193 Α' 2013

ΝΟΜΟΣ 4186/2013

Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΗ ΤΥΠΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
17 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 193
17 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4186
Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΗ ΤΥΠΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Άρθρο 26Περιφερειακές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων − Διεύθυνση Δια Βίου Μάθησης (ΔΔΒΜ)ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σε κάθε περιφερειακή ενότητα, που προβλέπεται στο άρθρο 3 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), συνιστάται και εδρεύει μία Διεύθυνση Δια Βίου Μάθησης (ΔΔΒΜ), με κατά τόπο αρμοδιότητα αυτή της περιφερειακής ενότητας και με έδρα την έδρα της οικείας περιφερειακής ενότητας. Οι ΔΔΒΜ συνιστούν περιφερειακές υπηρεσίες, που αποτελούν αποκεντρωμένες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Περιφερειακές υπηρεσίες κάθε ΔΔΒΜ, που αποτελούν αποκεντρωμένες υπηρεσίες της, είναι οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) που βρίσκονται εντός της κατά τόπο αρμοδιότητας της Διεύθυνσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ειδικά, στους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, συνιστώνται οι ακόλουθες ΔΔΒΜ: α) Στο Νομό Αττικής: αα) Α΄ ΔΔΒΜ: με κατά τόπο αρμοδιότητα στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Αθηναίων και των Δήμων Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης και Δάφνης – Υμηττού, Πεντέλης, Κηφισίας, Ηρακλείου, Μεταμορφώσεως, Πεύκης – Λυκόβρυσης και Αμαρουσίου, Ψυχικού – Φιλοθέης, Χολαργού – Παπάγου, Νέας Ιωνίας, Βριλησσίων, Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου, ββ) Β΄ ΔΔΒΜ: με κατά τόπο αρμοδιότητα στην εδαφική περιφέρεια των Δήμων Γλυφάδας, Ελληνικού, Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου και Αργυρούπολης, Αγίου Δημητρίου, Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου, Περιστερίου, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου και Αγίας Βαρβάρας, Πετρούπολης, Ιλίου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού, γγ) Γ΄ ΔΔΒΜ: με κατά τόπο αρμοδιότητα στην εδαφική περιφέρεια των Δήμων Πειραιώς, Τροιζηνίας, Κυθήρων, Αγκιστρίου, Σπετσών, Ύδρας, Πόρου και Αίγινας, Κορυδαλλού, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας, δδ) Δ΄ ΔΔΒΜ: με κατά τόπο αρμοδιότητα στην εδαφική περιφέρεια όλων των Δήμων της τέως Νομαρχίας Δυτικής Αττικής και εε) Ε΄ ΔΔΒΜ: με κατά τόπο αρμοδιότητα στην εδαφική περιφέρεια των Δήμων Ωρωπού, Μαραθώνος, Διονύσου και Αχαρνών, Ραφήνας − Πικερμίου, Παλλήνης, Παιανίας, Σπάτων − Αρτέμιδος, Λαυρεωτικής, Σαρωνικού, Κρωπίας, Μαρκόπουλου, Μεσογαίας, Βάρης − Βούλας − Βουλιαγμένης. β) Στο Νομό Θεσσαλονίκης: αα) Α΄ ΔΔΒΜ Θεσσαλονίκης: με κατά τόπο αρμοδιότητα στην εδαφική περιφέρεια του ίδιου Δήμου και των Δήμων Καλαμαριάς, Θερμαϊκού, Θέρμης και Πυλαίας − Χορτιάτη και ββ) Β΄ ΔΔΒΜ Θεσσαλονίκης: με κατά τόπο αρμοδιότητα στην εδαφική περιφέρεια των Δήμων Κορδελιού − Ευόσμου, Νεάπολης − Συκεών και Αμπελοκήπων − Μενεμένης, Δέλτα, Λαγκαδά, Βόλβης, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνας και Παύλου Μελά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Σε κάθε ΔΔΒΜ προΐσταται Διευθυντής, ο οποίος διορίζεται και παύεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης. Ο Διευθυντής είναι αποσπασμένος εκπαιδευτικός της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή ισότιμο τίτλο σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, δεκαπενταετή, τουλάχιστον, εκπαιδευτική υπηρεσία και σημαντικά διοικητικά και επιστημονικά προσόντα στη μη τυπική εκπαίδευση. Η διάρκεια της θητείας του στη θέση του Διευθυντή είναι τετραετής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Για την επιλογή των διευθυντών ΔΔΒΜ εκδίδεται πρόσκληση ενδιαφέροντος