139 Α' 2012

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 81/2012

Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ - ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ
14 Ιουνίου 2012

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 139
14 Ιουνίου 2012

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 81
Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Της παραγράφου 1 περιπτώσεις ζ και στ του άρθρου 14 του ν. 3922/2011 «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις.» (Α΄ 35).
β) Τις διατάξεις του ν. 3079/2002 «Κύρωση του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» (Α΄ 311), περί ιεραρχίας, προαγωγών και αποστρατείας του προσωπικού Λιμενικού Σώματος.
γ) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α΄ 98).
2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
3. Την αριθ. «98/2012» Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από πρόταση του Υπουργού
Προστασίας του Πολίτη αποφασίζουμε:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ
Άρθρο 20Έννοια ουσιαστικών προσόντων

Τα ουσιαστικά προς προαγωγή προσόντα προσδιορίζουν την εν γένει ικανότητα των στελεχών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. για την άσκηση των καθηκόντων του βαθμού τους και την περαιτέρω εξέλιξή τους, συνάγονται δε από τα έγγραφα αξιολόγησης και τα λοιπά έγγραφα που υπάρχουν στους ατομικούς τους φακέλους.

Άρθρο 21Αξιολόγηση ουσιαστικών προσόντωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι εκθέσεις αξιολόγησης είναι τα έγγραφα εμπιστευτικού χαρακτήρα, στα οποία εμφαίνονται και βαθμολογούνται αναλυτικά τα ουσιαστικά προσόντα του προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. όλων των βαθμών, πλην του Αρχηγού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και επισημαίνονται τυχόν ελλείψεις και ελαττώματα αυτών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο συντάκτης της έκθεσης αξιολόγησης καλείται αξιολογών και αυτός στον οποίον αναφέρεται η έκθεση αξιολόγησης αξιολογούμενος. Ο αξιολογών πρέπει να είναι Αξιωματικός Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. ανώτερος ή αρχαιότερος από τον αξιολογούμενο, φέρει τουλάχιστον το βαθμό του Σημαιοφόρου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και ο αξιολογούμενος πρέπει να υπηρετεί υπό τις διαταγές του. Γνωματεύων είναι ο Αξιωματικός Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., ο οποίος γνωματεύει ως δεύτερο κλιμάκιο επί της εκθέσεως αξιολόγησης που συνέταξε ο αξιολογών και είναι ανώτερος ή αρχαιότερος από τον αξιολογούντα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Εκθέσεις αξιολόγησης δε συντάσσονται εφόσον ο κρινόμενος έχει υπηρετήσει για χρονικό διάστημα μικρότερο των εξήντα ημερών υπό τις διαταγές του αξιολογούντος, στο οποίο δεν συνυπολογίζεται ο χρόνος της κανονικής, προφορικής άδειας, ή της ειδικής άδειας εξετάσεων. Για τους γνωματεύοντες δεν απαιτείται να έχουν συμπληρώσει ορισμένο χρόνο υπό τις διαταγές τους οι αξιολογούμενοι. Ανάλογα με το χρόνο σύνταξής τους, οι εκθέσεις αξιολόγησης διακρίνονται σε τακτικές και έκτακτες. Τακτικές είναι εκείνες που συντάσσονται την 10η Ιανουαρίου κάθε έτους και έκτακτες είναι εκείνες που συντάσσονται, εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα εξήντα ημερών από την προηγούμενη σύνταξη τακτικής ή έκτακτης έκθεσης αξιολόγησης: α) σε περίπτωση μετάθεσης είτε του αξιολογούντος είτε του αξιολογουμένου, β) σε κάθε περίπτωση διακοπής, για οποιονδήποτε λόγο, της υπηρεσιακής εξάρτησης που συνδέει τον αξιολογούντα και τον αξιολογούμενο, εφόσον η διακοπή διήρκεσε ή θα διαρκέσει τουλάχιστον εξήντα ημέρες. Διακοπή της υπηρεσιακής εξάρτησης υπάρχει και στην περίπτωση κατά την οποία ως προϊστάμενος κάποιας Υπηρεσίας τοποθετείται Αξιωματικός Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. ανώτερος ή αρχαιότερος από αυτόν που υπηρετεί στη θέση αυτή, χωρίς ο τελευταίος να μετακινηθεί, γ) σε περίπτωση διαπίστωσης ουσιώδους έλλειψης ουσιαστικών προσόντων, ή μη εκτέλεσης των ανατεθειμένων καθηκόντων. δ) οποτεδήποτε διαταχθεί από τον Αρχηγό Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. για τους ανώτατους ή ανώτερους Αξιωματικούς Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και από τον Προϊστάμενο του Κλάδου Διοίκησης, Οργάνωσης και Εκπαίδευσης, για το λοιπό προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., εφόσον διαπιστώνεται συνδρομή εκτάκτων περιστατικών, τα οποία επιβάλλουν την αξιολόγηση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο αξιολογών συντάσσει σημείωμα αξιολόγησης, στην περίπτωση που ο αξιολογούμενος έχει υπηρετήσει για χρονικό διάστημα μικρότερο των εξήντα ημερών υπό τις διαταγές του, όπου βαθμολογεί και περιγράφει συνοπτικά τα ουσιαστικά προσόντα για τα οποία μπόρεσε να διαμορφώσει γνώμη, επισημαίνοντας και τυχόν ελαττώματα. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην παράγραφο 2 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Τις εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης συντάσσει ιδιόχειρα ο αρμόδιος Αξιωματικός Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Σε περίπτωση κωλύματος, απουσίας ή μη ύπαρξης αξιολογούντος, η αρμοδιότητα σύνταξης της έκθεσης ή του σημειώματος αξιολόγησης περιέρχεται στον γνωματεύοντα και η αρμοδιότητα του γνωματεύοντος στον άμεσα προϊστάμενο αυτού. Σε περίπτωση απουσίας ή μη ύπαρξης γνωματεύοντος, ή όταν συμπέσει η αρμοδιότητα του αξιολογούντος και του γνωματεύοντος στον ίδιο Αξιωματικό Λ.