38 Α' 2008

ΝΟΜΟΣ 3648/2008

Ρυθμίσεις θεμάτων αναπήρων πολέμου, προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και άλλες διατάξεις

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ - ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
29 Φεβρουαρίου 2008

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 38
29 Φεβρουαρίου 2008

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 3648
Ρυθμίσεις θεμάτων αναπήρων πολέμου, προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και άλλες διατάξεις
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Άρθρο 10Θέματα στρατευσίμων μονίμων κατοίκων εξωτερικού και Σχολής ΙκάρωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η παράγραφος 3 του άρθρου 40 του ν. 3421/2005 (ΦΕΚ 302 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής: «3. Επιτρέπεται η τμηματική εκπλήρωση της στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης των μονίμων κατοίκων εξωτερικού, που κατατάσσονται με την κλάση τους ή οποτεδήποτε μετά την πρόσκληση της κλάσης τους.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η παράγραφος 5 του άρθρου 40 του ν. 3421/2005 αντικαθίσταται ως εξής: «5. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, η διάρκεια της τμηματικής εκπλήρωσης της στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, η διαδικασία, τα δικαιολογητικά και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια, για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

α. Η παράγραφος 4 του άρθρου 1 του ν.δ. 1204/1949 (ΦΕΚ 276 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής: «4. Η διάρκεια φοίτησης στη σχολή ορίζεται σε πέντε εξάμηνα.» β. Η διάταξη αυτή ισχύει από το εκπαιδευτικό έτος 2007−2008.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

α. Στην παράγραφο 18 του άρθρου 4 του ν. 2439/1996 (ΦΕΚ 219 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, προστίθεται εδάφιο πρώτο ως εξής: «Κατ’ εξαίρεση για τους Ιπτάμενους Αξιωματικούς της ίδιας τάξης που προέρχονται από τη Σχολή Ικάρων (Σ.Ι.), η οριστική σειρά αρχαιότητας καθορίζεται με βάση το άθροισμα της βαθμολογίας κατά την έξοδό τους από τη Σχολή Ικάρων υπολογιζόμενης στο διπλάσιο και της βαθμολογίας στο Προκεχωρημένο Στάδιο, που τους παρασχέθηκε μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή Ικάρων, διαιρούμενο δια του αριθμού τρία.» β. Η διάταξη αυτή ισχύει από το εκπαιδευτικό έτος 2007−2008.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 του ν. 3187/2003 (ΦΕΚ 233 Α΄), προστίθενται μετά την υπάρχουσα υποπαράγραφο β΄ νέες υποπαράγραφοι γ΄, δ΄, ε΄ και στ΄, ως εξής: «γ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά από εισήγηση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου (Α.Α.Σ.), είναι δυνατή η ίδρυση, η λειτουργία, η μετονομασία ή η κατάργηση, στο Τμήμα Αεροπορικών Επιστημών που λειτουργεί στη Σχολή Ικάρων, νέων Κατευθύνσεων οι οποίες θα λειτουργούν από το δεύτερο έτος σπουδών και μετά. δ. Οι σπουδαστές της Κατεύθυνσης Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων, που κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους σπουδών αποτυγχάνουν στις πτήσεις ή κρίνονται υγειονομικώς ακατάλληλοι, διαγράφονται της Σχολής Ικάρων απολυόμενοι. ε. Οι σπουδαστές της Κατεύθυνσης Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, από το δεύτερο έτος σπουδών και μετά, αποτυγχάνουν στις πτήσεις ή κρίνονται υγειονομικώς ακατάλληλοι, δύνανται εφόσον το επιθυμούν, κατόπιν αιτήσεώς τους, να παραμείνουν στη Σχολή Ικάρων μετατασσόμενοι είτε σε νέα Κατεύθυνση, σύμφωνα με την υποπαράγραφο γ΄ του παρόντος, είτε στην ήδη λειτουργούσα Κατεύθυνση των Ελεγκτών Αεράμυνας, καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων του αντίστοιχου έτους. στ. Η διαδικασία μετάταξης αυτών, τα αφορώντα στην εκπαίδευσή τους, όπως και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια, ρυθμίζονται με τον Οργανισμό της Σχολής Ικάρων.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η παράγραφος 1 του άρθρου 10 του ν. 1911/1990 (ΦΕΚ 143 Α΄), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 8 του ν. 3257/2004 (ΦΕΚ 143 Α΄), αντικαθίσταται ως εξής: «1. Το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο έχει σύζυγο ή προστατευόμενα μέλη (τέκνα ή γονείς), που δεν εργάζονται και πάσχουν από νόσημα, το οποίο απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας, δικαιούται ειδικής άδειας με αποδοχές, πέραν της κανονικής μέχρι τριάντα (30) ημέρες το χρόνο.»