από τον Γενικό Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης, η οποία δημοσιεύεται στον ημερήσιο τύπο και με την οποία καθορίζονται οι θέσεις που θα πληρωθούν, τα δικαιολογητικά που συνυποβάλλουν οι υποψήφιοι με τις αιτήσεις τους και οι προθεσμίες υποβολής. Για την αξιολόγηση των υποψηφίων για τη θέση του διευθυντή ΔΔΒΜ συνεκτιμώνται η εμπειρία και οι σπουδές σε θέματα διοίκησης της εκπαίδευσης, μη τυπικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και εκπαίδευσης ενηλίκων, οι μεταπτυχιακές σπουδές, η επιμόρφωση, η γνώση ξένων γλωσσών, η οργάνωση και η συμμετοχή σε επιστημονικά και εκπαιδευτικά σεμινάρια ή άλλες επιστημονικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, η ικανότητα εφαρμογής προγραμμάτων και καινοτομιών, η γνώση και η ικανότητα αντιμετώπισης των εκπαιδευτικών προβλημάτων, η ικανότητα συνεργασίας με τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, η αποδοτικότητα στο εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο, η ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών και λήψης αποφάσεων, η οργάνωση εκπαιδευτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και η εν γένει συγκρότηση και προσωπικότητα των υποψηφίων. Η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Διευθυντής ΔΔΒΜ που ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνεται πλήρως στα καθήκοντά του από τον προϊστάμενο του τμήματος διοικητικών και οικονομικών θεμάτων. Διευθυντής ΔΔΒΜ που για οποιονδήποτε λόγο αποχωρεί από τη δημόσια εκπαίδευση, εκπίπτει, αυτοδικαίως, από τη θέση του. Η αναπλήρωση του Διευθυντή ΔΔΒΜ που ελλείπει διαρκεί έως την τοποθέτηση νέου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Ο διευθυντής της ΔΔΒΜ ασκεί, ιδίως, τις ακόλουθες αρμοδιότητες: α) Εξειδικεύει την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης στο επίπεδο της κατά τόπον και καθ’ ύλην αρμοδιότητάς του και β) ασκεί στο πλαίσιο της κατά τόπο αρμοδιότητάς του τη διοίκηση, τον έλεγχο και την εποπτεία: αα) των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) και ββ) των στελεχών της επαγγελματικής κατάρτισης και του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού που υπηρετεί στη ΔΔΒΜ και στις λοιπές περιφερειακές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, γ) ευθύνεται για την οικονομική διαχείριση της ΔΔΒΜ, δ) ευθύνεται για την τήρηση των νόμων, των εγκυκλίων και των αποφάσεων, που εκδίδουν τα αρμόδια όργανα της διοίκησης, ε) ενημερώνει και ευθύνεται για την έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, εντύπως ή και ηλεκτρονικά, και συνεργάζεται με την Κεντρική και τις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη ρύθμιση κάθε λειτουργικού θέματος αρμοδιότητάς του και στ) είναι πειθαρχικός προϊστάμενος της ΔΔΒΜ. Η πειθαρχική εξουσία του προηγούμενου εδαφίου ασκείται, για μεν τους εκπαιδευτικούς σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 47/2006 (Α΄ 48), για δε τους διοικητικούς υπαλλήλους, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ., που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3528/2007 (Α΄ 26), ως ισχύουν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Κάθε ΔΔΒΜ διαρθρώνεται στις ακόλουθες υπηρεσιακές μονάδες: α) Τμήμα διοικητικών και οικονομικών θεμάτων, το οποίο στελεχώνεται από έξι (6) έως και δεκατέσσερις (14) αποσπασμένους ή μεταταχθέντες διοικητικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή των εποπτευόμενων φορέων του ή εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανάλογα με τον αριθμό των περιφερειακών υπηρεσιών που υπάγονται στην οικεία ΔΔΒΜ και διαρθρώνεται περαιτέρω στα Γραφεία: αα) διοικητικών υποθέσεων, με αρμοδιότητα σε θέματα διοικητικής φύσης, όπως είναι η τήρηση πρωτοκόλλου και η διακίνηση εγγράφων, η σύνταξη και η προώθηση σχεδίων διοικητικών πράξεων, η παρακολούθηση της υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού, καθώς