251 Α' 2014

ΝΟΜΟΣ 4308/2014

Eλληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 - ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΠΙΜΕΤΡΗΣΗΣ
Άρθρο 25 - Στοιχεία της κατάστασης αποτελεσμάτων
24 Νοεμβρίου 2014

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ Αρ. Φύλλου 251
24 Νοεμβρίου 2014

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4308
Eλληνικά Λογιστικά Πρότυπα, συναφείς ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 25Στοιχεία της κατάστασης αποτελεσμάτωνΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Τα στοιχεία του παρόντος άρθρου αναγνωρίζονται στην κατάσταση αποτελεσμάτων στο ενδεδειγμένο κα- τά περίπτωση κονδύλι και βάσει των παραγράφων 2 έως 14 κατωτέρω.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2

Τα έσοδα αναγνωρίζονται εντός της περιόδου στην οποία καθίστανται δουλευμένα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 3

Τα έσοδα από πώληση αγαθών αναγνωρίζονται ό- ταν πληρούνται όλα τα παρακάτω: α) Μεταβιβάζονται στον αγοραστή οι ουσιαστικοί κίν- δυνοι και τα οφέλη που συνδέονται με την κυριότητά τους. β) Τα αγαθά γίνονται αποδεκτά από τον αγοραστή. γ) Τα οικονομικά οφέλη από τη συναλλαγή μπορούν να επιμετρηθούν αξιόπιστα και θεωρείται σφόδρα πιθανή η εισροή τους στην οντότητα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 4

Τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών και κατασκευαστι- κά συμβόλαια αναγνωρίζονται με βάση το ποσοστό ολο- κλήρωσης (μέθοδος του ποσοστού ολοκλήρωσης) και ε- φόσον θεωρείται σφόδρα πιθανή η εισροή του οικονομι- κού οφέλους της συναλλαγής. Εναλλακτικά, μπορεί να εφαρμόζεται η μέθοδος της ολοκληρωμένης σύμβασης, όταν δεν επηρεάζονται σημαντικά τα μεγέθη των χρημα- τοοικονομικών καταστάσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 5

Τα έσοδα που προέρχονται από τη χρήση περιουσια- κών στοιχείων της οντότητας από τρίτους αναγνωρίζο- νται ως εξής: α) Oι τόκοι βάσει χρονικής αναλογίας με τη μέθοδο του πραγματικού επιτοκίου ή τη σταθερή μέθοδο. β) Tα μερίσματα ή παρόμοιας φύσης εισόδημα από τη συμμετοχή στην καθαρή θέση άλλων οντοτήτων όταν ε- γκρίνονται από το αρμόδιο όργανο που αποφασίζει τη διανομή τους. γ) Tα δικαιώματα βάσει των σχετικών συμβατικών ό- ρων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 6

Τα έσοδα των παραγράφων 3 έως 4 του παρόντος άρθρου επιμετρώνται σε ποσά καθαρά από κάθε επι- στροφή, έκπτωση ή φόρο επί των πωλήσεων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 7

Τα έσοδα των παραγράφων 3 έως 5 του παρόντος άρθρου αναγνωρίζονται διακεκριμένα από τα σχετικά έ- ξοδα.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 8

Τα κέρδη από επιμετρήσεις περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένων των κερδών από αναστροφές προβλέψεων και απομειώσεων, ανα- γνωρίζονται βάσει των ρυθμίσεων του παρόντος νόμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 9

Τα κέρδη που προκύπτουν από τη διαγραφή περιου- σιακών στοιχείων ή υποχρεώσεων αναγνωρίζονται όταν τα περιουσιακά στοιχεία ή οι υποχρεώσεις διαγράφονται από τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Κάθε άλλο έσοδο ή κέρδος αναγνωρίζεται βάσει των ρυθμίσεων του παρόντος νόμου στην κατάσταση α- ποτελεσμάτων.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11

Τα κέρδη παρουσιάζονται κατάλληλα στην κατά- σταση αποτελεσμάτων με το καθαρό ποσό τους.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 12

Τα έξοδα περιλαμβάνουν: α) Tα έξοδα ίδρυσης. β) Tο κόστος κτήσης ή κόστος παραγωγής, κατά περί- πτωση, των πωληθέντων αγαθών ή υπηρεσιών. γ) Τις πάσης φύσεως δαπάνες μισθοδοσίας εργαζομέ- νων, περιλαμβανομένων των προβλέψεων για μελλοντι- κές παροχές. δ) Tα έξοδα έρευνας. ε) Tα έξοδα ανάπτυξης. στ) Τις επισκευές και συντηρήσεις. ζ) Τις αποσβέσεις ενσώματων και άυλων πάγιων στοι- χείων. η) Τις προβλέψεις για λοιπούς κινδύνους και έξοδα. θ) Τους τόκους και τα συναφή έξοδα. ι) Τα έξοδα και τις ζημίες που προκύπτουν από την επι- μέτρηση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων, σύμφωνα με τον παρόντα νόμο. ια) Τις ζημίες που προκύπτουν από τη διαγραφή περι- ουσιακών στοιχείων. ιβ) Τις λοιπές προκύπτουσες ζημίες που παρουσιάζο- νται με το καθαρό ποσό τους. ιγ) Το φόρο εισοδήματος της περιόδου, τρέχοντα και αναβαλλόμενο, κατά περίπτωση. ιδ) Κάθε άλλο έξοδο που έχει προκύψει και δεν περι- λαμβάνεται στις προηγούμενες κατηγορίες.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 13

Κάθε δαπάνη της παραγράφου 12 αναγνωρίζεται και ταξινομείται στην κατάσταση αποτελεσμάτων με κα- τάλληλο τρόπο, εκτός εάν η δαπάνη αυτή καλύπτει τον ορισμό του περιουσιακού στοιχείου, βάσει των ρυθμίσε- ων του παρόντος νόμου.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 14

Όταν συμφωνίες για αγορά ή πώληση περιλαμβά- νουν όρους για αναβολή της πληρωμής, είναι πιθανόν το σχετικό ποσό να ενσωματώνει τόκο. Το αντίστοιχο έσο- δο ή κόστος επιμετράται στο αποσβέσιμο κόστος με τη μέθοδο του πραγματικού επιτοκίου ή τη σταθερή μέθο- δο, αντί της επιμέτρησης στο ονομαστικό ποσό, εάν το αποσβέσιμο κόστος εκτιμάται ότι έχει σημαντική επίπτω- ση στα ποσά των χρηματοοικονομικών καταστάσεων. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό του προκύπτοντος τόκου αναγνωρίζεται κατάλληλα στα αποτελέσματα.

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2014
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.
Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2014
Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