193 Α' 2013

ΝΟΜΟΣ 4186/2013

Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΜΗ ΤΥΠΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
17 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 193
17 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4186
Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΜΗ ΤΥΠΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Άρθρο 17Φορείς μη τυπικής εκπαίδευσηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στο πλαίσιο της μη τυπικής εκπαίδευσης, δηλαδή της εκπαίδευσης που παρέχεται σε οργανωμένο εκπαιδευτικό πλαίσιο εκτός του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και μπορεί να οδηγήσει στην απόκτηση πιστοποιητικών αναγνωρισμένων σε εθνικό επίπεδο, φορείς παροχής υπηρεσιών είναι: α) η Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) η οποία παρέχει αρχική επαγγελματική κατάρτιση στους απόφοιτους της υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης, β) το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), το οποίο παρέχει αρχική επαγγελματική κατάρτιση στους απόφοιτους της τυπικής μη υποχρεωτικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γ.Ε.Λ. και ΕΠΑ.Λ., καθώς και των Σ.Ε.Κ., γ) το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης το οποίο παρέχει συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, γενική εκπαίδευση ενηλίκων, επαγγελματικό προσανατολισμό και δια βίου συμβουλευτική και δ) το Κολλέγιο, το οποίο παρέχει μη τυπική εκπαίδευση, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου Θ΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, στους αποφοίτους της τυπικής μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι ανωτέρω φορείς μπορεί να είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί. Οι ιδιωτικοί φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης αδειοδοτούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου Θ΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222). Η εποπτεία των φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών και η αρμοδιότητα διαμόρφωσης του εκπαιδευτικού πλαισίου ανήκει στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ η πιστοποίηση των «εισροών» τους στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και των «εκροών» τους στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο Κανονισμός Λειτουργίας των ανωτέρω φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, καταρτίζεται από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κυρώνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και ρυθμίζει θέματα όπως: α) θέματα που αφορούν στην οργάνωση της σπουδαστικής ζωής, θέματα που αφορούν στον καθορισμό των διακοπών και αργιών, καθώς και κάθε θέμα που αφορά στη φοίτηση και στην πρακτική άσκηση ή μαθητεία τους, στα πειθαρχικά παραπτώματα και στις ποινές που επιβάλλονται στους σπουδαστές, καθώς και στα αρμόδια όργανα και στη διαδικασία για την επιβολή τους, β) τα αρμόδια όργανα, οι διαδικασίες και τα κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας στη Δια Βίου Μάθηση, γ) τη διαφάνεια όλων των διοικητικών και διδακτικών διαδικασιών και αποφάσεων, που ακολουθούνται, δ) τις διαδικασίες αυτοαξιολόγησης, επαναξιολόγησης των δομών και αξιολόγησης των σπουδαστών, καθώς και τη διαμορφωτική αξιολόγηση – έρευνες αλλά και την εξωτερική αξιολόγηση, ε) τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις των εκπαιδευτών ιδιωτικών φορέων, καθώς και τη διαδικασία αξιολόγησής τους, στ) τα θέματα υπηρεσιακής και πειθαρχικής κατάστασης του προσωπικού των ιδιωτικών φορέων, τη διαδικασία έκδοσης των τίτλων κατάρτισης των ιδιωτικών φορέων, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που έχει σχέση με την οργάνωση και λειτουργία, ζ) τα υπηρεσιακά έντυπα που οφείλουν να τηρούν οι ιδιωτικοί φορείς, η) τα λοιπά θέματα λεπτομερειακού χαρακτήρα που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία των δημόσιων φορέων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι δημόσιοι φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, συνιστούν περιφερειακές υπηρεσίες, που