ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 96

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2830
Κώδικας Συμβολαιογράφων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο πρώτοΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΜΑΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΕΦΑΜΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Κυρώνεται ως Κώδικας, σύμφωνα με το άρθρο 76 παρ. 6 του Συντάγματος και άρθρο 16 παρ. 15 του Ν. 2298/95, το ακόλουθο σχέδιο νόμου, το οποίο έχει συνταχθεί από νομοπαρασκευαστική επιτροπή που συγκροτήθηκε με τις 75119/1995, 35442/1996, 176637/1998 και 165079/1999 αποφάσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης. ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΒΟΜΑΙΟΓΡΑΦΩΝ

Άρθρο 1Καθήκοντα συμβολαιογράφων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο Συμβολαιογράφος είναι άμισθος δημόσιος λει­ τουργός με καθήκοντα: α. Να συντάσσει και να φυλάσσει έγγραφα συστατικά ή αποδεικτικά δικαιοπραξιών και δηλώσεων των ενδια­ φερομένων όταν η σύνταξη των εγγράφων αυτών είναι υποχρεωτική σύμφωνα με το νόμο ή όταν οι ενδιαφερό­ μενοι επιθυμούν να προσδώσουν σε αυτά κύρος δημο­ σίου εγγράφου. β. Να εκδίδει απόγραφα ή αντίγραφα των εγγράφων του εδαφίου α', καθώς και αντίγραφα των προσαρτημέ­ νων και αναφερομένων σε αυτά εγγράφων. γ. Να θεωρεί ιδιωτικά έγγραφα για την απόκτηση βέβαι­ ης χρονολογίας. Για τη θεώρηση αυτή συντάσσεται σχε­ τική συμβολαιογραφική πράξη. δ. Να βεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφής που τίθεται ενώπιόν του σε κάθε έγγραφο που σχετίζεται με τη συνα­ πτόμενη πράξη. ε. Να ενεργεί κάθε άλλη πράξη που του αναθέτει ο νόμος. Επίσης δύναται να ενεργεί και κάθε άλλη πράξη σχετική με την άσκηση του έργου του. 16 Μαρτίου 2000

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο συμβολαιογράφος μπορεί να μεταφράζει με ευ­ θύνη του στην ελληνική γλώσσα έγγραφα συνταγμένα σε ξένη γλώσσα τα οποία του προσκομίζονται και είναι χρή­ σιμα για την κατάρτιση μιας από τις αναφερόμενες πρά­ ξεις, θεωρώντας τα για την πραγματοποίηση της μετά­ φρασης και για την ακρίβειά τους.

Άρθρο 2Έδρα συμβολαιογράφων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στην έδρα κάθε ειρηνοδικείου συνιστάται με προεδρι­ κό διάταγμα μία τουλάχιστον θέση συμβολαιογράφου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν μεταβληθεί η έδρα του ειρηνοδικείου, μεταβάλλε­ ται αυτοδικαίως και η έδρα του συμβολαιογράφου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αν στην έδρα ειρηνοδικείου υπάρχουν δύο ή περισ­ σότερες θέσεις συμβολαιογράφων, μπορεί να οριστεί άλ­ λος δήμος ή κοινότητα της ίδιας ειρηνοδικειακής περιφέ­ ρειας ως έδρα μιας ή περισσότερων από τις θέσεις αυτές, μόνο αν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των συναλλασ­ σομένων. Η έδρα που ορίζεται με τον τρόπο αυτό μπορεί περαιτέ­ ρω να μεταφερθεί σε άλλο δήμο ή κοινότητα της ίδιας ει­ ρηνοδικειακής περιφέρειας ή στην έδρα του ειρηνοδι­ κείου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η μεταβολή έδρας συμβολαιογράφου σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο γίνεται με προεδρικό διά­ ταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, μετά γνωμοδότηση της ολομέλειας του οι­ κείου πρωτοδικείου, που αποφαίνεται ύστερα από γνωμο­ δότηση του οικείου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου. Η με­ τακίνηση συμβολαιογράφου στη νέα έδρα, λόγω της με­ ταβολής της έδρας, γίνεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, που εκδίδεται έπειτα από γνώμη του αρμό­ διου υπηρεσιακού συμβουλίου του Υπουργείου Δικαιο­ σύνης και έπειτα από αίτηση των ενδιαφερόμενων συμ­ βολαιογράφων.

Άρθρο 3Αναπλήρωση.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το συμβολαιογράφο που απουσιάζει ή κωλύεται να ασκεί τα καθήκοντά του αναπληρώνει άλλος συμ­ βολαιογράφος της ίδιας έδρας, που ορίζεται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου ή τον δικαστή που διευθύνει το πρωτοδικείο, με υπόδειξη εκείνου ο οποίος αιτείται την αναπλήρωση ή χωρίς αυτήν. Ελλείψει άλλου συμ­ βολαιογράφου στην έδρα του ειρηνοδικείου αναπληρω­ τής είναι άλλος συμβολαιογράφος της ίδιας ή άλλης ει­ ρηνοδικειακής περιφέρειας του ίδιου πρωτοδικείου, που ορίζεται κατά τα ανωτέρω και ελλείψει αυτών ο ειρηνοδί­ κης της έδρας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ελλείψει συμβολαιογράφου, τα καθήκοντά του ασκούνται από πρόσωπα που αναφέρονται στην παρά­ γραφο 1 και ορίζονται με την ίδια διαδικασία. Στην περί­ πτωση αυτή ο πρόεδρος του Συμβουλίου ή ο δικαστής που διευθύνει το πρωτοδικείο επιλαμβάνεται αυτεπαγ­ γέλτως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο ειρηνοδίκης που ασκεί καθήκοντα συμβολαιο­ γράφου έχει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του συμ­ βολαιογράφου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο αναπληρωτής του συμβολαιογράφου δικαιούται μέχρι το ήμισυ των δικαιωμάτων και αποδίδει το υπόλοιπο στον αναπληρούμενο. Κατ' εξαίρεση, αν η αναπλήρωση γίνεται λόγω κωλύματος του άρθρου 7 του Κώδικα αυτού, εκείνος που αναπληρώνει το συμβολαιογράφο μπορεί να λάβει μειωμένη αμοιβή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Σε περίπτωση προσωρινής παύσης του συμ­ βολαιογράφου λόγω πειθαρχικής ποινής ορίζεται αυτε­ παγγέλτως από τον πρόεδρο του Συμβουλίου ή τον δικα­ στή που διευθύνει το πρωτοδικείο, αναπληρωτής του συμβολαιογράφου που έχει παυθεί προσωρινά μόνο για τις ακόλουθες πράξεις: α) την έκδοση αντιγράφων συμ­ βολαίων και εγγράφων που βρίσκονται στο αρχείο του συμβολαιογράφου που έχει παυθεί ή σε αρχείο άλλου συμβολαιογράφου που αυτός κατέχει, β) την ανάληψη από τον διαθέτη, με αίτησή του, μυστικής ή ιδιόγραφης διαθήκης, καθώς και τη δημοσίευση κάθε είδους διαθή­ κης που βρίσκεται στο αρχείο του συμβολαιογράφου που έχει παυθεί ή σε αρχείο που αυτός κατέχει, γ) την ανάλη­ ψη από τον δικαιούχο γραμματίου σύστασης παρακατα­ θήκης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που βρί­ σκεται στο αρχείο του συμβολαιογράφου που έχει παυθεί ή σε αρχείο που αυτός κατέχει και δ) την ενέργεια των σχετικών πράξεων, στην περίπτωση που βάσει των ευρι­ σκομένων στο αρχείο του συμβολαιογράφου που έχει παυθεί συμβολαίων απαιτείται η συνέχιση πλειστηρια­ σμών, η σύνταξη πίνακα κατάταξης και πρόσκληση δανει­ στών, η έκδοση περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης, η διανομή πλειστηριάσματος, η έκδοση απογράφων και κά­ θε άλλη πράξη, η οποία εκ του νόμου ή από τα συμβόλαια που υπάρχουν στο αρχείο του συμβολαιογράφου που έχει παυθεί προκύπτει ότι μόνον ενώπιον του συμ­ βολαιογράφου αυτού μπορεί να γίνει. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις τα δικαιώματα του συμβολαιογράφου ανήκουν εξ ολοκλήρου στον αναπλη­ ρωτή.

Άρθρο 4Αρμοδιότητα κατά τόπο.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο συμβολαιογράφος ασκεί τα καθήκοντά του σε όλη την περιφέρεια του ειρηνοδικείου στην οποία είναι διορι­ σμένος, όπως κάθε φορά η περιφέρεια του ειρηνοδικείου ορίζεται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Κάθε πράξη του συμβολαιογράφου η οποία γίνεται έξω από την περιφέρεια της προηγούμενης παραγράφου είναι άκυρη και ο παραβάτης υπέχει υποχρέωση να απο­ ζημιώσει τον ζημιωθέντα, ενώ παράλληλα υπόκειται σε πειθαρχική ποινή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Κατ' εξαίρεση των όσων ορίζονται στις προηγούμε­ νες παραγράφους οι συμβολαιογράφοι που είναι διορι­ σμένοι στους δήμους που υπάγονται δικαστηριακά στις περιφέρειες των παρακάτω Ειρηνοδικείων: α) Αθηνών, β) Πειραιά, γ) Νίκαιας, δ) Καλλιθέας, ε) Νέας Ιωνίας, στ) Περιστερίου, ζ) Χαλανδρίου, η) Αμαρουσίου, ι) Αχαρ­ νών, ια) Κρωπίας, ιβ) Ελευσίνος, ιγ) Μεγάρων, ιδ) Μαρα­ θώνος, ιε) Μαυρίου, πλην της νήσου Κέας, ιστ) Νέων Μιοσίων και ιζ) Αγίας Παρασκευής έχουν το δικαίωμα να ασκούν τα καθήκοντά τους και στις άλλες περιφέρειες των πιο πάνω ειρηνοδικείων, αλλά μόνο εφόσον καλού­ νται να συντάξουν τις συμβολαιογραφικές πράξεις στην οικία, το κατάστημα ή το γραφείο των δικαιοπρακτούντων ή των συμβαλλομένων ή το χώρο νοσηλείας αν νοσηλεύ­ ονται, όπως και όταν συμπράττουν με άλλο συμβολαιο­ γράφο ή τους ανατίθεται η διενέργεια πλειστηριασμού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο συμβολαιογράφος έχει δικαίωμα αλλά και υποχρέ­ ωση να διατηρεί ένα μόνο γραφείο στην έδρα όπου είναι διορισμένος. Η παράβαση της υποχρεώσής του αυτής αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

Άρθρο 5Υποχρεώσεις του συμβολαιογράφου.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο συμβολαιογράφος οφείλει να απέχει από σύνταξη πράξης που αντίκειται στο νόμο ή στα χρηστά ήθη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο συμβολαιογράφος ασκεί τα καθήκοντά του ευσυ­ νείδητα και αμερόληπτα. Κατά τη σύνταξη συμβολαιο­ γραφικών πράξεων οφείλει να εξηγεί στους δικαιοπρα­ κτούντες τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν και τα δι­ καιώματα που έχουν από τις πράξεις που καταρτίζονται και να διαπιστώνει ότι γνωρίζουν τα αποτελέσματα των πράξεων αυτών.

Άρθρο 6Εγγυοδοσία ­ Δείγμα υπογραφής.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο διοριζόμενος συμβολαιογράφος, πριν να αναλάβει τα καθήκοντά του, οφείλει να καταθέσει χρηματική εγ­ γύηση στο Ταμείο Νομικών και στο Ταμείο Ασφαλίσεως Συμβολαιογράφων σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο συμβολαιογράφος, μετά την ορκωμοσία του, οφεί­ λει να δώσει στο γραμματέα του πρωτοδικείου και της ει­ σαγγελίας, καθώς και στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο της περιφέρειάς του δείγμα της υπογραφής του.

Άρθρο 7Κωλύματα.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο συμβολαιογράφος κωλύεται να συντάξει πράξεις στις ακόλουθες περιπτώσεις: α) Όταν δικαιοπρακτεί ο ίδιος ή αντιπροσωπεύει αυτόν που δικαιοπρακτεί ή αυτός που δικαιοπρακτεί είναι σύ­ ζυγος ή συγγενής του εξ αίματος ή εξ αγχιστείας έως και του τρίτου βαθμού ή θετό τέκνο του, με την επιφύλαξη κά­ θε άλλης ειδικής διατάξης. Προκειμένου για νομικά πρό­ σωπα, τα αναφερόμενα κωλύματα ισχύουν ως προς τους εκπροσώπους τους ανεξαρτήτως αν δικαιοπρακτούν αυτοπροσώπως ή δια πληρεξουσίου. β) Όταν με την πράξη πραγματοποιείται άμεση παροχή προς τον ίδιο ή σε κάποια από τα αναφερόμενα στην ανω­ τέρω υπό στοιχείο α' περίπτωση πρόσωπα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου ο κωλυόμενος συμβολαιογράφος αναπληρώνεται όπως ορίζεται στο άρθρο 3. ΚΕΦΑΜΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΟ ΣΥΜΒΟΜΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Άρθρο 8Στοιχεία συμβολαιογραφικού εγγράφου.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το συμβολαιογραφικό έγγραφο πρέπει να περιλαμ­ βάνει: α) Την ημέρα, το μήνα, το έτος και τον τόπο της υπογρα­ φής του. β) Το ονοματεπώνυμο και την έδρα του συμβολαιο­ γράφου. γ) Το ονοματεπώνυμο, το όνομα του πατέρα και της μη­ τέρας, το επάγγελμα, τον τόπο, το έτος γέννησης και την κατοικία καθενός από τους δικαιοπρακτούντες, τους αντιπροσώπους, τους μάρτυρες και τους διερμηνείς που συμπράττουν. Επί εγγάμων γυναικών των οποίων ο γάμος τελέστηκε προ του Ν. 1329/1983 τίθεται και το όνομα και το επώνυμο του συζύγου. δ) Τα στοιχεία του εγγράφου από το οποίο αποδεικνύε­ ται η ταυτότητα των δικαιοπρακτούντων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η ταυτότητα των δικαιοπρακτούντων ή των αντι­ προσώπων τους ή των εκπροσώπων των νομικών προσώ­ πων και των υπόλοιπων προσώπων, που συμπράττουν, αποδεικνύεται από έγγραφα που ορίζονται από το νόμο και σε περίπτωση έλλειψής τους βεβαιώνεται από δύο μάρτυρες, των οποίων η ταυτότητα αποδεικνύεται με κάποιο από τα έγγραφα αυτά για τους οποίους δεν ισχύει κώλυμα συγγένειας. Σε περίπτωση μεταβολής ή έλλειψης στοιχείων ταυτότητας, εκτός από το ονοματε­ πώνυμο, το όνομα του πατέρα και της μητέρας, τα στοι­ χεία αναγράφονται όπως δηλώνονται από τον δικαιο­ πρακτούντα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στην περίπτωση δικαιοπρακτούντων με αντιπρό­ σωπο, τα στοιχεία της ταυτότητας της παραγράφου 2 αναγράφονται όπως έχουν στο πληρεξούσιο έγγραφο και μπορούν να συμπληρωθούν, πλην του ονοματεπωνύμου, με δήλωση του αντιπροσώπου. Η νομιμοποίηση των εμ­ φανιζομένων ως αντιπροσώπων των δικαιοπρακτούντων, όπου αυτή απαιτείται, αποδεικνύεται από τα έγγραφα που ορίζει ο νόμος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Τα έγγραφα νομιμοποίησης που αναφέρονται στην παραπάνω παράγραφο αναγράφονται στο συμβολαιο­ γραφικό έγγραφο και προσαρτώνται σε αυτό, αν δεν βρί­ σκονται στο αρχείο του συμβολαιογράφου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Στις δικαιοπραξίες των νομικών προσώπων αναγρά­ φεται στο συμβολαιογραφικό έγγραφο η έδρα, η επωνυ­ μία και το είδος τους, όπως προκύπτουν από τη συστατι­ κή ή τροποποιητική τους πράξη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Τα ονόματα των φυσικών προσώπων ή οι επωνυμίες νομικών προσώπων, τοπωνυμίες ή άλλα αναγκαία στοι­ χεία, που αναφέρονται σε ξένη γλώσσα, πρέπει να ανα­ γράφονται με στοιχεία του ελληνικού αλφαβήτου στην ελληνική γλώσσα και στη συνέχεια στην ξένη γλώσσα με λατινικά στοιχεία.

Άρθρο 9Σύμπραξη δεύτερου συμβολαιογράφου ή δύο μαρτύρων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η σύμπραξη δεύτερου συμβολαιογράφου ή δύο μαρ­ τύρων κατά την ανάγνωση και υπογραφή συμβολαιογρα­ φικών εγγράφων είναι υποχρεωτική μόνο σε περίπτωση αδυναμίας υπογραφής για οποιονδήποτε λόγο από κάποιον εμφανιζόμενο. Ο συμβολαιογράφος μπορεί σε κάθε περίπτωση να αξιώσει τη σύμπραξη μαρτύρων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Σε περίπτωση σύμπραξης συμβολαιογράφων, αυτοί δεν πρέπει να είναι μεταξύ τους σύζυγοι ή συγγενείς σύμ­ φωνα με αυτά που ορίζει το άρθρο 7, εδάφιο α'. Ο συμ­ βολαιογράφος που συμπράττει πρέπει να είναι και αυτός αρμόδιος κατά τόπο, πλην αν υπηρετεί στην έδρα του ει­ ρηνοδικείου ένας συμβολαιογράφος οπότε συμπράττων είναι ένας συμβολαιογράφος που εδρεύει στην περιφέ­ ρεια του αυτού πρωτοδικείου. Στις περιπτώσεις σύμπραξης συμβολαιογράφου, αυ­ τός δικαιούται μέχρι το ήμισυ των δικαιωμάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι μάρτυρες πρέπει να γνωρίζουν την ελληνική γλώσ­ σα, να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να μπορούν να υπογράφουν. Επίσης δεν πρέπει να συντρέχει γι' αυτούς κανένα κώλυμα από όσα αναφέ­ ρονται στο άρθρο 7 εδάφιο α' αναφορικά με τον ή τους συμβολαιογράφους ή κάποιον από τους δικαιοπρα­ κτούντες. Αποκλείονται ως μάρτυρες όσοι έχουν εξαρτημένη ερ­ γασία από τον ή τους συμβολαιογράφους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η μη τήρηση των παραπάνω διατάξεων επιφέρει ακυ­ ρότητα του εγγράφου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Διατάξεις του Αστικού Κώδικα που ρυθμίζουν διαφο­ ρετικά τα σχετικά με τη σύμπραξη δεύτερου συμ­ βολαιογράφου ή μαρτύρων, καθώς και τα κωλύματά τους, διατηρούνται σε ισχύ.

Άρθρο 10Διερμηνείς.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αν κάποιος από τους δικαιοπρακτούντες ή τους αντι­ προσώπους τους αγνοεί, κατά την κρίση του συμ­ βολαιογράφου, την ελληνική γλώσσα, προσλαμβάνεται διερμηνέας για μετάφραση γενικά των δηλώσεών του από την ξένη γλώσσα στην ελληνική και το αντίθετο, κα­ θώς και του περιεχομένου του συμβολαίου από την ελ­ ληνική στην ξένη γλώσσα. Ο διερμηνέας ορκίζεται ενώ­ πιον του συμβολαιογράφου, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ότι θα ασκή­ σει πιστά τα καθήκοντά του. Προκειμένου για γλώσσα που είναι πολύ λίγο γνωστή, μπορεί να προσληφθεί σύμφωνα με τα παραπάνω διερ­ μηνέας του διερμηνέα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Εάν κάποιος από τους δικαιοπρακτούντες ή τους αντιπροσώπους τους είναι κωφός ή άλαλος ή κωφά­ λαλος, γνωρίζει όμως ανάγνωση και γραφή, οι δηλώσεις, ερωτήσεις και τυχόν παρατηρήσεις γίνονται: α) γραπτά προς τον κωφό, ο οποίος απαντά προφορικά, β) προφορικά προς τον άλαλο, ο οποίος απαντά γρα­ πτά, γ) γραπτά προς τον κωφάλαλο, ο οποίος απαντά γρα­ πτά. Στις περιπτώσεις αυτές οι γραπτές ερωτήσεις και απαντήσεις επισυνάπτονται στο συμβόλαιο, πριν δε από την υπογραφή του το συμβόλαιο διαβάζεται από τον κω­ φό ή τον κωφάλαλο και γίνεται σχετική αναφορά σε αυτό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Εάν ο κωφός ή ο άλαλος ή ο κωφάλαλος δεν γνωρίζει ανάγνωση ή γραφή ή αδυνατεί για οποιονδήποτε λόγο να υπογράφει, προσλαμβάνεται ως διερμηνέας του πρό­ σωπο που να μπορεί να συνεννοηθεί μαζί του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι κατά τα ανωτέρω διερμηνείς προσυπογράφουν το σχετικό συμβόλαιο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η μη τήρηση των ανωτέρω διατάξεων επιφέρει ακυ­ ρότητα του εγγράφου.

Άρθρο 11Τρόπος κατάρτισης συμβολαιογραφικών εγγράφων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το συμβολαιογραφικό έγγραφο γράφεται ευανάγνω­ στα στα ελληνικά με οποιοδήποτε γραφικό μέσο και ανε­ ξίτηλη γραφική ύλη σε συνέχεια, χωρίς κενά διαστήματα, παρεισγραφές, ξέσματα και συγκοπές ή χρησιμοποίηση μεσοστίχων. Τυχόν κενά διαστήματα συμπληρώνονται με γραμμή. Οι αριθμοί που δηλώνουν κρίσιμη χρονολογία, καθώς και ουσιώδη στοιχεία του εγγράφου, γράφονται και ολογράφως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Κάθε διαγραφή ή καθαρογραφή μιας ή περισσότε­ ρων λέξεων ή αριθμών γίνεται με σχετική αναφορά, είτε στη συνέχεια των διαγραφομένων ή καθαρογραμμένων λέξεων ή αριθμών είτε με παραπομπή στο περιθώριο, χω­ ρίς να εξαλείφονται οι λέξεις ή οι αριθμοί και στις δύο δε περιπτώσεις σημειώνεται ο αριθμός τους και υπογραμ­ μίζονται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Κάθε άλλη μεταβολή ή προσθήκη γίνεται με πα­ ραπομπή στο περιθώριο ή στο τέλος του εγγράφου, μετά το χώρο που προορίζεται για υπογραφές.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Πριν από την υπογραφή του το έγγραφο διαβάζεται στα πρόσωπα που εμφανίζονται και συμπράττουν και υπο­ γράφεται από αυτά και το συμβολαιογράφο. Αναφορά γι' αυτό γίνεται στο τέλος. Οι υπογραφές των αναφερόμενων προσώπων και του συμβολαιογράφου τίθενται σε κάθε φύλλο, κάτω από τις παραπομπές, καθώς και στο τέλος του εγγράφου. Σε περίπτωση κατά την οποία ένας από τους εμφανισθέντες δηλώσει ότι αδυνατεί να υπογράψει, γίνεται σχετική αναφορά στο τέλος του συμβολαίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Κάθε φορά που ο χώρος σε κάθε φύλλο ή κάτω από τις παραπομπές δεν επαρκεί για τις υπογραφές όλων των προσώπων που εμφανίζονται και συμπράττουν, τα πρό­ σωπα αυτά ορίζουν δύο από αυτούς, οι οποίοι θα υπογράψουν και γίνεται σχετική αναφορά στο τέλος του συμβολαίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Το πρωτότυπο, τα αντίγραφα και τα απόγραφα των συμβολαίων σφραγίζονται με τη σφραγίδα του συμ­ βολαιογράφου σε κάθε υπογραφή αυτού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Η διάταξη του άρθρου 42 του Ν.Δ. 3026/1954, όπως ισχύει, δεν έχει εφαρμογή σε δικαιοπραξίες για τον συμ­ βαλλόμενο που έχει την ιδιότητα δικαστικού ή εισαγγε­ λικού λειτουργού παντός βαθμού, του κύριου προσω­ πικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, συμ­ βολαιογράφου ή υποθηκοφύλακα.

Άρθρο 12Υποχρεώσεις για τη φύλαξη των συμβολαιογραφικών εγγράφων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο συμβολαιογράφος οφείλει να φυλάσσει τα πρωτό­ τυπα των συμβολαίων που συντάσσει μαζί με τα συνημ­ μένα σε αυτά έγγραφά τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Σε περίπτωση κατάσχεσης πρωτοτύπου ή συνημ­ μένου σε αυτό εγγράφου, που ενεργείται σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις του Κώδικα Ποινικής ή Πολιτικής Δικονομίας, ο συμβολαιογράφος στα χέρια του οποίου έγινε η κατάσχεση εκδίδει αντίγραφο,το οποίο επικυρώνεται από τον ίδιο και από εκείνον που ενήργησε την κατάσχεση.Το αντίγραφο επέχει θέση πρωτοτύπου και φυλάσσεται από το συμβολαιογράφο μέχρι να επι­ στραφεί σε αυτόν το πρωτότυπο.

Άρθρο 13Έκδοση αντιγράφων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο συμβολαιογράφος χορηγεί αντίγραφα των συμβο­ λαίων ή άλλων εγγράφων που κατέχει στους δικαιοπρα­ κτήσαντες, στους καθολικούς ή ειδικούς διαδόχους τους, σε κάθε τρίτο εφόσον το συμβολαιογραφικό έγγραφο καταχωρήθηκε σε δημόσια βιβλία ή δημοσιεύθηκε από αρμόδιες αρχές ή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τρίτος, που έχει έννομο συμφέρον, μπορεί να λάβει τα πα­ ραπάνω έγγραφα κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα πρωτοδικών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Δε χορηγείται αντίγραφο δημόσιας διαθήκης πριν από τη δημοσίευσή της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών, μετά γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, καθορίζονται τα δικαιώματα που εισπράττει ο συμβολαιογράφος για τα αντίγραφα που εκδίδει για χρήση των δημοσίων αρχών, καθώς και ο τρόπος καταβολής τους.

Άρθρο 14Ευρετήριο συμβολαιογραφικών εγγράφων.

Ο συμβολαιογράφος τηρεί βιβλίο (ευρετήριο) στο οποίο καταχωρίζονται αμέσως μετά την υπογραφή τους με αύξοντα αριθμό όλα τα συντασσόμενα έγγραφα. Ο αύ­ ξων αριθμός σημειώνεται και στο πρωτότυπο του αντί­ στοιχου εγγράφου. Αναγράφονται επίσης σε αυτό η χρονολογία υπογραφής της πράξης, το ονοματεπώνυμο και το επάγγελμα των δικαιοπρακτούντων, το αντικείμενο της πράξης και τα ποσά των τελών και δικαιωμάτων. Στην τελευταία στήλη κάθε καταχώρησης υπογράφουν οι εμφανισθέντες αν η πράξη υπογράφηκε στο γραφείο του συμβολαιογράφου. Το βιβλίο αυτό αριθμείται κατά σελίδες και θεωρείται από τον ειρηνοδίκη.

Άρθρο 15Υποχρέωση υποβολής στατιστικών πινάκων.

Ο συμβολαιογράφος υπέχει υποχρέωση να υποβάλλει μέσα στο πρώτο τρίμηνο κάθε έτους στο Υπουργείο Δι­ καιοσύνης στατιστικό πίνακα, που περιέχει κατά είδος και αριθμό τις πράξεις που συνέταξε το προηγούμενο έτος.

Άρθρο 16Βιβλία που τηρεί ο συμβολαιογράφος.

Τα βιβλία που τηρούνται από τους συμβολαιογράφους, εκτός από το ευρετήριο του άρθρου 14, καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, που προσδιορίζει τον τύπο και τον τρόπο τήρησής τους. Έως την έκδοση του προεδρικού αυτού διατάγματος ισχύουν οι κείμενες διατάξεις.