Άρθρο 11Ειδικές κατηγορίες εισαγωγής στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές ΥπαξιωματικώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α. Από το ακαδημαϊκό έτος 2008−2009 στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα – Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΕΙ−ΑΣΣΥ), επί του εκάστοτε καθοριζόμενου αριθμού εισακτέων και μέχρι ποσοστού τριάντα πέντε επί τοις εκατό (35%), εισάγονται, κατά σειρά επιτυχίας, οι ανήκοντες στις παρακάτω ειδικές κατηγορίες: ΦΕΚ 529 i. Τέκνα πολυτέκνων. ii. Τέκνα οικογενειών με τρία παιδιά. β. Επί του ανωτέρω ποσοστού (35%) και μέχρι ποσοστού δέκα επί τοις εκατό (10%) επ’ αυτού, σε κάθε περίπτωση όμως τουλάχιστον ένα άτομο, εισάγονται, κατά σειρά επιτυχίας, οι ανήκοντες στις παρακάτω ειδικές κατηγορίες: i. Τέκνα ή αδελφοί αναπήρων και τραυματισθέντων σε πολεμικές επιχειρήσεις, καθώς και στρατιωτικών και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ειρηνικής περιόδου, οι οποίοι έχουν αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά επί τοις εκατό (67%) και άνω, λόγω παθήσεώς τους σε διατεταγμένη υπηρεσία και ένεκα αυτής. ii. Τέκνα των θανόντων στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων στον πόλεμο ή στην ειρήνη κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής. iii. Τέκνα Ελλήνων μόνιμων στρατιωτικών, εφέδρων και κληρωτών οπλιτών, που συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στα πολεμικά γεγονότα της χρονικής περιόδου από την 20ή Ιουλίου έως την 20ή Αυγούστου 1974 στην Κύπρο, καθώς και στα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1964 στην Τυληρία και Λευκωσία και το 1967 στην Κοφίνου και τους Αγίους Θεοδώρους της Κύπρου. γ. Οι Έλληνες του εξωτερικού, του άρθρου 3 παράγραφος 1 του ν. 1351/1983 (ΦΕΚ 56 Α΄), όπως οι διατάξεις αυτού τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις της παραγράφου 11 του άρθρου 10 του ν. 2327/1995 (ΦΕΚ 156 Α΄) και της παραγράφου 4 του άρθρου 5 του ν. 2517/1997 (ΦΕΚ 160 Α΄), επιφυλασσομένων των διατάξεων του άρθρου 12 παρ. Α1 και 4 του ν. 2552/1997 (ΦΕΚ 266 Α΄).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Σε περίπτωση ύπαρξης κενών θέσεων αυτές συμπληρώνονται από υποψηφίους της γενικής σειράς.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στην προκήρυξη κάθε διαγωνισμού εισαγωγής καθορίζονται τα αποδεικτικά της ιδιότητας των αναφερόμενων στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου προσώπων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η εισαγωγή των υποψηφίων στις σχολές συντελείται αφού κριθούν κατάλληλοι στις υγειονομικές, αθλητικές και ψυχοτεχνικές εξετάσεις που ορίζονται κάθε φορά για τους λοιπούς υποψηφίους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Από το ακαδημαϊκό έτος 2008−2009 στα ΑΣΕΙ−ΑΣΣΥ, δεν είναι δυνατή η εισαγωγή υποψηφίων ως επιλαχόντων, για πλήρωση τυχόν κενών θέσεων οι οποίες δημιουργούνται λόγω μη παρουσιάσεως, παραιτήσεως ή απομακρύνσεως υποψηφίων που έχουν κριθεί εισακτέοι στις Σχολές αυτές, βάσει των αποτελεσμάτων που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Άρθρο 12Προαγωγή Αξιωματικών−Ανθυπασπιστών πολεμικής διαθεσιμότητας, νικητών παραολυμπιακών αγώνων