αποτελούν αποκεντρωμένες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων μπορεί να ιδρύονται, να μετατρέπονται, να συγχωνεύονται και να καταργούνται. Για τη στέγασή τους χρησιμοποιούνται κτίρια σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή άλλα κτίρια, που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων οι δημόσιοι φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων παρέχουν ειδικότητες, οργανώνουν τμήματα, σύμφωνα με τις εθνικές και περιφερειακές ανάγκες της εθνικής οικονομίας, τις προτάσεις των Περιφερειακών Επιτροπών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε, των Επιμελητηρίων και των Επιστημονικών Ενώσεων και τις προτάσεις του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και του Ο.Α.Ε.Δ., του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, των Υπουργείων Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ναυτιλία και Αιγαίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, μπορεί να ιδρύονται, μετατρέπονται, συγχωνεύονται και καταργούνται δημόσιοι φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης από το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ή από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) , σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου Θ΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/ 2012. Η αρμοδιότητα της οργάνωσης και λειτουργίας των φορέων αυτών ανήκει στο Υπουργείο ή το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που τα συστήνει και η αρμοδιότητα διαμόρφωσης και εποπτείας του εκπαιδευτικού πλαισίου τους ανήκει στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς παροχής μη τυπικής εκπαίδευσης είναι δυνατόν να παρέχουν προγράμματα σπουδών εξ αποστάσεως κατάρτισης. Στην αρμοδιότητα της Γ.Γ.Δ.Β.Μ. ανήκει η μέριμνα για τη χρήση νέων τεχνολογιών και την προώθηση του ψηφιακού περιβάλλοντος στα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, περιλαμβανομένης της ανάπτυξης κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εγκεκριμένων προγραμμάτων σπουδών και η έγκριση εκπαιδευτικού υλικού εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εγκεκριμένων προγραμμάτων σπουδών ή μέρους αυτού ή ενοτήτων αυτών, από τρίτους, δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης. Τα προγράμματα εξ αποστάσεως κατάρτισης εφόσον αφορούν το σύνολο μιας ειδικότητας στους αποφοίτους τους απονέμεται Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης και τους παρέχεται δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες Πιστοποίησης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή και λειτουργία της παροχής προγραμμάτων σπουδών εξ αποστάσεως κατάρτισης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Για τους σπουδαστές των δημόσιων φορέων η έκδοση των πιστοποιητικών υγείας και οι ιατρικές πράξεις που απαιτούνται για τη Μαθητεία σε χώρους εργασίας, εφόσον οι μαθητές δεν είναι άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένοι, γίνονται δωρεάν από δημόσια νοσοκομεία ή από ιατρούς συμβεβλημένους με το Δημόσιο ή με φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Το Δημόσιο καλύπτει τις δαπάνες της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των μαθητών, που έπαθαν ατύχημα κατά την άσκηση στα Σ.Ε. των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης, ή στα Σ.Ε. των ΕΠΑ.Λ. ή στα Εργαστηριακά Κέντρα ή στα Ι.Ε.Κ. ή στα εργαστήρια Γυμνασίων και Γενικών Λυκείων ή στα Ε.Κ.Φ.Ε. ή στους χώρους εργασίας, κατά το μέρος που οι δαπάνες αυτές δεν καλύπτονται από άμεση ή έμμεση ασφάλιση. Η Μαθητεία ή και η Πρακτική Άσκηση τόσο στους ιδιωτικούς όσο και στους φορείς του Δημοσίου είναι δυνατόν να χρηματοδοτείται από εθνικούς ή / και κοινοτικούς πόρους, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, ρυθμίζονται ο τρόπος κάλυψης των δαπανών, καθώς και οι προϋποθέσεις και τα θέματα που αφορούν στην εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου. Με την ίδια απόφαση ρυθμίζεται η συμμετοχή του Δημοσίου στις εισφορές και τις αποζημιώσεις των μαθητών και των εργοδοτών κατά τη διάρκεια της Μαθητείας.