Σ.−EΛ.ΑΚΤ., αυτή περιέρχεται στον άμεσα προϊστάμενο αυτού. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ο αξιολογών ή ο γνωματεύων είναι νεότερος του αξιολογουμένου ή ο γνωματεύων είναι νεότερος του αξιολογούντος. Εάν δεν υπάρχει ούτε αξιολογών, ούτε γνωματεύων τότε αυτοί ορίζονται από τον Αρχηγό Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. και στις περιπτώσεις αυτές δεν απαιτείται ο αξιολογούμενος να έχει συμπληρώσει ορισμένο χρόνο υπό τις διαταγές του συντάκτη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η αξιολόγηση των στελεχών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. αναβάλλεται για όσο χρόνο αυτοί: α) τελούν σε κατάσταση αυτεπάγγελτης ή μη διαθεσιμότητας, β) τελούν σε λιποταξία ή αιχμαλωσία, γ) εκτίουν στερητική της ελευθερίας ποινή ή τελούν σε προσωρινή κράτηση, δ) εκτίουν ποινή αργίας με προσωρινή απόλυση ή με πρόσκαιρη παύση, ε) έχουν παραπεμφθεί ενώπιον πειθαρχικού συμβουλίου, στ) τελούν για χρονικό διάστημα άνω των δύο μηνών, σε συνεχόμενη άδεια για οποιονδήποτε λόγο ή σε μετεκπαίδευση. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης αυτών συντάσσονται αμελλητί μετά την άρση του λόγου που προκάλεσε τη μη σύνταξη, από τους συντάκτες που ήσαν αρμόδιοι κατά τον χρόνο που έπρεπε να συνταχθούν κανονικά. Αν οι συντάκτες και οι γνωματεύοντες κωλύονται, απουσιάζουν ή δεν υπάρχουν, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 5 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Οι Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που τελούν σε διαθεσιμότητα, μακρά αναρρωτική άδεια, αργία με απόλυση, αργία με πρόσκαιρη παύση, ή έχουν παραπεμφθεί ενώπιον πειθαρχικού συμβουλίου δεν συντάσσουν εκθέσεις ή σημειώματα αξιολόγησης, για το χρονικό διάστημα που υπηρέτησαν υπό τις διαταγές τους υφιστάμενοι Αξιωματικοί ή βαθμοφόροι Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Στις περιπτώσεις αυτές ο Αρχηγός Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., εφόσον κρίνεται αναγκαία η αξιολόγηση, ορίζει ως συντάκτες και ως γνωματεύοντες Αξιωματικούς Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. ανώτερους των αξιολογουμένων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Η ενημέρωση του αξιολογουμένου επί του περιεχομένου της έκθεσης και του σημειώματος αξιολόγησης είναι σε κάθε περίπτωση υποχρεωτική και γίνεται με ευθύνη του αξιολογούντος και του γνωματεύοντος, μετά την αξιολόγηση, με κάθε πρόσφορο υπηρεσιακό τρόπο. Η ενημέρωση του αξιολογουμένου ασκείται με επιτόπια μελέτη της έκθεσης ή του σημειώματος αξιολόγησης και αποδεικνύεται με την υπογραφή του σε κατάλληλο σημείο του σχετικού εντύπου. Ο αξιολογούμενος δικαιούται μετά από αίτηση του να λάβει επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της έκθεσης και του σημειώματος αξιολόγησής του, καθώς και κάθε άλλου εγγράφου που έχει επισυναφθεί σε αυτές.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Αν ο αξιολογούμενος διαφωνεί με οποιοδήποτε στοιχείο της αξιολόγησης του, δύναται μετά τη γνωμάτευση, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριών ημερών αρχομένης από την ημερομηνία που έλαβε γνώση της αξιολόγησής του, να ασκήσει προσφυγή, με αναφορά του η οποία υποβάλλεται στη Διεύθυνση Προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., άπαξ για κάθε έκθεση ή σημείωμα αξιολόγησης, όπου αναφέρει τους λόγους για τους οποίους προσβάλλει τη συγκεκριμένη βαθμολογία ή περιγραφή, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο. Η οριστική αξιολόγηση γίνεται από τον προϊστάμενο του γνωματεύοντος. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η οριστική αξιολόγηση από τον προϊστάμενο του γνωματεύοντος, αυτή θα γίνεται από τα αρμόδια για την κρίση του αξιολογουμένου Συμβούλια. Το όργανο οριστικής αξιολόγησης αξιολογεί οριστικά τον προσφεύγοντα για τα προσόντα ή τα στοιχεία για τα οποία αυτός έχει προσφύγει, σημειώνοντας την αξιολόγησή του επί της εκθέσεως ή του σημειώματος αξιολόγησης, δύναται δε στο πλαίσιο της εξέτασης της προσφυγής να συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία με οποιονδήποτε κατά την κρίση του πρόσφορο τρόπο. Η σχετική αλληλογραφία επιστρέφεται στον αξιολογούντα ο οποίος ενημερώνει τον αξιολογούμενο και στη συνέχεια την υποβάλλει στη Διεύθυνση Προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Για την ενημέρωση του αξιολογουμένου και το δικαίωμα λήψης αντιγράφων ισχύουν τα καθοριζόμενα στην παράγραφο 8 του παρόντος. Η διαδικασία της προσφυγής του αξιολογουμένου και της οριστικής αξιολόγησής του, πρέπει να ολοκληρώνεται εντός ενός μηνός από την ημερομηνία υποβολής της προσφυγής και σε περίπτωση προσβολής τακτικών εκθέσεων αξιολόγησης πριν τις ετήσιες τακτικές κρίσεις. Η οριστική αξιολόγηση του προσφεύγοντος γίνεται ακόμα και εάν δεν έχει μεσολαβήσει γνωμάτευση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Ο τύπος των εκθέσεων και σημειωμάτων αξιολόγησης, καθορίζεται με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ.