Άρθρο 17Καθορισμός θέσεων συμβολαιογράφων. Για τη σύσταση θέσεων συμβολαιογράφων, την αύξηση ή τη μείωση τηρείται η ακόλουθη διαδικασία:ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου κάθε τέταρ­ του έτους ο Υπουργός Δικαιοσύνης απευθύνει ερώτημα στους εισαγγελείς εφετών για να αποφανθεί επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τον πρόεδρο εφετών ή το νόμιμο αναπληρωτή του, από δύο εφέτες και δύο συμ­ βολαιογράφους και με γραμματέα το γραμματέα του εφε­ τείου, για τον αριθμό των θέσεων των συμβολαιογράφων στην κάθε ειρηνοδικειακή περιφέρεια της αρμοδιότητάς τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν στην έδρα του εφετείου εδρεύει Συμβολαιογραφι­ κός Σύλλογος, στην επιτροπή της παραγράφου 1 μετέχει ο πρόεδρος του Συλλόγου και ένας συμβολαιογράφος που ορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο του αρμόδιου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, διαφορετικά και οι δύο συμβολαιογράφοι ορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο του αρμόδιου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στην επιτροπή μετέχει χωρίς ψήφο και ο εισαγγελέας εφετών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Για τη διαμόρφωση της πρότασης του εισαγγελέα εφετών και της απόφασης της επιτροπής της παρα­ γράφου 1 του παρόντος άρθρου λαμβάνονται υπόψη προτάσεις των αρμόδιων εισαγγελέων πρωτοδικών της περιφέρειας του εφετείου, των αρμόδιων Συμβολαιογρα­ φικών Συλλόγων, της Συντονιστικής Επιτροπής Συμ­ βολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, στατιστικές και ετήσιοι πίνακες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας για την αύξηση ή τη μείωση του πληθυσμού κά­ θε ειρηνοδικειακής περιφέρειας, οι συγκριτικοί πίνακες των Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αριθμό των συμβολαιογράφων σε όποια ισχύει ο θεσμός, η αστική ή τουριστική ανάπτυξη κάθε ειρηνοδικειακής περιφέρειας, ο όγκος των συναλλαγών, η οικοδομική δραστηριότητα και ό,τι θεωρείται πρόσφορο για την απεικόνιση της πραγ­ ματικής κατάστασης που επηρεάζει θετικά ή αρνητικά τη σύσταση, την αύξηση ή τη μείωση του αριθμού των θέσε­ ων των συμβολαιογράφων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη του ερωτήματος ο ει­ σαγγελέας εφετών διαβιβάζει το σχετικό φάκελο, με γρα­ πτή εισήγησή του, στον πρόεδρο της επιτροπής, ο οποίος ορίζει έναν από τους εφέτες ως εισηγητή. Μέσα σε ένα μήνα από τον ορισμό του εισηγητή συνέρχεται η επι­ τροπή, η οποία αποφασίζει με πλήρως αιτιολογημένη απόφαση για τη σύσταση θέσης συμβολαιογράφου ή την αύξηση ή μείωση του αριθμού των θέσεων αυτών σε ει­ ρηνοδικειακή περιφέρεια της αρμοδιότητάς της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η απόφαση της προηγούμενης παραγράφου υπο­ βάλλεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος, μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη αυτής, μπορεί να διαφωνήσει. Αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία, η απόφαση καθίσταται υποχρεωτική.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Αν ο Υπουργός Δικαιοσύνης διαφωνήσει με την από­ φαση της επιτροπής, ο σχετικός φάκελος υποβάλλεται από τον εισαγγελέα εφετών εντός δεκαπέντε ημερών στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος αναθέτει σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να εισαγάγει τη δια­ φωνία με τη διατύπωση δικής του πρότασης για να αποφανθεί επιτροπή, στην οποία προεδρεύει αντιπρόε­ δρος του Αρείου Πάγου και μετέχουν δύο αρεοπαγίτες οριζόμενοι από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο πρόε­ δρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών ­ Πει­ ραιώς ­ Αιγαίου και Δωδεκανήσου και ο πρόεδρος του αντίστοιχου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου στην περιφέ­ ρεια του οποίου ανέκυψε η ανωτέρω διαφωνία ή οι νό­ μιμοι αναπληρωτές τους και ως γραμματέας, ο γραμμα­ τέας του Αρείου Πάγου. Στην περίπτωση κατά την οποία η διαφωνία αφορά το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών ­ Πειραιώς ­ Αιγαίου και Δωδεκανήσου, στην επι­ τροπή μετέχει ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλ­ λόγου Θεσσαλονίκης. Η απόφαση της επιτροπής αυτής είναι δεσμευτική για τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει δικαίωμα αυξομείω­ σης των θέσεων που περιέχονται στις αποφάσεις των επι­ τροπών των παραγράφων 1 και 7 του παρόντος άρθρου, μέχρι ποσοστού είκοσι πέντε τοις εκατό (25%).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Σε νησιά με πληθυσμό πάνω από χίλιους κατοίκους συνιστάται θέση συμβολαιογράφου. Σε περίπτωση μείω­ σης του αριθμού των συμβολαιογράφων σε μία ειρηνοδι­ κειακή περιφέρεια οι ήδη υπηρετούντες συμβολαιο­ γράφοι διατηρούνται ως υπεράριθμοι μέχρι να αποχω­ ρήσουν με οποιονδήποτε τρόπο ή να συνταξιοδοτηθούν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Για τη σύσταση, αύξηση ή μείωση θέσεων συμ­ βολαιογράφων εκδίδεται κατά τα ανωτέρω προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Η αμοιβή των μελών των επιτροπών των παραγρά­ φων 1 και 7 του παρόντος άρθρου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών και βαρύνει τον ειδικό λογαριασμό του άρθρου 30 του Ν. 4507/1966.

Άρθρο 18Κάλυψη κενών θέσεων.

Οι κενές θέσεις συμβολαιογράφων καλύπτονται με δια­ γωνισμό και με μετάθεση. Με μετάθεση καλύπτεται ποσοστό μέχρι το είκοσι τοις εκατό (20%) των θέσεων που υπάρχουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους κάθε ειρηνοδικειακής περιφέρειας και το υπόλοιπο ποσοστό με διαγωνισμό. Κατά τον υπολογισμό του ποσοστού του είκοσι τοις εκα­ τό (20%), εφόσον το υπόλοιπο είναι από 0,6 και άνω, θεω­ ρείται ως ακέραιη μονάδα και κάτω από αυτό παραλείπε­ ται. Όσες θέσεις παραμείνουν κενές, για οποιονδήποτε λόγο, καλύπτονται το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις δια­ τάξεις του παρόντος άρθρου. ΚΕΦΑΜΑΙΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΟΜΑΙΟΓΡΑΦΟΥ

Άρθρο 19Γενικά προσόντα διορισμού.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Συμβολαιογράφος διορίζεται, αφού τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία επιλογής, όποιος έχει την ελληνική ιθαγένεια και πτυχίο νομικού τμήματος νομικής σχολής ημεδαπού Πανεπιστημίου ή πτυχίο νομικού τμήματος νομικής σχολής αλλοδαπού Πανεπιστημίου αναγνωρισμένο ως ισότιμο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Έλληνες το γένος που δεν έχουν την ελληνική ιθα­ γένεια μπορούν να διοριστούν συμβολαιογράφοι, σύμ­ φωνα με τις περιπτώσεις που προβλέπονται από ειδικούς νόμους, εφόσον διαθέτουν τα προσόντα της προηγού­ μενης παραγράφου.

Άρθρο 20Ειδικά προσόντα διορισμού.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Συμβολαιογράφος διορίζεται, αφού τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία επιλογής, εκείνος που διατελεί ή διετέλεσε επι δύο χρόνια δικηγόρος ή δικαστικός λειτουργός οποιου­ δήποτε κλάδου και βαθμού ή άμισθος υποθηκοφύλακας ή εκείνος που είχε την ιδιότητα του συμβολαιογράφου για μία τουλάχιστον διετία και την απέβαλε λόγω παραίτη­ σης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Σε περίπτωση υπηρεσίας του υποψηφίου με πολλές ιδιότητες, η απαιτούμενη σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο διετία υπολογίζεται αθροιστικά.

Άρθρο 21Ηλικία διοριζομένου.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Συμβολαιογράφος διορίζεται όποιος έχει συμπληρώ­ σει το 28ο έτος και δεν έχει υπερβεί το 42ο έτος της ηλι­ κίας του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου ως ημέρα γέννησης λαμβάνεται υπόψη η πραγματική, που αποδεικνύεται με ληξιαρχική πράξη, η οποία έχει συνταχθεί το αργότερο μέσα σε ενενήντα ημέρες από την ημέρα της γέννησης. Εάν δεν συντάχθηκε ληξιαρχική πράξη, σύμφωνα με τα παραπάνω, ως ημέρα της γέννη­ σης θεωρείται η 1η Ιανουαρίου του έτους γέννησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το έτος γέννησης, σε περίπτωση έλλειψης ληξιαρχι­ κής πράξης σύμφωνα με τα παραπάνω, αποδεικνύεται για τους άρρενες από το μητρώο αρρένων και για τις θήλεις από το γενικό μητρώο των δημοτών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Σε περίπτωση πολλών εγγραφών στα μητρώα επι­ κρατεί η πρώτη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Δικαστικές αποφάσεις ή διοικητικές πράξεις που διορθώνουν την ηλικία ή την εγγραφή στο μητρώο δεν λαμβάνονται υπόψη.

Άρθρο 22Ειδικές διατάξεις για δικαστικούς λειτουργούς και δικηγόρους.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Δικαστικοί λειτουργοί δεν μπορούν να διοριστούν συμβολαιογράφοι της περιφέρειας του πρωτοδικείου που υπηρετούν κατά το χρόνο της αποχώρησής τους από τη δικαστική υπηρεσία, πριν περάσουν πέντε χρόνια από αυτήν, πλην της περιφέρειας των Πρωτοδικείων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η αποδοχή από το δικηγόρο ή τον άμισθο υποθηκο­ φύλακα του διορισμού του ως συμβολαιογράφου συνε­ πάγεται αυτοδίκαια την αποβολή της ιδιότητάς του αυτής από την ορκωμοσία του ως συμβολαιογράφου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Συμβολαιογράφος, που παραιτήθηκε ή του οποίου ακυρώθηκε ο διορισμός, επαναδιορίζεται δικηγόρος στο Σύλλογο όπου ήταν μέλος πριν από το διορισμό του ως συμβολαιογράφου, κατά παρέκκλιση των σχετικών δια­ τάξεων του Κώδικα «Περί δικηγόρων», αν η παραίτηση ή η ακύρωση λάβει χώρα εντός του διαστήματος οκτώ (8) ετών από του διορισμού του ως συμβολαιογράφου.

Άρθρο 23Κωλύματα διορισμού. Δεν διορίζεται συμβολαιογράφος:ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Όποιος δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή δεν έχει απαλλαγεί από αυτές νόμιμα ή όποιος καταδικάστηκε αμετάκλητα για λιποταξία ή ανυ­ ποταξία με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Όποιος δεν είναι γραμμένος στα μητρώα αρρένων και προκειμένου περί γυναικών στα γενικά μητρώα των δημοτών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Όποιος λόγω αμετάκλητης καταδίκης έχει στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα, όσο χρόνο διαρκεί η στέρη­ ση αυτή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Όποιος έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργη­ μα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Όποιος έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για πλημμέλη­ μα σε ποινή φυλάκισης για τις πράξεις κλοπής (άρθρα 372 και 373 Π.Κ.), απάτης (άρθρο 386 Π.Κ.), υπεξαίρεσης κοινής ή στην υπηρεσία (άρθρα 375 και 258 Π.Κ.), εκβία­ σης (άρθρο 385 Π.Κ.), πλαστογραφίας (άρθρο 216 Π.Κ.), πλαστογραφίας πιστοποιητικών (άρθρο 217 Π.Κ.), πλα­ στογραφίας και κατάχρησης ενσήμων (άρθρο 218 Π.Κ.), ψευδούς βεβαίωσης και νόθευσης (άρθρο 242 Π.Κ.), ψευδορκίας και ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης (άρθρα 224 και 225 Π.Κ.), παραπλάνησης σε ψευδορκία (άρθρο 228 Π.Κ.), απιστίας (άρθρο 390 Π.Κ.), απιστίας δικηγόρου (άρθρο 233 Π.Κ.), απιστίας σχετικής με την υπηρεσία (άρθρο 256 Π.Κ.), δωροδοκίας (άρθρα 235, 236 και 237 Π.Κ.), καταπίεσης (άρθρο 244 Π.Κ.), υφαρπαγής ψευ­ δούς βεβαίωσης (άρθρο 220 Π.Κ.), υπεξαγωγής εγ­ γράφου (άρθρο 222 Π.Κ.), παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου (άρθρο 252 Π.Κ.), παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 Π.Κ.), αδικήματος κατά των ηθών (άρθρα 336 έως 353 Π.Κ.), παράβασης της νομοθεσίας περί ναρκω­ τικών (Ν. 1729/1987, όπως εκάστοτε ισχύει), λαθρε­ μπορίας (Ν. 1165/1918, όπως ισχύει), τοκογλυφίας (άρ­ θρο 404 Π.Κ.), περί μεσαζόντων (Ν. 5227/1931), καθώς επίσης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (Ν. 2331/1996 όπως εκάστοτε ισχύει).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Όποιος τελεί σε δικαστική συμπαράσταση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Όποιος έχει παυθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση από θέση δημοσίου υπαλλήλου ή υπαλλήλου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, δικαστικού λειτουργού, υποθηκοφύλακα και συμβολαιογράφου λόγω ποινικής καταδίκης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Όποιος έχει απολυθεί τελεσίδικα με απόφαση αρμό­ διου συμβουλίου για πειθαρχικούς λόγους από θέση δημοσίου υπαλλήλου ή υπαλλήλου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, δικαστικού λειτουργού, υποθηκοφύ­ λακα και συμβολαιογράφου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Όποιος πάσχει από νόσο που τον καθιστά ανίκανο για να ασκήσει τα καθήκοντα του συμβολαιογράφου, εφόσον η νόσος πιστοποιείται από την αρμόδια υγειονομική επι­ τροπή για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Άρθρο 24Κρίσιμος χρόνος προσόντων και κωλυμάτων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο υποψήφιος πρέπει κατά την ημέρα έναρξης του διαγωνισμού, όπως αυτή ορίζεται με την προκήρυξη και κατά την ημέρα του διορισμού του να συγκεντρώνει τα προσόντα των άρθρων 19, 20 και 22 του παρόντος, ενώ τα κωλύματα του άρθρου 23 δεν πρέπει να συντρέχουν στο πρόσωπό του κατά τα ίδια χρονικά σημεία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ειδικά τη νόμιμη ηλικία του άρθρου 21 πρέπει να έχει ο υποψήφιος κατά το χρόνο έναρξης του διαγωνισμού που ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο.

Άρθρο 25Εισαγωγικός διαγωνισμός υποψήφιων συμβολαιογράφων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, που εκδί­ δεται έως το τέλος Ιανουαρίου κάθε έτους και δημοσιεύ­ εται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προκηρύσσεται πανελλήνιος εισαγωγικός διαγωνισμός για την πλήρωση κενών θέσεων συμβολαιογράφων. Ο διαγωνισμός διενερ­ γείται στις έδρες των κατά τόπους εφετείων το μήνα Μάρ­ τιο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στην προκήρυξη ορίζεται συνολικός αριθμός θέσεων που θα πληρωθούν σε κάθε ειρηνοδικειακή περιφέρεια των εφετείων της χώρας, με βάση τις κενές θέσεις που υπάρχουν την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, ο χρόνος έναρξης του διαγωνισμού, τα εξεταστικά κέ­ ντρα όπου θα διενεργηθεί ο διαγωνισμός, ο διορισμός επιτηρητών και κάθε άλλο θέμα σχετικό με το διαγωνισμό. Η δαπάνη που θα απαιτηθεί για αμοιβές των μελών των επιτροπών και τα έξοδα διενέργειας του διαγωνισμού καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομι­ κών και Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η εν λόγω δαπάνη, όπως αυτή προσδιορίζεται στην κοινή υπουργική απόφαση, βαρύνει τους υποψηφίους αναλόγως του αριθμού τους και προκαταβάλλεται στο γραμματέα ως παράβολο για τη συμμετοχή τους στο δια­ γωνισμό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

α) Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να είναι υποψήφιος μόνο για μία περιφέρεια ειρηνοδικείου. β) Ο υποψήφιος, που προτίθεται να διαγωνισθεί, κατα­ θέτει στο γραμματέα της έδρας του εφετείου στην περι­ φέρεια του οποίου εμπίπτει το ειρηνοδικείο για το οποίο δήλωσε προτίμηση, αίτηση συμμετοχής στην οποία επι­ συνάπτονται: αα) Τα παραστατικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη συνδρομή των γενικών και ειδικών προσόντων και την έλειψη των κωλυμάτων των άρθρων 19, 20, 21, 22 και 23 του παρόντος Κώδικα. ββ) Απόδειξη καταβολής του παραβόλου της παρα­ γράφου 3. γ) Ο γραμματέας του εφετείου οφείλει την επόμενη ημέρα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δι­ καιολογητικών να τα διαβιβάσει στο γραμματέα της επι­ τροπής των εξετάσεων. δ) Η επιτροπή εξετάσεων της έδρας του εφετείου ελέγ­ χει τα δικαιολογητικά των υποψηφίων και αποφασίζει με αιτιολογημένη απόφασή της, που είναι τελεσίδικη, τη συμμετοχή ή τον αποκλεισμό του υποψηφίου από το δια­ γωνισμό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

α) Ο εισαγωγικός διαγωνισμός διενεργείται από τρι­ μελή επιτροπή, η οποία αποτελείται από έναν πρόεδρο εφετών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων, έναν ει­ σαγγελέα εφετών και ένα συμβολαιογράφο. β) Οι δικαστικοί λειτουργοί ορίζονται με τους αναπλη­ ρωτές τους από τον προϊστάμενο των υπηρεσιών του δι­ καστηρίου όπου υπηρετούν. Ο συμβολαιογράφος, ως μέλος της επιτροπής, είναι ο πρόεδρος του συμβολαιο­ γραφικού συλλόγου του τόπου όπου διενεργείται ο δια­ γωνισμός ή συμβολαιογράφος που ορίζεται από το διοι­ κητικό συμβούλιο του αντίστοιχου συλλόγου, με την προϋπόθεση στην τελευταία αυτή περίπτωση ότι ο συμ­ βολαιογράφος έχει συμπληρώσει δεκαετή τουλάχιστον υπηρεσία από την απόκτηση της άδειας άσκησης του λειτουργήματός του και δεν έχει τιμωρηθεί για ποινικά αδικήματα ή πειθαρχικές παραβάσεις των άρθρων 23 και 43 του παρόντος, τα οποία επισύρουν την οριστική ή προσωρινή παύση του συμβολαιογράφου. Με την ίδια απόφαση και υπό τις αυτές προϋποθέσεις του προηγού­ μενου εδαφίου ορίζεται συμβολαιογράφος αναπληρω­ τής των πιο πάνω προσώπων. γ) Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο πρόεδρος εφετών. Χρέη γραμματέα εκτελεί δικαστικός υπάλληλος του τόπου όπου διενεργείται ο διαγωνισμός, τον οποίο ορίζει ο πρόεδρος της επιτροπής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

α) Ο εισαγωγικός διαγωνισμός περιλαμβάνει δύο στά­ δια: προκριματικό και τελικό. Κατά το προκριματικό στά­ διο οι υποψήφιοι εξετάζονται σε θέματα: αα) Αστικού Δικαίου, ββ) Εμπορικού Δικαίου, γγ) Πολιτικής Δικο­ νομίας, δδ) Κώδικα Συμβολαιογράφων, εε) ειδικών νόμων της Οροφοκτησίας και Κάθετης Ιδιοκτησίας, του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, Δασικού Κώδικα, Φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων από οποιαδήποτε αιτία και Τελών Χαρτοσήμου. Τα θέματα λαμβάνονται από την ύλη τη σχετική με τα καθήκοντα του συμβολαιογράφου και η εξέ­ ταση των μαθημάτων γίνεται με συνθετική παρουσίαση πρακτικού θέματος και ερωτημάτων θεωρητικού χαρα­ κτήρα. β) Ο διαγωνισμός κατά το προκριματικό στάδιο είναι ενι­ αίος για όλη τη χώρα και γίνεται κατά την αυτή ημέρα και ώρα για τις περιφέρειες όλων των εφετείων ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της παραγράφου 5α του πα­ ρόντος. Η επιτροπή ορίζει, σε περίπτωση ανάγκης αλλα­ γής εξεταστικού κέντρου, το οίκημα όπου θα διενεργηθεί ο διαγωνισμός με απόφασή της, που τοιχοκολλάται στο κατάστημα του εφετείου και στα γραφεία του οικείου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημέρα του διαγωνισμού και απο­ στέλλεται με το ταχύτερο μέσο προς την κεντρική επι­ τροπή εξετάσεων της περιπτώσεως γ' αυτής της παρα­ γράφου. γ) Τα θέματα του προκριματικού σταδίου είναι κοινά για τους υποψηφίους όλης της χώρας και διατυπώνονται από κεντρική επιτροπή εξετάσεων συμβολαιογράφων. δ) Η κεντρική αυτή επιτροπή είναι πενταμελής και αποτελείται από: έναν (1) αρεοπαγίτη ως πρόεδρο, ορι­ ζόμενο με τον αναπληρωτή του από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, έναν (1) πρόεδρο εφετών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων, έναν (1) εισαγγελέα εφετών, έναν (1) καθηγητή νομικού τμήματος της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που ορίζεται από τον Υπουρ­ γό Δικαιοσύνης με τον αναπληρωτή του και τον πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αι­ γαίου και Δωδεκανήσου ή συμβολαιογράφο του αυτού Συλλόγου. Ο πρόεδρος εφετών, ο εισαγγελέας εφετών και ο συμβολαιογράφος, με τους αναπληρωτές τους, ορίζονται με βάση τα όσα διαλαμβάνονται στην παρά­ γραφο 5β του παρόντος άρθρου. Καθήκοντα γραμματέα της κεντρικής επιτροπής εξετάσεων εκτελεί ο προϊστά­ μενος του τμήματος συμβολαιογράφων του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Η κεντρική επιτροπή εξετάσεων καθορίζει το πρόγραμμα της γραπτής δοκιμασίας, το οποίο και γνω­ στοποιεί στους προέδρους των επιτροπών εξετάσεων, συνέρχεται την ημέρα του διαγωνισμού πριν από την έναρξή του σε αίθουσα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και σε μυστική συνεδρίασή της συντάσσει από κοινού τον πίνακα των θεμάτων, τον οποίο αποστέλλει αμέσως με τη­ λεομοιότυπο (FΑΧ) στους προέδρους των εξεταστικών επιτροπών της χώρας. Επίσης, συντάσσει αμέσως και τον αντίστοιχο πίνακα των ορθών απαντήσεων, τον οποίο αποστέλλει κατά τον ίδιο τρόπο μετά τη λήξη του καθορι­ σμένου για το πέρας του διαγωνισμού χρόνου. Οι πίνακες αυτοί με το πρακτικό συνεδρίασης της κεντρικής επι­ τροπής εξετάσεων φυλάσσονται στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης με φροντίδα του γραμματέα της. Η κεντρική επιτροπή εξετάσεων συγκροτείται με πράξη του Υπουργού Δικαιοσύνης, στην οποία καθορί­ ζονται οι λεπτομέρειες της λειτουργίας της και ο τρόπος αμοιβής των μελών της. ε) Η εξέταση κατά το προκριματικό στάδιο είναι γραπτή και μυστική και ενεργείται με χωριστά θέματα για καθεμία από τις πιο πάνω υπό στοιχεία 6α κατηγορίες μαθημάτων. Οι ενδείξεις των ατομικών στοιχείων των υποψηφίων κα­ λύπτονται με αδιαφανή ταινία, η οποία δεν αφαιρείται πα­ ρά μετά την οριστικοποίηση της βαθμολογίας του προκρι­ ματικού σταδίου. Με την ίδια αδιαφανή ταινία καλύπτεται και ο βαθμός κάθε βαθμολογητή και σε περίπτωση ανα­ βαθμολόγησης οι βαθμοί των προηγούμενων βαθμο­ λογητών και κάθε αναβαθμολογητή. Η επιτροπή εξετάσεων της παραγράφου 5α αυτού του άρθρου, αφού συγκεντρώσει τα γραπτά των διαγωνι­ ζομένων, προβαίνει στη βαθμολόγησή τους. Η βαθμολό­ γηση γίνεται χωριστά από κάθε βαθμολογητή για καθένα από τα πιο πάνω μαθήματα. Ο μέσος όρος των βαθμών των τριών βαθμολογητών για κάθε μάθημα αποτελεί το βαθμό του υποψηφίου στο μάθημα, εφόσον η απόκλιση από τη μεγαλύτερη μέχρι τη μικρότερη βαθμολογία δεν είναι μεγαλύτερη από μιάμιση (1 1/2) μονάδα. Αν η από­ κλιση αυτή είναι μεγαλύτερη, το γραπτό αναβαθμολογεί­ ται από τα μέλη της κεντρικής επιτροπής εξετάσεων, στον πρόεδρο της οποίας αποστέλλεται το δοκίμιο ή τα δοκί­ μια με τον πλέον ασφαλή τρόπο, με μέριμνα και ευθύνη του προέδρου της επιτροπής της παραγράφου 5α. Ο τε­ λικός βαθμός στο μάθημα είναι ο μέσος όρος της βαθ­ μολογίας των πέντε (5) αναβαθμολογητών, μελών της κεντρικής επιτροπής εξετάσεων. στ) Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναβαθ­ μολόγησης και την επιστροφή των δοκιμίων αποκαλύ­ πτονται τα ονόματα όλων των διαγωνισθέντων, αφού προηγουμένως μονογραφηθούν από τα μέλη της επι­ τροπής και καταρτίζονται κατ' αλφαβητική σειρά πίνακες με τη βαθμολογία κατά μάθημα κάθε υποψηφίου και χω­ ριστός πίνακας για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα να συμ­ μετάσχουν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού. Οι πίνα­ κες με επιμέλεια του γραμματέα αναρτούνται στη θέση των ανακοινώσεων της έδρας του εφετείου του τόπου όπου διενεργείται ο διαγωνισμός, αποστέλλονται χωρίς καθυστέρηση στους κατά τόπους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους και ανακοινώνονται υποχρεωτικά σε κάθε ενδιαφερόμενο που θα ζητήσει να πληροφορηθεί το αποτέλεσμα, με κάθε πρόσφορο τρόπο. ζ) Το άθροισμα του μέσου όρου των βαθμών στα «πέντε (5)» μαθήματα του προκριματικού σταδίου αποτελεί το βαθμό του υποψηφίου στην προκριματική δοκιμασία. η) Θεωρούνται ως επιτυχόντες στο προκριματικό στά­ διο, όσοι υποψήφιοι έλαβαν σύνολο βαθμολογίας στα πέντε (5) μαθήματα τριάντα πέντε (35) μονάδες, αλλά σε κανένα μάθημα δεν έλαβαν μέσο όρο κάτω από πέντε (5) μονάδες. θ) Τα γραπτά δοκίμια κάθε υποψηφίου είναι στη διάθε­ σή του για χρονικό διάστημα είκοσι ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του προκριματικού στα­ δίου. ι) Κατά το τελικό στάδιο, στο οποίο μετέχουν μόνο όσοι είχαν επιτύχει στο προκριματικό στάδιο, οι υποψήφιοι εξετάζονται στην ύλη που προβλέπεται για τις εξετάσεις του προκριματικού σταδίου. ια) Η αξιολόγηση της επίδοσης του υποψηφίου στην προφορική δοκιμασία γίνεται από κάθε μέλος της επι­ τροπής, το οποίο έχει δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων σε όλα τα μαθήματα και μετά το τέλος της εξέτασης βαθ­ μολογεί ιδιαιτέρως την επίδοση του υποψηφίου με ένα βαθμό για κάθε μάθημα. Ο μέσος όρος των βαθμών των τριών (3) βαθμολογητών για κάθε μάθημα αποτελεί το βαθμό του υποψηφίου στο μάθημα. Το άθροισμα του μέσου όρου των βαθμών στα πέντε μαθήματα αποτελεί το βαθμό του υποψηφίου στην προφορική δοκιμασία. ιβ) Στο τελικό στάδιο οι υποψήφιοι εξετάζονται προαι­ ρετικά σε μια έως δύο από τις ξένες γλώσσες αγγλική, γαλλική, γερμανική. Η εξέταση της ξένης γλώσσας είναι γραπτή και προφορική και γίνεται από μέλος της επι­ τροπής ή από τρίτο, κατά προτίμηση δικαστικό λειτουργό ή πανεπιστημιακό, που ορίζεται από την επιτροπή. Στην περίπτωση κατά την οποία στην έδρα του εφετείου δεν είναι εφικτή η διόρθωση δοκιμίων και η προφορική εξέτα­ ση των υποψηφίων μιας ή και περισσότερων από τις ξένες γλώσσες, η εξέταση, γραπτή και προφορική, γίνεται από τα μέλη της κεντρικής επιτροπής εξετάσεων ή από τρίτο που ορίζεται από την επιτροπή μεταξύ των προσώπων του προηγούμενου εδαφίου, στον πρόεδρο της οποίας απο­ στέλλονται τα δοκίμια, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην περίπτωση ε' αυτής της παραγράφου. Η γραπτή εξέταση συνίσταται σε μετάφραση κειμένου νομικού περιεχο­ μένου από την ελληνική στην ξένη γλώσσα και αντιστρό­ φως. Η προφορική εξέταση συνίσταται σε συνδιάλεξη με­ ταξύ του υποψηφίου και του εξεταστή επί θεμάτων νο­ μικού επίσης περιεχομένου. Ο μέσος όρος των βαθμών που κάθε υποψήφιος έλαβε στις εξετάσεις αυτές αποτελεί τη βαθμολογία του στην ξένη γλώσσα. ιγ) Το πρόγραμμα, η διαδικασία, τα εξεταστικά κέντρα διεξαγωγής του διαγωνισμού, ο τρόπος επιτήρησης, κα­ θώς και κάθε άλλο αναγκαίο στοιχείο, εφόσον δεν ορίζε­ ται διαφορετικά από την υπουργική απόφαση με την οποία προκηρύσσεται ο διαγωνισμός, καθορίζονται από την επιτροπή του διαγωνισμού με απόφασή της, που γνω­ στοποιείται κατά τον προσφορότερο κατά την κρίση της τρόπο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

α) Η βαθμολογική κλίμακα των εισιτηρίων εξετάσεων για όλες τις δοκιμασίες (προκριματικού και τελικού στα­ δίου) είναι μηδέν (0) έως δέκα (10). β) Για την εξαγωγή του τελικού βαθμού κάθε υποψη­ φίου πολλαπλασιάζεται ο βαθμός της προκριματικής δοκιμασίας (6.η) επί τρία (3) και στο αποτέλεσμα που θα προκύψει προστίθενται οι βαθμοί της προφορικής δοκι­ μασίας των πέντε (5) μαθημάτων. γ) Ο τελικός βαθμός προσαυξάνεται με μια κλασματική μονάδα 1/10 του βαθμού που θα λάβει ο υποψήφιος για καθεμία από τις ξένες γλώσσες πολλαπλασιαζόμενος επί τρία (3), εφόσον ο βαθμός επίδοσης στην κάθε ξένη γλώσσα είναι τουλάχιστον επτά (7) μονάδες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Από τους υποψηφίους διορίζονται σε κάθε ειρηνοδι­ κειακή περιφέρεια, με τη σειρά βαθμολογίας, τόσοι, όσες οι κενές θέσεις της προκήρυξης και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν λάβει στην προφορική βαθμολογία βαθμό κάτω από πέντε (5) μονάδες. Σε περίπτωση ισοβαθμίας γίνεται κλήρωση σε δημόσια συνεδρίαση: α) για την πλή­ ρωση της τελευταίας κενής θέσης και β) για τον ορισμό της σειράς διορισμού των υπολοίπων από τους ισοβαθμί­ σαντες στη θέση εκείνων από τους διορισθέντες οι οποίοι τυχόν δεν θα αποδεχτούν το διορισμό τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Ως προς την ανακοίνωση και γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του τελικού σταδίου ισχύουν τα όσα ορίζονται στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 6στ' του παρόντος για το προκριματικό στάδιο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Ενστάσεις κατά των πινάκων του προκριματικού και του τελικού σταδίου και μόνο για λόγους εσφαλμένου υπολογισμού των συντελεστών, οι οποίοι αναφέρονται στις αντίστοιχες περιπτώσεις ζ', η' και ιβ' της παρα­ γράφου 6, β' και γ' της παραγράφου 7 του παρόντος άρ­ θρου, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν στο γραμματέα της εξεταστικής επιτροπής εντός τριών ερ­ γάσιμων ημερών από την ανάρτηση των πινάκων. Εντός τριών ημερών από τη λήξη της τριήμερης προθεσμίας συνέρχεται η εξεταστική επιτροπή και αποφασίζει οριστι­ κά επί των ενστάσεων με αιτιολογημένη απόφασή της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Για το διαγωνισμό τηρούνται πρακτικά, τα οποία υπογράφονται από τον πρόεδρο, τα μέλη και το γραμμα­ τέα της εξεταστικής επιτροπής, τα οποία μαζί με τους πίνακες του προκριματικού και του τελικού σταδίου φυ­ λάσσονται στο αρχείο των κατά τόπους Συμβολαιογραφι­ κών Συλλόγων. Αντίγραφα των πρακτικών και των αντί­ στοιχων πινάκων μαζί με τα δικαιολογητικά τους υποβάλ­ λονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την οριστικοποίηση των αποτελε­ σμάτων με επιμέλεια του προέδρου της εξεταστικής επι­ τροπής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Οι διορισθέντες οφείλουν, μέσα σε ανατρεπτική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την επίδοση της σχε­ τικής πρόσκλησης, να δηλώσουν ότι αποδέχονται το διορισμό τους στο ειρηνοδικείο στο οποίο πέτυχαν και να προσκομίσουν μέσα στην ίδια προθεσμία τα απαραίτητα για το διορισμό τους δικαιολογητικά. Αν η παραπάνω προθεσμία παρέλθει άπρακτη, θεωρείται ότι αποποιήθη­ καν το διορισμό τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ορίζονται τα σχετι­ κά με την προκήρυξη του διαγωνισμού, τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλουν οι υποψήφιοι, το χρόνο υπο­ βολής τους, τον τρόπο του ελέγχου των προσόντων των υποψηφίων, την έκταση της εξεταστέας ύλης των μαθη­ ΦΕΚ 1885 μάτων της παραγράφου 6α του παρόντος άρθρου και γενικά τη διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού, κα­ θώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Μέχρι να εκδοθεί το διάταγμα ισχύουν οι κείμενες διατάξεις στα σημεία εκείνα που δεν τροποποιούνται με αυτόν το νόμο.