Αξιωματικοί και Ανθυπασπιστές πολεμικής διαθεσιμότητας και Υπαξιωματικοί πολεμικής αποστρατείας που έχουν υπαχθεί ή πρόκειται να υπαχθούν στις καταστάσεις αυτές και έχουν καταλάβει ή θα καταλάβουν έως και την όγδοη θέση σε ατομικό κανονικό ολυμπιακό αγώνισμα, κατά τη διάρκεια των παραολυμπιακών αγώνων, καθώς και μία από τις τρεις παγκόσμιες νίκες σε παγκόσμιο πρωτάθλημα σε ατομικό ολυμπιακό αγώνισμα αθλητών με προβλήματα αναπηρίας, δικαιούνται να αποκτήσουν έναν ακόμη βαθμό πέρα από αυτούς που ορίζονται στις διατάξεις του ειδικού γι’ αυτούς νόμου. Σε κάθε περίπτωση κανένας από τους παραπάνω δεν προάγεται σε βαθμό ανώτερο από εκείνον που προβλέπεται για τους συναδέλφους του στην ενέργεια του ίδιου Όπλου, Σώματος, Γενικής Ειδικότητας ή Ειδικής Κατάστασης.

Άρθρο 13Βαθμολογική εξέλιξη Αξιωματικών Μηχανικών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, Ελεγκτών Αεράμυνας και Οικονομικών Πολεμικής ΑεροπορίαςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 11 του ν. 2292/1995 (ΦΕΚ 35 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής: «2. Ο Α/ΓΕΕΘΑ επιλέγεται από το ΚΥΣΕΑ, με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μεταξύ των Αντιστρατήγων Όπλων, Αντιναυάρχων Μαχίμων, Αντιπτεράρχων Ιπταμένων, που εναλλάσσονται με αναλογία: δύο Αντιστράτηγοι, ένας Αντιναύαρχος, ένας Αντιπτέραρχος.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 12 του ν. 2292/1995 αντικαθίσταται ως εξής: «Οι Υπαρχηγοί του ΓΕΕΘΑ φέρουν το βαθμό του Αντιστρατήγου, Αντιναυάρχου ή Αντιπτεράρχου και είναι προέλευσης Όπλων του Σ.Ξ., Μαχίμων του Π.Ν. και Ιπταμένων της Π.Α..»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στο τέλος της παραγράφου 7 του άρθρου 12 του ν. 2292/1995, προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής: «Οι ανώτατοι αξιωματικοί οι οποίοι τοποθετούνται ως Διοικητές της ΣΕΘΑ πρέπει να είναι προέλευσης Όπλων του Σ.Ξ., Μαχίμων του Π.Ν. και Ιπταμένων της Π.Α..»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του ν. 2292/1995 αντικαθίσταται ως εξής: «Ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου επιλέγεται από το ΚΥΣΕΑ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 3 του παρόντος νόμου, μεταξύ των Αντιστρατήγων Όπλων του Στρατού Ξηράς, των Μαχίμων Αντιναυάρχων ή Υποναυάρχων του Πολεμικού Ναυτικού και των Ιπταμένων Αντιπτεράρχων ή Υποπτεράρχων της Πολεμικής Αεροπορίας, αντίστοιχα.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η παράγραφος 7 του άρθρου 3 του ν. 2439/1996 (ΦΕΚ 219 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής: «7. O ανώτερος βαθμός, μέχρι τον οποίο δύνανται να εξελιχθούν οι Αξιωματικοί Μηχανικοί, Οικονομικού, Υγειονομικού, Πληρωμάτων Στόλου Υπηρεσιών και Τεχνών του Π.