96 Α' 2000

Νόμος 2830/2000

Κώδικας Συμβολαιογράφων.

Άρθρο 17 - Καθορισμός θέσεων συμβολαιογράφων. Για τη σύσταση θέσεων συμβολαιογράφων, την αύξηση ή τη μείωση τηρείται η ακόλουθη διαδικασία:
16 Μαρτίου 2000

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 96

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2830
Κώδικας Συμβολαιογράφων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 17Καθορισμός θέσεων συμβολαιογράφων. Για τη σύσταση θέσεων συμβολαιογράφων, την αύξηση ή τη μείωση τηρείται η ακόλουθη διαδικασία:ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου κάθε τέταρ­ του έτους ο Υπουργός Δικαιοσύνης απευθύνει ερώτημα στους εισαγγελείς εφετών για να αποφανθεί επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από τον πρόεδρο εφετών ή το νόμιμο αναπληρωτή του, από δύο εφέτες και δύο συμ­ βολαιογράφους και με γραμματέα το γραμματέα του εφε­ τείου, για τον αριθμό των θέσεων των συμβολαιογράφων στην κάθε ειρηνοδικειακή περιφέρεια της αρμοδιότητάς τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Αν στην έδρα του εφετείου εδρεύει Συμβολαιογραφι­ κός Σύλλογος, στην επιτροπή της παραγράφου 1 μετέχει ο πρόεδρος του Συλλόγου και ένας συμβολαιογράφος που ορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο του αρμόδιου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, διαφορετικά και οι δύο συμβολαιογράφοι ορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο του αρμόδιου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Στην επιτροπή μετέχει χωρίς ψήφο και ο εισαγγελέας εφετών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Για τη διαμόρφωση της πρότασης του εισαγγελέα εφετών και της απόφασης της επιτροπής της παρα­ γράφου 1 του παρόντος άρθρου λαμβάνονται υπόψη προτάσεις των αρμόδιων εισαγγελέων πρωτοδικών της περιφέρειας του εφετείου, των αρμόδιων Συμβολαιογρα­ φικών Συλλόγων, της Συντονιστικής Επιτροπής Συμ­ βολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, στατιστικές και ετήσιοι πίνακες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας για την αύξηση ή τη μείωση του πληθυσμού κά­ θε ειρηνοδικειακής περιφέρειας, οι συγκριτικοί πίνακες των Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αριθμό των συμβολαιογράφων σε όποια ισχύει ο θεσμός, η αστική ή τουριστική ανάπτυξη κάθε ειρηνοδικειακής περιφέρειας, ο όγκος των συναλλαγών, η οικοδομική δραστηριότητα και ό,τι θεωρείται πρόσφορο για την απεικόνιση της πραγ­ ματικής κατάστασης που επηρεάζει θετικά ή αρνητικά τη σύσταση, την αύξηση ή τη μείωση του αριθμού των θέσε­ ων των συμβολαιογράφων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη του ερωτήματος ο ει­ σαγγελέας εφετών διαβιβάζει το σχετικό φάκελο, με γρα­ πτή εισήγησή του, στον πρόεδρο της επιτροπής, ο οποίος ορίζει έναν από τους εφέτες ως εισηγητή. Μέσα σε ένα μήνα από τον ορισμό του εισηγητή συνέρχεται η επι­ τροπή, η οποία αποφασίζει με πλήρως αιτιολογημένη απόφαση για τη σύσταση θέσης συμβολαιογράφου ή την αύξηση ή μείωση του αριθμού των θέσεων αυτών σε ει­ ρηνοδικειακή περιφέρεια της αρμοδιότητάς της.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η απόφαση της προηγούμενης παραγράφου υπο­ βάλλεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος, μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη αυτής, μπορεί να διαφωνήσει. Αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία, η απόφαση καθίσταται υποχρεωτική.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Αν ο Υπουργός Δικαιοσύνης διαφωνήσει με την από­ φαση της επιτροπής, ο σχετικός φάκελος υποβάλλεται από τον εισαγγελέα εφετών εντός δεκαπέντε ημερών στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος αναθέτει σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να εισαγάγει τη δια­ φωνία με τη διατύπωση δικής του πρότασης για να αποφανθεί επιτροπή, στην οποία προεδρεύει αντιπρόε­ δρος του Αρείου Πάγου και μετέχουν δύο αρεοπαγίτες οριζόμενοι από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο πρόε­ δρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών ­ Πει­ ραιώς ­ Αιγαίου και Δωδεκανήσου και ο πρόεδρος του αντίστοιχου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου στην περιφέ­ ρεια του οποίου ανέκυψε η ανωτέρω διαφωνία ή οι νό­ μιμοι αναπληρωτές τους και ως γραμματέας, ο γραμμα­ τέας του Αρείου Πάγου. Στην περίπτωση κατά την οποία η διαφωνία αφορά το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών ­ Πειραιώς ­ Αιγαίου και Δωδεκανήσου, στην επι­ τροπή μετέχει ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλ­ λόγου Θεσσαλονίκης. Η απόφαση της επιτροπής αυτής είναι δεσμευτική για τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει δικαίωμα αυξομείω­ σης των θέσεων που περιέχονται στις αποφάσεις των επι­ τροπών των παραγράφων 1 και 7 του παρόντος άρθρου, μέχρι ποσοστού είκοσι πέντε τοις εκατό (25%).

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Σε νησιά με πληθυσμό πάνω από χίλιους κατοίκους συνιστάται θέση συμβολαιογράφου. Σε περίπτωση μείω­ σης του αριθμού των συμβολαιογράφων σε μία ειρηνοδι­ κειακή περιφέρεια οι ήδη υπηρετούντες συμβολαιο­ γράφοι διατηρούνται ως υπεράριθμοι μέχρι να αποχω­ ρήσουν με οποιονδήποτε τρόπο ή να συνταξιοδοτηθούν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Για τη σύσταση, αύξηση ή μείωση θέσεων συμ­ βολαιογράφων εκδίδεται κατά τα ανωτέρω προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Η αμοιβή των μελών των επιτροπών των παραγρά­ φων 1 και 7 του παρόντος άρθρου καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών και βαρύνει τον ειδικό λογαριασμό του άρθρου 30 του Ν. 4507/1966.

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2000
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΠ.-ΑΘ. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 16 Μαρτίου 2000
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