Άρθρο 26Διορισμός συμβολαιογράφων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο διορισμός του συμβολαιογράφου γίνεται με από­ φαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η απόφαση του διορισμού κοινοποιείται μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τη δημοσίευσή της με έγγραφο του Υπουργού Δικαιοσύνης, που επιδίδεται στο διοριζό­ μενο κατά τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στο έγγραφο αυτό τάσσεται και εύλογη προθεσμία, που δεν μπορεί να υπερβεί τις τριάντα (30) ημέρες, για την ορκωμοσία του διοριζόμενου και την ανάληψη υπηρε­ σίας. Σε περίπτωση παράλειψης καθορισμού αυτής της προθεσμίας, θεωρείται ότι υπάρχει προθεσμία των τριά­ ντα (30) ημερών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία της παραγράφου 2, η απόφαση για το διορισμό θεωρείται ότι επιδόθηκε την τριακοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της και από την ημέ­ ρα αυτή αρχίζει η προθεσμία των τριάντα (30) ημερών για την ορκωμοσία του διοριζόμενου και την ανάληψη των καθηκόντων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η ανάληψη των καθηκόντων του συμβολαιογράφου βεβαιώνεται με έκθεση εμφάνισης, που συντάσσεται ενώ­ πιον του γραμματέα του οικείου πρωτοδικείου, ο οποίος αποστέλλει χωρίς υπαίτια βραδύτητα αντίγραφο της έκ­ θεσης εμφάνισης και στον οικείο Συμβολαιογραφικό Σύλ­ λογο.

Άρθρο 27Ορκωμοσία ­ Ανάκληση διορισμού.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο διορισμός ολοκληρώνεται με τη δόση του όρκου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο όρκος των συμβολαιογράφων δίνεται σε δημόσια συνεδρίαση του αρμόδιου πολυμελούς πρωτοδικείου, μπορεί όμως να δοθεί και ενώπιον οποιουδήποτε άλλου δικαστηρίου, που ορίζεται από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η απόφαση για το διορισμό ανακαλείται, αν ο διορι­ ζόμενος δεν τον αποδέχθηκε είτε ρητά είτε σιωπηρά επει­ δή παρήλθε άπρακτη, από υπαιτιότητά του, η προθεσμία που τάσσεται στο προηγούμενο άρθρο για την ορκω­ μοσία και την ανάληψη καθηκόντων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Διορισμός που έγινε κατά παράβαση των διατάξεων του Κώδικα αυτού ανακαλείται το αργότερο εντός διετίας από τη δημοσίευσή του, εκτός αν ο συμβολαιογράφος προκάλεσε ή υποβοήθησε τον παράνομο διορισμό, οπό­ τε η ανάκληση γίνεται χωρίς χρονικό περιορισμό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Εκείνος του οποίου ο διορισμός ανακλήθηκε, σύμ­ φωνα με την προηγούμενη παράγραφο, υπέχει για το χρόνο που εξετέλεσε τα καθηκοντά του τις ευθύνες του συμβολαιογράφου και οι πράξεις του είναι έγκυρες.

Άρθρο 28Μετάθεση συμβολαιογράφου.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για την κάλυψη του ποσοστού των κενών θέσεων των συμβολαιογράφων με μετάθεση, σύμφωνα με το άρθρο 18 του παρόντος, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν σχετική αίτηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με ποινή του απαρα­ δέκτου αυτής, το μήνα Ιανουάριο κάθε έτους, στην οποία να φέρεται η συγκεκριμένη κενή θέση την οποία επι­ θυμούν να καταλάβουν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για τις αιτήσεις μεταθέσεων αποφασίζει το συμβού­ λιο των εφετών, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται η θέση για πλήρωση, μέσα στο μήνα Μάρτιο, μετά από ερώ­ τημα του Υπουργού Δικαιοσύνης που υποβάλλεται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους. Για τη λήψη απόφα­ σης μετάθεσης λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά: α) η αρ­ χαιότητα, β) σοβαροί λόγοι υγείας, γ) η οικογενειακή κα­ τάσταση του αιτούντος και δ) οι τίτλοι σπουδών. Η μετάθεση είναι υποχρεωτική για τον αιτούντα και εκτελείται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο μετατιθέμενος οφείλει να μεταβεί υποχρεωτικά στη νέα του θέση μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτόν της απόφασης για τη μετάθεσή του. Η αποχή από τα καθήκοντά του στη νέα θέση, μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής, επισύρει την ποινή της ορι­ στικής παύσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Επιτρέπεται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, που υποβάλλεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουα­ ρίου κάθε έτους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αμοιβαία μετάθεση συμβολαιογράφων ανεξάρτητα ειρηνοδικεια­ κής περιφέρειας, με την προϋπόθεση ότι οι αμοιβαία με­ τατιθέμενοι συμβολαιογράφοι θα έχουν θητεία ως συμ­ βολαιογράφοι τουλάχιστον πέντε (5) ετών και δεν θα έχουν υπερβεί το πεντηκοστό πέμπτο (55) έτος της ηλι­ κίας τους. Κατ' εξαίρεση των ανωτέρω, επιτρέπεται, οποτεδήποτε και ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις, η αμοιβαία με­ τάθεση συμβολαιογράφων που έχουν την έδρα τους σε κωμοπόλεις που έχουν πληθυσμό έως πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους και βρίσκονται εκτός έδρας πρωτοδι­ κείου, μετά από αίτηση και των δύο ενδιαφερομένων που υποβάλλεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης κατά μήνα Ιανουάριο κάθε έτους.

Άρθρο 29Κανονικές και εκπαιδευτικές άδειες.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Κάθε συμβολαιογράφος δικαιούται να πάρει κάθε χρόνο κανονική άδεια απουσίας δύο μηνών, συνεχή ή τμηματική και ενός ακόμη μηνός, αν συντρέχει εύλογη αιτία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η κανονική άδεια χορηγείται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου ή από το δικαστή που διευθύνει το πρωτοδι­ κείο, έπειτα από αίτηση του συμβολαιογράφου, στην οποία καθορίζει την ημέρα έναρξής της και υποδεικνύει τον αναπληρωτή του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αναπληρωτής δεν ορίζεται εφόσον η κανονική άδεια χορηγείται εφάπαξ ή τμηματικά από 1 έως 31 Αυγούστου. Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, μετά γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του οικείου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, καθορίζεται αριθμός συμβολαιογράφων σε ποσοστό τουλάχιστον 15% αυτών που υπηρετούν στην έδρα κάθε ειρηνοδικείου, οι οποίοι θα παραμείνουν υπο­ χρεωτικά στην έδρα τους το μήνα Αύγουστο. Όπου υπηρετούν λιγότεροι από πέντε (5) συμ­ βολαιογράφοι παραμένει κατά τον ίδιο μήνα υποχρεωτι­ κά στην έδρα του τουλάχιστον ένας. Ο συμβολαιογράφος υποβάλλει αντίγραφο της άδειας στον οικείο Συμβο­ λαιογραφικό Σύλλογο, μπορεί δε με δήλωσή του να ορί­ σει αναπληρωτή του από εκείνους που δεν κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας. Σε περίπτωση που δεν ορίσει ο ίδιος αναπληρωτή του και είναι αναγκαίος ο διορισμός αναπληρωτή, τούτον ορίζει ο οικείος Συμβολαιογραφικός Σύλλογος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η κυοφορούσα συμβολαιογράφος δικαιούται με αί­ τησή της να απέχει από την εκτέλεση των καθηκόντων της από την έναρξη του όγδοου μήνα κύησης. Προς τούτο χορηγείται άδεια από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία παρατείνεται επί δίμηνο μετά τον τοκετό κατόπιν αιτήσε­ ως της ενδιαφερομένης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, μετά γνώ­ μη του διοικητικού συμβουλίου του αρμόδιου Συμ­ βολαιογραφικού Συλλόγου, χορηγείται εκπαιδευτική άδεια μέχρι δύο χρόνια σε συμβολαιογράφο που επιθυμεί να ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Όποιος έλαβε εκπαιδευτική άδεια έχει υποχρέωση να προσκομίζει στο Σύλλογο αποδεικτικά στοιχεία προόδου στο τέλος κάθε εκπαιδευτικού έτους, άλλως διακόπτεται η άδεια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Όποιος έλαβε εκπαιδευτική άδεια δικαιούται να λάβει το ποσό της διανομής από τα κρατικά συμβόλαια που θα του καταβάλλεται αφού προσκομίσει πιστοποιητικό ανελ­ λιπούς παρακολούθησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Κατά τη διάρκεια κάθε είδους άδειας ο συμβολαιο­ γράφος δεν κωλύεται ο ίδιος να ασκεί τα καθήκοντά του.

Άρθρο 30Αναρρωτικές άδειες.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στους συμβολαιογράφους που ασθενούν ή έχουν ανάγκη ανάρρωσης χορηγείται από τον Υπουργό Δικαιο­ σύνης αναρρωτική άδεια, βάσει γνωμάτευσης της πρωτο­ βάθμιας για τους δημόσιους υπαλλήλους Υγειονομικής Επιτροπής. Η αναρρωτική άδεια, όταν χορηγείται ως συνεχής, δεν μπορεί να υπερβεί τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο αρμόδιος πρόεδρος του συμβουλίου ή ο δικαστής που διευθύνει το πρωτοδικείο ορίζει τον αναπληρωτή, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 2 του προηγούμενου άρθρου.

Άρθρο 31Αργία.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο συμβολαιογράφος που έχει στερηθεί την προσωπι­ κή του ελευθερία, μετά από βούλευμα ή δικαστική από­ φαση, τελεί αυτοδίκαια σε κατάσταση αργίας. Αν εκλείψει ο λόγος για τον οποίο επιβλήθηκε η αργία, ο συμβολαιογράφος επανέρχεται αυτοδίκαια στην ενεργό υπηρεσία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο συμβολαιογράφος που έχει παραπεμφθεί τελεσίδι­ κα για έγκλημα που επισύρει στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων ή ο συμβολαιογράφος κατά του οποίου υφί­ σταται εκκρεμής πειθαρχική δίωξη για αδίκημα που επι­ σύρει την ποινή της οριστικής παύσης μπορεί να τεθεί σε κατάσταση αργίας. Η θέση σε αργία γίνεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, μετά από απόφαση του τρι­ μελούς πειθαρχικού συμβουλίου, που επιλαμβάνεται ύστερα από ερώτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης, αρχίζει δε και παύει από την επομένη της κοινοποίησης της αντί­ στοιχης απόφασης. Δεν απαιτείται έκδοση απόφασης και ο συμβολαιο­ γράφος επανέρχεται αυτοδίκαια στην ενεργό υπηρεσία, αν εκδοθεί αμετάκλητη απαλλακτική απόφαση ή αμετά­ κλητο απαλλακτικό βούλευμα ή τελεσίδικη απαλλακτική πειθαρχική απόφαση. Για την αυτοδίκαιη αυτή επάνοδο του συμβολαιογρά­ φου στην ενεργό υπηρεσία συντάσσεται διαπιστωτική πράξη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο συμβολαιογράφος στον οποίο έχει επιβληθεί η ποινή της αργίας έχει υποχρέωση να απέχει από την άσκηση των καθηκόντων του. Για όσο χρόνο διαρκεί η κα­ τάσταση αργίας, αναπληρωτής του, για τις πράξεις του άρθρου 3 παράγραφος 5 του παρόντος Κώδικα, ορίζεται αυτεπάγγελτα από τον πρόεδρο του συμβουλίου ή το δι­ καστή που διευθύνει το πρωτοδικείο. Η παράβαση αυτής της υποχρέωσης αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα.

Άρθρο 32Παύση συμβολαιογράφου.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Εκτός από την περίπτωση της επιβολής της πειθαρχι­ κής ποινής της οριστικής παύσης, σύμφωνα με τις διατά­ ξεις του πειθαρχικού δικαίου, λόγω βαρέος πειθαρχικού παραπτώματος, ο συμβολαιογράφος παύεται, αν καταδι­ κάστηκε αμετάκλητα για κακούργημα ή σε ποινή φυλάκι­ σης για κάποιο πλημμέλημα από αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 23 παράγραφος 5 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Σχετικά με την παύση της προηγούμενης παρα­ γράφου, αποφασίζει το δικαστήριο που είναι αρμόδιο για την επιβολή της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύ­ σης. Η κίνηση της σχετικής διαδικασίας ενώπιον του δι­ καστηρίου του προηγούμενου εδαφίου είναι υποχρεωτι­ κή και ανήκει στον Υπουργό Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Μετά την κίνηση της διαδικασίας για την παύση του συμβολαιογράφου, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ορίζει ένα από τα μέλη του δικαστηρίου ως εισηγητή, ο οποίος συγκεντρώνει τα αναγκαία στοιχεία για βεβαίωση του λόγου για τον οποίο εισάγεται για παύση ο συμβολαιο­ γράφος και έχει δυνατότητα να εξετάσει μάρτυρες και να παραγγείλει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης. Ο ει­ σηγητής καλεί τον εγκαλούμενο να παράσχει εξηγήσεις και συντάσσει πόρισμα και υποβάλλει στον πρόεδρο του δικαστηρίου εμπεριστατωμένη έκθεση, που περιέχει και τη γνώμη του για την ουσία του θέματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ορίζει δικάσιμο, στην οποία καλείται ο εγκαλούμενος συμβολαιογράφος, με κλήση που περιέχει το λόγο της εισαγωγής του για παύ­ ση, καθώς και τα πραγματικά περιστατικά που συνιστούν αυτόν το λόγο, με λεπτομέρειες. Η κλήση επιδίδεται, σύμ­ φωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δεκαπέντε τουλάχιστον ημέρες πριν από την ορισμένη δικάσιμο. Η συζήτηση γίνεται σε δημόσια συνεδρίαση, κατά την οποία ο εγκαλούμενος μπορεί να παρίσταται και με πληρεξούσιο δικηγόρο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Το δικαστήριο προβαίνει σε γενικότερη εκτίμηση της καθόλου υπηρεσίας και συμπεριφοράς του εγκαλού­ μενου για παύση συμβολαιογράφου. Η απόφαση του δι­ καστηρίου, που δημοσιεύεται σε δημόσια συνεδρίασή του, επιδίδεται στον εισαχθέντα για παύση και αντίγραφό της υποβάλλεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η παύση του συμβολαιογράφου επέρχεται από την επομένη της επίδοσης σε αυτόν της αμετάκλητης απόφασης, εκδίδε­ ται δε σχετική με αυτό διαπιστωτική απόφαση του Υπουρ­ γού Δικαιοσύνης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η διάταξη του άρθρου 94 παράγραφος 2 του παρόντος εφαρμόζεται και στην περίπτωση αυτή.

Άρθρο 33Αποχώρηση λόγω ορίου ηλικίας.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο συμβολαιογράφος αποχωρεί υποχρεωτικά από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του εβδομηκοστού έτους της ηλικίας του, που αποδεικνύεται σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 21.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ως ημερομηνία γέννησης για την εφαρμογή της πα­ ραγράφου 1 θεωρείται η 1η Ιανουαρίου του έτους γέννη­ σης του αποχωρούντος, εφόσον δεν υφίσταται ληξιαρχι­ κή πράξη γέννησης που έχει εξαρχής συνταχθεί.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Όποιος αποχωρεί με τη συμπλήρωση του ορίου ηλι­ κίας, σύμφωνα με τα παραπάνω, παύει αυτοδίκαια να ασκεί τα καθήκοντά του. Για την αυτοδίκαιη αποχώρηση εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του Υπουργού Δι­ καιοσύνης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυ­ βερνήσεως.

Άρθρο 34Αποχώρηση λόγω νόσου.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αν ο συμβολαιογράφος καταστεί ανίκανος λόγω νόσου ή εξασθένησης του σώματος ή του νου να εκπλη­ ρώσει τα καθήκοντά του, πριν να συμπληρώσει το όριο ηλικίας σύμφωνα με το προηγούμενο άρθρο, και η ανι­ κανότητα αυτή διήρκεσε ή θα διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο, αποχωρεί υποχρεωτικά από την υπηρεσία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η ανικανότητα διαπιστώνεται από την αρμόδια δευ­ τεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, σύμφωνα με τις δια­ τάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, που αποφαίνε­ ται κατόπιν παραπομπής από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία μπορεί να προκληθεί με αίτηση του συμβο­ λαιογράφου ή και του οικείου Συμβολαιογραφικού Συλ­ λόγου. Σχετικά με την υποχρεωτική αποχώρηση λόγω νόσου, που αναφέρεται στις προηγούμενες παραγράφους, αποφασίζει αμετάκλητα το δικαστήριο εφετών, σύμφωνα με το άρθρο 32 του παρόντος. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης προκαλεί τη σχετική απόφαση μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την υποβολή της απόφασης του αρμόδιου δικαστη­ ρίου στο Υπουργείο. Ύστερα από τριάντα ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης ο συμβολαιογράφος, τον οποίο αφορά, θεωρείται ότι έχει απολυθεί και αν ακόμη δεν του έχει κοινοποιηθεί το σχετικό έγγραφο.

Άρθρο 35Παραίτηση.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο συμβολαιογράφος δικαιούται να παραιτηθεί, υποβάλλοντας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης γραπτή αίτη­ ση, η οποία γίνεται υποχρεωτικά δεκτή με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, που δημοσιεύεται στην Εφημε­ ρίδα της Κυβερνήσεως μέσα σε δύο μήνες το αργότερο από την υποβολή της. Έπειτα από τριάντα (30) ημέρες από τη δημοσίευση της απόφασης, ο συμβολαιογράφος, τον οποίο αφορά, θεωρείται ότι έχει αποβάλει την ιδιότη­ τά του και αν ακόμη δεν του έχει κοινοποιηθεί το σχετικό έγγραφο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Εάν παρέλθει άπρακτη τρίμηνη προθεσμία από την υποβολή της γραπτής παραίτησης της αναφερόμενης στην παράγραφο 1, ο συμβολαιογράφος που υπέβαλε πα­ ραίτηση παύει να ασκεί τα καθήκοντά του και θεωρείται ότι του έχει κοινοποιηθεί η αποδοχή της παραίτησής του αμέ­ σως μόλις παρέλθει η τελευταία ημέρα του τριμήνου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η ανάκληση της παραίτησης γίνεται αν η σχετική γρα­ πτή αίτηση υποβληθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης πριν από τη δημοσίευση της απόφασης για την αποδοχή της παραίτησης ή πριν περάσει τρίμηνη προθεσμία από την υποβολή της παραίτησης, αν η πράξη για την αποδοχή δεν έχει δημοσιευθεί.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η αποδοχή της παραίτησης που υποβλήθηκε από τον διωκόμενο μετά την έγερση πειθαρχικής αγωγής δεν γίνεται δεκτή από τον Υπουργό, εκτός εάν ο διωκόμενος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Άρθρο 36Δωσιδικία.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι συμβολαιογράφοι δωσιδικούν για τα πλημμελήμα­ τα ενώπιον του αρμόδιου εφετείου, σύμφωνα με την πα­ ράγραφο 7 του άρθρου 111 του Κώδικα Ποινικής Δικο­ νομίας και για τα πταίσματα ενώπιον του τριμελούς πλημ­ μελειοδικείου, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 112 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι διατάξεις του άρθρου 322 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εφαρμόζονται ανάλογα.

Άρθρο 37Ασυμβίβαστα.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα έργα του συμβολαιογράφου είναι ασυμβίβαστα με την ανάληψη υπηρεσίας στο Δημόσιο, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δι­ καίου, τις δημόσιες επιχειρήσεις ή οργανισμούς κοινής ωφέλειας με οποιαδήποτε νομική μορφή και αν λειτουρ­ γούν τα τελευταία, καθώς και με την άσκηση κάθε άλλης επαγγελματικής δραστηριότητας ή υπηρεσίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Κατ' εξαίρεση δεν είναι ασυμβίβαστα με τα έργα του συμβολαιογράφου: α) η διδασκαλία νομικών ή παρεμφε­ ρών μαθημάτων σε ανώτατες και ανώτερες σχολές και σε υπηρεσίες του Δημοσίου, σε υπηρεσίες των νομικών προ­ σώπων δημοσίου δικαίου και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, β) η συμμετοχή σε συμβούλια και επι­ τροπές ιδρυμάτων, σωματείων, οργανισμών ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και γ) η ανάθεση οποιων­ δήποτε διοικητικών καθηκόντων, είτε παράλληλα με τα κύρια έργα του είτε κατ' αποκλειστικότητα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο συμβολαιογράφος που ανακηρύσσεται υποψήφιος νομάρχης, δήμαρχος ή πρόεδρος κοινότητας τελεί σε αναστολή ως προς την άσκηση των συμβολαιογραφικών καθηκόντων. Σε περίπτωση εκλογής του η αναστολή διαρκεί όσο χρόνο έχει μία από τις ιδιότητες του προη­ γούμενου εδαφίου. Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση διορι­ σμού συμβολαιογράφου ως περιφερειάρχη, αντιδήμαρ­ χου ή εκλογής του ως προέδρου δημοτικού συμβουλίου. Η αναστολή δεν ισχύει για τους υποψήφιους και για εκείνους που θα εκλεγούν μέλη δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Συμβολαιογράφος, που έχει παραιτηθεί για να συμ­ μετάσχει ως υποψήφιος σε βουλευτικές εκλογές, σε πε­ ρίπτωση μη εκλογής του ή έκπτωσης μετά από απόφαση του Εκλογοδικείου, επαναδιορίζεται με αίτησή του στην ίδια ειρηνοδικειακή περιφέρεια.

Άρθρο 38Ευθύνη συμβολαιογράφων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το δικαίωμα του Δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, των ασφαλιστικών ταμεί­ ων και οργανισμών και οποιουδήποτε τρίτου για επιβολή σε βάρος των συμβολαιογράφων φόρων, τελών χαρ­ τοσήμου και δικαιωμάτων υπέρ τρίτων για τις καταρτιζό­ μενες πράξεις παραγράφεται μετά παρέλευση δέκα (10) ετών από το τέλος του έτους που καταρτίστηκε η πράξη, πλην φόρου εισοδήματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο συμβολαιογράφος δεν ευθύνεται για το ύψος των αξιών, τιμών και χρηματικών μεγεθών που δηλώνονται από τους δικαιοπρακτούντες για τα αντικείμενα που αφορούν το συμβόλαιό του.

Άρθρο 39Επιμόρφωση συμβολαιογράφων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ύστερα από απόφαση του οικείου Συμβολαιογρα­ φικού Συλλόγου είναι δυνατή η οργάνωση, κατά περιφέ­ ρειες και κατά προτίμηση στην έδρα του Συλλόγου, σε­ μιναρίων διαρκούς επιμόρφωσης των συμβολαιογράφων σε θέματα εσωτερικού και διεθνούς δικαίου, καθώς και συμβολαιογραφικής πρακτικής επαγγελματικής κατάρτι­ σης και δεοντολογίας. Σεμινάρια επίσης παρακολουθούν υποχρεωτικά οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό συμβολαιο­ γράφοι τουλάχιστον για ένα εξάμηνο σε θέματα του προηγούμενου εδαφίου. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου των οικείων Συμβολαιογραφικών Συλλόγων καθορίζεται ο τόπος διενέργειας και κάθε λεπτομέρεια λειτουργίας των σεμιναρίων των προηγούμενων εδα­ φίων. Οι δαπάνες οργάνωσης και λειτουργίας των σε­ μιναρίων βαρύνουν τον ειδικό λογαριασμό του άρθρου 30 του Ν. 4507/1966.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι διδάσκοντες στα σεμινάρια μπορεί να είναι πανε­ πιστημιακοί, δικαστές, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι.

Άρθρο 40Δικαιώματα συμβολαιογράφων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο συμβολαιογράφος για κάθε πράξη που καταρτίζει και για κάθε παροχή υπηρεσίας που προσφέρει, αν σχετί­ ζεται με την αρμοδιότητά του ή επιβάλλεται από το νόμο, όπως και για την έκδοση αντιγράφων και περιλήψεων, δι­ καιούται πάγια αμοιβή. Επιπλέον της αμοιβής αυτής και προκειμένου για πράξεις που το αντικείμενό τους είναι αποτιμητό σε χρήμα, δικαιούται να λάβει και αναλογική αμοιβή, που υπολογίζεται με βάση τη συνολική δηλού­ μενη αξία στο συμβόλαιο ή τη μεγαλύτερη αξία που καθορίζεται από την αρμόδια αρχή προσωρινά ή οριστι­ κά. Τέλη και δικαιώματα που εισπράχθηκαν από το συμ­ βολαιογράφο νόμιμα κατά τη σύνταξη του συμβολαίου ουδέποτε επιστρέφονται. Οι αμοιβές αυτές καθορίζονται τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, μετά γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλ­ λόγων Ελλάδας. Με όμοιες αποφάσεις ορίζεται ο τρόπος είσπραξης των αμοιβών των συμβολαιογράφων για τη διαφορά που τυ­ χόν προκύπτει ανάμεσα στην αξία που δηλώθηκε για το αντικείμενο της δικαιοπραξίας και στη μεγαλύτερη αξία που οριστικά καθορίσθηκε από την αρμόδια αρχή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ειδικοί νόμοι ή διατάγματα ή αποφάσεις που καθο­ ρίζουν μειωμένα δικαιώματα συμβολαιογράφων διατη­ ρούνται σε ισχύ μετά τη δημοσίευση του Κώδικα, μπο­ ρούν όμως και εντός έτους από τη δημοσίευση να αναθε­ ωρηθούν ή να καταργηθούν, μετά από πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος προς τους αρμόδιους Υπουργούς. Ειδικοί νόμοι, προεδρικά διατάγματα ή υπουργικές αποφάσεις που μειώνουν τα δικαιώματα του συμβο­ λαιογράφου δεν ισχύουν αν δεν έχουν υπογραφεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο συμβολαιογράφος δικαιούται να πάρει το μισό της νόμιμης αμοιβής για το συμβόλαιο ή την πράξη που συνέ­ ταξε ύστερα από εντολή των δικαιοπρακτούντων, το οποίο όμως δεν υπογράφηκε από υπαιτιότητα οποιου­ δήποτε από αυτούς. Υπόχρεος για την πληρωμή είναι αυ­ τός που έδωσε την εντολή για τη σύνταξή τους. Τα δικαι­ ώματα αυτά δεν μπορούν να υπερβαίνουν σε οποια­ δήποτε περίπτωση τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) δραχμές. Το ποσό αυτό μπορεί να αυξομειώνεται με από­ φαση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο συμβολαιογράφος έχει το δικαίωμα, μέχρι την ολοσχερή αποπληρωμή των ισχυόντων τελών και δικαιω­ μάτων που οφείλονται, να επισχέσει τα έγγραφα των δι­ καιοπρακτούντων που βρίσκονται στα χέρια του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου που έχει συνταχθεί σε αλλοδαπό συμβολαιογράφο ή Έλληνα πρόξενο δεν μεταγράφεται αν δεν επισυναφθεί στο αντίγραφο προς μεταγραφή γραμμάτιο του Συμβολαιογραφικού Συλ­ λόγου, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται το ακίνητο, από το οποίο να προκύπτει ότι έχουν καταβληθεί τα συμ­ βολαιογραφικά δικαιώματα από το προς μεταγραφή συμ­ βόλαιο στο σύλλογο αυτού. Τα δικαιώματα αυτά διανέ­ μονται μεταξύ των συμβολαιογράφων του ειρηνοδικείου στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται το ακίνητο.