Άρθρο 18Επαγγελματικά περιγράμματα και προγράμματα σπουδώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για τη διαμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών κάθε ειδικότητας λαμβάνονται υπόψη τα σχετικά επαγγελματικά περιγράμματα που πιστοποιούνται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 3369/2005 (Α΄171), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 30 του ν. 3879/2010 (Α΄163) και την παρ. 5 του άρθρου 19 του ν. 4115/2013 (Α΄ 24), εφόσον υπάρχουν, ή με βάση τα απαιτούμενα επαγγελματικά προσόντα. Αξιολογούνται δε και επανεκτιμώνται και, εάν κριθεί σκόπιμο, ανανεώνονται κάθε έξι, τουλάχιστον, έτη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα προγράμματα σπουδών της αρχικής κατάρτισης αποτυπώνονται στους αντίστοιχους ανά ομάδα προσανατολισμού επαγγελμάτων, τομέα ή ειδικότητα οδηγούς σπουδών. Ο οδηγός σπουδών κάθε ειδικότητας περιλαμβάνει σαφώς επαγγελματικό προφίλ, μαθησιακά αποτελέσματα, που αναλύονται σε γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, κατά μάθημα και ειδικότητα, πιστωτικές μονάδες, αντιστοιχίσεις ειδικότητας και κατάταξης υποψηφίων, ωρολόγιο πρόγραμμα με διδακτέα ύλη, θεωρητικής ή εργαστηριακής ενότητας, διαμορφωμένη σύμφωνα με τα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα κάθε μαθήματος, προσόντα εκπαιδευτών, μεθόδους διδασκαλίας και εξοπλισμό, όπως και μέσα διδασκαλίας. Τα προγράμματα σπουδών ανά ειδικότητα της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης διαμορφώνονται και εποπτεύονται ως προς την εφαρμογή τους από τη Γ.Γ.Δ.Β.Μ.. Η πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών γίνεται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Τα προγράμματα σπουδών της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης δύνανται να συνδέουν τα μαθησιακά αποτελέσματα με Πιστωτικές Μονάδες, σε εφαρμογή του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και του European Credit System for Vocational and Education and Training – ECVET που περιγράφεται στη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουνίου 2009 (Ε.Ε. C 155/02 της 8.7.2009), η απόδοση των οποίων επιτρέπει τόσο την αντιστοίχιση των αποκτούμενων προσόντων και την ισοτιμία των τίτλων σπουδών όσο και την κινητικότητα μεταξύ διαφόρων εκπαιδευτικών συστημάτων και των διαφόρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 19Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) ΈννοιαΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σκοπός της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι η παροχή υπηρεσιών αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, διάρκειας τριών ετών, σε αποφοίτους της υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης. Μαθητές άνω των είκοσι (20) ετών εγγράφονται στις Εσπερινές Σ.Ε.Κ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η φοίτηση στις δημόσιες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης παρέχεται δωρεάν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Δύναται να ιδρύονται Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Εσπερινές, δημόσιες και ιδιωτικές, καθώς και Πειραματικές και Ειδικής Αγωγής, οι οποίες είναι αποκλειστικά δημόσιες. Στην απόφαση ίδρυσής τους ορίζεται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία των ανωτέρω Σ.Ε.Κ.. Οι Εσπερινές Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης μπορεί να είναι δημόσιες ή ιδιωτικές. Στην απόφαση ίδρυσής τους ορίζεται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία των ανωτέρω Σχολών. Η διάρκεια φοίτησης σε αυτές είναι τετραετής, συνολικά όχι λιγότερο από 1.618 διδακτικές ώρες ειδικότητας, επιμερισμένες σε τέσσερα (4) διδακτικά έτη, φοιτούν δε σε αυτά είτε εργαζόμενοι είτε άλλες κατηγορίες μαθητών. Στους σπουδαστές των Εσπερινών Σ.Ε.Κ. που προάγονται στην Τάξη Μαθητείας απονέμεται η Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης χωρίς την υποχρέωση φοίτησης στην Τάξη Μαθητείας για την προσέλευσή τους στις διαδικασίες πιστοποίησης προσόντων, εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 600 ημερομίσθια στην ειδικότητα που αποφοιτούν από τη Β΄ Τάξη της Σ.Ε.Κ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Για την αδειοδότηση των ιδιωτικών Σ.Ε.Κ. εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου Θ΄ του ν. 4093/2012 σχετικά με την αδειοδότηση των Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ..