και σε θέματα διαχείρισης της υλικοτεχνικής υποδομής και συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών δεδομένων που σχετίζονται με τη λειτουργία της ΔΔΒΜ και των υπηρεσιακών μονάδων που υπάγονται σε αυτή και ββ) οικονομικών υποθέσεων, με αρμοδιότητα σε θέματα οικονομικής φύσης, όπως είναι η μισθοδοσία του προσωπικού και η συγκέντρωση των δικαιολογητικών εξόφλησης των τίτλων πληρωμής δημόσιων δαπανών, η συγκέντρωση και επεξεργασία των απαραίτητων στοιχείων για τη σύνταξη του προϋπολογισμού και η παρακολούθηση της εκτέλεσής του. β) Τμήμα νομικής υποστήριξης, με αρμοδιότητα τη νομική υποστήριξη για θέματα λειτουργίας και άσκησης αρμοδιοτήτων της ΔΔΒΜ και όλων των περιφερειακών υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτή, το οποίο στελεχώνεται από τρεις (3) έως και επτά (7) αποσπασμένους ή μεταταχθέντες διοικητικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή των εποπτευόμενων φορέων του ή εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανάλογα με τον αριθμό των περιφερειακών υπηρεσιών που υπάγονται στην οικεία ΔΔΒΜ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Στο Τμήμα διοικητικών και οικονομικών θεμάτων προΐσταται διοικητικός υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικού ή ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού ή εκπαιδευτικός κατηγορίας ΠΕ. Στο Γραφείο διοικητικών υποθέσεων και στο Γραφείο οικονομικών υποθέσεων προΐστανται διοικητικοί υπάλληλοι του κλάδου ΠΕ Διοικητικού ή ΠΕ Διοικητικού − Οικονομικού και ΠΕ Οικονομικού ή ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού ή εκπαιδευτικός κατηγορίας ΠΕ. Οι προϊστάμενοι του Τμήματος διοικητικών και οικονομικών θεμάτων και των Γραφείων της επιλέγονται και τοποθετούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.. Στο Τμήμα νομικής υποστήριξης προΐσταται, διοικητικά, αποσπασμένος εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ13 Πτυχιούχων Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, πτυχιούχος νομικού τμήματος, με απόφαση του διευθυντή ΔΔΒΜ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Ο προϊστάμενος του Τμήματος διοικητικών και οικονομικών θεμάτων και ο προϊστάμενος του Τμήματος νομικής υποστήριξης που ελλείπουν, απουσιάζουν ή κωλύονται, αναπληρώνονται πλήρως στα καθήκοντά τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 87 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ.. Η αναπλήρωση των προϊσταμένων που ελλείπουν διαρκεί έως την τοποθέτηση νέων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Οι κενές οργανικές θέσεις στις ΔΔΒΜ, κατά την 23η Ιουλίου 2013 είναι τριακόσιες είκοσι πέντε (325) και καλύπτονται από μετατασσόμενους διοικητικούς υπαλλήλους των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή των υπηρεσιών των εποπτευόμενων φορέων του ή εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με πράξη μετάταξης, η οποία εκδίδεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τη διαδικασία έγκρισης της επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει. Οι ανωτέρω μετατάσσονται σε θέσεις συναφούς ή μη κλάδου της ίδιας κατηγορίας, με το βαθμό και το Μ.Κ. που κατέχουν, με ταυτόχρονη κατάργηση των θέσεων από τις οποίες προέρχονται. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων το ανωτέρω προσωπικό κατατάσσεται ανά ΔΔΒΜ σε κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Για τη θητεία και την ανάληψη υπηρεσίας, την απαλλαγή από την άσκηση των καθηκόντων και τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις μετά τη λήξη της θητείας των Διευθυντών ΔΔΒΜ και των προϊσταμένων ΔΔΒΜ, εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις των άρθρων 25 έως και 27 του ν. 3848/2010.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού ρυθμίζεται οποιοδήποτε λεπτομερειακό θέμα για την εφαρμογή και εξειδίκευση των ανωτέρω παραγράφων.

