης να συμμετέχει σε ε- ταιρείες ή κοινοπραξίες ή άλλα νομικά πρόσωπα με πα- ρεμφερείς σκοπούς, καθώς και να συνάπτει προγραμμα- τικές συμβάσεις για την υλοποίηση δράσεων σχετικών με τους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων και της ψη- φιακής τεχνολογίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το Ε.Κ.Ο.Μ.Ε., ως δημόσιος φορέας αρμόδιος για τη δημιουργία του εθνικού αποθετηρίου οπτικοακουστικών αρχείων, και σύμφωνα με την ισχύουσα διεθνή πρακτική, τηρεί κινηματογραφικό αρχείο με σκοπό τη συγκέντρω- ση, διαφύλαξη, ψηφιοποίηση, αρχειοθέτηση και συντή- ρηση κινηματογραφικών έργων, καθώς και εντύπων κάθε είδους, φωτογραφιών και αντικειμένων, που αναφέρο- νται στην τέχνη και την ιστορία του κινηματογράφου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Για την υλοποίηση του εθνικού αποθετηρίου οπτικο- ακουστικών αρχείων από το ΕΚΟΜΕ, ο παραγωγός κινη- ματογραφικών έργων και κάθε άλλος κάτοχος πρωτότυ- που υλικού φορέα ταινίας υποχρεούται να παραδώσει στο Ε.Κ.Ο.Μ.Ε. ένα αντίτυπο σε ψηφιακή μορφή ή σε φιλμ. Στους ανωτέρω παραγωγούς καταβάλλεται το κό- στος παραγωγής του αντιτύπου και χορηγείται βεβαίωση κατάθεσης αυτού. Αν ο παραγωγός δεν παραδώσει το α- ντίτυπο του κινηματογραφικού έργου, στερείται του δι- καιώματος ένταξης στα μέτρα ενίσχυσης του Δευτέρου Κεφαλαίου του ν. 3905/2010 (Α΄ 219). Η παράδοση του αντιτύπου του κινηματογραφικού έργου δεν συνεπάγε- ται τη μεταβίβαση του ηθικού και περιουσιακού δικαιώ- ματος των δικαιούχων του έργου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Με κοινή απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Α- θλητισμού και του αρμόδιου για την εθνική επικοινωνια- κή πολιτική Υπουργού καθορίζονται η διαδικασία, οι προ- ϋποθέσεις, οι τεχνικές προδιαγραφές και κάθε άλλη λε- πτομέρεια, η οποία αφορά στην κατάθεση των κινηματο- γραφικών έργων στο Ε.Κ.Ο.Μ.Ε., καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αναπαραγωγή και χρήση αυτών, ε- φόσον: α) υπάρχει έγγραφη συναίνεση του νόμιμου δι- καιούχου των δικαιωμάτων εκάστου έργου και β) δεν υ- πάρχει κίνδυνος για τη διαφύλαξη και συντήρηση του υ- λικού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Ανώνυμες εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα ι- διωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά την έννοια των διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του ν. 3429/2005 (Α΄ 314), όπως έχουν τροποποιηθεί με τις διατάξεις της παρ. 1α του άρθρου 1 του ν. 3899/2010 (Α΄ 212), των οποίων το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών ή ο έ- λεγχος της διοίκησης αυτών μεταβιβάζεται με οποιαδή- ποτε διαδικασία σε ιδιώτες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα), υποβάλουν εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος από τη συντέλεση της πράξης μεταβίβασης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει σε κάθε περίπτωση το ένα έτος, αντίγρα- φο του τηρούμενου από αυτά αρχείου οπτικοακουστικού υλικού στο Ε.Κ.Ο.Μ.Ε..

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2015
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ
ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2015
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