Άρθρο 22Κριτήρια αξιολόγησης ουσιαστικών προσόντωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα κριτήρια αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων αναφέρονται στις διοικητικές ικανότητες, στις υπηρεσιακές σχέσεις και στη συμπεριφορά, στην επαγγελματική κατάρτιση και στην υπηρεσιακή απόδοση, στα ειδικά προσόντα και στα ηθικά, διανοητικά, ψυχικά και σωματικά προσόντα. Τα ελαττώματα δε βαθμολογούνται αλλά περιγράφονται στην έκθεση αξιολόγησης και ανάλογα με την φύση τους επηρεάζουν δυσμενώς την εκτίμηση των λοιπών ουσιαστικών προσόντων και ιδιαίτερα εκείνων που αναφέρονται στη διοικητική ικανότητα, στις υπηρεσιακές σχέσεις και στα ηθικά και ψυχικά προσόντα. Τα ελαττώματα πρέπει να προκύπτουν από επίσημα έγγραφα στοιχεία που αναφέρονται στο χρόνο που καλύπτει η έκθεση αξιολόγησης. Για την αξιολόγηση των διοικητικών ικανοτήτων, λαμβάνονται υπόψιν: α) το κύρος, ο σεβασμός, η εκτίμηση που απολαμβάνει από τους υφισταμένους του, β) η ικανότητα προγραμματισμού, οργάνωσης, συντονισμού και ελέγχου, αναλόγως της θέσης που κατέχει στην Υπηρεσία, γ) η ικανότητα εποπτείας και καθοδήγησης των υφισταμένων του, ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους, δ) η ικανότητα αξιολόγησης και αποδοτικής χρησιμοποίησης των υφισταμένων του και αξιοποίησης των διαθέσιμων μέσων, ε) ο έλεγχος των διατασσομένων, στ) η ικανότητα λήψης αποτελεσματικών αποφάσεων, ζ) η ανάληψη ευθυνών. Για την αξιολόγηση των υπηρεσιακών σχέσεων και της συμπεριφοράς λαμβάνονται υπόψιν: α) το αίσθημα αλληλεγγύης και συναδελφικότητας, β) η συμπεριφορά και το πνεύμα εξυπηρέτησης προς τους πολίτες, γ) η συνεργασία με άλλες Υπηρεσίες και Αρχές. Για την αξιολόγηση της επαγγελματικής κατάρτισης και της υπηρεσιακής απόδοσης λαμβάνονται υπόψιν: α) η γνώση του αντικειμένου στον κατεχόμενο βαθμό, όπως αυτή προκύπτει από τίτλους σπουδών, εκπαιδεύσεις, μετεκπαιδεύσεις, καθώς και εμπειρία στο αντικείμενο, β) οι λοιπές γνώσεις, όπως ειδικές γνώσεις, ξένες γλώσσες, γ) η ικανότητα εφαρμογής των γνώσεων και της εμπειρίας κατά τον χρόνο εκτέλεσης των ανατεθειμένων καθηκόντων, δ) η περαιτέρω κατάρτιση, ε) ο ζήλος και η αφοσίωση στην εργασία, στ) η αποδοτική χρήση των μέσων και υλικών που έχει αναλάβει. Για την αξιολόγηση των ειδικών προσόντων λαμβάνονται υπόψιν: α) η ανάληψη πρωτοβουλιών και η εισήγηση προτάσεων σχετικά με την Υπηρεσία, β) η αυτοπεποίθηση, η ψυχραιμία και η σταθερότητα σε γνώμες και αποφάσεις, γ) η ικανότητα μετάδοσης επαγγελματικών γνώσεων, δ) το θάρρος, στ) η πολεμική δράση. Για την αξιολόγηση των ηθικών, διανοητικών, ψυχικών και σωματικών προσόντων λαμβάνονται υπόψιν: α) η αξιοπρέπεια και η ακεραιότητα του χαρακτήρα, β) η συνέπεια, γ) η ειλικρίνεια, δ) η πειθαρχία, ε) η εχεμύθεια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα κριτήρια αξιολόγησης βαθμολογούνται με ακέραιους αριθμούς από 1 μέχρι 10, αριθμητικώς. Κατά την εξαγωγή του μέσου όρου κάθε ομάδας κριτηρίων, οι δεκαδικοί αριθμοί μέχρι εκατοστού της μονάδας διατηρούνται. Αν ορισμένα από τα ουσιαστικά προσόντα δεν είναι δυνατόν να βαθμολογηθούν, επειδή δεν προσιδιάζουν στο βαθμό ή στην ειδικότητα του κρινομένου, ή εάν ο αξιολογούμενος δεν εκτελούσε υπηρεσία, ή δε δοκιμάστηκε αναλόγως, αντί βαθμού τίθεται η ένδειξη «Δ.Δ.» (Δε δοκιμάσθηκε). Η κλίμακα βαθμολογίας των ουσιαστικών προσόντων είναι η εξής: Εξαίρετος: 10 Λίαν Καλός: 8, 9 Καλός: 5, 6, 7 Μέτριος: 3, 4 Απαράδεκτος: 1, 2 Οι αξιολογούντες και γνωματεύοντες βαθμολογούν και περιγράφουν την εικόνα του αξιολογουμένου, με βάση τα ουσιαστικά προσόντα και την απόδοσή του κατά το χρονικό διάστημα της αξιολόγησης και δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν γνώση του περιεχομένου εγγράφων αξιολόγησης, που αναφέρονται σε άλλα χρονικά διαστήματα. Οι βαθμολογίες 1, 2, 3, 4 σε οποιοδήποτε ουσιαστικό προσόν πρέπει να αιτιολογούνται σαφώς, ειδικώς και επαρκώς και να στηρίζονται σε συγκεκριμένα γεγονότα ή στοιχεία τα οποία συνέβησαν στο χρόνο που αναφέρεται η έκθεση ή το σημείωμα αξιολόγησης. Σε περίπτωση διαφωνίας του γνωματεύοντος με τον αξιολογούμενο λαμβάνεται υπόψιν η βαθμολογία του γνωματεύοντος.

