139 Α' 2012

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 81/2012

Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ - ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ
Άρθρο 21 - Αξιολόγηση ουσιαστικών προσόντων
14 Ιουνίου 2012

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 139
14 Ιουνίου 2012

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 81
Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Της παραγράφου 1 περιπτώσεις ζ και στ του άρθρου 14 του ν. 3922/2011 «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις.» (Α΄ 35).
β) Τις διατάξεις του ν. 3079/2002 «Κύρωση του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» (Α΄ 311), περί ιεραρχίας, προαγωγών και αποστρατείας του προσωπικού Λιμενικού Σώματος.
γ) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α΄ 98).
2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
3. Την αριθ. «98/2012» Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από πρόταση του Υπουργού
Προστασίας του Πολίτη αποφασίζουμε:

Άρθρο 21Αξιολόγηση ουσιαστικών προσόντωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι εκθέσεις αξιολόγησης είναι τα έγγραφα εμπιστευτικού χαρακτήρα, στα οποία εμφαίνονται και βαθμολογούνται αναλυτικά τα ουσιαστικά προσόντα του προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. όλων των βαθμών, πλην του Αρχηγού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και επισημαίνονται τυχόν ελλείψεις και ελαττώματα αυτών.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Ο συντάκτης της έκθεσης αξιολόγησης καλείται αξιολογών και αυτός στον οποίον αναφέρεται η έκθεση αξιολόγησης αξιολογούμενος. Ο αξιολογών πρέπει να είναι Αξιωματικός Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. ανώτερος ή αρχαιότερος από τον αξιολογούμενο, φέρει τουλάχιστον το βαθμό του Σημαιοφόρου Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και ο αξιολογούμενος πρέπει να υπηρετεί υπό τις διαταγές του. Γνωματεύων είναι ο Αξιωματικός Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., ο οποίος γνωματεύει ως δεύτερο κλιμάκιο επί της εκθέσεως αξιολόγησης που συνέταξε ο αξιολογών και είναι ανώτερος ή αρχαιότερος από τον αξιολογούντα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Εκθέσεις αξιολόγησης δε συντάσσονται εφόσον ο κρινόμενος έχει υπηρετήσει για χρονικό διάστημα μικρότερο των εξήντα ημερών υπό τις διαταγές του αξιολογούντος, στο οποίο δεν συνυπολογίζεται ο χρόνος της κανονικής, προφορικής άδειας, ή της ειδικής άδειας εξετάσεων. Για τους γνωματεύοντες δεν απαιτείται να έχουν συμπληρώσει ορισμένο χρόνο υπό τις διαταγές τους οι αξιολογούμενοι. Ανάλογα με το χρόνο σύνταξής τους, οι εκθέσεις αξιολόγησης διακρίνονται σε τακτικές και έκτακτες. Τακτικές είναι εκείνες που συντάσσονται την 10η Ιανουαρίου κάθε έτους και έκτακτες είναι εκείνες που συντάσσονται, εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα εξήντα ημερών από την προηγούμενη σύνταξη τακτικής ή έκτακτης έκθεσης αξιολόγησης: α) σε περίπτωση μετάθεσης είτε του αξιολογούντος είτε του αξιολογουμένου, β) σε κάθε περίπτωση διακοπής, για οποιονδήποτε λόγο, της υπηρεσιακής εξάρτησης που συνδέει τον αξιολογούντα και τον αξιολογούμενο, εφόσον η διακοπή διήρκεσε ή θα διαρκέσει τουλάχιστον εξήντα ημέρες. Διακοπή της υπηρεσιακής εξάρτησης υπάρχει και στην περίπτωση κατά την οποία ως προϊστάμενος κάποιας Υπηρεσίας τοποθετείται