Ν., είναι: α. Αντιναυάρχου Οι αξιωματικοί Μηχανικοί προελεύσεως Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), τοποθετούμενοι μόνο ως Γενικοί Επιθεωρητές Πολεμικού Ναυτικού (ΓΕΠΝ). β. Υποναυάρχου Οι αξιωματικοί Οικονομικού και αξιωματικοί Υγειονομικού (Ιατροί). γ. Αρχιπλοιάρχου Οι αξιωματικοί Υγειονομικού των Γενικών Ειδικοτήτων Οδοντιάτρων, Φαρμακοποιών, Νοσηλευτικής και Ψυχολόγων. δ. Πλοιάρχου Οι αξιωματικοί Πληρωμάτων Στόλου Υπηρεσιών και Τεχνών, που είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. ε. Αντιπλοιάρχου Οι αξιωματικοί Οικονομικού, που δεν είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Οι αξιωματικοί Πληρωμάτων Στόλου Υπηρεσιών και Τεχνών για τους οποίους προβλέπεται ως προσόν προαγωγής η θαλάσσια υπηρεσία ή Συνεργείου Ναυστάθμου και δεν είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. στ. Υποπλοιάρχου Οι αξιωματικοί Πληρωμάτων Στόλου Υπηρεσιών και Τεχνών, για τους οποίους δεν προβλέπεται ως προσόν προαγωγής η θαλάσσια υπηρεσία ή Συνεργείου Ναυστάθμου και δεν είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η παράγραφος 8 του άρθρου 3 του ν. 2439/1996 αντικαθίσταται ως εξής: «8. Ο ανώτερος βαθμός, μέχρι τον οποίο δύνανται να εξελιχθούν οι αξιωματικοί της Π.Α. πλην των Ιπταμένων, είναι: α. Αντιπτεράρχου Οι αξιωματικοί της ειδικότητας Μηχανικών. β. Υποπτεράρχου Οι αξιωματικοί των ειδικοτήτων Ιατρών, Ελεγκτών Αεράμυνας και Οικονομικών. γ. Ταξιάρχου Οι αξιωματικοί των ειδικοτήτων Εφοδιαστών, Διοικητικών, Μετεωρολόγων, Οδοντιάτρων, Κτηνιάτρων, Φαρμακοποιών, Νοσηλευτικής και Ψυχολόγων. δ. Σμηνάρχου Οι αξιωματικοί των ειδικοτήτων Ραδιοναυτίλων, Τεχνικής Υποστήριξης, Υπηρεσιών Υποστήριξης και Μονιμοποιημένων εθελοντριών του ν. 705/1977. ε. Αντισμηνάρχου Οι αξιωματικοί των ειδικοτήτων Οικονομικών και Εφοδιαστών, που δεν είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. στ. Επισμηναγού Οι αξιωματικοί της ειδικότητας των μουσικών.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Η παράγραφος 14 περ. β΄ του άρθρου 14 του ν. 2439/ 1996 αντικαθίσταται ως εξής: «14.β. Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο Κρίσεων, από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), ως πρόεδρο, τον Αρχηγό Στόλου και τρεις (3) Υποναυάρχους ως μέλη. Σε περίπτωση κρίσης αξιωματικών Μηχανικών, Σωμάτων Οικονομικού και Υγειονομικού, αντικαθίσταται το νεότερο μέλος του Συμβουλίου από τον Αντιναύαρχο Μηχανικό ή Υποναύαρχο Οικονομικό ή Ιατρό αντίστοιχα.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Η παράγραφος 14γ΄ του άρθρου 14 του ν. 2439/ 1996 αντικαθίσταται ως εξής: «γ. Το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο Κρίσεων, από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), ως πρόεδρο, τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, έναν (1) Αντιπτέραρχο και δύο (2) Υποπτεράρχους, ως μέλη ή από τον Αρχηγό ΓΕΑ, ως πρόεδρο, τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας και τρεις (3) Υποπτεράρχους, ως μέλη. Όταν κρίνονται αξιωματικοί ειδικοτήτων Μηχανικών, Ελεγκτών Αεράμυνας, Ιατρών, Οδοντιάτρων, Κτηνιάτρων, Φαρμακοποιών, Νοσηλευτικής, Ψυχολόγων και Οικονομικών, ο νεότερος Υποπτέραρχος αντικαθίσταται κατά περίπτωση, από τον αρχαιότερο ανώτατο Μηχανικό ή Ελεγκτή Αεράμυνας ή Ιατρό ή Οικονομικό.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Η παράγραφος 19 περ. δ΄ του άρθρου 14 του ν. 2439/ 1996 αντικαθίσταται ως εξής: «δ. Συμβούλιο Προαγωγών Π.Ν.: Από έναν (1) Αντιναύαρχο Μάχιμο, ως πρόεδρο και από τέσσερις (4) ανώτατους Μάχιμους αξιωματικούς ως μέλη. Σε περίπτωση κρίσης αξιωματικών Μηχανικών, Σωμάτων Οικονομικού και Υγειονομικού αντικαθίσταται το νεότερο μέλος του Συμβουλίου από τον Υποναύαρχο Μηχανικό ή Υποναύαρχο Οικονομικό ή Ιατρό αντίστοιχα.