Άρθρο 23Συντάκτες εκθέσεων και σημειωμάτων αξιολόγησηςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης των Αντιναυάρχων και των Υποναυάρχων Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., συντάσσονται από τον Αρχηγό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και δεν υπόκεινται σε γνωμάτευση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης των προϊσταμένων της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και της Διεύθυνσης Παλλαϊκής Άμυνας−Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης και Θαλασσίων Κρατικών Μεταφορών συντάσσονται από τον Αρχηγό Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. και δεν υπόκεινται σε γνωμάτευση. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης των Τμηματαρχών των ανωτέρω Υπηρεσιών, καθώς και εκείνων της Γενικής Επιθεώρησης συντάσσονται από τους προϊσταμένους των Υπηρεσιών αυτών και γνωματεύει ο Αρχηγός Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. Για το λοιπό προσωπικό που υπηρετεί στις συγκεκριμένες Υπηρεσίες, συντάσσονται εκθέσεις και σημειώματα αξιολόγησης από τον εκάστοτε Τμηματάρχη και γνωματεύει ο αρμόδιος προϊστάμενος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετεί στα Γραφεία του Υπουργού, Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Γενικού Γραμματέα Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, συντάσσονται από το δεύτερο σε αρχαιότητα Αξιωματικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και γνωματεύει ο αρχαιότερος Αξιωματικός Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του δευτέρου σε αρχαιότητα Αξιωματικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., συντάσσονται από τον αρχαιότερο αυτού Αξιωματικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και γνωματεύει ο Διευθυντής Προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του αρχαιότερου Αξιωματικού Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. συντάσσονται από τον Διευθυντή Προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και γνωματεύει ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοίκησης Οργάνωσης και Εκπαίδευσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετεί στο Επιτελικό Γραφείο του Αρχηγού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς επίσης και του Υπασπιστή αυτού, συντάσσονται από το δεύτερο σε αρχαιότητα Αξιωματικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και γνωματεύει ο Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του δευτέρου σε αρχαιότητα Αξιωματικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. συντάσσονται από τον Διευθυντή του Επιτελικού Γραφείου και γνωματεύει ο Αρχηγός Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του Διευθυντή του Επιτελικού Γραφείου συντάσσονται από τον Αρχηγό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και δεν υπόκεινται σε γνωμάτευση. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετεί στο Γραφείο του Υπαρχηγού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. συντάσσονται από τον βοηθό αυτού και γνωματεύει ο Υπαρχηγός Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του βοηθού του Υπαρχηγού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. συντάσσονται από τον Υπαρχηγό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και δεν υπόκεινται σε γνωμάτευση. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετεί στο Γραφείο του Επιτελάρχη Αρχηγείου Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και του βοηθού αυτού, συντάσσονται από τον δεύτερο σε αρχαιότητα Αξιωματικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και γνωματεύει ο αρχαιότερος Αξιωματικός Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του δευτέρου σε αρχαιότητα Αξιωματικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. συντάσσονται από τον αρχαιότερο αυτού Αξιωματικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. του Γραφείου του Επιτελάρχη Αρχηγείου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και γνωματεύει ο Επιτελάρχης Αρχηγείου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του αρχαιότερου Αξιωματικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. συντάσσονται από τον Επιτελάρχη Αρχηγείου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και δεν υπόκεινται σε γνωμάτευση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετεί στις Διευθύνσεις του Αρχηγείου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. συντάσσονται από τον αρμόδιο Τμηματάρχη και γνωματεύει ο αρμόδιος Διευθυντής. Τις εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης των Τμηματαρχών συντάσσει ο Διευθυντής και γνωματεύει ο αρμόδιος Προϊστάμενος Κλάδου και τις εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης των Διευθυντών συντάσσει ο αρμόδιος Προϊστάμενος Κλάδου και γνωματεύει ο Επιτελάρχης Αρχηγείου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Τις εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης των Προϊσταμένων Κλάδων, συντάσσει ο Επιτελάρχης Αρχηγείου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και γνωματεύει ο Υπαρχηγός Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του προϊσταμένου της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, συντάσσονται από το Διευθυντή της Διεύθυνσης Ειδικών Μονάδων και γνωματεύει ο Προϊστάμενος Κλάδου Επιχειρήσεων. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης των προϊσταμένων της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων και της Υπηρεσίας Συνδέσμων Διασωστών, συντάσσονται από το Διευθυντή της Διεύθυνσης Εναερίων Μέσων και γνωματεύει ο Προϊστάμενος Κλάδου Επιχειρήσεων. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του δευτέρου σε αρχαιότητα Αξιωματικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. των ανωτέρω Υπηρεσιών συντάσσονται από τους προϊσταμένους και γνωματεύει ο αρμόδιος Διευθυντής της Διεύθυνσης από την οποία ελέγχονται ή εποπτεύονται. Για το λοιπό προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετεί στις συγκεκριμένες Υπηρεσίες συντάσσονται εκθέσεις και σημειώματα αξιολόγησης από τον δεύτερο σε αρχαιότητα Αξιωματικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και γνωματεύει ο αρμόδιος προϊστάμενος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του Διευθυντή της Υπηρεσίας Υγειονομικού, συντάσσονται από τον Επιτελάρχη Αρχηγείου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και δεν υπόκεινται σε γνωμάτευση. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης των Τμηματαρχών της ανωτέρω Υπηρεσίας, συντάσσονται από το Διευθυντή και γνωματεύει ο Επιτελάρχης Αρχηγείου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Για το λοιπό προσωπικό που υπηρετεί στη συγκεκριμένη Υπηρεσία, συντάσσονται εκθέσεις και σημειώματα αξιολόγησης από τον εκάστοτε Τμηματάρχη και γνωματεύει ο Διευθυντής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του προϊσταμένου της Μονάδας Εσωτερικού Οικονομικού Ελέγχου συντάσσονται από τον Επιτελάρχη Αρχηγείου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και δεν υπόκεινται σε γνωμάτευση. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του δευτέρου σε αρχαιότητα Αξιωματικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. συντάσσονται από τον προϊστάμενο της ανωτέρω Υπηρεσίας και γνωματεύει ο Επιτελάρχης Αρχηγείου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Για το λοιπό προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετεί στη συγκεκριμένη Υπηρεσία συντάσσονται εκθέσεις και σημειώματα αξιολόγησης από τον δεύτερο σε αρχαιότητα Αξιωματικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και γνωματεύει ο προϊστάμενος της Μονάδας Εσωτερικού Οικονομικού Ελέγχου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του Διευθυντή Μουσικής συντάσσονται από τον Επιτελάρχη Αρχηγείου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και δεν υπόκεινται σε γνωμάτευση. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης των προϊσταμένων των Τμημάτων της Υπηρεσίας Μουσικής, συντάσσονται από τον Διευθυντή Μουσικής και γνωματεύει ο Επιτελάρχης Αρχηγείου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Για το λοιπό προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετεί στη συγκεκριμένη Υπηρεσία συντάσσονται εκθέσεις και σημειώματα αξιολόγησης από τους προϊσταμένους των Τμημάτων και γνωματεύει ο Διευθυντής Μουσικής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετεί στις παραγωγικές σχολές Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. συντάσσoνται από το δεύτερο σε αρχαιότητα Αξιωματικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και γνωματεύει ο αρχαιότερος αυτού. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του δευτέρου σε αρχαιότητα Αξιωματικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. συντάσσονται από τον αρχαιότερο αυτού και γνωματεύει ο Διευθυντής Εκπαίδευσης. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του αρχαιότερου Αξιωματικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. συντάσσονται από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης και γνωματεύει ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοίκησης, Οργάνωσης και Εκπαίδευσης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του Διοικητή του Κέντρου Εφοδιασμού, συντάσσονται από τον Διευθυντή Κτιριακών Υποδομών και Εποπτείας Εφοδιασμού και γνωματεύει ο Προϊστάμενος Κλάδου Οικονομικών και Υλικοτεχνικών Υποδομών. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του δευτέρου σε αρχαιότητα Αξιωματικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., συντάσσονται από τον Διοικητή του Κέντρου Εφοδιασμού και γνωματεύει ο Διευθυντής Κτιριακών Υποδομών και Εποπτείας Εφοδιασμού. Για το λοιπό προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετεί στη συγκεκριμένη Υπηρεσία, συντάσσονται εκθέσεις και σημειώματα αξιολόγησης από το δεύτερο σε αρχαιότητα Αξιωματικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και γνωματεύει ο Διοικητής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης των προϊσταμένων των Επισκευαστικών Βάσεων, συντάσσονται από τον Προϊστάμενο Κλάδου Οικονομικών και Υλικοτεχνικών Υποδομών και γνωματεύει ο Επιτελάρχης Αρχηγείου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του δευτέρου σε αρχαιότητα Αξιωματικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., συντάσσονται από τον προϊστάμενο της εκάστοτε Επισκευαστικής Βάσης και γνωματεύει ο Προϊστάμενος Κλάδου Οικονομικών και Υλικοτεχνικών Υποδομών. Για το λοιπό προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετεί στις συγκεκριμένες Υπηρεσίες συντάσσονται εκθέσεις και σημειώματα αξιολόγησης από το δεύτερο σε αρχαιότητα Αξιωματικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και γνωματεύει ο αρμόδιος προϊστάμενος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του προϊσταμένου της εκάστοτε Περιφερειακής Διοίκησης συντάσσονται από τον αρμόδιο Επιθεωρητή Περιφερειακής Διοίκησης και γνωματεύει ο Υπαρχηγός Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του δευτέρου σε αρχαιότητα Αξιωματικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. συντάσσονται από τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Διοίκησης και γνωματεύει ο αρμόδιος Επιθεωρητής Περιφερειακής Διοίκησης. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετεί στις Περιφερειακές Διοικήσεις Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. συντάσσονται από τον δεύτερο σε αρχαιότητα Αξιωματικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και γνωματεύει ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Διοίκησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετεί σε Λιμενικές Αρχές, καθώς και σε πλωτά μέσα που υπάγονται σε αυτές, συντάσσονται από τον Υπολιμενάρχη και γνωματεύει ο Λιμενάρχης. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του Υπολιμενάρχη συντάσσονται από τον Λιμενάρχη και γνωματεύει ο αρμόδιος προϊστάμενος Περιφερειακής Διοίκησης. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του Λιμενάρχη συντάσσονται από τον αρμόδιο προϊστάμενο Περιφερειακής Διοίκησης και γνωματεύει ο αρμόδιος Επιθεωρητής Περιφερειακής Διοίκησης. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης των Λιμεναρχών που φέρουν το βαθμό του Αρχιπλοιάρχου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. συντάσσονται από τον αρμόδιο Επιθεωρητή Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και γνωματεύει ο Επιτελάρχης Αρχηγείου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης των Λιμεναρχών που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Ανώτερου Διοικητή Νομού Αττικής, συντάσσονται από τον Ανώτερο Διοικητή Νομού Αττικής και γνωματεύει ο Επιτελάρχης Αρχηγείου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης των Υπολιμεναρχών των Λιμενικών Αρχών που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Ανώτερου Διοικητή Νομού Αττικής, συντάσσονται από τον αρμόδιο Λιμενάρχη και γνωματεύει ο Ανώτερος Διοικητής Νομού Αττικής.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 15

Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του Κεντρικού Λιμενάρχη Πειραιά συντάσσονται από τον Ανώτερο Διοικητή Νομού Αττικής και γνωματεύει ο Επιτελάρχης Αρχηγείου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του Υπολιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, συντάσσονται από τον Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά και γνωματεύει ο Ανώτερος Διοικητής Νομού Αττικής. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετεί στα Λιμενικά Τμήματα και στα Λιμενικά Φυλάκια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, συντάσσονται από τους αντίστοιχους προϊσταμένους και γνωματεύει ο Υπολιμενάρχης. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης των προϊσταμένων των Λιμενικών Τμημάτων και Λιμενικών Φυλακίων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, συντάσσονται από τον Υπολιμενάρχη και γνωματεύει ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του προσωπικού Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. των πλωτών−επιχειρησιακών μέσων που υπάγονται στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, συντάσσονται από τον προϊστάμενο του Τομέα Λιμενικής Αστυνομίας και Επιχειρησιακών Μέσων και γνωματεύει ο Υπολιμενάρχης. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του προσωπικού των Τομέων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, συντάσσονται από τους αντίστοιχους προϊσταμένους και γνωματεύει ο Υπολιμενάρχης. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης των προϊσταμένων των Τομέων, συντάσσονται από τον Υπολιμενάρχη και γνωματεύει ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του προσωπικού του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, συντάσσονται από τον αρμόδιο προϊστάμενο και γνωματεύει ο Υπολιμενάρχης. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του προϊσταμένου του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά συντάσσονται από τον Υπολιμενάρχη και γνωματεύει ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 16

Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετεί στα Πλοία τύπου Ανοικτής Θαλάσσης και στα Πλοία τύπου «ABEKING», κατηγορίας Α1, συντάσσονται από τον αρχαιότερο Αξιωματικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. του πληρώματος, και γνωματεύει ο Τμηματάρχης του Τμήματος Πλωτών Μέσων της Διεύθυνσης Πλωτών και Χερσαίων Μέσων. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του αρχαιότερου Αξιωματικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. του πληρώματος, συντάσσονται από τον Διευθυντή Πλωτών και Χερσαίων Μέσων και γνωματεύει ο Προϊστάμενος του Κλάδου Επιχειρήσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 17

Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του προσωπικού Λ.Σ.− ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετεί στα Κέντρα VTS −VTMIS συντάσσονται από τον αρχαιότερο Αξιωματικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και γνωματεύει ο Διευθυντής Παρακολούθησης Θαλάσσιας Κυκλοφορίας. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του αρχαιότερου Αξιωματικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. συντάσσονται από τον Διευθυντή Παρακολούθησης Θαλάσσιας Κυκλοφορίας και γνωματεύει ο Προϊστάμενος Κλάδου Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 18

Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του προσωπικού των εδρών Ναυτιλιακών Ακολούθων συντάσσονται από τον δεύτερο σε αρχαιότητα Αξιωματικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και γνωματεύει ο προϊστάμενος της έδρας Ναυτιλιακού Ακολούθου. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του δευτέρου σε αρχαιότητα Αξιωματικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. συντάσσονται από τον προϊστάμενο της έδρας Ναυτιλιακού Ακολούθου και γνωματεύει ο Διευθυντής Προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του προϊσταμένου της έδρας Ναυτιλιακού Ακολούθου, συντάσσονται από τον Προϊστάμενο Κλάδου Διοίκησης, Οργάνωσης και Εκπαίδευσης και γνωματεύει ο Επιτελάρχης Αρχηγείου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 19

Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης των στελεχών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που αποσπώνται σε Διεθνείς Οργανισμούς, στις υπηρεσίες των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, καθώς και στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (ΜΕΑ), στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε άλλο Διεθνή Οργανισμό, συντάσσονται από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών και γνωματεύει ο Προϊστάμενος Κλάδου Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 20

Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης των αποσπασμένων ή διατιθέμενων σε υπηρεσίες του Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. συντάσσονται από τους Αξιωματικούς Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. που είναι αρμόδιοι για τη σύνταξη των εκθέσεων και σημειωμάτων αξιολόγησης για το προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετεί μόνιμα σε αυτές.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 21

Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετούν σε Υπηρεσίες εκτός Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., συντάσσονται από το δεύτερο σε αρχαιότητα Αξιωματικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και γνωματεύει ο αρχαιότερος. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του δευτέρου σε αρχαιότητα Αξιωματικού Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. συντάσσονται από τον αρχαιότερο Αξιωματικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και γνωματεύει ο Διευθυντής Προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης του αρχαιότερου Αξιωματικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. συντάσσονται από τον Διευθυντή Προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και γνωματεύει ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοίκησης, Οργάνωσης και Εκπαίδευσης. Στην περίπτωση αυτή οι συντάκτες αιτούνται πληροφορίες για τα ουσιαστικά προσόντα των αξιολογουμένων από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας όπου είναι τοποθετημένος ο αξιολογούμενος. Οι πληροφορίες δίδονται με ειδικό έντυπο, ο τύπος του οποίου καθορίζεται με την διαδικασία της παραγράφου 10 του άρθρου 21 του παρόντος προεδρικού διατάγματος. Το έγγραφο παροχής πληροφοριών είναι απόρρητο και επισυνάπτεται στην έκθεση ή στο σημείωμα αξιολόγησης.

Άρθρο 24Υποχρεώσεις αξιολογούντων και γνωματευόντωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Ο αξιολογούντες και οι γνωματεύοντες έχουν δικαίωμα να αξιολογούν τους υφισταμένους τους και φέρουν την ευθύνη της αξιολόγησης αυτής. Η αξιολόγηση πρέπει να είναι απολύτως αντικειμενική και αμερόληπτη και να απορρέει από γεγονότα και όχι από υπόνοιες, σχόλια ή πληροφορίες. Οι αξιολογούντες και οι γνωματεύοντες οφείλουν να λαμβάνουν υπόψιν όλα τα στοιχεία που αφορούν τον αξιολογούμενο, ανεξάρτητα εάν είναι ευμενή ή δυσμενή και να αποβάλλουν κάθε αίσθημα συμπάθειας ή αντιπάθειας. Επίσης, οφείλουν να τηρούν επακριβώς τις διατάξεις που αφορούν τη σύνταξη εκθέσεων και σημειωμάτων αξιολόγησης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο αξιολογούντες οφείλουν να παρακολουθούν συνεχώς το έργο που επιτελούν οι υφιστάμενοι τους και να ελέγχουν την εν γένει απόδοσή τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Εάν ο γνωματεύων διαπιστώσει ότι κατά την αξιολόγηση δεν τηρήθηκαν τα αναφερόμενα στις προηγούμενες παραγράφους και ανεξάρτητα εάν ο αξιολογών έχει προσφύγει κατά αυτής, συντάσσει εμπιστευτική αναφορά η οποία επισυνάπτεται στην έκθεση αξιολόγησης και συνυποβάλλεται στη Διεύθυνση Προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Ο Αρχηγός Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. διατάσσει την διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης, εφόσον η εμπιστευτική αναφορά του γνωματεύοντος στηρίζεται σε συγκεκριμένα γεγονότα και ο αξιολογούμενος κρίνεται οριστικά σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 9 του άρθρου 21 του παρόντος προεδρικού διατάγματος. Ένορκη διοικητική εξέταση δε διατάσσεται στην περίπτωση αποστρατείας του αξιολογούντος.

Άρθρο 25Διαμνημονεύσεις−ηθικές αμοιβέςΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι διαμνημονεύσεις και οι ηθικές αμοιβές αποτελούν ατομικά έγγραφα αξιολόγησης για την κρίση του προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Οι διαμνημονεύσεις, προβλέπονται από τον οικείο Κανονισμό και απονέμονται με απόφασή του οικείου Υπουργού σε Αξιωματικούς Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., ύστερα από εισήγηση του Ανώτερου Συμβουλίου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι ηθικές αμοιβές απονέμονται με διαταγή είτε σε μεμονωμένα στελέχη Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., είτε στο προσωπικό Υπηρεσιών και επιχειρησιακών μέσων Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. συνολικά, κοινοποιούνται στη Διεύθυνση Προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και στην Υπηρεσία αυτών, και διακρίνονται ως ακολούθως: α) Ευαρέσκεια: Απονέμεται από τον οικείο Υπουργό ή τον Αρχηγό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. για συγκεκριμένες πράξεις ή γεγονότα που υπερβαίνουν την έννοια του καλώς εννοουμένου καθήκοντος. β) Έκφραση ικανοποίησης: Απονέμεται από τον Αρχηγό, Υπαρχηγό, Επιτελάρχη Αρχηγείου, τους Υποναυάρχους Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., τους Προϊσταμένους Κλάδων ή τους Διευθυντές των Διευθύνσεων καθώς και από τους προϊσταμένους των Περιφερειακών Υπηρεσιών του Αρχηγείου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., για προσφορά εξαιρετικών υπηρεσιών ή εξαιρετική απόδοση, για τις οποίες όμως δε δικαιολογείται ευαρέσκεια.