Άρθρο 20Ομάδες Προσανατολισμού και Ειδικότητες Σ.Ε.Κ.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι Ομάδες Προσανατολισμού με τις αντίστοιχες Ειδικότητες της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης είναι οι εξής: α) Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής: 1. Τεχνίτης Ζωϊκής Παραγωγής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τεχνίτης Φυτικής Παραγωγής

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Τεχνίτης Αλιείας και Ιχθυοκαλλιέργειας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Τεχνίτης Πτηνοτροφίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Τεχνίτης Αμπελουργίας − Οινοτεχνίας − Ποτοποιίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Τεχνίτης Αρδεύσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Τεχνίτης Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Κατασκευών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Τεχνίτης Ανθοκομίας − Φυτοτεχνίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Τεχνίτης Μελισσοκομίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Τεχνίτης Γαλακτοκομίας−Τυροκομίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Τεχνίτης Μηχανικός Γεωργικών Μηχανημάτων. β) Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών: 1. Τεχνίτης Οικοδομικών Εργασιών (Κτίστης πλινθοδομών −γύψου− επιχρίσματος – μονώσεων − σκυροδέματος). 2. Τεχνίτης Ελαιοχρωματιστής. 3. Τεχνίτης Λιθοξόος − Μαρμαράς και Λιθοχαράκτης. 4. Τεχνίτης Μεταλλικών Κατασκευών – Υαλοπινάκων και Κουφωμάτων. 5. Τεχνίτης Μωσαϊκών – Πλακοστρώσεων. 6. Τεχνίτης Επιμεταλλώσεων. 7. Τεχνίτης Κοπτικής − Ραπτικής. 8. Τεχνίτης Δερμάτινης ένδυσης και Γουνοποιίας. 9. Τεχνίτης Υποδηματοποιίας. 10. Τεχνίτης Ηλεκτρολόγος Αυτοκινήτων Οχημάτων. 11. Τεχνίτης Φανοποιός και Βαφής οχημάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Τεχνίτης Ναυπηγείου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Τεχνίτης Ηλεκτρονικών συσκευών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Τεχνίτης Μηχανικός αυτοκινήτων μοτοσυκλετών και μηχανών θαλάσσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 15

Τεχνίτης Μηχανικός Μηχανημάτων Έργων (γερανών, περονοφόρων, κλαρκ και γεωτρύπανων).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 16

Τεχνίτης εργαλειομηχανών, φρεζαδόρων, τορναδόρων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 17

Τεχνίτης Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 18

Τεχνίτης Υδραυλικών και Θερμοϋδραυλικών Εγκαταστάσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 19

Τεχνίτης Δομής και Συστημάτων Ισχύος Αεροσκαφών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 20

Τεχνίτης Εργαλειομηχανών CNC. γ) Ομάδα προσανατολισμού εφαρμοσμένων τεχνών και καλλιτεχνικών σπουδών: 1. Τεχνίτης Ωρολογοποιίας. 2. Τεχνίτης Αργυροχρυσοχοΐας. 3. Τεχνίτης Κοσμήματος και Μεταλλοτεχνίας. 4. Τεχνίτης Ξυλουργικής και Επιπλοποιίας. 5. Τεχνίτης Εργαστηρίου Φωτογραφίας. 6. Τεχνίτης Κεραμικής −Αγγειοπλαστικής τέχνης. 7. Τεχνίτης Αγιογράφος Εικόνων και Τοιχογραφιών. 8. Τεχνίτης Ψηφιδωτών. 9. Τεχνίτης Ξυλογλυπτικής. 10. Τεχνίτης Υαλουργίας − Ψηφιδογραφίας − Υαλογραφίας (βιτρό). 11. Τεχνίτης Κατασκευής Εγχόρδων μουσικών οργάνων. 12. Τεχνίτης Γραφικών Τεχνών. 13. Τεχνίτης Διακοσμητικών Εφαρμογών. 14. Τεχνίτης Χαρακτικής. 15. Τεχνίτης Συντήρησης Μουσικών Οργάνων. 16. Τεχνίτης Συντήρησης Έργων τέχνης και Βιβλιακού και Αρχειακού υλικού. δ) Ομάδα προσανατολισμού επαγγελμάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας: 1. Τεχνίτης Τουριστικών μονάδων και Επιχειρήσεων φιλοξενίας (Υπηρεσία υποδοχής− Υπηρεσία ορόφων −Εμπορευματογνωσία). 2. Τεχνίτης Ποτών και Οινολογίας (Μπαρίστας). 3. Τεχνίτης Εστιατορίου − Επισιτισμού (Σερβιτόρος). 4. Τεχνίτης Ζαχαροπλαστικής και Αρτοποιίας. 5. Τεχνίτης Μαγειρικής τέχνης. ε) Επιμέρους τομείς και επαγγέλματα: 1. Τεχνίτης Αισθητικής τέχνης και Μακιγιάζ. 2. Τεχνίτης Κομμωτικής τέχνης. 3. Τεχνίτης Αισθητικός Ποδολογίας − Καλλωπισμού νυχιών και Ονυχοπλαστικής. 4. Τεχνίτης χειριστής Η/Υ και τηλεφωνικών κέντρων, παροχής πληροφοριών και εξυπηρέτησης πελατών αποκλειστικά για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης.