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Η παράγραφος 19 περ. ε΄ του άρθρου 14 του ν. 2439/ 1996 αντικαθίσταται ως εξής: «ε. Συμβούλιο Προαγωγών Π.Α.: Από έναν (1) Ιπτάμενο Αντιπτέραρχο ή Υποπτέραρχο, ως πρόεδρο και από τέσσερις (4) ανώτατους αξιωματι−κούς Ιπταμένους ως μέλη. Σε περίπτωση κρίσης αξιωματικών Μηχανικών, Ελεγκτών Αεράμυνας, Ιατρών, Οδοντιάτρων, Κτηνιάτρων, Φαρμακοποιών, Νοσηλευτικής, Ψυχολόγων και Οικονομικών, το νεότερο μέλος αντικαθίσταται κατά περίπτωση από: (1) Ανώτατο αξιωματικό Μηχανικό, για τις κρίσεις των Μηχανικών. (2) Ανώτατο αξιωματικό Ιατρό, για τις κρίσεις των Ιατρών, Οδοντιάτρων, Κτηνιάτρων, Φαρμακοποιών, Νοσηλευτικής και Ψυχολόγων. (3) Ανώτατο αξιωματικό Ελεγκτή Αεράμυνας, για τις κρίσεις των Ελεγκτών Αεράμυνας. (4) Ανώτατο αξιωματικό Οικονομικό, για τις κρίσεις των Οικονομικών.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Η παράγραφος 1 του άρθρου 15 του ν. 2439/1996 αντικαθίσταται ως εξής: «1. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επιλέγεται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μεταξύ των Αντιστρατήγων Όπλων, Μαχίμων Αντιναυάρχων, Ιπταμένων Αντιπτεράρχων εναλλασσομένων με αναλογία: δύο Αντιστράτηγοι, ένας Αντιναύαρχος, ένας Αντιπτέραρχος. Η σειρά με την οποία θα γίνεται η εναλλαγή καθορίζεται από το ΚΥΣΕΑ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις το ΚΥΣΕΑ μπορεί να αλλάξει την αναλογία, αφού την αιτιολογήσει.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Η παράγραφος 4 του άρθρου 15 του ν. 2439/1996 αντικαθίσταται ως εξής: «4. Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας επιλέγονται από το ΚΥΣΕΑ με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μεταξύ των Αντιστρατήγων Όπλων, Μαχίμων Αντιναυάρχων ή Υποναυάρχων, Ιπταμένων Αντιπτεράρχων ή Υποπτεράρχων αντίστοιχα. Διορίζονται με προεδρικό διάταγμα που προκαλείται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Η παράγραφος 17 περ. β΄ του άρθρου 20 του ν. 2439/ 1996 αντικαθίσταται ως εξής: «β. Ταξίαρχοι της Π.Α. των ειδικοτήτων Εφοδιαστών, Διοικητικών και Μετεωρολόγων.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Η παράγραφος 1 περ. γ΄ του άρθρου 22 του ν. 2439/1996, όπως αυτή αντικαταστάθηκε από το άρθρο 24 του ν. 2913/2001 (ΦΕΚ 102 Α΄) και εν συνεχεία με το άρθρο 15 του ν. 2984/2002 (ΦΕΚ 15 Α΄), αντικαθίσταται ως εξής: «γ. Ο ανώτερος βαθμός προβλέπεται εν ενεργεία γι’ αυτούς, όπως στο άρθρο 3 και στην παράγραφο 17 του άρθρου 20 ορίζεται. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν απαι− τούνται για τους Υποστρατήγους Σωμάτων του Σ.Ξ. Τεχνικού, Εφοδιασμού και Μεταφορών, Υλικού Πολέμου, τους Υποστρατήγους και αντιστοίχους των άλλων κλάδων της ειδικότητας Οικονομικού, Υποπτεράρχους Ελεγκτές Αεράμυνας, τους Υποστρατήγους και αντιστοίχους των άλλων κλάδων της ειδικότητας Ιατρού και τους Υποστρατήγους Στρατολογικού, οι οποίοι κατ’ εξαίρεση δύναται να προαχθούν στον εν αποστρατεία βαθμό του Αντιστρατήγου – Αντιναυάρχου – Αντιπτεράρχου, αντίστοιχα.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 15

