139 Α' 2012

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 81/2012

Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ - ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ
Άρθρο 22 - Κριτήρια αξιολόγησης ουσιαστικών προσόντων
14 Ιουνίου 2012

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 139
14 Ιουνίου 2012

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 81
Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Της παραγράφου 1 περιπτώσεις ζ και στ του άρθρου 14 του ν. 3922/2011 «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις.» (Α΄ 35).
β) Τις διατάξεις του ν. 3079/2002 «Κύρωση του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» (Α΄ 311), περί ιεραρχίας, προαγωγών και αποστρατείας του προσωπικού Λιμενικού Σώματος.
γ) Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α΄ 98).
2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
3. Την αριθ. «98/2012» Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από πρόταση του Υπουργού
Προστασίας του Πολίτη αποφασίζουμε:

Άρθρο 22Κριτήρια αξιολόγησης ουσιαστικών προσόντωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα κριτήρια αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων αναφέρονται στις διοικητικές ικανότητες, στις υπηρεσιακές σχέσεις και στη συμπεριφορά, στην επαγγελματική κατάρτιση και στην υπηρεσιακή απόδοση, στα ειδικά προσόντα και στα ηθικά, διανοητικά, ψυχικά και σωματικά προσόντα. Τα ελαττώματα δε βαθμολογούνται αλλά περιγράφονται στην έκθεση αξιολόγησης και ανάλογα με την φύση τους επηρεάζουν δυσμενώς την εκτίμηση των λοιπών ουσιαστικών προσόντων και ιδιαίτερα εκείνων που αναφέρονται στη διοικητική ικανότητα, στις υπηρεσιακές σχέσεις και στα ηθικά και ψυχικά προσόντα. Τα ελαττώματα πρέπει να προκύπτουν από επίσημα έγγραφα στοιχεία που αναφέρονται στο χρόνο που καλύπτει η έκθεση αξιολόγησης. Για την αξιολόγηση των διοικητικών ικανοτήτων, λαμβάνονται υπόψιν: α) το κύρος, ο σεβασμός, η εκτίμηση που απολαμβάνει από τους υφισταμένους του, β) η ικανότητα προγραμματισμού, οργάνωσης, συντονισμού και ελέγχου, αναλόγως της θέσης που κατέχει στην Υπηρεσία, γ) η ικανότητα εποπτείας και καθοδήγησης των υφισταμένων του, ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους, δ) η ικανότητα αξιολόγησης και αποδοτικής χρησιμοποίησης των υφισταμένων του και αξιοποίησης των διαθέσιμων μέσων, ε) ο έλεγχος των διατασσομένων, στ) η ικανότητα λήψης αποτελεσματικών αποφάσεων, ζ) η ανάληψη ευθυνών. Για την αξιολόγηση των υπηρεσιακών σχέσεων και της συμπεριφοράς λαμβάνονται υπόψιν: α) το αίσθημα αλληλεγγύης και συναδελφικότητας, β) η συμπεριφορά και το πνεύμα εξυπηρέτησης προς τους πολίτες, γ) η συνεργασία με άλλες Υπηρεσίες και Αρχές. Για την αξιολόγηση της επαγγελματικής κατάρτισης και της υπηρεσιακής απόδοσης λαμβάνονται υπόψιν: α) η γνώση του αντικειμένου στον κατεχόμενο βαθμό, όπως αυτή προκύπτει από τίτλους σπουδών, εκπαιδεύσεις, μετεκπαιδεύσεις, καθώς και εμπειρία στο αντικείμενο, β) οι λοιπές γνώσεις, όπως ειδικές γνώσεις, ξένες γλώσσες, γ) η ικανότητα εφαρμογής των γνώσεων και της εμπειρίας κατά τον χρόνο εκτέλεσης των ανατεθειμένων καθηκόντων, δ) η περαιτέρω κατάρτιση, ε) ο ζήλος και η αφοσίωση στην εργασία, στ) η αποδοτική χρήση των μέσων και υλικών που έχει αναλάβει. Για την αξιολόγηση των ειδικών προσόντων λαμβάνονται υπόψιν: α) η ανάληψη πρωτοβουλιών και η εισήγηση προτάσεων σχετικά με την Υπηρεσία, β) η αυτοπεποίθηση, η ψυχραιμία και η σταθερότητα σε γνώμες και αποφάσεις, γ) η ικανότητα μετάδοσης επαγγελματικών γνώσεων, δ) το θάρρος, στ) η πολεμική δράση. Για την αξιολόγηση των ηθικών, διανοητικών, ψυχικών και σωματικών προσόντων λαμβάνονται υπόψιν: α) η αξιοπρέπεια και η ακεραιότητα του χαρακτήρα, β) η συνέπεια, γ) η ειλικρίνεια, δ) η πειθαρχία, ε) η εχεμύθεια.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα κριτήρια αξιολόγησης βαθμολογούνται με ακέραιους αριθμούς από 1 μέχρι 10, αριθμητικώς. Κατά την εξαγωγή του μέσου όρου κάθε ομάδας κριτηρίων, οι δεκαδικοί αριθμοί μέχρι εκατοστού της μονάδας διατηρούνται. Αν ορισμένα από τα ουσιαστικά προσόντα δεν είναι δυνατόν να βαθμολογηθούν, επειδή δεν προσιδιάζουν στο βαθμό ή στην ειδικότητα του κρινομένου, ή εάν ο αξιολογούμενος δεν εκτελούσε υπηρεσία, ή δε δοκιμάστηκε αναλόγως, αντί βαθμού τίθεται η ένδειξη «Δ.Δ.» (Δε δοκιμάσθηκε). Η κλίμακα βαθμολογίας των ουσιαστικών προσόντων είναι η εξής: Εξαίρετος: 10 Λίαν Καλός: 8, 9 Καλός: 5, 6, 7 Μέτριος: 3, 4 Απαράδεκτος: 1, 2 Οι αξιολογούντες και γνωματεύοντες βαθμολογούν και περιγράφουν την εικόνα του αξιολογουμένου, με βάση τα ουσιαστικά προσόντα και την απόδοσή του κατά το χρονικό διάστημα της αξιολόγησης και δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν γνώση του περιεχομένου εγγράφων αξιολόγησης, που αναφέρονται σε άλλα χρονικά διαστήματα. Οι βαθμολογίες 1, 2, 3, 4 σε οποιοδήποτε ουσιαστικό προσόν πρέπει να αιτιολογούνται σαφώς, ειδικώς και επαρκώς και να στηρίζονται σε συγκεκριμένα γεγονότα ή στοιχεία τα οποία συνέβησαν στο χρόνο που αναφέρεται η έκθεση ή το σημείωμα αξιολόγησης. Σε περίπτωση διαφωνίας του γνωματεύοντος με τον αξιολογούμενο λαμβάνεται υπόψιν η βαθμολογία του γνωματεύοντος.

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2012
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