193 Α' 2013

ΝΟΜΟΣ 4186/2013

Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄ - ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ, ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 46 - Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου Β΄
17 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 193
17 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4186
Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 46Μεταβατικές διατάξεις Κεφαλαίου Β΄ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Α΄ τάξης του ΕΠΑ.Λ., ο τρόπος αξιολόγησης και διεξαγωγής των προαγωγικών εξετάσεων των μαθητών της Α΄ τάξης και κάθε άλλη ρύθμιση που θεσπίζεται με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Β΄ και αφορά τη λειτουργία της Α΄ τάξης του ΕΠΑ.Λ. τίθενται σε ισχύ από το σχολικό έτος 2013 – 2014.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των τάξεων Β΄ και Γ΄ του ΕΠΑ.Λ., ο τρόπος αξιολόγησης και διεξαγωγής των προαγωγικών εξετάσεων των μαθητών των τάξεων Β΄ και Γ΄ και κάθε άλλη ρύθμιση που θεσπίζεται με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Β΄ και αφορά τη λειτουργία των τάξεων Β΄ και Γ΄ του ΕΠΑ.Λ. εφαρμόζονται σταδιακά και τίθεται σε πλήρη εφαρμογή έως το σχολικό έτος 2015 – 2016.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Κατά το σχολικό έτος 2013 – 2014 η Β΄ και Γ΄ τάξη του ημερήσιου ΕΠΑ.Λ., η Γ΄ και Δ΄ τάξη του εσπερινού ΕΠΑ.Λ. και οι Α΄ και Β΄ τάξεις του ΕΠΑ.Σ. και κατά το σχολικό έτος 2014 – 2015, η Γ΄ τάξη του ημερήσιου ΕΠΑ.Λ., η Δ΄ τάξη του εσπερινού ΕΠΑ.Λ. και η Β΄ τάξη ΕΠΑ.Σ. θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά το χρόνο δημοσίευσης του παρόντος νόμου διατάξεις. Ειδικότερα οι ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ θα λειτουργήσουν το σχολικό έτος 2013−2014 σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 48071/10−62913 προκήρυξη εισαγωγής μαθητών, όπως αυτή τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την υπ’ αριθ. 52494/25.6.2013 προκήρυξη, και παύουν τη 15η Σεπτεμβρίου 2015.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η λειτουργία της Α΄ Τάξης των ΕΠΑ.Σ. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων παύει το σχολικό έτος 2012−2013. Η λειτουργία της Β΄ Τάξης των ΕΠΑ.Σ. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων παύει το σχολικό έτος 2013−2014. Οι ΕΠΑ.Σ. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων τη 15η Σεπτεμβρίου 2014 και οι υπόλοιπες ΕΠΑ.Σ. τη 15η Σεπτεμβρίου 2015 καταργούνται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΕΠΑ.Σ. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων εντάσσεται οργανικά αυτοδικαίως στο εκπαιδευτικό προσωπικό των, εντός της ίδιας Διεύθυνσης, ΕΠΑ.Λ.. Η διάθεση του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού στη Β΄ Τάξη ΕΠΑ.Σ., με σκοπό την ολοκλήρωσή της, πραγματοποιείται με ευθύνη του Διευθυντή του οικείου ΕΠΑ.Λ., σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί λογίζεται ότι τοποθετήθηκαν στο ΕΠΑ.Λ. από την αρχική τους τοποθέτηση στην ΕΠΑ.Σ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Το εξαιρούμενο της διαθεσιμότητας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 82 του ν. 4172/2013, εκπαιδευτικό προσωπικό των εκεί καταργούμενων ειδικοτήτων διατίθεται για παροχή εκπαιδευτικού έργου στα ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. εντός της ίδιας Διεύθυνσης στην οποία έχουν μεταταχθεί για το σχολικό έτος 2013−2014. Η τοποθέτηση πραγματοποιείται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Η θητεία των διευθυντών και υποδιευθυντών των ΕΠΑ.Σ. παρατείνεται έως τη 10η Σεπτεμβρίου του 2015.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Τα Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα στο εξής αποκαλούνται Εργαστηριακά Κέντρα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου, η απόφαση του άρθρου 8 του παρόντος εκδίδεται μόνο από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Από τη δημοσίευση του παρόντος, όπου λειτουργούν ΕΠΑ.Σ. μαθητείας του ΟΑΕΔ, ιδρύονται ισάριθμες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), οι οποίες λειτουργούν κατά τα οριζόμενα στο νόμο αυτόν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Κατ’ εξαίρεση, για το σχολικό έτος 2013 − 2014 μπορούν να γίνουν εγγραφές μαθητών στο Α΄ έτος των ΕΠΑΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς και των ΕΠΑΣ του Υπουργείου Υγείας τα οποία και λειτουργούν έως τη 15η Σεπτεμβρίου 2015.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Ειδικά για τις ειδικότητες της Ομάδας Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, το ΕΠΑ.Λ. και ο ΟΑΕΔ συνεργάζονται για την υλοποίηση της Τάξης Μαθητείας με τον ΕΛΓΟ−ΔΗΜΗΤΡΑ και ως χώροι υλοποίησης αυτής, καθώς και της Ενισχυτικής Εργαστηριακής Εκπαίδευσης της Μαθητείας μπορούν να προσδιοριστούν και εκπαιδευτικές δομές του ΕΛΓΟ−ΔΗΜΗΤΡΑ, με δυνατότητα χρησιμοποίησης και εκπαιδευτικού προσωπικού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Για την πιστοποίηση των επαγγελματικών περιγραμμάτων σε γεωργικές ειδικότητες ο ΕΟΠΠΕΠ συνεργάζεται με τον ΕΛΓΟ−ΔΗΜΗΤΡΑ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Στους μαθητές των σαράντα εννέα (49) σχολών ΕΠΑΣ βοηθών νοσηλευτών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, και οι οποίοι ήδη έχουν εισαχθεί στις σχολές ΕΠΑΣ για το σχολικό έτος 2013− 2014, χορηγείται, κατά την αποφοίτησή τους, το σχολικό έτος 2014−2015, πτυχίο ΕΠΑΣ βοηθών νοσηλευτών.

Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2013
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ−ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2013
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