96 Α' 2000

Νόμος 2830/2000

Κώδικας Συμβολαιογράφων.

Άρθρο 28 - Μετάθεση συμβολαιογράφου.
16 Μαρτίου 2000

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 96

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2830
Κώδικας Συμβολαιογράφων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 28Μετάθεση συμβολαιογράφου.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για την κάλυψη του ποσοστού των κενών θέσεων των συμβολαιογράφων με μετάθεση, σύμφωνα με το άρθρο 18 του παρόντος, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν σχετική αίτηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με ποινή του απαρα­ δέκτου αυτής, το μήνα Ιανουάριο κάθε έτους, στην οποία να φέρεται η συγκεκριμένη κενή θέση την οποία επι­ θυμούν να καταλάβουν.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για τις αιτήσεις μεταθέσεων αποφασίζει το συμβού­ λιο των εφετών, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται η θέση για πλήρωση, μέσα στο μήνα Μάρτιο, μετά από ερώ­ τημα του Υπουργού Δικαιοσύνης που υποβάλλεται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους. Για τη λήψη απόφα­ σης μετάθεσης λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά: α) η αρ­ χαιότητα, β) σοβαροί λόγοι υγείας, γ) η οικογενειακή κα­ τάσταση του αιτούντος και δ) οι τίτλοι σπουδών. Η μετάθεση είναι υποχρεωτική για τον αιτούντα και εκτελείται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ο μετατιθέμενος οφείλει να μεταβεί υποχρεωτικά στη νέα του θέση μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτόν της απόφασης για τη μετάθεσή του. Η αποχή από τα καθήκοντά του στη νέα θέση, μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής, επισύρει την ποινή της ορι­ στικής παύσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Επιτρέπεται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, που υποβάλλεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουα­ ρίου κάθε έτους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αμοιβαία μετάθεση συμβολαιογράφων ανεξάρτητα ειρηνοδικεια­ κής περιφέρειας, με την προϋπόθεση ότι οι αμοιβαία με­ τατιθέμενοι συμβολαιογράφοι θα έχουν θητεία ως συμ­ βολαιογράφοι τουλάχιστον πέντε (5) ετών και δεν θα έχουν υπερβεί το πεντηκοστό πέμπτο (55) έτος της ηλι­ κίας τους. Κατ' εξαίρεση των ανωτέρω, επιτρέπεται, οποτεδήποτε και ανεξάρτητα από άλλες προϋποθέσεις, η αμοιβαία με­ τάθεση συμβολαιογράφων που έχουν την έδρα τους σε κωμοπόλεις που έχουν πληθυσμό έως πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους και βρίσκονται εκτός έδρας πρωτοδι­ κείου, μετά από αίτηση και των δύο ενδιαφερομένων που υποβάλλεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης κατά μήνα Ιανουάριο κάθε έτους.

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2000
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΠ.-ΑΘ. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 16 Μαρτίου 2000
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