Άρθρο 41Επιθεώρηση συμβολαιογράφων ­ Έλεγχος κρατικών συμβολαίωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α) Η επιθεώρηση των συμβολαιογραφείων ενεργείται από τους κατά τόπους αρμόδιους εισαγγελείς πρωτοδι­ κών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί επιθεωρή­ σεως των δικαστηρίων και των δικαστικών λειτουργών, σε συνδυασμό με τις διατάξεις αυτού του άρθρου. β) Η τακτική επιθεώρηση γίνεται μία φορά το χρόνο και η έκτακτη επιθεώρηση οποτεδήποτε. γ) Η επιθεώρηση γίνεται μόνο στο γραφείο του συμβο­ λαιογράφου. δ) Δημόσιες διαθήκες όσο ζει ο διαθέτης δεν αποτελούν αντικείμενο επιθεώρησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το διοικητικό συμβούλιο κάθε Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, με απόφασή του, μπορεί να ορίζει μέλη ή υπαλλήλους του Συλλόγου να ενεργούν ελέγχους στους συμβολαιογράφους της περιφέρειάς τους για να διαπι­ στώνεται η συμμόρφωση προς τις διατάξεις αυτού του Κώδικα που αφορούν τα κρατικά συμβόλαια. ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΚΕΦΑΜΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΣΥΜΒΟΜΑΙΟΓΡΑΦΩΝ

Άρθρο 42Έννοια πειθαρχικού αδικήματος.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Κάθε υπαίτια και καταλογιστή πράξη ή συμπεριφορά εν γένει του συμβολαιογράφου, που αντίκειται στις δια­ τάξεις αυτού του Κώδικα ή που είναι ασυμβίβαστη προς το λειτούργημά του, συνιστά πειθαρχικό αδίκημα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι υποχρεώσεις των συμβολαιογράφων προσδιο­ ρίζονται από τις γενικές και ειδικές διατάξεις που ανα­ φέρονται στην άσκηση του λειτουργήματός τους, στην οργάνωση και λειτουργία των συμβολαιογραφείων και γενικά στην υπηρεσιακή τους κατάσταση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι εγκύκλιες οδηγίες ή διαταγές, που δίνονται στους συμβολαιογράφους σύμφωνα με το νόμο, καθώς και αυ­ τές που αφορούν θέματα οργάνωσης, λειτουργίας των συμβολαιογραφείων και υπηρεσιακής κατάστασης των συμβολαιογράφων δημιουργούν υποχρεώσεις γι' αυτούς.

Άρθρο 43Πειθαρχικά αδικήματα. Πειθαρχικά αδικήματα του συμβολαιογράφου είναι:ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α) Η παράβαση των υποχρεώσεων και απογορεύσε­ ων που προβλέπονται από το νόμο και από τις λοιπές κανονιστικές διατάξεις ή εγκύκλιες διαταγές και συνδέο­ νται με την υπηρεσιακή κατάσταση του συμβολαιο­ γράφου. β) Η παράβαση των κανόνων που επιβάλλονται από το νόμο και από τις λοιπές κανονιστικές διατάξεις για την άσκηση του λειτουργήματός του και των συναφών σ' αυ­ τό υπηρεσιακών ενεργειών. γ) Η παράβαση των κανόνων που προβλέπουν την οργάνωση, έδρα και λειτουργία των συμβολαιογρα­ φείων. δ) Κάθε υπαίτια συμπεριφορά, ασυμβίβαστη με την ιδιό­ τητά του, η οποία καταφανώς πλήττει το κύρος του ή θί­ γει το γόητρο του σώματος. ε) Η παράβαση των κανόνων συμβολαιογραφικής δεο­ ντολογίας και των νόμιμων οδηγιών των δημοσίων αρχών, της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, καθώς και των οικείων Συμβολαιο­ γραφικών Συλλόγων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η συνδικαλιστική δραστηριότητα ουδέποτε αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα.

Άρθρο 44Πειθαρχικές ποινές.

Πειθαρχικές ποινές είναι: α) Η έγγραφη επίπληξη. β) Πρόστιμο ποσού είκοσι χιλιάδων δραχμών έως τριακοσίων χιλιάδων δραχμών. Το ποσό αυτό μπορεί να αυξομειώνεται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης. γ) Προσωρινή παύση δεκαπέντε ημερών έως τεσσάρων μηνών. δ) Η οριστική παύση.

Άρθρο 45Επιβολή οριστικής παύσης.

Η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης επιβάλλεται μόνο σε ιδιαίτερα βαριές περιπτώσεις πειθαρχικών αδι­ κημάτων, τα οποία από τις συνθήκες διάπραξής τους και του διαπιστωμένου βαθμού υπαιτιότητας του διωκόμε­ νου συμβολαιογράφου μαρτυρούν έλλειψη συνείδησης των βασικών του υποχρεώσεων. Ενδεικτικά η ποινή αυτή επιβάλλεται σε περιπτώσεις: α) τέλεσης αδικημάτων, τα οποία αποτελούν κωλύματα διορισμού κατά το άρθρο 23 του παρόντος, β) σκόπιμης και καθ' υποτροπή καθυστέ­ ρησης απόδοσης των δικαιωμάτων από κρατικά συμβό­ λαια στον οικείο Σύλλογο ή στον εντεταλμένο συμβο­ λαιογράφο, γ) ύπαρξης αριθμού στο ευρετήριο χωρίς αντίστοιχη και συνεχή καταχώριση πράξης, δ) παράλει­ ψης άμεσης συμπλήρωσης του ονοματεπωνύμου, του τε­ λευταίου υπερθεματιστή, στην έκθεση πλειστηριασμού και ε) αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των κα­ θηκόντων του, πέραν του εξαμήνου.

Άρθρο 46Πειθαρχικό αδίκημα κατ' εξακολούθηση.

Για το πειθαρχικό αδίκημα που τελείται από τον ίδιο συμβολαιογράφο με περισσότερες χρονικά διαφέρου­ σες πράξεις, επιβάλλεται μία ποινή, για την επιμέτρηση της οποίας λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των μερικοτέ­ ρων πράξεων που συγκροτούν το αδίκημα.

Άρθρο 47Απαγόρευση δεύτερης δίωξης.

Κανείς δε διώκεται δεύτερη φορά για το ίδιο πειθαρχικό αδίκημα.

Άρθρο 48Καθορισμός και επιμέτρηση ποινής.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Μόλις διαπιστωθεί και καταλογιστεί πειθαρχικό αδί­ κημα, η ποινή που επιβάλλεται και η επιμέτρησή της εντός των ορίων που διαγράφονται από το νόμο προσδιορί­ ζονται: α) Από τη βαρύτητα του αδικήματος και των συνεπειών τις οποίες αυτό είχε, καθώς και από τον αντίκτυπό του στην άψογη άσκηση των έργων του συμβολαιογράφου και του γοήτρου του σώματος. β) Από την ένταση του δόλου ή το βαθμό της αμέλειας του διωκόμενου. γ) Από τις περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκε το αδί­ κημα και γενικά από τις συνθήκες που επικρατούν. δ) Από την πείρα του διωκόμενου συμβολαιογράφου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αδίκημα ελαφράς φύσεως, οφειλόμενο σε αμέλεια του διωκόμενου, μπορεί κατά την κρίση του πειθαρχικού συμβουλίου να μείνει ατιμώρητο μετά από εκτίμηση και των συνθηκών υπό τις οποίες διαπράχθηκε, αλλά γίνεται περί τούτου ειδική μνεία στην απόφαση.

Άρθρο 49Συνολική ποινή.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σε περίπτωση συρροής πολλών συνεκδικαζόμενων πειθαρχικών αδικημάτων, μετά τον προσδιορισμό της αρ­ μόζουσας ποινής για καθένα από τα συρρέοντα αδικήμα­ τα, επιβάλλεται μια συνολική ποινή, η οποία αποτελείται από τη βαρύτερη από αυτές που προσδιορίσθηκαν και επαυξάνεται σύμφωνα με την κρίση του πειθαρχικού συμβουλίου έως το ανώτατο όριό της, αν συντρέχει περί­ πτωση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Πολλές ποινές συναφών πειθαρχικών αδικημάτων, που έχουν εκδικαστεί ξεχωριστά, συγχωνεύονται κατά την εκδίκαση του τελευταίου σε μία ποινή. Ως βάση λαμ­ βάνεται η βαρύτερη των επί μέρους ποινών, η οποία επαυ­ ξάνεται ανάλογα με όσα ορίζονται στην παράγραφο 1. Η τυχόν απότιση κάποιας από τις επί μέρους ποινές αφαι­ ρείται από τη συνολική ποινή.

Άρθρο 50Υποτροπή.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αν επιβλήθηκε σε συμβολαιογράφο ποινή προστίμου ή προσωρινής παύσης, η διάπραξη άλλου πειθαρχικού αδικήματος από τον ίδιο, πριν από τη διαγραφή της ποινής αυτής σύμφωνα με το άρθρο 88 παρ. 4 του πα­ ρόντος, συνιστά υποτροπή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Σε περίπτωση υποτροπής το πειθαρχικό συμβούλιο μπορεί είτε να επαυξήσει τη νέα πειθαρχική ποινή που έχει επιβληθεί έως το ανώτατο όριό της, αν συντρέχει πε­ ρίπτωση, είτε, αν εκτιμήσει ως ιδιαίτερα επιβαρυντική την καθ' υποτροπή διάπραξη του νεότερου αδικήματος, να κρίνει ως επιβλητέα βαρύτερη πειθαρχική ποινή έως και την οριστική παύση, για την οποία όμως θα αποφανθεί το αρμόδιο δικαστήριο.

Άρθρο 51Διάρκεια πειθαρχικής εξουσίας.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η πειθαρχική εξουσία επί του συμβολαιογράφου γεννάται από την ολοκλήρωση του διορισμού και εκλείπει με την αποχώρησή του από την υπηρεσία, με οποιονδή­ ποτε τρόπο συντελεστεί αυτή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η τέλεση μη νόμιμης πράξης από συμβολαιογράφο πριν από το διορισμό του, η οποία έχει σχέση με τις προϋποθέσεις του διορισμού του ή τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό, συνιστά πειθαρχικό αδίκημα που τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα αυτού. Ο χρόνος της παραγραφής αρχίζει από το διορισμό.

Άρθρο 52Ειδικά θέματα.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η άρση του ποινικά κολασίμου της πράξης με οποιονδήποτε τρόπο ή η μεταβολή των συνεπειών της ποινικής καταδίκης δεν καταργούν το πειθαρχικώς κολά­ σιμο της πράξης εφόσον δεν υπάρξει ρητή γι' αυτό μνεία στο σχετικό διάταγμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για αδίκημα που έχει κριθεί τελεσίδικα από τα αρμό­ δια πειθαρχικά συμβούλια δεν επιτρέπεται η άσκηση νέας πειθαρχικής δίωξης και αυτή που ασκήθηκε τίθεται στο αρχείο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Εάν εκκρεμεί στα ποινικά δικαστήρια δίκη που έχει σχέση με πειθαρχική δίωξη συμβολαιογράφου, η πειθαρ­ χική δίκη μπορεί να αναβληθεί ώσπου να εκδοθεί αμετά­ κλητη απόφαση του ποινικού δικαστηρίου. Η απόφαση αυτή δύναται να ανακληθεί.

Άρθρο 53Εξάλειψη του αξιοποίνου.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα πειθαρχικά αδικήματα των συμβολαιογράφων πα­ ραγράφονται μετά πενταετία από την τέλεσή τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο χρόνος της παραγραφής αναστέλλεται με την κοινοποίηση της πειθαρχικής αγωγής, ο χρόνος όμως της αναστολής αυτής δεν μπορεί να υπερβεί τα δύο έτη έως την οριστική απόφαση για την πειθαρχική δίωξη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η παραγραφή πειθαρχικού αδικήματος διακόπτεται αν τελεστεί άλλο πειθαρχικό αδίκημα, το οποίο αποσκο­ πεί στην απόκρυψη του πρώτου ή τη ματαίωση της έγερ­ σης της πειθαρχικής αγωγής εξαιτίας εκείνου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Πειθαρχικό αδίκημα που είναι συγχρόνως και ποινικό δεν παραγράφεται πριν από την παρέλευση του χρόνου για την παραγραφή του ποινικού αδικήματος. Η παρα­ γραφή του πειθαρχικού αδικήματος αναστέλλεται για όλο το χρονικό διάστημα από την άσκηση της ποινικής δίωξης μέχρι την έκδοση αμέτακλητης δικαστικής από­ φασης ή βουλεύματος.

Άρθρο 54Μήξη πειθαρχικής ευθύνης.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο συμβολαιογράφος, που αποχώρησε από την υπη­ ρεσία με οποιονδήποτε τρόπο, δε διώκεται πειθαρχικά. Η πειθαρχική δίκη, που άρχισε πριν από την αποχώρησή του με την κοινοποίηση της πειθαρχικής αγωγής, συνεχίζεται, με εξαίρεση την περίπτωση του θανάτου, έως την έκδοση οριστικής απόφασης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η καταδικαστική απόφαση που εκδίδεται σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία παραμένει ανεκτέλεστη, επιδίδεται όμως σε αυτόν που τιμωρείται και τίθεται στον ατομικό του φάκελο.

Άρθρο 55Μεταβολή νομοθετικού καθεστώτος.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αν η πράξη του συμβολαιογράφου, που συνιστά πει­ θαρχικό αδίκημα, χαρακτηρισθεί ατιμώρητη με μεταγενέ­ στερο νόμο, τότε παύει η εκτέλεση της πειθαρχικής ποινής που επιβλήθηκε, καθώς και τα υπηρεσιακά αυτής επακόλουθα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν ο νεότερος νόμος επιβάλλει ηπιότερη πειθαρχική ποινή, η ευθύνη του συμβολαιογράφου που διώκεται πειθαρχικά κρίνεται με τις ευμενέστερες διατάξεις του νόμου αυτού. ΚΕΦΑΜΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ

Άρθρο 56Όργανα άσκησης πειθαρχικής δικαιοδοσίας.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η πειθαρχική δικαιοδοσία των συμβολαιογράφων ασκείται από δικαστήρια και πειθαρχικά συμβούλια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα δικαστήρια που ασκούν πειθαρχική δικαιοδοσία είναι τα εφετεία με πενταμελή σύνθεση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Τα Συμβούλια που ασκούν πειθαρχική δικαιοδοσία είναι: α) Τα τριμελή πειθαρχικά συμβούλια στην έδρα κάθε πρωτοδικείου και β) Τα πενταμελή πειθαρχικά συμβούλια στην έδρα κάθε εφετείου.

Άρθρο 57Αρμοδιότητες δικαστηρίων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα πενταμελή εφετεία είναι αρμόδια για την επιβολή της ποινής της οριστικής παύσης στους συμβολαιο­ γράφους που υπηρετούν στην περιφέρειά τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα δικαστήρια που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο έχουν ως έργο την κρίση βαρέων πειθαρχι­ κών αδικημάτων και μόνο μετά την παραπομπή τους από τα πειθαρχικά συμβούλια. Αν το δικαστήριο κρίνει τελικά τον υπαίτιο του πειθαρχικού αδικήματος συμβολαιο­ γράφο άξιο τιμωρίας, με ποινή όμως κατώτερη από την οριστική παύση, επιβάλλει την προσήκουσα ποινή σύμ­ φωνα με την κρίση του, χωρίς να δεσμεύεται από την απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου σχετικά με την παραπομπή.

Άρθρο 58Αρμοδιότητες πειθαρχικών συμβουλίων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα τριμελή πειθαρχικά συμβούλια είναι αρμόδια για την κρίση, σε πρώτο βαθμό, των πειθαρχικών αδικημάτων των συμβολαιογράφων που υπηρετούν στην περιφέρειά τους, καθώς και για την επιβολή όλων των πειθαρχικών ποινών, εκτός από την οριστική παύση. Σε περίπτωση με­ τάθεσης συμβολαιογράφου σε θέση που βρίσκεται στην περιφέρεια άλλου πρωτοδικείου πριν από την έκδοση ορι­ στικής απόφασης σε πρώτο βαθμό για την πειθαρχική αγωγή που έχει ήδη ασκηθεί, το αρμόδιο πειθαρχικό συμ­ βούλιο εξακολουθεί να έχει αρμοδιότητα για την εκδίκα­ ση της πειθαρχικής αυτής υπόθεσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα πενταμελή πειθαρχικά συμβούλια είναι αρμόδια σε δεύτερο βαθμό για την κρίση εφέσεων κατά αποφάσε­ ων των τριμελών πειθαρχικών συμβουλίων της περιφέρει­ ας του εφετείου, τα οποία αναφέρονται στην προηγού­ μενη παράγραφο.

Άρθρο 59Σύνθεση πειθαρχικών δικαστηρίων.

Τα πενταμελή εφετεία για την άσκηση της πειθαρχικής δικαιοδοσίας κατά συμβολαιογράφων συντίθενται κατά τις σχετικές διατάξεις του Οργανισμού των Δικαστηρίων και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Άρθρο 60Σύνθεση πειθαρχικών συμβουλίων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το τριμελές πειθαρχικό συμβούλιο αποτελείται από τον πρόεδρο του συμβουλίου ή τον δικαστή που διευθύνει το πρωτοδικείο, έναν πρωτοδίκη και ένα συμβολαιο­ γράφο ή τους αναπληρωτές τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το πενταμελές πειθαρχικό συμβούλιο αποτελείται από τον πρόεδρο εφετών ως πρόεδρο, δύο εφέτες και δύο συμβολαιογράφους ή τους αναπληρωτές τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι συμβολαιογράφοι ορίζονται για μία τριετία με τους αναπληρωτές τους από το διοικητικό συμβούλιο του αρ­ μόδιου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου από εκείνους που έχουν τουλάχιστον δεκαετή υπηρεσία. Χρέη γραμματέα εκτελεί υπάλληλος της γραμματείας του οικείου δικαστη­ ρίου.

Άρθρο 61Κωλύματα συμμετοχής.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ή στο δικαστήριο για εκδίκαση ορισμένης πειθαρχικής υπόθεσης δεν με­ τέχουν: α) Εκείνοι εναντίον των οποίων στρέφεται το πειθαρχι­ κό αδίκημα. β) Οι κατ' ευθεία γραμμή εξ αίματος απεριορίστως ή εκ πλαγίου έως και τον τέταρτο βαθμό ή εξ αγχιστείας έως και το δεύτερο βαθμό συγγενείς, καθώς και ο σύζυγος του διωκόμενου ή του καθ' ου στρέφεται το αδίκημα. γ) Εκείνος που ενήργησε την ανάκριση της πειθαρχικής υπόθεσης. δ) Εκείνοι που εξετάστηκαν ως μάρτυρες στην υπόθε­ ση. ε) Οι δικαστές που συμμετείχαν στην ποινική δίκη γι' αυ­ τήν την πράξη. στ) Εκείνοι που συνδέονται με ιδιαίτερη φιλία ή που βρί­ σκονται σε οξεία αντίθεση με τον εγκαλούμενο ή που έχουν ιδιαίτερη σχέση με την κρινόμενη υπόθεση, εξαι­ τίας της οποίας είναι δυνατό να δημιουργηθεί αμφιβολία σχετικά με την αμεροληψία τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Εκείνοι, που συμμετείχαν σε συμβούλιο, το οποίο κρίνει σε πρώτο βαθμό, κωλύονται να συμμετέχουν στην κατ' έφεση δίκη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Δεν επιτρέπεται η εξαίρεση τόσων μελών, ώστε να μην είναι δυνατή η σύνθεση του συμβουλίου από τους υπόλοιπους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο δικαστικός λειτουργός ή ο συμβολαιογράφος στο πρόσωπο του οποίου συντρέχει περίπτωση αποκλεισμού του για τους λόγους που αναφέρονται στις προηγού­ μενες παραγράφους, υπέχει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το άρθρο 23 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εφαρμοζομένου αναλόγως. ΚΕΦΑΜΑΙΟ ΤΡΙΤΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Άρθρο 62Αυτοτέλεια πειθαρχικής δίκης.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η πειθαρχική δίκη είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από κάθε άλλη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η ποινική δίκη δεν αναστέλλει την πειθαρχική. Το πει­ θαρχικό συμβούλιο μπορεί πάντως, εν όψει των συνθη­ κών της κρινόμενης υπόθεσης, να διατάξει την αναστολή έως το τέλος της ποινικής δίκης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η αθωωτική ή καταδικαστική απόφαση ποινικού δικα­ στηρίου, ως και το απαλλακτικό βούλευμα, δεν κωλύει το πειθαρχικό συμβούλιο να επιληφθεί της πειθαρχικής δίω­ ξης δικαιούμενο να λάβει υπόψη τη σχετική ποινική δικο­ γραφία.

Άρθρο 63Δίωξη των πειθαρχικών αδικημάτων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η δίωξη των πειθαρχικών αδικημάτων ασκείται αυτε­ παγγέλτως από τον αρμόδιο εισαγγελέα πρωτοδικών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δύναται να παραγγείλει τον αρμόδιο εισαγγελέα πρωτοδικών να ασκήσει πειθαρχική δίωξη κατά συμβολαιογράφου για συγκεκριμένη πράξη ή παράλειψη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Τα τριμελή πειθαρχικά συμβούλια επιλαμβάνονται να δικάσουν μια υπόθεση μόνο όταν ασκηθεί πειθαρχική δίωξη κατά ορισμένου συμβολαιογράφου. Τα πενταμελή πειθαρχικά συμβούλια επιλαμβάνονται υποθέσεων κατά αποφάσεων τριμελούς πειθαρχικού συμβουλίου μόνον όταν ασκηθεί ένδικο μέσο από τον εισαγγελέα πρωτοδι­ κών, τον οικείο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο και τον συμ­ βολαιογράφο που τιμωρήθηκε. Τα πειθαρχικά δικαστήρια επιλαμβάνονται υποθέσεως μόνον όταν τα τριμελή ή πενταμελή πειθαρχικά συμβούλια παραπέμψουν σε αυτά την υπόθεση.

Άρθρο 64Πειθαρχική διαδικασία.

Η προδικασία και η κύρια διαδικασία ενώπιον των πει­ θαρχικών συμβουλίων είναι μυστική. Η προδικασία ενώ­ πιον των πειθαρχικών δικαστηρίων είναι μυστική, ενώ η κύρια διαδικασία και η δημοσίευση της απόφασης γίνεται δημόσια. Κατά τη διαδικασία ενώπιον των πειθαρχικών συμβου­ λίων επιτρέπεται η παράσταση με συνήγορο. Η πειθαρχική διαδικασία σε όλα τα στάδια διεξάγεται ατελώς και δεν επιδικάζονται έξοδα.

Άρθρο 65Συνάφεια και συναιτιότητα.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Περισσότερα πειθαρχικά αδικήματα που διαπράτ­ τονται από τον ίδιο συμβολαιογράφο εκδικάζονται κατά την ίδια πειθαρχική διαδικασία. Το πειθαρχικό όργανο που δικάζει το βαρύτερο πειθαρχικό αδίκημα είναι στην περίπτωση αυτή αρμόδιο και για τα υπόλοιπα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Επί συμμετοχής πολλών συμβολαιογράφων στο ίδιο πειθαρχικό αδίκημα, η πειθαρχική δίκη διεξάγεται για όλους ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου που έχει επιληφθεί πρώτο και είναι αρμόδιο για τον έναν από αυτούς.

Άρθρο 66Εκθέσεις ­ Επιδόσεις.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για τη διενέργεια οποιασδήποτε πράξης κατά την πει­ θαρχική διαδικασία συντάσσεται έκθεση σύμφωνα με τα άρθρα 148­153 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η επίδοση και η κοινοποίηση των εγγράφων της πειθαρχικής διαδικασίας γίνεται σύμφωνα με τις διατά­ ξεις των άρθρων 155­163 του Κώδικα Ποινικής Δικονο­ μίας.

Άρθρο 67Άσκηση πειθαρχικής δίωξης.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο αρμόδιος εισαγγελέας μόλις λάβει γνώση, είτε άμε­ σα με προσωπική αντίληψη ή από στοιχεία που φτάνουν απευθείας σε αυτόν, είτε ύστερα από αναφορά ή γνω­ στοποίηση από μέρους του διοικητικού συμβουλίου του οικείου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου ή άλλης αρχής, σχετικά με την τέλεση από συμβολαιογράφο πράξης, η οποία εμφανίζεται ως πειθαρχικό αδίκημα, έχει υποχρέω­ ση να ασκήσει πειθαρχική αγωγή, αν τα περιστατικά που περιήλθαν σε γνώση του μπορούν να τη στηρίξουν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η υπόθεση τίθεται στο αρχείο αν τα στοιχεία που φτάνουν στον εισαγγελέα, καθώς και εκείνα που συλ­ λέγονται από τον ίδιο, δεν πιθανολογούν διάπραξη πει­ θαρχικού αδικήματος ή δεν μπορούν να επισύρουν πει­ θαρχική κύρωση λόγω εξάλειψης του αξιοποίνου ή λήξης της πειθαρχικής ευθύνης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Σε όλως ελαφρά αδικήματα, τα οποία θα δικαιο­ λογούσαν προδήλως μόνο ποινή επίπληξης, η δίωξη από­ κειται στη διακριτική ευχέρεια εκείνου που την ασκεί, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τη γενική διαγωγή του συμ­ βολαιογράφου στην υπηρεσία.

Άρθρο 68Προκαταρκτική εξέταση.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο κατά τόπο αρμόδιος εισαγγελέας πρωτοδικών προς διαπίστωση τέλεσης πειθαρχικού αδικήματος έχει το δικαίωμα να ενεργήσει προκαταρκτική εξέταση είτε ο ίδιος είτε δι' ενός άλλου δικαστικού λειτουργού της περι­ φέρειάς του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει το παραπάνω δικαίω­ μα δια του αρμοδίου εισαγγελέως πρωτοδικών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης λαμ­ βάνονται οι αναγκαίες μαρτυρικές καταθέσεις, ζητούνται από πρόσωπα ή τη δημόσια αρχή τα σχετικά με την ερευνόμενη υπόθεση στοιχεία και καλείται ο εμπλεκό­ μενος συμβολαιογράφος, αφού προηγουμένως λάβει γνώση των στοιχείων του φακέλου που σχηματίστηκε εναντίον του, να δώσει έγγραφες εξηγήσεις για την πρά­ ξη που φέρεται ότι τέλεσε.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αν ο εισαγγελέας πρωτοδικών από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί πεισθεί ότι δεν τελέστηκε από τον εγκαλούμενο συμβολαιογράφο πειθαρχικό αδίκημα, συντάσσει αιτιολογημένο πόρισμα και θέτει το φάκελο που σχηματίσθηκε στο αρχείο.

Άρθρο 69Έναρξη πειθαρχικής δίωξης.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η πειθαρχική δίωξη αρχίζει με την έγερση της πει­ θαρχικής αγωγής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η πειθαρχική αγωγή πρέπει να περιέχει: α) Το ονοματεπώνυμο και τα υπηρεσιακά στοιχεία του διωκόμενου. β) Πλήρη και ακριβή προσδιορισμό των πράξεων οι οποίες στοιχειοθετούν το πειθαρχικό αδίκημα που του αποδίδεται. γ) Περιγραφή των περιστατικών που είναι συναφή με τις πράξεις αυτές, των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβησαν, καθώς και τις σχετικές διατάξεις που προβλέπουν τις πα­ ραβάσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η πειθαρχική αγωγή απευθύνεται στο αρμόδιο τριμε­ λές πειθαρχικό συμβούλιο και συνοδεύεται από την πει­ θαρχική δικογραφία που σχηματίστηκε και από τα στοι­ χεία που υπάρχουν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ανάκληση πειθαρχικής αγωγής που έχει ήδη ασκηθεί δεν επιτρέπεται.

Άρθρο 70Περάτωση πειθαρχικής δίωξης.

Η πειθαρχική δίωξη περατώνεται με την έκδοση τελεσί­ δικης απόφασης πειθαρχικού συμβουλίου ή δικαστηρίου επί της πειθαρχικής αγωγής.

Άρθρο 71Ορισμός εισηγητή.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου ορίζει έναν από τους μετέχοντες δικαστές ως εισηγητή. Η πρά­ ξη ορισμού του εισηγητή μαζί με αντίγραφο της πειθαρ­ χικής αγωγής κοινοποιείται με επίδοση στον εγκαλού­ μενο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Σε περίπτωση κωλύματος του εισηγητή, ο πρόεδρος τον αντικαθιστά με άλλο μέλος του συμβουλίου σε κάθε στάση της προδικασίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο εγκαλούμενος δικαιούται να ζητήσει, μέσα σε τρείς ημέρες αφότου κοινοποιηθεί σ' αυτόν η πράξη ορισμού εισηγητή, την εξαίρεση του τελευταίου, αναφέροντας τους λόγους εξαίρεσης. Σχετικά με την αίτηση εξαίρεσης αποφαίνεται το πειθαρχικό συμβούλιο στη σύνθεση του οποίου δε μετέχει ο δικαστής, του οποίου ζητήθηκε η εξαίρεση. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτηση αντικα­ θίσταται ο εισηγητής δικαστής από τον αναπληρωτή του που ορίζεται και εισηγητής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο εγκαλούμενος μπορεί να ζητήσει μόνο μία φορά την εξαίρεση του εισηγητή.

Άρθρο 72Κλήση σε απολογία.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο εισηγητής, αφού λάβει γνώση της δικογραφίας, κα­ λεί τον εγκαλούμενο σε απολογία για το αδίκημα που του αποδίδεται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στην κλήση τάσσεται εύλογη προθεσμία για απο­ λογία, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από πέντε ημέρες. Η προθεσμία μπορεί να παραταθεί έπειτα από αί­ τηση του εγκαλούμενου έως το τριπλάσιο από αυτήν που έχει ταχθεί.

Άρθρο 73Απολογία.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο εγκαλούμενος πριν απολογηθεί δικαιούται να λάβει γνώση της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί, καθώς και να ζητήσει να του χορηγηθούν αντίγραφα των εγγράφων που βρίσκονται στη δικογραφία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η απολογία υποβάλλεται εγγράφως στον εισηγητή και συντάσσεται προς τούτο σχετική έκθεση εγχειρί­ σεως ή αποστέλλεται ταχυδρομικώς με συστημένη επι­ στολή. Στην απολογία του ο εγκαλούμενος μπορεί να προτείνει μάρτυρες, να ζητήσει την εξέτασή του κατ' αντιπαράστα­ ση με άλλους, να αναφέρει την ύπαρξη κρίσιμων εγγρά­ φων ή άλλων στοιχείων που βρίσκονται σε οποιαδήποτε δημόσια αρχή και με τα οποία πρέπει να συμπληρωθεί η πειθαρχική δικογραφία. 4. Η απολογία του εγκαλούμενου συνοδεύεται από κά­ θε στοιχείο που αυτός έχει στη διάθεσή του και με το οποίο αυτή ενισχύεται. Ο εγκαλούμενος μπορεί να ζητή­ σει εύλογη προθεσμία όχι μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών για τη συμπληρωματική υποβολή στοιχείων που δεν βρίσκονται στην κατοχή του.

Άρθρο 74Ορισμός ανακριτή.

