96 Α' 2000

Νόμος 2830/2000

Κώδικας Συμβολαιογράφων.

Άρθρο 76 - Εξέταση μαρτύρων και εγκαλούμενου.
16 Μαρτίου 2000

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 96

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2830
Κώδικας Συμβολαιογράφων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 76Εξέταση μαρτύρων και εγκαλούμενου.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι μάρτυρες εξετάζονται ενόρκως στον τόπο της κατοικίας ή της διαμονής τους κατά τον τύπο που προβλέ­ πεται από τα άρθρα 218 και 220 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Χωρίς όρκο εξετάζονται όσοι ορίζονται στο άρθρο 221 από τα στοιχεία α' έως και γ' του Κώδικα Ποινι­ κής Δικονομίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Η μη εμφάνιση ή άρνηση κατάθεσης του μάρτυρα χω­ ρίς εύλογη αιτία τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 169 του Ποινικού Κώδικα για απείθεια. Εύλογη αι­ τία θεωρείται η ιδιότητα συζύγου και η συγγένεια του μάρτυρα με τον εγκαλούμενο σε ευθεία γραμμή απε­ ριορίστως ή έως και τον τέταρτο βαθμό εκ πλαγίου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η εξέταση περισσότερων από πέντε μάρτυρες, που προτείνονται από τον εγκαλούμενο, απόκειται στην κρίση του ανακριτή. Κατά τα λοιπά στην εξέταση μαρτύρων εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις των άρθρων 213 έως 217 και 223 έως 227 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Κατά την ανάκριση καλείται υποχρεωτικά για εξέτα­ ση από τον ανακριτή και ο εγκαλούμενος. Η εξέτασή του ενεργείται χωρίς να ορκιστεί. Η μη προσέλευση ή η άρνη­ ση του εγκαλούμενου για εξέταση δεν κωλύει την πρόοδο της ανάκρισης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Πριν από την εξέταση ο εγκαλούμενος δικαιούται να λάβει γνώση των εγγράφων της ανάκρισης και κατά τη διάρκειά της μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα που ορίζονται στο άρθρο 73 του παρόντος.

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2000
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΠ.-ΑΘ. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 16 Μαρτίου 2000
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