Η παράγραφος 1 περ. α΄ του άρθρου 24 του ν. 2439/1996 αντικαθίσταται ως εξής: «1.α. Του Διοικητή της Στρατιάς και γενικά των Αντιστρατήγων και Υποστρατήγων σε θέση Αντιστρατήγων, όταν παρίσταται ανάγκη, του Αρχηγού του Στόλου, του Αρχηγού της Τακτικής Αεροπορίας και του Υπαρχηγού του ΓΕΕΘΑ από το ΚΥΣΕΑ, μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ο Αντιναύαρχος Μηχανικός τοποθετείται μόνον ως Γενικός Επιθεωρητής Πολεμικού Ναυτικού (ΓΕΠΝ). Οι παραπάνω τοποθετήσεις κοινοποιούνται με διαταγή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.»

Άρθρο 14Προαγωγές ΑνθυπασπιστώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η περίπτωση β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του ν.δ. 445/1974 (ΦΕΚ 160 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ν. 1375/1983 (ΦΕΚ 96 Α΄), αντικαθίσταται ως εξής: «β) Ανθυπασπιστές, εάν κριθούν προακτέοι, προάγονται στον επόμενο βαθμό με τη συμπλήρωση οκτώ (8) χρόνων στον κατεχόμενο βαθμό ή είκοσι (20) χρόνων συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας από την κατάταξή τους, από τα οποία πέντε (5) χρόνια στον κατεχόμενο βαθμό του Ανθυπασπιστή.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η παράγραφος 3 του άρθρου 12 του ν.δ. 445/1974, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 του ν. 1375/1983, αντικαθίσταται ως εξής: «Γι’ αυτούς που προέρχονται από τις παραγωγικές σχολές υπαξιωματικών με βαθμό ανώτερο του λοχία, κελευστή ή σμηνία και αυτούς που κατατάσσονται ή μονιμοποιούνται με βαθμό επίσης ανώτερο του λοχία, κελευστή ή σμηνία, ο χρόνος της συνολικής στρατιωτικής υπηρεσίας των παραπάνω παραγράφων μειώνεται ανάλογα με το χρόνο που αντιστοιχεί στους προηγούμενους βαθμούς και μέχρι τον κατώτερο προβλεπόμενο, από τις κείμενες διατάξεις, βαθμό ονομασίας της οικείας κατηγορίας.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι παραπάνω διατάξεις δεν ισχύουν αναδρομικά, δεν θεμελιώνουν δικαίωμα λήψεως αναδρομικών αποδοχών και δεν δημιουργούν δικαίωμα αναδρομικών κρίσεων και προαγωγών σε καμία περίπτωση.

Άρθρο 15Θέματα Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦ.Υ.ΕΣ.)ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 9 του ν. 3366/ 2005 (ΦΕΚ 167 Α΄) αντικαθίστανται ως ακολούθως: «1.α. Οι ΕΦ.Υ.ΕΣ. κατά την περίοδο που καλούνται υπό τα όπλα λαμβάνουν βασικό μισθό ίσο με αυτόν του ομοιοβάθμου τους επαγγελματία στρατιωτικού, πλην αυτών που κατατάσσονται στους βαθμούς του στρατιώτη και του δεκανέα, οι οποίοι λαμβάνουν βασικό μισθό λοχία. Επίσης λαμβάνουν τα επιδόματα των περιπτώσεων 2, 3, 4 και 5 της παραγράφου Α΄ του άρθρου 51 του ν. 3205/ 2003 (ΦΕΚ 297 Α΄) και το επίδομα ειδικών συνθηκών της παραγράφου 5 του άρθρου 9 του ν. 3408/2005 (ΦΕΚ 272 Α΄), όπως εκάστοτε ισχύουν. Πέραν των ανωτέρω παροχών δεν χορηγείται καμία άλλη σε αυτούς. β. Οι διατάξεις περί μισθολογικών προαγωγών του στρατιωτικού προσωπικού δεν έχουν εφαρμογή στους ΕΦ.Υ.ΕΣ.. 2. Μετά τη συμπλήρωση ενός (1) έτους πραγματικής υπηρεσίας υπό τα όπλα με την ιδιότητα του ΕΦ.Υ.ΕΣ., χορηγείται επίδομα χρόνου υπηρεσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 51 του ν. 3205/2003, όπως εκάστοτε ισχύουν. Για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας τους λαμβάνεται υπόψη αποκλειστικά και μόνον ο χρόνος πραγματικής παρασχεθείσας υπηρεσίας υπό τα όπλα, με την ανωτέρω ιδιότητα.»

Άρθρο 16Χορήγηση επιδόματος σε σπουδαστές της Σ.ΕΘ.Α. και της Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.

Το άρθρο 1 του ν.δ. 65/1968 (ΦΕΚ 303 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής: «Στους δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς που είναι σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Άμυνας (Σ.ΕΘ.Α.) και της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (Α.ΔΙ. Σ.ΠΟ.), χορηγείται μηνιαίο επίδομα, για την αντιμετώπιση των πρόσθετων δαπανών στις οποίες υποβάλλονται κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, εφόσον δεν δικαιούνται αποζημίωση εκπαίδευσης. Το ύψος του επιδόματος αυτού ορίζεται εκάστοτε με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.»