Αν μετά την απολογία του εγκαλούμενου τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία κρίνονται από τον εισηγη­ τή και από τον πρόεδρο επαρκή για την εισαγωγή της υπό­ θεσης ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου, ενεργού­ νται όσα ορίζονται στο άρθρο 80 του παρόντος. Στην πε­ ρίπτωση όμως που αυτά τα στοιχεία κρίνονται ανεπαρκή, ο πρόεδρος παραγγέλλει τον εισηγητή να διενεργήσει ανάκριση.

Άρθρο 75Διενέργεια ανάκρισης.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η ανάκριση αποβλέπει στη συλλογή κάθε πρό­ σφορου αποδεικτικού μέσου και στη διερεύνηση όλων ΦΕΚ 1893 των πραγματικών δεδομένων, από τα οποία μπορεί να εξαρτηθεί η κρίση του πειθαρχικού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αποδεικτικά μέσα κυρίως είναι: α) Οι μάρτυρες. β) Η ομολογία του εγκαλούμενου. γ) Η αυτοψία. δ) Η πραγματογνωμοσύνη. ε) Τα έγγραφα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Για κάθε ανακριτική πράξη που μπορεί να αναφέρεται στα αποδεικτικά μέσα της προηγούμενης παραγράφου με στοιχεία α' έως και δ' συντάσσεται έκθεση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αντικείμενο ανακριτικής πράξης δεν επιτρέπεται να αποτελέσει υπηρεσιακό ή επαγγελματικό απόρρητο, αν δεν συναινεί στην ανακοίνωσή του η αρμόδια αρχή ή το αρμόδιο επαγγελματικό όργανο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο ανακριτής εισηγητής ενεργεί τις ανακριτικές πρά­ ξεις στην έδρα του αυτοπροσώπως. Σε περίπτωση διε­ νέργειας ανακριτικής πράξης εκτός έδρας του ανακριτή και αν αυτός δεν κρίνει αναγκαία τη μετακίνησή του, μπορεί να παραγγείλει τη διενέργειά της από δικαστικό λειτουργό που υπηρετεί στην περιφέρεια στην οποία θα ενεργηθεί η ανακριτική πράξη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Καθήκοντα γραμματέα εκτελεί ο δικαστικός υπάλ­ ληλος που ορίζεται από εκείνον που ενεργεί την ανακριτι­ κή πράξη.

Άρθρο 76Εξέταση μαρτύρων και εγκαλούμενου.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι μάρτυρες εξετάζονται ενόρκως στον τόπο της κατοικίας ή της διαμονής τους κατά τον τύπο που προβλέ­ πεται από τα άρθρα 218 και 220 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Χωρίς όρκο εξετάζονται όσοι ορίζονται στο άρθρο 221 από τα στοιχεία α' έως και γ' του Κώδικα Ποινι­ κής Δικονομίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η μη εμφάνιση ή άρνηση κατάθεσης του μάρτυρα χω­ ρίς εύλογη αιτία τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 169 του Ποινικού Κώδικα για απείθεια. Εύλογη αι­ τία θεωρείται η ιδιότητα συζύγου και η συγγένεια του μάρτυρα με τον εγκαλούμενο σε ευθεία γραμμή απε­ ριορίστως ή έως και τον τέταρτο βαθμό εκ πλαγίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η εξέταση περισσότερων από πέντε μάρτυρες, που προτείνονται από τον εγκαλούμενο, απόκειται στην κρίση του ανακριτή. Κατά τα λοιπά στην εξέταση μαρτύρων εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις των άρθρων 213 έως 217 και 223 έως 227 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Κατά την ανάκριση καλείται υποχρεωτικά για εξέτα­ ση από τον ανακριτή και ο εγκαλούμενος. Η εξέτασή του ενεργείται χωρίς να ορκιστεί. Η μη προσέλευση ή η άρνη­ ση του εγκαλούμενου για εξέταση δεν κωλύει την πρόοδο της ανάκρισης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Πριν από την εξέταση ο εγκαλούμενος δικαιούται να λάβει γνώση των εγγράφων της ανάκρισης και κατά τη διάρκειά της μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα που ορίζονται στο άρθρο 73 του παρόντος.

Άρθρο 77Αυτοψία ­ Πραγματογνωμοσύνη.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η αυτοψία ενεργείται είτε από τον ανακριτή είτε, κα­ τά πρότασή του, από ολόκληρο το πειθαρχικό συμβούλιο, για άμεση διαπίστωση των πραγματικών συνθηκών τέλε­ σης του πειθαρχικού αδικήματος ή άλλων συναφών με αυτό στοιχείων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η εξέταση δημόσιων ή ιδιωτικών εγγράφων που έχουν κατατεθεί σε δημόσια αρχή ενεργείται στο γραφείο όπου αυτά φυλάσσονται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Πραγματογνώμονες ορίζονται δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι ή στρατιωτικοί ή επιστήμονες ή τεχνικοί από τον πίνακα που αναφέρεται στο άρθρο 185 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Όταν ενεργηθεί πραγματογνω­ μοσύνη, οι αμοιβές των πραγματογνωμόνων εκκαθα­ ρίζονται από τον πρόεδρο του πειθαρχικού συμβουλίου και καταβάλλονται από το Δημόσιο, σύμφωνα με τις δια­ τάξεις «Περί δημοσίου λογιστικού».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Επί αυτοψίας και πραγματογνωμοσύνης εφαρ­ μόζονται ανάλογα οι οικείες διατάξεις του Κώδικα Ποινι­ κής Δικονομίας.

Άρθρο 78Αναζήτηση εγγράφων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο ανακριτής μπορεί να ζητήσει από οποιαδήποτε δη­ μόσια αρχή την παροχή πληροφοριών ή την αποστολή πι­ στοποιητικών ή βεβαιώσεων για αντικείμενα που ανά­ γονται στην αρμοδιότητά της ή αντιγράφων των εγγρά­ φων που βρίσκονται σε αυτή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή ιδιώτη μπο­ ρούν να ζητηθούν από τον ανακριτή και επιστρέφονται σε αυτόν υποχρεωτικά στο τέλος της πειθαρχικής δίκης. Ο ανακριτής έχει υποχρέωση να χορηγήσει στον ιδιώτη απόδειξη παραλαβής των εγγράφων και αντίγραφο αυ­ τών ατελώς.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η άρνηση της παράδοσης εγγράφων για παροχή πληροφοριών τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 169 του Ποινικού Κώδικα.

Άρθρο 79Πέρας της ανάκρισης.

Μετά το τέλος της ανάκρισης, ο ανακριτής μέσα σε ένα μήνα υποβάλλει το φάκελο στον πρόεδρο του συμβου­ λίου μαζί με το πόρισμά του για όλο το νομικό και πραγ­ ματικό μέρος της υπόθεσης.

Άρθρο 80Ορισμός δικασίμου ­ Κλήση εγκαλούμενου.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο πρόεδρος του συμβουλίου αφού παραλάβει το φάκελο μετά την περάτωση της ανάκρισης ή αν κρίνει ότι η ανάκριση δεν είναι αναγκαία, ορίζει με πράξη του δικά­ σιμο για τη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του πειθαρ­ χικού συμβουλίου, η οποία κοινοποιείται με απόδειξη σε όλα τα μέλη αυτού. Η δικάσιμος αυτή δεν μπορεί να απέ­ χει χρονικά λιγότερο από δεκαπέντε (15) ημέρες και πε­ ρισσότερο από τριάντα (30) ημέρες από την κοινοποίηση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η πράξη της προηγούμενης παραγράφου κοινοποιεί­ ται και στον εγκαλούμενο με κλήση δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη δικάσιμο για να προσέλθει και λάβει γνώση της δικογραφίας και να παρασταθεί κατά τη συζή­ τηση. Περί του ότι ο εγκαλούμενος έλαβε γνώση της δικογραφίας συντάσσεται έκθεση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η πρόοδος της πειθαρχικής δίκης δεν εμποδίζεται αν ο εγκαλούμενος δεν προσέλθει να λάβει γνώση της δικογραφίας πριν από τη συνεδρίαση του πειθαρχικού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο πρόεδρος του συμβουλίου αυτεπαγγέλτως ή μετά από αίτηση του εγκαλούμενου μπορεί να καλέσει ενώπιον του συμβουλίου μάρτυρες.

Άρθρο 81Συνεδρίαση πειθαρχικού συμβουλίου.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Με την έναρξη της συνεδρίασης βεβαιώνεται η νόμι­ μη σύνθεση του συμβουλίου και η παρουσία του εγκαλού­ μενου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Εφόσον προκύπτει ότι οι προσκλήσεις των μελών του συμβουλίου, καθώς και η κλήση του εγκαλούμενου, δεν έγιναν όπως αρμόζει ή εμπροθέσμως ή ότι ο εγκαλού­ μενος δεν προσήλθε εξαιτίας ανυπέρβλητου κωλύματος, ορίζεται νέα δικάσιμος και παραγγέλλεται η γνωστοποίη­ σή της σε όλους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το συμβούλιο μπορεί να αναβάλει μία φορά τη συνε­ δρίαση σε νέα δικάσιμο, έστω και αν δε συντρέχουν οι όροι της προηγούμενης παραγράφου, εξαιτίας της μη προσέλευσης του εγκαλούμενου ή μάρτυρα του οποίου η εμφάνιση κρίνεται από το συμβούλιο αναγκαία. Για τους μάρτυρες εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώ­ δικα Ποινικής Δικονομίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο εγκαλούμενος μπορεί να ζητήσει την εξαίρεση έως δύο μελών, κατ' ανώτατο όριο, του πειθαρχικού συμβου­ λίου, αναφέροντας τους λόγους εξαίρεσης. Επί της αίτη­ σης αυτής, που υποβάλλεται εγγράφως, έως την έναρξη της συνεδρίασης, αποφαίνεται το συμβούλιο, χωρίς τη συμμετοχή του μέλους του οποίου ζητήθηκε η εξαίρεση με αιτιολογημένη απόφαση, που καταχωρίζεται στα πρα­ κτικά. Τα μέλη για την εξαίρεση των οποίων αποφάνθηκε το συμβούλιο αντικαθίστανται από τους αναπληρωτές τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο εισαγγελέας που ασκεί την πειθαρχική δίωξη δι­ καιούται να παρίσταται στη συζήτηση είτε αυτοπροσώ­ πως είτε με άλλον εισαγγελικό λειτουργό και αποχωρεί μετά το τέλος της συζήτησης και πριν από την έναρξη της διάσκεψης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Αν δεν υπάρχει θέμα αναβολής της συνεδρίασης σύμ­ φωνα με τα παραπάνω, το συμβούλιο προχωρεί παρουσία του εγκαλουμένου, στη συζήτηση της υπόθεσης, κατά την οποία ο εισηγητής διαβάζει την πειθαρχική αγωγή και το πόρισμα της ανάκρισης που τυχόν διενεργήθηκε. Ο πρόεδρος καλεί για εξέταση τους μάρτυρες και ακολούθως δίνει το λόγο στον εγκαλούμενο για να ανα­ πτύξει προφορικά την απολογία του και να απαντήσει στα ερωτήματα που θα του θέσει το συμβούλιο. Η απουσία του εγκαλούμενου δεν εμποδίζει την πρόοδο της συζήτησης της υποθέσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Ο εγκαλούμενος δικαιούται να υποβάλει συγχρόνως υπόμνημα για συμπλήρωση της απολογίας του ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα της πειθαρχικής διαδικασίας.

Άρθρο 82Διεύθυνση συζήτησης ­ Πρακτικά Πειθαρχικά αδικήματα κατά τη συζήτησηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο πρόεδρος του συμβουλίου διευθύνει τη συζήτηση, δίνει το λόγο στον εισαγγελέα, στον εισηγητή και στον εγκαλούμενο, απευθύνει ερωτήσεις και δίνει άδεια στα μέλη του συμβουλίου να υποβάλλουν ερωτήσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για τη συνεδρίαση του πειθαρχικού συμβουλίου συντάσσεται από τον γραμματέα πρακτικό, το οποίο κα­ θαρογράφεται και υπογράφεται από τον ίδιο και από τον πρόεδρο. Το πρακτικό περιέχει με συντομία τις καταθέ­ σεις των μαρτύρων και του εγκαλούμενου, καθώς και έκ­ θεση για οποιοδήποτε γεγονός άξιο λόγου που συνέβη κα­ τά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο πρόεδρος μπορεί να διατάξει την αυτολεξεί καταχώρηση ουσιωδών μερών των καταθέσεων ή δηλώσεων που έγιναν κατά τη συνεδρίαση, επιτρέποντας ενδεχομένως και την υπαγόρευσή τους.

Άρθρο 83Προδικαστική απόφαση.

Το συμβούλιο εκτιμά κατ' ελεύθερη κρίση τα αποδεικτι­ κά στοιχεία και αν τα κρίνει ανεπαρκή, μπορεί με απόφα­ σή του να διατάξει περισσότερες αποδείξεις. Στην περί­ πτωση αυτή η απόφαση κοινοποιείται με επίδοση στον εγκαλούμενο και μετά το τέλος όσων διατάσσονται σ' αυ­ τή, επαναλαμβάνεται η κύρια διαδικασία, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 80 του παρόντος.

Άρθρο 84Οριστική απόφαση.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για την έκδοση της οριστικής απόφασης το συμβού­ λιο διασκέπτεται και ακολουθεί ψηφοφορία με την παρου­ σία και του γραμματέα. Αν σε κάποιο ζήτημα σχηματίζονται περισσότερες από δύο γνώμες, όσοι ψήφισαν υπέρ της δυσμενέστε­ ρης για τον εγκαλούμενο γνώμης ή υπέρ της βαρύτε­ ρης ποινής προσχωρούν στην αμέσως ευνοϊκότερη. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σε καθένα από τα ζητή­ ματα που έχουν τεθεί βεβαιώνεται από το πρακτικό της διάσκεψης, το οποίο υπογράφεται από όλους τους παρισταμένους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η οριστική απόφαση πρέπει να περιέχει τη σύνθεση του συμβουλίου, το ονοματεπώνυμο του εγκαλούμενου, μνεία της παράστασής του ή της προσήκουσας κλήσης του, περίληψη της κατηγορίας, καθώς και την απολογία του εγκαλούμενου, που υποβλήθηκε μαζί με τους ουσιώ­ δεις ισχυρισμούς, το αιτιολογικό και το διατακτικό. Η από­ φαση πρέπει να στηρίζεται σε αποδεδειγμένα πραγματι­ κά περιστατικά και όχι σε απλές υπόνοιες και πρέπει να αι­ τιολογείται τόσο για τη διαπίστωση της ενοχής όσο και για την επιβολή ή την επιμέτρηση της ποινής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το σχέδιο της απόφασης υπογράφεται από τα μέλη του συμβουλίου και το πρωτότυπο από τον πρόεδρο και τον γραμματέα και καταχωρίζεται στο βιβλίο αποφάσεων του συμβουλίου. Ως χρόνος έκδοσης της απόφασης λαμβάνεται η ημερομηνία υπογραφής της από τον πρόε­ δρο.

Άρθρο 85Κοινοποίηση αποφάσεων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η οριστική απόφαση επιδίδεται στον εγκαλούμενο με φροντίδα του γραμματέα μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από την έκδοσή της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η αναφερόμενη απόφαση κοινοποιείται και στον οι­ κείο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο και σε όσους έχουν το δικαίωμα έφεσης. ΚΕΦΑΜΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ

Άρθρο 86Έφεση.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι οριστικές αποφάσεις του πειθαρχικού συμβουλίου που εκδίδονται σε πρώτο βαθμό επί της ουσίας υπό­ κεινται σε έφεση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Δικαίωμα άσκησης έφεσης κατά καταδικαστικής ή αθωωτικής απόφασης του τριμελούς πειθαρχικού συμ­ βουλίου έχει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο εισαγγελέας που άσκησε την πειθαρχική δίωξη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο συμβολαιογράφος που διώχθηκε πειθαρχικά έχει δικαίωμα άσκησης έφεσης κατά της καταδικαστικής από­ φασης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Την έφεση την ασκεί ο συμβολαιογράφος που κατα­ δικάστηκε πειθαρχικά, μέσα σε ένα μήνα από την επίδοση σ' αυτόν της εκκαλούμενης απόφασης, καθώς και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο εισαγγελέας που άσκησε τη δίωξη, μέσα σ' ένα μήνα από την κοινοποίηση σε αυτούς της απόφασης, πάντως όχι παραπάνω από ένα δίμηνο από την έκδοση της απόφασης. Η προθεσμία ανα­ στέλλεται σε περίπτωση ανώτερης βίας και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή και από 1 έως 31 Αυγούστου κάθε έτους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η έφεση ασκείται με την κατάθεση στο γραμματέα του συμβουλίου που εξέδωσε την προσβαλλόμενη από­ φαση, αφού συνταχθεί σχετική έκθεση. Όσοι σύμφωνα με την παράγραφο 2 έχουν δικαίωμα έφεσης, μπορούν να την ασκήσουν και με έγγραφο που απευθύνεται προς τον αναφερόμενο γραμματέα, ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί και με παραγγελία προς τον αρμόδιο εισαγγελέα. Ο εγκαλούμενος μπορεί να ασκήσει την έφεσή του και με κατάθεση αυτής σε ταχυδρομικό γραφείο με συστημένη επιστολή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Με την άσκηση έφεσης η υπόθεση μεταβιβάζεται στο αρμόδιο συμβούλιο, το οποίο, αν εκκαλών είναι μόνο ο εγκαλούμενος, δεν μπορεί να καταστήσει τη θέση του χει­ ρότερη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Η προθεσμία για την άσκηση έφεσης και η άσκησή της αναστέλλουν την εκτέλεση της απόφασης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Ως προς τη διαδικασία ενώπιον των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, τα δικαιώματα του εγκαλού­ μενου, την έκδοση και επίδοση της απόφασης σε αυτόν ισχύουν ανάλογα όσα ορίζονται παραπάνω, προκειμένου για πρωτοβάθμια συμβούλια. Στην κατ' έφεση δίκη ο εγκαλούμενος δεν καλείται ξανά σε απολογία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Οι αποφάσεις που εκδίδονται κατ' έφεση δεν υπό­ κεινται σε κανένα ένδικο μέσο, εκτός από την επανάληψη της πειθαρχικής δίκης.

Άρθρο 87Επανάληψη πειθαρχικής δίκης. Για κάθε αμετάκλητη απόφαση του πειθαρχικού συμ­ βουλίου ζητείται η επανάληψη της πειθαρχικής δίκης:ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αν μετά την έκδοση καταδικαστικής ή αθωωτικής απόφασης αποκαλύφθηκαν νέα άγνωστα στοιχεία ή ανα­ τράπηκαν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση τα στοιχεία που είχαν ληφθεί υπόψη για την έκδοση καταδικαστικής ή αντίστοιχα αθωωτικής απόφασης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Την επανάληψη της πειθαρχικής δίκης ζητεί στην πε­ ρίπτωση της καταδικαστικής απόφασης ο συμβολαιο­ γράφος που καταδικάστηκε και στην περίπτωση της αθωωτικής απόφασης ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Από τον καταδικασθέντα η αίτηση ασκείται με κατά­ θεση δικογράφου στο γραμματέα του συμβουλίου που εξέδωσε την απόφαση και συντάσεται σχετική έκθεση. Από τον Υπουργό Δικαιοσύνης η αίτηση ασκείται και με έγγραφο που απευθύνεται προς τον αναφερόμενο γραμ­ ματέα ή με παραγγελία προς τον αρμόδιο εισαγγελέα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης εκείνου ο οποίος διώχθηκε δεν επιδρά στην αρμοδιότητα του πα­ ραπάνω συμβουλίου για την επανάληψη της δίκης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Κατά την επανάληψη της δίκης τηρείται η διαδικασία που ορίζεται στα άρθρα 80 έως 84. Η απόφαση εκδίδεται ύστερα από αίτηση του διωχθέντος συμβολαιογράφου με συνημμένη την σε βάρος του εκδοθείσα καταδικαστική απόφαση ή του Υπουργού Δικαιοσύνης που εμφανίζει αντίστοιχη αθωωτική απόφαση ή εκείνη που κρίθηκε σαν αδικαιολόγητα επιεικής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Σε κάθε περίπτωση η αίτηση για επανάληψη της δια­ δικασίας απευθύνεται και εκδικάζεται από το δευτερο­ βάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο. ΚΕΦΑΜΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Άρθρο 88Αποφάσεις που υπόκεινται σε εκτέλεση.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι πειθαρχικές αποφάσεις εκτελούνται όταν κατα­ στούν αμετάκλητες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου διαβιβάζει αντίγραφο της απόφασης, που εξέδωσε το συμβούλιο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στον εισαγγελέα που άσκη­ σε πειθαρχική δίωξη για να εποπτεύσει την εκτέλεση της πειθαρχικής ποινής που επιβλήθηκε και στο Συμβολαιο­ γραφικό Σύλλογο, στον οποίο υπάγεται ο εγκαλούμενος συμβολαιογράφος. Οι αμετάκλητες αποφάσεις κατα­ χωρούνται στον ατομικό φάκελο του συμβολαιογράφου. Οι δικογραφίες φυλάσσονται στο αρχείο του συμβου­ λίου που εξέδωσε τη σχετική απόφαση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Σε κάθε Συμβολαιογραφικό Σύλλογο τηρείται βιβλίο θεωρημένο από τον πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, στο οποίο σημειώνονται οι πειθαρχικές ποινές που επιβλήθηκαν στους συμβολαιογράφους της περι­ φέρειας του συλλόγου. Στο αλφαβητικό αυτό βιβλίο καταχωρούνται οι αποφάσεις κάθε περίπτωσης και τα αντίγραφα των αποφάσεων που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο τοποθετούνται στο φάκελο κάθε συμβολαιογράφου. Για τις πειθαρχικές αποφάσεις που εκδόθηκαν πριν από την ισχύ του Κώδικα αυτού οι Συμβολαιογραφικοί Σύλ­ λογοι υποχρεούνται να ζητήσουν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ή από τους αρμόδιους εισαγγελείς πρωτοδι­ κών και εφετών να τους χορηγήσουν αντίγραφα των αποφάσεων αυτών ατελώς για την καταχώρηση των ποινών στο παραπάνω βιβλίο και την τοποθέτησή τους στον ατομικό φάκελο του συμβολαιογράφου που αφο­ ρούν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Μετά ένα χρόνο από τη δημοσίευση του Κώδικα αυτού ο αρμόδιος εισαγγελέας της πειθαρχικής διαδικα­ σίας μπορεί να ζητήσει από το σύλλογο αντίγραφο της πειθαρχικής κατάστασης του εγκαλούμενου συμβολαιο­ γράφου. Στο αποστελλόμενο αντίγραφο της πειθαρχικής κατάστασης δεν αναγράφεται η ποινή της επίπληξης με­ τά πενταετία από την αμετάκλητη απόφαση, του προ­ στίμου μετά δεκαετία και της προσωρινής παύσης μετά δεκαπενταετία.

Άρθρο 89Εκτέλεση ποινών.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι αμετάκλητες πειθαρχικές αποφάσεις εκτελούνται με επιμέλεια του αρμόδιου εισαγγελέα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η ποινή της επίπληξης εκτελείται με την επίδοση σε αυτόν που τιμωρήθηκε της αμετάκλητης απόφασης που του επιβάλλει το πειθαρχικό συμβούλιο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η ποινή του προστίμου εκτελείται από τον αρμόδιο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο με αυτούσια καταβολή ή πα­ ρακράτηση του ποσού από τη διανομή των κρατικών συμ­ βολαίων. Τα ποσά που οφείλονται από αυτήν την αιτία αποτελούν πόρο του κλάδου Υγείας του Ταμείου Ασφα­ λίσεως Συμβολαιογράφων. Το πρόστιμο εισπράττεται και σε περίπτωση αποχώρη­ σης του συμβολαιογράφου, εκτός από την περίπτωση θανάτου, οπότε και η οφειλή θεωρείται ότι έχει αποσβε­ σθεί.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η ποινή προσωρινής παύσης αρχίζει από την επομένη της επίδοσης της αμετάκλητης απόφασης σε αυτόν που τιμωρήθηκε. Η επίδοση πρέπει να γίνει εντός 30 ημερών από την έκδοση της απόφασης. Από την έναρξη μέχρι τη λήξη της ποινής αυτής δεν επι­ τρέπεται στο συμβολαιογράφο να εκτελεί τα καθήκοντά του. Για το χρονικό αυτό διάστημα ορίζεται από τον πρό­ εδρο του συμβουλίου ή το δικαστή που διευθύνει το Πρωτοδικείο αναπληρωτής του, μόνο για τις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 5 του άρθρου 3 του παρόντος. Ο αναπληρωτής δικαιούται να εισπράττει ολό­ κληρα τα δικαιώματα.

Άρθρο 90Παραγραφή πειθαρχικών ποινών.

Οι ποινές που καταγνώστηκαν με τις αμετάκλητες πει­ θαρχικές αποφάσεις και δεν εκτελέστηκαν υπόκεινται σε παραγραφή, η οποία αρχίζει από την ημερομηνία της έκ­ δοσης της σχετικής απόφασης και είναι τριετής για την επίπληξη, πενταετής για το πρόστιμο και επταετής για την προσωρινή παύση. ΚΕΦΑΜΑΙΟ ΕΚΤΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ

Άρθρο 91Απόφαση για παραπομπή.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Αν το πειθαρχικό συμβούλιο κρίνει το συμβολαιογρά­ φο που διώχθηκε ενώπιόν του υπαίτιο του πειθαρχικού αδικήματος και τιμωρητέο με την ποινή της οριστικής παύσης, εκδίδει αιτιολογημένη απόφαση για την πα­ ραπομπή της υπόθεσης στο αρμόδιο δικαστήριο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η απόφαση αυτή κοινοποιείται στον εγκαλούμενο και διαβιβάζεται αμέσως μαζί με τη δικογραφία στον πρόε­ δρο του παραπάνω δικαστηρίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Κατά της απόφασης για παραπομπή κανένα ένδικο μέσο, τακτικό ή έκτακτο, δεν επιτρέπεται.

Άρθρο 92Προδικασία.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου στον οποίο περιέρχεται η απόφαση για παραπομπή ορίζει ένα από τα μέλη του ως εισηγητή. Η πράξη του εισηγητή κοινοποιείται με επίδοση στον εγκαλούμενο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Κατά την προδικασία δεν απαιτείται επανάληψη αυ­ τών που ορίζονται στα άρθρα 72 έως 79, για δε τα υπόλοι­ πα ισχύουν αναλόγως τα όσα ορίζονται στα άρθρα 74 και 80 του παρόντος.

Άρθρο 93Κύρια διαδικασία.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα σχετικά με τη συνεδρίαση του δικαστηρίου διέπονται από τις οργανικές διατάξεις που το αφορούν. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως όσα ορίζονται στα άρθρα 80 και 85 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Κατά τη συζήτηση ενώπιον του δικαστηρίου μπορεί να παρίσταται ο εγκαλούμενος και με πληρεξούσιο δικη­ γόρο.

Άρθρο 94Ένδικα μέσα.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η πειθαρχική δίκη ενώπιον του δικαστηρίου μπορεί να επαναληφθεί κατά τους όρους του άρθρου 87.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι πειθαρχικές αποφάσεις των εφετείων υπόκεινται σε αναίρεση ενώπιον του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου κατά τους όρους και τη διαδικασία των σχετικών διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που εφαρ­ μόζονται ανάλογα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Με την επιφύλαξη των ανωτέρω, οι πειθαρχικές αποφάσεις των δικαστηρίων δεν υπόκεινται σε κανένα ένδικο μέσο, τακτικό ή έκτακτο.

Άρθρο 95Εκτέλεση.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η δικαστική απόφαση που επιβάλλει την ποινή της οριστικής παύσης διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιο­ σύνης για την έκδοση της σχετικής απόφασης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν το δικαστήριο επέβαλε ελαφρότερη ποινή ή κήρυ­ ξε αθώο τον διωκόμενο, ισχύουν και ενεργούνται όσα προβλέπονται στο άρθρα 88 έως 90 αυτού του Κώδικα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Αν ο εγκαλούμενος κηρύχθηκε αθώος ή τιμωρήθηκε με ελαφρότερη ποινή μετά από επανάληψη της δίκης, η δικαστική απόφαση διαβιβάζεται στον Υπουργό Δι­ καιοσύνης για να εκδώσει την απόφαση αποκατάστασης αυτού που διώχθηκε, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στη παράγραφο 4 αυτού του άρθρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο συμβολαιογράφος που αποκαθίσταται με την ακύ­ ρωση ή την επιβολή ελαφρότερης ποινής καταλαμβάνει την υπάρχουσα κενή θέση ή, σε περίπτωση έλλειψης θέ­ σης, παραμένει προσωρινά υπεράριθμος ασκώντας τα καθήκοντά του και καταλαμβάνει την πρώτη θέση που κενώνεται. ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ ΚΕΦΑΜΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΜΜΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΥΜΒΟΜΑΙΟΓΡΑΦΩΝ

Άρθρο 96Πρωτοβάθμια Συλλογικά Όργανα.

Πρωτοβάθμια συλλογικά όργανα των συμβολαιογρά­ φων είναι οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι και δευτε­ ροβάθμιο η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (Σ.Ε.Σ.Σ.Ε.) ΚΕΦΑΜΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΥΜΒΟΜΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΣΥΜΜΟΓΟΙ ­ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΜΕΥΣΕΙΣ ­ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΜΙΑ

Άρθρο 97Έδρα Συμβολαιογραφικών Συλλόγων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Στην έδρα κάθε εφετείου, με την εξαίρεση της παρα­ γράφου 2 του άρθρου αυτού, εδρεύει Συμβολαιογρα­ φικός Σύλλογος, του οποίου μέλη είναι υποχρεωτικά οι συμβολαιογράφοι της περιφέρειάς του.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι συμβολαιογράφοι των Εφετείων Πειραιώς ­ Αι­ γαίου και Δωδεκανήσου υπάγονται στο Συμβολαιογραφι­ κό Σύλλογο Εφετείου Αθηνών, ο οποίος αποκαλείται Συμ­ βολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών ­ Πειραιώς ­ Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

Άρθρο 98Νομική φύση των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων.

Οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τελούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Άρθρο 99Σκοπός των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων.