Άρθρο 26Ατομικοί φάκελοι στελεχών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Για κάθε Αξιωματικό, Ανθυπασπιστή, Υπαξιωματικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφύλακα, τηρούνται στα αρμόδια Τμήματα της Διεύθυνσης Προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., ιδιαίτεροι ατομικοί φάκελοι, υποδιαιρούμενοι σε υποφακέλους, όπου εμπεριέχονται τα έγγραφα που συνθέτουν την εικόνα κάθε Αξιωματικού, Ανθυπασπιστή, Υπαξιωματικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφύλακα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Δεν επιτρέπεται η διάθεση των εγγράφων που εμπεριέχονται στους ατομικούς φακέλους εκάστου στελέχους Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., σε τρίτα πρόσωπα ήτοι σε κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δημόσια αρχή ή υπηρεσία, παρά μόνον σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2472/1997 «Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.» (Α΄ 50), όπως ισχύει κάθε φορά, μετά από συγκατάθεση του υποκειμένου το οποίο αφορά ο ατομικός φάκελος, καθώς επίσης στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης, ή κύριας ανάκρισης μετά από εισαγγελική παραγγελία, υπό την επιφύλαξη του άρθρου 261 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως ισχύει κάθε φορά. Εξαιρετικά επιτρέπεται η διάθεση των εγγράφων των ατομικών φακέλων Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., στις περιπτώσεις που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις, όπως στα Συμβούλια Κρίσεων Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., στα Ανακριτικά Συμβούλια Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα λοιπά διοικητικά δικαστήρια στο στάδιο υποβολής διοικητικού φακέλου απόψεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Οι υποφάκελοι των ατομικών φακέλων του προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., υποδιαιρούνται ως εξής: α) Κατάταξη −Προϋπηρεσία β) Μεταθέσεις −Τοποθετήσεις −Μετακινήσεις γ) Κρίσεις Συμβουλίων δ) Προαγωγές −Αποστρατείες ε) Κανονικές −Προφορικές Άδειες στ) Νοσοκομειακή περίθαλψη −Αναρρωτικές άδειες ζ) Εκπαίδευση −Μετεκπαίδευση η) Οικογενειακή κατάσταση θ) Ποινική και Πειθαρχική δίωξη ι) Ηθικές αμοιβές ια) Διάφορα

