175 Α' 2013

ΝΟΜΟΣ 4179/2013

Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό, αναδιάρθωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις.

ΜΕΡΟΣ Β΄ - ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ - ΡΥΘΜΙΣΗ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ Ε.Ο.Τ.
Άρθρο 15 - Ανασυγκρότηση γραφείων εξωτερικού Ε.Ο.Τ, τουριστικοί εντεταλμένοι και ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας γραφείων εξωτερικού Ε.Ο.Τ.
08 Αυγούστου 2013

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 175
8 Αυγούστου 2013

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4179
Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό, αναδιάρθωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 15Ανασυγκρότηση γραφείων εξωτερικού Ε.Ο.Τ, τουριστικοί εντεταλμένοι και ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας γραφείων εξωτερικού Ε.Ο.Τ.ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Το άρθρο 23 του π.δ. 343/2001 (Α΄ 231), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 23 1. Οι Υπηρεσίες Εξωτερικού λειτουργούν σε επίπεδο Τμήματος της Διεύθυνσης Εξωτερικού του Ε.Ο.Τ. Τις υπηρεσίες αυτές συγκροτούν τα Γραφεία Εξωτερικού, τα οποία διαρθρώνονται ως εξής: α) Γραφείο Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας, με έδρα το Λονδίνο και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. β) Γραφείο Αμερικής, με έδρα τη Νέα Υόρκη και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας τα κράτη της Βόρειας Αμερικής. γ) Γραφείο Γερμανίας, με έδρα τη Φρανκφούρτη και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. δ) Γραφείο Αυστρίας με έδρα τη Βιέννη και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας την Αυστρία, Ελβετία και την Ουγγαρία. ε) Γραφείο Ιταλίας με έδρα το Μιλάνο και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας την Ιταλία. στ) Γραφείο Γαλλίας με έδρα το Παρίσι και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας τη Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία. ζ) Γραφείο Ρωσίας με έδρα τη Μόσχα και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας τα κράτη που προήλθαν από τη διάλυση της Ε.Σ.Σ.Δ. (εκτός Βαλτικής). η) Γραφείο Κάτω Χωρών με έδρα το Άμστερνταμ και τοπική αρμοδιότητα την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. θ) Γραφείο Σκανδιναβίας με έδρα τη Στοκχόλμη και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τις χώρες της Βαλτικής. ι) Γραφείο Σερβίας με έδρα το Βελιγράδι και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας τη Σερβία, την Κροατία και τη Σλοβενία. ια) Γραφείο Ρουμανίας με έδρα το Βουκουρέστι και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. ιβ) Γραφείο Τουρκίας με έδρα την Κωνσταντινούπολη και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας την Τουρκία. ιγ) Γραφείο Ισραήλ με έδρα το Τελ Αβίβ και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας το Ισραήλ. ιδ) Γραφείο Κύπρου με έδρα τη Λευκωσία και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας την Κύπρο. ιε) Γραφείο Κίνας, με έδρα το Πεκίνο και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας την Κίνα. ιστ) Γραφείο Πολωνίας, με έδρα τη Βαρσοβία και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας την Πολωνία, την Τσεχία και τη Σλοβακία. ιζ) Γραφείο Βραζιλίας με έδρα το Σάο Πάολο και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας τις χώρες της Νότιας Αμερικής. 2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Τουρισμού, μπορεί να συστήνονται ή να καταργούνται Γραφεία ή παραρτήματα αυτών. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να αναστέλλεται η λειτουργία των Γραφείων ή των παραρτημάτων και να μεταφέρεται η έδρα αυτών. 3. Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μετά από εισήγηση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Τ., καταρτίζεται κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας των υπηρεσιών εξωτερικού του Ε.Ο.Τ., με τον οποίο ρυθμίζεται ιδίως η δομή τους, οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του υπηρετούντος σε αυτά προσωπικού, η σχέση τους με την Κεντρική Υπηρεσία του Ε.Ο.Τ. και κάθε άλλο θέμα λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

α. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Τουρισμού μπορούν να συνιστώνται θέσεις τουριστικών εντεταλμένων στις πρεσβείες ή στα γενικά προξενεία ή στα προξενεία στις πόλεις όπου δεν υπάρχει έδρα γραφείου εξωτερικού του Ε.Ο.Τ. Στις θέσεις αυτές μπορούν να αποσπώνται υπάλληλοι του Υπουργείου Τουρισμού ή του Ε.Ο.Τ. ή να προσλαμβάνεται επιτόπιο προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή να συνάπτονται συμβάσεις με ανάλογο νομικό καθεστώς σύμφωνο με τη νομοθεσία του τόπου απασχόλησης. Με την ίδια απόφαση μπορούν να ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα. Ως προς τα προσόντα των υποψηφίων εφαρμόζεται το άρθρο 27 του π.δ. 343/2001 για τα προσόντα των υποψηφίων για την πλήρωση θέσεων σε Υπηρεσίες Εξωτερικού του Ε.Ο.Τ. Οι τουριστικοί εντεταλμένοι στεγάζονται στα κτήρια των κατά τόπους πρεσβειών, προξενείων ή ελληνικών αποστολών στο εξωτερικό. Όσοι υπάλληλοι αποσπώνται από το Υπουργείο Τουρισμού θα λαμβάνουν επίδομα αλλοδαπής όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 17 του ν. 2685/ 1999 (Α΄ 35), όπως ισχύει. Όσοι υπάλληλοι αποσπώνται από τον Ε.Ο.Τ. θα λαμβάνουν επίδομα αλλοδαπής όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 5 του ν. 2160/1993, όπως ισχύει. Το επίδομα αλλοδαπής βαρύνει τον προϋπολογισμό του φορέα προέλευσης των υπαλλήλων. β. Οι συμβάσεις πρόσληψης επιτόπιου προσωπικού συνάπτονται από τον προϊστάμενο των κατά τόπο πρεσβειών ή προξενείων μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Τ. και έγκριση του Υπουργού Τουρισμού, καθώς και μετά από έγκριση της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006. Το προσωπικό αυτό εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Υπηρεσιών Εξωτερικού του Ε.Ο.Τ., δεν μετατίθεται ούτε τοποθετείται στην Κεντρική Υπηρεσία του Ε.Ο.Τ. Το ύψος των αποδοχών του προσωπικού αυτής της κατηγορίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού, η δε μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Τ. Κατά τα λοιπά οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού αυτού συνάπτονται κατά το δίκαιο του τόπου απασχόλησης, το δίκαιο δε αυτό ισχύει και ως προς το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων αυτών, εάν δε το προσλαμβανόμενο επιτόπιο προσωπικό έχει την ελληνική ιθαγένεια τότε οι συμβάσεις εργασίας συνάπτονται κατά το ελληνικό δίκαιο, το δίκαιο δε αυτό ισχύει και ως προς το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων αυτών. Επιδόματα αλλοδαπής, οικοσκευής και άλλες πρόσθετες αποδοχές ή επιδόματα δεν καταβάλλονται σε καμία περίπτωση στους υπαλλήλους αυτής της κατηγορίας εκτός από τα επιδόματα αδείας, εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων εφόσον προβλέπεται η καταβολή τους από το δίκαιο που διέπει την εργασιακή σχέση του προσωπικού του άρθρου αυτού. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύναψη παρόμοιων συμβάσεων εργασίας ή έργου είναι η άρτια γνώση της γλώσσας του τόπου απασχόλησης ή της αγγλικής και η κατοχή τίτλου σπουδών ή επαγγελματικής εμπειρίας ανάλογης με τα καθήκοντα της θέσης ή το αντικείμενο της σύμβασης.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Η υποπερίπτωση 1 της περίπτωσης Αii της παρ. Α΄ του άρθρου 18 του π.δ. 343/2001 (Α΄ 231), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 4049/2012 (Α΄ 35), αντικαθίσταται ως εξής: «1. Κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ − ανεξαρτήτως κλάδου θέσεις 28 με βαθμό τουλάχιστον Ε΄».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Το άρθρο 25 του π.δ. 343/2001 αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 25 Οι θέσεις της περίπτωσης Αii του άρθρου 18 κατανέμονται ως εξής: α. Δύο θέσεις κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ σε καθένα από τα γραφεία Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας, Η.Π.Α., Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Σκανδιναβίας, Κάτω Χωρών και Κίνας. β. Μία θέση κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ σε καθένα από τα λοιπά γραφεία και τα παραρτήματα.»