Σκοπός των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων είναι η προαγωγή και ενίσχυση του συμβολαιογραφικού θε­ σμού, η μέριμνα για την επιστημονική και επαγγελματική εξύψωση των συμβολαιογράφων, η επιμέλεια και η προα­ γωγή των ζητημάτων που αφορούν τους συμβολαιο­ γράφους, η εποπτεία της καλής διεξαγωγής της υπηρε­ σίας τους, η επαγγελματική και επιστημονική συνεργασία με συμβολαιογραφικούς συλλόγους άλλων κρατών, η μέ­ ριμνα υπέρ των ασθενούντων ή αναξιοπαθούντων εν ενεργεία ή μη συμβολαιογράφων, των υπαλλήλων του συλλόγου και των μελών των οικογενειών των προσώπων αυτών, καθώς και η υλική και ηθική ενίσχυση του συλ­ λόγου συνταξιούχων συμβολαιογράφων στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων των συλλόγων συμβολαιογρά­ φων.

Άρθρο 100Πόροι Συμβολαιογραφικών Συλλόγων.

Πόροι κάθε Συμβολαιογραφικού Συλλόγου είναι: α) Η ετήσια συνδρομή των μελών του, όπως αυτή κα­ θορίζεται κάθε φορά με απόφαση του διοικητικού συμ­ βουλίου. β) Τα κατά τα άρθρα 115, 117 και 118 του παρόντος ει­ σπράττομενα δικαιώματά του. γ) Τα δικαιώματα για την έκδοση από το αρχειοφυλα­ κείο αντιγράφων όλων των ειδών συμβολαίων και εγγρά­ φων γενικά, τα οποία βρίσκονται σε αυτό και εφόσον το αρχειοφυλακείο δεν αποτελεί χωριστή δημόσια ή άλλη υπηρεσία κατά τα αναφερόμενα ειδικότερα στο σχετικό για το αρχειοφυλακείο κεφάλαιο του Κώδικα αυτού. δ) Έκτακτες εισφορές, δωρεές και χορηγίες. ε) Τα δικαιώματα για την έκδοση αντιγράφων συμ­ βολαίων και κάθε είδους πράξεων για χρήση του Δη­ μοσίου και στ) Κάθε άλλο έσοδο που θα προκύψει από οποια­ δήποτε άλλη αιτία με απόφαση του διοικητικού συμβου­ λίου.

Άρθρο 101Στέγαση Συλλόγου.

Κάθε Συμβολαιογραφικός Σύλλογος μεριμνά ώστε να αποκτήσει ιδιόκτητη στέγη για την εγκατάσταση των υπη­ ρεσιών του και των υπηρεσιών του αρχειοφυλακείου κα­ τά τα ειδικότερα οριζόμενα στο κεφάλαιο «Περί αρχειο­ φυλακείων».

Άρθρο 102Εκπροσώπηση Συλλόγου ­ Ανάληψη χρημάτων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο εκπροσωπεί ενώπιον των δικαστηρίων και των αρχών ο πρόεδρος του διοικη­ τικού συμβουλίου, σε περίπτωση δε κωλύματος αυτού ο αντιπρόεδρος και σε περίπτωση κωλύματος του τελευ­ ταίου άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο ορίζεται με πράξη αυτού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η ανάληψη από την τράπεζα κατατεθειμένων χρημά­ των του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου γίνεται από τον ταμία του ύστερα από απόφαση του διοικητικού συμβου­ λίου, η οποία προσδιορίζει το ποσό που θα αναληφθεί.

Άρθρο 103Διοίκηση Συμβολαιογραφικού Συλλόγου.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Κάθε Συμβολαιογραφικός Σύλλογος διοικείται από το διοικητικό συμβούλιο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το διοικητικό συμβούλιο κάθε Συμβολαιογραφικού Συλλόγου αποτελείται από τον πρόεδρο και τέσσερα τα­ κτικά μέλη όταν ο αριθμός των μελών του Συλλόγου είναι μέχρι και εκατό, έξι όταν ο αριθμός των μελών είναι από εκατόν ένα ως και τριακόσια, οκτώ όταν ο αριθμός των με­ λών είναι από τριακόσια ένα μέχρι και οκτακόσια και δώ­ δεκα, όταν ο αριθμός των μελών είναι μεγαλύτερος των οκτακοσίων. Εάν μείνει κενή για οποιονδήποτε λόγο η θέ­ ση του προέδρου ή εάν αυτός δεν αποδεχθεί την εκλογή του, διενεργούνται αρχαιρεσίες, μέσα σε προθεσμία σα­ ράντα ημερών, για την εκλογή νέου προέδρου του διοι­ κητικού συμβουλίου. Η εκλογή ισχύει για τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας του προηγούμενου προέδρου. Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται μέσα σε προθεσμία δεκα­ πέντε (15) ημερών αφότου κενωθεί η θέση. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις περί αρχαιρεσιών των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων. Μέχρι την εκλογή νέου προέδρου καθήκοντα προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου ασκεί ο αντι­ πρόεδρος και ελλείψει αυτού ο πλειοψηφήσας σύμ­ βουλος. Εάν μείνει κενή για οποιονδήποτε λόγο η θέση συμβούλου που εκλέχθηκε ως μεμονωμένος υποψήφιος ή αν όλοι οι σύμβουλοι που εκλέχθηκαν από συνδυασμό δεν αποδεχθούν την εκλογή ή παραιτηθούν όλα τα τακτικά μέ­ λη του διοικητικού συμβουλίου ώστε να μην επαρκούν τα υπόλοιπα μέλη του συνδυασμού να συμπληρώσουν τις κενές θέσεις που έχει καταλάβει ο συνδυασμός, διενερ­ γούνται αρχαιρεσίες για την εκλογή νέων συμβούλων προς συμπλήρωση μόνο των κενών θέσεων για τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας του διοικητικού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η υπηρεσία των μελών του διοικητικού συμβουλίου παρέχεται χωρίς αμοιβή. Αν όμως μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου περιλαμβάνονται και συμβολαιο­ γράφοι που έχουν την έδρα τους σε τόπο που απέχει πάνω από 100 χιλιόμετρα ή 10 ναυτικά μίλια από την έδρα του Συλλόγου, τα μέλη αυτά δικαιούνται να λάβουν έξοδα μετακίνησης και διαμονής, τα οποία ορίζονται με απόφα­ ση του διοικητικού συμβουλίου του οικείου συλλόγου. Επίσης με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ορίζεται κατά μήνα το ποσό που καταβάλλεται κατά μήνα στον πρόεδρο του συλλόγου για έξοδα παραστάσεως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το διοικητικό συμβούλιο κάθε συλλόγου συνεδριάζει στην έδρα οποιασδήποτε ειρηνοδικειακής περιφέρειας του οικείου εφετείου όποτε συγκληθεί από τον πρόεδρο αυτού, τουλάχιστον όμως μία φορά το μήνα εκτός από το μήνα Αύγουστο ή όταν ζητηθεί από το 1/4 των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Το διοικητικό συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν τα παρόντα μέλη του είναι περισσότερα από τα απόντα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Τον πρόεδρο κωλυόμενο αναπληρώνει ο αντιπρόε­ δρος και τούτου κωλυομένου, ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης σύμβουλος του πλειοψηφήσαντος συνδυα­ σμού.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου λαμ­ βάνονται με πλειοψηφία των παριστάμενων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου.

Άρθρο 104Εκλογή μελών Διοικητικού Συμβουλίου.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των Συμβολαιο­ γραφικών Συλλόγων αναδεικνύονται με αρχαιρεσίες, που διενεργούνται κάθε τριετία την τελευταία Κυριακή του ΜαΊου ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια. Ο αριθμός των συμβούλων που πρόκειται να εκλεγούν ορίζεται με από­ φαση του διοικητικού συμβουλίου του Συμβολαιογραφι­ κού Συλλόγου εξήντα (60) ημέρες πριν από τις αρχαιρε­ σίες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο των Εφετείων Αθη­ νών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου η ψηφοφορία παρατείνεται και την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Στην περίπτωση αυτή η φύλαξη των ψηφοδόχων και του λοιπού εκλογικού υλικού εξασφαλίζεται από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

Άρθρο 105Γενική Συνέλευση μελών.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα μέλη των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων συνέρ­ χονται σε τακτική Γενική Συνέλευση την τελευταία Κυρια­ κή του μηνός Ιανουαρίου κάθε έτους για να λάβουν από­ φαση σχετικά με τον ισολογισμό του οικονομικού έτους που έληξε και με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, καθώς και για κάθε άλλο θέμα που αναφέρεται ρη­ τά στην ημερήσια διάταξη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το διοικητικό συμβούλιο ή ο πρόεδρος αυτού μπορεί να συγκαλεί εκτάκτως τη γενική συνέλευση όσες φορές το κρίνει αναγκαίο. Η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέ­ λευσης είναι υποχρεωτική και όσες φορές το ζητήσει εγγράφως για ορισμένο θέμα το 1/10 των μελών του Συλ­ λόγου. Σε κάθε συνέλευση Συμβολαιογραφικών Συλλό­ γων πρέπει για να υπάρχει απαρτία να παρίσταται το 1/6 τουλάχιστον των εγγεγραμένων μελών του Συλλόγου. Αν δεν υπάρξει η απαρτία, η συνέλευση επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, οπότε συνεδριάζει και αποφασίζει ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρισταμένων.

Άρθρο 106Έκπτωση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Από το αξίωμα του μέλους του διοικητικού συμβου­ λίου εκπίπτει αυτοδικαίως: α) Συμβολαιογράφος που έχασε την ιδιότητά του για οποιονδήποτε λόγο. β) Συμβολαιογράφος που τιμωρήθηκε πειθαρχικά κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος ή σύμβουλος με ποινή προσωρινής παύσης τουλάχιστον ενός μηνός.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Κατά τις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγρά­ φου ο Υπουργός Δικαιοσύνης εκδίδει, είτε οίκοθεν είτε ύστερα από αναφορά του Συμβολαιογραφικού Συλ­ λόγου, βεβαιωτική πράξη της έκπτωσης.

Άρθρο 107Αρμοδιότητες Διοικητικού Συμβουλίου.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το διοικητικό συμβούλιο για την εκπλήρωση των σκοπών του Συλλόγου μπορεί: α) Να οργανώνει στην περιφέρειά του, για τα μέλη του Συλλόγου, ειδικές διαλέξεις ή σειρές μαθημάτων σύντο­ μης διάρκειας (σεμινάρια) σχετικά με θέματα που ανα­ φέρονται στην άσκηση του λειτουργήματος του συμβο­ λαιογράφου. β) Να προκαλεί γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων οργάνων σε αμφισβητούμενα ζητήματα και να παρέχει σχετικές οδηγίες στα μέλη του Συλλόγου. γ) Να γνωμοδοτεί επί σχεδίων νομοθετημάτων που αφορούν τους συμβολαιογράφους και το λειτούργημά τους. δ) Να εποπτεύει για την αρμόζουσα και αξιοπρεπή άσκηση του λειτουργήματος από τα μέλη του Συλλόγου, στα οποία μπορεί να απευθύνει συστάσεις και παρατηρή­ σεις. ε) Να επιμελείται για την εκπροσώπηση του Συλλόγου, την ανάπτυξη διμερών σχέσεων συνεργασίας με άλλους συμβολαιογραφικούς συλλόγους ή ενώσεις ή φορείς άλ­ λων κρατών για την προώθηση και προαγωγή της συμ­ βολαιογραφίας. στ) Να επιλαμβάνεται της επίλυσης διαφορών μεταξύ των μελών του Συλλόγου, να εξετάζει, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν εγγράφου ή προφορικής αναφοράς ή ανακοίνω­ σης δημόσιας αρχής, τη συμπεριφορά του συμβολαιο­ γράφου, προς διαπίστωση αν στη συγκεκριμένη περίπτω­ ση αντίκειται ή όχι στη συμβολαιογραφική δεοντολογία, να απευθύνει παρατηρήσεις στο συμβολαιογράφο ή να αποστερεί αυτόν μιας έως έξι διανομών από τα κρατικά συμβόλαια ή να παραπέμπει την υπόθεση στο αρμόδιο για την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης όργανο. Τυχόν παρατηρήσεις από το διοικητικό συμβούλιο τίθενται στον οικείο ατομικό φάκελο του συμβολαιογράφου. ζ) Να ασκεί έλεγχο με τα ίδια τα μέλη του, τους υπαλ­ λήλους του συλλόγου ή συμβολαιογράφους για την ακρι­ βή τήρηση των υποχρεώσεων των μελών για τα κρατικά συμβόλαια και να καθορίζει το χρόνο λειτουργίας των συμβολαιογραφείων εντός του πλαισίου των υπουργικών αποφάσεων και η) Να υποβάλλει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ή σε άλλο Υπουργείο, μετά από προηγούμενη ανακοίνωση στη Συντονιστική Επιτροπή, προτάσεις νόμων, διαταγμάτων, αποφάσεων για ρύθμιση θεμάτων που αναφέρονται σε συμβολαιογράφους και στο λειτούργημά τους.

Άρθρο 108Αρχαιρεσίες Συμβολαιογραφικών Συλλόγων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Με προεδρικό διατάγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, ορίζονται σε σχέση με την ανάδειξη των μελών του διοικητικού συμβουλίου τα προσόντα και ο αριθμός των υποψήφιων μελών, η προθε­ σμία υποβολής υποψηφιοτήτων, η διαδικασία διεξαγω­ γής των αρχαιρεσιών, η ώρα έναρξης και λήξης της ψηφοφορίας, η προσβολή του κύρους των αρχαιρεσιών, ο τρόπος ανάδειξης των μελών της διοίκησης, η σύνθεση και συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών και των ψηφολεκτών, η κατάρτιση και γνωστοποίηση του κατα­ λόγου των υποψηφίων, η μορφή και το περιεχόμενο των ψηφοδελτίων, το σχήμα των φακέλων, η σύνταξη πρα­ κτικού, η ανακήρυξη των επιτυχόντων, η επανάληψη της ψηφοφορίας, η υποβολή και η εκδίκαση των ενστάσεων, η δημοσίευση του αποτελέσματος των αρχαιρεσιών και η συγκρότηση των διοικητικών συμβουλίων σε σώμα, κα­ θώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Μέχρι να εκδοθεί το διάταγμα της προηγούμενης πα­ ραγράφου η διαδικασία και όλα τα θέματα που σχε­ τίζονται με τις αρχαιρεσίες στους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους ρυθμίζονται με το προεδρικό διάταγμα που ισχύει.

Άρθρο 109Δευτεροβάθμιο συλλογικό όργανο συμβολαιογράφων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Δευτεροβάθμιο συλλογικό όργανο των συμβολαιο­ γράφων είναι η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφι­ κών Συλλόγων Ελλάδος (Σ.Ε.Σ.Σ.Ε.), που συγκροτείται από τους εκάστοτε προέδρους των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων του Κράτους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Πρόεδρος της Σ.Ε.Σ.Σ.Ε. είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου (Σ.Σ.Ε.Α.Π.Α.Δ.) ή ο νόμιμος αναπληρωτής του. Αντιπρόεδρος είναι ο εκά­ στοτε πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσ­ σαλονίκης ή ο νόμιμος αναπληρωτής του και ταμίας εναλ­ λάξ κατ' έτος οι πρόεδροι των υπόλοιπων Συμβολαιογρα­ φικών Συλλόγων ή οι νόμιμοι αναπληρωτές τους κατά σειρά βάσει του αριθμού των μελών κάθε Συλλόγου. Χρέη Γραμματέα της Σ.Ε.Σ.Σ.Ε. εκτελεί ο γενικός γραμματέας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου στην έδρα του οποίου συνέρχεται η επιτροπή.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Τον πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου ως μέλος της Σ.Ε.Σ.Σ.Ε. κωλυόμενο αναπληρώνει ο αντιπρό­ εδρος του οικείου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η Σ.Ε.Σ.Σ.Ε. συνεδριάζει τακτικώς κατά τους μήνες Ιανουάριο, Ιούνιο και Οκτώβριο, εκτάκτως δε οσάκις κα­ λείται από τον πρόεδρο αυτής ή αν το ζητήσουν πέντε τουλάχιστον εκ των μελών αυτής, με έγγραφη αίτηση προς τον πρόεδρο, που περιέχει και τα προς συζήτηση θέματα. Ο τόπος συνεδρίασης ορίζεται κάθε φορά με απόφαση της Σ.Ε.Σ.Σ.Ε.. Οι μετέχοντες στη Σ.Ε.Σ.Σ.Ε. εκτός του προέδρου στην περιφέρεια του οποίου συνεδριάζει δι­ καιούνται να λάβουν αποζημίωση που βαρύνει το Συμ­ βολαιογραφικό Σύλλογο στον οποίο ανήκει κάθε πρόε­ δρος που μετέχει στη συνεδρίαση της Σ.Ε.Σ.Σ.Ε.. Η αποζημίωση περιλαμβάνει τα έξοδα μετάβασης, επι­ στροφής και διανυκτέρευσης μέχρι και δύο ημέρες. Η Σ.Ε.Σ.Σ.Ε. βρίσκεται σε απαρτία εφόσον οι παρόντες είναι περισσότεροι των απόντων και αποφασίζει κατά πλειοψηφία, εκτός εάν πρόκειται για θέματα που αφο­ ρούν κρατικά συμβόλαια, οπότε απαιτείται παμψηφία. Σε ισοψηφία υπερισχύει η ψήφος του προέδρου.

Άρθρο 110Σκοπός ­ Αρμοδιότητα Συντονιστικής Επιτροπής.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σκοπός της Συντονιστικής Επιτροπής είναι: α) ο συντονισμός της δραστηριότητας των Συμβολαιο­ γραφικών Συλλόγων της χώρας, β) η εκπροσώπηση του συμβολαιογραφικού σώματος στην ημεδαπή, στη Διεθνή Ένωση Ματινικής Συμβολαιο­ γραφίας, στη Σύνοδο των Συμβολαιογραφιών της Ευρω­ παϊκής Ένωσης, σε διεθνείς οργανισμούς και επιτροπές της συμβολαιογραφίας, σε διεθνή συνέδρια και σε οργα­ νώσεις της νομικής επιστήμης γενικότερα, γ) η μελέτη των προβλημάτων της συμβολαιογραφίας και η εισήγηση μέτρων για την αναβάθμισή της, δ) η σύγκλιση και οργάνωση πανελλήνιων συνεδρίων συμβολαιογράφων, ε) η επικοινωνία και ανάπτυξη συνεργασίας με δικα­ στικούς λειτουργούς, πανεπιστημιακούς και εκπροσώ­ πους συλλόγων άλλων επαγγελμάτων, στ) η πρόταση αρμοδίως σχεδίων νόμων, διαταγμάτων, αποφάσεων και μελετών για την αντιμετώπιση άμεσων ή μακροπρόθεσμων προβλημάτων, ζ) η μέριμνα και υπόδειξη μέτρων για τη βελτίωση του Ταμείου Συντάξεως Νομικών και του Ταμείου Ασφαλί­ σεως Συμβολαιογράφων, η) η διατύπωση γνώμης για θέματα αναγόμενα στα κρα­ τικά συμβόλαια και στην πρακτική της συμβολαιογρα­ φίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Έργο της συντονιστικής επιτροπής είναι η υποχρέω­ ση να καταρτίσει εντός διετίας από τη δημοσίευση αυτού του νόμου, στα πλαίσια του παρόντος Κώδικα, κανόνες συμβολαιογραφικής δεοντολογίας, οι οποίοι μετά την επικύρωσή τους από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, δε­ σμεύουν όλους τους συμβολαιογράφους της χώρας.

Άρθρο 111Έδρα Συντονιστικής Επιτροπής ­

Δαπάνες λειτουργίας. Έδρα της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφι­ κών Συλλόγων Ελλάδος είναι η Αθήνα και γραφείο αυτής τα γραφεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Η δαπάνη λειτουργίας της Σ.Ε.Σ.Σ.Ε. βαρύνει αυτήν και μερίζεται βάσει του αριθμού των μελών κάθε Συλλόγου. Μέχρι την πρόσληψη προσωπικού για την εξυπηρέτηση της Σ.Ε.Σ.Σ.Ε. μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Σ.Σ.Ε.Α.Π.Α.Δ., μπορεί να χρησιμοποιείται το προσωπικό του. Τα έγγρα­ φα της Σ.Ε.Σ.Σ.Ε. υπογράφονται από τον πρόεδρο αυτής και σφραγίζονται με τη σφραγίδα της.

Άρθρο 112Συνέδρια συμβολαιογράφων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλ­ λόγων Ελλάδος οργανώνει κάθε δύο χρόνια Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβολαιογράφων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο τόπος, ο χρόνος του Συνεδρίου και τα θέματα που θα συζητηθούν σε αυτό ορίζονται με απόφαση της Σ.Ε.Σ.Σ.Ε..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Για τον ορισμό τόπου του Συνεδρίου υποβάλλονται από τους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους υποψηφιότη­ τες στη Σ.Ε.Σ.Σ.Ε. εντός διμήνου από τη λήξη του προη­ γούμενου συνεδρίου. Εάν δεν υπάρχει καμία υποψηφιό­ τητα Συμβολαιογραφικού Συλλόγου για τη σύγκλιση του συνεδρίου στην περιφέρειά του, αυτό διεξάγεται στην Αθήνα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Για την οργάνωση του συνεδρίου, τα έσοδα, τις δα­ πάνες και τις λεπτομέρειες αυτού αποφασίζει η Σ.Ε.Σ.Σ.Ε..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Την ευθύνη υλοποίησης των αποφάσεων της Σ.Ε.Σ.Σ.Ε. για το συνέδριο έχει ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος στην περιφέρεια του οποίου θα συγκληθεί αυ­ τό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Στο συνέδριο καλούνται όλοι οι συμβολαιογράφοι της χώρας με προσκλήσεις στις οποίες αναγράφονται ο χρόνος και ο τόπος του συνεδρίου και τα προς συζήτηση θέματα. Με απόφαση της Σ.Ε.Σ.Σ.Ε. στο συνέδριο μπορεί να καλούνται και εκπρόσωποι της Διεθνούς Ένωσης Συμ­ βολαιογράφων και εκπρόσωποι Συμβολαιογραφικών Συλλόγων και Οργανώσεων άλλων χωρών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Στην αρμοδιότητα του συνεδρίου υπάγονται η γενι­ κότερη μελέτη και έκφραση γνωμών και παρατηρήσεων επί της νομοθεσίας που αφορά τους συμβολαιογράφους και την άσκηση των καθηκόντων τους. Τα σχετικά πορί­ σματα υποβάλλονται στα αρμόδια πολιτειακά όργανα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Κατά τις συνεδριάσεις του συνεδρίου έχουν ανάλογη εφαρμογή αυτά που ορίζονται για τις συνεδριάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Συμβολαιογραφικών Συλλό­ γων. ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΡΟΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΜΑΙΑ ­ ΑΡΧΕΙΑ ­ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΜΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ­ ΤΕΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΕΦΑΜΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΑΤΙΚΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΜΑΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΜΑΙΑ

Άρθρο 113Αναλογικά δικαιώματα συμβολαιογράφων ­

Διανομή δικαιωμάτων. Τα αναλογικά δικαιώματα του Συμβολαιογράφου από τη σύνταξη συμβολαίων που αναφέρονται στα άρθρα 115, 117 και 118 του παρόντος αποδίδονται στον οικείο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο ή στον εντεταλμένο υπό του Συλλόγου συμβολαιογράφο και διανέμονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 116, 117, 118 και 120 του πα­ ρόντος.

Άρθρο 114Κατανομή κρατικών συμβολαίων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σε κάθε περιφέρεια ειρηνοδικείου, στην οποία εδρεύουν περισσότεροι από ένας συμβολαιογράφοι, οι εντολές ή τα σχέδια για τη σύνταξη συμβολαίων, πράξε­ ων ή εκθέσεων, στα οποία δικαιοπρακτούν πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 115, αποστέλλονται στις πόλεις που εδρεύει Συμβολαιογραφικός Σύλλογος προς τον πρόεδρο αυτού, άλλως στον εντεταλμένο συμβολαιο­ γράφο που έχει ορισθεί από τον οικείο Συμβολαιογραφι­ κό Σύλλογο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο πρόεδρος του συλλόγου ή ο εντεταλμένος συμ­ βολαιογράφος, στον οποίο αποστέλλονται οι ανωτέρω εντολές ή σχέδια, διανέμει αυτές χωρίς καθυστέρηση και κατά σειρά στους συμβολαιογράφους που εδρεύουν στην αυτή ειρηνοδικειακή περιφέρεια και τους παραγγέ­ λει να συντάξουν τα σχετικά συμβόλαια, πράξεις ή εκθέ­ σεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Προκειμένου για συμβόλαια, πράξεις ή εκθέσεις του άρθρου 115, που συντάσσονται στην περιφέρεια των ει­ ρηνοδικείων τα οποία αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 4 του παρόντος, οι ανωτέρω εντολές ή σχέ­ δια αποστέλλονται στον πρόεδρο του Συμβολαιογρα­ φικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, ο οποίος τις διανέμει χωρίς καθυστέρηση κατά σειρά στους συμβολαιογράφους των περιφερειών των ειρηνοδικείων αυτών και τους παραγγέλλει να συντάξουν τα σχετικά συμβόλαια, πράξεις ή εκθέσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Συμβολαιογράφος που λαμβάνει την εντολή της πρώ­ της παραγράφου απευθείας από τα πρόσωπα που ανα­ φέρονται στο άρθρο 115 ή από πρόσωπα που θα συμ­ βληθούν με αυτά, οφείλει να τη διαβιβάσει αμέσως, μαζί με τα σχετικά έγγραφα, στον πρόεδρο του Συμβολαιο­ γραφικού Συλλόγου ή στον εντεταλμένο συμβολαιο­ γράφο για να ενεργήσουν αυτοί όσα ορίζονται στις παρα­ γράφους 2 και 3 του παρόντος άρθρου. Η παράβαση της διάταξης αυτής αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τι­ μωρείται με πρόστιμο τουλάχιστον είκοσι χιλιάδων (20.000) δραχμών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Προκειμένου περί πλειστηριασμών που επισπεύ­ δονται βάσει του Κ.Ε.Δ.Ε. ο πρόεδρος του οικείου Συμ­ βολαιογραφικού Συλλόγου ή ο εντεταλμένος συμβολαιο­ γράφος κατανέμει αυτούς κατά σειρά μεταξύ όλων των συμβολαιογράφων της ειρηνοδικειακής περιφέρειάς του και παραγγέλει σε αυτούς τη διενέργειά τους. Οι περιφέ­ ρειες των ειρηνοδικείων που αναφέρονται στην παρά­ γραφο 1 του άρθρου 4 του παρόντος θεωρούνται ως ενιαία περιφέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής. Σε ειρηνοδικειακή περιφέρεια που υπηρετούν περισσό­ τεροι από δέκα συμβολαιογράφοι, το διοικητικό συμβού­ λιο του οικείου Συλλόγου, μετά από αίτηση των ενδιαφε­ ρομένων, μπορεί, με απόφασή του, να απαλλάσσει από τη διενέργεια των ανωτέρω πλειστηριασμών όσους έχουν υπερβεί το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους. Ανεξάρτητα δε από τον αριθμό των συμβολαιογράφων που υπηρετούν απαλλάσσονται οι εγκυμονούσες και οι έχοντες σοβαρό λόγο υγείας που βεβαιώνεται με πι­ στοποιητικό από κρατικό νοσοκομείο.

