96 Α' 2000

Νόμος 2830/2000

Κώδικας Συμβολαιογράφων.

Άρθρο 81 - Συνεδρίαση πειθαρχικού συμβουλίου.
16 Μαρτίου 2000

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 96

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2830
Κώδικας Συμβολαιογράφων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 81Συνεδρίαση πειθαρχικού συμβουλίου.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Με την έναρξη της συνεδρίασης βεβαιώνεται η νόμι­ μη σύνθεση του συμβουλίου και η παρουσία του εγκαλού­ μενου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Εφόσον προκύπτει ότι οι προσκλήσεις των μελών του συμβουλίου, καθώς και η κλήση του εγκαλούμενου, δεν έγιναν όπως αρμόζει ή εμπροθέσμως ή ότι ο εγκαλού­ μενος δεν προσήλθε εξαιτίας ανυπέρβλητου κωλύματος, ορίζεται νέα δικάσιμος και παραγγέλλεται η γνωστοποίη­ σή της σε όλους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το συμβούλιο μπορεί να αναβάλει μία φορά τη συνε­ δρίαση σε νέα δικάσιμο, έστω και αν δε συντρέχουν οι όροι της προηγούμενης παραγράφου, εξαιτίας της μη προσέλευσης του εγκαλούμενου ή μάρτυρα του οποίου η εμφάνιση κρίνεται από το συμβούλιο αναγκαία. Για τους μάρτυρες εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώ­ δικα Ποινικής Δικονομίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο εγκαλούμενος μπορεί να ζητήσει την εξαίρεση έως δύο μελών, κατ' ανώτατο όριο, του πειθαρχικού συμβου­ λίου, αναφέροντας τους λόγους εξαίρεσης. Επί της αίτη­ σης αυτής, που υποβάλλεται εγγράφως, έως την έναρξη της συνεδρίασης, αποφαίνεται το συμβούλιο, χωρίς τη συμμετοχή του μέλους του οποίου ζητήθηκε η εξαίρεση με αιτιολογημένη απόφαση, που καταχωρίζεται στα πρα­ κτικά. Τα μέλη για την εξαίρεση των οποίων αποφάνθηκε το συμβούλιο αντικαθίστανται από τους αναπληρωτές τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Ο εισαγγελέας που ασκεί την πειθαρχική δίωξη δι­ καιούται να παρίσταται στη συζήτηση είτε αυτοπροσώ­ πως είτε με άλλον εισαγγελικό λειτουργό και αποχωρεί μετά το τέλος της συζήτησης και πριν από την έναρξη της διάσκεψης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Αν δεν υπάρχει θέμα αναβολής της συνεδρίασης σύμ­ φωνα με τα παραπάνω, το συμβούλιο προχωρεί παρουσία του εγκαλουμένου, στη συζήτηση της υπόθεσης, κατά την οποία ο εισηγητής διαβάζει την πειθαρχική αγωγή και το πόρισμα της ανάκρισης που τυχόν διενεργήθηκε. Ο πρόεδρος καλεί για εξέταση τους μάρτυρες και ακολούθως δίνει το λόγο στον εγκαλούμενο για να ανα­ πτύξει προφορικά την απολογία του και να απαντήσει στα ερωτήματα που θα του θέσει το συμβούλιο. Η απουσία του εγκαλούμενου δεν εμποδίζει την πρόοδο της συζήτησης της υποθέσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Ο εγκαλούμενος δικαιούται να υποβάλει συγχρόνως υπόμνημα για συμπλήρωση της απολογίας του ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα της πειθαρχικής διαδικασίας.

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2000
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΠ.-ΑΘ. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 16 Μαρτίου 2000
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