Άρθρο 21Πρόγραμμα Σπουδών Σ.Ε.Κ.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στη Σ.Ε.Κ. λειτουργούν οι Α΄, Β΄ και η Τάξη Μαθητείας. Στην Α΄ τάξη εγγράφονται χωρίς εξετάσεις, οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου, στη Β΄ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από την Α΄ τάξη και στην Τάξη Μαθητείας εγγράφονται οι προαγόμενοι από τη Β΄ τάξη της Σ.Ε.Κ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στην Α΄ και Β΄ τάξη Σ.Ε.Κ. εφαρμόζεται πρόγραμμα μαθημάτων τριάντα (30) συνολικά ωρών εβδομαδιαίως. Ειδικότερα, εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα τεσσάρων (4) ωρών εβδομαδιαίως, με δύο (2) μαθήματα Γενικής Παιδείας, Ελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά, που είναι κοινό για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικό πρόγραμμα είκοσι έξι (26) ωρών εβδομαδιαίως, που αποτελείται από μαθήματα Ειδικότητας. Τα μαθήματα Ειδικότητας αποτελούνται, κατά προσέγγιση, από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στην «Τάξη Μαθητείας», εφαρμόζεται πρόγραμμα του εργαστηριακού μαθήματος «Ενισχυτική Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας» επτά (7) συνολικά ωρών, επιμερισμένο σε δύο (2) ημέρες εβδομαδιαίως. Στις Σ.Ε.Κ. αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το πρόγραμμα διδάσκεται στις σχολικές μονάδες των Σ.Ε.Κ. και τις σχολικές μονάδες του Ο.Α.Ε.Δ., από εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Ο.Α.Ε.Δ. για διάρκεια ενός σχολικού έτους, ήτοι από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 30ή Αυγούστου εκάστου έτους. Στην «Τάξη Μαθητείας» εφαρμόζεται «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας − Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε πέντε (5) ημέρες για ένα σχολικό έτος. Το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» διέπεται από σύμβαση, που συνάπτεται μεταξύ του Ο.Α.Ε.Δ. και του εργοδότη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου), με επιπρόσθετα κίνητρα πρόσληψης του Μαθητευόμενου μετά το πέρας της μαθητείας. Το εργαστηριακό μάθημα πραγματοποιείται σε Εργαστήρια του Ο.Α.Ε.Δ. ή στα οικεία Εργαστηριακά Κέντρα ή στα Σχολικά Εργαστήρια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ετησίως, από τη 1η Σεπτεμβρίου έως τη 15η Σεπτεμβρίου, οι απόφοιτοι του σχολικού έτους, που ολοκληρώθηκε την 30ή Αυγούστου του ίδιου έτους, της Τάξης Μαθητείας, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να παρακολουθούν το Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης, συνολικής διάρκειας εβδομήντα (70) ωρών, για την αρτιότερη προετοιμασία τους για τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες πιστοποίησης προσόντων, απόκτησης Πτυχίου Ειδικότητας, του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., οι οποίες διεξάγονται ετησίως το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Τα μαθήματα ανά Ειδικότητα Ομάδας Προσανατολισμού στην Α΄ και Β΄ Τάξη Σ.Ε.Κ., καθώς και οι διδακτικές ώρες αυτών καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη σύσταση και λειτουργία της Τάξης Μαθητείας.