Άρθρο 27Διοίκηση και προσωπικό των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ)ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η διοίκηση κάθε ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ ασκείται: α) από τον διευθυντή, β) τον υποδιευθυντή και γ) τη συνέλευση των διδασκόντων. Ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής είναι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έχουν θητεία δύο (2) ετών. Η επιλογή του διευθυντή και υποδιευθυντή των ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ γίνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης. Η διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Υποδιευθυντής τοποθετείται σε ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ που φοιτούν περισσότεροι από εκατόν ογδόντα (180) σπουδαστές. Σε ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ με περισσότερους από τετρακόσιους (400) σπουδαστές τοποθετείται και δεύτερος υποδιευθυντής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο χρόνος άσκησης των καθηκόντων του διευθυντή και του υποδιευθυντή των ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ λογίζεται και ως χρόνος άσκησης διδακτικών καθηκόντων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο διευθυντής που προΐσταται του προσωπικού των ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ είναι επιστημονικός−παιδαγωγικός και οικονομικός υπεύθυνος των ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ, είναι αρμόδιος για τα θέματα που αφορούν στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία αυτών. Διευθυντής ορίζεται εκπαιδευτικός της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή ισότιμο τίτλο σπουδών της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, οκταετή, τουλάχιστον, εκπαιδευτική υπηρεσία και σημαντικά διοικητικά και επιστημονικά προσόντα στη μη τυπική εκπαίδευση, να γνωρίζει πολύ καλά τις αναπτυξιακές δυνατότητες αλλά και τις ανάγκες εργασίας της περιοχής του, να διαθέτει σχετική τεχνογνωσία από τη συμμετοχή στην παιδαγωγική − παραγωγική − επιχειρηματική δραστηριότητα του τόπου του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο διευθυντής των ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ ασκεί, ιδίως, τις ακόλουθες αρμοδιότητες: α) ευθύνεται για την οικονομική διαχείριση των ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ, β) ευθύνεται για την τήρηση των νόμων, των εγκυκλίων και των αποφάσεων, που εκδίδουν τα αρμόδια όργανα της διοίκησης, γ) ενημερώνει και ευθύνεται για την έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση της Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθησης και της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, εντύπως ή και ηλεκτρονικά, και συνεργάζεται με την Κεντρική και τις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη ρύθμιση κάθε λειτουργικού θέματος αρμοδιότητάς του, δ) ευθύνεται για την έγκαιρη και αξιόπιστη τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου με τα στοιχεία της οικονομικής λειτουργίας των ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ, καθώς και για την ηλεκτρονική ενημέρωση των υπηρεσιακών φακέλων του προσωπικού τους, ε) ευθύνεται για την εφαρμογή των ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν σπουδαστές με αναπηρίες ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στ) αναθέτει στους εκπαιδευτικούς των ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ συγκεκριμένες αρμοδιότητες που συνδέονται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως είναι αυτές που σχετίζονται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την υλοποίηση των καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων, την εργαστηριακή εκπαίδευση και την Πρακτική Άσκηση και τη Μαθητεία των σπουδαστών, την εφαρμογή προγραμμάτων εισαγωγής και διδακτικής αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής, καθώς και τη λειτουργία του ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο διευθυντής είναι πειθαρχικός προϊστάμενος των ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ. Η πειθαρχική εξουσία του προηγούμενου εδαφίου ασκείται, για μεν τους εκπαιδευτικούς σύμφωνα τις διατάξεις του π.