Αξιωματικός Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. ανώτερος ή αρχαιότερος από αυτόν που υπηρετεί στη θέση αυτή, χωρίς ο τελευταίος να μετακινηθεί, γ) σε περίπτωση διαπίστωσης ουσιώδους έλλειψης ουσιαστικών προσόντων, ή μη εκτέλεσης των ανατεθειμένων καθηκόντων. δ) οποτεδήποτε διαταχθεί από τον Αρχηγό Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. για τους ανώτατους ή ανώτερους Αξιωματικούς Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. και από τον Προϊστάμενο του Κλάδου Διοίκησης, Οργάνωσης και Εκπαίδευσης, για το λοιπό προσωπικό Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., εφόσον διαπιστώνεται συνδρομή εκτάκτων περιστατικών, τα οποία επιβάλλουν την αξιολόγηση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο αξιολογών συντάσσει σημείωμα αξιολόγησης, στην περίπτωση που ο αξιολογούμενος έχει υπηρετήσει για χρονικό διάστημα μικρότερο των εξήντα ημερών υπό τις διαταγές του, όπου βαθμολογεί και περιγράφει συνοπτικά τα ουσιαστικά προσόντα για τα οποία μπόρεσε να διαμορφώσει γνώμη, επισημαίνοντας και τυχόν ελαττώματα. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην παράγραφο 2 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Τις εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης συντάσσει ιδιόχειρα ο αρμόδιος Αξιωματικός Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Σε περίπτωση κωλύματος, απουσίας ή μη ύπαρξης αξιολογούντος, η αρμοδιότητα σύνταξης της έκθεσης ή του σημειώματος αξιολόγησης περιέρχεται στον γνωματεύοντα και η αρμοδιότητα του γνωματεύοντος στον άμεσα προϊστάμενο αυτού. Σε περίπτωση απουσίας ή μη ύπαρξης γνωματεύοντος, ή όταν συμπέσει η αρμοδιότητα του αξιολογούντος και του γνωματεύοντος στον ίδιο Αξιωματικό Λ.Σ.−EΛ.ΑΚΤ., αυτή περιέρχεται στον άμεσα προϊστάμενο αυτού. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ο αξιολογών ή ο γνωματεύων είναι νεότερος του αξιολογουμένου ή ο γνωματεύων είναι νεότερος του αξιολογούντος. Εάν δεν υπάρχει ούτε αξιολογών, ούτε γνωματεύων τότε αυτοί ορίζονται από τον Αρχηγό Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. και στις περιπτώσεις αυτές δεν απαιτείται ο αξιολογούμενος να έχει συμπληρώσει ορισμένο χρόνο υπό τις διαταγές του συντάκτη.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η αξιολόγηση των στελεχών Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. αναβάλλεται για όσο χρόνο αυτοί: α) τελούν σε κατάσταση αυτεπάγγελτης ή μη διαθεσιμότητας, β) τελούν σε λιποταξία ή αιχμαλωσία, γ) εκτίουν στερητική της ελευθερίας ποινή ή τελούν σε προσωρινή κράτηση, δ) εκτίουν ποινή αργίας με προσωρινή απόλυση ή με πρόσκαιρη παύση, ε) έχουν παραπεμφθεί ενώπιον πειθαρχικού συμβουλίου, στ) τελούν για χρονικό διάστημα άνω των δύο μηνών, σε συνεχόμενη άδεια για οποιονδήποτε λόγο ή σε μετεκπαίδευση. Οι εκθέσεις και τα σημειώματα αξιολόγησης αυτών συντάσσονται αμελλητί μετά την άρση του λόγου που προκάλεσε τη μη σύνταξη, από τους συντάκτες που ήσαν αρμόδιοι κατά τον χρόνο που έπρεπε να συνταχθούν κανονικά. Αν οι συντάκτες και οι γνωματεύοντες κωλύονται, απουσιάζουν ή δεν υπάρχουν, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 5 του παρόντος.