Άρθρο 22Αξιολόγηση, Προαγωγή και Απόλυση ΣπουδαστώνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η αξιολόγηση στα μαθήματα και των τριών τάξεων επικεντρώνεται στην ουσιώδη κατανόηση των κεντρικών θεμάτων και θεμελιωδών εννοιών, καθώς και στην κατάκτηση ανώτερων γνωστικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων, όπως η κριτική και συνθετική σκέψη, η αξιολόγηση, η επιχειρηματολογία, η επίλυση προβλημάτων και η πρωτοτυπία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η αξιολόγηση βασίζεται ιδίως: α) Στον προσδιορισμό της ανά μάθημα εξεταστέας ύλης με βάση θεματικές ενότητες, β) στην ικανότητα διασύνδεσης ουσιωδών γνώσεων, που προέρχονται από ευρύτερα τμήματα της ύλης του μαθήματος, γ) στην κατανόηση των βασικών εννοιών ή, ανάλογα με το γνωστικό αντικείμενο, γεγονότων, διαδικασιών ή διεργασιών του κάθε γνωστικού πεδίου και δ) στη δυνατότητα κριτικής αξιολόγησης και ανάπτυξης λογικών επιχειρημάτων και τεκμηρίωσης για θέματα συναφή με την ύλη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις στην Α΄, Β΄ Τάξη της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης διεξάγονται ενδοσχολικά και περιλαμβάνουν όλα τα διδασκόμενα μαθήματα, γενικής παιδείας και ειδικότητας με κοινά θέματα για όλα τα τμήματα του ίδιου σχολείου, που καθορίζονται από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες. Τα γραπτά διορθώνονται από τον οικείο διδάσκοντα. Ο γενικός βαθμός της Α΄ Τάξης και της Β΄ Τάξης προκύπτει από το μέσο όρο της προφορικής ή και της γραπτής, εφόσον αυτό εξετάζεται γραπτώς, επίδοσης του μαθητή σε κάθε μάθημα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή του μαθητή αποτελεί η επίτευξη γενικού βαθμού ίσου ή ανώτερου του δέκα (10). Στους προαγόμενους από τη Β΄ Τάξη των Σ.Ε.Κ. χορηγείται Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιπέδου 2, που τους αποδίδει αυτοδίκαια το δικαίωμα συμμετοχής στην Τάξη Μαθητείας. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Τάξης Μαθητείας χορηγείται στο μαθητή Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου 3. Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόλυση του μαθητή που εγγράφεται στην Τάξη Μαθητείας είναι η επιτυχής εξέταση στις εξετάσεις πιστοποίησης. Με την επιτυχή εξέταση χορηγείται το Πτυχίο Ειδικότητας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι απόφοιτοι της Σ.Ε.Κ. δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Άρθρο 23ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Έννοια και ΊδρυσηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σκοπός του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι η παροχή υπηρεσιών αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αποφοίτους Σ.Ε.Κ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η φοίτηση στα δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης παρέχεται δωρεάν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Δύναται να ιδρύονται Ι.Ε.Κ.. Πειραματικά αποκλειστικά δημόσια και Ειδικής Αγωγής δημόσια και ιδιωτικά. Στην απόφαση ίδρυσής τους ορίζεται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία των ανωτέρω Ι.Ε.Κ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι σπουδαστές των Ι.Ε.Κ. που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 150 ημερομίσθια στην ειδικότητα που εγγράφονται, απαλλάσσονται, εφόσον το επιθυμούν, με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1996, από την υποχρέωση φοίτησης του εξαμήνου Πρακτικής Άσκησης και τους απονέμεται η Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης με την ολοκλήρωση των τεσσάρων εξαμήνων της θεωρητικής και της εργαστηριακής κατάρτισης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οι σπουδαστές Ι.Ε.Κ. δύνανται την Πρακτική Άσκηση ή τη Μαθητεία με τους όρους και τις προϋποθέσεις των σπουδαστών των Σ.Ε.Κ., εκτός της διάρκειάς της, με ευθύνη εφαρμογής του ιδιωτικού Ι.Ε.Κ. που φοιτά, να την πραγματοποιήσουν σε φυσικά πρόσωπα, Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ.. Η περίοδος πρακτικής άσκησης πρέπει να είναι συνεχόμενη ή και τμηματική χωρίς να υπερβαίνει χρονικά ένα (1) ημερολογιακό έτος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η εποπτεία, ο συντονισμός, η διασφάλιση της ποιότητας και η αξιολόγηση της πρακτικής άσκησης πραγματοποιείται με ευθύνη του Διευθυντή του Ι.Ε.Κ. ή άλλου οριζόμενου από αυτόν προσώπου ως Συντονιστή Πρακτικής Άσκησης, αρμοδιότητα του οποίου αποτελεί η παρακολούθηση της παρουσίας του καταρτιζομένου, η διασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος εργασίας του ασκούμενου, ο επιτόπιος έλεγχος στην επιχείρηση και η τήρηση ατομικού φακέλου πρακτικής άσκησης με τις σχετικές μηνιαίες εκθέσεις προόδου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Η φοίτηση στα Ι.Ε.Κ. είναι πέντε (5) συνολικά εξαμήνων, επιμερισμένη σε τέσσερα (4) εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης συνολικής διάρκειας έως 1.200 διδακτικές ώρες ειδικότητας, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών και σε ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας, συνολικής διάρκειας 1.050 ωρών. Η φοίτηση δύναται να άρχεται κατά το χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο, σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας μη υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης ή και αποφοίτους ανωτέρων από αυτή βαθμίδας. Το πέμπτο εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης δύναται να λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του δεύτερου, του τρίτου και του τέταρτου εξαμήνου φοίτησης. Ο μέγιστος αριθμός ανά εκπαιδευτή καθορίζεται σε τριάντα (30) καταρτιζόμενους, σε εργαστηριακά ή θεωρητικά ή και μεικτά μαθήματα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Οι κάτοχοι άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ιδιωτικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ι.Ε.Κ.), σύμφωνα με τις διατάξεις της υποπαραγράφου Θ΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), αδειοδοτούνται αυτόματα χωρίς καμία πρόσθετη προϋπόθεση και για την ίδρυση και λειτουργία Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και θρησκευμάτων ρυθμίζονται επιμέρους θέματα και κάθε λεπτομέρεια του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 24Ομάδες Προσανατολισμού, Τομείς και Ειδικότητες Ι.Ε.Κ.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι Ομάδες Προσανατολισμού με τους αντίστοιχους Τομείς και με τις αντίστοιχες Ειδικότητες του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι οι εξής: α) Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών: Τομέας Πληροφορικής 1. Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τεχνικός Η/Υ