δ. 47/2006 (Α΄ 48), για δε τους διοικητικούς υπαλλήλους σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ., που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3528/ 2007 (Α΄ 26), ως ισχύουν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Ο διευθυντής χορηγεί στο προσωπικό των ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ της οποίας προΐσταται τις νόμιμες άδειες. Για τη χορήγηση των ανωτέρω αδειών ο διευθυντής ενημερώνει, αυθημερόν, την οικεία ΔΔΒΜ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Ο διευθυντής της Σ.Ε.Κ. και του Ι.Ε.Κ. δεν ασκεί διδακτικά καθήκοντα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Ο διευθυντής της Σ.Ε.Κ. και του Ι.Ε.Κ., όταν ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνεται από τον υποδιευθυντή. Αν ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται και ο υποδιευθυντής, τότε ο διευθυντής αναπληρώνεται από εκπαιδευτικό που υπηρετεί στα ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ και ο οποίος ορίζεται με απόφαση του διευθυντή. Αν στα ΣΕΚ, ΙΕΚ,ΣΔΕ και ΚΔΒΜ έχουν τοποθετηθεί δύο υποδιευθυντές, ο διευθυντής αναπληρώνεται από τον υποδιευθυντή που ορίζεται με απόφασή του και σε περίπτωση που και αυτός ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται, από το δεύτερο υποδιευθυντή. Αν ελλείπει, απουσιάζει ή κωλύεται και ο δεύτερος υποδιευθυντής ή αν πρόκειται για ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ, στο οποίο δεν τοποθετείται υποδιευθυντής, ο διευθυντής αναπληρώνεται από εκπαιδευτικό που υπηρετεί στα ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ, ο οποίος ορίζεται με απόφασή του. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν οριστεί αναπληρωτής, ο διευθυντής αναπληρώνεται από τον αρχαιότερο εκπαιδευτικό των ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Ο υποδιευθυντής των ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ συνεπικουρεί τον διευθυντή στην άσκηση των καθηκόντων του και τον αναπληρώνει. Ο υποδιευθυντής πρέπει να έχει γνώση και εμπειρία σε διδακτικές μεθόδους της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, στην επιμόρφωση εκπαιδευτών, να μπορεί να παρακολουθήσει και να εποπτεύσει την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και να συντονίσει τη διαδικασία αξιολόγησής της. Ειδικότερα, ο υποδιευθυντής ασκεί, ιδίως, τις ακόλουθες αρμοδιότητες: α) μεριμνά για την υλοποίηση του διοικητικού έργου, β) εκτελεί τις αποφάσεις του διευθυντή και της συνέλευσης των διδασκόντων που αφορούν σε θέματα φοίτησης των σπουδαστών και γ) όσες άλλες αρμοδιότητες του αναθέτει ο διευθυντής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Στα ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ που έχουν τοποθετηθεί δύο υποδιευθυντές, η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ τους γίνεται με απόφαση του διευθυντή. Ο υποδιευθυντής ασκεί διδακτικά καθήκοντα, που αντιστοιχούν στα δύο τρίτα του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου εκπαιδευτικού, του ίδιου κλάδου και χρόνου υπηρεσίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Σε κάθε ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ λειτουργεί συνέλευση των διδασκόντων, στην οποία συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στη μονάδα με οποιονδήποτε σχέση εργασίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Στο σύλλογο των διδασκόντων προεδρεύει ο διευθυντής των ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ. Η συνέλευση των διδασκόντων συνεδριάζει, τακτικά ή έκτακτα, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της. Τακτικές συνελεύσεις πραγματοποιούνται υποχρεωτικά πριν από την έναρξη του διδακτικού έτους και στο τέλος κάθε εξαμήνου ή τριμήνου. Η συνέλευση των διδασκόντων συγκαλείται έκτακτα, όταν το κρίνει αναγκαίο ο πρόεδρος ή το ζητήσει τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών της με έγγραφη αίτησή του, στην οποία προσδιορίζει τα θέματα για τα οποία ζητείται η σύγκληση. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 13 έως και 15 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2690/1999 (Α΄ 45).