Άρθρο 115Προσδιορισμός κρατικών συμβολαίων. Η διάταξη του προηγούμενου άρθρου καταλαμβάνει τα συμβόλαια, πράξεις ή εκθέσεις στις οποίες ένα από τα μέ­ ρη που συμβάλλεται, συνυπογράφει, συναινεί ή αποκτά δικαιώματα είναι:ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

α.) Το Δημόσιο, οι Δήμοι και Κοινότητες, οι Ενώσεις και οι Σύνδεσμοι Δήμων και Κοινοτήτων, οι Οργανισμοί Τοπι­ κής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) δεύτερης βαθμίδας (Νομαρ­ χιακή Αυτοδιοίκηση), οι Δημόσιες Ενώσεις, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου μεταξύ των οποίων Σύλλογοι, Δικηγορικοί, Ιατρικοί, Οδοντιατρικοί, Φαρμακευτικοί, Συμ­ βολαιογραφικοί, τα Επιμελητήρια, Τεχνικό, Γεωτεχνικό, Οικονομικό, Εμπορικό, Βιομηχανικό, Ναυτικό, η Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, η Ένωση Επαγγελματικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Ελ­ λάδος, τα Δημόσια Ιδρύματα, μεταξύ των οποίων τα Ανώ­ τατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Νοσοκομεία, Βρεφοκομεία, Παιδικοί Σταθμοί, Ορφανοτροφεία, Γηροκομεία, Κρατικά Θέατρα, Μουσεία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, τα Μιμενικά Ταμεία, ο Οργανι­ σμός Μιμένος Πειραιώς (Ο.Μ.Π.) ή Οργανισμοί άλλων Μι­ μένων της Χώρας, τα Ταμεία Ανεργίας, Αρωγής και Θυμά­ των Πολέμου, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Ταμείο Οδοστρωμάτων, τα εκπροσωπούμενα στη Βουλή Πολιτικά Κόμματα, το Χρηματιστήριο Αθηνών. β) Κρατικοί ή Δημόσιοι Οργανισμοί και Οργανισμοί ή Επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας. γ) Κρατικές, Δημόσιες ή Δημοτικές επιχειρήσεις ή επι­ χειρήσεις που έχουν παραχωρηθεί από τα εν λόγω νομικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η Δημόσια Επιχείρηση Ηλε­ κτρισμού (Δ.Ε.Η.), ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλά­ δος (Ο.Τ.Ε.), η Ολυμπιακή Αεροπορία (Ο.Α.). δ) Κοινωφελή Ιδρύματα του Αστικού Κώδικα ή του Ν. 2039/1939 που περιήλθαν στο Δημόσιο και χρηματοδο­ τούνται ή επιχορηγούνται από αυτό. ε) Οι Κρατικές Τράπεζες Ελλάδος, Αγροτική Τράπεζα και η Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως. στ) Τραπεζικές και άλλες Ανώνυμες Εταιρίες στις οποίες το Δημόσιο ή τα ανωτέρω Νομικά Πρόσωπα έχουν το σύνολο ή την πλειοψηφία των μετοχών του εταιρικού κεφαλαίου ή έχουν κρατικό προνόμιο ή κρατική επιχορή­ γηση. Εξαιρούνται η Εθνική και η Εμπορική Τράπεζα, οι οποίες υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 117 του πα­ ρόντος, εκτός εάν χορηγούν δάνεια για λογαριασμό του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. ζ) Κρατικά Νομικά Πρόσωπα που έχουν χαρακτηριστεί από το νόμο ή τα δικαστήρια τελεσίδικα ως Νομικά Πρό­ σωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία χρηματοδοτούνται ή επιχορηγούνται από οποιοδήποτε των ανωτέρω νομικών προσώπων όπως ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Ελλάδος (ΟΣΕ), ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός (ΑΣΟ). η) Θυγατρικές Ανώνυμες Εταιρίες του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων των εδαφίων α' έως και ζ' αυτής της παραγράφου, που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από αυτά, καθώς και θυγατρικές των θυγατρικών εταιρίες. θ) Αναγκαστικοί Συνεταιρισμοί ή Ενώσεις Συνεταιρι­ σμών του Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς και κάθε είδους Συνεταιρισμοί ή Ενώσεις Συνεταιρισμών όπως Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί, Γεωργικοί Συνεταιρισμοί. ι) Το Άγιον Όρος, οι Ιεροί Ναοί, οι Ιερές Μονές και τα ιδρύματα του Αγίου Όρους. ια) Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιω­ τικού Δικαίου της Ανατολικής Ορθόδοξης του Χριστού Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως η Εκκλησία της Ελλάδος συνολικά, η Αρχιεπισκοπή, οι Ιερές Μητροπόλεις, οι Ιεροί Ναοί, οι Ιερές Μονές, η Αρχιεπισκοπή Κρήτης, οι Ιερές Μητροπόλεις Κρήτης, η Αποστολική Διακονία της Εκκλη­ σίας της Ελλάδος, τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, η διοίκη­ ΦΕΚ 1901 ση και διαχείριση εκκλησιαστικής περιουσίας, καθώς και Νομικά Πρόσωπα ή Κοινότητες κάθε γνωστής θρησκείας ή δόγματος. ιβ) Αποκεντρωμένες ή ανεξάρτητες Δημόσιες Υπηρε­ σίες, όπως η Διεύθυνση Κρατικών Μαχείων, το Εθνικό Τυπογραφείο, οι Βιβλιοθήκες των Α.Ε.Ι., το Εθνικό Κινη­ ματογραφικό Αρχείο, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, το Νομικό Συμ­ βούλιο του Κράτους, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, η Επι­ τροπή Τοπικής Ραδιοφωνίας, το Εθνικό Συμβούλιο Ρα­ διοτηλεόρασης. ιγ) Κοινωνικοποιημένες Επιχειρήσεις με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου. ιδ) Ιδιωτικές Επιχειρήσεις όταν στο συντελεστή κεφά­ λαιο μετέχουν πρόσωπα που αναφέρονται στο παρόν άρθρο με ποσοστό συμμετοχής πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

α) Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που διέπονται κατ' αρχήν από τους κανόνες του ιδιωτικού δικαίου μετα­ ξύ των οποίων: αα) Επιχειρηματικής φύσης (Δημόσιες Επιχειρήσεις), όπως τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΜ.ΤΑ.), ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ), τα Ηλεκτρικά Μεωφορεία Αθηνών ­ Πειραιώς (Η.Μ.Π.Α.Π.), το Κεφάλαιο Ασφάλισης, Πιστώσεων, Εξαγωγών (Κ.Α.Π.Ε.), οι Ηλεκτρικοί Σιδηρό­ δρομοι Αθηνών ­ Πειραιώς (Η.Σ.Α.Π.), η Επιχείρηση Αστι­ κών Συγκοινωνιών (Ε.Α.Σ.), η Δημόσια Επιχείρηση Πο­ λεοδόμησης, Οικισμού και Στέγασης, η Κτηματική Εται­ ρία του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.), η Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Πρωτευούσας (Ε.ΥΔ.Α.Π.), Οργανισμοί ύδρευσης και αποχέτευσης, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρ­ μάκων, η Κρατική Φαρμακαποθήκη, η Ελληνική Κρατική Εταιρία Τεχνικών Έργων (Ε.Κ.Ε.Τ.Ε.), η Δημόσια Επιχεί­ ρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (Δ.ΕΠ.ΑΝ. ΝΟ.Μ.), ο Εμπορικός Παρεμβατικός Οργανισμός (ΕΜ. Π.Ο.), η Επιχείρηση Αεριόφωτος. ββ) Ιδρυματικού χαρακτήρα τα οποία έχουν απλή πα­ ραγωγική δραστηριότητα, όπως το Ινστιτούτο Γεωλογι­ κών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.), ο Ελληνικός Οργανισμός Μικρομεσαίων Μεταποιητικών Επιχειρήσε­ ων και Χειροτεχνίας (Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.). γγ) Σωματειακής φύσης τα οποία έχουν σκοπό τη ρύθ­ μιση ορισμένης επαγγελματικής δραστηριότητας, όπως ο Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.). β) Δημόσιες εταιρίες ή θυγατρικές δημόσιες εταιρίες με εταιρική μορφή του εμπορικού δικαίου στις οποίες μέτοχος ή εταίρος είναι υποχρεωτικά το Δημόσιο ή Ο.Τ.Α. ή Νομικά Πρόσωπα ειδικών σκοπών οποιασδήποτε κα­ τηγορίας, όπως η Ελληνική Τηλεόρασης (ΕΤ), η Νέα Ελ­ ληνική Τηλεόραση (ΝΕΤ), η Ελληνική Ραδιοφωνία (ΕΡΑ), ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ). γ) Δημόσια Νομικά Πρόσωπα που διέπονται πλήρως από το ιδιωτικό δίκαιο (επιχειρήσεις μικτής οικονομίας). δ) Υπηρεσίες οι οποίες λειτουργούν κατά παραχώρηση όπως τα Κ.Τ.Ε.Μ.. ε) Ιδιωτικές επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες επιχειρήσεων στη σύσταση ή μετατροπή ή τροποποίηση ή συγχώνευση των οποίων μετείχε και εξακολουθεί να μετέχει ένα από τα πρόσωπα που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στις διατάξεις του παρόντος περιλαμβάνονται και όσοι άλλοι φορείς του δημόσιου τομέα εμπίπτουν στη διάταξη του άρθρου 14 παράγραφος 1 του Ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α') και δεν περιλαμβάνονται στις ανωτέρω περι­ πτώσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Τα ξένα κράτη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η ίδια διάταξη καταλαμβάνει πράξεις που ακολου­ θούν την έκθεση αναγκαστικού, εκούσιου ή δικαστικού πλειστηριασμού, μεταξύ των οποίων η περίληψη κατακυ­ ρωτικής έκθεσης, η πράξη παράδοσης πράγματος και η εξόφληση πλειστηριάσματος, αν ο επισπεύδων ή αιτών ή συνεχίζων τον πλειστηριασμό ή καθ' ου είναι από τα πρό­ σωπα που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγρά­ φους, καθώς και τις πράξεις που αφορούν την εκκαθάρι­ ση επιχειρήσεων σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, αν εκκαθαριστής ή υπό εκκαθάριση επιχείρηση ή αγορα­ στής είναι από τα πρόσωπα που αναφέρονται στις προη­ γούμενες παραγράφους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Τα ανωτέρω δεν εφαρμόζονται για τα συμβόλαια, πράξεις ή εκθέσεις για τα οποία εισπράττονται μόνο πά­ για δικαιώματα.

Άρθρο 116Κατανομή αναλογικών δικαιωμάτων από κρατικά συμβόλαια.

Τα αναλογικά δικαιώματα του συμβολαιογράφου τα οποία προέρχονται από τη σύνταξη συμβολαίων, πράξε­ ων ή εκθέσεων των προσώπων που αναφέρονται στο άρ­ θρο 115 αποδίδονται στο Ταμείο του οικείου Συλλόγου ή στον εντεταλμένο Συμβολαιογράφο και διανέμονται σύμ­ φωνα με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο 120, αφού προηγουμένως αφαιρεθούν οι εισφορές υπέρ του Τα­ μείου Νομικών και του Τ.Α.Σ. που βαρύνουν το συμ­ βολαιογράφο που συνέταξε το συμβόλαιο, την πράξη ή την έκθεση και καταβάλλονται στα αντίστοιχα Ταμεία.

Άρθρο 117Συμβόλαια τραπεζών και προβληματικών επιχειρήσεων ­ Διαμαρτυρικά.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για συμβόλαια ημεδαπών ή αλλοδαπών Τραπεζών οι οποίες λειτουργούν ή συμβάλλονται στην Ελλάδα, πλην εκείνων που αναφέρονται στο άρθρο 115, ο συμβολαιο­ γράφος που τα συντάσσει καταθέτει το 68% των αναλογι­ κών δικαιωμάτων στο Ταμείο του οικείου Συμβολαιογρα­ φικού Συλλόγου ή στον εντεταλμένο συμβολαιογράφο, προκειμένου αυτά να διανεμηθούν σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 120, το 25% στο Ταμείο Ασφάλισης Συμβολαιογράφων (Τ.Α.Σ.) από τα οποία 10% για τον κλάδο Πρόνοιας, 15% για τον κλάδο Υγείας και παρακρα­ τεί το υπόλοιπο 7%. Η ίδια υποχρέωση βαρύνει το συμβολαιογράφο και για τα συμβόλαια στα οποία συμβαλλόμενες είναι θυγατρικές εταιρίες των Τραπεζών του εδαφίου α' ή εταιρίες κατά τη σύσταση, τροποποίηση, μετατροπή ή συγχώνευση των οποίων μετέχουν οι πιο πάνω Τράπεζες ή θυγατρικές εται­ ρίες των εν λόγω Τραπεζών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η διάταξη της παραγράφου 1 του παρόντος εφαρμό­ ζεται και ως προς τις πράξεις που αφορούν την εκκαθάρι­ ση προβληματικών επιχειρήσεων σύμφωνα με τον ισχύο­ ντα νόμο, αν εκκαθαριστής ή υπό εκκαθάριση επιχείρηση ή αγοραστής είναι πρόσωπο από τα αναφερόμενα στην ίδια παράγραφο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η διάταξη της παραγράφου 1 του παρόντος εφαρμό­ ζεται και ως προς τις πράξεις που ακολουθούν τη διαδι­ κασία του αναγκαστικού, εκούσιου ή δικαστικού πλειστη­ ριασμού, όπως η περίληψη κατακυρωτικής έκθεσης, η πράξη παράδοσης πράγματος και η εξόφληση πλειστη­ ριάσματος, αν επισπεύδων ή αιτών ή συνεχίζων ή καθ' ου είναι πρόσωπο από τα αναφερόμενα στις προηγούμενες παραγράφους. Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου αυτής της παραγράφου ο συμβολαιογράφος από τα αναλογικά δι­ καιώματα έχει υποχρέωση να καταθέσει στο Ταμείο του οικείου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου ή στον εντεταλ­ μένο συμβολαιογράφο το 60%, στο Τ.Α.Σ. το 25%, από τα οποία το 10% υπέρ του κλάδου Πρόνοιας και το 15% υπέρ του κλάδου Υγείας και παρακρατεί το υπόλοιπο 15%. Κα­ τά τα λοιπά ισχύουν τα όσα ορίζονται στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Για τα δικαιώματα από διαμαρτυρικά που ο συμβο­ λαιογράφος συντάσσει κατά μήνα, ανεξάρτητα από την Τράπεζα που αυτά προέρχονται, ισχύουν τα ακόλουθα: α. στα πρώτα εκατό (100) διαμαρτυρικά κρατεί για τον εαυτό του το 75% των δικαιωμάτων και το υπόλοιπο 25% αποδίδει στο Τ.Α.Σ., β. στα επόμενα εκατό (100), κρατεί για τον εαυτό του το 50% των δικαιωμάτων και από το υπόλοιπο 50% αποδίδει το 25% στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο ή στον οριζό­ μενο κατά ειρηνοδικειακή περιφέρεια συμβολαιογράφο και 25% στο Ταμείο Ασφάλισης Συμβολαιογράφων, το οποίο επιμερίζεται στον κλάδο Πρόνοιας κατά 10% στον κλάδο Υγείας κατά 15%, γ. για διαμαρτυρικά από διακόσια ένα (201) και πάνω κρατεί για τον εαυτό του ποσοστό 10% και από το υπό­ λοιπο αποδίδει το 70% στο Σύλλογο ή στον οριζόμενο κα­ τά ειρηνοδικειακή περιφέρεια συμβολαιογράφο και το 20% στο Ταμείο Ασφάλισης Συμβολαιογράφων, το οποίο κατανέμεται ισομερώς ανά 10% στους κλάδους Πρό­ νοιας και Υγείας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η συνολική αμοιβή που παρακρατεί ο συμβολαιο­ γράφος από τη σύνταξη των συμβολαίων των παραγρά­ φων 1, 2 και 3 του παρόντος άρθρου δεν μπορεί να υπερ­ βεί κατ'έτος, για όσους συμβολαιογράφους έχουν την έδρα τους στις περιφέρειες ειρηνοδικείων που υπάγονται στα Πρωτοδικεία Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, το διπλάσιο του ποσού της ανώτατης σύνταξης που χορη­ γεί ετησίως σε συμβολαιογράφους το Ταμείο Νομικών και για τους συμβολαιογράφους που υπηρετούν στις περι­ φέρειες των λοιπών ειρηνοδικείων της χώρας, το αντί­ στοιχο του ετήσιου εισοδήματος της πιο πάνω σύνταξης. Ποσά που αντιστοιχούν στο ποσοστό του 7% που ο συμ­ βολαιογράφος εισπράττει για τη συγκεκριμένη αιτία από μία ή περισσότερες πράξεις αποδίδονται υποχρεωτικά στο Ταμείο του οικείου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου ή τον εντεταλμένο συμβολαιογράφο, στην περίπτωση που υπερβαίνουν τα όρια του προηγούμενου εδαφίου, προ­ κειμένου και αυτά να διανεμηθούν σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 120 του παρόντος.

Άρθρο 118Κατανομή αναλογικών δικαιωμάτων από αυτοκίνητα ­ μοτοσυκλέτες.

Για προσύμφωνα ή οριστικά συμβόλαια μεταβίβασης αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών κάθε είδους, στα οποία δεν συμβάλλονται πρόσωπα που αναφέρονται στα άρθρα 115 και 117, ο συμβολαιογράφος παρακρατεί το 70% και το υπόλοιπο 30% αποδίδει στον οικείο Συμβολαιογραφι­ κό Σύλλογο ή στον εντεταλμένο κατά ειρηνοδικειακή περιφέρεια για τη σύνταξη των κρατικών συμβολαίων συμβολαιογράφο, προκειμένου αυτό να διενεμηθεί σύμ­ φωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 120 του παρόντος.

Άρθρο 119Κατάθεση αναλογικών δικαιωμάτων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο συμβολαιογράφος που συντάσσει συμβόλαια των άρθρων 115, 117 και 118 οφείλει να καταθέσει στον οικείο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο ή στον εντεταλμένο κατά ει­ ρηνοδικειακή περιφέρεια συμβολαιογράφο τα αναλογικά δικαιώματα των συμβολαίων αυτών μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από τη σύνταξη του συμβολαίου. Μετά την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας ο συμ­ βολαιογράφος καθίσταται υπερήμερος και οφείλει τόκο υπερημερίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα καθυστερούμενα από την παραπάνω αιτία ποσά, με τους τόκους υπερημερίας, τα εισπράττει ο οικείος Συμβολαιογραφικός Σύλλογος ή ο εντεταλμένος συμ­ βολαιογράφος από τον υπόχρεο συμβολαιογράφο σύμ­ φωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η παράβαση των διατάξεων της παραγράφου 1 του παρόντος αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα που τιμωρείται με ποινή τουλάχιστον προστίμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η παρακράτηση από το συμβολαιογράφο δικαιωμά­ των από συμβόλαια των άρθρων 115, 117 και 118 του πα­ ρόντος πέραν της προθεσμίας των τριών μηνών από τη σύνταξη των συμβολαίων τιμωρείται κατά τις διατάξεις περί υπεξαίρεσης του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 375).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ως προς τα δικαιώματα και τους τόκους υπερημερίας ο οικείος Συμβολαιογραφικός Σύλλογος ή ο εντεταλ­ μένος κατά ειρηνοδικειακή περιφέρεια συμβολαιογρά­ φος θεωρείται γενικός εντολοδόχος του υπόχρεου για την είσπραξη των ως άνω δικαιωμάτων συμβολαιο­ γράφου και νομιμοποιείται να εγείρει ο ίδιος αγωγή κατά των υποχρέων για την είσπραξή τους.

Άρθρο 120Προαφαίρεση από αναλογικά δικαιώματα. Από τα ποσά που εισπράττει ο Σύλλογος ή ο εντεταλ­ μένος συμβολαιογράφος, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 116, 117 και 118:ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Προαφαιρούνται: α) Το ποσό που είναι αναγκαίο κατά μήνα για να καλυ­ φθούν οι ανάγκες του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, όπως αυτές προσδιορίζονται με απόφαση του διοικη­ τικού του συμβουλίου και οι οποίες δεν μπορούν να υπερ­ βαίνουν σε ετήσια βάση το ποσό του εγκεκριμένου από το Κράτος προϋπολογισμού του συλλόγου. β) Ποσοστό μέχρι ένα τοις εκατό (1%) υπέρ του ειδικού λογαριασμού που έχει συσταθεί με το άρθρο 30 του Ν. 4507/1996 στην Τράπεζα της Ελλάδος με τον τίτλο «Μογα­ ριασμός διανομής δικαιωμάτων προερχομένων από τη σύνταξη κρατικών συμβολαίων». Το ακριβές ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου ορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης μετά από γνώμη της Συντονι­ στικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Σε συμβολαιογράφους που εδρεύουν σε πόλη με πληθυσμό κάτω από πέντε χιλιάδες κατοίκους και τα ετή­ σια εισοδήματά τους είναι κατώτερα των οκτακοσίων χι­ λιάδων (800.000) δραχμών, καταβάλλεται από τον ειδικό λογαριασμό για την ενίσχυση των εισοδημάτων τους μια φορά κατ' έτος, η διαφορά του ετήσιου εισοδήματος μέ­ χρι του ποσού των οκτακοσίων χιλιάδων (800.000) δραχ­ μών. Από τον ίδιο λογαριασμό μπορεί να διατίθενται χρή­ ματα σε συμβολαιογράφους που έχουν την έδρα τους σε πόλεις παραμεθόριων περιοχών ανεξαρτήτως πληθυ­ σμού, εφόσον οι πρόσοδοι αυτοί δεν υπερβαίνουν τις ενενήντα χιλιάδες (90.000) δραχμές το μήνα. Τα χρήματα διατίθενται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης μετά από γνώμη της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιο­ γραφικών Συλλόγων Ελλάδος. Προκειμένου η Συντονι­ στική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος να μορφώσει γνώμη, δικαιούται να λαμβάνει γνώση της κίνησης του λογαριασμού αυτού από την Τράπεζα της Ελλάδος και του αριθμού των δικαιούχων συμβολαιογρά­ φων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Από τον ίδιο λογα­ ριασμό καλύπτονται τα έξοδα για τη λειτουργία των σε­ μιναρίων επιμόρφωσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ποσοστό υπέρ του ειδικού λογαριασμού δεν παρα­ κρατείται εφόσον στο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος απομένει υπόλοιπο που είναι διπλάσιο του ποσού που καταβλήθηκε το προηγούμενο έτος στους δι­ καιούχους και επαρκεί για την κάλυψη των δικαιούχων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το ποσό που απομένει μετά τις αφαιρέσεις κατανέ­ μεται ισομερώς με μέριμνα του οικείου Συμβολαιογρα­ φικού Συλλόγου ή του εντεταλμένου συμβολαιογράφου μεταξύ των δικαιούχων της αυτής ειρηνοδικειακής περι­ φέρειας που αναφέρονται στο άρθρο 121.

Άρθρο 121Δικαιούχοι μερίσματος.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Δικαιούχοι μερίσματος είναι: α) Οι εν ενεργεία συμβολαιογράφοι, που εδρεύουν στην αυτή ειρηνοδικειακή περιφέρεια. Οι περιφέρειες των ει­ ρηνοδικείων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρ­ θρου 4 του παρόντος για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας παραγράφου θεωρούνται ως ενιαία περι­ φέρεια. β) Οι συμβολαιογράφοι που εξέρχονται από την υπηρε­ σία για μία δωδεκαετία από την έξοδό τους και εφόσον λαμβάνουν σύνταξη από το Ταμείο Νομικών και δεν κα­ ταλαμβάνουν άλλη έμμισθη δημόσια υπηρεσία ή δεν ασκούν άλλο επάγγελμα για το οποίο είναι ασφαλισμένοι σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλι­ σης. Δεν δικαιούται μερίσματος συνταξιούχος συμβολαιο­ γράφος που δεν έχει συμπληρώσει πραγματική υπηρεσία συμβολαιογράφου είκοσι τουλάχιστον ετών. Η διάταξη αυτή ισχύει για τους συμβολαιογράφους που θα συντα­ ξιοδοτηθούν μετά την ισχύ του παρόντος. Συνταξιούχοι συμβολαιογράφοι, που έχουν συμπληρώσει και θα συ­ μπληρώσουν το ογδοηκοστό δεύτερο (82ο) έτος της ηλι­ κίας τους, λαμβάνουν δια βίου το πιο πάνω μέρισμα. γ) Ο επιζών σύζυγος συμβολαιογράφου, που απεβίωσε ανεξαρτήτως ετών υπηρεσίας αυτού, καθώς και τα ανήλι­ κα ή ενήλικα τέκνα του μέχρι ηλικίας 25 ετών, εφόσον σπουδάζουν σε ανώτατα ή ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύ­ ματα ή ενήλικα τέκνα, αλλά ανίκανα προς εργασία λόγω νόσου. Οι ανωτέρω δικαιούνται να λάβουν μέρισμα επί μία δωδεκαετία από του θανάτου του συμβολαιογράφου. Στην περίπτωση αυτή εάν τα δικαιούχα μέρη είναι περισ­ σότερα του ενός το μέρισμα κατανέμεται συμμέτρως. δ) Οι εξερχόμενοι της υπηρεσίας υπάλληλοι των οικεί­ ων Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, εφόσον έχουν συ­ μπληρώσει εικοσιπενταετή τουλάχιστον ευδόκιμη υπηρε­ σία και για διάστημα δύο ετών από την έξοδό τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου συμβολαιο­ γράφου, που λαμβάνει μέρισμα, ο επιζών σύζυγος και τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα μέχρι ηλικίας 25 ετών που σπου­ δάζουν σε ανώτατα ή ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή ενήλικα τέκνα που είναι ανίκανα προς εργασία λόγω νόσου και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του εδα­ φίου γ' της προηγούμενης παραγράφου, δικαιούνται με­ ρίσματος μέχρι τη συμπλήρωση του χρονικού διαστή­ ματος που ο αποβιώσας εδικαιούτο. Η διάταξη του προη­ γούμενου εδαφίου δεν καταλαμβάνει το τέταρτο εδάφιο της περιπτώσεως β' της παραγράφου 1 του παρόντος άρ­ θρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ως πραγματική υπηρεσία συμβολαιογράφου για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου λογίζε­ ται ο χρόνος που αναγνωρίζεται από το Ταμείο Ασφαλί­ σεως Συμβολαιογράφων ως χρόνος ασφάλισης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η ανικανότητα προς εργασία λόγω νόσου για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου βεβαι­ ώνεται με απόφαση της αρμόδιας υγειονομικής επι­ τροπής, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της νομοθε­ σίας του Ταμείου Νομικών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η μη άσκηση ετέρου επαγγέλματος και η μη ασφάλι­ ση για το λόγο τούτο σε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης για την εφαρμογή των διατάξεων του παρό­ ντος βεβαιώνεται: α) με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 του ενδιαφερομένου, β) από επικυρω­ μένο αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, που υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος στον οικείο Συμβο­ λαιογραφικό Σύλλογο. Ο Σύλλογος μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε άλλα πρόσθετα στοιχεία κρίνει αναγκαία.

Άρθρο 122Διπλότυπα καταβολής δικαιωμάτων.

Ο συμβολαιογράφος που συντάσσει συμβόλαια, πρά­ ξεις ή εκθέσεις που αναφέρονται στα άρθρα 115, 117 και 118 οφείλει να επισυνάπτει σε αυτά το διπλότυπο κατα­ βολής των δικαιωμάτων στον οικείο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο ή στον εντεταλμένο συμβολαιογράφο.

Άρθρο 123Ανεκχώρητο και ακατάσχετο δικαιωμάτων.

Τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, που αναφέρονται στα άρθρα 115, 117 και 118: α) δεν εκχωρούνται, εκτός από τις περιπτώσεις εξόφλησης στεγαστικών δανείων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Ταμείο Παρακατα­ θηκών και Δανείων ή από οποιαδήποτε Τράπεζα και β)δεν κατάσχονται, παρά μόνο: αα) λόγω οφειλής προς τον οικείο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο ή τον εντεταλμένο συμβολαιογράφο, από καθυστερούμενα ποσά από δικαι­ ώματα των άρθρων 115, 117 και 118 του παρόντος και ββ) λόγω διατροφής συζύγου, ανιόντων ή κατιόντων, έως το 1/4 ολόκληρου του ποσού.

Άρθρο 124Δικαιώματα επί αδειών.

Συμβολαιογράφος που βρίσκεται σε κανονική ή αναρ­ ρωτική ή εκπαιδευτική άδεια και με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 29 δικαιούται κατά τη διάρκεια της απουσίας του να λάβει το μέρισμα από τη διανομή, σύμφωνα με το άρθρο 120 αυτού του Κώδικα.

Άρθρο 125Αποκλεισμός και διακοπή καταβολής μερίσματος.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Δεν λαμβάνει μέρισμα: α) Όποιος έχει τιμωρηθεί πειθαρχικώς με την ποινή της οριστικής ή προσωρινής παύσης ή έχει τεθεί σε αργία για όσο χρόνο διήρκεσε λόγω της ποινής η αποχή ή η αργία από τα καθήκοντά του. β) Όποιος απέχει περισσότερο από δέκα ημέρες χωρίς νόμιμο λόγο από την άσκηση των καθηκόντων του και για όσο χρόνο διήρκεσε η αποχή. γ) Όποιος καθυστερεί να αποδώσει στο Συμβολαιογρα­ φικό Σύλλογο ή στον εντεταλμένο συμβολαιογράφο δι­ καιώματα που έχει εισπράξει από συμβόλαια που υπά­ γονται στα άρθρα 115, 117 και 118 και έως την πλήρη απόδοσή τους. Η διαπίστωση των περιπτώσεων β' και γ'της παραγράφου αυτής γίνεται από το διοικητικό συμ­ βούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, το οποίο επι­ βάλλει και τη διακοπή καταβολής του μερίσματος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το μέρισμα διακόπτεται, όταν ο δικαιούχος καταδι­ καστεί αμετάκλητα για κακούργημα. ΚΕΦΑΜΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΡΧΕΙΑ ­ ΑΡΧΕΙΟΦΥΜΑΚΕΙΑ

Άρθρο 126Σύσταση και έργο αρχειοφυλακείων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σε κάθε πόλη που εδρεύουν δέκα ή περισσότεροι συμβολαιογράφοι δύναται να συσταθεί αρχειοφυλακείο, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, μετά από σύμ­ φωνη γνώμη του οικείου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Το αρχειοφυλακείο υπάγεται στον οικείο Συμβολαιο­ γραφικό Σύλλογο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Έργο του αρχειοφυλακείου είναι η φύλαξη των αρχείων των συμβολαιογράφων που παραδίδονται σε αυτό.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αντίγραφα των συμβολαίων και των εγγράφων που φυλάσσονται στο αρχειοφυλακείο χορηγούνται σε κα­ θέναν που έχει έννομο συμφέρον, σε κάθε δε περίπτωση κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα πρωτοδικών. Τα αντίγραφα αυτά εκδίδονται από τον αρχειοφύλακα ή τον εντεταλμένο υπάλληλο του Συλλόγου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Διαθήκη μυστική ή ιδιόγραφη, που φυλάσσεται στο αρχειοφυλακείο αποδίδεται μόνο στο διαθέτη, μετά από αίτησή του και μετά από προηγούμενη σύνταξη πράξης ανάληψης διαθήκης που συντάσσεται ενώπιον συμβο­ λαιογράφου, της οποίας αντίγραφο προσαρτάται στην πράξη κατάθεσης της διαθήκης. Επιπλέον επί της πράξεως κατάθεσης της διαθήκης, συντάσσεται σχετική έκθεση, που υπογράφεται από το διαθέτη και τον αρχειοφύλακα ή τον εντεταλμένο υπάλ­ ληλο του Συλλόγου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι διαθήκες που βρίσκονται σε αρχεία συμβολαιο­ γράφων και φυλάσσονται στο αρχειοφυλακείο δημοσι­ εύονται από τον αρχειοφύλακα ή τον εντεταλμένο υπάλ­ ληλο του Συλλόγου σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, που εφαρμόζονται αναλόγως.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Σε περίπτωση κατά την οποία βάσει των συμβολαίων που φυλάσσονται στο αρχειοφυλακείο απαιτείται η συνέ­ χιση πλειστηριασμού, έκδοση περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης, ο αρμόδιος εισαγγελέας πρωτοδικών της πό­ λης που εδρεύει το αρχειοφυλακείο ορίζει κατά τόπον αρμόδιο συμβολαιογράφο, ως προσωρινό κάτοχο των σχετικών συμβολαίων και εγγράφων που βρίσκονται στο αρχείο, ο οποίος ενεργεί τις σχετικές πράξεις.

Άρθρο 127Πόροι αρχειοφυλακείων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Πόροι του αρχειοφυλακείου είναι τα δικαιώματα από την έκδοση αντιγράφων των συμβολαίων και εγγράφων που φυλάσσονται σε αυτό. Εφόσον τα έσοδα από τους πόρους του προηγούμενου εδαφίου δεν επαρκούν για τη λειτουργία του αρχειοφυλακείου, το υπόλοιπο ποσό για τις δαπάνες λειτουργίας του, στις οποίες περιλαμβά­ νονται και οι αποδοχές του προσωπικού, βαρύνουν τον οι­ κείο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για τέλη και δικαιώματα έκδοσης αντιγράφων και δημοσίευσης διαθηκών το αρχειοφυλακείο ή ο εντεταλ­ μένος υπάλληλος του Συλλόγου εισπράττει ό,τι τέλη και δικαιώματα εισπράττει και ο συμβολαιογράφος αντίστοι­ χα.