Άρθρο 17Θέματα Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ)ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν. 1911/ 1990 (ΦΕΚ 166 Α΄) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Η ίδια δυνατότητα παρέχεται και στους εφέδρους που έχουν εκπληρώσει ενόπλως τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ως οπλίτες, εφόσον δεν έχουν παρέλθει τρία (3) έτη από την ημερομηνία εκπλήρωσής τους.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η παράγραφος 2 του άρθρου 13 του ν. 1911/1990 αντικαθίσταται ως εξής: «2. Η ανακατάταξη των οπλιτών και η επανακατάταξη των εφέδρων γίνεται στον Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν ή στην εφεδρεία του οποίου ανήκουν, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά από πρόταση του οικείου Γενικού Επιτελείου.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η παράγραφος 3 του άρθρου 13 του ν. 1911/1990 αντικαθίσταται ως εξής: «3. Μετά το πέρας της ανακατατάξεως ή επανακατατάξεως, οι ανακατατασσόμενοι ή επανακατατασσόμενοι απολύονται οριστικά από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς άλλη διαδικασία.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η παράγραφος 4 του άρθρου 13 του ν. 1911/1990 αντικαθίσταται ως εξής: «4. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που εκδίδεται κατόπιν εισηγήσεως του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας μετά από πρόταση των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ορίζεται η κλάση, η ειδικότητα, τα προσόντα, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την ανακατάταξη των οπλιτών και την επανακατάταξη των εφέδρων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται κατόπιν πρότασης των οικείων Γενικών Επιτελείων, ορίζεται ο αριθμός των ανακατατασσόμενων οπλιτών και επανακατατασσόμενων εφέδρων για κάθε χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες των Επιτελείων.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η παράγραφος 5 του άρθρου 13 του ν. 1911/1990 αντικαθίσταται ως εξής: «5. Οι οπλίτες που ανακατατάσσονται και οι έφεδροι που επανακατατάσσονται: α. Ασφαλίζονται στον κλάδο συντάξεων του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών (Ι.Κ.Α.−Ε.Τ.Α.Μ.) και στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (Ε.Τ.Ε.Α.Μ.). β. Κατά το χρόνο της ανακατατάξεως ή επανακατατάξεώς τους έχουν τα ίδια δικαιώματα από πλευράς υγειονομικής περίθαλψης, όπως και οι μόνιμοι στρατιωτικοί. γ. Τοποθετούνται και υπηρετούν το χρόνο της ανακατατάξεως ή επανακατατάξεώς τους σε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων που εκπληρώνουν διεθνείς υποχρεώσεις της Χώρας.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που εκδίδεται μετά από πρόταση του οικείου Γενικού Επιτελείου του Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δυνατόν οι οπλίτες που ανακατατάσσονται και οι έφεδροι που επανακατατάσσονται να τοποθετούνται και να υπηρετούν και σε άλλες Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων που καθορίζονται με την ίδια απόφαση, η οποία δεν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Στο άρθρο 13 του ν. 1911/1990 προστίθενται νέες παράγραφοι 6, 7 και 8 ως εξής: «6. Οι οπλίτες που ανακατατάσσονται και οι έφεδροι που επανακατατάσσονται απολύονται στις παρακάτω περιπτώσεις: α. Εφόσον κριθούν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ικανοί κατηγορίας Ι3, Ι4 ή Ι5 ή τους χορηγηθεί αναβολή για λόγους υγείας. β. Εφόσον έχουν εκπληρώσει το χρονικό διάστημα της αναληφθείσας υποχρέωσης παραμονής. γ. Εφόσον υποβάλουν αίτηση διακοπής της ανακατατάξεως ή επανακατατάξεώς τους πριν από την παρέλευση του χρονικού διαστήματος που έχουν αναλάβει να εκπληρώσουν. δ. Όταν καταδικαστούν για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία, ψευδή ανώμοτη κατάθεση, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, ψευδή καταμήνυση, συκοφαντική δυσφήμιση, παράβαση καθήκοντος, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ή της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας, όπλων, πυρομαχικών και τυχερών παιχνιδιών και για οποιοδήποτε έγκλημα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα. ε. Όταν στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα. στ. Όταν εκκρεμεί σε βάρος τους κατηγορία για λιποταξία. ζ. Όταν διαπράξουν σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση της μονάδας που υπηρετούν. 