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Τεχνικός Λογισμικού Η/Υ

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα/ Web designer − Developer/ Video games). Τομέας Χημικών Εφαρμογών 1. Τεχνικός Χημικών Εργαστηρίων και Ποιοτικού Ελέγχου Υλικών. 2. Τεχνικός Φαρμάκων, Καλλυντικών και Παρεμφερών Προϊόντων. Τομέας Ένδυσης και Υπόδησης 1. Τεχνικός Τεχνολογίας Ενδύματος και Υποδήματος − Σχεδιαστής Μόδας. Τομέας Δομικών Έργων 1. Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής Τομέας Μηχανολογίας. 1. Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου 2. Τεχνικός Εγκαταστάσεων ψύξης αερισμού και κλιματισμού 3. Τεχνικός Μηχανοτρονικής 4. Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού 1. Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων 2. Τεχνικός Αυτοματισμών β) Ομάδα Προσανατολισμού Διοίκησης και Οικονομίας: Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας 1. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας 2. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Αθλητισμού 3. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Ναυτιλίας 4. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Πολιτισμού

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Υγείας

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα των Μεταφορών

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Στέλεχος Εμπορίας, Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων (Μarketing)

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Στέλεχος Υπηρεσιών Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Logistics)

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου − Φοροτεχνικού Γραφείου

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Στέλεχος Στατιστικών Ερευνών και Δημοσκοπήσεων

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Στέλεχος Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Στέλεχος Χρηματοοικονομικών και Ασφαλιστικών Εργασιών