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Η συνέλευση των διδασκόντων ασκεί, ιδίως, τις ακόλουθες αρμοδιότητες: α) συμβάλλει στη χάραξη κατευθύνσεων για την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής στο επίπεδο των ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ, στην ομαλή λειτουργία τους, καθώς και στην παιδαγωγική διευθέτηση των σπουδαστικών ζητημάτων, β) διαπιστώνει και αξιολογεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες και αξιοποιεί τις δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στο προσωπικό, τα στελέχη της εκπαίδευσης και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, γ) αποφασίζει για θέματα φοίτησης, επίδοσης και διαγωγής των σπουδαστών και δ) εισηγείται στο διευθυντή των ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ το είδος και τη μορφή της εκπαιδευτικής κατάρτισης και επιμόρφωσης και συμβάλλει στην υλοποίησή της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Στο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων δύνανται να ανήκουν: α) Εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε θέσεις που συνιστώνται με πράξη μετάταξης, η οποία εκδίδεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι ανωτέρω μετατάσσονται σε θέσεις συναφούς κλάδου της ίδιας κατηγορίας, με το βαθμό και το Μ.Κ. που κατέχουν, με ταυτόχρονη κατάργηση των θέσεων από τις οποίες προέρχονται, σύμφωνα με τη διαδικασία έγκρισης της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει. Οι κενές οργανικές θέσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού της κατηγορίας αυτής, κατά την 23η Ιουλίου 2013, είναι εννιακόσιες είκοσι πέντε (925). Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων το ανωτέρω προσωπικό κατατάσσεται ανά ΔΔΒΜ σε κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες. β) Εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μόνιμοι, αποσπασμένοι ή με ανάθεση υπερωριακής διδασκαλίας, αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι, κατά τις κείμενες διατάξεις. γ) Εκπαιδευτές ενηλίκων, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου ή σύμβαση έργου. δ) Μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), που προβλέπονται στα άρθρα 17 και 18, αντίστοιχα, του ν. 3699/2008 (Α΄ 199), ως ισχύουν. Το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό των ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ δύναται να αποσπάται, για ένα έτος, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε σχολικές μονάδες ΕΠΑ.Λ., οι οποίες βρίσκονται εντός της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, που χωρικά ταυτίζεται με τη ΔΔΒΜ στην οποία υπηρετούν, για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 15

α) Ως Εκπαιδευτής Ενηλίκων ορίζεται ο επαγγελματίας, ο οποίος διαθέτει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματός του και την απαιτούμενη πιστοποιημένη εκπαιδευτική επάρκεια, για τη γενική εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης, όπως προσδιορίζεται σχετικά στο εκάστοτε ισχύον πιστοποιημένο Επαγγελματικό Περίγραμμα Εκπαιδευτή. β) Η επάρκεια και η διαρκής ανανέωση και επικαιροποίηση των προσόντων των εκπαιδευτών όπως και η χρήση των κατάλληλων εκπαιδευτικών μεθόδων και εργαλείων, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εκπαίδευσης ενηλίκων, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας της παρεχόμενης κατάρτισης. Για το λόγο αυτόν τα προγράμματα σπουδών περιλαμβάνουν σαφείς κατευθύνσεις, αναφορικά με τα προσόντα των εκπαιδευτών ανά Θ.Ε. και με τα απαιτούμενα εκπαιδευτικά μέσα, μεθοδολογίες και εργαλεία. Οι θέσεις εκπαιδευτών των δημόσιων ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ προκηρύσσονται από τη ΓΓΔΒΜ ή άλλον φορέα Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ, που με απόφασή του ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων του έχει αναθέσει. Οι προκηρύξεις αναφέρουν: τη διάρκεια κατάρτισης, τις ειδικότητες που έχει αποφασιστεί να λειτουργήσουν, τις Θ.Ε. ανά ειδικότητα με αναφορά στο είδος τους (θεωρητικές – εργαστηριακές– μικτές) και στις προβλεπόμενες από το πρόγραμμα σπουδών ώρες διδασκαλίας ανά Θ.