143 Α' 2014

ΝΟΜΟΣ 4270/2014

Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) − δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις.

ΜΕΡΟΣ Α΄ - ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Άρθρο 8 - Ρυθμίσεις για το προσωπικό
28 Ιουνίου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 143
28 Ιουνίου 2014

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4270
Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) − δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 8Ρυθμίσεις για το προσωπικόΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Η υπηρεσία προσωπικού του Δημοσιονομικού Συμβουλίου λειτουργεί σε επίπεδο τμήματος. Επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων του προσωπικού με: α) διορισμό σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2190/1994, β) με μετάταξη ή απόσπαση μόνιμων ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. ή φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως αυτός ορίζεται από το άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α΄ 101). Η μετάταξη και η απόσπαση διενεργούνται κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού χωρίς προηγούμενη γνώμη υπηρεσιακών συμβουλίων, οι δε μετατασσόμενοι και αποσπασμένοι οφείλουν να συγκεντρώνουν τα προσόντα αντίστοιχου διοριζόμενου. Το προσωπικό του Δημοσιονομικού Συμβουλίου υπάγεται στις διατάξεις του ν. 4024/2011. Οι μετατασσόμενοι κατατάσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 28 και 29 του ν. 4024/2011. Για τους μετατασσόμενους σε θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 4024/2011. Οι αποδοχές των μελών του προσωπικού που προέρχονται από απόσπαση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερες από εκείνες που θα λάμβαναν στην οργανική τους θέση, τηρουμένων των σχετικών προϋποθέσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Για τη στελέχωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου συνιστώνται κατ’ ανώτατο όριο είκοσι (20) θέσεις προσωπικού, εκ των οποίων οι εννέα (9) είναι θέσεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού τουλάχιστον με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών σε κάποιον ή κάποιους εκ των τομέων της οικονομετρίας, των μακροοικονομικών, της δημοσιονομικής πολιτικής, των χρηματαγορών, των θεσμών ή της πολιτικής οικονομίας, οι πέντε (5) επιστημονικού προσωπικού κατηγορίας ΠΕ στους προαναφερόμενους γνωστικούς τομείς και οι έξι (6) θέσεις διοικητικού προσωπικού κατηγοριών ΠΕ ή ΤΕ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Το ειδικό επιστημονικό προσωπικό προσλαμβάνεται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2190/1994 (Α΄ 28). Η πλήρωση των θέσεων αυτών μπορεί να γίνει και με μετάταξη ή απόσπαση, κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, ύστερα από γνώμη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, καθορίζεται ο τρόπος, η διαδικασία και κάθε άλλο σχετικό με τη δημόσια ανακοίνωση και την υποβολή των υποψηφιοτήτων για όλες τις θέσεις προσωπικού του Δημοσιονομικού Συμβουλίου θέμα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Ο προϊστάμενος του προσωπικού προέρχεται από το ειδικό επιστημονικό προσωπικό, είναι εγνωσμένου κύρους και διαθέτει τουλάχιστον δεκαετή εμπειρία σε τομείς που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες του Δημοσιονομικού Συμβουλίου ή εξέχοντα ερευνητικά προσόντα στους εν λόγω τομείς. Ο προϊστάμενος του προσωπικού επικουρεί το Δ.Σ. στην εκπλήρωση των καθηκόντων του και έχει την ευθύνη της διαχείρισης των θεμάτων του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανονισμούς του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και τις λοιπές αποφάσεις του Δ.Σ..

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του προσωπικού του Δημοσιονομικού Συμβουλίου συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου του από δύο (2) μέλη του Δ.Σ., τα οποία αναδεικνύονται μετά από κλήρωση, εκ των οποίων ένας ορίζεται Πρόεδρος, καθώς και από έναν (1) αιρετό εκπρόσωπο των υπαλλήλων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου του, από τον Πρόεδρο του Δ.Σ., και τα δύο (2) μέλη του Δ.Σ. τα οποία δεν μετέχουν στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, καθώς και από δύο (2) αιρετούς εκπροσώπους των υπαλλήλων. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. προεδρεύει του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλογικά οι ισχύουσες διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 28 Ιουνίου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