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Το άρθρο 30 του π.δ. 343/2001 αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 30 Αντιμετώπιση εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών στον Ε.Ο.Τ. 1. Σε περίπτωση που κενωθεί θέση πριν την παρέλευση της τριετίας, η θέση καλύπτεται από τους πίνακες του άρθρου 28 παράγραφος 3 και για το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την συμπλήρωση της τριετίας. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, επιτρέπεται η πλήρωση της κενής αυτής θέσης: α) με απόσπαση υπαλλήλου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ε.Ο.Τ. ή του Υπουργείου Τουρισμού, με αιτιολογημένη απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. ή του οικείου Υπουργού, χωρίς γνώμη των υπηρεσιακών συμβουλίων, εφόσον το διάστημα που απομένει μέχρι την συμπλήρωση της τριετίας δεν υπερβαίνει το έτος ή β) με μετάθεση υπαλλήλου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ε.Ο.Τ., μετά από σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, εφόσον το διάστημα που απομένει μέχρι την συμπλήρωση της τριετίας υπερβαίνει το έτος. Στην περίπτωση αυτή η απόσπαση ή η μετάθεση γίνεται και χωρίς αίτηση του υπαλλήλου. 2. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η πλήρωση κενής οργανικής θέσης των Υπηρεσιών Εξωτερικού του Ε.Ο.Τ. κατά τη διαδικασία των προηγουμένων άρθρων επιτρέπεται: α) η μετάθεση υπαλλήλου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ε.Ο.Τ., με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ., μετά από σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, και χωρίς αίτηση του υπαλλήλου ή β) με απόσπαση υπαλλήλου της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Τουρισμού με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μετά από γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων και χωρίς αίτηση του υπαλλήλου. Με το έγγραφο που ανακοινώνεται στον υπάλληλο η μετάθεσή του, τάσσεται η αναγκαία για τη μετάβαση στη νέα του θέση προθεσμία, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο (2) μηνών. 3. Για την αντιμετώπιση έκτακτης υπηρεσιακής ανάγκης επιτρέπεται η απόσπαση υπαλλήλων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ε.Ο.Τ. σε Υπηρεσία Εξωτερικού, ακόμη και αν δεν υπάρχει κενή οργανική θέση, με αιτιολογημένη απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ., χωρίς γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου. Η διάρκεια της απόσπασης αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα (1) έτος. 4.α. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ., χωρίς τη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, επιτρέπεται η απόσπαση υπαλλήλου του Ε.Ο.Τ που υπηρετεί σε Υπηρεσία του Εξωτερικού, σε άλλη Υπηρεσία Εξωτερικού ή η επαναφορά του στην Κεντρική Υπηρεσία για την αντιμετώπιση έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών. β. Με όμοια απόφαση επιτρέπεται η ανάθεση παράλληλης άσκησης καθηκόντων σε υπάλληλο Υπηρεσίας Εξωτερικού του Ε.Ο.Τ και σε άλλη Υπηρεσία Εξωτερικού, όταν τούτο επιβάλλεται για την αντιμετώπιση έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών. Η διάρκεια της παράλληλης άσκησης καθηκόντων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα έτος. 5. Η μετάθεση ή η απόσπαση παύει αυτοδικαίως όταν λήξει το χρονικό όριο που ορίζεται στην οικεία απόφαση. Ο υπάλληλος με τη λήξη της μετάθεσης ή της απόσπασης επανέρχεται υποχρεωτικά στην Υπηρεσία προέλευσης χωρίς άλλη διατύπωση. 6. Στις περιπτώσεις των παραγράφων 1, 3 και 4 του παρόντος άρθρου, με το έγγραφο που ανακοινώνεται στον υπάλληλο η απόσπαση ή μετάθεσή του, τάσσεται η αναγκαία για τη μετάβαση στη νέα του θέση προθεσμία, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Η υποπερίπτωση β΄ της παρ. 2 του άρθρου 27 του π.δ. 343/2001, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «β) να μην έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους στις υπηρεσίες που υπηρετούν για πειθαρχικό παράπτωμα, υπηρεσιακή ανεπάρκεια ή πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους. Η ως άνω προϋπόθεση δεν ισχύει εάν οι υποψήφιοι έχουν απαλλαγεί ή αποκατασταθεί».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Υπάλληλοι του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) που κατά την δημοσίευση του ν. 4049/2012 υπηρετούσαν σε θέσεις προϊσταμένων γραφείων εξωτερικού του Ε.Ο.Τ. παραμένουν στη θέση τους μέχρι την πλήρωση των θέσεων αυτών σύμφωνα με όσα ορίζονται στις διατάξεις των άρθρων 25−32 του π.δ. 343/2001, όπως ισχύει. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που υπηρεσιακές ανάγκες επιβάλλουν ανάκληση της απόσπασης πριν από την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 25−32 του π.δ. 343/2001 όπως ισχύει, η ανάκληση γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Τ.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Στο άρθρο 29 του π.δ. 343/2001 προστίθεται παράγραφος με αύξοντα αριθμό 7 ως εξής: «7. Υπάλληλος που ήδη υπηρέτησε για μία ή περισσότερες θητείες στο εξωτερικό και έχει επανέλθει στην κεντρική υπηρεσία του Ε.Ο.Τ. κατά τα ανωτέρω οριζόμενα, δύναται να συμμετάσχει, κατόπιν σχετικής προκήρυξης, στις κρίσεις για την εκ νέου μετάθεσή ή απόσπασή του στο ίδιο ή σε άλλο γραφείο του Ε.Ο.Τ. στο εξωτερικό.»

Αθήνα, 7 Αυγούστου 2013
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
XAΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