38 Α' 2008

ΝΟΜΟΣ 3648/2008

Ρυθμίσεις θεμάτων αναπήρων πολέμου, προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και άλλες διατάξεις

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ - ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ
Άρθρο 1 - Θέματα περιπτέρων και λιανικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων
29 Φεβρουαρίου 2008

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 38
29 Φεβρουαρίου 2008

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 3648
Ρυθμίσεις θεμάτων αναπήρων πολέμου, προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και άλλες διατάξεις
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1Θέματα περιπτέρων και λιανικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η παράγραφος 1 του άρθρου 10 του ν.δ. 1044/1971 (ΦΕΚ 245 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 2 του ν. 1043/1980 (ΦΕΚ 87 Α΄), αντικαθίσταται ως εξής: «1. Δικαίωμα λιανικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων σε δημοτικά ή κοινοτικά διαμερίσματα έχουν, κατά σειρά προτίμησης, οι ανάπηροι πολέμου, τα θύματα πολέμου, οι ανάπηροι και τα θύματα ειρηνικής περιόδου του ν. 1370/1944 «περί ρυθμίσεως αναπηρικών ζητημάτων», οι ασκούντες ή επιθυμούντες να ασκήσουν το επάγγελμα του καπνοπώλη εντός κλειστών χώρων, εφόσον όλοι οι ανωτέρω είναι μόνιμοι κάτοικοι του τόπου που πρόκειται να ασκήσουν το επάγγελμα αυτό, τέσσερα (4) τουλάχιστον έτη προ τoυ χρόνου υποβολής της αιτήσεως.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η παράγραφος 6 του άρθρου 10 του ν.δ. 1044/1971, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 2 του ν. 1043/1980, αντικαθίσταται και προστίθεται νέα παράγραφος 7 ως εξής: «6. Ο συνολικός αριθμός των αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων και αδειών λιανικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων που δύναται να χορηγηθούν σε κάθε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα, προσδιορίζεται από το πηλίκο της διαιρέσεως του αριθμού του πραγματικού πληθυσμού σύμφωνα με την τελευταία απογραφή δια του συντελεστού 380. Πηλίκο μικρότερο της μονάδος, εφόσον είναι ίσο ή μεγαλύτερο του ενός δευτέρου (½) αυτής, θεωρείται ως ακέραια μονάδα. 7. Ο συνολικός αριθμός των επιπλέον αδειών που θα προκύψουν από την εφαρμογή της διάταξης αυτής κατανέμεται ισομερώς μεταξύ αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων και αδειών λιανικής πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στο άρθρο 10 του ν.δ. 1044/1971, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 2 του ν. 1043/1980, προστίθενται παράγραφοι 8, 9, 10 και 11, ως εξής: «8. Τον Ιανουάριο κάθε έτους η οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μετά από γνώμη των Δήμων, Κοινοτήτων και των κατά τόπους Σωματείων και Ομοσπονδιών δικαιούχων περιπτέρου προσδιορίζει τη δυνατότητα καθορισμού νέων θέσεων περιπτέρων για αποκατάσταση δικαιούχων. 9. Εκτός του αριθμού των προς χορήγηση αδειών της παραγράφου 6 του παρόντος άρθρου χορηγούνται άδειες εκμετάλλευσης περιπτέρων στις παρακάτω κατηγορίες: α. σε άτομα με αναπηρία, β. πολυτέκνους, γ. σε όσους δόκιμους έφεδρους αξιωματικούς και οπλίτες θητείας συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στα πολεμικά γεγονότα της χρονικής περιόδου από την 20ή Ιουλίου έως την 20ή Αυγούστου 1974 στην Κύπρο, καθώς και στα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1964 στην Τυληρία και Λευκωσία και το 1967 στην Κοφίνου και τους Αγίους Θεοδώρους της Κύπρου και σήμερα αντιμετωπίζουν έντονο βιοποριστικό πρόβλημα ή είναι μακροχρόνια άνεργοι ή αντιμετωπίζουν λόγω της συμμετοχής τους στα παραπάνω γεγονότα προβλήματα λειτουργικότητας για τα οποία αποφαίνεται η Ανώτατη Στρατού Υγειονομική Επιτροπή (ΑΣΥΕ) σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 133/2002 (ΦΕΚ 109 Α΄), καθώς και στα τέκνα τους εφόσον αυτά έχουν αναπηρία άνω του 60%. Οι δικαιούχοι της κατηγορίας αυτής ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα έναντι των δικαιούχων των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παρούσας. 10. Ο αριθμός των αδειών της προηγούμενης παραγράφου προσδιορίζεται από το πηλίκο της διαιρέσεως του πραγματικού πληθυσμού, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, κάθε Νομού της Χώρας δια του συντελεστού 6.500 για Νομούς που ο πληθυσμός τους δεν υπερβαίνει τις 400.000 και δια του συντελεστού 19.500 για Νομούς με πληθυσμό άνω των 400.000. Πηλίκο μικρότερο της μονάδος, εφόσον είναι ή υπερβαίνει το ένα δεύτερο (½) αυτής, θεωρείται ως ακέραια μονάδα. Ο καθορισμός των θέσεων των παραπάνω περιπτέρων ορίζεται από την οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τους Δήμους ή Κοινότητες κατά προτίμηση σε προεκτάσεις δημοτικών ή κοινοτικών διαμερισμάτων. 11. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ρυθμίζονται τα θέματα της κατά προτεραιότητα ικανοποίησης των δικαιούχων της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 9 του παρόντος, τα ποσοστά βάσει των οποίων κατανέμονται οι άδειες περιπτέρων στις κατηγορίες δικαιούχων των περιπτώσεων α΄ και β΄, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια προσδιορισμού των δικαιούχων των κατηγοριών α΄ και β΄, τα όργανα ελέγχου των δικαιολογητικών, η διαδικασία κατάρτισης πινάκων δικαιούχων και μη, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής.»

Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2008
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΥΑΓ.−Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΧΡ. ΦΩΛΙΑΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡ/ΞΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΕΥΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Φ. ΠΑΛΛΗ−ΠΕΤΡΑΛΙΑ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ,
ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2008
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