96 Α' 2000

Νόμος 2830/2000

Κώδικας Συμβολαιογράφων.

Άρθρο 121 - Δικαιούχοι μερίσματος.
16 Μαρτίου 2000

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 96

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2830
Κώδικας Συμβολαιογράφων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 121Δικαιούχοι μερίσματος.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Δικαιούχοι μερίσματος είναι: α) Οι εν ενεργεία συμβολαιογράφοι, που εδρεύουν στην αυτή ειρηνοδικειακή περιφέρεια. Οι περιφέρειες των ει­ ρηνοδικείων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του άρ­ θρου 4 του παρόντος για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας παραγράφου θεωρούνται ως ενιαία περι­ φέρεια. β) Οι συμβολαιογράφοι που εξέρχονται από την υπηρε­ σία για μία δωδεκαετία από την έξοδό τους και εφόσον λαμβάνουν σύνταξη από το Ταμείο Νομικών και δεν κα­ ταλαμβάνουν άλλη έμμισθη δημόσια υπηρεσία ή δεν ασκούν άλλο επάγγελμα για το οποίο είναι ασφαλισμένοι σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλι­ σης. Δεν δικαιούται μερίσματος συνταξιούχος συμβολαιο­ γράφος που δεν έχει συμπληρώσει πραγματική υπηρεσία συμβολαιογράφου είκοσι τουλάχιστον ετών. Η διάταξη αυτή ισχύει για τους συμβολαιογράφους που θα συντα­ ξιοδοτηθούν μετά την ισχύ του παρόντος. Συνταξιούχοι συμβολαιογράφοι, που έχουν συμπληρώσει και θα συ­ μπληρώσουν το ογδοηκοστό δεύτερο (82ο) έτος της ηλι­ κίας τους, λαμβάνουν δια βίου το πιο πάνω μέρισμα. γ) Ο επιζών σύζυγος συμβολαιογράφου, που απεβίωσε ανεξαρτήτως ετών υπηρεσίας αυτού, καθώς και τα ανήλι­ κα ή ενήλικα τέκνα του μέχρι ηλικίας 25 ετών, εφόσον σπουδάζουν σε ανώτατα ή ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύ­ ματα ή ενήλικα τέκνα, αλλά ανίκανα προς εργασία λόγω νόσου. Οι ανωτέρω δικαιούνται να λάβουν μέρισμα επί μία δωδεκαετία από του θανάτου του συμβολαιογράφου. Στην περίπτωση αυτή εάν τα δικαιούχα μέρη είναι περισ­ σότερα του ενός το μέρισμα κατανέμεται συμμέτρως. δ) Οι εξερχόμενοι της υπηρεσίας υπάλληλοι των οικεί­ ων Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, εφόσον έχουν συ­ μπληρώσει εικοσιπενταετή τουλάχιστον ευδόκιμη υπηρε­ σία και για διάστημα δύο ετών από την έξοδό τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου συμβολαιο­ γράφου, που λαμβάνει μέρισμα, ο επιζών σύζυγος και τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα μέχρι ηλικίας 25 ετών που σπου­ δάζουν σε ανώτατα ή ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή ενήλικα τέκνα που είναι ανίκανα προς εργασία λόγω νόσου και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του εδα­ φίου γ' της προηγούμενης παραγράφου, δικαιούνται με­ ρίσματος μέχρι τη συμπλήρωση του χρονικού διαστή­ ματος που ο αποβιώσας εδικαιούτο. Η διάταξη του προη­ γούμενου εδαφίου δεν καταλαμβάνει το τέταρτο εδάφιο της περιπτώσεως β' της παραγράφου 1 του παρόντος άρ­ θρου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Ως πραγματική υπηρεσία συμβολαιογράφου για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου λογίζε­ ται ο χρόνος που αναγνωρίζεται από το Ταμείο Ασφαλί­ σεως Συμβολαιογράφων ως χρόνος ασφάλισης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Η ανικανότητα προς εργασία λόγω νόσου για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου βεβαι­ ώνεται με απόφαση της αρμόδιας υγειονομικής επι­ τροπής, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της νομοθε­ σίας του Ταμείου Νομικών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Η μη άσκηση ετέρου επαγγέλματος και η μη ασφάλι­ ση για το λόγο τούτο σε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης για την εφαρμογή των διατάξεων του παρό­ ντος βεβαιώνεται: α) με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 του ενδιαφερομένου, β) από επικυρω­ μένο αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, που υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος στον οικείο Συμβο­ λαιογραφικό Σύλλογο. Ο Σύλλογος μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε άλλα πρόσθετα στοιχεία κρίνει αναγκαία.

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2000
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΠ.-ΑΘ. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 16 Μαρτίου 2000
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