Άρθρο 128Αρχεία αποχωρούντων συμβολαιογράφων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σε πόλεις που λειτουργεί αρχειοφυλακείο και αυτό δεν επαρκεί κατά την κρίση του διοικητικού συμβουλίου του οικείου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου να στεγάσει και άλλα αρχεία συμβολαιογράφων ισχύουν τα ακόλου­ θα: Το αρχείο συμβολαιογράφου που αποχώρησε κατά οποιονδήποτε τρόπο ή απεβίωσε παραδίδεται με απόφα­ ση του αρμόδιου εισαγγελέα πρωτοδικών, μετά από γνώ­ μη του διοικητικού συμβουλίου του οικείου Συμβολαιο­ γραφικού Συλλόγου, σε εκείνον που διορίζεται στη θέση του συμβολαιογράφου που αποχώρησε ή απεβίωσε. Η σειρά διορισμού καθορίζεται από τη σειρά επιτυχίας στο σχετικό διαγωνισμό. Την ίδια υποχρέωση παραλαβής αρ­ χείου έχει και ο συμβολαιογράφος που καταλαμβάνει κενή θέση με μετάθεσή του από άλλη ειρηνοδικειακή πε­ ριφέρεια. Σε περίπτωση που καταργηθεί η θέση συμβολαιο­ γράφου που αποχώρησε ή απεβίωσε, το αρχείο του, με απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα μετά από γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του οικείου Συμβολαιογρα­ φικού Συλλόγου, παραδίδεται οριστικά σε έναν από τους συμβολαιογράφους που υπηρετεί στην αυτή πόλη ή εάν στην πόλη αυτή δεν υπηρετεί άλλος συμβολαιο­ γράφος, τότε παραδίδεται σε έναν συμβολαιογράφο που εδρεύει στην αυτή ειρηνοδικειακή περιφέρεια και εν ελλείψει και τούτου το αρχείο παραδίδεται σε συμ­ βολαιογράφο όμορης ειρηνοδικειακής περιφέρειας που ορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο του οικείου Συμ­ βολαιογραφικού Συλλόγου. Μέχρι τον ορισμό οριστικού αρχειοφύλακα ο αρμόδιος εισαγγελέας ορίζει έναν από τους συμβολαιογράφους που υπηρετούν στην αυτή ει­ ρηνοδικειακή περιφέρεια ως προσωρινό αρχειοφύλακα, ο οποίος έχει την ευθύνη φύλαξης και λειτουργίας του αρχείου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα ανωτέρω ισχύουν και για άλλα αρχεία συμβο­ λαιογράφων που κατείχε ο συμβολαιογράφος που απο­ χώρησε ή απεβίωσε. Ο εισαγγελέας μπορεί στις περιπτώ­ σεις αυτές να κατανέμει, με αιτιολογημένη διάταξή του, τα αρχεία του προηγούμενου εδαφίου σε περισσότερους συμβολαιογράφους που τυχόν υπηρετούν στην ίδια έδρα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο συμβολαιογράφος που εξέρχεται από την υπηρε­ σία ή οποιοσδήποτε άλλος κατέχει αρχείο υποχρεούται να το παραδώσει σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις προηγούμενες παραγράφους. Όποιος αρνείται, παρότι προσκλήθηκε, να παραδώσει αρχείο που δεν έχει δικαίωμα να κατέχει, τιμωρείται με φυλάκιση, εάν δε έχει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλ­ λήλου διώκεται και κατά τις οικείες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Στην περίπτωση κατά την οποία διοριστεί στην αυτή ειρηνοδικειακή περιφέρεια ως συμβολαιογράφος σύ­ ζυγος ή τέκνο συμβολαιογράφου που έχει εξέλθει της υπηρεσίας, ο διορισθείς δικαιούται να ζητήσει την παρά­ δοση σε αυτόν του αρχείου του συζύγου ή του γονέα από εκείνον που το κατέχει, με τον όρο να του παραδώσει αρ­ χείο που τυχόν ο ίδιος κατέχει. Κατά σειρά το αρχείο δι­ καιούνται τα τέκνα και από αυτά το μεγαλύτερο σε ηλικία και εφόσον δεν υπάρχουν τέκνα, ο σύζυγος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο οριστικός ή προσωρινός αρχειοφύλακας ενεργεί τις πράξεις που αναφέρονται στην παράγραφο 7 του άρ­ θρου 126 του παρόντος.

Άρθρο 129Παράδοση αρχείου συμβολαιογράφου.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για την προσωρινή ή οριστική παράδοση αρχείου συμβολαιογράφου συντάσσεται σε τέσσερα αντίγραφα πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής που υπογράφε­ ται από εκείνον που παραδίδει και από αυτόν που παρα­ λαμβάνει το αρχείο, οι οποίοι και λαμβάνουν από ένα αντί­ γραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης ­ παραλαβής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Εκείνος που παραδίδει το αρχείο έχει υποχρέωση, χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, να υποβάλλει αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης ­ παραλαβής προς τον πρόεδρο του συμβουλίου ή τον δικαστή που διευθύνει το πρωτοδικείο και τον αρμόδιο εισαγγελέα πρωτοδικών.

Άρθρο 130Καταστροφή εγγράφων αρχείων συμβολαιογράφων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Από τα συμβόλαια και από άλλα έγγραφα που προ­ σαρτώνται στα συμβόλαια των συμβολαιογράφων ή ευρί­ σκονται σε αρχεία συμβολαιογράφων που φυλάσσονται σε αρχειοφυλακείο ή σε συμβολαιογράφο μπορεί να κα­ ταστραφούν: α) διαμαρτυρικά που έχουν συνταχθεί προ πενταετίας, β) συνημμένα δικαιολογητικά, που αφορούν πλειστη­ ριασμούς, που έχουν ενεργηθεί προ δεκαετίας προκει­ μένου για ακίνητα και προ πενταετίας, προκειμένου για κινητά, εκτός των απογράφων, γ) συμβόλαια μεταβίβασης αυτοκινήτων με οποια­ δήποτε αιτία που έχουν συνταχθεί προ εικοσαετίας, δ) κάθε είδους πιστοποιητικά, βεβαιώσεις και υπεύ­ θυνες δηλώσεις, καθώς και σχέδια συμβολαίων που έχουν καταρτισθεί από δικηγόρους και είναι συνημμένα σε συμβόλαια που έχουν υπογραφεί προ δεκαετίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η καταστροφή των ανωτέρω συμβολαίων, εγγράφων και δικαιολογητικών γίνεται από τον αρμόδιο αρχειοφύ­ λακα ή συμβολαιογράφο για το αρχείο που κατέχει είτε το προσωπικό είτε άλλου συμβολαιογράφου, παρουσία συμβολαιογράφου που ορίζεται από το διοικητικό συμ­ βούλιο του οικείου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου. Για την καταστροφή συντάσσεται πράξη από τον συμβολαι­ γράφο που παρίσταται, η οποία υπογράφεται από τον αρ­ χειοφύλακα ή τον εντεταλμένο υπάλληλο του οικείου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου ή τον κατέχοντα το αρχείο συμβολαιογράφο. Στην πράξη αυτή καταγράφονται οι αριθμοί των πράξεων και των συμβολαίων, όπως έχουν καταχωρηθεί στο ευρετήριο του συμβολαιογράφου, που θα καταστραφούν ή οι αριθμοί των πράξεων και των συμ­ βολαίων που είναι συνημμένα τα έγγραφα που θα κατα­ στραφούν και η χρονολογία αυτών των πράξεων ή των συμβολαίων. Αντίγραφο της πράξης καταστροφής συμ­ βολαίων ή εγγράφων υποβάλλεται από τον συντάξαντα συμβολαιογράφο, εντός δεκαπέντε ημερών από την ημέ­ ρα σύνταξης της πράξης αυτής στον αρμόδιο εισαγγελέα και στον πρόεδρο του συμβουλίου ή στον δικαστή που διευθύνει το Πρωτοδικείο και στον οικείο Συμβολαιογρα­ φικό Σύλλογο.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Συμβολαιογραφικές πράξεις, συνημμένα σε αυτές δι­ καιολογητικά και άλλα έγγραφα που έχουν συνταγεί από πεντηκονταετίας και πλέον, μπορούν να παραδίδονται από τον αρχειοφύλακα ή το συμβολαιογράφο που τα κα­ τέχει σε τοπικά νομαρχιακά ιστορικά αρχεία του κράτους, που έχουν ή θέλουν συσταθεί, για φύλαξη και έρευνα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Για τον ίδιο σκοπό μπορεί να παραδίδονται στις υπη­ ρεσίες της προηγούμενης παραγράφου από αρχειοφύ­ λακα ή τους συμβολαιογράφους, ορισμένα από τα έγ­ γραφα των επί μέρους περιπτώσεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, τα οποία και εξαιρούνται της κα­ ταστροφής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Για την παράδοση και παραλαβή των αρχείων των πα­ ραγράφων 3 και 4 του παρόντος άρθρου συντάσσεται πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής, που υπογράφε­ ται από τον αρχειοφύλακα ή τον κατέχοντα το αρχείο συμ­ βολαιογράφο, τον εκπρόσωπο της άνω υπηρεσίας και από το συμβολαιογράφο που ορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο του οικείου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, υποβάλλεται δε στον αρμόδιο εισαγγελέα, στον πρόεδρο του συμβουλίου ή το δικαστή που διευθύνει το πρωτοδι­ κείο και στον οικείο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο.

Άρθρο 131Μικροφωτογράφηση αρχείων.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρό­ ταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, μετά από αίτηση του οικείου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, μπορεί η τήρηση των αρχείων που φυλάσσονται σε αρχειοφυλακεία ή σε συμβολαιογράφο να γίνεται με το σύστημα της μικροφω­ τογράφησης ή με άλλα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η οργάνωση και λειτουργία των αρχειοφυλακείων ρυθμίζεται με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Μέχρι την έκδοση των νεότερων προεδρικών διαταγμάτων εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις.

Άρθρο 132Δάνεια Συμβολαιογραφικών Συλλόγων.

Οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι μπορούν να συνομο­ λογούν απλά ή χρεολυτικά δάνεια για την απόκτηση ή επέκταση στέγης για τα γραφεία τους ή για το αρχειοφυ­ λακείο ή για ανοικοδόμηση σε ιδιόκτητο ακίνητο ή για αναπαλαίωση ιδιόκτητων κτιρίων.

Άρθρο 133Μεταφορά αρχείων στη νέα έδρα.

Σε περίπτωση μετάθεσης συμβολαιογράφου που υπη­ ρετεί σε έδρα άλλου ειρηνοδικείου του αυτού πρωτοδι­ κείου και εφόσον καταργείται η θέση που υπηρετούσε, ο συμβολαιογράφος μπορεί να μεταφέρει στη νέα έδρα του το αρχείο του και τα αρχεία άλλου συμβολαιογράφου που κατείχε, μετά από απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα πρωτοδικών και γνώμη του οικείου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου. ΚΕΦΑΜΑΙΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΜΑΙΟΓΡΑΦΟΙ

Άρθρο 134Ειδικοί στρατιωτικοί συμβολαιογράφοι Αρμοδιότητες ­ Υποχρεώσεις.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Σε καιρό πολέμου διορίζονται ειδικοί στρατιωτικοί συμβολαιογράφοι σε σχηματισμούς, συγκροτήματα και μονάδες των ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται εκτός των ορίων του κράτους. Οι συμβολαιογράφοι του προη­ γούμενου εδαφίου έχουν αρμοδιότητα και υποχρέωση να συντάσσουν γενικά ή ειδικά πληρεξούσια των ενδια­ φερομένων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με τον ίδιο τρόπο διορίζονται ειδικοί στρατιωτικοί συμβολαιογράφοι στους στρατιωτικούς σχηματισμούς που βρίσκονται εκτός των ορίων του κράτους σε εκτέλε­ ση διεθνών συμφωνιών.

Άρθρο 135Διορισμός και αναπλήρωση.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο διορισμός γίνεται με ημερήσια διαταγή του οικείου διοικητή και ως στρατιωτικοί συμβολαιογράφοι ορίζονται συμβολαιογράφοι που υπηρετούν υπό τις διαταγές του και σε περίπτωση έλλειψής τους δικαστικοί λειτουργοί του δικαστικού σώματος των ενόπλων δυνάμεων ή άλλοι αξιωματικοί, κατά προτίμηση δε εκείνοι που έχουν πτυχίο νομικής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με την ίδια ή άλλη διαταγή του ίδιου διοικητή ορίζε­ ται και ο αξιωματικός που θα αναπληρώνει τον κωλυόμενο ή απόντα στρατιωτικό συμβολαιογράφο.

Άρθρο 136Αντικατάσταση.

Όποιος διορίζει στρατιωτικό συμβολαιογράφο και τον αναπληρωτή του, μπορεί να τους αντικαταστήσει οποτε­ δήποτε με άλλους συμβολαιογράφους ή αξιωματικούς που υπηρετούν υπό τις διαταγές του.

Άρθρο 137Γνωστοποίηση διορισμού ή αντικατάστασης.

Στις περιπτώσεις των άρθρων 134­136 ο διορισμός ή η αντικατάσταση συμβολαιογράφου πρέπει, χωρίς αναβο­ λή, να αναφέρεται ιεραρχικά στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στη διεύθυνση στρατιωτικής δικαιοσύνης και τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Άρθρο 138Έκταση αρμοδιοτήτων.

Οι στρατιωτικοί συμβολαιογράφοι συντάσσουν τις πρά­ ξεις που προβλέπονται από το άρθρο 134 εκείνων που ανήκουν στους στρατιωτικούς σχηματισμούς, των πολιτι­ κών υπαλλήλων και ιδιωτών, που ακολουθούν νόμιμα το σχηματισμό, καθώς και των στρατιωτικών αδιακρίτως της μονάδας στην οποία οργανικά ανήκουν.

Άρθρο 139Ακυρότητα πράξεων.

Συμβολαιογραφική πράξη που γίνεται από το στρατιω­ τικό συμβολαιογράφο μέσα στα όρια του ελληνικού κράτους είναι άκυρη.

Άρθρο 140Διατυπώσεις σύνταξης πράξεων.

Οι διατάξεις του Κώδικα αυτού ισχύουν και για τους στρατιωτικούς συμβολαιογράφους και συμπληρώνονται ως ακολούθως: α) Στην πρώτη πράξη που συντάσσεται από κάθε συμ­ βολαιογράφο ή αναπληρωτή επισυνάπτεται αντίγραφο της ημερήσιας διαταγής που τον διορίζει. β) Σε περίπτωση που απαιτείται η σύμπραξη δεύτερου συμβολαιογράφου ή δύο μαρτύρων, ως δεύτερος συμ­ βολαιογράφος συμμετέχει ο αναπληρωτής στρατιωτικός συμβολαιογράφος, ως μάρτυρες δε εγγράμματοι που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις. γ) Στην πράξη επίσης αναφέρονται οι ημερήσιες διατα­ γές με τις οποίες διορίστηκαν ο συμβολαιογράφος που ενεργεί ή ο αναπληρωτής και εκείνος που τυχόν συ­ μπράττει, οι σχηματισμοί των ενόπλων δυνάμεων στους οποίους αυτοί διορίστηκαν και στους οποίους ανήκουν οι δικαιοπρακτούντες και οι μάρτυρες, καθώς και ο τόπος γέννησής τους και η κατοικία τους ως πολιτών. δ) Τα αντίγραφα των συμβολαιογραφικών εγγράφων κυρώνονται με την υπογραφή του συμβολαιογράφου ή του αντικαταστάτη του και με τη σφραγίδα του σχηματι­ σμού στον οποίο αυτός διορίστηκε και σε περίπτωση έλ­ λειψης τέτοιας σφραγίδας γίνεται ιδιαίτερη αναφορά πριν από την κύρωση με υπογραφή. ε) Το ευρετήριο καταχώρησης πράξεων αριθμείται και μονογραφείται σε κάθε φύλλο από τον οικείο διοικητή. Η αρίθμηση και μονογράφηση, καθώς και ο αριθμός των φύλλων βεβαιώνεται με πράξεις του ίδιου διοικητή στο τελευταίο φύλλο.

Άρθρο 141Ευθύνη στρατιωτικού συμβολαιογράφου.

Στρατιωτικός συμβολαιογράφος που αρνείται ή ανα­ βάλλει αδικαιολόγητα τη σύνταξη πράξης που του επι­ τρέπεται με το άρθρο 134, τιμωρείται από το αρμόδιο στρατιωτικό δικαστήριο με φυλάκιση μέχρι ένα έτος, ενώ αν παραβεί από αμέλεια ή κουφότητα οποιαδήποτε από τις διατάξεις του άρθρου 140, τιμωρείται πειθαρχικά σύμφωνα με τους στρατιωτικούς κανονισμούς.

Άρθρο 142Απαλλαγή από καθήκοντα.

Η απαλλαγή του στρατιωτικού συμβολαιογράφου από τα καθήκοντά του γίνεται: α) Εκτός των ορίων του κράτους με ημερήσια διαταγή του οικείου διοικητή, ο οποίος ορίζει και το στρατιωτικό συμβολαιογράφο στον οποίο θα παραδοθούν τα πρωτό­ τυπα των πράξεων και τα έγγραφα του συμβολαιογρά­ φου που έχει απαλλαγεί των καθηκόντων του. β) Αυτοδικαίως, όταν επιστρέφει στο εσωτερικό κάθε σχηματισμός στον οποίο υφίσταται συμβολαιογράφος που προβλέπεται στο κεφάλαιο τρίτο αυτού του Κώδικα.

Άρθρο 143Παράδοση ευρετηρίου και αρχείων.

Ο οικείος διοικητής, μόλις επιστρέψει στο εσωτερικό ο σχηματισμός που διοικεί, οφείλει να διατάξει να πα­ ραδοθούν σε έναν από τους στρατιωτικούς συμβολαιο­ γράφους, με πρωτόκολλο παράδοσης ­ παραλαβής τα ευρετήρια των συμβολαίων και τα αρχεία όλων των υπόλοιπων στρατιωτικών συμβολαιογράφων. Ο στρατιω­ τικός συμβολαιογράφος που παραλαμβάνει τα ευρετήρια συμβολαίων και τα αρχεία του προηγούμενου εδαφίου οφείλει να τα παραδώσει, καθώς και το δικό του αρχείο, στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με απόδειξη που υποβάλλεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνι­ κής Άμυνας.

Άρθρο 144Παράδοση αρχείων στο αρχειοφυλακείο.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης παραδίδει τα αρχεία των τέ­ ως στρατιωτικών συμβολαιογράφων στο αρχειοφυλακείο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεδακανήσου, το οποίο εκδίδει αντίγραφα των πρωτότυπων πράξεων που παρέλαβε και των προσαρτημένων σ' αυτές εγγράφων.

Άρθρο 145Ατέλεια πρωτοτύπων πράξεων.

Τα πρωτότυπα των πράξεων των στρατιωτικών συμ­ βολαιογράφων και τα αντίγραφά τους συντάσσονται ατε­ λώς.

Άρθρο 146Έκταση αρμοδιοτήτων στρατιωτικών συμβολαιογράφων

Με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθορί­ ζονται οι σχηματισμοί, τα συγκροτήματα και οι μονάδες των ενόπλων δυνάμεων όπου είναι δυνατό να διορίζονται στρατιωτικοί συμβολαιογράφοι, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του μέρους αυτού. ΚΕΦΑΜΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΤΕΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 147Άκυρες και ακυρώσιμες συμβολαιογραφικές πράξεις.

Συμβολαιογραφικές πράξεις άκυρες ή ακυρώσιμες, κα­ τά τον Κώδικα Συμβολαιογράφων που προΊσχυσε, θε­ ωρούνται από τη δημοσίευση του παρόντος έγκυρες, εκτός αν έχει εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Άρθρο 148Πλήρωση θέσεων συμβολαιογράφων

Μεταβατική διάταξη Διαδικασία για την πλήρωση θέσεων συμβολαιογρά­ φων που έχει κινηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος αυτού του Κώδικα, εξακολουθεί μέχρι την ολοκλήρωσή της, με βάση τις προϊσχύουσες διατάξεις.

Άρθρο 149Πειθαρχικά αδικήματα ­ Μεταβατική διάταξηΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Πειθαρχικά αδικήματα που έγιναν πριν από την έναρ­ ξη της ισχύος του Κώδικα αυτού, αν δεν εκδόθηκε αμετά­ κλητη απόφαση, διέπονται από τις διατάξεις του πα­ ρόντος και οι σχετικές δίκες μεταβιβάζονται στα πειθαρ­ χικά συμβούλια ή στα δικαστήρια που καθορίζονται από αυτόν τον Κώδικα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Στις διατάξεις περί παραγραφής του Κώδικα αυτού υπόκεινται και τα πειθαρχικά αδικήματα που έγιναν και πριν από την ισχύ του.

Άρθρο 150Ποινική ευθύνη συμβολαιογράφου.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η άσκηση με οποιονδήποτε τρόπο συμβολαιογραφι­ κών αρμοδιοτήτων, η κατ' επάγγελμα παροχή συμβο­ λαιογραφικών συμβουλών από μη συμβολαιογράφους ή συνταξιούχους συμβολαιογράφους με αμοιβή και η συνεργασία με συμβολαιογράφους αυτών των προσώ­ πων, με συμμετοχή στις αμοιβές, είναι παράνομες πρά­ ξεις, οι οποίες διώκονται αυτεπάγγελτα και τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Με φυλάκιση μέχρι ένα έτος τιμωρείται ο συμβο­ λαιογράφος που αποχωρεί με οποιονδήποτε τρόπο από την υπηρεσία και δεν παραδίδει στον οικείο συμβολαιο­ γραφικό σύλλογο τη συμβολαιογραφική του σφραγίδα ή δεν αφαιρεί από τον επαγγελματικό του χώρο την πινακί­ δα που εμφανίζει την παλιά ιδιότητά του. Τις ίδιες υποχρεώσεις έχουν και οι κληρονόμοι του συμ­ βολαιογράφου που έχει αποβιώσει.

Άρθρο 151Επαγγελματική στέγη ­ Προστασία.

Οι συμβολαιογράφοι για τη μίσθωση των γραφείων τους υπάγονται στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις για την προστασία της επαγγελματικής στέγης.

Άρθρο 152Θέσεις προσωπικού των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων.

Οι θέσεις του προσωπικού των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας καθορίζονται με προεδρικά διατάγ­ ματα μετά από πρόταση των οικείων Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, που εκδίδονται μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος. Μέχρι τότε ισχύει το άρθρο 175 του Ν. 1333/1973.

Άρθρο 153Σύσταση εταιριών συμβολαιογράφων.

Δύο ή περισσότεροι συμβολαιογράφοι της ίδιας ει­ ρηνοδικειακής περιφέρειας μπορούν κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους να συστήνουν εταιρία αστικού δικαίου. Με προεδρικό διάταγμα ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις σύστασης και λειτουργίας της εν λόγω εταιρίας.

Άρθρο 154Κατάργηση θέσεων συμβολαιογράφων περιφερειακών ειρηνοδικείων ΑττικήςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Από την έναρξη ισχύος αυτού του νόμου, καταρ­ γούνται θέσεις συμβολαιογράφων από τις περιφέρειες των ειρηνοδικείων: 1) Αμαρουσίου τρεις, 2) Αχαρνών δε­ καπέντε, 3) Ελευσίνας δεκατέσσερις, από τις οποίες η μία των Βιλλίων, 4) Μαυρίου πέντε, από τις οποίες τέσσερις του Μαυρίου και μία των Καλυβίων, 5) Μαραθώνος τέσσε­ ρις, από τις οποίες τρεις του Καπανδριτίου και μία της Σταμάτας, 6) Μεγάρων εννέα, 7) Νέας Ιωνίας τρεις, 8) Πε­ ριστερίου τέσσερις, 9) Χαλανδρίου τέσσερις και 10) Πει­ ραιώς μία.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Συμβολαιογράφοι που υπηρετούν στις περιφέρειες των ειρηνοδικείων της προηγούμενης παραγράφου έχουν δικαίωμα να δηλώσουν με αίτησή τους προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος αυτού του νόμου, ότι επιθυμούν να μετατεθούν στην περιφέρεια του ειρηνοδικείου Αθηνών στις εννέα πρώτες περιπτώσεις και Καλλιθέας στη δέκα­ τη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Από τους αιτούντες μετατίθενται οι αρχαιότεροι κατά διορισμό συμβολαιογράφοι μέχρι να καλυφθεί ο αριθμός των καταργούμενων θέσεων. Οι μετατιθέμενοι τοποθε­ τούνται σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις ως υπε­ ράριθμοι και προηγούνται στην κάλυψη των κενών θέ­ σεων που δημιουργούνται με την αποχώρηση συναδέλ­ φων τους, ή τη δημιουργία νέων, μέχρι του ποσοστού 10% των κενουμένων ή των νέων θέσεων για κάθε έτος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Αν υποβληθεί μικρότερος αριθμός αιτήσεων από όσες οι καταργούμενες θέσεις, οι κατά σειρά νεότεροι κα­ τά διορισμό παραμένουν ως υπεράριθμοι στην ίδια ει­ ρηνοδικειακή περιφέρεια από την οποία προέρχονται και καλύπτουν κατά σειρά αρχαιότητας τις κενούμενες θέ­ σεις, μέχρι να συνταξιοδοτηθούν ή να αποχωρήσουν με οποιονδήποτε τρόπο από την υπηρεσία τους.

Άρθρο 155Διατηρούμενες σε ισχύ διατάξεις.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Κάθε διάταξη που αντίκειται στον Κώδικα αυτόν ή ρυθμίζει θέματα που προβλέπονται από αυτόν καταργεί­ ται.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Διατηρούνται σε ισχύ: α) οι διατάξεις του Α.Κ., β) οι διατάξεις του Ν. 5325/1932 «περί συναλλαγματι­ 1908 ­ κών και γραμματίων εις διαταγήν», του Ν. 5960/1932 «πε­ ρί επιταγών», γ) οι διατάξεις του π.δ. 284/1993 «περί συστάσεως συμ­ βολαιογραφικών εταιριών», μέχρι την έκδοση προε­ δρικού διατάγματος του άρθρου 153 του παρόντος, δ) οι διατάξεις φορολογικού περιεχομένου.

Άρθρο δεύτεροΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Συμβολαιογράφοι που υπηρετούν στις περιφέρειες των ειρηνοδικείων της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του Κώδικα που κυρώνεται με το άρθρο πρώτο του παρόντος νόμου έχουν δικαίωμα να ζητήσουν με αίτησή τους που υποβάλλεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, εντός ενός μη­ νός από την έναρξη της ισχύος αυτού του νόμου, τη με­ τάθεσή τους στην περιφέρεια εκείνου από τα πιο πάνω ει­ ρηνοδικεία, στην οποία αποδεδειγμένα ασκούσαν προ της 31.12.1999 τα καθήκοντά τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι μετατιθέμενοι συμβολαιογράφοι τοποθετούνται σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις ως υπεράριθμοι και προηγούνται στην κάλυψη των κενών θέσεων που δη­ μιουργούνται με την αποχώρηση συμβολαιογράφων ή τη δημιουργία νέων, μέχρι ποσοστού 10% των κενουμένων ή νέων θέσεων για κάθε έτος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Για την απόδειξη ότι συμβολαιογράφος της πρώτης παραγράφου αυτού του άρθρου ασκεί αποδεδειγμένα τα καθήκοντά του σε άλλη ειρηνοδικειακή περιφέρεια από εκείνη στην οποία έχει διορισθεί, συνεκτιμώνται από την επιτροπή της παραγράφου 3 αυτού του άρθρου: η δήλω­ σή του προ της 31.12.1999 στο Συμβολαιογραφικό Σύλ­ λογο Αθηνών ή στην οικεία Δ.Ο.Υ., ότι έχει ως επαγγελ­ ματική στέγη την άλλη περιφέρεια, η σύνταξη των περισ­ σοτέρων από τις μισές συμβολαιογραφικές πράξεις της τελευταίας τριετίας, όπως οι πράξεις αυτές προκύπτουν από τα τηρούμενα επίσημα βιβλία ή τα κείμενα των συμ­ βολαιογραφικών πράξεων, σε άλλη περιφέρεια. Αν ο συμ­ βολαιογράφος έχει ασκήσει τα καθήκοντά του σε περισ­ σότερες από μία περιφέρειες, η μετάθεση γίνεται, κατ' επιλογή του αιτούντος, στην περιφέρεια στην οποία έχει συνταγεί ο μεγαλύτερος αριθμός των συμβολαιογραφι­ κών πράξεων ή σε εκείνη την οποία ο ίδιος έχει δηλώσει ως επαγγελματική του στέγη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης συγκροτεί­ ται τριμελής επιτροπή στην οποία συμμετέχει ως πρόε­ δρος ένας εφέτης, οριζόμενος με τον αναπληρωτή του από το τριμελές συμβούλιο διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών, ένας εκπρόσωπος του Συμβολαιογραφικού Συλ­ λόγου Αθηνών, οριζόμενος με τον αναπληρωτή του από το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου και ο προϊστάμε­ νος της αρμόδιας για τους συμβολαιογράφους Διεύθυν­ σης της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύ­ νης. Η επιτροπή με αιτιολογημένη απόφασή της αποφαί­ νεται επί των αιτήσεων εντός δύο μηνών από τη συγκρότησή της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οι συμβολαιογράφοι που μετατίθενται και εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του Κώδικα μεταφέρουν το προσωπικό τους αρχείο στην ει­ ρηνοδικειακή περιφέρεια στην οποία μετατίθενται.

Άρθρο τρίτοΈναρξη ισχύος.

Η ισχύς του παρόντος άρχεται μετά παρέλευση δύο μηνών από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυ­ βερνήσεως, πλην της διάταξης του άρθρου 147 του πα­ ρόντος, η ισχύς του οποίου αρχίζει από τη δημοσίευσή του και των διατάξεων των παραγράφων 3 και 4 του άρ­ θρου 4, η ισχύς των οποίων αρχίζει μετά παρέλευση έξι μηνών από τη δημοσίευσή του. Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφη­ μερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως Νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2000
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΠ.-ΑΘ. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 16 Μαρτίου 2000
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