7. Οι οπλίτες που ανακατατάσσονται και οι έφεδροι που επανακατατάσσονται δικαιούνται εφάπαξ αποζημίωσης για κάθε μήνα στρατιωτικής υπηρεσίας τους ως οπλίτες βραχείας ανακατάταξης, ίσης με το ένα πέμπτο (1/5) των μηνιαίων αποδοχών που λαμβάνουν κατά την ημερομηνία απόλυσής τους, όταν απολύονται για τους λόγους που αναφέρονται στις υποπαραγράφους α΄ και β΄ της παραγράφου 6 του παρόντος άρθρου. Την παραπάνω αποζημίωση μειωμένη κατά το ήμισυ δικαιούνται και όταν απολύονται για το λόγο που αναφέρεται στην υποπαράγραφο γ΄ της παραγράφου 6 του παρόντος άρθρου, εφόσον κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης διακοπής της ανακατατάξεως ή επανακατάταξεώς τους έχουν συμπληρώσει χρόνο υπηρεσίας ως Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης τουλάχιστον ενός έτους. 8. Το ύψος της παραπάνω αποζημίωσης είναι δυνατόν να αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Οι οπλίτες που ανακατατάσσονται και οι έφεδροι που επανακατατάσσονται λαμβάνουν το επίδομα του τελευταίου εδαφίου της παρ. Α.4 του άρθρου 51 του ν. 3205/ 2003 (ΦΕΚ 297 Α΄), καθώς και τα επιδόματα των παραγράφων Α.7 και Α.8 του ίδιου άρθρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Η ισχύς του άρθρου αυτού αρχίζει δύο (2) μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου αυτού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 18Θέματα Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (ΑΟΟΑ)ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στο άρθρο 3 του α.ν. 1563/1950 (ΦΕΚ 254 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν.δ. 89/1973 (ΦΕΚ 160 Α΄), μετά την περίπτωση γ΄, προστίθεται περίπτωση δ΄ ως εξής: «δ. Στην επιδότηση από ίδιους πόρους ποσοστού ή του συνόλου του επιτοκίου στεγαστικού δανείου που λαμβάνουν οι δικαιούχοι από συνεργαζόμενες με τον ΑΟΟΑ τράπεζες και λοιπά συνεργαζόμενα πιστωτικά ιδρύματα.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η περίπτωση β΄ του άρθρου 3 του α.ν. 1563/1950, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 2 του ν.δ. 89/1973, αντικαθίσταται ως εξής: «Στη χορήγηση στεγαστικών δανείων για αγορά έτοιμης κατοικίας, για ανέγερση, επέκταση, αποπεράτωση ή επισκευή ιδιόκτητης κατοικίας, για αγορά οικοπέδου άρτιου και οικοδομήσιμου, καθώς και για εξόφληση ληφθέντος στεγαστικού δανείου.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στο άρθρο 8 του ν.δ. 2906/1954 (ΦΕΚ 155 Α΄), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 10 του ν. 2984/2002 (ΦΕΚ 15 Α΄), προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής: «3. Επιτρέπεται η επιδότηση από τον ΑΟΟΑ από ίδιους πόρους ποσοστού ή του συνόλου του επιτοκίου στεγαστικού δανείου που λαμβάνουν οι δικαιούχοι από συνεργαζόμενες με τον ΑΟΟΑ τράπεζες και λοιπά συνεργαζόμενα πιστωτικά ιδρύματα. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης επιδοτούμενου στεγαστικού δανείου στους δικαιούχους. Οι ειδικότερες προϋποθέσεις και ιδίως το ύψος του επιδοτούμενου ποσοστού, η διάρκεια της επιδότησης, οι όροι συνεργασίας με τις τράπεζες και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας ύστερα από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΟΟΑ.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Στο τέλος του άρθρου 3 του ν.δ. 89/1973 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Σε περίπτωση που δεν καλύπτεται το αναλογούν κατά κατηγορία ποσοστό, δύναται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΟΟΑ που εγκρίνεται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να διατίθεται το υπολειπόμενο ποσοστό σε άλλη κατηγορία.»

Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2008
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΥΑΓ.−Β. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ ΧΡ. ΦΩΛΙΑΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡ/ΞΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΕΥΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Φ. ΠΑΛΛΗ−ΠΕΤΡΑΛΙΑ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ,
ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους
Αθήνα, 29 Φεβρουαρίου 2008
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Σ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