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Οι Αξιωματικοί Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. που τελούν σε διαθεσιμότητα, μακρά αναρρωτική άδεια, αργία με απόλυση, αργία με πρόσκαιρη παύση, ή έχουν παραπεμφθεί ενώπιον πειθαρχικού συμβουλίου δεν συντάσσουν εκθέσεις ή σημειώματα αξιολόγησης, για το χρονικό διάστημα που υπηρέτησαν υπό τις διαταγές τους υφιστάμενοι Αξιωματικοί ή βαθμοφόροι Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Στις περιπτώσεις αυτές ο Αρχηγός Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., εφόσον κρίνεται αναγκαία η αξιολόγηση, ορίζει ως συντάκτες και ως γνωματεύοντες Αξιωματικούς Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. ανώτερους των αξιολογουμένων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Η ενημέρωση του αξιολογουμένου επί του περιεχομένου της έκθεσης και του σημειώματος αξιολόγησης είναι σε κάθε περίπτωση υποχρεωτική και γίνεται με ευθύνη του αξιολογούντος και του γνωματεύοντος, μετά την αξιολόγηση, με κάθε πρόσφορο υπηρεσιακό τρόπο. Η ενημέρωση του αξιολογουμένου ασκείται με επιτόπια μελέτη της έκθεσης ή του σημειώματος αξιολόγησης και αποδεικνύεται με την υπογραφή του σε κατάλληλο σημείο του σχετικού εντύπου. Ο αξιολογούμενος δικαιούται μετά από αίτηση του να λάβει επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της έκθεσης και του σημειώματος αξιολόγησής του, καθώς και κάθε άλλου εγγράφου που έχει επισυναφθεί σε αυτές.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Αν ο αξιολογούμενος διαφωνεί με οποιοδήποτε στοιχείο της αξιολόγησης του, δύναται μετά τη γνωμάτευση, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας τριών ημερών αρχομένης από την ημερομηνία που έλαβε γνώση της αξιολόγησής του, να ασκήσει προσφυγή, με αναφορά του η οποία υποβάλλεται στη Διεύθυνση Προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ., άπαξ για κάθε έκθεση ή σημείωμα αξιολόγησης, όπου αναφέρει τους λόγους για τους οποίους προσβάλλει τη συγκεκριμένη βαθμολογία ή περιγραφή, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο. Η οριστική αξιολόγηση γίνεται από τον προϊστάμενο του γνωματεύοντος. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η οριστική αξιολόγηση από τον προϊστάμενο του γνωματεύοντος, αυτή θα γίνεται από τα αρμόδια για την κρίση του αξιολογουμένου Συμβούλια. Το όργανο οριστικής αξιολόγησης αξιολογεί οριστικά τον προσφεύγοντα για τα προσόντα ή τα στοιχεία για τα οποία αυτός έχει προσφύγει, σημειώνοντας την αξιολόγησή του επί της εκθέσεως ή του σημειώματος αξιολόγησης, δύναται δε στο πλαίσιο της εξέτασης της προσφυγής να συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία με οποιονδήποτε κατά την κρίση του πρόσφορο τρόπο. Η σχετική αλληλογραφία επιστρέφεται στον αξιολογούντα ο οποίος ενημερώνει τον αξιολογούμενο και στη συνέχεια την υποβάλλει στη Διεύθυνση Προσωπικού Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ. Για την ενημέρωση του αξιολογουμένου και το δικαίωμα λήψης αντιγράφων ισχύουν τα καθοριζόμενα στην παράγραφο 8 του παρόντος. Η διαδικασία της προσφυγής του αξιολογουμένου και της οριστικής αξιολόγησής του, πρέπει να ολοκληρώνεται εντός ενός μηνός από την ημερομηνία υποβολής της προσφυγής και σε περίπτωση προσβολής τακτικών εκθέσεων αξιολόγησης πριν τις ετήσιες τακτικές κρίσεις. Η οριστική αξιολόγηση του προσφεύγοντος γίνεται ακόμα και εάν δεν έχει μεσολαβήσει γνωμάτευση.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Ο τύπος των εκθέσεων και σημειωμάτων αξιολόγησης, καθορίζεται με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ.

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2012
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