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Στέλεχος Κοστολόγησης

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 15

Γραμματέας Ανώτερων και Ανώτατων Στελεχών. γ) Ομάδα Προσανατολισμού Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής: Τομέας Γεωπονίας 1. Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Αγροτικής Οικονομίας. 2. Τεχνικός Αγροτουρισμού 3. Τεχνικός Τεχνολογικών Εφαρμογών και εγκαταστάσεων σε έργα τοπίου και περιβάλλοντος Τομέας Διατροφής και Διαιτολογίας 1. Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας. Τομέας Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών 1. Στέλεχος Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών. δ) Ομάδα Προσανατολισμού Εφαρμοσμένων Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών: Τομέας Καλλιτεχνικών Σπουδών και Εφαρμοσμένων Τεχνών 1. Τέχνη φωτογραφίας 2. Ζωγραφική τέχνη 3. Μεταλλοτεχνία 4. Χαρακτική τέχνη 5. Τέχνη τοιχογραφίας 6. Κεραμική τέχνη 7. Τέχνη ψηφιδωτού 8. Εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση και Σχεδιασμός αντικειμένων 9. Μουσική τεχνολογία 10. Εικονοληψία 11. Ηχοληψία 12. Χειριστής ηλεκτρονικής συνάρμοσης εικόνας (monter) 13. Λογοτεχνική μετάφραση κειμένων και Διόρθωση, Επιμέλεια κειμένων 14. Τέχνη δημιουργικής γραφής 15. Τέχνη σκίτσου − Εικονογραφίας − Γραφικών

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 16

Τεχνικός κινούμενης εικόνας − Ηλεκτρονικής Σχεδίασης Γραφήματος

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 17

Υποκριτική τέχνη θεάτρου − κινηματογράφου

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 18

Τέχνη σεναριογραφίας

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 19

Τέχνη σκηνοθεσίας

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 20

Τέχνη σκηνογραφίας − ενδυματολογίας

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 21

Εφαρμοσμένες τέχνες χορού

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 22

Μουσική −Τραγούδι

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 23

Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 24

Συντηρητές Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων. ε) Ομάδα επαγγελμάτων Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης: 1. Δημοσιογραφίας, Συντακτών και Ρεπόρτερ 2. Αθλητική δημοσιογραφία 3. Ραδιοφωνικός παραγωγός 4. Οργανωτικός συντονιστής παραγωγής 5. Τηλεοπτικός παραγωγός. στ) Ομάδα Προσανατολισμού Επαγγελμάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας: 1. Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία υποδοχής − Υπηρεσία ορόφων Εμπορευματογνωσία) 2. Τεχνικός Αρτοποιός − Ζαχαροπλαστικής 3. Τεχνικός Μαγειρικής τέχνης − Αρχιμάγειρας (chef) ζ) Ομάδα προσανατολισμού Υγείας και Πρόνοιας: 1. Βοηθός Φυσικοθεραπείας 2. Βοηθός Φαρμακείου 3. Βοηθός Νοσηλευτικής Μαιευτικής 4. Βοηθός Εργοθεραπείας 5. Βοηθός Ραδιολογίας και Ακτινολογίας 6. Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων 7. Βοηθός Οδοντικής Τεχνολογίας 8. Βοηθός Οπτικής και Οπτικομετρίας 9. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων 10. Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας 11. Βοηθός Νοσηλευτικής Τραυματολογίας 12. Βοηθός Νοσηλευτικής Χειρουργείου 13. Βοηθός Νοσηλευτικής Ογκολογικών παθήσεων 14. Βοηθός Νοσηλευτικής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας 15. Βοηθός Νοσηλευτικής Ατόμων με Ειδικές παθήσεις 16. Διασώστης − Πλήρωμα ασθενοφόρου. η) Επιμέρους τομείς και επαγγέλματα: 1. Τεχνικός Αισθητικής τέχνης και Μακιγιάζ 2. Τεχνικός Κομμωτικής τέχνης 3. Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας − Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής 4. Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών 5. Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών 6. Επιμελητής Πτήσεων 7. Στέλεχος Υπηρεσιών Αερομεταφοράς 8. Στέλεχος Θαλασσοθεραπείας /Λουτροθεραπείας – spa 9. Προπονητής Αθλημάτων.

Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2013
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ−ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2013
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