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Στους υποφακέλους τίθενται τα κάτωθι έγγραφα στοιχεία: α) Στον υποφάκελο «Κατάταξη −Προϋπηρεσία»: αα) Τα έγγραφα τα οποία αναφέρονται στην κατάταξη κάθε Αξιωματικού, Ανθυπασπιστή, Υπαξιωματικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφύλακα στην οικεία παραγωγική σχολή Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και ειδικότερα η αίτηση συμμετοχής στις κατατακτήριες εξετάσεις με όλα τα υποβληθέντα δικαιολογητικά, η απόφαση κατάταξης ως δοκίμων μετά της σχετικής δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθώς και η σχετική ανακοίνωση. ββ) Τα έγγραφα τα οποία αναφέρονται στην κατάταξη κάθε Αξιωματικού, Ανθυπασπιστή, Υπαξιωματικού Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφύλακα ως μονίμου στελέχους Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. και ειδικότερα η διοικητική πράξη κατάταξης με τη σχετική δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τη σχετική ανακοίνωση, καθώς και ο τίτλος σπουδών που απετέλεσε τυπικό προσόν κατάταξης. Στην περίπτωση που Αξιωματικός ή Υπαξιωματικός Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. έχει προϋπηρεσία Υπαξιωματικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφύλακα, ή Λιμενοφύλακα αντίστοιχα, ο προγενέστερος φάκελος τίθεται αυτούσιος εντός του ως Αξιωματικού ή Υπαξιωματικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. τηρουμένου νεότερου ατομικού φακέλου και όχι εντός υποφακέλου. Προκειμένου περί Ανθυπασπιστών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., στον υποφάκελο «Κατάταξη−Προϋπηρεσία» περιέχονται όλα τα έγγραφα που αναφέρονται στην προϋπηρεσία τους ως Υπαξιωματικών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. ή και Λιμενοφυλάκων. β) Στον υποφάκελο «Μεταθέσεις −Τοποθετήσεις −Μετακινήσεις» τα έγγραφα τα αναφερόμενα στις μεταθέσεις, τοποθετήσεις, αποσπάσεις και στις υπηρεσιακές μετακινήσεις του Αξιωματικού, Ανθυπασπιστή, Υπαξιωματικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφύλακα, στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή. γ) Στον υποφάκελο «Κρίσεις Συμβουλίων», τα έγγραφα με τα οποία ανακοινώνονται στα στελέχη Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. οι δυσμενείς κρίσεις των Συμβουλίων Κρίσεων Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ., με συνημμένο το οικείο απόσπασμα και κάθε σχετική αλληλογραφία, όπως προσφυγές στο δευτεροβάθμιο Συμβούλιο Κρίσεων Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. δ) Στον υποφάκελο «Προαγωγές −Αποστρατείες»: αα) Τα έγγραφα που αφορούν σε κάθε προαγωγή των στελεχών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., η σχετική αλληλογραφία για την πίστωση, οι δημοσιευμένες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως διοικητικές πράξεις προαγωγής και οι σχετικές ανακοινώσεις. ββ) Τα έγγραφα και οι διοικητικές πράξεις της απομακρύνσεως των στελεχών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. από τις τάξεις του Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., όπως παραιτήσεις, αποστρατείες, αποτάξεις, με τη σχετική αλληλογραφία. γγ) Αλληλογραφία σχετική με την καταβολή επιδομάτων και λοιπών οικονομικών θεμάτων στελεχών Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. ε) Στον υποφάκελο «Κανονικές −Προφορικές Άδειες», οι χορηγούμενες στα στελέχη Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. κανονικές και προφορικές άδειες ημεδαπής και αλλοδαπής, με τη σχετική αλληλογραφία. στ) Στον υποφάκελο «Νοσοκομειακή περίθαλψη−αναρρωτικές άδειες», τα έγγραφα τα οποία αναφέρονται στη νοσοκομειακή περίθαλψη των στελεχών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., όπως οίκοι νοσηλεία, εισαγωγή στο νοσοκομείο ημεδαπής ή αλλοδαπής, έξοδος από αυτό και οι χορηγούμενες για το σκοπό αυτό αναρρωτικές άδειες για την ημεδαπή και την αλλοδαπή. ζ) Στον υποφάκελο «Εκπαιδεύσεις−Μετεκπαιδεύσεις», τα έγγραφα τα οποία αφορούν τις εκπαιδεύσεις ή μετεκπαιδεύσεις στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή και τα πάσης φύσεως αποδεικτικά σπουδών, πλην των απαραίτητων προς κατάταξη τα οποία εντάσσονται στον υποφάκελο «Κατατάξεις−Προϋπηρεσία». η) Στον υποφάκελο «Οικογενειακή κατάσταση», τα έγγραφα από τα οποία προκύπτει η οικογενειακή κατάσταση των στελεχών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., όπως οι ληξιαρχικές πράξεις γάμου και γεννήσεως τέκνων. θ) Στον υποφάκελο «Ποινική και Πειθαρχική δίωξη»: αα) Οι αποφάσεις ή οι διαταγές με τις οποίες επιβάλλονται, επαυξάνονται, αίρονται ή μειώνονται, οι πειθαρχικές ποινές πάσης φύσεως, με τη σχετική αλληλογραφία. ββ) Τα έγγραφα τα οποία αναφέρονται στις διοικητικές διερευνήσεις ή ένορκες διοικητικές εξετάσεις, ή προκαταρκτικές εξετάσεις, ή προανακρίσεις που διενεργήθηκαν σε βάρος στελεχών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., με όλα τα στοιχεία της υπόθεσης καθώς και τα σχετικά πορίσματα. Εάν στέλεχος Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. παραπεμφθεί ενώπιον πειθαρχικού Συμβουλίου, στον παρόντα υποφάκελο, τίθενται τα έγγραφα συγκλήσεως και διαδικασίας του Συμβουλίου, η γνωμοδότηση και η επακολουθήσασα διοικητική πράξη επιβολής της ποινής με την οικεία δημοσίευση, εφόσον αυτή απαιτείται. Καταγγελίες κατά στελεχών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., εφόσον δεν έλαβε χώρα διοικητική διερεύνηση, ή ένορκη διοικητική εξέταση, ή προκαταρκτική εξέταση, ή προανάκριση τίθενται στο γενικό αρχείο και όχι στον παρόντα υποφάκελο. Εάν επί των ανωτέρω καταγγελιών διενεργήθηκε διοικητική διερεύνηση, ή ένορκη διοικητική εξέταση, ή προκαταρκτική εξέταση, ή ανάκριση, από την οποία ουδεμία ευθύνη καταλογίζεται σε βάρος του στελέχους Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., η σχετική υπόθεση τίθεται στον παρόντα υποφάκελο. Επίσης στον παρόντα υποφάκελο τίθενται και τα έγγραφα επί τυχόν ασκηθείσας ποινικής δίωξης, καθώς επίσης και οι αιτήσεις ακυρώσεως κατά διοικητικών πράξεων που αφορούν επιβολή ποινών σε βάρος στελεχών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. ι) Στον υποφάκελο «Ηθικές αμοιβές», όλες οι αποφάσεις, οι διαταγές και άλλες πράξεις με τις οποίες εκφράζονται έπαινος, ή ευαρέσκειες, ή απονέμονται παράσημα και μετάλλια ή οποιαδήποτε άλλη ηθική αμοιβή σε στέλεχος Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. με τις οικείες δημοσιεύσεις στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εφόσον απαιτείται και λοιπά στοιχεία. ια) Στον υποφάκελο «Διάφορα», κάθε άλλο έγγραφο που σχετίζεται με την εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση ή υπηρεσιακή δράση του στελέχους Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο δε δύναται να ενταχθεί στους υπολοίπους υποφακέλους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Στους ατομικούς φακέλους των στελεχών Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. δύναται να τεθούν και άλλα έγγραφα, εφόσον αυτό θεωρηθεί αναγκαίο κατά την κρίση του Διευθυντή Προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., ή το αιτηθεί αιτιολογημένα το στέλεχος Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο αφορά ο ατομικός φάκελος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Δε τίθενται στους ατομικούς φακέλους Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. οι κάτωθι φάκελοι: α) Οι φάκελοι των εισαγωγικών εξετάσεων στην οικεία παραγωγική σχολή με τους σχετικούς πίνακες επιτυχίας και η οικεία αλληλογραφία. Οι φάκελοι αυτοί τηρούνται στο Τμήμα 1ο της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. β) Οι πίνακες επιτυχίας των απολυτηρίων εξετάσεων της ανωτέρω σχολής, με κάθε σχετικό έγγραφο, οι οποίοι τηρούνται στο Τμήμα 1ο της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Προκειμένου για τους Ανθυπασπιστές Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. ως παραγωγική σχολή νοείται η σχολή στην οποία κατετάγησαν ως Υπαξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. ή ως Λιμενοφύλακες. γ) Τα πρακτικά των Συμβουλίων Κρίσεων Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., με τους οικείους πίνακες και κάθε άλλη σχετική αλληλογραφία, τα οποία τηρούνται αρμοδίως από τα Τμήματα 1ο και 2ο της Διεύθυνσης Προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Οι εκθέσεις, τα σημειώματα αξιολόγησης και τα σχετικά υπηρεσιακά σημειώματα των στελεχών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. τίθενται κατά χρονολογική σειρά από της κατατάξεως τους μέχρι της αποστρατείας τους σε ειδικούς φακέλους. Οι φάκελοι των εκθέσεων και των σημειωμάτων αξιολόγησης των εφέδρων τίθενται εντός των ατομικών τους φακέλων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Οι ατομικοί φάκελοι φυλάσσονται και αρχειοθετούνται σε αρχειοθήκες αφενός για τα εν ενεργεία και αφετέρου για τα εν αποστρατεία ή εν εφεδρεία στελέχη Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Με διαταγή του Επιτελάρχη Αρχηγείου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. καθορίζονται θέματα που αφορούν τη διαδικασία καταχώρισης και αρχειοθέτησης των εγγράφων στους φακέλους που τηρούνται για το προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Τα ατομικά έγγραφα του προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. είναι δυνατόν παράλληλα να αποθηκεύονται με οποιονδήποτε τρόπο και σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, από εξουσιοδοτημένο και εξειδικευμένο για το σκοπό αυτό προσωπικό της Διεύθυνσης Προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του ν. 2472/1997 «Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων» (Α΄ 50), όπως ισχύει κάθε φορά.

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2012
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