Ε., τους δικαιούχους συμμετοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα κριτήρια επιλογής, τη σχέση εργασίας, τον τρόπο και την ανώτατη ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων των εκπαιδευτών, τη διαδικασία υποβολής και διαχείρισης τυχόν ενστάσεων σε όλα τα στάδια επιλογής. γ) Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι ιδιώτες, καθώς και οι με οποιανδήποτε σχέση εργασίας ασχολούμενοι στο δημόσιο τομέα, που έχουν τα νόμιμα τυπικά προσόντα. Τα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν οι εκπαιδευτές περιγράφονται στα εγκεκριμένα και δημοσιοποιημένα αναλυτικά προγράμματα σπουδών των ειδικοτήτων της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης. Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι η εγγραφή του υποψήφιου εκπαιδευτή στο Υπό−Μητρώο Εκπαιδευτών Α.Ε.Κ., το οποίο τηρείται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.. Με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την τήρηση του Υπό−Μητρώου Εκπαιδευτών Α.Ε.Κ.. Η επιλογή των εκπαιδευτών γίνεται από τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τον Διευθυντή της οικείας ΔΔΒΜ, τον Διευθυντή των οικείων ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ και ένα μέλος οριζόμενο από τη Γ.Γ.Δ.Β.Μ.. δ) Για την επιλογή των εκπαιδευτών συνεκτιμώνται τα ακόλουθα σε σχέση με την αντίστοιχη Θ.Ε.: η εργασιακή εμπειρία, η διδακτική εμπειρία, η εξειδίκευση στο γνωστικό αντικείμενο που επιθυμούν να διδάξουν, οι συναφείς με το αντικείμενο μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, η απόδοση, η συνέπεια και το επίπεδο συνεργασίας στην περίπτωση προηγούμενης συνεργασίας με το ΙΕΚ και κοινωνικά κριτήρια. ε) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης, εξειδικεύονται τα κριτήρια επιλογής εκπαιδευτών στα ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ. στ) Οι σχετικές αμοιβές των Εκπαιδευτών Ενηλίκων μπορούν να καλύπτονται και από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 16

α) Σε κάθε ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ, για την υποστήριξη του έργου αυτού, λειτουργεί Γραφείο Γραμματείας. Στο γραφείο αυτό υπάγονται όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την τήρηση πρωτοκόλλου αλληλογραφίας, τη διακίνηση των εγγράφων, την αρχειοθέτηση αυτών και την επιμέλεια της αλληλογραφίας του Διευθυντή, καθώς και την αναπαραγωγή των εγγράφων και λοιπού έντυπου υλικού. Οι θέσεις των υπηρετούντων στο Γραφείο Γραμματείας καλύπτονται από διοικητικούς υπαλλήλους με απόσπαση από τις οικείες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή με διάθεση από τις οικείες ΔΔΒΜ. Οι ανωτέρω θέσεις δύνανται να καλύπτονται και με μετατασσόμενους υπαλλήλους, κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού από τις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή τις υπηρεσίες των εποπτευόμενων φορέων του, που συνιστώνται με την πράξη μετάταξης, η οποία εκδίδεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τη διαδικασία έγκρισης της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει. Οι ανωτέρω μετατάσσονται σε θέσεις συναφούς ή μη κλάδου της ίδιας κατηγορίας, με το βαθμό και το Μ.Κ. που κατέχουν, με ταυτόχρονη κατάργηση των θέσεων από τις οποίες προέρχονται. β) Σε ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ που φοιτούν έως εκατόν ογδόντα (180) σπουδαστές το Γραφείο Γραμματείας στελεχώνεται από δύο (2) άτομα. Σε ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ έως τετρακόσιους (400) σπουδαστές το Γραφείο Γραμματείας στελεχώνεται από τρία (3) άτομα. Σε ΣΕΚ, ΙΕΚ, ΣΔΕ και ΚΔΒΜ που φοιτούν άνω των τετρακοσίων (400) σπουδαστών το Γραφείο Γραμματείας στελεχώνεται από τέσσερα (4) άτομα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 17

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού ρυθμίζεται οποιοδήποτε λεπτομερειακό θέμα για την εφαρμογή και εξειδίκευση του παρόντος άρθρου.

Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2013
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ−ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2013
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